Bestemming: Duitsland

 

Click & Go

Naar Duitsland reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Duitsland?

  • Duitsland is meer dan Schlager, bier en de Autobahn! Het is een land van contrasten: moderne steden, uitgestrekte bossen, sprookjesachtige kastelen en misschien wel de meest georganiseerde treinvertragingen ter wereld. Duitsland is een heerlijk land voor de voetganger, fietser, ov-reiziger en autorijden die van natuur, leuke stadjes, kunst en (veganistisch) eten houdt. 
  • Activiteiten spotten: ontdek het interessante Berlijk, vol met geschiedenis, kunst, nachtleven en musea’ bezoek het Neuschwanstein kasteel dat Disney inspireerde; wandel en mountainbike door het Zwarte Woud en bezoek dan ook meteen het studentenstadje Freiburg; klim in één van de vele klimgebieden; drink en feest tijdens de bierfestivals van Beieren (er is meer dan Oktoberfest in München); fiets door de wijngaarden langs de Rijn; bekijk het prachtige Slot Heidelberg en het uitzicht over de stad; ontdek de Romantische Strasse; ontspan op het Bodenmeer; maak een meerdaagse wandeltocht in de Alpen. 
  • Dieren spotten: edelherten, wilde zwijnen, zeearenden, wolven, bevers, otters. 
  • Eten spotten: Bratwurst, Schnitzel, Pretzels, Käsespätzle, Kartoffelsalat, Apfelstrudel, Maultaschen, Lebkuchen, Rote Grütze. 

Studeren in Duitsland?

  • Studeren in Duitsland is een aantrekkelijke optie, vooral vanwege de lage of gratis collegegelden aan openbare universiteiten en de hoge onderwijskwaliteit in een internationale omgeving. Duitsland staat bekend om de goede opleidingen, met name op het gebied van technische en wetenschappelijke vakken zoals werktuigbouwkunde, geneeskunde en natuurkunde. Ook business en kunststudies zijn populair. 
  • Studiesteden: Berlijn, München, Heidelberg, Frankfurt. 
  • Taal: veel programma's in het Engels, maar ook nog veel in het Duits. 

Stagelopen in Duitsland?

  • Het is een ideaal stageland. Er zijn enorm veel sectoren waar je stages kan lopen, zoals bijvoorbeeld techniek, onderzoek, automotive en duurzaamheid. Duitse bedrijven staan bekend om hun professionaliteit en hun 'ordnung', erg gestructureerd dus.
  • Competenties: technische vaardigheden, Duitse taalvaardigheden, projectmanagement, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, gestructureerd werken. 

Vrijwilligerswerk doen in Duitsland?

  • Vrijwilligerswerk vind je met name op part-time basis of bij particulieren, van sociale projecten tot milieubescherming. 

Werken in Duitsland?

  • De Duitse arbeidsmarkt is robuust en biedt goede kansen voor expats, vooral in technologie, IT, engineering, en de gezondheidszorg. Duitsland is Europees leider in industrie en techniek en biedt daardoor veel mogelijkheden voor hoogopgeleiden.
  • In de winter kan je daarnaast met name aan de slag in wintersportgebieden en in de zomer in de agrarische sector of in de horeca. 

Werken als digital nomad in Duitsland?

  • Duitsland, met name Berlijn, wordt steeds populairder onder digital nomads. De moderne infrastructuur, snelle internetverbindingen, en gezellige steden maken het een prima locatie voor werken op afstand. Je kan het leven combineren met goede (techno) feestjes, mooie wandelingen en veel andere internationals. 
  • Favoriete locaties: Berlijn, Hamburg, Keulen, Freiburg. 

Wonen in Duitsland?

  • Wonen in Duitsland is erg comfortabel! Je geniet een hoge levensstandaard, betaalbare gezondheidszorg en sterke sociale voorzieningen. De huizenmarkt kan wel wat competitief zijn, met name in de grote steden. 
  • Onderwijs: veel keuze en veel goede scholen. 
  • Expatgemeenschap: Duitsland heeft een groeiende expatgemeenschap, vooral in steden zoals Berlijn, München en Frankfurt. Er zijn veel internationale clubs en verenigingen om aansluiting te vinden.
  • Veiligheid: Duitsland is één van de veiligste landen in Europa, je hebt er dus weinig te vrezen. 
  • Cultuur: Duitse cultuur draait om punctualiteit, directheid en structuur. Den Duitsers houden van hun regels, maar zijn ook zeer vriendelijk en behulpzaam, vooral als je de taal een beetje spreekt.
  • Let op: wees voorbereid op orde, punctualiteit en strakke regeltjes, dat het moeilijk kan zijn om een woning te vinden en dat de winters land en streng kunnen zijn. 
  • Zorgverzekering: de gezondheidszorg is uitstekend, maar zorg wel voor een eigen goed dekkende ziektekostenverzekering.

 

Reizen in en emigreren naar Duitsland

Reizen in en emigreren naar Duitsland

  • Het gras is altijd groener bij de buren, in ieder geval is er meer natuur in Duitsland dan in Nederland. Breng eens een bezoek aan het Zwarte Woud of één van de Duitse Waddeneilanden. Duitse steden worden ook steeds hipper: in Berlijn, Hamburg en München zijn artistieke wijken, biercafés en fijne winkels te vinden. Kortom, je hoeft niet ver weg voor een leuke vakantie.

Bestemming Duitsland 

JoHighlights in Duitsland

  • Zwarte Woud: Een dicht bebost gebied in het zuidwesten van Duitsland, waar je prima kunt klimmen (met de Feldberg die 1.493 meter hoog is) en in de winter kunt wintersporten. Het woud werd wereldwijd bekend door de sprookjes van de gebroeders Grimm. De streek is typisch Duits en de naam zegt veel over het gebied, zestig procent is bedekt met donkere en mysterieuze bossen. Je ziet er donkere sparren- en dennenbomen, heldere stroompjes, watervallen, houten boerderijen en uitbundige klederdracht.
  • De rivier de Rijn is met zijn 1.320 kilometer een van de langste rivieren in Europa, achthonderd kilometer loopt door Duitsland. Het gedeelte van de Rijn tussen Düsseldorf en Rüdesheim wordt de ‘Romantische Rijn’ genoemd door de kastelen, wijngaarden en gezellige dorpjes, hier komen dan ook de meeste toeristen op af.
  • ​De rivier de Moezel stroomt voor meer dan de helft in Frankrijk, toch is nog 245 kilometer Duits eigendom. In deze streek zie je vooral veel historische dorpjes en steden. Met langs de oevers wijnboerderijen, historische wijnpers en archeologische vondsten. Ook de stad Trier ligt hier, de oudste stad in Duitsland.
  • Warner Bros Movie World is een attractiepark in Duitsland met allerlei attracties, shows en parades rondom het thema ‘film’. De meer dan veertig shows en attracties trekken jaarlijks zo’n anderhalf miljoen bezoekers.
  • Eifel: In dit gebied zijn de meeste steden nog niet overladen met toeristen. Er is natuur, cultuur en er zijn ondanks de relatieve rust wel veel toeristische voorzieningen. Hellenthal is hier een van, een groot wildpark gelegen in de bossen waar veel roofvogels voorkomen. Ook vind je in de Eifel het dierenpark Eifel-Zoo. Vroeger waren er vulkanen in Eifel, waar je nog overblijfselen van ziet in de steden Daun en Gerolstein.

JoHotspots in Duitsland

  • Berlijn: Deze hoofdstad is zowel historisch als modern. Nog steeds zijn er resten van de Berlijnse Muur te zien die het land in tweeën verdeelde. Berlijn is nu een van de wereldsteden en heeft een hoop te bieden op cultureel gebied. Er zijn galerieën, theaters, winkels, bioscopen, restaurants en bars in overvloed. Als je echt in de stad duikt kom je veel onverwachte dingen tegen, creatievelingen lijken hier ongestoord hun gang te gaan.
  • Keulen: De vierde stad van Duitsland ligt aan de Rijn in het gebied Noord-Rijnland-Westfalen. Deze stad met meer dan een miljoen inwoners staat bekend om haar beurzen, het carnaval en het Kölsch-bier dat ze hier brouwen. Verder is het de mediahoofdstad van Duitsland en het centrum voor kunsten en wetenschappen, industrie en handel. Vrijwel het hele jaar door is er een programma vol handelsbeurzen en culturele evenementen.
  • Düsseldorf: Mode is erg belangrijk in Düsseldorf omdat er een belangrijke modeacademie zit, niet zo raar dat meer dan de helft van de toeristen hier komt om te winkelen. Voor de meer culturele reiziger zijn er genoeg musea, zoals het scheepvaartmuseum, het Stadtmuseum en het Museum Kunst Palast (zestiende tot twintigste eeuwse schilderijen).
  • Ruhrgebied: Deze Duitse regio groeide in de industriële revolutie uit tot één van de grootste industriegebieden van Europa. De afgelopen decennia onderging het gebied wel een hele metamorfose, de zware industrie heeft plaats gemaakt voor moderne en minder vervuilende bedrijven. Ook door veel groen en dergelijke te plaatsen werd het Ruhrgebied steeds leefbaarder. Nu is het er zo dichtbevolkt dat het openbaar vervoer bijna niet beter kan.

JoHorribles in Duitsland

  •  In het hoogseizoen (in de maanden juli en augustus kan het op sommige plaatsen in Duitsland ontzettend druk en toeristisch zijn. Bijvoorbeeld op sommige zeer grote campings kan het niet heel prettig zijn in deze periode.

Valuta Duitsland?

  • In Duitsland wordt er betaald met de euro.

Vertrektijd voor Duitsland?

  • Duitsland heeft een gematigd klimaat. De gemiddelde windsnelheid en de neerslag nemen landinwaarts geleidelijk af, maar het kan het hele jaar door overal regenen. Over het algemeen komen extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen in Duitsland nauwelijks voor. Januari is de koudste maand met gemiddelde temperaturen van -6°C tot -1°C. Juli is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 18-23°C.
Beste reistijd in Duitsland
  • In het voorjaar (mei, juni) is het land het mooiste wanneer de temperaturen stijgen (maar alsnog wisselvallig kunnen zijn) en de bloemen bloeien en het land groen is. In het najaar (september) is Duitsland ook een aanrader, de bossen kleuren prachtig goud en je omzeilt het massatoerisme.
Slechtste reistijd in Duitsland
  • In de maanden november tot en met februari is het in Duitsland over het algemeen nat en koud. De kerstmarkten worden natuurlijk wel in december gehouden.
Zonuren in Duitsland
  • Het aantal zonuren in Duitsland ligt tussen de 1.500 en 1.800 per jaar. Juli is de maand met de meeste zonuren.

Vervoer Duitsland?

  • Duitsland is vanuit Nederland goed per auto te bereiken. De trein is ook een goede optie, al zijn treinkaartjes in Duitsland relatief duur. 
Bus in Duitsland
  • De bussen in Duitsland zijn langzamer en minder comfortabel dan reizen per trein, maar een goede optie wanneer je naar of vanuit een gebied komt waar weinig treinen rijden.
Auto in Duitsland
  • De wegen in Duitsland zijn erg goed, en je kunt ook alle kleine plaatsjes bereiken met de auto. Het huren van een auto is gemakkelijk te regelen in de meeste steden.
Boot in Duitsland
  • Vanuit Noord-Duitse zeehavens aan de Noordzee en de Oostzee zijn talrijke cruisevaarten mogelijk over de hele wereld. Bovendien verzorgen vele ferry-diensten overvaarten naar Noord- en Oost-Europa langsheen de Oostzeekusten. Er zijn ook mooie rondvaarten op de grote rivieren als Rijn, Weser en Elbe. De boot is niet het meest praktische vervoer (behalve een paar veerponten).
Trein in Duitsland
  • Duitsland is zeer goed per trein te bereizen. De treinen rijden iets minder op tijd dan in Nederland, maar over het algemeen mag je als reiziger in Duitsland niet klagen. De treinen zijn snel en comfortabel, rijden vaak en doen ook de meeste kleine plaatsen aan. Tot zover de voordelen, want het nadeel is dat treinkaartjes relatief duur zijn. Als je veel door Duitsland wil reizen is een interrail ticket een goede optie.

Budget reizen en backpacken in Duitsland?

  • Reken op een budget van tussen de € 40,- en €60,- per dag.
  • Een kop koffie kost ongeveer € 2,- en een biertje (een halve liter pull) ongeveer € 3,- tot € 3,50.

Slapen, eten en drinken in Duitsland?

  • Duitsland heeft meer dan voldoende hotels, campings, (jeugd)hostels en bed and breakfasts (B&B’s). Van kleine romantische hotelletjes tot goedkope budgethostels en van enorme luxe hotels tot de bekende megaketens: het aanbod is enorm.
  • Er zijn goede campinggidsen van Duitsland te krijgen, dus kamperen is ook een aanrader. 
Eten in Duitsland
  • Mede door de vele buitenlandse invloeden is de hedendaagse Duitse keuken zeer uitgebreid. Ook de traditionele recepten zijn erg variërend. De Duitse koks maken gebruik van de plaatselijke ingrediënten, wat voor deze variatie zorgt. Aan de Duitse kust vindt je veel visgerechten en door het gehele land zijn veel stevige vleesmaaltijden te krijgen. Veel gebruikte ingrediënten zijn aardappel, varkensvlees en zuurkool.
Specialiteiten in Duitsland 
  • De Berliner bol is een gefrituurde deegbol, gevuld met banketbakkersroom en een soort van jam of marmelade. Dus als je zegt “Ich bin ein Berliner” dan zeg je dat je een Berliner Bol bent.
  • Pretzel/Pretzl: Broodjes in de vorm van een krakeling bestrooid met zoutkorrels. Vooral als ze net uit de oven komen zijn deze broodjes zéér goed te eten! Je kunt ze kopen bij de meeste bakkers in Duitsland waar ze vrolijk op de toonbank staan. De Bretzel komt oorspronkelijk uit Beieren waar de Pretzel ook wel “Brezl” of “Bretzel” wordt genoemd.
  • De Duitse curryworst is de Duitse kroket. Je eet hem met currypoeder en tomatensaus, en eventueel met een broodje of aardappels erbij.
  • Een knoedel (Duits: Knödel of Kloß) is een bal of balletje gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander deeg.
  • Een Schwarzwalder kersentaart (of Schwarzwälder Kirsch in het Duits) is een taart die bestaatvan chocoladecake, slagroom, kersen en kersenlikeur en is een aanrader bij een Duitse Konditorei.
  • Typisch Duits gerecht: Sauerkraut, Schnitzel, Bratkartoffeln en worst. 
Drinken in Duitsland
  • Voor de echte bierliefhebbers is Duitsland een paradijs. Duitsland heeft 40% van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. In Beieren in het zuiden, zijn er alleen al 800 te vinden. Er zijn zelfs speciale 'bier-touren' die je langs de biergeschiedenis van het land voeren. Iedere streek heeft zijn eigen karakteristieke biersoort.
  • Glühwein is warme rode wijn met kruiden, die op kerstmarkten veel geschonken wordt, maar ook in restaurants en kroegen een populair winter drankje is.
  • Een Schorle of Gespritzter is een mix van fruitsap of wijn en mineraalwater. Apfelsaftschorle is de populairste, maar in een restaurant staat ook vaak Johannisbeerschorle op de kaart. Weinschorles zijn ook heel gebruikelijk. Je kunt ze thuis natuurlijk makkelijk zelf mixen, maar voor kant-en-klare Schorles in flessen moet je toch naar Duitsland. Daar zijn ze bij supermarkt, drankenhandel en tankstation in alle mogelijke smaken te koop.
  • Radler is een mix van bier en limonade. Radler is in Duitsland onverminderd populair. Een variant op de Radler is de Colaweizen, een mix van cola en tarwebier.
  • Schnapps of Obstler ken je waarschijnlijk van de Oostenrijkse après-ski. Het is een verraderlijk alcoholisch drankje (40%) gedestilleerd uit fruit, zonder toegevoegde suikers. Bekende soorten zijn Apfelschnapps, Wiliamsbirne, Zwetschgenwasser en Kirschwasser. Maar de Duitsers maken ook Schnapps van vlierbessen, duindoorn en andere minder bekende vruchten.

Feestdagen en festivals in Duitsland?

  • Duitsland heeft grotendeels dezelfde feestdagen als Nederland, die voornamelijk gebaseerd zijn op het katholieke geloof. Naast deze feestdagen kent Duitsland vele festivals die zowel in binnen- als buitenland geliefd zijn.
  • Elk jaar wordt in juli in Keulen het ‘Summerjam festival’ gehouden: een festival waar cultuur en verschillende stijlen samen smelten tot een groot muziekfeest.
  • Hurricane is een begrip onder de liefhebbers van harde rockmuziek. Dit heftige festival wordt elk jaar in juni gehouden in Scheessel en duurt meerdere dagen.
  • ‘Summerblast’ is een zomerfestival gehouden in Trier. Veel artiesten van verschillende genres treden op en brengen veel levendigheid naar Trier in Juni.
  • Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.
  • De Duitse kerstmarkten behoren tot de gezelligste ter wereld. Elke stad tovert begin december het centrum om in een enorme kerstmarkt waar Glühwein en bier ’s avonds rijkelijk vloeien.

Communiceren in Duitsland?

  • Vrijwel alle Duitsers spreken engels. Het kan zijn dat je nog duitsers tegenkomt die nog weinig engels spreken.

Belangrijke woorden

  • Hallo/Hoi: Hallo!
  • Goedemorgen: Guten Morgen
  • Goedenavond: Guten Abend
  • Doei: Tschüss
  • Ja: Ja
  • Nee: Nein
  • Alstublieft: Bitte
  • Dank u wel: Danke Schön
  • Graag gedaan: Gerne
  • Sorry: Entschuldigung

Voorbereidingen en Veiligheidszaken Duitsland?

  • Een goede paraplu: het kan hard waaien en regenen in Duitsland, zeker in de herfst.
  • Winterbanden als je zelf gaat rijden in de winter.
  • Goede wandelschoenen om prachtige tochten te maken door het Eiffel gebied of het Zwarte Woud.
  • Warme kleren om in de winter toch lekker over de kerstmarkt te kunnen struinen.
  • Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.
  • Duitsland is een zeer veilig land om doorheen te reizen of een vakantie door te brengen. De mensen zijn vriendelijke en behulpzaam. Kijk wel altijd uit in drukke steden in de metro en op toeristische plaatsen voor zakkenrollers.
  • Op de Duitse snelwegen wordt hard gereden en er zijn 's avonds lang niet overal lichten.

Verzekeringen voor Duitsland?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Duitsland

Wonen in Duitsland, lang in Duitsland verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Duitsland om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Duitsland

  1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
  2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
  3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
  4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
  5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
  6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
  7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
  8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
  9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
  10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

    Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Duitsland

    1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
    2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
    3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
    4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
    5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
    6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
    7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
    8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
    9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
    10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

    Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

    1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
    2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
    3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
    4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
    5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
    6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
    7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    8. reken tijdig af met de belastingdienst
    9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
    10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

    Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Duitsland

    1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
    2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
    4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
    5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
    6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
    7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
    8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
    9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
    10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

    Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Duitsland

    1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
    2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
    3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
    4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
    5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
    6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
    7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
    8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
    9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
    10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

    Verzekering, veiligheid en gezondheid in Duitsland

    1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
    2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
    3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
    4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
    5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
    6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
    7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
    8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
    9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
    10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

    Visa en documenten voor Duitsland

    1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
    2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
    3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
    4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
    5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
    6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
    7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
    8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
    9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
    10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

    Onderwijs en cursussen in Duitsland

    1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
    2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
    3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
    4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
    5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
    6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
    7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
    8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
    9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
    10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

    Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Duitsland

    1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
    2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
    3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
    4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
    5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
    6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
    7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
    8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
    9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
    10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

    Terugkeer naar Nederland

    1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
    2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
    3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
    4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
    5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
    6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
    7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
    8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
    9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
    10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

    Uitgebreide  of specifieke checklists

    Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

    Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

    Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

    Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland

    Vertrekken naar het buitenland om te emigreren of daar voor langere tijd te gaan wonen voor werk, bedrijf of ander leven? Belastingen - Bestemmingen - Checklists - Netwerk - Emigratiedrang Eigen bedrijf - Eigen huis - Kinderen - Remigratie - Verhuizing - Zorgverzekering... lees verder op de pagina
    Belastingen en fiscale zaken in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Belastingen en fiscale zaken in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Belastingen en fiscale zaken bij emigratie en vertrek naar het buitenland voor een langere periode Belastbaar inkomen - Belastingaangifte - Belastingplicht - Dubbele internationale belasting Lopende verplichtingen en schulden - Pensioenen en uitkeringen Uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) Inhoud: o.a. Wat zijn gevolgen voor je belastingplicht als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt? Welke fiscale gevolgen heeft...... lees verder op de pagina
    Financiele en geldzaken regelen bij lang verblijf in het buitenland of emigratie
    Checklist wonen in het buitenland en voorbereiden op emigratie en lang verblijf

    Checklist wonen in het buitenland en voorbereiden op emigratie en lang verblijf

    Eerste checklist voor voorbereidingen op wonen in het buitenland voor emigratie, werk of lang verblijf Oriëntatie & bestemming Woonlocatie, woonruimte & verhuizing Geldzaken, fiscale zaken & belastingdienst Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen & uitkeringen Werk, onderneming & vrijwilligerswerk Verzekering, veiligheid & gezondheid Visa & documenten Onderwijs & cursus Praktische voorbereiding, cultuur & culture shock, relaties Terugkeer Zie later op de pagina...... lees verder op de pagina
    Contacten en netwerken onderhouden in het buitenland en aanpassen aan je omgeving
    Culture Shock en heimwee voorkomen bij reizen en wonen in het buitenland
    Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

    Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

    Remote en online werken vanuit het buitenland als digital of working nomad Administratieve en fiscale zaken regelen Beste plekken uitzoeken - Gemotiveerd blijven Remote werkzaamheden zoeken - Werk uitvoeren Verzekeringen kiezen - Uitschrijven bij gemeente of niet - Zzp'er in buitenland Inhoud: werken als digital of working nomad Wat zijn global nomads en digital nomads die werken vanuit het buitenland?...... lees verder op de pagina
    Detachering als expat en uitzenden naar het buitenland

    Detachering als expat en uitzenden naar het buitenland

    Detachering als expat en uitzending naar het buitenland Inhoud Welk type expat of emigrant ben jij? Wat zijn populaire landen voor expats en working nomads, en waarom gaan ze daarheen? Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken? Welke meerwaarde heb je als expat of emigrant voor je thuisland? Hoe kan je jezelf als expat instellen...... lees verder op de pagina
    Documenten en juridische zaken bij wonen in het buitenland of emigratie

    Documenten en juridische zaken bij wonen in het buitenland of emigratie

    Documenten, juridische zaken en regelgeving bij emigratie en wonen in het buitenland Basis Registratie Personen - Diplomawaardering - Identiteitsbewijs - Internationaal rijbewijs - Nederlandse Nationaliteit - Verklaring bezit van het Nederlanderschap - Woonplaatsverklaring Inhoud: o.a. Wanneer verkrijg je als EU inwoner het permanent verblijfsrecht in een ander EU-land? Wat zijn de gevolgen rondom lang verblijf buitenland of emigratie als je...... lees verder op de pagina
    Droombestemmingen en beste landen om te wonen, werken en emigreren

    Droombestemmingen en beste landen om te wonen, werken en emigreren

    Droombestemmingen en land zoeken voor lang verblijf in het buitenland of eventueel emigratie Digital Nomad Spot - Droombestemming - Expatparadijs - Emigratieland Inhoud: o.a. Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken? Wat zijn populaire landen voor expats en working nomads, en waarom gaan ze daarheen? Wat zijn populaire bestemmingen voor digital of working nomads? Naar...... lees verder op de pagina
    Eigen huis en woning verhuren bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken

    Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken

    Gezondheidszorg en zorgstelsels in het buitenland Gebruik maken van de lokale gezondheidszorg? Ben je verzekerd voor alle kosten? Wat zijn je alternatieven? Wat zoek je uit als je grip wilt krijgen op de lokale gezondheidszorg in het buitenland? Wat zoek je uit over het g ezondheidssysteem? Is er een lokaal systeem van ziektekostenverzekering, kom je daar als expat of emigrant...... lees verder op de pagina
    Huis en woonruimte in het buitenland bij lang verblijf of emigratie
    Met kinderen wonen in het buitenland en lang op reis met jongeren

    Met kinderen wonen in het buitenland en lang op reis met jongeren

    Met kinderen en jongeren op reis of wonen in het buitenland Emigreren met kinderen, lange reis maken met kinderen, onderwijs op reis, goede bestemmingen kiezen, gezondheidszaken regelen, leerplichtzaken onderzoeken, meeneemlijsten checken en vrijwilligerswerk doen met kinderen Inhoud : o.a Wat zijn aandachtspunten als je met kinderen een lange reis of wereldreis gaat maken? Wat zijn leuke, verre of bijzondere bestemmingen...... lees verder op de pagina
    Leerplicht en thuisonderwijs bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Nederlandse Nationaliteit en Nederlanders in het buitenland

    Nederlandse Nationaliteit en Nederlanders in het buitenland

    Nederlanders en Hollanders in binnen- en buitenland Van de Nederlandse nationaliteit tot Nederlanders in het buitenland Inhoud: o.a. Hoe verkrijg je een nationaliteit? Wanneer verlies je de Nederlandse nationaliteit? In welke uitzonderingsgevallen verlies je de Nederlandse nationaliteit niet, of niet zomaar, in het geval van dubbele nationaliteit? Wat zijn extra aandachtspunten en ontwikkelingen rondom dubbele nationaliteit bij lang verblijf in...... lees verder op de pagina
    Ondernemen of als zzp'er werken in het buitenland

    Ondernemen of als zzp'er werken in het buitenland

    Ondernemerschap en ondernemers in het buitenland Digital Nomad - Eenmanszaak - Initiatiefnemer - Working nomad - ZZP'er Inhoud: o.a. Waar let je op als je een eigen bedrijf wilt starten in het buitenland? Wat moet je wel en niet doen als je een zakelijke samenwerking wil aangaan met een buitenlandse partner? Wat zijn extra aandachtspunten als je een eigen bedrijf...... lees verder op de pagina
    Project starten en initiatief nemen in het buitenland

    Project starten en initiatief nemen in het buitenland

    Project en initiatief in het buitenland Project opzetten - Samenwerken - Project draaiende houden Inhoud o.a. Wie is de "projectopzetter of particulier initiatiefnemer"? Wat zijn motieven van initiatiefnemers om projecten op te zetten? Wat zijn gedeelde kenmerken, basiseigenschappen, van projectopzetters? Welke aandachtspunten zijn er als je inkomsten genererende activiteiten naast je project wilt opzetten? Kies je voor traditionele ontwikkelingshulp of...... lees verder op de pagina
    Sociale voorzieningen en uitkeringen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie

    Sociale voorzieningen en uitkeringen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie

    Sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij lang verblijf in het buitenland en emigratie Van AOW, SVB, WIA, WAO tot WLZ Inhoud: o.a. Heb je recht op AOW als je gaat wonen in het buitenland of voor langere tijd naar het buitenland vertrekt? Kan je Nederlandse uitkeringen meenemen naar het buitenland? Wel of niet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid als je voor langere...... lees verder op de pagina
    Terugkeer naar Nederland en remigratie na lang verblijf in buitenland of emigratie

    Terugkeer naar Nederland en remigratie na lang verblijf in buitenland of emigratie

    Terugkeer naar Nederland na een lang verblijf in het buitenland, wereldreis of emigratie Alleen, met familie of kinderen terugkeren naar Nederland: van aanpassing, cultuurschok en heroriëntatie tot onderwijs, regelwerk en remigratie Inhoud: o.a. Wat zijn eerste aandachtspunten als je na lang verblijf in het buitenland of emigratie overweegt terug te keren naar Nederland? Waar op te letten als je na...... lees verder op de pagina
    Visum en vergunningen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Verhuizing naar het buitenland en transport in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Verhuizing naar het buitenland en transport in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Verhuizen naar het buitenland en transport laten verzorgen bij lang verblijf in het buitenland en emigratie Auto meenemen checklists afvinken - huisdieren vervoeren - inboedel opslaan - offertes laten maken - verhuiskosten begroten - verhuizers checken Inhoud: o.a. Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen binnen Europa? Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen buiten Europa? Welke inboedel neem je wel en welke niet...... lees verder op de pagina
    Weg willen uit Nederland of reiskriebel voelen om weer op pad te gaan
    Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

    Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

    Je Nederlandse zorgverzekering en je ziektekosten verzekeren bij vertrek naar het buitenland: van dekking tot geldigheid, van opzeggen tot opschorten, en van overstappen tot alternatief regelen Inhoud: De Nederlandse zorgverzekering en vertrekken naar het buitenland Basiszorgverzekering & Vertrek naar het buitenland Wanneer vervalt de dekking van je zorgverzekering als je naar het buitenland vertrekt? Wanneer mag of moet je je...... lees verder op de pagina

    verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

    Inpaklijst en wel of niet meenemen naar Duitsland?

    Paklijst, checklist en meeneemlijst voor Duitsland

    Verzekeringen voor Duitsland?

    Voorbereiden van je reis en problemen oplossen in Duitsland

    Hoe ga je om met de natuur en dieren in Duitsland?

     

    Vanuit Duitsland je verzekering afsluiten voor reis, werk, stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland?

    Vanuit Duitsland je verzekering afsluiten voor reis, werk, stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland?

    Verzekeringen voor vakantie, reis, vrijwilligerswerk, wereldreis, taalreis, studie- of stagereis

    • Wanneer je als Nederlander, of als Duitser, in Duitsland woont kun je doorgaans geen Nederlandse reisverzekeringen afsluiten, maar wel onder aanvullende voorwaarden gebruik maken van de Special ISIS verzekering. Er gelden dan wel aanvullende voorwaarden:
      • Je behoudt dekking via je zorgverzekering in Duitsland
      • Je dient wel altijd de 'All In' dekking te kiezen
      • Indien er sprake is van repatriëring dan is dat in principe naar Nederland. In overleg met de alarmcentrale kan er worden uitgeweken naar grensgebieden. De uiteindelijke beslissing daarvoor ligt bij de verzekeraar.
      • Bij terugkomst in Duitsland of Nederland eindigt de dekking op grond van de Special ISIS verzekering direct.

     

    Special ISIS verzekering aanvragen

     

    Verzekeringen voor emigranten en expats

    Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

    Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

    Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Duitsland?

    Welke verzekeringen heb je in Duitsland nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?


    Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Duitsland?

    Kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland

    • De kwaliteit van de zorg in Duitsland staat bekend als een van de beste en een van de duurste ter wereld. Het afsluiten van een gezondheidszorg verzekering is verplicht.  
    • De meeste ziekenhuizen in Duitsland worden gerund door de regering.
    • Het verstrekken van gezondheidszorg in Duitsland wordt gefinancierd door een nationaal wettelijk bijdragestelsel om te verzekeren dat gezondheidszorg voor alle Duitsers beschikbaar is.
    • Ziekenhuizen kunnen worden ingedeeld in publieke ziekenhuizen (overheidsinstellingen), vrijwillige ziekenhuizen (gerund door ngo’s of kerken) en particuliere ziekenhuizen.
    • Medische training in Duitsland voor artsen bestaat uit preklinische en klinische training.
    • De medische training voor artsen is in Duitsland op een soortgelijke manier geregeld zoals in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

    Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Duitsland?

    • Is de reis naar Duitsland en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt en welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?

    Activiteiten- en reisverzekeringen

    Annuleringsverzekeringen

    Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Duitsland als je daar een tijd gaat wonen?

    Ziektekostenverzekeringen

    • Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Duitsland.
    • Ziektekostenverzekeringen voor in Duitsland 
    • Overlijdensrisicoverzekering voor in Duitsland 

    Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen

    Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen

    Inboedel- en opstalverzekeringen

    Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's) in Duitsland

    • Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Duitsland hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
    • Collectieve verzekeringen voor in Duitsland 
    Duitsland op WorldSupporter.org

    JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Duitsland
    Top-10 populairste landen om te wonen en werken: waarheen vertrekken de meeste Nederlanders? - koert hommel
    Welke bestemmingen waren in 2018 het populairst onder expats en emigranten? JoHo Insurances maakte een inventarisatie op basis...
    Germany: Updates & Travel - Country Supporter
    Travel in Germany? Visit the Black Forest or one of the German Wadden Islands. German cities are also becoming increasingly hip: in Berlin, Hamburg and...
    German grammar - ericdehaar
    Education Category: Language Ages: 0-4, 4-8, 8-12, 12-16, 16+ German grammar module donated by Daphne Schram. German grammar module donated by Daphne Schram....
    JoHo WorldSupporter: events en agenda
    JoHo WorldSupporter: recepten uit de regio
    JoHo WorldSupporter: meer posts over Duitsland

    JoHo WorldSupporter.org: uitgelichte activiteiten en tips uit de regio
    Reduce your tourist footprint in Berlin
    Reduce your tourist footprint in while you visit Berlin by shopping at SIRPLUS. Buy your groceries in their three Rettermarkts (rescue markets) in Berlin, which sell...
    Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken, reizen en werken in Australië van working holiday tot werkvisum, en werken op een boerderij tot reizen in de outback Backpacken en werken in Australië Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië? Wat voor werk kan je doen in Australië? Werken in Australië en hoe kom je aan een baan? Kun je werken...... lees verder op de pagina
    Reizen en backpacken in het buitenland

    Reizen en backpacken in het buitenland

    Reizen maken en backpacken in het buitenland en Vragen en antwoorden over backpacken in Azië, helpen in Afrika, werken in Australië, trekken door Europa en chillen in Zuid-Amerika Reisbestemming kiezen in het buitenland Waarheen en wanneer kan je het beste op reis, op vakantie of activiteiten in het buitenland doen? Hoe kan je het beste een reisbestemming kiezen? Beste reistijd...... lees verder op de pagina
    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland

    Vertrekken naar het buitenland om te emigreren of daar voor langere tijd te gaan wonen voor werk, bedrijf of ander leven? Belastingen - Bestemmingen - Checklists - Netwerk - Emigratiedrang Eigen bedrijf - Eigen huis - Kinderen - Remigratie - Verhuizing - Zorgverzekering... lees verder op de pagina
    High School & Schooljaar: van college tot diploma in het buitenland
    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Samen muziek maken of festivals bezoeken in het buitenland Muziekinstrument meenemen op reis - Verzekeren van muziekinstrumenten Inhoud: o.a. Waarom vinden mensen muziek leuk en wat doet muziek met mensen?] Waarom vinden mensen muziek leuk? Welke effecten heeft het luisteren naar muziek? Wat zijn de biologische effecten van muziek Wat zijn de psychologische effecten van muziek Wat zij de sociale...... lees verder op de pagina
    Dieren in het wild zien op reis en natuurparken bezoeken in het buitenland

    Dieren in het wild zien op reis en natuurparken bezoeken in het buitenland

    Natuurgebieden en wildreservaten bezoeken in het buitenland tijdens het reizen en backpacken Van dieren in het wild zien, vogels spotten tot natuur fenomenen opzoeken Inhoud: o.a. Wat zijn favoriete gebieden in het buitenland om bijzondere vogels te spotten, zeedieren te ontmoeten of exceptionele natuurverschijnselen te zien? Wat zijn favoriete lokaties voor vogels spotten in het buitenland Wat zijn favoriete natuurgebieden...... lees verder op de pagina
    Outdoorspullen en buitensportartikelen checken, meenemen en verzekeren op reis

    Outdoorspullen en buitensportartikelen checken, meenemen en verzekeren op reis

    Reisoutdoor, buitensport en buitensportartikelen voor je reis of backpacktrip Inhoud: Hoeveel water heb je nodig tijdens een wandel- of fietstocht op reis? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Wel of niet op reis een waterzuiveraar of filter gebruiken? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Voorbereiden en verzekeren van je activiteiten,...... lees verder op de pagina
    Sabbatical & Lang verlof in het buitenland

    Sabbatical & Lang verlof in het buitenland

    Een sabbatical nemen of met lang verlof naar het buitenland Voor je burn out, na je bore out, om bij te tanken, los te laten of na te denken Inhoud: o.a. Wat is een sabbatical? Wat is lang verlof? Stabiliteit versus stress Wat is burnout? Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen? Wat is...... lees verder op de pagina
    Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren of onderzoek doen aan een hogeschool of universiteit in het buitenland College - Minor - Master - PHD - Promotie - Studiepunten - University Vertrek - Verzekering - Voorbereiding Inhoud o.a. Welk land kies je als op zoek ben naar een universiteit of hogeschool in het buitenland? Welke competenties en vaardigheden kun je opdoen als je in het buitenland...... lees verder op de pagina
    Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

    Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

    Talen leren, spreken, schrijven en begrijpen Taalcursus in het buitenland - Taalcursus Chinees, Duits, Engels, Frans of Spaans Taaltrainingen in lokale talen - Talenreis - Taaljaar Inhoud: o.a. Waar en waarom Engels, Spaans, Italiaans of Frans leren in het buitenland? Hoe kies je taalcursus of een taalschool in het buitenland: landen, steden, activiteiten? Hoe kies je de beste reistijd voor...... lees verder op de pagina
    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar of Gap Year in het buitenland Trips maken - Vrijwilligerswerk doen - Werkervaring opdoen - Zelfinzicht versterken Toekomstbeeld toetsen - Tijdelijk werken - Trainingen doen Backpacken - Rond de wereld reizen - Talen leren in het buitenland Inhoud: o.a. Wat is een tussenjaar of Gap Year in het buitenland? Wat is een werkvakantie in het buitenland of een Working...... lees verder op de pagina
    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen, projecten in het buitenland steunen en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland zoeken Inhoud: o.a Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen? Waarom vrijwilligerswerk doen in het buitenland en waarom een ander helpen? Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te...... lees verder op de pagina
    Wereldreis maken en lang op reis als backpacker, globetrotter of nomad
    Werken in het buitenland en vacatures in het buitenland

    Werken in het buitenland en vacatures in het buitenland

    Betaald werken in het buitenland en jezelf ontwikkelen in een internationale omgeving Vragen en antwoorden over advies, coaching, keuzehulp en inspiratie rond banen, bemiddelende organisaties, bestemmingen, branches, competenties, functies, sectoren, vacatures, verzekeringen en werkgevers Verkennen: Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland? Hoe ziet de voorbereiding van werken en werk...... lees verder op de pagina
    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland, actief op reis en avontuur tijdens het backpacken Avontuurlijke expedities - Culturele cursussen - Ecotours - Educatieve trainingen - Outdooractiviteiten - Sportieve activiteiten -Stage - Vrijwilligerswerk - Werkzaamheden - Wildlifetrips Inhoud o.a.: Wat zijn inspirerende activiteiten in het buitenland? Wat is het en waar kan je beste heen?: onder andere bergsport, beschermen en verzorgen van dieren,...... lees verder op de pagina

    Werken, solliciteren en stagelopen in het Duits: vragen en antwoorden

    Werken, solliciteren en stagelopen in het Duits: vragen en antwoorden

    Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een Curriculum Vitae (CV)

    Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een Curriculum Vitae (CV)

    Voorbeeld van een Curriculum Vitae in het Duits

     

    Lebenslauf

     

    PERSÖNLICHE DATEN

    Name: Armand Kaiser
    Geboren: 24. Dezember 1994
    In: Breda (die Niederlande)
    Staatsangehörigkeit: Niederländisch
    Familienstand: Ledig
    Adresse: Prinsenkade 3, 5050AB Breda, die Niederlande
    E-Mail: Anne@Krojon.nl

     

    AUSBILDUNG

    2016-2019
    MA Mikrobiologie, Universität Bremen, Bremen

    2012-2016
    BA Biologie, Universität Munchen, Munchen

    2008-2014
    Gymnasium, voruniversitäre Bildung, Munchen

    SPRACHKENNTNISSE

    Latein (Latinum, grundkenisse)
    Französisch (sehr gut)
    Englisch (sehr gut)
    Deutsch (sehr gut)

     

    BERUFSERFAHRUNG

    2016-2018
    Schreibtisch Redakteur bei der Zeitschrift "das kleine Leben". Artikel über Biologie Lernen und die vollständige Kontrolle.

    2017-2018
    Aufsicht in einem Telekom-Shop .

    HOBBIES

    Russische Sprache und Reise durch Asien

    Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

    Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

    Voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Duits

     

    Tanja Schipper
    Kerkstraat 3
    1020BB Amsterdam

    Frau Mattes
    Humboldt-Gymnasium
    Warschauerstrasse 3
    D 12345 Berlin

    Amsterdam, den 17. August 2009

     

    Bewerbung um eine Stelle als Englischlehrerin
    Ihre Anzeige in den “Berliner Zeitung” vom 13. August 2009

    Sehr geehrter Frau Mattes,

     

    durch lhre Anzeige im Berliner Zeitung habe ich erfahren, dass Sie eine Lehrerein suchen. Daher bewerbe ich mich um einen Ausbildungsplatz als Englischlehrerin.

    Im Juli d.J. habe ich mein Studium Englisch, Schwerpunkt englische Literatur, mit dem Magisterabschluss beendet.

    Ich suche eine feste Anstellung zum frühestmöglichen Zeitpunkt.

    lch bin sicher, dass ich alle mir anvertrauten Aufgaben als Englischlehrerin zu lhrer völlichsten Zufriedenheit ausüben würde.

    Ich würde mich freuen, wenn Sie mir Gelegenheit zu einem Vorstellungsgespräch geben würden.

     

    Mit freundlichen Grüßen,

     

    Tanja Schipper

     

    Anlage:
    Lebenslauf
    Lichtbild

    Stage regelen in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

    Stage regelen in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

    Voorbeeld van een stagebrief of mail

     

    Vera Spass
    Kirchberg 323
    36353HS Aachen

    Frau Haagen
    Humboldt-Gymnasium
    Warschauerstrasse 3
    D 12345 Berlin

    Aachen, den 20. Dezember 2013

    Bewerbung um eine Stelle als Praktikantin im Reisebüro KONTIKI BGB
    bezüglich der Anzeige in der “Berliner Zeitung” vom 17. Dezember 2013

    Sehr geehrter Frau Haagen,

    durch lhre Anzeige in der Berliner Zeitung habe ich erfahren, dass Sie eine Praktikantin suchen.

    Im Juli d.J. habe ich mein zweites Studienjahr beendet. Als Teil meines Studiums Tourismus Management, muss ich im dritten Jahr ein Praktikum machen.
    Ich suche ein Praktikum zum frühestmöglichen Zeitpunkt um Erfahrung in der Branche zu kriegen.
    lch bin sicher, dass ich alle mir anvertrauten Aufgaben zu lhrer völlichsten Zufriedenheit ausüben werde.

    Ich würde mich freuen, wenn Sie mir Gelegenheit zu einem Vorstellungsgespräch geben würden.

    Mit freundlichen Grüßen,

    Vera Spass

    JoHo WorldSupporter.org: uitgelichte vacatures, vrijwilligerswerk en stages uit de regio
    Doe werkervaring op in het Europese bedrijfsleven met een keuze in stages business development in verschillende landen
    Je loopt stage bij een bedrijf in een grote Europese stad, zoals Berlijn, Londen, Zürich of Lissabon. Werkzaamheden kunnen bestaan uit het opstellen van een...
    Leer een land en de bevolking goed kennen door mee te werken in een bouwkamp
    Leer een land en de bevolking goed kennen door mee te werken in een bouwkamp....
    Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen
    Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen Wat hou je er aan over? Improviseren Ervaring met...
    Help mee op een biologische of biologisch-dynamische boerderij tegen kost en inwoning
    Help mee op een biologische of biologisch-dynamische boerderij tegen kost en inwoning...
    Volg een Duitse taalcursus in München en ervaar de geschiedenis, de cultuur en het studentenleven in de gezellige Beierse stad
    Volg een Duitse taalcursus in München en ervaar de geschiedenis, de cultuur en het studentenleven in de gezellige Beierse stad....
    In deze historische Duitse steden kun je een Duitse taalcursus volgen: Hamburg, Regensburg, Lindau, Keulen en München
    In de centra van historische Duitse steden kun je een Duitse taalcursus volgen. Naast de lessen kun je een middeleeuws stadje bezoeken of een biertje drinken in een...
    Learning German abroad: what is it, why should you do it and where is the best place to go?
    What is a German language course? A German language course is a...
    Doe ervaring op in de horeca of op evenementen, met internationale doorgroeimogelijkheden
    Doe ervaring op in de horeca of op evenementen, met internationale doorgroeimogelijkheden...
    Leer meer over zeezeilen, scheepsonderhoud en navigeren met een traineeship op een zeilschip
    Op dit klassieke vracht zeilschip kan je als trainee zes maanden meevaren over de Atlantische...
    Doe ervaring op bij een jeugdcentrum en ontmoetingsplaats voor jongeren in Duitsland
    Je ondersteunt bij wekelijkse activiteiten bij het jeugdcentrum, zoals spelletjes- en kookavonden.Je onderneemt activiteiten met de jongeren die het centrum bezoeken en...
    Meer vacatures op JoHo WorldSupporter.org:
     
     
    Partners en organisaties voor Duitsland: uitgelicht
    SIW

    SIW is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die Nederlandse vrijwilligers naar projecten over heel de wereld zendt, en buitenlandse vrijwilligers op diverse projecten in Nederland ontvangt.

    Heb je een tussenjaar, wil je eens iets anders of wil je misschien ervaring opdoen en wil je voor korte of langere tijd naar het het buitenland? SIW begeleidt het hele traject: vanaf de keuze voor de bestemming en het vrijwilligersproject tot aan de voorbereiding en de afrondende evaluatie.

    Internationale Bouworde (IBO)

    IBO-Nederland bemiddelt in vrijwilligerswerk en stages met name in Europa, maar ook daarbuiten. De stichting richtte zich in het verleden met name op bouwprojecten, maar houdt zich tegenwoordig ook bezig met sociale projecten. Vrijwilligers kunnen enkele dagen tot enkele weken meehelpen bij een project, individueel, maar ook bijvoorbeeld als school of vriendengroep.

    StudyTravel

    StudyTravel bestaat uit een vast team enthousiaste medewerkers, allen met buitenlandervaring. Je kunt er terecht om verschillende talen te leren zoals Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Russisch, Frans, Engels, Japans en natuurlijk Spaans! Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een tussenjaar of een stage. Heb je bij StudyTravel geboekt dan kan je via JoHo een deel van je lesgelden terugkrijgen.

    JoHo: samenwerken met JoHo

     

    Verder reizen

     

    Verder reizen: via alle aangrenzende landen van Duitsland
    JoHo: begrijpen

    JoHo Missie, Visie & Concept

    Missie & Visie

    • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
    • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

    Concept

    • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
    • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
    • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
    JoHo: paginawijzer

     

     JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

     

    Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

    • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
    • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
    • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

    Verkenning & Orientatie  

    • Verkenning & Afweging
    • Valuta & Kosten
    • Visum & Documenten
    • Vertrektijd & Klimaat
    • Vervoer & Transport
    • Verblijf & Voeding
    • Verbinding & Integratie
    • Vermaak & Activiteiten

    Voorbereiding en veiligheid

    • Vertreklijsten & Meeneemtips
    • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
    • Vaccinaties & Gezondheid

    Vacatures en activiteiten

    • Betaald werk
    • Vrijwilligerswerk
    • Stages

     Verder reizen en ontdekken

    • Aangrenzende landen en regio's
    JoHo: footprint achterlaten

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken