Reizen in en emigreren naar Algerije
- Geldzaken
- Vertrektijd voor Algerije
- Vervoer in Algerije
- Budget
- Slapen, eten & drinken in Algerije
- Feestdagen & festivals in Algerije
- Communiceren in Algerije
- Voorbereidingen voor Algerije
- Veiligheidszaken Algerije
- Verzekeringen voor Algerije?
- Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Algerije
- Emigratie naar Algerije of lang in Algerije verblijven
- Dwaal door Algiers om de cultuur te proeven of geniet van de prachtige natuur in het Hoggar-gebergte in één van de grootste landen ter wereld. Ontdek de rijke geschiedenis van Algerije.
Bestemming Algerije
JoHighlights in Algerije
- Ga kamperen in Assekrem voor een prachtige zonsopgang over de Saharawoestijn.
- Bezoek de Oase Djanet: In deze oase, gelegen in het Ajjergebergte, kun je rotstekeningen bekijken van 5.000 tot 1.200 jaar voor Christus. Djanet is een oasestadje dat bekend staat om zijn dadelpalmen. Vanuit Djanet vertrekken veel woestijncircuits.
- Maak een kameeltocht door de fascinerende Sahara. Het zuiden van Algerije bestaat voornamelijk uit de Sahara-woestijn. De Algerijnen winnen hier aardgas en aardolie, twee belangrijke exportproducten. Bezoek tijdens de tocht Bou-Saâda, ‘gelukkige stad’, een plaatsje in de noordelijke Sahara. Oude straatjes, vele bezienswaardige moskeeën en veel souvenirwinkeltjes. Daarnaast vind je er ook een oase met palmbomen, kamelen en zandduinen.
- Ga klimmen in de Hoggar Mountains en geniet van het spectaculaire uitzicht.
JoHotspots in Algerije
- Ga steenrozen shoppen in Ouargla. Deze stad in het zuiden van Algerije wordt omgeven door maar liefst een miljoen palmbomen. Het stadje zelf staat bekend om zijn markt waar ze zandrozen, een steensoort, verkopen.
- De hoofdstad van Algerije, Algiers, is gelegen in het noorden aan de kust en doet opvallend Frans aan, doordat het land vroeger een Franse kolonie was. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de haven waar van alles gebeurt.
- Corniche des Dahra is de kustweg naar het Dhara-gebergte. Via deze weg kan je optimaal genieten van de mooie Algerijnse kust met steile kliffen en prachtige uitzichten. Op sommige plekken is geen weg, en kun je een stuk met de boot afleggen.
- Bezoek de ‘rode oase’. Hiermee wordt het rode zandstrand van Timimoun aangeduid. Het is een toeristische oase in het noorden van de Sahara. Hier zijn de sporen van de burgeroorlog niet te zien, waardoor het één van de mooiste bestemmingen van Algerije is.
JoHorribles
- In de zomer is het in Algerije ontzettend warm en is het niet heel aangenaam om het land te bezoeken.
- Ga niet na zonsondergang alleen de weg op, omdat de kans op een overval groot is.
Geldzaken
- De munteenheid in Algerije is de Algerijnse dinar (DZD).
Vertrektijd voor Algerije
Klimaat
- Algerije heeft een droog tot semi-droog klimaat. Langs de kust heerst een Mediterraan klimaat met milde, natte winters en hete, droge zomers. In het zuiden heersen drogere koude winters en hete zomers. In de zomer waait er vaak een hete wind vol stof en zand. De gemiddelde temperatuur is 22°C tot 29°C in de maand augustus en 9°C tot 15°C in januari.
Beste reistijd
- De beste reistijd voor Algerije is april, mei, september en oktober. Dan is het namelijk niet te warm en heb je geen last van zandstormen.
Slechtste reistijd
- In de maanden juni en juli loopt de temperatuur in de Algerijnse Sahara op tot 50°C. Aan de kust is de temperatuur een stuk aangenamer, maar daar heb je van december tot en met februari kans op regen. In de winter koelt het land af, maar zijn er regelmatig zandstormen, die een eventuele vakantie in de war kunnen schoppen.
Zonne-uren
- Het aantal zonne-uren in Algerije ligt rond de 2.800 per jaar.
Zeetemperatuur
- De gemiddelde zeetemperatuur ligt in de zomermaanden juni, juli en augustus op ongeveer 25 °C.
- In de wintermaanden december, januari en februari daalt de zeetemperatuur tot wel 12-13 °C.
Vervoer in Algerije
- Directe vluchten van Amsterdam naar Algiers Airport (ALG) zijn te boeken.
Bus
- Afhankelijk van het traject dat je neemt, reis je in grote touringcars of minibusjes. Op busstations is er altijd wel iemand zo vriendelijk om je de goede bus te wijzen. Bussen vertrekken op vaste tijden van hun beginpunt, dus het is slim van tevoren te vragen hoe laat en hoe vaak de bussen rijden. Bussen de goedkoopste manier van rondreizen.
Taxi
- Een andere mogelijkheid om grotere afstanden te overbruggen is door een gedeelde taxi. Meestal zijn deze taxi’s nogal volgepropt en daardoor minder comfortabel. Gedeelde taxi’s zijn duurder dan bussen.
Auto
- De wegen in Algerije zijn niet heel best en ook vanwege de algemene veiligheid is het niet direct aan te raden om zelf met een auto rond te rijden. Het risico op een overval is groot.
Trein
- Algerije heeft ook een treinnetwerk, maar dit is beperkt en de treinen zijn oud en niet al te snel.
Budget
- Reken op 20 tot 40 euro per dag.
- Een biertje kost ongeveer €1,10 maar in Algiers kan deze prijs oplopen tot €4,-.
Slapen, eten & drinken in Algerije
- Wil je veilig overnachten in Algerije dan is het aan te raden om bij een iets groter hotel in één van de grotere steden te verblijven. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er natuurlijk ook kleinere (en goedkopere) hotelletjes en hostels te vinden.
Eten
- De Algerijnse keuken is een mix van de Berberse, Arabische, Mediterraanse en Franse keuken en wordt gekenmerkt door het gebruik van olijfolie. In het warme zuiden worden veel koude schotels gegeten, rijk gevulde salades en rauwkost. Vlees wordt geroosterd of gegrild en soms met de hand gegeten. Rijst, aardappelen, couscous en brood vormen de basis van de hoofdmaaltijd.
Specialiteiten
- 'Bourek' is bladerdeeg uit Algerije gevuld met gehakt, uien en gebakken eieren. Het bladerdeeg wordt opgerold in de vorm van een sigaar.
- 'L'ham lahlou' is een vleesschotel met lam en gedroogde pruimen, die op smaak wordt gebracht met kaneel.
- 'Dolma', druivenblad gevuld met groenten groenten. Het gerecht wordt bereid met courgette, aubergine, tomaat en paprika. De vulling kan met of zonder vlees gemaakt worden. Al de ingrediënten worden opgerold in een druivenblad en gegarneerd met yoghurt.
- 'Couscous' is een soort griesmeel dat wordt gestoomd boven bouillon, waarin schapen- of kippenvlees samen met de groenten worden gekookt.
- Het zoete gerecht 'Baklava' is het nationale dessert van de Maghreb. De vulling bestaat uit walnoten, amandelen of pistachenoten. Het zoete gerecht wordt vaak in combinatie met muntthee gegeten.
- 'Chlita de Kabylie' wordt bereid met groene paprika's en tomaten. Dit gerecht wordt geserveerd met een soort pannenkoek van griesmeel., waar ui en knoflook aan wordt toegevoegd. De ui en knoflook worden met olie bruin gebakken in de pan.
Feestdagen & festivals in Algerije
- Op 19 juni 1965 werd Ben Bella de eerste president van een onafhankelijk Algerije afgezet, na een militaire staatsgreep. Dit wordt jaarlijks op 19 juni herdacht.
- Op de 1ste dag van de tiende maand, viert men het Suikerfeest, Id-al-Fitr, het eind van de Ramadan.
- Het Islamitische nieuwjaar ‘Moeharram’ wordt gevierd op de eerste dag van de islamitische maand. Moslims herdenken dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden.
Communiceren in Algerije
- De officiële taal is het Arabisch. Het gebruik van Frans is wijd verspreid, vooral in overheids- en zakenkringen. Eén vijfde van de bevolking spreekt Berber-talen.
Belangrijke woorden
- Hallo/Hoi: Assalaamu'alaykum
- Goedenavond: Tusbihu'alaa alkhayr
- Doei: Iilaa allikaa'
- Ja: Na'am
- Nee: Laa
- Alstublieft: 'Afwan
- Dank u wel: Shukran
- Sorry: 'Aasif
Voorbereidingen voor Algerije
- Waterfilterpen om het water te zuiveren, handig om bij je te hebben als je in de Sahara bent.
- Diarreeremmers, omdat het eten in Algerije niet altijd geschikt is voor westerse magen.
- Geïmpregneerde klamboe.
- Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.
Veiligheidszaken Algerije
- De steden in het noorden van Algerije zijn relatief veilig, maar reizen naar de rest van het land wordt afgeraden. Er is criminaliteit en een verhoogde kans op terroristische aanslagen en ontvoeringen. Wees dus op je hoede en houdt nieuwe ontwikkelingen in de gaten.
Politieke situatie
- Er komen regelmatig demonstraties en rellen voor tegen de regering. Het is niet heel handig om je hier in te mengen of om uitgebreid foto's of filmpjes te gaan maken.
Gevaarlijke gebieden
- Alle reizen naar grensgebieden worden heel sterk ontraden, omdat hier af en toe ontvoeringen van toeristen voorkomen.
Zware criminaliteit en terrorisme
- Reizen met de auto is gevaarlijk, zeker na zonsondergang. Er komen redelijk veel (gewelddadige) berovingen voor. Sommige mensen zeggen dat je beter het vliegtuig kunt nemen tussen verschillende steden. Verder komen er af en toe aanslagen voor op plekken waar veel buitenlanders bij elkaar komen.
Overnachten
- Er wordt aangeraden om gebruik te maken van grote en goed beveiligde hotels. En tussen hotels alleen maar gebruik te maken van taxi's die het hotel voor je regelt.
Regels
- Maak geen foto's van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en demonstraties en neem geen verrekijker of GPS mee.
Verzekeringen voor Algerije?
- Voor reisverzekeringen waar je activiteiten in Algerije zijn gedekt check je activiteiten in het buitenland verzekeren
- Voor een verzekeringen als je gaat emigreren of werken als expat in Algerije: check je wonen in het buitenland verzekeren
Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Algerije
- Lees verder over werken in Algerije.
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen in Algerije.
Emigratie naar Algerije of lang in Algerije verblijven
- Lees verder over Algerije.
- Lees verder over emigreren en wat erbij komt kijken.
- Lees verder over hoe je vrijblijvend advies kunt inwinnen over verzekeringen en zorg.