- Valuta in Turkije?
- Vertrektijd voor Turkije?
- Vervoer Turkije?
- Budget reizen en backpacken in Turkije?
- Slapen, eten en drinken in Turkije?
- Feestdagen en festivals in Turkije?
- Communiceren in Turkije?
- Voorbereidingen voor Turkije?
- Veiligheidszaken in Turkije?
- Verzekeringen voor Turkije?
- Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Turkije?
- Wonen in Turkije, lang in Turkije verblijven of emigreren?
- Naast een zeer rijke geschiedenis als gevolg van de brugfunctie tussen Europa en het Midden-Oosten beschikt Turkije over een Middellandse Zeekust met oneindig veel idyllische maar ook massastranden. Prima land voor zowel een cultuur- en strandvakantie, maar houdt het reisadvies goed in de gaten.
Bestemming Turkije
JoHighlights in Turkije
- Beklim de Nemrut Dağı. Op de top van deze 2100 meter hoge berg in Oost-Anatolië staat een religieus complex met enorme stenen sculpturen. In de vijftig meter hoge grafheuvel is waarschijnlijk een oude koning begraven. Rondom de grafheuvel liggen stenen beelden en stenen hoofden.
- Cappadocië is bergachtig en vulkanisch en heeft een grillig landschap door vulkaanuitbarstingen en karstverschijnselen. In de karstgrotten zijn vroeger kerken gebouwd.
- Verbaas je over het natuurfenomeen ten noorden van Denizli ‘Het kasteel van katoen’. Sterk kalkhoudend water loopt via terrassen van een helling. Het warme water (35°C) uit de bron zet bij het afkoelen kalkbestanddelen af en zo wordt er een dikke laag gevormd op de terrassen. Op die manier lijkt het op een kasteel van katoen of een waterval van ijs en vormt het een prachtig plaatje voor een foto.
- Ga relaxen in de thermen in Ankara waar de Romeinen vroeger baden. Die zijn er nog steeds en zeker in de warme zomermaanden een verademing.
JoHotspots in Turkije
- Ankarra is de hoofdstad van Turkije met een kleine historische stadskern die Oosters aandoet. Er zijn allerlei kleine winkeltjes met leuke Turkse spulletjes.
- Istanbul (het vroegere Constantinopel) is de grootste en meest bijzondere stad van Turkije en je kan er rustig een week doorbrengen. De stad wordt gezien als de bakermat van onze beschaving. Er is zoveel te zien dat je niet weet waar je moet beginnen.
- Harran, in het koerdische gedeelte van Anatolië, is een van de oudste bewoonde plekken ter wereld. Op de hellingen rond de stad liggen afgebrokkelde muren en bovenop de heuvels staan ruïnes. Sommige inwoners wonen in lemen huisjes en leven van landbouw en water dat gefilterd wordt door de dam van zuidelijk Anatolië.
- De hoofdstad van de mediterrane kust is Antalya. Naast de verschillende kiezelstranden en de Romeins-Ottomaanse stadskern is deze plaats bij uitstek geschikt als basis om rustiger strandplaatsjes en andere historische plaatsen op te zoeken. In de zomer kan het hier erg druk zijn, maar als je de meest toeristische gebieden ontwijkt is het hier heerlijk vertoeven.
- In Bodrum weten ze wat een feestje is en de stad is dus ook populair onder jongeren. Straten met palmbomen omringen de baaien en villa’s staan dicht op elkaar op de heuvels. Overdag kan je vermaken met varen, zwemmen, duiken en snorkelen voor Bodrum ‘s avonds weer verandert in een feestende massa, waar toeristen en lokale mensen door elkaar heen dansen.
JoHorribles in Turkije
- Zeker in de zomermaanden kan het op toeristische plekken warm en overvol zijn. Probeer deze plekken vooral in juli te vermijden;
- De Turkse mentaliteit kan aanhoudend en standvastig zijn. Het hoort bij Turkije.
Valuta in Turkije?
- De Turkse lira is de munteenheid van Turkije (TRY).
Vertrektijd voor Turkije?
- Turkije is verdeeld in drie verschillende klimaten. Waardoor de kust warme zomers en milde winters heeft, het oosten van het land koele zomers en koude winters (ook sneeuw in de zomer op hoge bergtoppen) en het midden van Turkije vooral heel droog is met warme zomers en koude winters. De meeste neerslag valt in het oosten. In centraal Turkije valt het hele jaar weinig regen en in de zomer is het aan de kust ook droog. In de zomer kan de temperatuur vooral aan de kust oplopen tot boven de 40 graden.
Beste reistijd in Turkije
- De beste tijd om Turkije te bezoeken zonder bomvolle stranden en volgeboekte hotels en met een temperatuur die uit te houden is, is van mei tot midden juni. De tweede beste reistijd is in september of oktober.
Slechtste reistijd in Turkije
- In juli is Turkije vol, warm, druk en toeristisch, en dus niet een ideale tijd om het land te bezoeken, zeker niet als je wilt gaan rondreizen. Voor een vakantie in een resort is deze maand nog wel te doen. Van december tot maart is het in Turkije kouder en zijn toeristische bezienswaardigheden minder open.
Zonuren in Turkije
- Het aantal zonuren in Turkije ligt tussen de 3.000 en 3.250 per jaar.
Zeetemperatuur in Turkije
- De temperatuur van het zeewater is in Turkije tussen de 23 en 27 graden.
Vervoer Turkije?
- Vliegen van Amsterdam naar Turkije (Istanbul) duurt gemiddeld 3-5 uur. De vlucht beslaat een afstand van ongeveer 2.185 km.
De dolmus in Turkije
- Deze minibus is het populairste en goedkoopste vervoermiddel. De dolmus rijdt een bepaalde route en je kunt opstappen en uitstappen waar je zelf wilt. Betalen doe je contant bij de chauffeur als je uitstapt. Zit je helemaal achterin, dan kun je het geld gewoon doorgeven aan de persoon voor je. Zo komt het vanzelf bij de chauffeur terecht. Ook het wisselgeld vindt zo zijn weg terug naar de achterbank. Je kunt aan het bordje op de voorruit en aan de kleur van het busje zien welke route deze rijdt.
Taxi in Turkije
- Vergeleken met Nederland is de taxi in Turkije bijzonder voordelig, geen luxe maar een vervoersmiddel. Het is normaal om bedragen af te ronden.
Bus in Turkije
- Voor de lange afstanden zijn er grote en moderne bussen beschikbaar van verschillende bedrijven. Bekende bedrijven zijn bijvoorbeeld Ulusoy, Varan, Metro en Kamil Koc. Tijdens een lange reis stopt de bus vaak op 1 van de eigen rustplaatsen (Konaklama- of Dinlenme Tesisleri). Dit zijn plaatsen met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Toiletten zijn overal gratis en eten & drinken is hier erg goedkoop.
Auto in Turkije
- Auto’s kunnen gehuurd worden in de grotere steden en bij alle luchthavens. Pas wel op in het verkeer.
Trein in Turkije
- De trein was vroeger niet echt geliefd, omdat hij stapvoets reed en er geen airco in zat. Het spoornet is nog in ontwikkeling maar er zijn een aantal hogesnelheidslijnen tussen Istanbul en Ankara. Deze treinen zijn erg luxe en rijden met een gemiddelde snelheid van 250 km per uur.
De boot/Vapur in Turkije
- De Vapur is eigenlijk een grote boot die de hele dag personen vervoert tussen 2 aanleggebieden (Iskele). Als je een overtocht wilt maken dan koop je een muntje te kopen bij 1 van de loketten op een Iskele.
Budget reizen en backpacken in Turkije?
- Reken op een budget van 20 tot 40 euro per dag.
- Een kop koffie kost ongeveer €1,25 en een biertje €3,-.
Slapen, eten en drinken in Turkije?
- Een hotel is in Turkije meestal gemakkelijk te vinden, niet alleen omdat je bij stations wordt aangeklampt door mensen die je hotels, pensions en kamers aanbieden. Onderhandelen kan schelen in de prijs, maar ga wel eerst kijken voordat je akkoord gaat.
- In veel goedkope hotels in Istanbul mag je op het dak slapen. Dat is heel goedkoop en als het warm is heel aangenaam.
- Je kunt het goedkoopste overnachten in hostels en youth hostels (jeugdherbergen).
- In het zuiden aan de kust zijn een paar campings te vinden maar het sanitair is vaak behelpen. Wild kamperen is toegestaan behalve natuurlijk op privé terrein.
Eten in Turkije
- Door alle verschillende volkeren die hier door de jaren heen gewoond hebben is de Turkse keuken uitgebreid en exotisch. Gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. Yoghurt wordt vaak gebruikt.
Specialiteiten
- Een bekend Turks gerecht is sjisj kebab: geroosterd vlees aan pennen.
- De börek zijn warme pasteitjes.
- Köftes zijn typisch Turkse geroosterde gehaktballetjes.
- Pidet is een plat brood dat bij bijna elke maaltijd wordt geserveerd.
- Beroemd zijn baklava met honing en noten en natuurlijk niet te vergeten het Turkse fruit.
- De Turken houden ervan om groenten te vullen. Aubergines en paprika's worden dan ook vaak gevuld met een pittig mengsel van groenten, gehakt en kruiden. Andere geliefde groenten zijn komkommer, prei, spinazie en uien.
Drinken in Turkije
- Turkije is één van de grotere wijnproducenten ter wereld.
- De nationale drank was raki, een anijslikeur die gewoonlijk wordt aangelengd met water en melkwit van kleur wordt. Over het algemeen wordt raki eerder bij het eten gedronken dan ervoor.
- De nationale drank is Ayran, een yoghurtdrankje.
- Turken drinken de hele dag door thee (Turks: çay) uit kleine glaasjes.
- Een minder bekende Turkse drank, die vooral in Centraal-Azie geproduceerd word, is kumis. Dit drankje wordt uit gefermenteerde paardenmelk gemaakt en bevat zo'n 2% alcohol.
Feestdagen en festivals in Turkije?
- Elk jaar wordt in de maand januari in Selçuk (gelegen nabij Efeze) het Kamelen Festival gehouden. Dit festival trekt bezoekers uit het hele land niet alleen voor de kamelen maar vooral door de dans en muziekoptredens ernaast.
- In de maand februari wordt er in de hoofdstad van Turkije, Ankara, een volksdansfestival gehouden dat drie dagen duurt.
- September is een van de maanden waarop er in verschillende plaatsen diverse festivals worden georganiseerd, zoals het Wijnoogstfestival in Urgup, het Watermeloenfestival in Diyarbakir, het Cultuur- en Kunstfestival in Adana en het Hittietenfestival in Corum.
Communiceren in Turkije?
- Turks is de enige officiële taal van Turkije terwijl er toch bijna 19% van de bevolking Koerdisch als moedertaal heeft. Engels wordt op toeristische plaatsen gesproken, maar nog maar mondjesmaat.
Handige woorden in het Turks
- Hallo/Hoi: Merhaba
- Goedemorgen: Iyi günler
- Goedenavond: Iyi akşamlar
- Doei: Hoşçakal (als je weggaat), Güle güle (als iemand anders weggaat)
- Ja: Evet
- Nee: Hayir
- Alstublieft: Lütfen
- Dank u wel: Teşekkür ederim
- Graag gedaan: Birşey değil
- Sorry: Özür dilerim
Voorbereidingen voor Turkije?
- Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot de gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.
Veiligheidszaken in Turkije?
- Turkije is redelijk veilig, zolang je uit de buurt blijft van de Zuidoostelijke provincies en oppast voor gewelddadige overvallen. Het wordt afgeraden om naar de Zuidoostelijke provincies te reizen, in verband met conflicten in Syrië en Irak. Er is een verhoogde terroristische dreiging.
- Reizigers wordt geadviseerd samenscholingen, mensenmassa's en politieke demonstraties te mijden.
- Natuurgeweld: Er kunnen zware aardbevingen voorkomen in Turkije, let goed op de lokale berichtgeving.
- Verkeer: Reizigers wordt aangeraden om in Turkije zo min mogelijk na zonsondergang over de weg te reizen, omdat de wegen daar zo slecht zijn. Door het hele land wordt aangeraden goed op te passen in het verkeer.
- Criminaliteit: Er blijft een aanhoudende kans op gewelddadige incidenten in geheel Turkije en met name in de grote steden. Criminaliteit is vergelijkbaar met de criminaliteit in Zuid-Europese landen, alleen in Istanbul lijkt de criminaliteit toe te nemen.
Verzekeringen voor Turkije?
- Voor reisverzekeringen waar je activiteiten in Turkije zijn gedekt check je activiteiten in het buitenland verzekeren
- Voor een verzekeringen als je gaat emigreren of werken als expat in Turkije: check je wonen in het buitenland verzekeren
Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Turkije?
Waarom in Turkije studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
- Omdat het een culturele brug is tussen Europa en Azië, biedt Turkije een unieke mogelijkheid om verschillende culturen, tradities en talen te ervaren en begrijpen.
- Omdat de kosten van levensonderhoud lager zijn dan in veel westerse landen, waardoor het een betaalbare optie is voor studenten en jonge professionals.
- Omdat de Turkse gastvrijheid en vriendelijkheid het gemakkelijk maken om je snel thuis te voelen en een sociaal netwerk op te bouwen.
- Omdat het land beschikt over een rijke geschiedenis en cultuur en het biedt tal van mogelijkheden om te leren en te verkennen, van oude ruïnes en moskeeën tot moderne kunst en muziek.
- Omdat Turkije een snel groeiende economie heeft, vooral in steden zoals Istanbul, Izmir en Ankara, wat veel kansen biedt voor stages en tijdelijke banen in diverse sectoren zoals technologie, toerisme, handel en gezondheidszorg.
- Omdat er veel hoogwaardige universiteiten en onderwijsinstellingen zijn die een breed scala aan studierichtingen aanbieden, vaak met programma's in het Engels.
- Omdat het land tal van natuurlijke wonderen heeft, van prachtige stranden aan de Middellandse Zee tot de unieke rotsformaties van Cappadocië, ideaal voor avontuur en ontspanning in je vrije tijd.
- Omdat de gezondheidszorg van hoge kwaliteit is en toegankelijk is, wat een veilig en comfortabel verblijf garandeert.
- Omdat vrijwilligerswerk in Turkije je de kans geeft om een verschil te maken, door te werken met lokale gemeenschappen, milieu-initiatieven of humanitaire projecten
- Omdat je interculturele communicatievaardigheden ontwikkelt, essentieel in onze geglobaliseerde wereld.
- Omdat je aanpassingsvermogen en flexibiliteit vergroot, door te werken in diverse en dynamische omgevingen.
- Omdat je netwerkvaardigheden versterkt, door te netwerken en relaties op te bouwen in een internationale context.
- Omdat je Turkse taalvaardigheden kunt verbeteren.
- Omdat je leert wat echte gastvrijheid is.
- Omdat je kan ervaren hoe hecht gemeenschappen kunnen zijn en hoe banden met je buren, vrienden en anderen om je heen veel aan je leven kunnen toevoegen.
Waar moet je opletten?
- Dat je lokale netwerken en gemeenschappen verkent, om sociale contacten op te bouwen en professionele kansen te maximaliseren.
- Dat hiërarchie, respect en tijd voor relaties ontwikkelen erg belangrijk is op de werkvloer.
Verder lezen?
- Lees verder over werken in Turkije.
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen in Turkije.
Wonen in Turkije, lang in Turkije verblijven of emigreren?
Waarom in Turkije wonen als expat, emigrant of working nomad?
- Omdat Turkije een aantrekkelijke kosten van levensonderhoud biedt, wat het financieel haalbaar maakt om een hoge levensstandaard te behouden, vooral buiten de grote steden.
- Omdat het land een rijke cultuur en geschiedenis heeft en er dus veel te zien en beleven is.
- Omdat het klimaat variëert van mediterraan tot gematigd, voor ieder wat dus!
- Omdat Turkije een strategische ligging heeft tussen Europa en Azië, wat het een interessante uitvalsbasis maakt voor internationale reizen en zakelijke kansen.
- Omdat de gastvrije en vriendelijke Turkse bevolking je helpt je snel thuis te voelen en je te integreren in de gemeenschap.
- Omdat er moderne voorzieningen en goede infrastructuur beschikbaar zijn, van coworking spaces en gezondheidszorg tot openbaar vervoer en recreatieve activiteiten.
- Omdat het land een groeiende economie heeft, met opkomende markten en kansen in sectoren zoals technologie, toerisme, en start-ups.
- Omdat er veel natuur is en recreatiemogelijkheden zijn.
- Omdat je een goede balans tussen werk en privé kunt vinden, met een combinatie van professionele kansen en een ontspannen levensstijl in veel regio’s van Turkije.
Waar moet je opletten?
- Dat je je verdiept in de lokale cultuur en gebruiken, om respectvol te kunnen omgaan met de Turkse bevolking en culturele misverstanden te voorkomen.
- Dat het politieke landschap de afgelopen jaren veranderd is en de ontwikkelingen onzeker zijn.
- Dat er soms aardbevingen plaatsvinden.
Verder lezen?
Gerelateerde content:
Turkije
Emigratie en wonen in het buitenland verzekeren & Expatverzekeringen
Checklist, paklijst en meeneemtips voor backpackers, nomads, reizigers, stagiairs en vrijwilligers
Wereldreisverzekeringen voor globetrotters, nomads en wereldreizigers
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
Relaties
JoHo WorldSupporter: crossroads
JoHo: crossroads via de bundel
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Bahrein
- Reizen in en emigreren naar Egypte
- Reizen in en emigreren naar Irak
- Reizen in en emigreren naar Iran
- Reizen in en emigreren naar Israel en Palestina
- Reizen in en emigreren naar Jemen
- Reizen in en emigreren naar Jordanië
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Koeweit
- Reizen in en emigreren naar Libanon
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Oman
- Reizen in en emigreren naar Palestina
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Qatar
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Saudi-Arabië (Saoedi-Arabië)
- Reizen in en emigreren naar Syrië
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Turkije
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Abu Dhabi, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten
- Reizen door, wonen in of emigreren naar het Midden-Oosten
- Hoe werkt de gezondheidszorg in het Midden-Oosten, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Midden-Oosten
- Emigreren en wonen in het buitenland
- Continenten, werelddelen en regio's
- Reizen in en emigreren naar - Bestemmingenbundel
- Reizen in en emigreren naar Albanië
- Reizen in en emigreren naar Andorra
- Reizen in en emigreren naar België
- Reizen in en emigreren naar Bosnië Herzegovina
- Reizen in en emigreren naar Bulgarije
- Reizen in en emigreren naar Cyprus
- Reizen in en emigreren naar Denemarken
- Reizen in en emigreren naar Duitsland
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Engeland
- Reizen in en emigreren naar Estland
- Reizen in en emigreren naar Finland
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Frankrijk
- Reizen in en emigreren naar Griekenland
- Reizen in en emigreren naar Hongarije
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Ierland
- Reizen in en emigreren naar IJsland
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Italië
- Reizen in en emigreren naar Kosovo
- Reizen in en emigreren naar Kroatië
- Reizen in en emigreren naar Letland
- Reizen in en emigreren naar Liechtenstein
- Reizen in en emigreren naar Litouwen
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Luxemburg
- Reizen in en emigreren naar Noord-Macedonië
- Reizen in en emigreren naar Malta & Gozo
- Reizen in en emigreren naar Moldavië
- Reizen in en emigreren naar Monaco
- Reizen in en emigreren naar Montenegro
- Reizen in en emigreren naar Nederland
- Reizen in en emigreren naar Noorwegen
- Reizen in en emigreren naar Oekraïne
- Reizen in en emigreren naar Oostenrijk
- Reizen in en emigreren naar Polen
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Portugal
- Reizen in en emigreren naar Roemenië
- Reizen in en emigreren naar Rusland
- Reizen in en emigreren naar San Marino
- Reizen in en emigreren naar Servië
- Reizen in en emigreren naar Slovenië
- Reizen in en emigreren naar Slowakije
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Spanje
- Reizen in en emigreren naar Tsjechië
- Reizen door, wonen in en emigreren naar Turkije
- Reizen in en emigreren naar Wit-Rusland
- Reizen in en emigreren naar Zweden
- Reizen in en emigreren naar Zwitserland
- Reizen in en emigreren naar Europa
- Emigreren en wonen in het buitenland
- Europa
- Reizen in en emigreren naar - Bestemmingenbundel
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten