Werken in de advocatuur in het buitenland

 

Van vaardigheden verbeteren tot vertrekken naar het buitenland

Van vrijwilligerswerk tot vergoedingen voor je werkzaamheden

Van verzekeren tot vacatures in het buitenland

Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Advocatuur en juridische werkzaamheden: vragen en antwoorden

Advocatuur en juridische werkzaamheden: vragen en antwoorden

Hoe krijg je een studentenstage in de advocatuur en welke werkzaamheden doe je?

Hoe krijg je een studentenstage in de advocatuur en welke werkzaamheden doe je?

Wat houdt een Studentstage in de advocatuur in?

  • Ten aanzien van de studentenstage (die meestal twee maanden duurt) kunnen in zijn algemeenheid de volgende opmerkingen worden gemaakt:
  • Voor de student biedt de stage een uitgelezen kans om in de keuken van de advocatuur rond te kijken en om links en rechts uit een pannetje te snoepen. Tegelijkertijd heeft het kantoor gedurende twee maanden de tijd om de kat uit de boom te kijken en te beoordelen of in de stagiair(e) wellicht een goed advocaat schuilt die later in dienst kan worden genomen.
  • Het verhaal dat de stagiair(e) vooral een goedkope kracht is die de gehele dag in de bibliotheek zit opgesloten, gaat wellicht in sommige gevallen op, maar het moet niet worden overdreven. In het overgrote deel van de gevallen is het kantoor een aanzienlijke hoeveelheid (niet-declarabele) tijd kwijt aan de begeleiding van de stagiair(e).
  • In principe geldt dat de grote kantoren meer student-stageplaatsen hebben dan de kleine en middelgrote kantoren. Ook geldt dat zij een grotere toeloop hebben dan de kleinere kantoren. Wie een studentenstage ambieert binnen een groot kantoor dient hiervoor tijdig, dat wil zeggen meestal een half jaar van tevoren, te 'solliciteren' door middel van een open sollicitatiebrief. Vaak dien je een curriculum vitae en een lijst van tot dusver behaalde studieresultaten  bij te voegen.
  • Bij de kleinere kantoren geldt dit in grote lijnen ook; meestal hoeft echter niet   zo vroeg te worden gesolliciteerd. In sommige gevallen wordt overigens bij sollicitaties voor studentenstages door de universiteiten bemiddeld.
  • Gedurende de studentenstage bij een groot kantoor draait de stagiair(e) vaak mee binnen één bepaalde sectie. Bij de kleinere kantoren draai je meestal mee in de algemene rechtspraktijk van het kantoor. Het feit dat je binnen een sectie wordt geplaatst, wil overigens niet altijd zeggen dat je uitsluitend op dat specifieke rechtsterrein werkzaam is.
  • Als je je zo breed mogelijk wil oriënteren, iets waarvoor de studentenstage juist geschikt is, is het handig om(met name bij de grote kantoren)   dit al tijdens het 'sollicitatiegesprek' aan te kaarten. In het algemeen zul je overigens zelf (alsnog) verschillende advocaten moeten aanschieten om een zo breed mogelijk takenpakket te krijgen.
Welke sollicitatievragen kunnen worden gesteld in de advocatuur?
Hoe word je advocaat en waar vind je vacatures?

Hoe word je advocaat en waar vind je vacatures?


Hoe word je advocaat?

  • Na met succes de sollicitatieprocedure te hebben doorlopen, rest een nieuwe, zij het veelal louter formele procedure.
  • Art. 2 van de Advocatenwet bepaalt dat eenieder die aan een Nederlandse universiteit de graad van doctor in de rechtsgeleerdheid of de hoedanigheid van meester in de rechten heeft verkregen, aan de voorzitter van de rechtbank (in het arrondissement van vestiging) inschrijving als advocaat kan verzoeken.
  • Hierna worden visites afgelegd aan de leden van de Raad van Toezicht, de hoofdofficier van Justitie en de president van de rechtbank. Tenzij door de Raad van Toezicht binnen zes weken 'verzet' wordt gedaan tegen het verzoek, wordt de advocaat vervolgens op het requisitoir van het Openbaar Ministerie bij de rechtbank beëdigd. Hierbij wordt de volgende eed of belofte afgelegd:
  • "Ik zweer/beloof getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn." (art. 3(2) Advocatenwet)
  • De beëdiging is voorwaardelijk; indien niet binnen drie jaar aan de door de Nederlandse Orde van Advocaten vastgestelde verplichtingen wordt voldaan, wordt de advocaat alsnog van het tableau geschrapt. Na voltooiing van de beroepsopleiding en het volgen van lezingen en aanvullende cursussen (het aantal verschilt per arrondissement) binnen genoemde periode, wordt de inschrijving onvoorwaardelijk. Dan ontvangt men ook de zogenoemde stageverklaring. Aan de relatie patroon/stagiaire komt daarmee een einde. De advocaat is vanaf dat moment ook vrij zich, zonder enige beperking, vrij te vestigen.

Waar worden de vacatures geplaatst?

  • De middelgrote en vooral de grote kantoren plaatsen in de regel geen advertenties, ook niet indien een vacature openvalt.
  • Deze kantoren krijgen wekelijks zoveel open sollicitatiebrieven dat zij daartoe ook niet genoodzaakt zijn
  • Daarnaast beschikken ze over een uitgebreid netwerk. Zij die bij deze kantoren willen solliciteren, leggen zich derhalve toe op de open sollicitatie of gebruiken  hun netwerk
Wat voor klanten heb je als advocaat?

Wat voor klanten heb je als advocaat?


Wat voor klantenkring hebben advocatenkantoren?

  • De beroepsregels van de advocatuur laten niet toe dat kantoren de namen van cliënten noemen; deze zal je hier dan ook niet aantreffen. Aan de hand van de verschillende specialisaties kan echter een redelijk oordeel worden gevormd over de cliëntenkring van het kantoor. Zo zal een kantoor dat in energierecht gespecialiseerd is vermoedelijk onder meer de belangen behartigen van één of meerdere bedrijven uit de olie- en gaswinnings-sector en zou een kantoor dat als specialisme sportrecht opgeeft zich bijvoorbeeld bezig kunnen houden met de voetbaltransfers
  • In het algemeen (uitzonderingen zijn natuurlijk mogelijk) kan gezegd worden dat de grote kantoren ook de grotere cliënten hebben, hetgeen ook niet verwonderlijk is daar er binnen een groot kantoor met veel advocaten nu eenmaal veel specifieke kennis is samengevoegd. Voor de grote onderneming met veel uiteenlopende juridische vragen is het meestal aantrekkelijk om terecht te kunnen bij een kantoor dat alle problemen kan behandelen. Dit hoeft overigens niet steeds hetzelfde kantoor te zijn:
  • Van de bedrijven met minder dan 10 werknemers is 60% 'trouw' aan de 'eigen' advocaat terwijl dit percentage bij bedrijven met meer dan 100 werknemers slechts 28% is (rapport Inter/View).
  • De grote kantoren zullen vaak tevens de belangen behartigen van de (lagere) overheden, het midden- en kleinbedrijf en een enkele (betalende) particulier. Dit laatste hebben zij dan gemeen met de kleine en middelgrote kantoren, die daarnaast ook, vaker dan de grote kantoren, een aantal niet-betalende cliënten (toevoegingen) hebben.
  • Uit het eerder aangehaalde onderzoeksrapport van bureau Inter/View blijkt dat particulieren zich niet of nauwelijks tot de grote en zeer grote kantoren voelen aangetrokken. In de aan het onderzoek voorafgaande twaalf maanden blijken zich ongeveer 600.000 personen tot een advocaat te hebben gewend. Ruim 98% (!) heeft daarbij de voorkeur gegeven aan een kantoor met minder dan twintig advocaten. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het aantal particulieren dat van de diverse fusies in de advocatuur negatieve gevolgen zegt te verwachten tweemaal zo groot is als het aantal dat die gevolgen positief waardeert.

Internationale samenwerkingsverbanden binnen de advocatuur

  • De internationalisering in de samenleving heeft ook in de advocatuur geleid tot (internationale) fusies en het aangaan van samenwerkingsverbanden met buitenlandse kantoren:
  • "Als je voor iedere casus die zich aandient een advocaat in Italië moet zien te vinden, dan kost dat te veel tijd. Bovendien krijg je dan problemen met de honorering en de kwaliteit."(mr. P.G.J. Wertenbroek)
  • Daarnaast werken vele kantoren met buitenlandse kantoren samen, maar hebben dit niet geformaliseerd of gepubliceerd. Dit valt te verklaren uit het feit dat bij formele samenwerking slechts zaken van dat betreffende kantoor worden verkregen; bij niet-exclusieve (niet geformaliseerde) samenwerking worden veelal meerdere zaken (van meerdere kantoren) verkregen. Indien formeel een samenwerkingsverband is aangegaan en dit ook bekend is gemaakt, dan is het vermeld.
Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Relaties van het thema: Werken in de advocatuur in het buitenland
  • Zie hieronder selecties uit de mogelijkheden, vacatures, activiteiten en reisverzekeringen rond het thema: Werken in de advocatuur in het buitenland.
  • Mocht je niet zijn ingelogd maak dan gebruik van overige content
2.0 Thema's en topics
Titel Crossroad
Overeenkomsten en privaatrecht studeren en stage in het buitenland
Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
4. Organizations
Titel Crossroad
Mohr Avocats
VanDoorne
Freshfields Bruckhaus Deringer
Sector: organisaties voor administratief , fiscaal en juridisch advies
De Haan advocaten en notarissen
Bird & Bird
Hogan Lovells
1.0 Startpages & Toolshops
Titel Crossroad
Werken in het buitenland in de juridische sector en advocatuur: vacatures, werkgevers en bemiddelaars
Werken in het buitenland bij het bestuur en de overheid: vacatures, werkgevers en bemiddelaars
2.1. Competences & Contenties
Titel Crossroad
Professioneel handelen: leren of versterken
Juridische en bestuurlijke vaardigheden: leren of versterken
3.1. Activities & Jobs
Titel Crossroad
Loop stage bij een organisatie op het gebied van juridische hulpverlening in het buitenland
Zoek je werk als advocaat in het buitenland of op internationaal gebied? Nederland - Holland
Werken als jurist in het buitenland Nederland - Holland
Stagelopen bij een notariskantoor in binnen- of buitenland Nederland - Holland
Werken als administratief medewerker in het buitenland
Werk als juridisch medewerker in het buitenland of op het gebied van internationaal recht Nederland - Holland
Kom stagelopen bij een advocatenbureau in het buitenland Nederland - Holland
Ben jij student rechten? Doe dan ervaring op bij een advocatenkantoor in Frankrijk Frankrijk
Werken als advocaat in binnen- of buitenland
Doe je een master in rechten, ga dan stage lopen bij een internationaal advocatenkantoor Nederland - Holland
Kom werken als medewerker of stagiair op internationaal notarieel gebied Nederland - Holland
Loop stage als rechtenstudent en werk aan de screening van klant- en inkoopcontracten en leveringsvoorwaarden Curaçao
Work as legal assistant in Mauritius at a law company focusing on international commercial law Mauritius
Gain professional experience in the field of law by conducting legal research on wildlife justice. Malawi
Doe je stage bij een advocatenkantoor in Sao Paolo dat zich inzet voor rechtshandhaving. Brazilië
Doe jouw juridische stage bij een vastgoed makelaar in Melbourne Australië
Heb jij juridische ervaring? Breid je kennis uit door mee te werken in een vrijwilligersproject bij een goed advocatenkantoor in Accra. Ghana
Juridische kennis gevraagd! Ga als vrijwilliger aan de slag op een advocatenkantoor in Shanghai of Chengdu. Help bij het voorbereiden, corrigeren of controleren van juridische documenten. Juridisch kennis vereist. China
Ben jij student rechten? Doe dan ervaring op bij een advocatenkantoor op Curaçao Curaçao
Doe je juridische stage bij een lokaal advocatenkantoor in Ghana Ghana
Kom al tijdens je rechtenstudie ervaring opdoen bij een internationaal advocatenkantoor in hartje Amsterdam Nederland - Holland
Heb jij kennis over internationaal recht? Kom dan juridische ervaring opdoen in Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Doe juridisch onderzoek naar de status van kinderrechten Ghana

Wegwijzer bij: Werken in de advocatuur in het buitenland

    Meer over competenties en vaardigheden rond het thema Werken in de advocatuur in het buitenland?

    Meer over organisaties en vacatures voor: Werken in de advocatuur in het buitenland?

    Meer over stages en vacatures voor: Werken in de advocatuur in het buitenland?

    Meer over vrijwilligerswerk en vacatures voor: Werken in de advocatuur in het buitenland?

    Meer over werken rond het thema: Werken in de advocatuur in het buitenland?

    Meer over samenvattingen en studiehulp voor: Werken in de advocatuur in het buitenland

    Meer over studie in het buitenland rond het thema: Werken in de advocatuur in het buitenland

    JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan: Werken in de advocatuur in het buitenland?

    • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland

     

    Verzekeringswijzer bij: Werken in de advocatuur in het buitenland

        Verzekeringen met betrekking tot Werken in de advocatuur in het buitenland

        Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

        Reisverzekering voor activiteiten in het buitenland: van studeren, stagelopen, vrijwillig werken, betaald werken tot emigreren

        Reisverzekering voor activiteiten in het buitenland: van backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar tot wereldreizen

        Naar het buitenland

          Wat speelt er meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van Werken in de advocatuur in het buitenland

          Alle landen en bestemmingen
          Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

          Vacatures en werken in het buitenland: waarom zou je het doen en waar kan je het beste heen?
          Werken als stewardess en steward in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

          Werken als stewardess en steward in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


          Wat is werken als stewardess en steward in het buitenland?

          • Werkzaamheden: het werk kan uiteenlopen van serveren van maaltijden tot het oplossen van problemen en het kalmeren van gasten
          • Salaris: kan varieren van kost en inwoning tot een salaris waarmee je goed in je onderhoud kan voorzien en allerlei extra voordelen als voordelig of gratis reizen
          • Verblijf: In de meeste gevallen zul je verblijven in de accommodatie zelf of de standplaats van je organisatie

          Waarom zou je gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

          • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je internationale werkervaring toe, kom je vaak op veel verschillende plekken in de wereld, en kun je soms zelf zeer voordelig reizen of ergens verblijven
          • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler
          • Om je stressbestendigheid: je werkt regelmatig onder redelijke of grote druk te verhogen; werken in een andere cultuur kan een aanslag zijn op je stressbestendigheid. Vooral door druk die kan ontstaan omdat je in een andere taal moet communiceren, nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren of beperkte coaching krijgt. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat deze ervaringen er toe bijdragen dat juist hierdoor je stressbestendigheid sterk toeneemt
          • Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en accepteren: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kunen wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.
          • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken op bijzondere plekken in de wereld, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier
          • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: vaak werk je een langere tijd intensief samen met een internationale groep mensen, daar slaap je soms ook mee op een kamer, en deel je lief en leed mee. Daar moet je van houden maar je maakt er ook vrienden voor het leven.

          Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

          • Communicatievermogen: kennis van verschillende talen is een must,  en vaardigheid op communicatievlak is erg belangrijk
          • Flexibiliteit: de weersomstandigheden, het gedrag van mensen e.d. gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit. Je hebt vaak een goede fysieke gesteldheid nodig door de werktijden en soms zware werkomstandigheden (jetlags, lange dagen of nachten).
          • Omgevingsbewust zijn: waar je ook werk je zal altijd rekening moeten houden met je omgeving. Elk land heeft zo zijn eigen regels en gebruiken waar je je tot op zekere hoogte aan zult moeten houden
          • Organisatiebewust zijn: elke organisatie heeft ook weer een eigen wijze waarop ze naar hospitality en gastvrijheid kijken. Ook hier zal je rekening meer moeten houden. Net als met de beperkingen/uitdagingen die sommige scholen hebben door een gebrek aan geld of faciliteiten
          • Professionaliteit: je moet op sommige dagen en zeker tijden het hoogseizoen en flink doorwerken. Naast de grote lijnen ben je gefocust op de juiste uitvoering van de details.
          • Samenwerkingsvermogen: kunnen of leren samenwerken met collega's en de lokale managers
          • Servicegerichtheid: een van de belangrijke eigenschappen die je nodig hebt in je rol als stewardess of steward . Het werk wat je doet is voornamelijk om de gasten een goede tijd te laten beleven. Daarom is het belangrijk dat je altijd makkelijk aanspreekbaar bent maar ook belangstellend bent naar de verhalen van je gasten. Daarnaast zit je met veel mensen op een relatief klein oppervlak zeker het personeel in hun leefruimte, stel je flexibel en open op.
          • Sommige organisaties hanteren een minimum leeftijd van 18 of soms 21 jaar. In bepaalde gevallen kunnen ook lichamelijke kenmerken een rol spelen zoals een minimale of maximale lengte of mag je geen zichtbare tattoo's heben

          Waar kan je het beste heen als je wilt gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

          In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als stewardess en steward in het buitenland?

          Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt:

          • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
          • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.De basisverzekeringen kunnen bij vliegmaatschappijen en cruise-organisaties wel goed zijn verzorgd.
          • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt
          • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.
          • Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren
          JoHo: paginawijzer
          • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel

          • Gebruik de bovenmenu's voor reguliere navigatie

          JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken