Reizen door, wonen in en emigreren naar Zuid-Korea
- Valuta in Zuid-Korea?
- Budget voor Zuid-Korea?
- Slapen, eten en drinken in Zuid- Korea
- Vertrektijd voor Zuid-Korea?
- Feestdagen en festivals in Zuid-Korea?
- Communiceren in Zuid-Korea
- Vervoer in Zuid-Korea?
- Voorbereidingen voor Zuid-Korea
- Veiligheidszaken in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor Zuid-Korea?
- Studie, stage en betaald werk in Zuid-Korea
- Wonen in Zuid-Korea, lang in Zuid-Korea verblijven of emigreren?
Bestemming Zuid-Korea
- In Zuid-Korea bevind je je letterlijk en figuurlijk tussen China en Japan in. Tegelijk met invloeden van beide landen (een heftig geschiedenis verhaal), heeft Zuid-Korea toch ook echt zijn eigen cultuur ontwikkeld. Met name bekend van de mega populaire K-Pop, maar ook van het heerlijke streetfood. Toch heeft het land nog veel meer te bieden. Je vindt er onder andere prachtige oude tempels, heftige wandelingen en mooie eilanden.
JoHighlights in Korea
- De hoofdstad Seoul: deze metropool heeft alles wat een stad nodig heeft. Uitgaansleven, lekker eten en interessante architecteur. Rondom Seoul zijn er genoeg korte trips te maken voor weekeindjes weg.
- Panmunjom, 55 kilometer van Seoul, vergeet niet een bezoek te brengen aan de DMZ (Demilitarized Zone). Deze zone scheidt Noord van Zuid Korea. Het dichtsbij Noord Korea gelegen is de JSA (Joint Security Area). Je kan deze zone onder begeleiding bezoeken. Boek een aantal dagen van tevoren en hou je aan de gedragsvoorschriften. Ondanks dat het een echte toeristen attractie is, krijg je een idee hoe het eraan toegaat.
- Jeju-eiland, het zogenaamde honeymoon eiland. Ook zonder huwelijksreis, is het er met alle uitzichten, werkelijk prachtig. Je kan er verschillende goed aangegeven paden bewandelen van de “Olle” trail. Ga op zoek naar de "hanyeo", de freediving senioren. Oude(re) dames, die als professionals zonder apparatuur naar voedsel op de zeebodem duiken. Een uitstervend beroep.
- De traditionele en landelijke plek, Andong, waar je je waant in het oude Korea.
JoHotspots in Korea
- Gyeongju, is de voormalige hoofdstad. Het is een openlucht museum.
- Bezoek deze universiteitsstad Chuncheon, waar je goed outdoor activiteiten kan ontplooien.
- Busan, deze havenstad is de één na grootste havenstad in Korea. Bezoek de vismarkt en loop rond in verschillende wijken.
- Jeonju, maak een fietstochtje, bezoek het “hanok” dorp (traditioneel dorp) en eet “bibimbap”, want Jeonju is de geboortestad van de bibimbap (rijst, groente, ei en pittige saus).
JoHorribles Korea
- Het is voor ons Nederlanders even wennen, dat het niet de gewoonte is om in Korea “nee” te zeggen. Dus lees tussen de regels door, als er eigenlijk nee wordt bedoeld.
Valuta in Zuid-Korea?
-
De Zuid-Koreaanse munteenheid is de Won (KRW, ₩).
Pinnen in Zuid-Korea
-
De meeste ATM automaten in Zuid-Korea accepteren internationale debet- en creditkaarten. Dat kan je zien aan het teken met “Global”, of de logo's van Visa of Mastercard. Veel pinautomaten staan in winkels en zijn tegelijkertijd ook 24 uur per dag geopend. Er staat veel pinautomaten in de zogenaamde convenience stores. Het kan wel zijn dat zulke automaten hogere transactiekosten berekenen.
Cashless in Zuid-Korea
- In Zuid-Korea wordt de Tmoney kaart gebruikt, ook voor het openbaar vervoer. De Tmoney kaart kan gekocht en opgewaardeerd worden in metro stations of convenience stores. Of betaal met je met mobiele telefoon, check met apps er worden gebruikt: KakaoPay en NaverPay. Het is hierbij mogelijk om op te waarderen met debet of credit card.
Credit Card in Zuid-Korea
- Ondanks dat het gebruikelijk is om een credit card te gebruiken, kan het voorkomen dat sommige creditcardaanbieders worden niet geaccepteerd. Check dit van tevoren, net als de transactiekosten en (ongunstige) wisselkoersen.
Cash in Zuid-Korea
- Veel Koreanen maken gebruik van contactloos betalen via kaart en mobiele telefoon. In grote steden zal je dus prima terecht kunnen met je debet en creditkaart. Het is handig om ook cash geld te hebben voor de kleinere kraampjes, restaurantjes en winkeltjes. En ook op het platteland kan het voorkomen dat er alleen cash wordt geaccepteerd.
Budget voor Zuid-Korea?
- Als je rijst eet, wat iedereen in Korea eet en je Westerse eetgewoonten enigszins naast je neerlegt, kan je fors in kosten besparen. Lokaal eten en het lokale vervoer is relatief goedkoop.
Slapen, eten en drinken in Zuid- Korea
- Er zijn allerlei soorten accommodaties beschikbaar. Van goedkope tot dure hotels en van grote tot kleine hostels.
- In de afgelegen gebieden is het wel lastiger om echte backpackers accommodaties te vinden.
Eten in Zuid-Korea
- Veel vlees en één van de moeilijkste landen voor vegetariërs of veganisten. Toch zijn er zeker wel opties als je goed zoekt en je goed voorbereid!
Specialiteiten
- Samgyeopsal: het hoofdingrediënt (varkensvlees) van de Korean BBQ.
- Jjajangmyeon: een erg populair gerecht met dikke Koreaanse noodles en zoetige saus.
- Chimaek: bier en kip, een populaire snack.
- Kimchi: gefermenteerde pittige kool met een zure, zoute smaak. Een van meest bekende Koreaanse gerechten en super gezond!
- Tteokbokki: je ziet het vaak in films en als streetfood in Zuid-Korea, de beroemde rice cakes gekookt met fish cakes en lenteui in een zoete en pittige chilipasta. In Seoul vind je zelfs een hele wijk met dit eten.
- Samgyetang: de Koreaanse versie van kippensoep. Een gloeiend hete soep die zelfs op de heetste zomerdagen gegeten wordt.
- Bibimbap: steeds populairder in het westen, maar de oorsprong van dit gerecht ligt in Zuid-Korea. Geniet van allerlei simpele variaties en toppings.
- Gimbap: het lijkt op sushi, maar het smaakt toch echt anders. In plaats van rauwe ingrediënten zijn de ingrediënten vaak gekookt en gebakken.
Vertrektijd voor Zuid-Korea?
- Zowel de lente als de herfst zijn goede tijden om in Korea te reizen. De winters zijn koud en de zomers worden geteisterd door regen en hitte.
Feestdagen en festivals in Zuid-Korea?
- Er zijn vier grote feestdagen waarbij Seollal (Lunar New Year's Day) het meest gevierd is. Er worden oude rituelen uitgevoerd, men eet heerlijk eten en speelt samen spelletjes.
- Dano (lente festival) gaat over het wensen van een goede oogst na het plantseizoen. Men eet rijstcakes en speelt wederom allerlei soorten spellen waaronder Koreaans worstelen.
- Chuseok - de Koreaanse versie van Thanksgiving. Deze dag, 15 augustus, viert men vaak bij de familie thuis.
- Hansik - de dag waarop koud eten wordt gegeten. Deze feestdag komt van origine uit China en er worden weer veel rituelen uitgevoerd.
- In oktober is er in Busan naast het grootste Aziatische filmfestival, het vuurwerk festival.
Communiceren in Zuid-Korea
-
In Zuid-Korea spreekt men Koreaans. Een niet al te makkelijke taal, maar het is toch wel handig om wat woordjes te kennen want Engels spreekt men weinig.
Handige woorden
- Hallo: annyeonghaseyo
- Goedemorgen: joeun achim
- Goedeavond: joeun jeonyeogieyo
- Doei: annyeong
- Ja: ye
- Nee: aniyo
- Alstublieft: juseyo
- Dankuwel: gomapseumnida
- Graag gedaan: cheonmaneyo
- Sorry: joesonghamnida
- Help: dowa juseyo
Vervoer in Zuid-Korea?
Vliegen in Zuid-Korea
- Er zijn meerdere grote vliegvelden in Zuid-Korea. Incheon vliegveld, bij Seoul en Gimhae vliegveld, bij Busan, zijn hier de meest gebruikte van. Het is ook een populaire trip om per vliegtuig naar Jeju eiland te reizen.
Trein in Zuid-Korea
- Het is als toerist mogelijk om een KORAIL pas te kopen, hiermee kan je ongelimiteerd gebruik maken van zowel lokale treinen als het hoge snelheidsnetwerk van KTX.
Metro in Zuid-Korea
- Voor het openbaar vervoer in de steden is het makkelijk (scheelt tijd, geld en veel gedoe) om een kaart voor het openbaar vervoer te kopen, de opties hiervoor zijn Tmoney, Railplus Transport en Cashbee. Deze kaarten kunnen aangeschaft en opgewaardeerd worden in metro stations of convenience stores. Tijdens de spitsuren in grote steden is de metro erg druk, dus het is beter om deze tijden te vermijden.
Bus in Zuid-Korea
- Een goed alternatief in plaats van de trein is het reizen per bus. De bus is goedkoper dan reizen per trein. Het busnetwerk is zeer uitgebreid en maakt ook meer afgelegen dorpen bereikbaar.
Boot in Zuid-Korea
- Rond om de Zuid-Koreaanse kust liggen tal van eilanden, de meeste van deze eilanden zijn te bereiken per veerboot. Jeju eiland is een populaire bestemming waarheen vanaf de meeste grote steden veerboten vertrekken. Ook tussen Fukuoka (Japan) en Busan (Zuid-Korea) is het mogelijk om de veerboot te nemen.
Voorbereidingen voor Zuid-Korea
- Alles kan je daar wel kopen, maar handig om alvast mee te nemen zijn een adapter en zonnebrandcrème. De UV straling kan behoorlijk heftig zijn.
- Laat je verder goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende de gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.
Veiligheidszaken in Zuid-Korea
- Zuid-Korea is een ontzettend veilig land. De politieke situatie is stabiel, de mensen zijn goed gemanierd en je hoeft niet bang te zijn dat er snel wat gestolen wordt. Het kan natuurlijk wel, maar de kans is een stuk kleiner dan in andere landen in Azië.
- Het grootste probleem is heftige regenval met als gevolg overstromingen. Dit vindt met name plaats in juli en augustus, het regenseizoen.
Verzekeringen voor Zuid-Korea?
- Voor reisverzekeringen waar je activiteiten in Zuid-Korea zijn gedekt check je activiteiten in het buitenland verzekeren
- Voor een verzekeringen als je gaat emigreren of werken als expat in Zuid-Korea: check je wonen in het buitenland verzekeren
Studie, stage en betaald werk in Zuid-Korea
Waarom in Korea studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
- Omdat er in Zuid-Korea relatief weinig expats zijn en je je dus wel onder moet dompelen in de cultuur.
- Omdat de Koreaanse cultuur gericht is op het collectief, het belang van het team staat voorop. Dus samen tijd besteden met je collega’s, zoals samen eten en drinken (alcohol), is belangrijk. Je leert goede samenwerkingsskills en aanpassingsvaardigheden.
- Omdat Zuid-Korea een van de meest technologisch geavanceerde landen ter wereld is, biedt het uitstekende kansen voor studie en werk in de technologische en innovatieve sectoren.
- Omdat het land een unieke culturele ervaring biedt, met een rijke geschiedenis, dynamische steden, en een sterke focus op onderwijs en professionaliteit.
- Omdat je vaardigheden ontwikkelt in interculturele communicatie en aanpassingsvermogen door te navigeren in een hiërarchische werkcultuur en samen te werken met diverse teams.
- Omdat je de Koreaanse taal kan leren.
- Omdat je makkelijk en goedkoop landen in de buurt kan bezoeken!
Waar moet je opletten?
- Dat je een woordje Koreaans spreekt om je verblijf wat makkelijker te maken.
- Dat de werk-, studie- en stagecultuur hard is. Koreanen beginnen over het algemeen niet super vroeg met werken, maar gaan wel lang door. Op zaterdag werken is ook heel gewoon. De werkcultuur bestaat uit een duidelijke hiërarchie, je doet wat de baas zegt.
- Dat in grote steden, waar het vaak druk is (bijvoorbeeld in het openbaar vervoer) persoonlijke ruimte een schaars goed is.
Verder lezen?
- Lees verder over werken in Korea.
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen in Korea.
Wonen in Zuid-Korea, lang in Zuid-Korea verblijven of emigreren?
Waarom zou je in Korea gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
- Omdat het een land is met welvaart. Het is een modern land, dat tegelijkertijd de oude tradities heeft behouden.
- Omdat de diversiteit in natuur en de vriendelijkheid van de mensen in Korea het een interessant land maakt om langer te verblijven. In Korea is er geen sprake van massa-toerisme.
- Omdat Seoul een metropool is met bijzondere architecteur, een groot aanbod aan winkels, lekker eten en een bruisend nachtleven. Rondom Seoul zijn er genoeg korte trips te maken voor weekeindjes weg.
- Omdat de medische voorzieningen over het algemeen heel goed zijn.
- Omdat het heel veilig is.
- Omdat je een erg andere cultuur mee kan krijgen en je veel leert van de vele culturele gebruiken en ervaringen, die erg anders zijn dan in Nederland.
Waar moet je opletten?
- Dat Zuid-Korea bureaucratisch is en zaken tijd kosten om te regelen, begin dus vroeg met het regelen van visa en papieren.
- Dat Koreaans kunnen spreken handig is als je wilt integreren in de samenleving. Zeker omdat er weinig expats zijn.
- Dat er spanningen kunnen zijn met Noord-Korea en dat dit (in uiterste gevallen) gevolgen kan hebben voor de veiligheid.