Problemen: verzekerd in het buitenland en op reis?

 

Verzekeringen & Problemen    Buitenland & Vertrekken

 

Problemen op reis verzekeren, voorkomen en oplossen

  • Verzekeringen & Alarmnummers
  • Problemen oplossen in het buitenland: met mens, natuur of organisaties
  • Problemen oplossen in het buitenland: met bagage, documenten of transport
  • Problemen en rampen voorkomen in het buitenland
  • Reizen in een gebied met een negatief reisadvies verzekeren
  • Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?
  • Gevaarlijke gebieden op reis en evacueren uit het buitenland
  • Gevaarlijke ziektes herkennen op reis en zorg in het buitenland regelen
  • Gevaarlijke beesten tegenkomen en omgaan met dieren in het buitenland

 

Problemen op reis & Verzekeringen: betrokken pagina's

Problemen op reis & Verzekeringen: betrokken pagina's

Problemen en noodsituaties in het buitenland: betrokken thema's

Problemen en noodsituaties in het buitenland: betrokken thema's

Alarmnummer, alarmcentrale en noodnummers bellen bij een probleem in het buitenland of tijdens het reizen

Alarmnummer, alarmcentrale en noodnummers bellen bij een probleem in het buitenland of tijdens het reizen

Alarmcentrales en noodnummers voor als je op reis bent, of in het buitenland verblijft Ambassade - Alarmcentrale - Verzekeraar - Bank - Creditcardmaatschappij Inhoud: o.a. Wat zijn de nood- en alarmnummers van de JoHo verzekeringen? Wat zijn de nood- en alarmnummers van banken, alarmcentrales, ambassades en verzekeringen Wanneer neem je contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar, je verzekeringsmaatschappij...... lees verder op de pagina
Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?

Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?

Gevaarlijke situaties en rampen in het buitenland voorkomen en problemen op reis oplossen Oplossingen, waarschuwingen en adviezen voor bagageproblemen, geldproblemen, gezondheidsproblemen, natuurrampen, negatieve reisadviezen, noodsituaties, ongelukken. organisatieproblemen, traumatische gebeurtenissen, verloren reisdocumenten en het voorkomen van diefstal en gevaar van wilde dieren Wat moet je doen bij een noodsituatie in het buitenland? Wat zijn de nood- en alarmnummers van banken, alarmcentrales,...... lees verder op de pagina
Gevaarlijke gebieden op reis en evacueren uit het buitenland

Gevaarlijke gebieden op reis en evacueren uit het buitenland

Gevaarlijke gebieden in het buitenland, gevaarlijk situaties, de rol van de Nederlandse Ambassade en de reisadviezen van de overheid Code groen, geel, oranje en code rood - Negatief reisadvies en kleurcodes - Problemen oplossen - Repatriëring en evacuatie - Veilig blijven - Verzekerd blijven Inhoud: o.a. Wat betekent code geel, code oranje en code rood bij een negatief reisadvies? Wat...... lees verder op de pagina
Gevaarlijke ziektes herkennen op reis en zorg in het buitenland regelen
Gevaarlijke beesten tegenkomen en omgaan met dieren in het buitenland
Special ISIS: Vragen over noodsituaties, schade, claims & problemen oplossen

Special ISIS: Vragen over noodsituaties, schade, claims & problemen oplossen

    Wat moet ik doen in geval van nood?

    Als er iets gebeurt tijdens je reis, dan is dat al vervelend genoeg. Om te voorkomen dat je in een stressvolle situatie ook nog zelf alles moet regelen en betalen, kun je als je de Special ISIS verzekering hebt afgesloten, contact opnemen met de Goudse Alarmcentrale. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. De alarmcentrale helpt je bijvoorbeeld als:

    • Je ziek bent en op zoek bent naar een ziekenhuis of huisarts in de buurt.
    • Je bent opgenomen in het ziekenhuis. Zij houden dan contact met de artsen en kunnen vaak een betalingsgarantie afgeven zodat jij niet zelf ter plaatse een hoge rekening hoeft te betalen.
    • Je terug moet vliegen naar Nederland i.v.m. ernstige ziekte, overlijden of familieomstandigheden in Nederland. De alarmcentrale regelt dan jouw vlucht naar Nederland en houdt contact met het thuisfront.

    Wat te doen bij een negatief reisadvies als je verzekerd bent via de Special ISIS?

    Wat moet je doen na het uitbreken van een virus (zoals Corona)?

        Kan je de Special ISIS als annuleringsverzekering gebruiken?

        • Nee, dat kan niet. Een reisverzekering biedt geen dekking voor het annuleren van een geboekte reis vanwege een virus, of een aangepast reisadvies als gevolg van een virus.
        • Mocht je een annuleringsverzekering hebben afgesloten, dan zou je kunnen kijken of je de annuleringskosten daar op kunt verhalen. In de meeste gevallen zal dat alleen kunnen als je gekozen hebt voor een aanvullende dekking.
        • Een negatief reisadvies (code rood of oranje) is in principe geen annuleringsreden binnen een annuleringsverzekering. Neem wel contact op met je reisorganisator of touroperator. Soms kun je omboeken naar een andere locatie of reisperiode.
        • Indien je nu nog een annuleringsverzekering afsluit zullen annuleringskosten als gevolg van het coronavirus echter niet gedekt worden, omdat de eventuele schade op dit moment niet onvoorzien is.

        Mijn bagage is niet gearriveerd op het vliegveld, wat moet ik doen?

        • Haal bij de luchtvaartmaatschappij een PIR rapport. Als je bagage meer dan 24 uur vertraagd aankomt op de luchthaven krijg je vanuit de verzekering een vergoeding van maximaal € 125,- voor aanschaf van vervangende kleding en toiletartikelen. Het rapport dien je samen met de bonnen van de nieuw gekochte artikelen in te dienen bij de schade afdeling van ISIS. Indien je bagage na 6 à 8 weken nog niet terecht is ontvang je bericht daarover van de luchtvaartmaatschappij. Je kunt nu je gehele bagage bij ISIS declareren. Neem regelmatig contact op met de luchtvaartmaatschappij of je bagage inmiddels terecht is
        • Lees meer bij problemen oplossen op reis

        Kan ik vanuit het buitenland een claim indienen?  

        • Ja dat kan, je hoeft niet te wachten totdat je weer thuis bent. Wel zo prettig als je tijdens de reis kosten hebt gemaakt. Voor het indienen van de meeste soorten schade (denk aan bagage of medische kosten) dien je een ingevuld schadeformulier per post of e-mail op te sturen, samen met andere “bewijsstukken” zoals aankoopbonnen en facturen of een proces verbaal n.a.v. diefstal.  

        Wat gebeurt er na terugkeer in Nederland met kosten ontstaan in het buitenland?

        • Wanneer ten gevolge van een ongeval buiten Nederland noodzakelijke voortzetting van de behandeling plaats moet vinden in Nederland, zullen deze nabehandelingkosten tot een maximum bedrag (zie voorwaarden) vergoed worden door Special ISIS (niet bij de variant Basis).
        • Een andere voorwaarde voor vergoeding van de nabehandelingkosten is dat de behandeling plaats vindt binnen 12 maanden nadat het ongeval plaats heeft gevonden en dat de opdracht tot de behandeling binnen verzekerde periode is gegeven. 
        • Bij definitieve terugkeer in Nederland zal de verzekerde ook weer verplicht een Nederlandse zorgverzekering moeten hebben. Deze dekt de nabehandelingkosten, voor zover gedekt onder de basisverzekering en eventuele aanvullingen.
        • Er is een acceptatieplicht voor de basisverzekering, de verzekeringsmaatschappij moet je aannemen voor de basisverzekering. Deze veel gestelde vragenlijst is onder voorbehoud van fouten. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.
        • Deze lijst dient ter informatie en ondersteuning bij het uitkiezen van een geschikte reisverzekering. Voor de exacte voorwaarden verwijzen wij naar de polisvoorwaarden behorende bij de Special Isis Reisverzekering.

        Hoe kan ik schade aangeven en een declaratie indienen?

        Wat te doen met de reisverzekering bij schade, kosten of problemen?

        • Bij noodgevallen natuurlijk altijd de alarmcentrale bellen, voor asistentie.
        • Gemaakte kosten kunnen, mits gedekt, worden gedeclareerd bij de verzekeraar: lees meer op de pagina over schade melden en declaraties indienen

        Schade melden en declaraties indienen

         

        Gezond blijven en medische problemen oplossen in het buitenland bij lang verblijf of emigratie: vragen en antwoorden

        Gezond blijven en medische problemen oplossen in het buitenland bij lang verblijf of emigratie: vragen en antwoorden

        Op welke manier en met welke aandachtspunten krijg je grip op de lokale medische werkwijzes en standaarden?

        Op welke manier en met welke aandachtspunten krijg je grip op de lokale medische werkwijzes en standaarden?

        • Is er een lokaal systeem van ziektekostenverzekering, kom je daar als expat of emigrant voor in aanmerking en wat zijn de voor- en nadelen van het lokale systeem? In hoeverre werkt een internationale ziektekostenverzekering aanvullend op een eventueel lokaal systeem?
        • Hoe werkt het betalingssysteem als je geholpen wilt worden bij het ziekenhuis (huisarts), tandarts, verloskundige, kraamzorg of consultatie bureau? Dien je rekeningen eerst zelf voor te schieten, voor of na het consult? Of worden rekeningen onderling geregeld tussen dienstverlener en (lokaal) ziektekostensysteem?
        • Met welke ziekenhuizen of klinieken heeft je (internationale|) ziektekostenverzekering een contract gesloten, zodat kosten die je maakt algeheel of deels worden vergoed?
        • Welk opleidingsniveau hebben artsen van ziekenhuizen of klinieken waar je eventueel een beroep op kunt gaan doen? Welke standaarden worden gehanteerd?
        • Welk ziekenhuis of welke kliniek hanteert welke eventuele wachtlijsten voor welke behandelingen? Als er lange wachtlijsten zijn: zijn er alternatieven beschikbaar?
        • Zijn er uitwijkmogelijkheden naar (welke) ziekenhuizen met een hogere internationale standaard bij bijzondere behandelingen of ingrepen? Wat is het beleid van je (internationale) ziektekostenverzekeraar hierin?
        • Huisarts: Is er een systeem van huisartsenzorg en zo ja hoe werkt dat? Huisartsen hebben in het buitenland vaak kantoortjes in ziekenhuizen en werken met een spreekuur.
        • Is het in je woonland gebruikelijk om een huisarts te bezoeken als er iets mis is met je gezondheid, of gaat men direct naar een specialist? Specialisten in buitenlandse ziekenhuizen en klinieken hebben vaak ook een inloop spreekuur en houden kantoor in het ziekenhuis.
        • Tandarts: Welke soorten tandartsen zijn er, welke internationale standaarden volgen zij tegen welke tarieven? Met welke tandartsen heeft je (internationale) ziektekostenverzekeraar contracten gesloten? 
        • In hoeverre is het mogelijk om een second opinion of prijs indicatie aan te vragen, als je niet zeker bent van een bepaalde procedure of standaard?
        • Verloskunde & kraamzorg: Met welke geaccrediteerde verloskundigen en kraamverzorgers heeft je (internationale) ziektekostenverzekeraar contracten gesloten? Hoe staan zij bekend?
        • Consultatiebureau: Zijn er consultatie bureaus, hoe werken deze en welke zorg door het consultatiebureau wordt door je verzekeraar vergoed?
        Wanneer moet je een medische keuring ondergaan als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?

        Wanneer moet je een medische keuring ondergaan als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?

        • afhankelijk van reisbestemming en type visum dat je wilt verkrijgen kan een medische keuring onderdeel zijn van de visumaanvraag.
        • voor een tijdelijk visum is dat meestal afhankelijk van het werk dat je gaat doen.
        • bij lang verblijf of emigratie wil het land van bestemming vaak voorkomen dat je als nieuwe bewoner al snel beroep gaat doen op sociale voorzieningen. Ook wordt een keuring als instrument gebruikt ter bescherming van de eigen bevolking tegen besmettelijke ziekten.
        • je krijgt tijdens de emigratie-visumprocedure vanzelf een oproep voor een keuring; eerst wordt logischerwijs bekeken of je überhaupt in aanmerking komt voor het betreffende visum. Omdat deze oproep volgens vaste procedures en artsen verloopt, is het niet zinvol zelfstandig al een keuring te regelen; je loopt dan het risico dat deze als ongeldig wordt beoordeeld.
        • binnen de EU wordt niet of nauwelijks om een medische verklaring of keuring gevraagd, tenzij je direct je rijbewijs wil laten overzetten.
        • de medische keuring, vaak voor alle gezinsleden, bestaat meestal uit een algeheel onderzoek en een aantal vragen over het medisch verleden, mogelijke erfelijke ziekten en geestelijke gesteldheid. Daarnaast worden er röntgenfoto’s van de longen gemaakt en wordt bloed en urine onderzocht.
        • hou er rekening mee dat er naar een medisch dossier kan worden gevraagd (van een huisarts, specialist of ziekenhuis); afhankelijk van je tijdsdruk kan het raadzaam zijn al vooraf relevante papieren en verklaringen bij hen te verzamelen -vertaald in de taal van je bestemming, of tenminste in het Engels-, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij het keuringsgesprek zelf.
        • aan de keuring zijn kosten verbonden; voor de diverse onderzoeken, voor de röntgen foto's, voor het consult, etc.
        • de ambassade van het ontvangende land wijst een (huis)arts aan die de keuring verricht.
        • het verslag van de medische keuring krijg je niet automatisch te zien. Soms is een tweede keuring nodig.
        • twijfel je zelf of je door de keuring komt, dan kan je soms een pre-advies inwinnen bij een door immigratiedienst aangewezen keuringsarts. De immigratiedienst van het betreffende land bepaalt uiteindelijk het eindoordeel.
        Wat te doen als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je mentaal in een dip raakt?

        Wat te doen als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je mentaal in een dip raakt?

        • de stap die je hebt gemaakt om te vertrekken uit Nederland vraagt in allerlei fasen veel energie. Wanneer je niet helemaal gelukkig bent in het buitenland hoeft dat niet direct een reden te zijn om weer terug te keren naar Nederland.
        • je kunt verschillende dingen ondernemen om uit de -tijdelijke-  dip te geraken, bijvoorbeeld:

        1. Geef jezelf (en/of je gezin), een Holland Boost

        • "je kunt een Nederlander uit Nederland halen, maar je kunt nooit Nederland uit een Nederlander halen". Waar je ook woont, hoe lang je er ook woont en wat je er ook doet: je blijft altijd in je hart Nederlander.
        • in een periode van bijtanken, bij een sterker gevoel van heimwee of gewoon, om je Nederlanderschap weer even te bevestigen is het fijn om weer even het gevoel van thuis te ervaren.
        • verwen jezelf met echte Nederlandse producten die je al even hebt moeten missen. Bestel eventueel met andere Nederlanders in je omgeving om de verzendkosten te beperken, of achterhaal, bijvoorbeeld via de Nederlandse vereniging of een online expatforum, of iemand spullen voor je mee kan nemen, de oer-Hollandse producten die je al even hebt moeten missen
        • soms heb je gewoon heel even zin om alleen maar in het Nederlands te praten, met Nederlanders die net als jij in het buitenland wonen en aan twee woorden genoeg hebben om te begrijpen wat je bedoelt. Waar je ook op de wereld woont, je bent en blijft Nederlander en er zijn altijd Nederlanders bij je in de buurt om samen een kroket te eten, Sinterklaas te vieren of je met iets anders te helpen.

        2. Zoek ervaringsdeskundigen op

        • je ervaringen, twijfels en overpeinzingen delen met andere expats of emigranten, Nederlanders of niet, kan een gevoel van opluchting of relativering opleveren. Je blijkt niet de enige te zijn met twijfels na emigratie
        • check bijvoorbeeld of er een Nederlandse of expat vereniging in je omgeving is; leg online contacten op een van de vele expat fora (openbaar of afgesloten netwerken)

        3. Ga in gesprek met een ervaringsdeskundige, psycholoog, emigratiecoach

        • er zijn gespecialiseerde coaches die veel te maken hebben met emigranten, of zelf zijn geëmigreerd. Ze kunnen je online, bijvoorbeeld via video gesprekken, bijstaan en tips geven.
        • voordeel is dat je de gesprekken in je eigen omgeving kan voeren, in je eigen taal, veelal op een tijdstip dat jou uitkomt, met voldoende mogelijkheden voor persoonlijke aandacht.
        • in je afwegingen rondom het kiezen van een coachingspraktijk kun je er bijvoorbeeld op letten of de coach ingeschreven staat in het BIG-register, dat duidelijkheid geeft over de bevoegdheid van een zorgverlener.
        • afhankelijk van de ernst van de klachten duurt een begeleidingstraject van ongeveer vijf sessies tot driekwart jaar

        Aan een slechte voorbereiding ligt het meestal niet; hier in Nederland is er niks aan de hand, maar in het buitenland kan men snel door het ijs zakken. Daarnaast is er een groep mensen die voor vertrek al klachten hadden; zij gooien het roer om, maar vergeten dat ze zichzelf altijd meenemen. In het buitenland worden de problemen alleen maar uitvergroot.

        Online Psycholoog van emigranten & expats

        Wat kan JoHo voor je betekenen?

        Wat zijn mentale issues die genoemd worden bij het voor langere tijd in het buitenland wonen of reizen?

        Wat zijn mentale issues die genoemd worden bij het voor langere tijd in het buitenland wonen of reizen?

        O.a.

        • afstandelijkheid: spelregels en omgangsvormen zijn (en blijven) totaal anders dan je gewend was, men blijft op afstand, het blijft lastig om écht contact te maken, vrienden te maken. Dat kan een gevoel van eenzaamheid geven.
        • aanhoudende culture shock: het treedt bij vrijwel iedereen op, maar soms houdt het gevoel lang aan en belemmert het je teveel in de dagelijkse bezigheden.
        • heimwee: het gemis van familie en vrienden, het gemis van die typisch Nederlandse aspecten
        • alcohol: in veel landen, zeker in Latijns-Amerika, is alcohol erg makkelijk verkrijgbaar. In veel landen is het gebruikelijk(er) om tijdens de lunch, de belangrijkste maaltijd van de dag, een of meerdere glazen alchohol (wijn, bier) te nuttigen. Dat gegeven, in combinatie met een gevoel van eenzaamheid of heimwee, kan gevaarlijk zijn.
        • overschot aan tijd: zeker bij expat partners. De kinderen hebben een nanny, voor het vervoer is er een chauffeur, huishoudelijk werk wordt gedaan, je partner is aan het werk. Een gebrek aan zinvolle tijdsbesteding kan snel leiden tot psychische problemen. 

        Natuurlijk treden deze problemen niet bij iedereen op; ieder mens is anders, maar het komt wel regelmatig voor. Je er op voorbereiden, issues herkennen als ze zich voor (dreigen te) doen en weten hoe te handelen is al deel van de oplossing. Hou ook je eventuele partner en kinderen goed in de gaten.

        Voor tips hoe te handelen kijk je bij de Cultuur & culture shock', 'Gezondheid & Veiligheid'.

        Wat zijn mentale aandachtspunten als je als partner van een werkende expat voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

        Wat zijn mentale aandachtspunten als je als partner van een werkende expat voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

        Veel mensen die als partner mee-vertrekken naar het buitenland - zeker zij die zelf niet aan het werk kunnen, willen of mogen, bijvoorbeeld door visumwetgeving - herkennen zich in het volgende:

        • je partner maakt lange dagen en reist veel, waardoor je als partner veel alleen bent.
        • je sociale netwerk bestaat vooral uit (partners van) collega’s van je partner
        • je moet je draai vinden in het land qua wonen, voorzieningen (internet, TV, telefoon etc.), scholen, omgaan met personeel, etc.
        • je spreekt de taal niet (of niet goed genoeg) en moet wennen aan de lokale gebruiken
        • je mist je familie en vrienden maar als je ze spreekt, lijken ze vaak geen begrip voor de situatie te hebben...je hebt toch een geweldig leven ('en je hebt er zelf voor gekozen')
        • je bent minder zelfverzekerd dan gewoonlijk omdat je zelf geen baan hebt, je bent op zoek naar een nieuwe invulling van je leven

        Niet zelden leidt dit tot allerlei klachten, in milde of extremere mate, als overspannenheid, stemmingswisselingen, inactiviteit, paniek, zenuwachtigheid, of zelfs eetstoornissen. Het herkennen van dergelijke symptomen is stap één. Veel expat-partners komen zelfstandig door deze fase heen, bouwen een netwerk op, verbeteren hun taalkennis, vinden een alternatieve dagbesteding en wennen aan de cultuur van hun nieuwe woonomgeving.

        • kom je er zelf niet (volledig) uit, dan zijn er diverse coachingsbureaus die je -op afstand- kunnen ondersteunen in het oplossen van problemen en het aanreiken van praktische handvaten

        Ik ben in Nieuw-Zeeland juist een veel aangenamer persoon -en partner- geworden. In Nederland was ik vaak kortaf, gestresst. Ik denk dat ik in Nederland nooit zo ontspannen ben geweest als nu. Hier ben ik anders. Als ik in de drie jaar dat we hier wonen drie keer chagrijnig ben geweest, is dat veel. Het komt door de hele omgeving. Die is zoveel meer ontspannen. De natuur is prachtig, er is meer ruimte en rust.

        Nieuw-Zeeland emigrant

        Verhuizen naar Griekenland klinkt best romantisch, maar dat was het vaak niet. Ik zat met kleine kinderen in een appartement in Griekenland, mijn man was voor zijn werk regelmatig en ook voor langere periode weg. We gingen in het begin weinig naar buiten, ik keek veel tv. Ging ik er eens op uit met de kinderen, dan werden we afgezet door de lokale taxichauffeur. Nee, die beginperiode was niet prettig.

        Griekenland emigrant

        Het leven voor een meekomende partner is lastiger. Je eigen groei staat stil, terwijl de groei van je partner juist enorm groot is. De meeste andere expat vrouwen hier hadden zelfs een mooie carrière afgebroken om met hun man mee te gaan naar Thailand.

        Thailand expat

        Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je gaat bevallen?

        Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je gaat bevallen?

        • procedures en handelingen rondom bevallen in het buitenland verschillen vaak flink van die in Nederland, of je nu verblijft in een westers of niet-westers land.
        • in het buitenland is bijna altijd alles rondom een zwangerschap een medische gebeurtenis; je staat vaak direct onder controle van een specialist in een ziekenhuis en er wordt bijvoorbeeld sneller gekozen voor een keizersnede. Een in Nederland vrij gewoon geboortegewicht tussen de 3.500 en 4.500 gram wordt in het buitenland bijvoorbeeld al snel als 'enorm' beschouwd.
        • buiten Nederland gaat men veel flexibeler om met pijnbestrijding en wordt sneller een verdovende ruggeprik gegeven (al heb je, wereldwijd, zélf het recht aan te geven of je dat wilt of niet).
        • een thuisbevalling of de hulp van een kraamverzorgster zijn voorbeelden van zaken die men in veel landen niet of nauwelijks kent. Je bevalt standaard in het ziekenhuis en ook je kraambed breng je meestal in het ziekenhuis door.
        • rondom de geboorte gelden vaak andere procedures in het ziekenhuis; er worden door kinderartsen en gynaecologen andere afwegingen gemaakt omtrent bijvoorbeeld wel of niet (tijdelijk) in de couveuse plaatsen van je netgeboren kind, wel of niet direct contact met de ouders, wel of geen borstvoeding. De invloed die je daar als (mondige) Nederlandse ouder op kunt oefenen verschilt. Tip als je eigen invloed belangrijk vindt: begin ruim op tijd met het zoeken van artsen die dezelfde denkwijze hanteren als jijzelf, en stem procedures af rondom je ziekenhuisopname: is de arts wel aanwezig, wat als andere artsen dienst hebben, etc.
        • tijdelijk terugkeren naar Nederland voor je bevalling levert veel (praktisch) regelwerk op; omdat vliegmaatschappijen geen risico nemen mag je na de zevende maand niet meer vliegen (dus: tijdig terug naar Nederland), je partner kan dan vaak nog niet -of niet zo lang- vrij nemen, je hebt een aantal maanden tijdelijke huisvesting nodig, dekt je (medische) verzekering een tijdelijke terugkeer naar Nederland wel, etc.
        • een afweging die je erbij moet maken is welke nationaliteit je kind gaat krijgen; dit hangt mede af van de nationaliteit van beide ouders, of je wel of niet getrouwd bent etc. Check de (veranderende en soms niet echt heldere) regelgeving goed!

        Hier word je bijna gek verklaard als je op natuurlijke wijze wilt bevallen “Wie wil er nu de pijn van weeën en de bevalling doorstaan als het allemaal veel gemakkelijker kan?" Het was voor mij een hele opgave om een gynaecoloog te vinden die mij met volle overtuiging kon bevestigen dat hij er alles aan zou doen om de baby via natuurlijk wijze ter wereld te brengen. Daarnaast is het eerste contact met de baby en borstvoeding een taboe. Voor mij zijn dat juist twee heel belangrijke punten! Ondanks de zorgvuldige afspraken die we vooraf konden maken liep het op het moment van bevalling toch nog anders. Er had een andere arts -met andere uitgangspunten- dienst, die van ons was met een andere bevalling bezig. Bij een volgende bevalling kiezen we toch voor Europa.

        Mexico emigrant

        Ook in Griekenland zijn ziekenhuizen over het algemeen niet zoals we in Nederland gewend zijn. In overleg met onze internationale ziektekostenverzekeraar en de werkgever van mijn man kwamen we in contact met een goede gynaecoloog en kozen we voor een moderne privé-kliniek. De bevalling ging prima. Ik moest wel wennen aan de gedachte dat mijn man pas op het allerlaatste moment erbij mocht zijn, en dat direct na de bevalling mijn zoontje werd weggehaald: ik moest rusten.

        Griekenland emigrant

        Wat zijn aandachtspunten als je zelf (of je partner, je kind) overlijdt tijdens een lang verblijf in het buitenland?

        Wat zijn aandachtspunten als je zelf (of je partner, je kind) overlijdt tijdens een lang verblijf in het buitenland?

        • aangifte van overlijden in het buitenland doe je altijd in de plaats van overlijden, na afgifte van een medische verklaring door een arts.
        • bij een overlijden in het buitenland vindt vaak een autopsie plaats. Het is verstandig om dit soort zaken voor te leggen aan de alarmcentrale of het repatriëringsbedrijf. Zij kunnen advies geven over hoe je moet handelen om het lichaam zo snel mogelijk te laten repatriëren, als je daar voor kiest.
        • houd rekening met het feit dat in een aantal landen, bijvoorbeeld in zuid-Europa, een begrafenis binnen 24 uur heel gewoon is (als lokaaal gebruik, of vanwege het ontbreken van voldoende mortuaria).
        • ook verschillen de gebruiken omtrent het wel of niet aankleden van het lichaam, voorafgaand aan begrafenis, crematie of vervoer naar Nederland.
        • een plaatselijke uitvaartondernemer, of Nederlands repatriëringsbedrijf (al dan niet via een alarmcentrale), ondersteunt je bij de regelzaken en is als het goed is op de hoogte van de lokale wettelijke formaliteiten.
        • begraven of gecremeerd worden in je 'voormalige vaderland' Nederland blijft een optie, of je nu voor enkele jaren emigreert of vele jaren terug je Nederlanderschap hebt opgegeven.

        Begrafenis of crematie ter plaatse, of repatriëring naar Nederland

        • je kunt besluiten tot een begrafenis of crematie ter plaatse. In verband met het afscheid kun je overwegen de overledene in het buitenland te laten opbaren.
        • na crematie is het mogelijk de asbus – zo nodig voorzien van papieren van het land van overlijden - mee terug te nemen naar Nederland. Aan de invoer van een asbus in Nederland zijn geen beperkingen of voorschriften verbonden. De asbus kan door een professioneel repatriëringsbedrijf naar Nederland worden vervoerd. Je kan de as ook zelf meenemen in de auto of als handbagage in een vliegtuig, afhankelijk van de regels van de luchtvaartmaatschappij. Invoer-documenten zijn niet vereist. Toch kan het verstandig zijn om een verklaring van overlijden en een verklaring inzake de crematie bij de asbus te voegen. Gesloten kokers kunnen anders vragen oproepen bij beveiligingsbeambten.
        • kies je voor repatriëring van het lichaam naar Nederland, dan wordt bij voldoende verzekeringsdekking het transport naar Nederland, in overleg met een alarmcentrale, door de verzekeraar geregeld en betaald. Is iemand niet voldoende verzekerd, schakel dan een gespecialiseerd repatriëringsbedrijf in. In het geval van een langduriger contract bij een werkgever in het buitenland, dan vergoedt de werkgever vaak de kosten van repatriëring.
        • het paspoort (of een kopie van het paspoort) moet bij de overledene blijven, maar eventuele sieraden en waardevolle zaken kun je beter zelf meenemen.De gemeente waar de persoon is overleden neemt meestal het paspoort in en stuurt dit, via consulaat of ambassade, naar het ministerie van Buitenlandse Zaken
        • de gemeente, of het consulaat/ambassade, geeft een zgn. lijkenpas (laissez-passer) af voor vervoer van het lichaam naar Nederland
        • een financiële garantie voor de kosten van het transport wordt door de ambassade/het consultaat alleen afgegeven nadat een familielid, of de alarmcentrale, het verschuldigde bedrag bij het ministerie heeft gestort.
        • vaak heb je de keuze om als nabestaande vooruit te reizen om de uitvaart in Nederland voor te bereiden, of juist bij de overledene te blijven.
        • voor vervoer naar Nederland wordt het lichaam van de overledene vaak gebalsemd, dit is afhankelijk van het land waar iemand is overleden. Het vervoer naar huis gebeurt per auto of vliegtuig. Vervoer per auto is gebruikelijk als de afstand minder dan 1500 km bedraagt. Vaak is vervoer per auto sneller dan per vliegtuig, in verband met aanlevertijden en boekingen van vliegtuigen. Als de terugreis per vliegtuig geschiedt, moet het lichaam eerst in een zinken kist worden gelegd die volledig wordt afgesloten. Vervolgens wordt het geheel in een houten kist geplaatst. Soms wordt daar nog een extra verpakking omheen gedaan. Voor de begrafenis of crematie moet de zinken kist worden verwijderd.
        • in veel landen wordt de kist verzegeld, na controle door de Inspectie van Volksgezondheid. Vervolgens moet de kist worden uitgeklaard bij de douane en worden ingeladen in het vliegtuig.
        • het mortuarium op luchthaven Schiphol biedt diensten waaronder verzorging en restauratie van overledenen en hulp met administratieve en juridische afwikkeling rondom repatriëring (onder andere met de douane en Koninklijke Marechaussee).

        Overlijden in of buiten het ziekenhuis

        • als iemand overlijdt in het ziekenhuis stelt een arts ter plekke een akte van overlijden op. Aangifte wordt gedaan in de gemeente waarin iemand is overleden en daarna, indien van toepassing, in de gemeente waar de overledene woonde in Nederland.
        • in een situatie waarin iemand buiten het ziekenhuis overlijdt, moet er eerst een arts worden gewaarschuwd.

        Niet-natuurlijke dood of misdrijf

        • als er sprake is van een niet-natuurlijke dood door een ongeluk of misdrijf, moet zowel een arts als de politie worden gewaarschuwd.
        • meestal zal het lichaam in beslag worden genomen om onderzoek te verrichten.
        • na dit onderzoek zal het lichaam worden vrijgegeven en kan het normale proces worden gevolgd.
        • bij een ongeval is ook een verklaring van geen bezwaar tot begraven of cremeren van de officier van justitie nodig.

        We zijn allebei nog relatief jong en gezond, dus van een naderend overlijden is hopelijk nog lang geen sprake. Toch praten we samen af en toe over wat we gaan doen als de één overlijdt. Ik denk dat ik hier blijf maar dat weet ik niet zeker, ik woon hier nu nog relatief kort en misschien trekt het dan om terug te gaan naar de familie.

        Nieuw-Zeeland emigrant

        Wat zijn overwegingen als je tijdens een lang verblijf in het buitenland gaat scheiden, of wanneer je partner onverwacht overlijdt?

        Wat zijn overwegingen als je tijdens een lang verblijf in het buitenland gaat scheiden, of wanneer je partner onverwacht overlijdt?

        Bij een lang verblijf in het buitenland, met partner en eventuele kinderen, ga je ervan uit dat je (veelal) in harmonie samen in het buitenland gaat wonen en leven. Maar wat nu als jullie onverwacht toch gaan scheiden, of wanneer je partner tijdens jullie verblijf in het buitenland overlijdt? Een aantal aandachtspunten c.q. zaken om vroegtijdig over na te denken:

        • heb je, na een eerste periode van bezinning, zelf de wens om te blijven wonen waar je met je partner (en eventueel kinderen/kleinkinderen) woonde, of is de wens om terug te keren naar Nederland sterker? Waar heb je, voor je gevoel, je leven opgebouwd?
        • gelden de motieven waarom jullie destijds samen voor een lang verblijf in het buitenland kozen, ook voor jou als individu?
        • stel dat je terug zou keren naar Nederland, hoe zie je dat voor je? Wat zou je willen gaan doen (werk, competenties & vaardigheden), waar zou je willen gaan wonen? Sommige emigranten kiezen er bewust voor ingeschreven te blijven staan bij een woningbouwvereniging in Nederland, mocht men (of één van de twee) terug willen keren. Vaak kan dat, zolang je de jaarlijkse inschrijfkosten maar betaalt.
        • is je woonlocatie zodanig dat je er ook alleen zou kunnen wonen? Of runden jullie bijvoorbeeld samen een hotel of bed & breakfast (wat je in je eentje niet denkt te gaan redden), of woonden jullie zodanig afgelegen dat je dat liever niet alleen voortzet?
        • heb je in het buitenland een voldoende groot netwerk opgebouwd (kinderen, kleinkinderen, vrienden, kennissen) waar je bij aan kan kloppen, indien nodig? En hoe sta je er tegenover als je, terugkerend naar Nederland, dat netwerk juist zou moeten gaan missen?
        • als je wilt blijven waar je bent: is dat financieel haalbaar? Mag je visumtechnisch bijvoorbeeld betaald werken, als voorheen je partner dat deed? Is het huis waar jullie samen woonden, ook alleen te financieren? Biedt het werk dat je wellicht al doet, voldoende inkomsten?
        • als je overleden partner voorheen een bedrijf runde: wat gaat er met het bedrijf gebeuren? Wie wordt nu eigenaar, is het bedrijf te verkopen, willen je kinderen het bedrijf eventueel overnemen?
        • als je op de locatie wilt blijven waar je met je partner woonde: heb je (financieel) de mogelijkheid om regelmatig naar Nederland heen en weer te reizen, bijvoorbeeld om het contact met familie en vrienden te intensiveren?
        • mag je met je kinderen, na een scheiding, terug naar Nederland? Of beslist de rechter dat de kinderen in de buurt van je partner moeten blijven?
        • als je zelf graag terug wilt naar Nederland: wat is de wens van je kinderen zelf? En, afhankelijk van hun leeftijd: wat zijn hun plannen voor de komende jaren? Zijn zij nog bezig met school/studie in het buitenland? Of hebben ze zelf plannen om, ergens op de wereld, op eigen benen te gaan staan?
        • als jij en je kinderen buiten Nederland blijven wonen: mag je hen wel meenemen naar Nederland, voor bijvoorbeeld vakantie? Zo ja: hoe lang achtereen, en zijn er aanvullende documenten of handtekeningen (bijvoorbeeld van je partner) voor nodig?
        • als je terug naar Nederland wilt: heb je (nog) voldoende contact met familie en vrienden?

        Het belangrijkste voor mij, toen mijn man overleed, waren de kinderen (toen 14, 16 en 17 jaar) en het bedrijf van mijn man (melkveehouderij). Twee jaar geleden hebben we het bedrijf kunnen verkopen en de jongste gaat nu als laatste het huis uit (studie in Japan). Alle kids zijn nu ver weg (eentje in Nederland, de tweede in Zuid-Polen en de derde dus naar Japan). Ik denk er sterk over na terug te gaan naar Nederland.

        Canada emigrante

        Ik wilde niet terugkeren naar Nederland maar kon niet in Australie blijven na voornemen tot scheiding, want ik had alleen een partnervisum. Na een heftige en zware periode besloten even in Nederland te blijven om tot rust te komen en me te heroriënteren op een compleet andere toekomst. Voel me teveel een wereldburger en ben te veel gewend aan ruimte en een ander klimaat om me weer definitief in Nederland te willen vestigen.

        Australië emigrante

        Het is en blijft voor mij een moeilijke beslissing. Na jaren in het buitenland gewoon te hebben met mijn vrouw, ben ik na haar overlijden teruggekeerd naar Nederland. Daar bleek ook alles veranderd. Je vrienden en kennissen zijn met hun eigen leven ook door gegaan, je past er niet zo maar in. Als je net als ik langer weg bent en terug gaat naar Nederland pak je het niet zo maar weer op. Als ik het over zou doen zou ik toch in het buitenland gebleven zijn.

        Spanje emigrant

        Waar moet je rekening mee houden en hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

        Waar moet je rekening mee houden en hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

        hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

        • hou rekening met het feit dat de partner rondom een bevalling in het buitenland vaak een duidelijk minder actieve rol heeft dan in Nederland.
        • afhankelijk van het land waar je woont, is het niet gebruikelijk dat artsen 's avonds of 's nachts paraat staan; een bevalling wordt -waar mogelijk- dan ook meer overdag gepland. Ook kan de beschikbaarheid van medisch specialisten bij complicaties minder zijn.
        • direct na de geboorte gaat men in het buitenland sneller over op kunstvoeding; als je borstvoeding centraal wilt stellen geef dit dan duidelijk en herhaaldelijk aan.
        • het is gebruikelijker dan in Nederland dat familie en zakelijke vrienden van je (buitenlandse) partner direct na de bevalling in grote getalen aan je bed verschijnen. Ook is het in veel landen gebruikelijk dat in de dagen na thuiskomst uit het ziekenhuis je (schoon)familie zorgt voor het huishouden en de verzorging van de baby. Stel je daar tijdig op in of geef je grenzen respectvol aan.
        • overweeg om te vragen of je moeder, zus of vriendin uit Nederland over kan komen, om je te helpen in de eerste dagen na de bevalling. Realiseer je dat het uiteindelijk een ander soort hulp dan de complete ondersteuning die je krijgt van een kraamverzorgende.
        • het Nederlandse kraamzorgsysteem is behoorlijk uniek in de wereld. Als je dat prettig vindt, is het mogelijk om die zorg ook bij jou in het buitenland te krijgen, door het over laten komen van een kraamhulp. Je meldt je tijdig aan bij een gespecialiseerde organisatie, die regelt dat er een kraamverzorgende beschikbaar is in de periode dat jij moet bevallen en voor een vliegticket zorgt. Jij regelt een overnachtingsplek voor de kraamverzorgende en belt als de bevalling begint. Afhankelijk van je woonland, is binnen 24 tot 48 uur na de bevalling de kraamverzorgende bij jou thuis.
        • de zorgkosten voor kraamhulp worden, als je nog een Nederlandse zorgverzekering hebt, meestal (voor een deel) vergoed. De reiskosten, overnachtingskosten en een extra vergoeding voor de kraamhulp financier je zelf. Vergoeding van kraamzorg is binnen polissen van internationale zorgverzekeringen niet gebruikelijk, omdat men meestal niet bekend is met kraamzorg. Soms vergoeden (internationale) werkgevers een deel van de kosten.
        • let op; als je reeds zwanger bent wanneer je een (internationale) ziektekostenverzekering gaat afsluiten, dan worden vergoedingen vaak uitgesloten binnen je polis.
        • wennen aan je nieuwe (gezins)situatie in het buitenland mét een kind is tegenwoordig wat makkelijker door de beschikbaarheid van talloze internetmedia en websites: van de praktische info van het (online) consultatiebureau tot aan veilig slapen: veel is online in het Nederlands na te lezen. Wel zo handig in die eerste meestal wat onzekere weken; zeker als het je eerste kindje is!
        • er zijn diverse internationale netwerken en verenigingen ter stimulering en ondersteuning van borstvoeding. Je kunt er terecht voor (persoonlijk) advies op afstand, je kunt een beroep doen op lactatie deskundigen of ze kunnen je helpen in het vinden van borstvoedingsdeskundigen of cursussen in de buurt van je woonregio.

        Hoe vind je een goede internationaal dekkende verzekering?

          Verzekeringen & Problemen

           

          Hoe vind je een goede internationaal dekkende activiteiten, reis, zorg- en ziektekostenverzekering die past bij jouw activiteiten, werk of leven in het buitenland

          Om een goed en passend verzekerd te zijn het stel je jezelf een paar kernvragen

          1. Is je reis en je verblijf ter plaatse voldoende gedekt?
          2. Ben je voor, tijdens, en na je werk in  voldoende gedekt?
          3. Welke verzekering past het beste bij jouw activiteiten, leven en zorgbehoefte ?
          4. Heeft het zin om ook een internationaal dekkende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als je gaat werken?

          Waar moet je op letten als je een verzekering kiest voor vertrek naar het buitenland

          JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om er voor te zorgen dat:

          • ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan wonen, werken en leven.
          • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
          • ze verzekerd zijn voor SOS-kosten en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen, of de directe familie, gebeurt.
          • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In veel landen kunnen de zorgkosten hoger zijn dan in Nederland.
          • ze hun inboedel en bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
          • ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
          • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
          • ze zich voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is
          • ze zich voor arbeidsongeschiktheid verzekeren als ze voor langere tijd gaan werken

          Wat kan je verzekeren als voor langere tijd of tijdelijk naar het buitenland gaat naar

           

          Verzekeringen, verzekeringspolissen en reisverzekeringsdocumenten: basisvragen en antwoorden
          Wie is de verzekerde, wie zijn de medeverzekerden, en wie is de verzekeringnemer van een verzekering?

          Wie is de verzekerde, wie zijn de medeverzekerden, en wie is de verzekeringnemer van een verzekering?


          Wat is ook alweer een verzekering?

          • Een verzekering afsluiten is een afspraak maken tussen twee partijen, waarbij de verzekeringnemer (degene die afsluit) aan de verzekeraar vraagt of deze een bepaald risico, wat de verzekeringnemer niet wilt lopen, op zich wilt nemen, in ruil voor een vergoeding.

          Wie is de (hoofd)verzekerde van een verzekering?

          • De verzekerden zijn degenen die zich tegen bepaalde risico's hebben laten verzekeren bij een verzekeraar.

          • Bij de 'Verzekerden' gaat het erom wie je wil verzekeren. Bij een schadeverzekering, zoals een reisverzekering, is de 'Verzekerde', de persoon waarvoor geldt dat door hem geleden gedekte schade recht geeft op schadevergoeding.

          • De hoofdverzekerde is degene aan wie de schadevergoeding, als daar sprake van is, zal worden uitgekeerd. De hoofverzekerde is de 'begunstigde', degene die volgens de verzekering (op de polis) gerechtigd is de vergoeding in ontvangst te nemen.

          • De medeverzekerden zijn degene die naast de hoofdverzekerde ook door de verzekering wordt gedekt (bijvoorbeeld partner, kinderen). Zij worden dan de meeverzekerden of medeverzekerden genoemd.

          Wie is de verzekeringnemer van een verzekering?

          • De verzekeringnemer is de persoon die de verzekering afsluit bij de verzekeraar.

          • De verzekeringnemer is ‘de contractpartij', degene die een handtekening onder het contract zet. Dat wil zeggen degene die het formulier ondertekent en de slotvragen beantwoordt.

          • De verzekeringnemer draagt ook zorg voor de juiste informatie als vertrek-, en terugkomstdatum, welke dekkingen moeten worden verzekerd etc.

          • De verzekeringnemer zal vaak ook de premie betalen, maar dat hoeft niet, wel blijft de verzekeringnemer verantwoordelijk voor de betaling.

          • De verzekeringnemer kan dus iemand anders zijn dan degene die verzekerd moet worden. Voorbeelden:
            • Een ouder kan een verzekering afsluiten voor een van de kinderen
            • Een vriendin kan een verzekering afsluiten voor een vriend
            • Een organisatie kan een verzekering afsluiten voor een deelnemer of medewerker (neem contact op als je vragen hierover hebt)
          • Is de verzekerde minderjarig of jonger dan een bepaalde leeftijd, dan kan het zijn dat een meerderjarige als verzekeringnemer moet optreden.

          Wie is de betaler van een verzekering?

          • De verzekeringbetaler is diegene van wiens rekening de verzekeringspremie wordt afgeschreven of wie de verzekeringspremie overmaakt.
          Wat is een verzekering, een polis, een polisblad en polisvoorwaarde?

          Wat is een verzekering, een polis, een polisblad en polisvoorwaarde?

          Wat is een verzekering?

          • Een verzekering afsluiten is een afspraak maken tussen twee partijen, waarbij de verzekeringsnemer (degene die afsluit) aan de verzekeraar vraagt of deze een bepaald risico, wat de verzekeringsnemer niet wilt lopen, op zich wilt nemen, in ruil voor een vergoeding.
          • Er zijn twee partijen, een verzekeraar (de verzekeringsmaatschapppij) en een verzekeringnemer (jij) die een afspraak maken (een overeenkomst aangaan)
          • De verzekeraar verplicht zich, in ruil voor een premie (een geldbedrag) tot het doen van één of meer uitkeringen;
          • Bij aanvang van die afspraak bestaat er nog geen duidelijkheid over dat er uberhaupt een uitkering gedaan gaat worden, wanneer die uitkering gedaan gaat worden of tot welk bedrag een uitkering wordt gedaan of hoe lang de overeengekomen premiebetaling zal duren;
          • Tegenover de betaling van premie door de verzekeringnemer staat de uitkering door de verzekeraar indien, zoals de wet het omschrijft, ‘het risico wordt verwezenlijkt’. In andere woorden: wanneer de verzekerde gebeurtenis of situatie zich voordoet.
          • Belangrijk is de onzekerheid bij de partijen. Er moet wettelijk sprake zijn van een onzekere factor bij beide partijen. Deze onzekere factor kan op diverse manieren tot stand komen, zoals de wet omschrijft:
          • Er bestaat geen duidelijkheid over wanneer een uitkering wordt gedaan; of tot welk bedrag en uitkering wordt gedaan; of hoelang de premiebetaling zal duren.

          Wat is een verzekering volgens de wet?

          • Art. 7:925 van het burgerlijk wetboek omschrijft een verzekering als volgt: " Een verzekering is een overeenkomst waarbij de ene partij, de verzekeraar, zich tegen genot van premie jegens haar wederpartij, de verzekeringnemer, verbindt tot het doen van een of meer uitkeringen, en bij het sluiten der overeenkomst voor partijen geen zekerheid bestaat, dat, wanneer of tot welk bedrag enige uitkering moet worden gedaan, of ook hoe lang de overeengekomen premiebetaling zal duren. Zij is hetzij een schadeverzekering, hetzij een sommenverzekering.

          Wat is een verzekeringspolis?

          • De polis is een schriftelijke bevestiging van de verzekeringsovereenkomst, ondertekend door de verzekeraar.

          Wat is een polisblad?

          • Het polisblad, dat onderdeel van de polis is, vermeldt de gegevens die voor de betreffende verzekering gelden.
          • Denk hierbij bijvoorbeeld aan het polisnummer, naam en adres van de verzekerde, het verzekerd bedrag, het eigen risico, en de aanvangs- en einddatum van de verzekering.

          Wat zijn polisvoorwaarden?

          • De polisvoorwaarden zijn de gedrukte voorwaarden die voor alle verzekeringen van een bepaalde categorie hetzelfde zijn.
          • In de polisvoorwaarden vind je definities van belangrijke begrippen.
          • De verzekeraar geeft in de polisvoorwaarden de grenzen aan van wat er kan, mag en moet.
          • Verzekeraars vernieuwen regelmatig hun voorwaarden. Elke nieuwe versie krijgt een andere code. Op een polisblad vind je terug welke versie op specifieke verzekering van toepassing is die je hebt afgesloten
          • Dit blijft zo gedurende de hele looptijd van de verzekering.
          Wat is een polisblad bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

          Wat is een polisblad bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

          • Op een polisblad staat vermeld wie er is verzekerd en welke verzekering er van toepassing is.
          • Op een polisblad vind je in sommige gevallen ook in het kort terug welke dekkingen je hebt gekozen en hoeveel de premie bedraagt.
          • Op jouw polisblad staat ook vermeld welke polisvoorwaarden er van toepassing zijn. Dikwijls wordt dit aangegeven door middel van een cijfer en lettercombinatie, die vervolgens verwijst naar een specifieke editie van de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Lees hierover meer in de rubriek over "polisvoorwaarden".

          Hoe kom je aan een polisblad?

          • In de meeste gevallen krijg je jouw polisblad per email of post toegestuurd.
          • In sommige gevallen wordt het ook beschikbaar gemaakt via een online account, waar je het zelf kunt inzien en / of downloaden.

          Wanneer heb je jouw polisblad nodig?

          • Als je wilt zien wat de looptijd van jouw verzekering is en welk pakket je hebt gekozen, kijk je op jouw polisblad.

           

           

          Wat is een verzekeringskaart en wanneer gebruik je die?

          Wat is een verzekeringskaart en wanneer gebruik je die?

          Wat is een verzekeringskaart?

          • De Verzekeringskaart is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en wordt per 1 oktober 2018 door de meeste verzekeraars aangeboden.
          • De Verzekeringskaart toont in het kort per verzekering wat er vergoed wordt en wat de belangrijkste uitsluitingen zijn.

          Wanneer gebruik je een verzekeringskaart?

          • Als je snel een indruk wilt krijgen van wat een verzekering wel en niet dekt, is de verzekeringskaart een hulpmiddel.
          • Alle verzekeraars bieden hun verzekeringskaarten aan in hetzelfde format, zodat je hierin makkelijk kunt vergelijken.
          • Let op: het betreft vaak alleen hoofdlijnen zodat je ook snel een verkeerde indruk kan krijgen.
          Wat is een schadeformulier bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

          Wat is een schadeformulier bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

           

          Wat is een schadeformulier?

          • Schade melden op je reisverzekering doe je met een schadeformulier.
          • Een schadeformulier bestaat in papieren vorm en in PDF. Ook hebben sommige verzekeraars speciale webformulieren
          • Steeds meer verzekeraars geven er de voorkeur aan om een claim online of per email te ontvangen, in plaats van per post.

          Wanneer gebruik je een schadeformulier?

          • Als je kosten hebt gemaakt tijdens je reis, kun je dit vaak dmv een schadeformulier claimen op je reisverzekering.
          • Op het schadeformulier kun je de bedragen invullen waarover je een vergoeding zou willen aanvragen bij de verzekeraar.
          • Je kunt in het schadeformulier toelichten hoe de schade is ontstaan.
          • Documenten zoals medische rapporten of facturen kunnen worden bijgevoegd.
          • Vergeet niet om het schadeformulier te ondertekenen.
          Wat is afschrijvingslijst bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

          Wat is afschrijvingslijst bij een verzekering en wanneer gebruik je het?

          Wat is afschrijvingslijst bij een verzekering

          • Spullen worden na verloop van tijd minder waard door gebruik of veroudering. Dit heet afschrijving.
          • Om een claim af te handelen kijkt een verzekeraar naar de nieuwwaarde van een voorwerp en berekent dan hoeveel waarde dit voorwerp heeft verloren. Het bedrag dat overblijft, krijg je vergoed.
          • Alle verzekeraars hebben hun afschrijvingslijsten openbaar gemaakt, zodat je als klant weet wat jouw spullen waard zijn (dagwaarde) en of de verzekeraars hierin correct handelen.

          Wanneer gebruik je het afschrijvingsformulier?

          • Als je benieuwd bent wat de waarde is van een voorwerp of product dat je in jouw bezit hebt, kun je hiervan een inschatting maken aan de hand van de afschrijvingslijst van jouw verzekeraar.

           

          Hoe werkt de EHIC zorgpas en wanneer kun je die wel en niet aanvragen?

          Hoe werkt de EHIC zorgpas en wanneer kun je die wel en niet aanvragen?

            Wat is het?

            • Deze card geeft recht op dekking voor spoedeisende hulp, volgens de regels zoals die in het betreffende land gelden.
            • De kosten worden deels direct verrekend, en hoef je dus niet contant voor te schieten. Let wel goed op dat niet alles (afhankelijk van het land) wordt vergoed, en er kunnen vaak ook eigen bijdragen van toepassing zijn

            Wat is het niet?

            • LET OP - De card is GEEN extra verzekering. Nog steeds kunnen meerdere medische zaken niet of slechts deels worden vergoed.
            • De juiste reisverzekering kan die aanvulling wel geven,  daarnaast heb je dan ook dekking voor andere zaken, zoals bagage, repatriering wegens familie-omstandigheden, overkomst familie bij ziekte / ongeval, etc.

            Voor wie van toepassing?

            • Iedereen die een Nederlandse basiszorgverzekering (ziektekostenverzekering) heeft, kan de EHIC (European Health Insurance Card) aanvragen bij zijn of haar zorgverzekering.

            Voor wie niet van toepassing?

            • Heb je geen geldende Nederlandse zorgverzekering maar ben je verzekerd via je internationale (reis &) ziektekostenverzekering, dan kan je die card niet aanvragen.
            • Overigens heb je dan,  als het goed is,  natuurlijk wel gewoon dekking voor de betreffende hulp, en kan je gebruik maken van de alarmcentrale van de verzekeraar.

            Waar is de kaart geldig?

            • de kaart is geldig in landen in de EU, de  EER (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) + de Verdragslanden Zwitserland en Australië

            Waar is de kaart niet geldig?

            • De card is in de rest van de wereld niet geldig
            Wat is een engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering en wanneer gebruik je die?

            Wat is een engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering en wanneer gebruik je die?

            Wat is een Engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering?

            • Een Engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering is een officiele verklaring van de verzekering die je hebt afgesloten. In het algemeen is het een vertaling van je polisblad.

            Waar heb je een Engelstalig verklaring(polisblad) voor nodig?

            • In sommige gevallen als je gaat studeren of verblijven in de VS, Canada, de voormalige oostbloklanden of bijvoorbeeld een Spaanstalig land, kan het verplicht zijn om aan te tonen dat je goed bent verzekerd.
            • Men wil dan een officiele verklaring zien, en kunnen lezen, die bij je verzekering hoort die je hebt afgesloten.

             

            Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

            Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?

            Wat neem je mee naar, welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen en hoe los je ter plaatse problemen op?

            Zorgverzekering per land

            Selecteer een willekeurig filter en klik op 'Toepassen' om het resultaat te zien

            Meer over JoHo en je verzekeringen

            Informatie en faq zoeken
            JoHo checken

            Waarom zou je je verzekeren?

            • De kans op ongelukken en ziekte is in het buitenland groter dan thuis, vooral als je ook gaat werken
            • Medische zorg in het buitenland is duur, zeker als je in een privékliniek belandt

            • Als je met spoed terug naar Nederland moet omdat er iets met jou of je directe familie gebeurt, kunnen de kosten flink oplopen

            • Je kunt te maken krijgen met beschadiging, verlies of diefstal van je bagage

            • Het kan lastig zijn in noodsituaties zelf te achterhalen welke stappen je moet nemen. Met een goede verzekering kun je 24/7 rekenen op hulp van een (Nederlandse) alarmcentrale

            Waarom zou je je verzekeren via JoHo?

            • Specialisatie: op het gebied van emigratie, werk, stage, studie en reizen in het buitenland

            • Specifiek: bij het samenstellen van het verzekeringsaanbod is het uitgangspunt dat men moet kunnen kiezen uit het beste, meest voordelige en het meest gespecialiseerde aanbod

            • Service: aanbod van meerdere verzekeraars - uitgebreide ervaring met en ondersteuning bij problemen met verzekeraars - advies op maat - snelle en persoonlijke afhandeling

            • Safe: JoHo is erkend tussenpersoon op het gebied van verzekeringen

            • Sociaal: door je verzekering bij JoHo af te sluiten, verzeker je ook een ander van een beter leven

            Verzekeren via JoHo  

            Waarom zou je je aansluiten bij JoHo?

            • Voor voordelen bij de premies van verzekeringen en het gebruik van JoHo abonnementen.
            • Voor het steunen van de missie en de doelstellingen: JoHo abonnees en donateurs die hun verzekering via JoHo laten lopen steunen niet alleen zichzelf maar ook de JoHo missie om mensen en organisaties in staat te stellen beter samen te werken en bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.

            Aansluiten bij JoHo 

            Contact opnemen
             
            CONTACT
             
            Contactformulier voor verzekeringen
             
            Telefoon & Afspraken
            di t/m do tussen 11.00 - 17.00
            +31 (0)88-3214567
            Skype: op joho.foundation
             
            JoHo vestigingen in NL
             
            JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken