- Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken?
- WAT ZIJN DE MEEST BEKENDE TRUCS VAN OPLICHTERS EN DIEVEN IN HET BUITENLAND
- Zakkenrollen in het buitenland: botsing met voetganger
- Zakkenrollen in het buitenland: afleiden (met bijvoorbeeld een baby)
- Oplichting in het buitenland: juwelen of geld deal
- Oplichting in het buitenland: via je credit card
- Afpersing in het buitenland: door nepagenten
- Afpersing in het buitenland: via softdrugs
- Beroving en aanrading in buitenland: aanbieden van drank, snoep of joints
- Misbruik van hulp verlenen in buitenland: pakje over de grens
- Misbruik van hulp aanbieden in buitenland: wijzen op lekke band
- Diefstal in buitenland: wegrijdende taxi
- Oplichting in het buitenland: neporganisaties
- Afpersing in het buitenland: meer vragende taxichauffeur of gids
- Oplichting in het buiten: geldwisselaars truc
- Oplichting in het buitenland: opdringerige verkopers
Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken?
- een gezonde dosis wantrouwen meenemen tijdens het reizen, maar pas tevoorschijn halen als situaties daarom vragen, zoals:
- bij contact met onbekenden
- bij gebruik van gidsen en chauffeurs waarvan je niet weet hoe betrouwbaar ze zijn
- op drukke locaties in de stad op in openbaar vervoer
- bij 'reisvrienden' die al lang op pad zijn zonder veel geld
- op kwetsbare momenten zoals in een donkere straat of op lege stations
- als uitgangspunt nemen dat 'to good to be true' ook vaak zo is
- zorgen dat je nooit teveel geld of waardevolle zaken bij je hebt tijdens het stappen of op momenten dat dat niet nodig is. Berg het wel op in kluisjes en nooit zomaar los in je koffer of backpack.
- zo min mogelijk je je (echte) persoonlijke gegevens delen met anderen
- meer lezen bij reisgenoten en reisgezelschap kiezen: hoe ga je om met nieuwe 'vrienden' op reis
WAT ZIJN DE MEEST BEKENDE TRUCS VAN OPLICHTERS EN DIEVEN IN HET BUITENLAND
Zakkenrollen in het buitenland: botsing met voetganger
- Tegen je aan lopen en al dan niet drank, etenswaren, inkt e.d. over je heen gooien, het er vanaf helpen vegen, terwijl een tweede persoon je ondertussen rolt of er met je tas vandoor gaat. Extreem voorbeeld hiervan is het jeukpoeder wat in Noord-India wel eens wordt gebruikt waardoor je je rugzak echt van je af gooit om hem vervolgens kwijt te zijn als je van de jeuk een rondje draait. Een andere variant van deze tactiek is het klemzetten van iemand: je loopt in een drukke omgeving en je wordt opeens vanaf links en rechts klemgezet, zodat je niet weg kan en je ook je armen niet kunt bewegen. Als je je even later weer kunt bewegen zijn je zakken gerold.
Zakkenrollen in het buitenland: afleiden (met bijvoorbeeld een baby)
- In verschillende steden onder anderen in Rome, proberen (vooral) vrouwen je af te leiden met hun (nep) baby. Deze wordt voor je voeten gegooid of in je handen geduwd waardoor je afgeleid raakt. Een goede afleidingstactiek waardoor je niet merkt dat je gerold wordt. Dit kan natuurlijk ook met andere voorwerpen.
Oplichting in het buitenland: juwelen of geld deal
- Goed georganiseerde bendes proberen (in Zuid-Oost Azië gaat het om diamanten of juwelen, in Afrika vaak om financiële deals) je zo gek te krijgen mee te doen met een "niet te missen kans" of een vriendendienst waar je er zelf ook financieel beter van lijkt te worden. Pas echt goed op want ze zijn zo geraffineerd dat ze ervoor kunnen zorgen dat je "zeker" weet dat het wel goed zit, bevestiging komt van betrouwbaar uitziende bronnen of personen en hoe je het ook bekijkt de zaak lijkt soms van alle kanten zo solide als maar zijn kan. De meest ervaren handelaren zijn er te grazen genomen.
Oplichting in het buitenland: via je credit card
- Even de credit card mee naar achteren nemen en daar twee keer door de machine halen, jij tekent voor de normale rekening en later vervalst men jouw handtekening voor de tweede rekening (laat ze dus voor je ogen je card door de machine halen). Ook komt het in Amerika tegenwoordig steeds vaker voor dat iemand zich aan de telefoon voordoet (vaak midden in de nacht) als de receptionist die je opnieuw om je credit card nummer vraagt omdat er wat mis gegaan is. Nooit doorgeven aan de telefoon. Vraag het even na bij de receptie.
Afpersing in het buitenland: door nepagenten
- Men laat even snel een badge zien en claimt dat je net vals geld hebt aangenomen of iets dergelijks en dat je mee moet naar het bureau. Even later komt er dan een collega die je vertelt dat je "het kan afkopen". Wat te doen? Vertel dat je meegaat en dat je de boel graag op het politiebureau afhandelt, zoals je dat in je eigen land ook zou doen. Stap niet in auto's, tenzij het duidelijk officiële politie auto's zijn, aangezien je misschien te maken hebt met nepagenten.
Afpersing in het buitenland: via softdrugs
- Je koopt ergens een beperkte hoeveelheid softdrugs en niet veel later staat er een (corrupte) politie-agent voor je deur die getipt is door zijn vriendje de verkoper, de agent maakt duidelijk dat als je hem niet betaalt er een leuke gevangenisstraf wacht (of erger). Dit zijn situaties waar je niet in wilt komen te zitten.
Beroving en aanrading in buitenland: aanbieden van drank, snoep of joints
- Het lijkt zo vriendelijk, maar als je een dag later beroofd, of erger, aangerand, wakker wordt, dan blijk je slachtoffer van een nog steeds wereldwijd toegepaste truc. Door een bedwelmend middel in je drank of eten te stoppen waarvan je even totaal van de wereld raakt, krijgt men alle tijd om met je te doen wat ze willen. Let op, dit kan ook door medereizigers gebeuren.
Misbruik van hulp verlenen in buitenland: pakje over de grens
- Door even een pakje mee de grens over te nemen voor een lief of aardig uitziend persoon zijn in de hele wereld in vele landen onschuldige (en naïeve) reizigers in de gevangenis terecht gekomen. Lastiger wordt het wanneer het pakje ongezien in je bagage is gestopt (check en controleer dus altijd je bagage en hou een slag om de arm als de douane vraagt of je je bagage altijd in het vizier hebt gehad).
Misbruik van hulp aanbieden in buitenland: wijzen op lekke band
- Je rijdt op de snelweg of staat voor een stoplicht. Er komt een wagen of brommer naast je rijden en men wijst op je achterband omdat die zogenaamd lek zou zijn (pas op, soms steekt men hem echt lek!) en dat je moet stoppen. Men biedt aan te helpen, maar met geen andere reden dan je te overvallen of tijdens het band wisselen ongemerkt je spullen uit de auto mee te graaien.
Diefstal in buitenland: wegrijdende taxi
- Na betaling gaat de taxi er vandoor met je bagage. Dus eerst je bagage eruit, dan jij en dan betalen. Let ook als de bagage wel uit de taxi gehaald wordt, dat je alle bagage hebt en er niets iets achterblijft in de kofferbak.
Oplichting in het buitenland: neporganisaties
- Je zit in een hotel en er worden formulieren onder je deur door geschoven of ze worden je door iemand aangeboden. Je kunt via dit formulier een pizza (of iets dergelijks) bestellen door je gegevens in te vullen en het formulier ergens af te geven. Achteraf blijkt het een vervalst formulier en betaal je geld zonder daadwerkelijk een pizza te krijgen. Let goed op dat telefoonnummers en namen kloppen of vraag in je hotel om een betrouwbaar adres om te bestellen.
- Een andere vorm van deze scam komt voor in Vietnam waar het moeilijke is om de echte en de neppe Sinh Tourist line van elkaar te onderscheiden. Als je de verkeerde treft betaal je veel te veel voor hotels en de reis. Boek alleen via de officiële website.
Afpersing in het buitenland: meer vragende taxichauffeur of gids
- Spreek altijd van te voren een prijs af, ook als ze zeggen dat het niet nodig is. Overal ter wereld (zonder werkende meters e.d.) vraagt men vaak meer dan in eerste instantie is afgesproken of normaal is. Tenzij er een goede reden is (je zoekt samen een hotel, de files zijn extreem of het is gewoon een hele aardige kerel) hou je je gewoon aan de afgesproken prijs. Zorg dat je het geld al gepast in je broekzak hebt zitten. Een taxichauffeur met het juiste wisselgeld is echt een uitzondering en zou je juist meer moeten geven. Kom je in de problemen, noteer dan het kenteken van de taxi, ID nummer e.d.
Oplichting in het buiten: geldwisselaars truc
- Pas goed op met geldwisselaars, het zijn soms net goochelaars, onder je ogen verdwijnt er geld zonder dat je het door hebt. Hoe langzamer ze tellen en je laten zien dat het klopt, hoe argwanender je moet zijn en het rustig moet natellen.
Oplichting in het buitenland: opdringerige verkopers
- Straatverkopers willen je van alles verkopen en gaan hier soms heel ver in. Zo drukken ze je hun spullen in de handen zonder erbij te zeggen dat je moet betalen. Neem niks aan, heb je dit wel gedaan maar wil je het product absoluut niet kopen leg het dan voor de voeten van de verkoper op de grond en loop weg. Voorbeeld: Een muzikant in New York die je een cd wil verkopen en vraagt of je hem even vasthoudt zodat hij hem kan signeren, waarna jij moet betalen. Dit kan overigens ook gebeuren met een massage. Er wordt gezegd dat de massage gratis is en even later moet je toch betalen.
Gerelateerde content:
Problemen en rampen voorkomen in het buitenland
Problemen oplossen in het buitenland met bagage, documenten of transport
Reisveiligheid en diefstal voorkomen bij reizen en backpacken
Vakantieverzekeringen: trips, tours en verre reizen verzekeren
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
Relaties
JoHo: crossroads via de bundel
- Wat moet je niet doen bij de douane, of een grensovergang, als je gaat reizen of backpacken?
- Wat kun je doen om diefstal te voorkomen, en veilig te blijven op reis en in het buitenland?
- Hoe kan je veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken?
- Wat moet je doen om niet bestolen of belazerd te worden tijdens het backpacken of een lange reis?
- Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken: wat zijn de bekende trucs?
- Waar vind je tips en trucs per land of continent over veilig blijven tijdens het reizen?
- Problemen en rampen voorkomen in het buitenland
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten