- Hoe kies je waar je medische vacatures zoekt?
- Hoe solliciteer je bij een ziekenhuis via de universiteit?
- Hoe solliciteer je door direct contact op te nemen met een ziekenhuis of gezondheidsinstantie?
- Hoe solliciteer je via medische uitzendbureaus?
- Hoe solliciteer je via je netwerk in de gezondheidszorg?
- Hoe solliciteer je via advertenties in medische vakbladen en lokale kranten?
- Hoe gebruik je beurzen en events bij het zoeken naar werk, een co-schap of een stage in het buitenland?
Hoe kies je waar je medische vacatures zoekt?
- Er zijn verschillende manieren om een geschikte medische vacature te vinden. De beste manier om dit te bewerkstelligen verschilt echt per land. Zo is het in sommige landen gebruikelijk om direct contact op te nemen met een ziekenhuis of gezondheidsinstantie en lijkt dit ook de meeste efficiënte manier te zijn. In andere landen werkt het beter om de medische vakbladen en lokale kranten door te spitten. Op een andere bestemming kunnen het juist de medische uitzendbureaus zijn die je dient in te schakelen bij de zoektocht naar een baan, co-schap of medische stage.
- Mocht je eraan zitten te denken om te gaan werken binnen een NGO of binnen de vrijwilligerssector, dan is het zaak om te achterhalen welke organisaties in het desbetreffende land actief zijn en wat de functie-eisen zijn.
- Wanneer je actief op zoek gaat naar een interessante medische vrijwilligersplek, stage, co-schap of baan in het buitenland, het van belang is dat je begrijpt hoe het zorgsysteem in het betreffende land werkt.
Hoe solliciteer je bij een ziekenhuis via de universiteit?
- Het voordeel van solliciteren via de universiteit is dat de universiteit verantwoordelijkheid draagt voor jou terwijl je in het buitenland bent.
- Ook kan de universiteit je helpen met het vinden van een betrouwbaar ziekenhuis.
- Verder bieden universiteiten algemene informatie die het makkelijker maakt om je aan te passen aan de werkcultuur en leefomstandigheden van je nieuwe bestemming. Het is vaak nuttig om deze informatie van tevoren te kennen, zeker als het ziekenhuis is gelegen in een land waarbij de cultuur duidelijk verschilt van die in Nederland.
- Naast het bieden van de nodige hulp bij de oriëntatie op je co-schap of stage en bij de voorbereiding, kan de universiteit je ook vooruit helpen bij het registratieproces. Wel wordt er soms een application fee gevraagd.
- Een site die is gemaakt voor co-assistenten die zich oriënteren of voorbereiden op een co-schap in het buitenland is Coschapbuitenland.nl. Voor een lijst van medische universiteiten wereldwijd kun je de website van World Health Organization raadplegen.
Hoe solliciteer je door direct contact op te nemen met een ziekenhuis of gezondheidsinstantie?
- Ziekenhuizen die niet geassocieerd zijn met universiteiten accepteren meestal directe aanmeldingen voor een co-schap of stage. In het geval dat je op zoek bent naar werk voor een periode die relatief kort is voor de medische sector (6 maanden – 1 jaar), kan dit een handige weg zijn.
- Het belangrijkste nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het organiseren van je visum, werkregistratie, beroepsaansprakelijkheids (malpractice) verzekering; zaken die een universiteit je uit handen had kunnen nemen.
- De meeste grote ziekenhuizen en ziekenhuizen in ontwikkelde landen hebben een website en dit maakt dan ook dat het merendeel van de vacatures in de medische sector vooral online vindbaar zijn.
- Ook zijn er veel ziekenhuizen en instanties die zelf adverteren met openstaande functies middels de ziekenhuiswebsite.
- Dit geldt meestal niet voor de kleine ziekenhuizen en ziekenhuizen in afgelegen gebieden; deze hebben vaak geen website omdat toegang tot het internet moeilijker is en vacatures bij kleine of afgelegen ziekenhuizen zijn om die reden lastiger te vinden. Om toch in contact te kunnen komen met deze ziekenhuizen kun je websites bezoeken die een lijst hebben gemaakt van deze ziekenhuizen en contactinformatie aanleveren. Een voorbeeld is Mission Finder, deze website levert een overzicht van diverse Missionary hospitals (filter bij categorie op ‘Medical’ of ‘Medical Dental’).
- De ziekenhuizen die zijn gelegen op meer afgelegen locaties (bijvoorbeeld in landelijk Canada of Australië) zijn vaak juist regelmatig op zoek naar toekomstige werknemers. Dit maakt ook meteen dat de kans groot is dat ze positief zullen reageren als je besluit ze een email te sturen waarin je informeert naar de openstaande vacatures.
- Pubmed is een goede tool om in te zetten bij het zoeken. Het kan voorkomen dat nu al weet dat je tijdens de (onderzoeks)stage van je medische opleiding binnen een bepaald specialisme ervaring wilt opdoen of werken, maar dat je niet precies zicht hebt op de specialisten die binnen dit vakgebied werkzaam zijn. Misschien ben je er ook nog niet over uit in welk ziekenhuis je het beste terecht zou kunnen voor deze plek. Met Pubmed kun je eenvoudig nagaan wie op dit moment onderzoek doet naar het onderwerp dat jouw interesse heeft. Ook heb je direct de contactinformatie voor handen waarmee je de specialist kunt benaderen. Stel, je bent geïnteresseerd in chirurgie en je zou je graag richten op een vakgebied waar de relatie tussen surfen en verwondingen wordt bekeken. Typ de zoektermen ‘surfplank’ en ‘verwondingen’ in en je hebt binnen een mum van tijd de naam en informatie van de betreffende onderzoeker te pakken.
- Ook loont het om bij je zoektocht naar de perfecte vacature, de verschillende organisaties voor medische studenten zorgvuldig langs te lopen. Deze organisaties bieden vaak een gevarieerd co-schap en uitwisselingsprogramma aan in het buitenland. Bijkomend voordeel is dat deze organisaties beschikken over een groot netwerk van participerende universiteiten wereldwijd. En niet onbelangrijk, ze kunnen adviseren bij het financieren van een project en hebben vaak fondsen tot hun beschikking. De meest bekende organisaties zijn IFMSA, EMSA en ERASMUS. Ook Work The World is een goede keuze. Deze organisatie richt zich specifiek op medische stages en vrijwilligerswerk in het buitenland.
- Weet je dat je een stage wetenschap wilt gaan doen in het buitenland maar twijfel je nog over het onderwerp? Bekijk dan eens de studenteneditie van het vakblad BMJ. Navigeer naar het tabblad ‘Careers’ en dan naar ‘Electives’ en je vindt een aantal leuke artikelen om te lezen ter voorbereiding van je co-schap, zoals het artikel ‘Seven questions to think about when planning your elective’ of ‘How to organise your dream elective’. Maar ook is informatie beschikbaar over hoe je het meeste uit je co-schap kunt halen (‘How to make the most of your medical elective’) en hulp bij het financieren (‘Funding your elective’).
- Raadpleeg zeker ook de website van BMJ Careers. Je treft hier onder andere tips aan die je helpen om je cv op zo’n aantrekkelijk mogelijke manier vorm te geven en te presenteren. Tevens wordt er verslag gedaan van medische stages in een reeks landen.
- Bekijk ook verslagen van medische stages of co-schappen van studenten die je voor zijn gegaan.
Hoe solliciteer je via medische uitzendbureaus?
- Medische uitzendbureaus hebben opties voor zowel het werken bij een non-governmental organisation (NGO) als voor het vinden van betaald werk.
- Zoeken naar vacatures via medische uitzendbureaus heeft als nadeel dat er minder vrijheid is om zelf je bestemming te bepalen, omdat je afhankelijk bent van de beschikbare vacatures. Dit maakt deze optie van zoeken mogelijk minder geschikt als je van tevoren al heel duidelijk weet waar je naar toe zou willen en gedurende welke periode.
- Een ander nadeel is dat uitzendbureaus vaak alleen contracten bieden voor een periode van zes maanden of langer. Als je meer voelt voor een korter project, dan kun je overwegen om zelf contact te leggen met een ziekenhuis.
- Houd in je achterhoofd dat sommige NGO’s tamelijk strenge selectiecriteria hanteren. Daarnaast vragen NGO’s vaak dat je je committeert voor een periode van minimaal zes maanden en de meerderheid van de NGO’s vraagt om een commitment voor twee jaar. Desondanks zijn er intussen een aantal organisaties bijgekomen die nu ook de keuze hebben gemaakt om medische professionals aan te nemen voor een relatief korte periode van drie maanden. Dit zijn onder andere Médecins du Monde (Dokters van de Wereld) en Voluntary Services Overseas (VSO).
- Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van organisaties die functioneren als een platform voor medisch professionals. Een aantal websites die een uitgebreide database aan vacatures aanbieden zijn Pifworld en OneWorld. Zo krijg je wekelijks een mailtje met een overzicht van het aanbod.
- Voor betaald werk zijn er een aantal medische uitzendbureaus die buitenlandse vacatures aanbieden: BKV (Nederlandse Antillen en het Caribisch gebied) en MMedical Employment Agency. Schrijf je in voor de nieuwsbrief zodat je regelmatig de laatste vacatures onder ogen krijgt.
- Veel medische uitzendbureaus die betaald werk aanbieden, adverteren ook in medische vakbladen als BMJ, Medisch Contact, Arts & Auto en Nursing times.
- Benader meerdere uitzendbureaus, om de kans te vergroten dat één hiervan jou de vacature kan bieden die het beste aansluit bij jouw wensen.
- Vraag de medische uitzendbureaus of de kans op het vinden van de functie waarin jij interesse hebt door het jaar heen varieert. Mocht dit het geval zijn dan is het slim om te informeren wanneer de drukkere periodes zich aandienen en je flexibel op te stellen wat betreft de periodes van het jaar waarin je kunt werken. Voor de gezondheidszorg geldt namelijk dat je niet vroeg genoeg kunt solliciteren en dat vacatures slechts voor een kort tijdsbestek open staan (bijvoorbeeld een maand per jaar), dit geldt in het bijzonder voor Australië en Nieuw Zeeland. Hoewel de meeste medische uitzendbureaus altijd wel een aantal functies beschikbaar hebben, versnelt deze instelling de kans op het vinden van een co-schap, stageplek of baan aanzienlijk.
Hoe solliciteer je via je netwerk in de gezondheidszorg?
- Vraag (oud)collega’s in het ziekenhuis waar je werkzaam bent of was of zij een ziekenhuis kunnen aanbevelen, of een contactpersoon kennen, die je zou kunnen benaderen.
- Je zou zelfs nog een stap verder kunnen gaan en je docenten vragen of je ze als een referentie mag opgeven. Ervaring laat zien dat de meeste docenten dit geen probleem vinden. Vraag ze vervolgens om een korte aanbevelingsbrief te schrijven en stuur deze samen met de cover letter en cv op wanneer je solliciteert.
Hoe solliciteer je via advertenties in medische vakbladen en lokale kranten?
- Bekijk regelmatig medische tijdschriften en vakbladen zoals de BMJ en Nursing Times, Medisch contact, Arts & auto en vergelijkbare tijdschriften.
- Vaak is het bijhouden van de medische vakbladen een perfecte manier om op de hoogte te blijven van het actuele vacatureaanbod. Verder geeft je dit een uitgelezen mogelijkheid om te weten wat de functie-eisen zijn voor een specifieke baan.
- Een voordeel van het reageren op medische advertenties in je eigen land in vergelijking tot advertenties in buitenlandse vakbladen, is dat buitenlandse banen die in Nederlandse vakbladen worden vermeld, zijn geplaatst door buitenlandse werkgevers die hoogstwaarschijnlijk ook de nodige administratie voor hun rekening zullen nemen. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor het aanvragen van een werkvisum en andere documentatie. Heel anders is dit bij het reageren op medische functies in buitenlandse vakbladen, die veel meer toegespitst zijn op lokale professionals, en waarbij zaken als een werkvisum al geregeld zijn. Bij reageren op vacatures in buitenlandse vakbladen zul je zelf meer moeten regelen qua werkvisum en andere benodigde documentatie.
Hoe gebruik je beurzen en events bij het zoeken naar werk, een co-schap of een stage in het buitenland?
- De jaarlijkse Emigratiebeurs in februari met informatie over werken en studeren in het buitenland is een plek waar veel organisaties met mogelijkheden in het buitenland zijn vertegenwoordigd.
- Organisaties op de Emigratiebeurs zijn bijvoorbeeld BKV, TMI Interim, Flexmix en MediCarrera.
- De Emigratiebeurs is met name een goede plek om een indruk te krijgen van de opties voor werk als medisch professional in Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Caribisch Nederland.
- Naast de Emigratiebeurs bestaan er nog meer beurzen gericht op (werken in) het buitenland of op een gericht land, vaak kun je van tevoren via de websites van de beurzen achterhalen of er organisaties aanwezig zijn die actief zijn in de gezondheidszorg.
Gerelateerde pagina's
Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Wanneer kun je het beste solliciteren en voor hoe lang word je aangenomen in de gezondheidszorg in het buitenland?
- Hoe zoek je naar vacatures in de gezondheidszorg in het buitenland?
- Welk salaris verdien je in de gezondheidszorg & zorg in het buitenland?
- Zijn accommodatie, vliegticket en levensonderhoud voorzien bij werk in de gezondheidszorg in het buitenland?
- Hoe vind je beurzen of subsidies voor werken in de gezondheidszorg in het buitenland?
Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten