Wat zijn hoorcolleges en werkcolleges?
- Als toelichting op de te bestuderen stof volg je colleges. Tijdens je studie volg je vooral twee soorten colleges, hoorcolleges en werkcolleges (ook werkgroep of casuscollege genoemd). Bij hoorcolleges zit je in een grote collegezaal met een groot aantal medestudenten. Je wordt wel verwacht te komen, maar vaak wordt niet gecheckt of je er bent of niet.Als je samen met pakweg 100 medestudenten in een zaal zit, wordt er minder actieve deelname van je verwacht dan in een werkcollege. Nog een keer omdraaien in bed of een biertje gaan drinken in de stad wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker dan in een collegezaal passief te luisteren naar de docent. In hoorcolleges worden echter wel de hoofdzaken van de stof besproken waardoor het leren voor het tentamen makkelijker wordt. Het is daarom verstandig je er toch toe te zetten. En als je er dan toch zit, dan kan je net zo goed je best doen door actief mee te doen.
Hoe kan je het beste een hoorcollege volgen?
- De groep waarmee je een hoorcollege volgt is meestal behoorlijk groot. Daardoor wordt er niet altijd nagegaan of je aanwezig bent of niet. Bedenk wel: collegestof is vaak ook tentamenstof. De belangrijkste onderwerpen worden besproken in het college, daarbij wordt extra uitleg gegeven over ingewikkelde zaken, dit kan je helpen de stof beter te begrijpen. In een studiehandleiding (vaak een reader of werkboek) wordt aangegeven welke stof er voor elk college bestudeerd moet worden. Probeer dit altijd te doen, de hoorcolleges zijn namelijk bedoelt om de te bestuderen stof extra toe te lichten, waardoor de droge stof iets beter te behappen is. Vaak is lezen alleen niet genoeg om de stof te kunnen onthouden. Door de in een college ook goed te luisteren, kan je de stof beter opslaan. Naast deze functies van een hoorcollege, leer je ook je medestudenten beter kennen en is het een goede motivatie om de stof door te nemen.
- Naast goed luisteren, maak je aantekeningen. Kijk voordat het hoorcollege begint of de PowerPoint sheets al op Blackboard staan. Dit is de rode draad door het college en dus erg handig om extra aantekeningen bij te schrijven. Zijn de sheets nog niet beschikbaar, maak dan aantekeningen op schrift of digitaal. Schrijf de sheets niet over, dit is verspilde energie omdat de sheets na het college vaak wel beschikbaar worden gesteld.
- De colleges hebben vaak een goede opbouw waar de docent goed over heeft nagedacht. Hier kan je gebruik van maken. Bedenk je dat hij/zij begint met een inleiding waarin besproken wordt wat er aan bod komt tijdens het college. Daarna komt de kern met de punten die in de inleiding stonden. Het college wordt afgesloten met een conclusie en misschien een kleine samenvatting. Let goed op, de hoofdpunten uit de stof komen dan naar voren. Mocht je vragen hebben, dan kan je deze vaak aan het einde van het college stellen. Nu je deze vaste volgorde weet, wordt het college een stuk overzichtelijker. Je zal merken dat je het college hierdoor een stuk gemakkelijk kunt volgen.
Hoe kan je het beste een werkcolleges volgen?
- Tijdens een werkcollege wordt een actieve houding verwacht. Dit wil zeggen dat je de stof actief gebruikt in een discussie of tijdens een presentatie. Een docent luidt een onderwerp in en heeft de leiding, maar het is de bedoeling dat je ook zelf meedenkt en je mening in de groep gooit. Een werkcollege is perfect voor het stellen van vragen. Je laat zien dat je over de stof hebt nagedacht en er is een grote kans dat je de rest van de groep helpt met nieuwe inzichten te verkrijgen.
- Als voorbereiding op het werkcollege dien je de stof te lezen en kritisch te zijn. Bereid wat vragen voor zodat je die kan stellen tijdens de les. Misschien moet je wat opdrachten maken voor het werkcollege. Dit ga je vervolgens tijdens het college nakijken. Daarnaast ga je ook samenwerken met de andere studenten van je werkgroep. Een groot voordeel van een werkgroep is hierdoor dat je je inzichten en die van anderen bespreekbaar kunt maken en dat je intensiever contact hebt met je medestudenten dan in hoorcolleges. Zo leer je je medestudenten beter kennen.
- Na het volgen van de hoor- en werkcolleges wordt je kennis getoetst met een tentamen of een afsluitende presentatie. Het is dan ook van belang dat je goed aantekeningen maakt en dat je tentamens en presentaties goed voorbereidt.
Gerelateerde pagina's
Studieresultaten boeken en tentamens halen
Samenvattingen & JoHo: startpagina en introductie
Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland
Studeren in het buitenland verzekeren
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Hoe gebruik je mindmapping, flashcards of BulletPoints?
- Hoe kan je het beste een hoorcolleges of werkcolleges volgen?
- Hoe maak je het beste aantekeningen tijdens je studie en volgen van onderwijs?
- Hoe maak je samenvattingen en uittreksels van studieboeken en studiestof?
- Wanneer kies je voor studiebegeleiding, bijles of een repetitor en hoe kies je de leraar of instelling?
- Studieresultaten boeken en tentamens halen
Studieresultaten boeken en tentamens halen
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in spotlight
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten