Reizen door, wonen in en emigreren naar Mexico

  • In Mexico tref je een temperamentvol en kleurrijk volk met muziek in de hoofdrol. Je kan vanaf de fantastische stranden aan de Pacific dwars door het rijk van de Azteken naar de Caribische Oostkust reizen, je eindigt op het schiereiland Yucatan waar de oude Maya-ruïnes uit de oerwouden omhoog steken.

Bestemming: Mexico

JoHighlights in Mexico

  • De hoge en vaak besneeuwde pieken van de vulkanen Popocatépetl en Nevado de Toluca zijn goed te beklimmen. Je kunt er zelfs een spectaculaire duik maken in de met water gevulde kraters.
  • De riffen van Los Manchones, Cuevones, Chital en La Bandera hebben een prachtig onderwaterleven en zijn onder duikers bekend door de onderwatergrotten.
  • Een andere reden om Mexico aan te doen zijn de indrukwekkende overblijfselen van de oude indiaanse culturen. Het is onmogelijk om ze allemaal te zien maar als je bekende Maya-route volgt kan je een selectie van de meest indrukwekkende ruines maken. Teotihuacan even buiten Mexico stad, Palenque in Chiapas, Chichen Itzá en Tulum op het schiereiland Yucatán zijn de must-see's.
  • Speel cowboy in een van de vele luxueuze boerderijen met gastenverblijven (estancias) die Mexico rijk is. Overdag kun je te voet of per paard de ranche verkennen om hier vervolgens ‘s avonds bij het kampvuur onder het genot van een glas tequila na te genieten.
  • Ver weg van Venetië, maar ook in Mexico kun je gondels huren en wel de zogenoemde trajineras. In deze fel beschilderde gondels kun je onder begeleiding van een mariachi-zanger, de mooie kanalen en de door de Azteken gebouwde drijvende tuinen van Xochimilco bewonderen.

JoHotspots in Mexico

  • De politieke onrust in Chiapas (Zapatistas) is het rechtstreekse gevolg van de Indiaanse meerderheid die deze staat een heel aparte plaats geeft in Mexico. Mysterieuze Maya-dorpen en de fascinerende Lacandona jungle geven Chiapas een Centraal Amerikaans tintje. Absolute hihglights zijn San Cristobal de las Casas en de omliggende dorpjes, de adembenemende boottocht door de Cañon del Sumidero en de watervallen van Aguazul.
  • Merida is een echt Mexicaanse stad, die (nog) niet heel toeristisch is. Het centrum is erg mooi schoon met prachtige koloniale gebouwen. ’s Avonds is het vaak nog leuker dan overdag in Merida: dan komt iedereen buiten bij elkaar en luistert naar de muziek van de vele muzikanten en orkesten.
  • Ook de Cariben vind je in Mexico; ideaal om even bij te komen van de lange afstanden die je moet overbruggen. Relax op parelwitte stranden (Tulum en Playa del Carmen), geniet van het uitbundige leven in de tropenzee… Eilanden als Cozumel en Isla Mujeres hebben uitgebreide -en betaalbare- duikfaciliteiten.
  • Zoals de meeste metropolen in Latijns Amerika heeft ook Mexico stad de naam gevaarlijk en sterk vervuild te zijn. Toch heeft deze stad van extremen een heleboel aantrekkelijke bezienswaardigheden. Het historisch centrum (Zócalo), de prachtige musea (Museo de Antropología) en de aangename parken (Chapultepec) zijn meer dan de moeite waard. Als je de hoogte, de smog en de razende drukte van de stad kan trotseren moet je het pittoreske en kunstminnende Coyoacan en San Angel zeker aandoen. Ook het eeuwenoude labirinth van kanaaltjes, Xochimilco, is een echte aanrader.
  • Het stereotype beeld van Mexicanen zal je ongetwijfeld herkennen in en rond Guadelajara, Mexico's tweede grootste maar meest "Mexicaanse" stad. Tequila, sombreros en Marriachi-muziek die er hun oorsprong hebben kan je er in al hun glorie meemaken.
  • Mexico bezit ook een overvloed aan zee en strand. Surfers zullen zich niet vervelen langs de zuidelijke, Pacifische kustlijn; rond plaatsjes als Puerto Escondido, Puerto Angel en Bahías de Huatulco vind je naast the perfect wave ook fantastische lagunes boordevol tropisch leven dat zich al snorkelend nog het beste laat ontdekken. Iets meer landinwaarts kan je de mooie koloniale stad Oaxaca eigenlijk niet links laten liggen; de ruïnes van Monte Alban en Mitla zijn dan de perfecte daguitstap.

JoHorribles in Mexico

  • Neem de tijd om je aan te passen aan het eten; Moctezuma's revenge is de populaire benaming voor de buikloop waar vrijwel iedereen mee te maken krijgt. Vlees en ongewassen groenten en fruit zijn de grote boosdoeners. Ook water uit de kraan is niet veilig; tref dus de nodige voorzorgsmaatregelen (immodium, O.R.S., houtskool …)
  • De grootste angst van elke toerist en reiziger in Mexico is om op één of andere manier bij de drugsoorlog betrokken te raken. Houd je daar verre van, en pas ontzettend goed op je bagage. In Mexico is de kans groter dat er iets ingestopt wordt, dan dat er iets uit gehaald wordt.

Geldzaken in Mexico?

  • De nationale valuta van Mexico is de Mexicaanse Peso (MXN).

Vertrektijd voor Mexico?

  • In Mexico City schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen de 20 en 26 graden overdag. De nachten kunnen koud zijn, maar het vriest bijna nooit. Merida (Yucatan) kent een ander klimaat. Hier komt de temperatuur niet vaak onder de 28 graden overdag. Ook 's nachts blijft het vrijwel het gehele jaar rond de 20 graden Celsius. Het hoger geleden Monterrey in het noordoosten van Mexico kent grotere schommelingen in temperatuur. In de zomermaanden wordt het hier 32 tot 36 graden overdag, terwijl het in de wintermaanden krap 20 graden is.
Beste reistijd in Mexico
  • De beste reistijd is van oktober tot april, in het droge seizoen.
Slechtste reistijd in Mexico
  • In mei begint in het zuiden van Mexico het regenseizoen wat in het noorden doorloopt tot oktober. In deze periode is ook het orkaanseizoen. Het regent niet de hele dag in het regenseizoen, maar er valt dagelijks een fikse bui. Deze zijn vaak hevig en van korte duur. In deze periode is het vaak erg warm en vochtig.
Zonuren in Mexico
  • Het aantal zonuren in Mexico ligt tussen de 2100 (Yucatàn) en 2300 (Plateau van Mexico) per jaar.
Zeetemperatuur in Mexico
  • Tussen de 20 en 25 graden.

Vervoer (in) Mexico?

  • Je vliegt in 11.5 uur zonder tussenstop van Amsterdam naar Mexico City.
Bus in Mexico
  • Mexico heeft een goed ontwikkeld busnetwerk. De bussen rijden redelijk op tijd en het personeel is aardig en behulpzaam. Er zijn lijndiensten over alle grote afstanden naar de verschillende plaatsen. De bussen zijn te verdelen in drie categorieën: Eerste klas bussen, tweede klas bussen en lokale lijnen. Eerste klas bussen hebben een toilet en airconditioning en reserveren is noodzakelijk. Tweede klas bussen zijn iets minder comfortabel, maar wel gezelliger. Er zijn veel verschillende busmaatschappijen en elke maatschappij heeft zijn eigen busterminal (dat kan dus even zoeken zijn). Een vaste zitplaats reserveren is hier niet mogelijk, maar staan is toegestaan. Houd er rekening mee dat de wegen vaak niet goed onderhouden zijn, en dat als er veel plaatsen worden aangedaan, een reis lang kan duren.
Auto in Mexico
  • De wegen in Mexico, met name op het schiereiland Yucatan, zijn redelijk geasfalteerd. Het is dan ook niet moeilijk om hier zelf per auto rond te reizen. De wegen zijn veilig en in alle middel- en grote steden is benzine verkrijgbaar. Je kan zelf je reistempo bepalen en waar en hoelang je stopt. Je hoeft geen rekening te houden met andere reizigers. De drukte op de wegen valt mee, met name op de tolwegen is niet veel verkeer. In Mexico zijn vrijwel alle wegen vlak en tweebaans. Het noorden van Yucatan is vlak en overzichtelijk. Alleen in Chiapas is het heuvelachtig en dicht begroeid, waardoor je je snelheid aan moet passen. Rijden in Mexico is te vergelijken met rijden in zuidelijk Europa maar het is aan te raden alleen overdag te rijden. Auto’s zijn te huur in de grote steden en bij luchthavens.
Trein in Mexico
  • Mexico beschikt over een spoorwegennet, maar voornamelijk voor goederenvervoer. De treinen worden niet door reizigers gebruikt.
Vervoer in Mexico City 
  • Mexico City is een immense stad, maar je kunt makkelijk van de ene locatie naar de andere met de metro, behalve in het spitsuur. Dan is het erg druk en moet je waarschijnlijk opeengepakt staan. Ook wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers op dat soort momenten. Stadsbussen zijn in het algemeen niet aan te raden, ze zijn te druk en te vol. Bovendien kost een taxi relatief weinig. Het wordt sterk aangeraden alleen gebruik te maken van de per telefoon oproepbare "taxi's de sitio" of op het vliegveld van de officiële luchthaventaxi's “taxi’s autorizados”. Andere taxi’s zijn minder of niet betrouwbaar.

Overnachten en budget in Mexico?

  • Mexico kent zeer luxe hotels, maar veel leuker zijn de gezellige guesthouses en (jeugd)hostels. Of kies een klein typisch Mexicaan hotelletje.
  • De kwaliteit van de accommodatie is verschillend en moeilijk van te voren te voorspellen.
  • Met een budget van 30 en 50 euro per dag kan je rondkomen per dag.
  • Een fles water kost ongeveer €0,60 en een fles Modelo bier €1,10.

Wat zijn de gewoontes, gebruiken en tradities in Mexico?

  • Culturele gewoontes: Het sociale leven draait vaak om familiebijeenkomsten en lokale evenementen. Respect voor ouderen is belangrijk, net als gastvrijheid. Het aanbieden van voedsel en drinken wordt als een teken van respect gezien.
  • Sociale normen en onderlinge communicatie: Mexicaanse communicatie is over het algemeen indirect. Respect toon je door formeel te zijn, vooral in professionele omgevingen. Aandacht voor non-verbale communicatie, zoals oogcontact en lichamelijke aanraking, is belangrijk.
  • Etiquette en tradities: Het begroeten met een stevige handdruk of een kus op de wang (voor vrouwen) is gebruikelijk. Formele titels zoals "Señor" of "Señora" worden vaak gebruikt, zelfs in informele situaties. Feesten en vieringen worden met veel passie en respect uitgevoerd, vaak met kleurrijke rituelen en ceremonies.
  • Eet- en drinkgewoontes: Maaltijden zijn sociaal en familiair. Het ontbijt is vaak licht, terwijl lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Mexico is beroemd om zijn pittige gerechten.
Eten in Mexico
  • De Mexicaanse keuken is heel divers. Van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities. De laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaanse fastfood. Traditioneel Mexicaanse eten is: tortillas, taco’s, chilipepers, vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen).

Specialiteiten

  • Picadillo is een gerecht uit de Latijns-Amerikaanse (en Filippijnse) keuken. Het gerecht wordt gemaakt van gehakt en gesneden tomaten of tomatensaus. Het wordt vaak geserveerd met rijst, taco's, aardappelen of zelfs kroketten.
  • Guacamole (Letterelijk betekend het avocado mousse) is een bekende (dip)saus, afkomstig uit het zuiden van Mexico. De ingrediënten zijn naast avocado vaak ook tomaat, ui en/of knoflook, sap van een limoen of citroen, chilipeper (met name jalapeñopepers), korianderblad en verschillende andere kruiden. Het wordt meestal gegeten met maïschips, maar kan worden toegevoegd aan vrijwel elk Mexicaans gerecht.
  • Quesadilla's zijn voor de Mexicaanse keuken en de Tex-Mex keuken wat 'tosti's' zijn voor de Nederlandse. Letterlijk betekent het woord 'kaasdingetje'. Ze worden gemaakt van maïs- of bloemtortilla's en zijn populair in combinatie met pittige salsa's, chilisaus of met guacamole. De vulling bevat in elk geval kaas, soms ook reepjes gare kip, chorizo, champignon of bijvoorbeeld ham.
  • Probeer de echte Mexicaanse chili con carne; een stoofpot die traditioneel bestaat uit chilipeper, knoflook, ui, komijn en gehakt. Meestal worden er ook bonen (bruine bonen, nierbonen, zwarte bonen of andere) en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees of afwijkende ingrediënten gekozen wordt.
  • Een burrito is een Mexicaans gerecht dat komt uit het noorden van Mexico of zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika Een burrito bestaat uit een tortilla, meestal gevuld met bonen en vlees (meestal gehakt of kip, soms ook kaas), en opgerold zodat de vulling binnenin de tortilla zit. De naam "burrito" komt van het Spaanse burro, hetgeen ezel betekent. Een burrito is dus een ezeltje.
Drinken in Mexico
  • Bekende Mexicaanse dranken/merken zijn Tia Maria, Kahlua, pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en Sol.
  • Mexicaanse wijn is nog niet op een dusdanig kwaliteitsniveau dat het kan worden geëxporteerd. Momenteel bestaan er negen grote wijngebieden. Baja California is de meeste bekende. De echte kwaliteitswijnen zijn in Mexico erg prijzig.
  • Xocoatl – Chocola: Eeuwen voor de ontdekking van het Amerikaanse continent in 1492, werd er al cacao (de cacaoboon) verbouwd in Mexico en Midden-Amerika. De cacaoboon komt van een kleine boom die groeit in de tropische jungles van Mexico en Midden-Amerika. De Mexicaanse indianen waren het eerste volk dat ooit chocolade maakte van de cacaoboon, die ook als betaalmiddel werd gebruikt om dingen mee te kopen en verkopen. In plaats van koffie wordt tegenwoordig door veel Mexicanen nog steeds chocolademelk gedronken.
  • Drink een Tequila, de beroemd Mexicaanse alcoholische drank die gemaakt wordt van de Agave tequilana, een bepaalde Mexicaanse agavesoort.
Feestdagen en festivals in Mexico?
  • Gemiddeld zijn er in Mexico vier feestdagen per maand. Elke dag op de kalender is in Mexico eigenlijk een feestdag. De dagen van de kalender worden opgedragen aan de heiligen met een naam. Ook wel "naamdagen" genoemd. Het lijkt op een verjaardag. Heb je als Mexicaan dezelfde naam als de heilige waarnaar de dag is vernoemd, dan wordt je gefeliciteerd en krijg je cadeaus. Op 24 juni is bijvoorbeeld de naamdag van San Juan.
  •  In Mexico vieren ze de "Dag van de Doden" (El Dia de los Muertos). Ook wel Allerheiligen en Allerzielen genoemd. Deze nationale feestdag is op 1 en 2 november en de Mexicanen vieren op deze dag dat de doden terug naar aarde komen om de levenden te bezoeken. De doden zijn dan de gasten van de levenden op die dag. Begraafplaatsen worden drukbezocht, bij grafperken wordt gepicknickt en als versieringen worden doodshoofden gebruikt. Bakkers verkopen op deze feestelijke dag het brood van de dood.
  • Op 12 december vindt het belangrijkste feest in Mexico plaats. De Mexicanen vieren dan het nationale feest van de maagd van Guadalupe. Deze beschermheilige van Mexico zou als mariaverschijning in 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin zijn aanschouwd. Pelgrims lopen in Mexico met fakkels en dragen een tuniek die verwijst naar de kleding van Juan Diego. Tienduizenden Mexicanen beklimmen die dag de berg naar de basiliek ‘Iglesia de Guadalupe’ in Mexico stad. De hele dag is er in Mexico feest met muziek en vuurwerk.
  • De Dag van de Grondwet is een landelijke feestdag in Mexico. Oorspronkelijk was 5 februari hiervoor de vaste datum. In 1857 en 1917 werden de Mexicaanse grondwetten op deze datum aangenomen. In 2006 is besloten om het feest op de eerste dinsdag van het jaar te vieren.
  • Op 5 mei vieren de Mexicanen de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla.
  • De ontdekking van Amerika door Columbus werd vroeger groots gevierd in Mexico. Na 300 jaar ellende door de Europeanen is er echter besloten iets anders te gaan vieren op 12 oktober. Mexico viert tegenwoordig de Dag van het Ras. Het gaat hier om het nieuwe ras dat is voortgekomen uit de Europeanen en de Indianen.
Communiceren in Mexico?
  • De officiële voertaal van Mexico is Spaans. Over het algemeen wordt er ook goed Engels gesproken, zeker in de toeristische gebieden langs de kust. Naast Spaans spreken 24 miljoen Mexicanen (indigenas) hun eigen talen. De meest gesproken indiaanse taal is Nahuatl, de oude taal van de Azteken. De belangrijkste groepen Indianen zijn: Papago’s, Yaqui’s, Mayo’s en Huasteken.

Handige woorden in het Spaans

  • Hallo/Hoi: Hola
  • Goedemorgen: Buenos días
  • Goedenavond: Buenas noches
  • Doei: Adios
  • Ja: Sí
  • Nee: No
  • Alstublieft: Por favor
  • Dank u wel: Gracias
  • Graag gedaan: De nada
  • Sorry: Siento

Voorbereidingen voor Mexico

  • Als je tijdens het regenseizoen gaat, vergeet dan niet regenkleding mee te nemen en een waterdichte hoes voor je backpack.
  • Vergeet geen wereldstekker mee te nemen. Een Nederlandse stekker past niet in het stopcontact in Mexico.
  • Slotjes om je backpack en andere bagage goed mee af te sluiten.
  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende de gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

Veiligheidszaken in Mexico

  • Mexico is niet een heel veilig land, maar zolang je bepaalde gebieden vermijdt en goed oplet is het prima te doen. Verder kan je op de openbareweg controleposten tegenkomen van het leger en de politie, let goed op en volg de aanwijzigingen op tijdens het onderzoek.
Drugs in Mexico
  • Er is in Mexico onrust tussen rivaliserende drugskartels en de politie en het leger, vooral in de regio Tierra Caliente in Michoacán. Ook wordt het steeds onrustiger in Cancun en de omliggende gebieden. Dit gaat gepaard met toenemend geweld, waarvan ook burgers en toeristen het slachtoffer kunnen worden. Bij deze drugsoorlog, die meestal niet tegen het publiek in het algemeen gericht is, zijn al veel doden gevallen. Er wordt geadviseerd met name in de noordelijke deelstaten na zonsondergang niet te reizen en in de grote steden bij het uitgaan na zonsondergang heel voorzichtig te zijn. Het is voorgekomen dat op de luchthavens van Mexico City, en vooral Cancún, de bagagelabels van koffers van reizigers naar Europa, waaronder Nederland, zijn verwijderd. Deze labels werden vervolgens op andere koffers geplaatst, waarin drugs waren verstopt. Het wordt aangeraden om je bagage van binnen en van buiten met je naam en adres te labelen, en indien je merkt dat een bagagelabel ontbreekt bij terugkomst in Europa, dit onmiddellijk bij de luchthavenpolitie aan te geven. Daarnaast kun je overwegen om, nadat je de bagage hebt ingecheckt op het vliegveld in Mexico, een foto te nemen waarop de bevestigde bagagelabels duidelijk zichtbaar zijn. Mocht je in Mexico zelf, bij vertrek, slachtoffer worden van deze bagagelabel verwisseling, waarschuw dan onmiddellijk de Nederlandse ambassade.
Demonstraties en protesten in Mexico
  • Reizigers wordt aangeraden in de staat Guerrero waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden.
Criminaliteit in Mexico
  • Het aantal berovingen in het openbaar vervoer en op busstations in Mexico City is aanzienlijk. Ook vinden er op sommige punten in Mexico-Stad gewapende berovingen plaats op auto’s bij stoplichten. Mocht je dit overkomen, verzet je dan niet, en geef onmiddellijk je bezittingen af. Met name in de staten Guerrero, Oaxaca en Chiapas komen berovingen voor. In de deelstaat Chiapas heerst nog enige spanning; bewapende groepen hebben daar 'autonome gebieden' ingesteld. Deze zijn niet als zodanig te herkennen, maar je loopt daar een groter risico, aangezien noch politie, noch verzekeringsmaatschappijen van autoverhuurbedrijven deze gebieden zonder meer in gaan. Als je de hooglanden van Chiapas bezoekt is het raadzaam extra voorzichtig te zijn.
Natuurgeweld in Mexico
  • Tussen mei en oktober kunnen in Mexico tropische stormen en orkanen voorkomen. In het binnenland veroorzaken deze verstoringen vaak heftige regenval, waardoor - zeker in bergachtige gebieden - aardverschuivingen kunnen voorkomen, waardoor wegen onbegaanbaar worden. Mexico ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen. De vulkaan Popotcatepetl (nabij Mexico-Stad) is actief en gesloten voor het publiek. Rondom deze vulkaan zijn risicogebieden ingesteld.

Verzekeringen voor Mexico?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Mexico

Waarom in Mexico studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
  • omdat de cultuur in Mexico levend, energiek en bruisend is met veel feesten, festivals en markten. Er valt altijd iets te beleven.
  • omdat het college geld en de kosten van levensonderhoud over het algemeen laag zijn.
  • omdat de opleidingen in Mexico ook internationaal goed aangeschreven staan.
  • omdat als je Spaans gaat leren spreken of spreekt, dat goed is voor je verdere loopbaan.
  • omdat je je naar verwachting snel thuisvoelt in Mexico. De Mexicanen zijn warm, uitnodigend en gastvrij.
Waar moet je opletten?
  • dat je een woordje Spaans spreekt, dat maakt alles makkelijker.
  • dat het dealen met instanties gecompliceerd en tijdrovend kan zijn.
  • dat veel steden in Mexico erg vervuild zijn.
Verder lezen?

Wonen in Mexico, lang in Mexico verblijven of emigreren?

Waarom zou je in Mexico gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
  • vanwege het klimaat.
  • vanwege de diverse natuur met vulkanen, jungle, bergen en stranden.
  • vanwege de cultuur, tradities en rijke geschiedenis.
  • vanwege de gastronomie.
  • vanwege de nadruk op teamwork en samenwerking en het samen bereiken van resultaten. Het wordt van belang geacht dat je loyaal bent en je verplichtingen nakomt.
  • omdat het een populaire bestemming is en er meer expats in Mexico verblijven.
Waar moet je op letten?
  • dat de levensstandaard veel lager is dan in ontwikkelde landen en dat er veel armoede is.
  • dat het land (in sommige delen meer en sommige delen minder) veel criminaliteit kent.
  • dat de cultuur ervaren kan worden als rigide.
  • dat er op de werkplek heldere gezagslijnen zijn.
  • dat respect voor autoriteit belangrijk is en beleefd en geduldig van belang.
  • dat communiceren indirect gebeurt. Het is gebruikelijk om terughoudend te zijn met kritiek en om conflicten te vermijden.
  • dat het een populaire bestemming is en er meer expats in Mexico verblijven.
Verder lezen?

Gerelateerde pagina's

Relaties en meer lezen

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Aanmelden

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Aanmelding: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten
 
   

The world of JoHo footer met landenkaart

JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken