Bestemming: Myanmar (Birma)

 

Naar Myanmar (Birma) reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Myanmar (Birma)?

  • Een prachtig land dat nog relatief ongerept is door massatoerisme en rijk aan cultuur, geschiedenis en prachtige natuur. Ontdek de vriendelijke mensen, het diepgewortelde boeddhisme en een van de grootste archeologische gebieden ter wereld. Het land is zowel geschikt voor de reiziger als de backpacker, maar rondreizen brengt ook uitdagingen met zich mee. 
  • Rondreizen kan een uitdaging zijn vanwege de beperkte infrastructuur en faciliteiten en de politieke situatie.
  • Activiteiten spotten: fiets rond in Bagan, een van de grootste archeologische gebieden ter wereld; verken traditionele dorpen rond Inle Lake; ervaar het straatleven in Yangon; bezoek het Mandalay-paleis in Mandalay; trek van Kalaw naar Inle Lake; beklim Mount Kyaiktiyo, neem de trein van Mandalay naar Hsipaw. 
  • Dieren spotten: Aziatische olifant, Bengaalse tijger, luipaarden, gibbons en languren, dhole, witbuikzeearend, de groene pauw, Birmese python, irawadidolfijn, zeekoe. 

Studeren in Myanmar (Birma)?

  • Het onderwijs in Myanmar staat niet internationaal bekend. Wel heb je de keuze uit veel studierichtingen, zowel Bachelor als Master programma’s. Populaire studierichtingen zijn techniek en wetenschap, traditionele vakgebieden zoals literatuur, geschiedenis en rechten en medische opleidingen. 
  • Studiesteden: Yangon, Mandalay. 
  • Taal: Birmaans, met sommige opties in het Engels.  

Stagelopen in Myanmar (Birma)?

  • Als je stage wilt lopen in Myanmar, dan kom je al snel uit bij non-profits en internationale hulporganisaties. 
  • Competenties: culturele aanpassing, taalvaardigheden, aanpassingsvermogen, flexibiliteit, samenwerken met lokale gemeenschappen, werken in ontwikkelingsprojecten. 

Vrijwilligerswerk doen in Myanmar (Birma)?

  • Voor vrijwilligerswerk in Myanmar geldt hetzelfde als voor stages, al is het moeilijk een plek te vinden.
  • Het aanbieden van vrijwilligerswerk wordt ook met name door particulieren georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Engelse les geven, kinderen en jongeren ondersteunen en helpen in boeddhistische centra. 

Werken in Myanmar (Birma)?

  • Om een baan te vinden in Myanmar heb je meestal een relevante opleiding en ervaring nodig, met name in de werkgebieden engineering, HR, accounting, NGO’s en non-profits. De meeste expats werken bij internationale bedrijven. Ook zijn er banen voor Engels docenten. 

Werken als digital nomad in Myanmar (Birma)?

  • Prachtige natuur en ontzettend lieve mensen, maar ook een land met een zeer onrustige politieke situatie. De electiciteit en het internet niet even betrouwbaar, ook al is dat de laatste jaren aan het verbeteren, en het lijkt duurder te zijn dan omliggende populaire plekken. Er is geen grote digital nomad community, maar als je dat niet erg vindt is het een mooi land om te ontdekken. 
  • Favoriete locaties: Yangon, Mandalay, Bagan. 

Wonen in Myanmar (Birma)?

  • Myanmar is nog een behoorlijk onontwikkeld land door de recente, turbulente geschiedenis. Het is een van de armste landen in de regio, hoewel het land de afgelopen jaar wel werkt aan ontwikkeling. 
  • Het is een prachtig land, met vriendelijke mensen en veel natuurschoon en culturele geschiedenis. Maar het land wordt ook geteisterd door een instabiele politieke situatie. Je kan er veel beleven, maar moet ook voorzichtig zijn in verschillende delen van het land. Daarnaast zijn de kosten voor een woning hoger dan je waarschijnlijk zal verwachten, evenals de kosten voor internationale scholen. 
  • Het weer bestaat uit drie seizoenen; een koeler seizoen, een heet seizoen en het monsoon seizoen. Tijdens het laatste seizoen komen er vaak overstromingen voor. 
  • Zorgverzekering: de gezondheidszorg laat de wensen over en voor spoedeisende zorg kan het zijn dat je een medische evacuatie nodig hebt. Zorg dus voor een eigen goed dekkende ziektekostenverzekering.
Myanmar (Birma): intro
  • In Myanmar is veel te doen. Myanmar heeft indrukwekkende tempels, een prachtige natuur en adembenemende stranden. Binnen Myanmar is er sprake van politieke onrust en interreligieuze spanningen. Als toerist zal je daar echter weinig van merken. De bevolking is ronduit vriendelijk en ontvangt toeristen met open armen.

Reizen in en emigreren naar Myanmar

Reizen in en emigreren naar Myanmar

  • In Myanmar is veel te doen. Myanmar heeft indrukwekkende tempels, een prachtige natuur en adembenemende stranden. Binnen Myanmar is er sprake van politieke onrustheden en interreligieuze spanningen. Als toerist zal je daar echter weinig van merken. De bevolking is ronduit vriendelijk en ontvangt toeristen met open armen.

Bestemming Myanmar 

JoHighlights in Myanmar

  • Fiets 's ochtends vroeg naar de tempels in Bagan, en klim naar de top van een de tempels om de opkomende zon te bekijken. Een prachtig aanzicht waarbij honderden tempels langzaam worden verlicht en luchtballonnen de lucht versieren. Gebruik je fiets om de rest van de dag door het park te cruisen zodat je de tempels en marktjes kunt bewonderen.
  • Maak een boottocht over het Inle meer. Tijdens deze tocht vaar je langs tempels, zie je hoe traditionele vissers de lokale technieken gebruiken voor de vangst van de dag, kom je langs traditionele weefhuizen en vaar je langs de huizen van Langnekken. Aanrader is om 's ochtends vroeg of eind van de middag te gaan zodat je ook nog kan genieten van een prachtige zonsopkomst of zonsondergang. Vergeet ook niet een fiets hier te huren om de mooiste plekken rondom het meer en in het omliggende berggebied te ontdekken.
  • Loop in twee of drie dagen van het Inle meer naar Kalaw. Deze prachtige tocht die je met een gids moet afnemen, brengt je langs de mooiste bossen, akkerbouw en afgelegen, traditionele dorpjes, waar je tevens de nacht(en) zal doorbrengen.
  • Myanmar heeft de langste kustlijn van Azië welke gekenmerkt wordt door prachtige witte stranden en blauwe zee. De stranden worden nog redelijk weinig bezocht door toeristen omdat het vaak, door onbegaanbare wegen, een onderneming is er te komen. Toch is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld Ngapali of Ngwe Saung, deze lokaties zijn al meer toegangelijk qua vervoer en verblijf.

JoHotspots in Myanmar

  • Bezoek de Shwedagon Pagoda in Yangon en ga naar de Bogyoke Aung San markt voor mooie handgemaakte spullen. Het is tevens de stad waar de Myanmarese politica Aung San Suu Kyi verbleef tijdens jaren van huisarrest.
  • Maak vanuit Mandalay een excursie naar Amarpura, een oude koningsstad met de langste houten voetgangersburg ter wereld (1.200 meter). De van teakhout gemaakte brug is een relaxplek en wandelroute voor de vele monnikken uit het nabijgelegen Mahagandhayon klooster, dit alles geeft de brug een bijzonder aanzicht. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
  • Bagan was de vroegere hoofdstad van het Pagan rijk en heeft het grootste aantal boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa's ter wereld (meer dan duizend). Voor Theravada boeddhisten is Bagan ook een bedevaartsoord.
  • Het Inle meer is vooral bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen en de drijvende markten en tuinen. Maak een bootrit naar Ywama of naar één van de markten en bezoek de om het meer heen gelegen dorpen per fiets. 
  • Ngapali kenmerkt zich door rustige witte zandstranden en kristalhelder water. Strand en zee bij de Bengaalse baai.

JoHorribles in Myanmar

  • Houd rekening met de politieke situatie. Zelfs in een theehuis kunnen verklikkers zitten die een discussie kunnen opvangen die jij met de lokale bevolking hebt. Een paar negatieve opmerkingen kan deze mensen in de gevangenis doen belanden. Zorg daarom dat je goed luistert als mensen alleen zijn, maar breng ze niet in de verleiding om uitspraken te doen op openbare plekken. Probeer ook geen verhalen uit mensen te trekken. De Birmezen spreken uit angst voor hun veiligheid liever niet over hun ideeën over het regime.
  • De regentijd, vanaf de maand juni tot en met oktober, in het Zuiden is niet heel fijn; veel regen en een luchtvochtigheid die to 95% kan stijgen. Tip: Reis door naar het noorden, daar is het relatief droog. 
  • Het einde van de Birma spoorlijn in Thanbyuzayat is nu een klein commercieel museum, waar weinig wetenschappelijk onderbouwd is met betrekking tot de informatie die gegeven wordt. 

Geldzaken in Myanmar?

  • De nationale munteenheid in Myanmar is de Myanmar Kyat (MMK).
  • Het is handig om van te voren cashgeld bij je te hebben. Amerikaanse dollars kunnen gewisseld worden, mits ze geen vouwen of scheuren bevatten. Haal dus van te voren bij de bank in Nederland of het land waarvandaan jij vertrekt nieuwe briefjes en bewaar deze in bijvoorbeeld een boek om ze mooi te houden. 

Vertrektijd voor Myanmar?

  • Myanmar heeft een tropisch moesson klimaat. Tijdens de moessonregens tussen mei en oktober (met de meeste regen tussen juni en augustus) komen overstromingen en aardverschuivingen veel voor in Myanmar, met name in het zuiden. Het is tijdens deze periode ongeveer 25-30 graden. Van maart tot mei is het heet en droog, met temperaturen die op kunnen lopen tot 40 graden. Tussen november en februari is het weer een stuk aangenamer met weinig regen en een temperatuur tussen 25 en 30 graden.
Beste reistijd voor Myanmar
  • De beste reistijd om Myanmar te bezoeken is tussen de maanden november en februari. Dit is het droge, koele seizoen met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30°C.
Slechtste reistijd voor Myanmar
  • Tijdens het moessonseizoen hou je het niet droog in Myanmar. De slechtste reistijd is van de maand juli tot en met oktober met veel regen en een hoge luchtvochtigheid (kan oplopen tot 95%). Dit geldt met name voor het zuiden. 
Zonuren in Myanmar
  • De zon schijnt van juni tot augustus gemiddeld 4 uur per dag en in februari en maart ongeveer 10 uur per dag.
Zeetemperatuur in Myanmar
  • De zeetemperatuur schommelt het hele jaar rond de 24 graden.

Vervoer Myanmar?

  • Als je naar Myanmar vliegt, vlieg je meestal via Bangkok of Singapore.  Je kunt bij het zoeken naar vliegtickets natuurlijk intypen dat je een retourticket van Amsterdam naar Yangon wilt. Het is echter vaak goedkoper (en soms zelfs met kortere reistijd) als je zelf twee tickets combineert, namelijk een retourticket tussen Amsterdam en Bangkok en dan nog een los retourticket tussen Bangkok en Yangon. Die laatste kun je vaak goedkoop via lokale vliegtuigmaatschappijen boeken.
  • Helaas gebeuren er lokaal in Myanmar af en toe ongelukken met vliegtuigen en wordt er niet regelmatig gevlogen. Je kan onderzoeken of de luchtvaart maatschappij op de zwarte lijst van de EU staat.
Fiets in Myanmar
  • Binnen steden en dorpen is een fiets een ideaal vervoersmiddel, en gelukkig zijn ze ook op veel plekken te huur.
Scooter in Myanmar
  • Het is mogelijk, ook zonder rijbewijs, een scooter te huren. Let tijdens het rijden wel goed op in de drukkere steden, deze worden gekenmerkt door het Aziatische chaotische verkeer. In Bagan kun je een electrische scooter huren. Wel zo fijn voor het milieu en je oren!
Bus in Myanmar
  • Een veelgebruikt vervoersmiddel is de bus. In de afgelopen jaren is het vervoer in Myanmar aanzienlijk verbeterd. Er zijn luxe bussen die voorzien zijn van een eigen tv-scherm met een keuze uit diverse Amerikaanse films, maar je kan ook belanden in een minder comfortabele bus waar je je zitplek deelt met kippen.
Trein in Myanmar
  • Er rijden redelijk veel treinen in Myanmar met de belangrijkste lijnen tussen Yangon en Mandalay en tussen Mandalay en Myitkyina. Treinen hebben vaak vertraging of zijn kapot. De bus, welke je direct naar je dorp van bestemming brengt, is daarom een betere en snellere vervoerskeuze.
Auto in Myanmar
  • Je kunt alleen maar een auto huren als je een Myanmarees rijbewijs hebt, en de kans dat je die kunt regelen binnen de tijd dat je in Myanmar verblijft, is erg klein.
Taxi in Myanmar
  • Binnen de grote steden zijn veel taxi's en rickshaws te vinden. De blauwe taxi's hebben vaste prijzen, bij de rest is het handig om van te voren een prijs af te spreken.
Boot in Myanmar
  • Je kunt Myanmar het beste bekijken vanaf de boot. Op Inle Lake is de boot eigenlijk het enige vervoersmiddel. De prijs voor een dagexcursie met de boot is afhankelijk met hoeveel mensen er mee gaan, dus met hoe meer mensen je een boot deelt, hoe goedkoper het wordt.

Budget reizen en backpacken in Myanmar?

  • Een biertje kost ongeveer €0,80, een glas cola €0,60.
  • Openbaar vervoer is ook erg goedkoop.
  • Hotels zijn over het algemeen wel wat duurder dan in andere landen in Zuidoost-Azië.

Slapen, eten en drinken in Myanmar?

  • Er zijn genoeg hostels en hotels om te slapen in Myanmar, al kan het tijdens het hoogseizoen even zoeken zijn voordat je iets gevonden hebt. Jammer genoeg zijn er geen bed en breakfasts of mogelijkheden om bij de lokale bevolking te overnachten. Iemand die geen vergunning heeft om een guesthouse of hostel te runnen, mag namelijk geen buitenlanders bij hen thuis laten slapen.
  • Je kunt op verschillende plekken in kloosters overnachten.
Eten in Myanmar
  • Myanmar heeft geen specifieke eigen keuken. De keuken is sterk beïnvloed door die van buurlanden India en China. Borden rijst en noodles zijn de basis van bijna iedere maaltijd. Er worden veel gerechten met curry, soja en taugé gemaakt.

Specialiteiten

  • Mohinga: Een miesoep met zeewolf op basis van visbouillon die wordt gegeten bij het ontbijt.
  • Thouq: Een pittige, kruidige salade met limoensap.
  • In Myanmar worden veel insecten gegeten. Deze worden vaak gefrituurd. Zo kun je er pa-yit kyaw (gefrituurde sprinkhaan) krijgen. Verder staan bi-laar (torren) en thin baun poe (larven) ook op het menu.
  • Dankzij de lange kustlijn en traditie in vissen hoef je je niet te kort te doen aan verse visgerechten.
  • Als je langs de weg eet of in een klein eettentje heb je vaak de mogelijkheid te kiezen uit een assortement aan vis of vlees en groente voor bij je bord rijst.
  • Er wordt veel groene en Chinese thee gedronken. Deze wordt vaak gratis bij de maaltijden geserveerd. Daarnaast drinkt men sterke zwarte thee met zoete gecondenseerde melk.
  • Lokale frisdranken zijn vaak erg zoet met uitzondering van Lemon Sparkeling. Ook worden er veel fruitsappen en suikerrietsap gedronken.
  • Lokale biermerken zijn bijvoorbeeld Myanmar bier, Mandalay bier en Tiger.
  • Je zou het niet zeggen, maar ze hebben heerlijke rum in Myanmar.
  • Andere alcoholische dranken die worden gedronken zijn palmwijn en sinaasappelbrandy en ta-yei (een alcoholische dadeldrank).
  • Een vrij onsmakelijk straatbeeld in Myanmar zijn de rode fluimen op de grond. Heel veel mensen (zowel mannen als vrouwen) kauwen op beetle nuts (ook betelnoot, arekanoot, arecanoot, areca noot genoemd), waardoor ze veel speeksel produceren die rood kleurt. Dit spugen ze op de grond. De glimlachende bevolking heeft dan ook vaak een roodgekleurde mond en gebit (of wat daar van over is).

Feestdagen en festivals in Myanmar?

  • Thadingyut (lichtjesfestival): tijdens dit festival viert de Boeddhistische bevolking de terugkeer van Boeddha. Drie dagen lang verlichten olielampen, kaarsen en vuurballonnen het hele land. Dit festival is in september of oktober.
  • Boot races: in het hoogtepunt van het natte seizoen worden er door het hele land boot races gehouden in rivieren, op meren en in vijvers door het hele land. Inle lake is een goede plek om deze te bekijken. Dit festival is in september of oktober.
  • Kachin Manao Festival: Kachin is één van de staten van Myanmar. Hier wordt in januari het Manaw feest gehouden. Tijdens het feest worden het nieuwe jaar en de overwinningen in oorlogen gevierd. Verder is het ook een reünie van de verschillende stammen. Deelnemers aan het festival dansen rondom Manaw palen (een soort totempalen) in traditionele kleding.
  • Boeddha's verjaardag: in april of mei op volle maan wordt de dag van Boeddha's verlichting en zijn aankomst in het hiernamaals gevierd. Een goede plaats om de ceremonie te bekijken is op Yangon's Shwedagon Paya.

Communiceren in Myanmar?

  • Veel mensen in Myanmar spreken meerdere talen. Het Birmaans is de officiële taal die door 75% van de bevolking wordt gesproken en er wordt op kleine schaal Engels gesproken. De verschillende etnische groepen hebben hun eigen talen (113 in totaal). Jingpho, Chin, Karen, Mon, Palaung, Rakhine, Rhingya, Shan, wa Parauk, Yangbye zijn hiervan de belangrijkste.

Handige woorden in het Birmaans

  • Hallo/Hoi: min ga la ba
  • Goedemorgen: Mingalaba
  • Goedenavond: Eigh douh meh
  • Doei: Thwa dau me
  • Ja: Ho de
  • Nee: Ma ho bu
  • Alstublieft: Kyeizu pyu yue
  • Dank u wel: Kyeizu tin ba de
  • Graag gedaan: Ya ba de
  • Sorry: Wùn-nèh-ba-deh

Voorbereidingen voor Myanmar

  • Geïmpregneerde klamboe.
  • Neem de juiste reisstekker mee, de lokale aansluiting verschilt van die in Nederland.
  • ORS.
  • Point-it boekje.
  • Slippers; makkelijk uit te doen als je de zoveelste tempel wilt betreden (mag alleen op blote voeten).
  • Sarong; zowel mannen als vrouwen mogen tempels alleen betreden als je een lange doek om je middel draagt tot je enkels.
  • Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidszaken voor Myanmar

  • Myanmar maakt langzaam een ontwikkeling door van onderdrukkend regime naar democratie, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Het is dus nog steeds niet aan te raden om je de woede van de overheid op de hals te halen door kritiek te leveren op het regime, want dit kan nog steeds tot gevangenisstraffen leiden. Voor de rest is Myanmar een redelijk veilig land.
  • Voor bepaalde gebieden moet je een speciale vergunning aanvragen om toegang te krijgen. Zoek dit van tevoren goed uit.
  • Er is weinig criminaliteit in de toeristische gebieden in Myanmar.
  • De grensgebieden met Thailand en China zijn door spanningen tussen verschillende groepen niet altijd veilig, en het gebied van Chin en Rakhine en de regio’s Magwe en Sagaing zijn door aanhoudende overstromingen niet aan te raden om naartoe te reizen. 
Natuurgeweld in Myanmar
  • Tussen april en oktober komen bijna elk jaar cyclonen en overstromingen voor, tussen juni en november loop je het meeste risico. Ook komen er aardbevingen voor in Myanmar.
Verkeer in Myanmar
  • Bij de wegen rond de grensgebieden liggen nog landmijnen, als jij je al in deze gebieden wilt wagen, informeer dan goed welke wegen wel en niet veilig zijn.
Wetgeving in Myanmar
  • Gebruik en bezit van (soft)drugs is verboden.

Verzekeringen voor Myanmar?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Myanmar

Wonen in Myanmar, lang in Myanmar verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Myanmar (Birma) om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Myanmar (Birma)

  1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
  2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
  3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
  4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
  5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
  6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
  7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
  8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
  9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
  10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

    Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Myanmar (Birma)

    1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
    2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
    3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
    4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
    5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
    6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
    7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
    8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
    9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
    10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

    Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

    1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
    2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
    3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
    4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
    5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
    6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
    7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    8. reken tijdig af met de belastingdienst
    9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
    10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

    Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Myanmar (Birma)

    1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
    2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
    4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
    5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
    6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
    7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
    8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
    9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
    10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

    Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Myanmar (Birma)

    1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
    2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
    3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
    4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
    5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
    6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
    7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
    8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
    9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
    10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

    Verzekering, veiligheid en gezondheid in Myanmar (Birma)

    1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
    2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
    3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
    4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
    5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
    6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
    7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
    8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
    9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
    10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

    Visa en documenten voor Myanmar (Birma)

    1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
    2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
    3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
    4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
    5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
    6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
    7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
    8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
    9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
    10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

    Onderwijs en cursussen in Myanmar (Birma)

    1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
    2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
    3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
    4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
    5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
    6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
    7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
    8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
    9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
    10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

    Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Myanmar (Birma)

    1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
    2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
    3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
    4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
    5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
    6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
    7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
    8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
    9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
    10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

    Terugkeer naar Nederland

    1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
    2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
    3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
    4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
    5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
    6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
    7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
    8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
    9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
    10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

    Uitgebreide  of specifieke checklists

    Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

    Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

    Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

    Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland

    Vertrekken naar het buitenland om te emigreren of daar voor langere tijd te gaan wonen voor werk, bedrijf of ander leven? Belastingen - Bestemmingen - Checklists - Netwerk - Emigratiedrang Eigen bedrijf - Eigen huis - Kinderen - Remigratie - Verhuizing - Zorgverzekering... lees verder op de pagina
    Belastingen en fiscale zaken in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Belastingen en fiscale zaken in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Belastingen en fiscale zaken bij emigratie en vertrek naar het buitenland voor een langere periode Belastbaar inkomen - Belastingaangifte - Belastingplicht - Dubbele internationale belasting Lopende verplichtingen en schulden - Pensioenen en uitkeringen Uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) Inhoud: o.a. Wat zijn gevolgen voor je belastingplicht als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt? Welke fiscale gevolgen heeft...... lees verder op de pagina
    Financiele en geldzaken regelen bij lang verblijf in het buitenland of emigratie
    Checklist wonen in het buitenland en voorbereiden op emigratie en lang verblijf

    Checklist wonen in het buitenland en voorbereiden op emigratie en lang verblijf

    Eerste checklist voor voorbereidingen op wonen in het buitenland voor emigratie, werk of lang verblijf Oriëntatie & bestemming Woonlocatie, woonruimte & verhuizing Geldzaken, fiscale zaken & belastingdienst Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen & uitkeringen Werk, onderneming & vrijwilligerswerk Verzekering, veiligheid & gezondheid Visa & documenten Onderwijs & cursus Praktische voorbereiding, cultuur & culture shock, relaties Terugkeer Zie later op de pagina...... lees verder op de pagina
    Contacten en netwerken onderhouden in het buitenland bij emigratie of lang verblijf
    Culture Shock en heimwee voorkomen bij reizen en wonen in het buitenland
    Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

    Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

    Remote en online werken vanuit het buitenland als digital of working nomad Administratieve en fiscale zaken regelen Beste plekken uitzoeken - Gemotiveerd blijven Remote werkzaamheden zoeken - Werk uitvoeren Verzekeringen kiezen - Uitschrijven bij gemeente of niet - Zzp'er in buitenland Inhoud: basisvragen Wat zijn global nomads en digital nomads die werken vanuit het buitenland? Wat zijn de beste landen...... lees verder op de pagina
    Detachering als expat en uitzenden naar het buitenland

    Detachering als expat en uitzenden naar het buitenland

    Detachering als expat en uitzending naar het buitenland Inhoud Welk type expat of emigrant ben jij? Wat zijn populaire landen voor expats en working nomads, en waarom gaan ze daarheen? Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken? Welke meerwaarde heb je als expat of emigrant voor je thuisland? Hoe kan je jezelf als expat instellen...... lees verder op de pagina
    Documenten en juridische zaken bij wonen in het buitenland of emigratie

    Documenten en juridische zaken bij wonen in het buitenland of emigratie

    Documenten, juridische zaken en regelgeving bij emigratie en wonen in het buitenland Basis Registratie Personen - Diplomawaardering - Identiteitsbewijs - Internationaal rijbewijs - Nederlandse Nationaliteit - Verklaring bezit van het Nederlanderschap - Woonplaatsverklaring Inhoud: o.a. Wanneer verkrijg je als EU inwoner het permanent verblijfsrecht in een ander EU-land? Wat zijn de gevolgen rondom lang verblijf buitenland of emigratie als je...... lees verder op de pagina
    Droombestemmingen en beste landen om te wonen, werken en emigreren

    Droombestemmingen en beste landen om te wonen, werken en emigreren

    Droombestemmingen en land zoeken voor lang verblijf in het buitenland of eventueel emigratie Digital Nomad Spot - Droombestemming - Expatparadijs - Emigratieland Inhoud: o.a. Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken? Wat zijn populaire landen voor expats en working nomads, en waarom gaan ze daarheen? Wat zijn populaire bestemmingen voor digital of working nomads? Naar...... lees verder op de pagina
    Eigen huis en woning verhuren bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken

    Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken

    Gezondheidszorg en zorgstelsels in het buitenland Gebruik maken van de lokale gezondheidszorg? Ben je verzekerd voor alle kosten? Wat zijn je alternatieven? Wat zoek je uit als je grip wilt krijgen op de lokale gezondheidszorg in het buitenland? Wat zoek je uit over het g ezondheidssysteem? Is er een lokaal systeem van ziektekostenverzekering, kom je daar als expat of emigrant...... lees verder op de pagina
    Huis en woonruimte in het buitenland bij lang verblijf of emigratie
    Met kinderen wonen in het buitenland en lang op reis met jongeren

    Met kinderen wonen in het buitenland en lang op reis met jongeren

    Met kinderen en jongeren op reis of wonen in het buitenland Emigreren met kinderen, lange reis maken met kinderen, onderwijs op reis, goede bestemmingen kiezen, gezondheidszaken regelen, leerplichtzaken onderzoeken, meeneemlijsten checken en vrijwilligerswerk doen met kinderen Inhoud : o.a Wat zijn aandachtspunten als je met kinderen een lange reis of wereldreis gaat maken? Wat zijn leuke, verre of bijzondere bestemmingen...... lees verder op de pagina
    Leerplicht en thuisonderwijs bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Nederlandse Nationaliteit en Nederlanders in het buitenland

    Nederlandse Nationaliteit en Nederlanders in het buitenland

    Nederlanders en Hollanders in binnen- en buitenland Van de Nederlandse nationaliteit tot Nederlanders in het buitenland Inhoud: o.a. Hoe verkrijg je een nationaliteit? Wanneer verlies je de Nederlandse nationaliteit? In welke uitzonderingsgevallen verlies je de Nederlandse nationaliteit niet, of niet zomaar, in het geval van dubbele nationaliteit? Wat zijn extra aandachtspunten en ontwikkelingen rondom dubbele nationaliteit bij lang verblijf in...... lees verder op de pagina
    Ondernemen of als zzp'er werken in het buitenland

    Ondernemen of als zzp'er werken in het buitenland

    Ondernemerschap en ondernemers in het buitenland Digital Nomad - Eenmanszaak - Initiatiefnemer - Working nomad - ZZP'er Inhoud: o.a. Waar let je op als je een eigen bedrijf wilt starten in het buitenland? Wat moet je wel en niet doen als je een zakelijke samenwerking wil aangaan met een buitenlandse partner? Wat zijn extra aandachtspunten als je een eigen bedrijf...... lees verder op de pagina
    Project starten en initiatief nemen in het buitenland

    Project starten en initiatief nemen in het buitenland

    Project en initiatief in het buitenland Project opzetten - Samenwerken - Project draaiende houden Inhoud o.a. Wie is de "projectopzetter of particulier initiatiefnemer"? Wat zijn motieven van initiatiefnemers om projecten op te zetten? Wat zijn gedeelde kenmerken, basiseigenschappen, van projectopzetters? Welke aandachtspunten zijn er als je inkomsten genererende activiteiten naast je project wilt opzetten? Kies je voor traditionele ontwikkelingshulp of...... lees verder op de pagina
    Sociale voorzieningen en uitkeringen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie

    Sociale voorzieningen en uitkeringen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie

    Sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij lang verblijf in het buitenland en emigratie Van AOW, SVB, WIA, WAO tot WLZ Inhoud: o.a. Heb je recht op AOW als je gaat wonen in het buitenland of voor langere tijd naar het buitenland vertrekt? Kan je Nederlandse uitkeringen meenemen naar het buitenland? Wel of niet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid als je voor langere...... lees verder op de pagina
    Terugkeer naar Nederland en remigratie na lang verblijf in buitenland of emigratie

    Terugkeer naar Nederland en remigratie na lang verblijf in buitenland of emigratie

    Terugkeer naar Nederland na een lang verblijf in het buitenland, wereldreis of emigratie Alleen, met familie of kinderen terugkeren naar Nederland: van aanpassing, cultuurschok en heroriëntatie tot onderwijs, regelwerk en remigratie Inhoud: o.a. Wat zijn eerste aandachtspunten als je na lang verblijf in het buitenland of emigratie overweegt terug te keren naar Nederland? Waar op te letten als je na...... lees verder op de pagina
    Visum en vergunningen regelen bij lang verblijf in buitenland of emigratie
    Verhuizing naar het buitenland en transport in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Verhuizing naar het buitenland en transport in het buitenland bij emigratie of lang verblijf

    Verhuizen naar het buitenland en transport laten verzorgen bij lang verblijf in het buitenland en emigratie Auto meenemen checklists afvinken - huisdieren vervoeren - inboedel opslaan - offertes laten maken - verhuiskosten begroten - verhuizers checken Inhoud: o.a. Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen binnen Europa? Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen buiten Europa? Welke inboedel neem je wel en welke niet...... lees verder op de pagina
    Weg willen uit Nederland of reiskriebel voelen om weer op pad te gaan
    Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

    Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

    Je Nederlandse zorgverzekering en je ziektekosten verzekeren bij vertrek naar het buitenland: van dekking tot geldigheid, van opzeggen tot opschorten, en van overstappen tot alternatief regelen Inhoud: De Nederlandse zorgverzekering en vertrekken naar het buitenland Basiszorgverzekering & Vertrek naar het buitenland Wanneer vervalt de dekking van je zorgverzekering als je naar het buitenland vertrekt? Wanneer mag of moet je je...... lees verder op de pagina

    verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

    Verzekeringen voor Myanmar (Birma)

    Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

    Hoe ga je om met de natuur en dieren in Myanmar (Birma)?

    Myanmar (Birma) op WorldSupporter.org

    JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Myanmar (Birma)
    Myanmar: Updates & Travel - Country Supporter
    Travel in Myanmar? There is a lot to do in Myanmar. Myanmar has impressive temples, beautiful nature and breathtaking beaches. Within Myanmar there is...
    15 jarig meisje maakt professionele videoclip voor Birma - Millennium Doen
    In de Oneworld las ik een leuk artikeltje over een 15-jarig Nederlands meisje dat singer-songwriter is onder de naam ‘Miss Ivana’. Zij schreef een tekst voor de...
    The Lady - Elisewolfs99
    hallo allemaal, mijn laatste bron is de film The lady, de film gaat over het leven van Aung San Suu Kyi, een vrouw die haar hele leven al vecht voor eerlijkheid en...
    JoHo WorldSupporter: events en agenda
    JoHo WorldSupporter: recepten uit de regio
    JoHo WorldSupporter: meer posts over Myanmar (Birma)

    Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken, reizen en werken in Australië van working holiday tot werkvisum, en werken op een boerderij tot reizen in de outback Backpacken en werken in Australië Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië? Wat voor werk kan je doen in Australië? Werken in Australië en hoe kom je aan een baan? Kun je werken...... lees verder op de pagina
    Reizen en backpacken in het buitenland

    Reizen en backpacken in het buitenland

    Van backpacken in Azië, helpen in Afrika, werken in Australië, trekken door Europa tot feesten in Zuid-Amerika Inhoud: o.a. Reisbestemming kiezen in het buitenland Waarheen en wanneer kan je het beste op reis, op vakantie of activiteiten in het buitenland doen? Hoe kan je het beste een reisbestemming kiezen? Beste reistijd en vertrekperiode voor activiteiten in het buitenland Hoe kies...... lees verder op de pagina
    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland

    Vertrekken naar het buitenland om te emigreren of daar voor langere tijd te gaan wonen voor werk, bedrijf of ander leven? Belastingen - Bestemmingen - Checklists - Netwerk - Emigratiedrang Eigen bedrijf - Eigen huis - Kinderen - Remigratie - Verhuizing - Zorgverzekering... lees verder op de pagina
    High School & Schooljaar: van college tot diploma in het buitenland
    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Samen muziek maken of festivals bezoeken in het buitenland Muziekinstrument meenemen op reis - Verzekeren van muziekinstrumenten Inhoud: o.a. Waarom vinden mensen muziek leuk en wat doet muziek met mensen?] Waarom vinden mensen muziek leuk? Welke effecten heeft het luisteren naar muziek? Wat zijn de biologische effecten van muziek Wat zijn de psychologische effecten van muziek Wat zij de sociale...... lees verder op de pagina
    Natuurgebieden bezoeken en dieren zien in een wildreservaat of wildpark in het buitenland

    Natuurgebieden bezoeken en dieren zien in een wildreservaat of wildpark in het buitenland

    Natuurgebieden en wildreservaten bezoeken in het buitenland tijdens het reizen en backpacken Van dieren spotten tot natuur beschermen Inhoud: o.a. Wat zijn favoriete gebieden in het buitenland om bijzondere vogels te spotten, zeedieren te ontmoeten of exceptionele natuurverschijnselen te zien? Wat zijn favoriete lokaties voor vogels spotten in het buitenland Wat zijn favoriete natuurgebieden die je niet mag missen Wat...... lees verder op de pagina
    Outdoorspullen en buitensportartikelen checken, meenemen en verzekeren op reis

    Outdoorspullen en buitensportartikelen checken, meenemen en verzekeren op reis

    Reisoutdoor, buitensport en buitensportartikelen voor je reis of backpacktrip Inhoud: Hoeveel water heb je nodig tijdens een wandel- of fietstocht op reis? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Wel of niet op reis een waterzuiveraar of filter gebruiken? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Voorbereiden en verzekeren van je activiteiten,...... lees verder op de pagina
    Sabbatical & Lang verlof in het buitenland

    Sabbatical & Lang verlof in het buitenland

    Een sabbatical nemen of met lang verlof naar het buitenland Voor je burn out, na je bore out, om bij te tanken, los te laten of na te denken Inhoud: o.a. Wat is een sabbatical? Wat is lang verlof? Stabiliteit versus stress Wat is burnout? Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen? Wat is...... lees verder op de pagina
    Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren of onderzoek doen aan een hogeschool of universiteit in het buitenland College - Minor - Master - PHD - Promotie - Studiepunten - University Vertrek - Verzekering - Voorbereiding Inhoud o.a. Welk land kies je als op zoek ben naar een universiteit of hogeschool in het buitenland? Welke competenties en vaardigheden kun je opdoen als je in het buitenland...... lees verder op de pagina
    Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

    Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

    Talen leren, spreken, schrijven en begrijpen Taalcursus in het buitenland - Taalcursus Chinees, Duits, Engels, Frans of Spaans Taaltrainingen in lokale talen - Talenreis - Taaljaar Inhoud: o.a. Waar en waarom Engels, Spaans, Italiaans of Frans leren in het buitenland? Hoe kies je taalcursus of een taalschool in het buitenland: landen, steden, activiteiten? Hoe kies je de beste reistijd voor...... lees verder op de pagina
    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar of Gap Year in het buitenland Trips maken - Vrijwilligerswerk doen - Werkervaring opdoen - Zelfinzicht versterken Toekomstbeeld toetsen - Tijdelijk werken - Trainingen doen Backpacken - Rond de wereld reizen - Talen leren in het buitenland Inhoud: o.a. Wat is een tussenjaar of Gap Year in het buitenland? Wat is een werkvakantie in het buitenland of een Working...... lees verder op de pagina
    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen, projecten in het buitenland steunen en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland zoeken Inhoud: o.a Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen? Waarom vrijwilligerswerk doen in het buitenland en waarom een ander helpen? Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te...... lees verder op de pagina
    Wereldreis maken en lang op reis als backpacker, globetrotter of nomad
    Werken in het buitenland en vacatures in het buitenland

    Werken in het buitenland en vacatures in het buitenland

    Betaald werken in het buitenland en jezelf ontwikkelen in een internationale omgeving Met advies, coaching, keuzehulp en inspiratie rond banen, bemiddelende organisaties, bestemmingen, branches, competenties, functies, sectoren, vacatures, verzekeringen en werkgevers Inhoud: o.a Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland? Hoe ziet de voorbereiding van werken en werk zoeken in...... lees verder op de pagina
    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland, actief op reis en avontuur tijdens het backpacken Avontuurlijke expedities - Culturele cursussen - Ecotours - Educatieve trainingen - Outdooractiviteiten - Sportieve activiteiten -Stage - Vrijwilligerswerk - Werkzaamheden - Wildlifetrips Inhoud o.a.: Wat zijn inspirerende activiteiten in het buitenland? Wat is het en waar kan je beste heen?: onder andere bergsport, beschermen en verzorgen van dieren,...... lees verder op de pagina

    JoHo WorldSupporter.org: uitgelichte vacatures, vrijwilligerswerk en stages uit de regio
    Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen
    Kom werken als leerkracht Nederlands binnen een wereldwijd netwerk van Nederlandse en internationale scholen Wat hou je er aan over? Improviseren Ervaring met...
    Wil je graag helpen bij een bouwproject in ontwikkelingslanden, als leider of hulp?
    Wil je graag helpen bij een bouwproject in ontwikkelingslanden, als leider of...
    Doe een marketingstage bij een touroperator in de hoofdstad
    Doe een marketingstage bij een touroperator in de...
    Ben jij een ervaren ICT-professional? Laat je uitzenden naar één van de projecten in ontwikkelingslanden waar jouw ICT-vakkennis ingezet kan worden voor bijvoorbeeld beter onderwijs
    Ben jij een ervaren ICT-professional? Laat je uitzenden naar één van de projecten in ontwikkelingslanden waar jouw ICT-vakkennis ingezet kan worden voor bijvoorbeeld...
    Werk mee aan de verdere ontwikkeling van een mobiele app voor boeren op het platteland in Myanmar
    Deze start-up heeft een digitaal platform ontwikkelt om boeren en organisaties te ondersteunen bij hun landbouwwerkzaamheden, zodat zij efficiënter...
    Help to protect vulnerable communities by working for one of the protection programs of an international NGO
    Help to protect vulnerable communities by working for one of the protection programs of an international...
    Werk als logistiek-administratief medewerker in de gezondheidszorg
    Als logistiek-administratief medewerker geef je logistieke steun aan ziekenhuizen en klinieken. Met jouw werk zorg je dat de activiteiten daar kunnen aanvangen en kunnen...
    Heb je ervaring in de psychologie of psychiatrie? Ga dan aan de slag als psychosociale zorgverlener in conflictgebieden en biedt mensen ondersteuning
    Heb je ervaring in de psychologie of psychiatrie? Ga dan aan de slag als psychosociale zorgverlener in conflictgebieden en biedt mensen...
    Tijdelijke functies (max. 1 jaar) voor onder meer specialisten in de kinderzorg of fondsenwerving!
    Tijdelijke functies (max. 1 jaar) voor onder meer specialisten in de kinderzorg of...
    Werk mee aan een wereld zonder armoede en laat je tijdelijk uitzenden om de lokale bevolking te helpen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg of veiligheid
    Werk mee aan een wereld zonder armoede en laat je tijdelijk uitzenden om de lokale bevolking te helpen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg of...
    Meer vacatures op JoHo WorldSupporter.org:

     

    Verder reizen

     

    JoHo: begrijpen

    JoHo Missie, Visie & Concept

    Missie & Visie

    • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
    • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

    Concept

    • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
    • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
    • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
    JoHo: paginawijzer

     

     JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

     

    Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

    • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
    • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
    • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

    Verkenning & Orientatie  

    • Verkenning & Afweging
    • Valuta & Kosten
    • Visum & Documenten
    • Vertrektijd & Klimaat
    • Vervoer & Transport
    • Verblijf & Voeding
    • Verbinding & Integratie
    • Vermaak & Activiteiten

    Voorbereiding en veiligheid

    • Vertreklijsten & Meeneemtips
    • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
    • Vaccinaties & Gezondheid

    Vacatures en activiteiten

    • Betaald werk
    • Vrijwilligerswerk
    • Stages

     Verder reizen en ontdekken

    • Aangrenzende landen en regio's
    JoHo: footprint achterlaten

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken