Wonen in Filipijnen

 

Emigreren of verhuizen naar Filipijnen

Leven in Filipijnen als digital nomad, emigrant, expat of vrijwilliger

 

Introductie bij Filipijnen      

Checklist voor wonen in of emigreren naar Filipijnen      

Geselecteerd voor wonen en leven in Filipijnen      

Wegwijzer bij wonen in het buitenland      

Verzekeringen voor wonen in Filipijnen     

Bestemmingen en landen in het buitenland       

Filipijnen

Filipijnen

Reizen door, wonen in en emigreren naar de Filipijnen

Reizen door, wonen in en emigreren naar de Filipijnen

  • De Filipijnen bestaan uit 7.107 eilandjes, waarvan maar een deel bewoond is. Je vindt er veel Bounty-stranden en een geweldige onderwaterwereld waar je bijvoorbeeld kunt snorkelen met walvishaaien. Bezoek één van de kleine onbewoonde eilanden en waan je in het paradijs of beklim één van de vele vulkanen. De Filipijnen kent grote verschillen tussen arm en rijk, maar kent een groot cultureel erfgoed. Bezoek bijvoorbeeld de wonderbaarlijke met de hand aangelegde rijstterrassen in het Noorden van de Filipijnen.

Bestemming Filipijnen? 

JoHighlights op de Filipijnen

  • Bezoek en bewandel de Ifugao rijst terrassen. Deze zijn door de voorouders van de Ifugao bevolking rond de jaarwisseling volledig met de hand aangelegd op de hellingen van de heuvels en bergen in het gebied.
  • Chocolade heuvels: Deze heuvels liggen op het eiland Bohol. Er liggen hier ongeveer 1.000 gelijkvormige heuvels van ongeveer 50 meter hoog. Er bestaan verschillende verhalen over hoe deze heuvels ontstaan zijn. Eén van de mythen vertelt dat de heuvels gevormd zijn door twee vechtende reuzen die elkaar bekogelden met stenen en zand.
  • Ga duiken of snorkelen en ervaar de vele indrukwekkende baaien en riffen, onder andere op het eiland Mindoro en Apo Eiland. Check de beste tijd om te gaan, dan kun je in zuidoost Luzon snorkelen met walvishaaien. Non-stop kan je de sardinerun doen op Cebu Eiland. Verder kun je op Palawan, op het eiland Coron duiken naar Japanse wrakken die tijdens de tweede wereldoorlog gezonken zijn.
  • Palawan: Vaar over de ondergrondse rivier bij Puerto Princesa of bezoek de lagunes in Coron.
  • Pagsanjan: Een klein dorpje dat vooral bekend is om de watervallen.

JoHotspots op de Filipijnen

  • Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen en één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Een populaire plek om rustig te beginnen is Makati, het zakendistrict van Metro Manila, waarbij als je in Poblacion zit, goed het nachtleven in Poblacion en BGC mee kan pikken.
  • Boracay is een tropisch eiland, ongeveer een uurtje vliegen vanaf Manilla. Er is hier veel te doen op het gebied van watersport en het eiland kent een bruisend uitgaansleven.
  • Apo Island in Negros Oriental: Dit is een beschermd marine reservaat, met prachtige koralen en vissen. Je kunt hier zowel snorkelen en duiken.
  • De ‘Ring of fire’: Beklim één van de vulkanen op de Filipijnen. De gevorderde klimmers kunnen bijvoorbeeld Mount Mayon beklimmen.

JoHorribles op de Filipijnen

  • De tegenstrijdigheid van de Filipijnen is dat het aan de ene kant een land is met extreme welvaart en aan de andere kant dat er heel veel armoede is. Dit valt overal te merken.
  • Het tyfoon- en regenseizoen.
  • Het sextoerisme op sommige lokaties.
  • Geluidsoverlast (van de vele hanen) en videoke machines.

Geldzaken op de Filipijnen?

  • De nationale munteenheid van de Filipijnen is de Filipijnse pesos (PHP).

Vertrektijd naar de Filipijnen?

  • De Filipijnen bestaan uit heel veel kleine eilandjes en kennen een tropisch klimaat. Door de ligging bij de evenaar is de temperatuur het hele jaar door ongeveer gelijk.
Temperatuur op de Filipijnen
  • De warmste maand is april. Het is dan gemiddeld 33 graden. De koudste maanden zijn december en januari met een gemiddelde temperatuur van 29 graden.
Beste reistijd voor de Filipijnen
  • De beste reistijd is tussen januari en juni. In deze periode is het droger dan in de rest van het jaar. Let erop dat er kleine verschillen kunnen zijn per regio. 
Slechtste reistijd voor de Filipijnen
  • Het regenseizoen duurt van juni tot december. Vermijd juli en augustus, want dan is het ook nog het tyfoonseizoen. Manilla is tot nu toe een plek waar je hier relatief weinig last van hebt, maar natuurkrachten kunnen onvoorspelbaar zijn en ook bij lichte tyfoons kan er sprake zijn van veel wateroverlast, het uitvallen van de stroom en veel vertragingen.
Zonne-uren op de Filipijnen
  • In augustus en september zijn er de minste zonne-uren, dit zijn er vijf per dag. April heeft de meeste zonne-uren met een gemiddelde van negen per dag.
Luchtvochtigheid op de Filipijnen
  • De gemiddelde luchtvochtigheid op de Filippijnen is hoog en varieert van 71% in maart tot 85% in september. Hierdoor kan het soms erg klam aanvoelen.
Zee temperatuur op de Filipijnen
  • Het zeewater is erg warm met een jaarlijks gemiddelde van bijna 29 graden. In de zomermaanden (juni t/m augustus) is het water het warmst (tussen de 29 en 30 graden) en in de wintermaanden is de temperatuur tussen de 27 en 28 graden.

Vervoer op de Filipijnen?

  • Een enkeltje van Amsterdam naar Manilla is afhankelijk van de duur van de tussenstop. De duur is minimaal 14 uur.
  • Airport tax dient bij binnenlandse vluchten, soms nog op het vliegveld cash in pesos betaald te worden.
Bus op de Filipijnen
  • Op veel plekken hebben minibusjes de normale bussen vervangen. Bij minibusjes wacht je tot de bus vol is voordat deze vertrekt. Ze zijn sneller dan gewone bussen, maar ook duurder en voller. Reizen met de bus kan gevaarlijk zijn, door de slechte onderhoud van de bussen.
Jeepney op de Filipijnen
  • In de steden zijn jeepneys het meest gebruikte vervoersmiddel. Deze verlengde jeeps, vaak met fel gekleurde schilderingen op de buitenkant, zijn vrij goedkoop.
Boot op de Filipijnen
  • Omdat de Filipijnen bestaan uit een groot aantal eilandjes, vindt veel vervoer plaats met de boot. Je hebt er dan ook boten in alle soorten en maten. Let er bij veerboten op dat deze niet al te vol zitten voor je erop gaat, ze willen nog wel eens zinken omdat ze zo vol zitten.
Fiets op de Filipijnen
  • Buiten de steden op het platteland of op de kleinere eilanden kun je gebruik maken van de fiets om de omgeving te verkennen. Op verschillende plekken kun je fietsen huren. Bedenk wel dat hoe goedkoper het is om een fiets te huren, hoe slechter de kwaliteit van de fiets vaak is.
Auto op de Filipijnen
  • Het is niet aan te raden om zelf te rijden op de Filipijnen, het verkeer in de steden is een chaos. Mocht je toch zelf willen rijden, dan kun je met je Nederlandse rijbewijs terecht op de Filipijnen voor een periode van 90 dagen (ook al doen sommige bedrijven wel eens moeilijk). Wil je langer een auto huren dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Hetzelfde geldt trouwens voor een motor.
Motor op de Filipijnen
  • In plaats van een taxi, kan ook motorritjes boeken. In de provincie zijn er habal-habals waarbij je op straat achterop de motor een route kan rijden, bijvoorbeeld aan de voet van de berg naar een dorp in de bergen. In de grotere steden zijn motorritjes steeds populairder omdat het sneller is, als er files zijn. Dat scheelt veel tijd.
Taxi op de Filipijnen
  • Taxi's zijn goedkoop voor westerse begrippen. De meeste taxi's hebben meters, vraag of ze deze aan willen zetten, anders betaal je vaak te veel. Naast normale taxi's zijn er ook de goedkopere motor taxi's (tricycles en in de kleinere steden habal-habal) en fietstaxi's (pedi-cabs). Je kan ook in de grotere steden een (prive of gedeelde) een app gebruiken om online een taxi boeken.
Metro op de Filipijnen
  • Metro Manilla heeft een Metro netwerk, de zogenaamde MRT en LRT. Deze netwerken zijn niet gebruiksvriendelijk voor toeristen. Vaak worden de tassen uitgebreid gecontroleerd en vooral gedurende de spits is het heel erg druk. Er zijn veel zakkenrollers en er is minimale reisinformatie. Wil je de metro wel gebruiken, doe dat dan buiten het spitsuur.
Trein op de Filipijnen
  • De Filipijnen heeft één functionerend spoor tussen Manilla en zuidoost Luzon.

Overnachten en budget op de Filipijnen?

  • Er zijn beach-resorts in alle soorten en maten. Van grote toeristische of luxe oorden tot kleine strandhutjes voor de lowbudget reiziger. In hostels kun je naast een bed op een slaapzaal vaak ook een één- of tweepersoons kamer huren die niet heel veel duurder is.
  • Voor 15 tot 35 euro per dag kun je prima rondkomen op de Filipijnen.

Wat zijn de gewoontes, gebruiken en tradities op de Filipijnen?

  • Culturele gewoontes: De Filipijnse cultuur is een mix van inheemse gebruiken, gecombineerd met "herkenbare" Spaanse en Amerikaanse gebruiken.
  • Sociale normen & onderlinge communicatie: De Filipijnen hebben een sterke gemeenschapszin, en als bijvoorbeeld een huis kapot is, dan helpt de hele gemeenschap mee om een nieuw huis te maken. Dat heet bayanihan. Het gezicht wordt veel in communicatie gebruikt. Wenkbrauwen kort optrekken om te bevestigen of om ja te zeggen op een vraag en dat wordt ook gebruikt als een korte begroeting. Een andere vorm van geluidloze communicatie is om de richting aan te geven door de lippen samen te trekken en het hoofd in een bepaalde richting te draaien.
  • Etiquettes & tradities: Hanengevechten zijn een populaire nationale sport in grote en kleine arena's in het hele land. Het doel is om te gokken (geld te winnen) en de hanen op te eten die het spel hebben verloren. 
  • Eet- en drinkgewoontes: baon is het gerecht wat bij rijst geserveerd wordt. Kinderen die naar school gaan, nemen vaak hun eigen baon mee.
Eten op de Filipijnen
  • Het Filipijnse eten is vergeleken met de omringende landen redelijk mild gekruid. Na je reis naar de Filippijnen kun je misschien even geen rijst meer zien, want dit wordt in het algemeen 's ochtends, 's middags en 's avonds gegeten met ulam (Filipijnse naam voor een bijgerecht bij de rijst) zoals vis en groente. Er wordt af en toe vlees gegeten (meestal kip of varken), maar dit is vooral in de kustgebieden voor veel mensen veel duurder dan vis. Als je in een restaurant een groentegerecht besteld, vraag dan na of er vlees in zit, dat is vaak wel het geval. 

Specialiteiten

  • Adobong pusit: Inktvis, bereid met soja saus, knoflook en azijn.
  • Lechon: Geroosterd speenvarken van het spit. Het varken is ingesmeerd met een dikke saus gemaakt van varkenslever.
  • Siopao: Een gestoomde deegbal met verschillende soorten vullingen zoals varkensvlees of kip.
  • Batchoy: Een vermicellisoep met varkensvlees.
  • Kinilaw: Dit zijn met kokosazijn, knoflook, tomaten en pepers gemarineerde en ongekookte stukjes witte vis.

Opmerkelijke gerechten

  • Balut: Een gekookt en bevrucht eendenei met een kuiken (van verschillende groottes) erin. Dit gerecht is erg populair als snack en wordt ook vaak op straat verkocht.
  • Doerian: Een grote vrucht met een stekelachtige buitenkant. De vrucht smaakt hemels, ook al verschillen de meningen hierover, en stinkt (ook in ongeopende toestand) ontzettend. Eten met je neus dicht dus.
  • Ampalaya: Dit is een bittere meloen in de vorm van een gerimpelde komkommer. 
  • Isaw: De (gefrituurde) ingewanden (darmen) van een kip.
  • Dinuguan: Dit is bloedhavermoutpap. Het is een zwarte, dikke soep van varkensbloed en kippen- en/of varkensingewanden.
Drinken op de Filipijnen
  • Koffie: Op de Filippijnen wordt veel koffie gedronken. Ze drinken er vaker koffie dan thee, bij voorkeur oploskoffie met veel suiker.
  • Water: Kraanwater is niet drinkbaar, gelukkig zijn er bijna overal flessen water te koop of dispenser waar je je fles mee kan vullen.
  • Alcohol: Alleen in de Islamitische gebieden in het zuiden wordt bijna geen alcohol gedronken. In de rest van het land is vooral bier met of zonder smaakje (San Miguel) populair. Verder wordt er palmwijn, rijstwijn en wijn die gebrouwen wordt uit suikerriet gedronken. Buitenlandse wijnsoorten zijn in grotere restaurants en steeds meer in lokale bars wel te krijgen maar zijn in verhouding duur. Er zijn ook lokale rum (Tanduay), gin (Ginebra) en whiskey soorten.
  • Vruchtensap: Drink kokosmelk uit een kokosnoot langs de kant van de weg, vraag naar Buko juice.
Feestdagen en festivals op de Filipijnen
  • De Filipijnen is een overwegend christelijk land. 92% van de bevolking is christelijk en het grootste deel hiervan is katholiek. Er zijn veel katholieke feestdagen die gevierd worden.
  • De Black Nazarene processie (6 januari): Black Nazarene is een levensgroot beeld van Christus gesneden uit ebbenhout. Dit beeld wordt meegedragen in een optocht. Het aanraken van het beeld zou geluk brengen en voor wonderen kunnen zorgen. Duizenden mannen lopen blootsvoets mee in de processie. 
  • Ati-Atihan (derde week van januari): Tijdens dit festival, dat een week duurt, wordt Santo Niño (baby Jezus) geëerd. Dit festival is het grootste en drukste straatfestival van de Filipijnen.
  • Goede vrijdag: Op deze dag worden onder andere in de stad San Fernando op Luzon de laatste dagen van Jezus en zijn dood op een bijzondere manier herdacht. Meerdere streng geselecteerde (uitverkoren) mensen lopen met kruizen op hun rug door de straten en worden uiteindelijk aan het kruis genageld met roestvrij stalen pinnen. Omstanders doen ook boete, zij slaan zichzelf op de rug met bamboe of een zweep tot bloedens toe. Niet voor mensen met een zwakke maag of tere ziel.
  • Masskara festival (het derde weekend van oktober): Tijdens dit festival gaan ongeveer 450.000 mensen gemaskerd de straat op. Dit festival ontstond in 1980 tijdens een crisisperiode. De rietsuiker prijzen waren erg hoog en een groot schip was gezonken waarbij veel doden waren gevallen. Het feest werd geïntroduceerd als ‘het festival van de lach' om de bevolking uit de verdrietige stemming te krijgen.
  • All Saints day (1 november): Tijdens deze dag worden de mensen die niet meer onder ons zijn herdacht, en bezoekt iedereen het kerkhof en besteedt men tijd met de dierbaren.
  • Kerst bestaat uit de avondmis en eten rond middernacht met familie.
  • Oud en nieuw: Bereid je voor op veel lawaai van vuurwerk en het slaan met stokken op potten en pannen. Lawaai jaagt de boze geesten weg. Twaalf ronde vruchten en rondjes of bolletjes op kledij, want ronde vormen staan voor geluk. Eten met familie: noodles, kleefrijst en eieren. Noodles staan voor lang leven, kleefrijst staat voor klevende voorspoed en een ei voor nieuw leven.
Communiceren op de Filipijnen?

De officiële talen zijn Engels en Filipino. Op de Filipijnen, in de grote (toeristische) steden en vooral op de Visayas, kun je beter dan waar dan ook in Azië terecht met Engels. Op de Filipijnen kennen ze daarnaast vele inheemste talen en dialecten. 

Handige woorden in Tagalog

  • Hallo/Hoi: Kumustá
  • Goede morgen: Magandang umaga
  • Goeden avond: Magandang gabí
  • Doei: Babay
  • Tot ziens: Paalam
  • Ja: Opo
  • Nee: Hindî po
  • Dank u wel: Salamat po
  • Graag gedaan: Waláng anumán
  • Sorry: Sori 

Voorbereidingen voor de Filipijnen?

Het is handig om te overwegen om het volgende mee te nemen: 

  • Mugwerende, sneldrogende kleding
  • Een reishanddoek
  • Waterschoentjes 
  • Duikbril/snorkel
  • Tampons
  • Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties goed

Veiligheidszaken op de Filipijnen?

  • De Filipijnen zijn vaak slachtoffer van natuurrampen zoals tyfoons, aardbevingen, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen. Niet alle gebieden op de Filipijnen hebben even veel last van deze rampen, maar het kan je reisplannen flink in de war schoppen, dus vermijd het tyfoonseizoen (april tot en met december) zo veel mogelijk. 
Rebellen op de Filipijnen
  • Het grootste gedeelte van de Filipijnen is redelijk veilig te bereizen, alleen op delen van het eiland Mindanao kan het onveilig zijn. Ook op de Sulu-eilanden komen vaak conflicten voor tussen het leger en moslimafscheidingsbewegingen. Ook komen hier de meeste ontvoeringen voor.
Criminaliteit op de Filipijnen
  • De criminaliteit is hoog op de Filipijnen. Let goed op bij toeristische trekpleisters. Zorg ervoor dat je geen grote geld bedragen toont in het openbaar en draag geen sieraden. Ga in het donker niet alleen over straat, maar neem een taxi. Manilla heeft de bijnaam ‘scam city’ dus let hier goed op dat je niet opgelicht of gedrogeerd wordt. Neem geen drankjes aan van op het oog onschuldige mensen en laat je ook niet rondleiden. Verspreid geld over verschillende plekken onder de kleding. Mocht je beroofd worden, biedt geen weerstand. Je veiligheid is belangrijker dan de spullen die je bij je hebt!
Belangrijke wetgeving op de Filipijnen
  • Drugsgebruik en -bezit is ten strengste verboden op de Filipijnen. Let erop dat ook veel geneesmiddelen als drugs worden gezien (voorgeschreven drugs). Je bent verplicht om een medicijnpaspoort of een verklaring van een arts voor je gebruik van deze medicijnen bij je te hebben, anders kun je hiermee in de problemen raken.
  • Je mag als buitenlander niet meedoen aan (politiek) protesten en demonstraties, je kunt hier zelfs het land voor uitgezet worden.
Persoonlijke gevaren op de Filipijnen
  • Het tentoonspreiden van openbare intimiteit in de Filipijnse cultuur wordt niet gewaardeerd. In het openbaar kussen of andere vormen van intimiteit wordt geadviseerd om achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. 
  • Hoewel sexwerk bij wet verboden is, zie je het op veel plekken. Vooral op plekken waar veel toeristen komen is de seksindustrie groot, en sexwerkers kunnen opdringerig zijn.

Verzekeringen voor de Filipijnen?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk op de Filipijnen

Waarom op de Filipijnen studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?

  • omdat de werkcultuur collectief is, en het gezamenlijk belang van het team hoog op het lijstje staat. 
  • omdat de werkplek een plek is waar medewerkers makkelijk vriendschappen kunnen sluiten. Teamuitjes zijn populair, en meestal met eten.
  • omdat de werkcultuur een duidelijke hiërarchie heeft, het is duidelijk dat de werkgever het te zeggen heeft.

Waar moet je opletten?

  • op tijd zijn heeft in verschillende branches, verschillende waardes. Te laat komen is geaccepteerd.
  • er kan op veel plekken sprake zijn van bureaucratie en veel procedures en regels om te volgen.
  • zondag is "familiedag" en heilig.

Verder lezen?

Wonen op de Filipijnen, lang op de Filipijnen verblijven of emigreren?

Waarom zou je op de Filipijnen gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?

  • omdat alle relaties over het betrekkingsniveau gaan en minder over het inhoudsniveau. Alles draait om persoonlijke relaties en de grote steden zijn uiteindelijk klein, en ons-kent-ons.
  • omdat je met de meeste mensen kan communiceren in het Engels.
  • omdat filipinos vriendelijk, hulpvaardig en leven volgens het "bayanihan" principe. Bayanihan is anderen helpen, zonder iets terug te verwachten.  

Waar moet je opletten?

  • regels zijn niet altijd duidelijk, het kan verwarrend zijn, soms worden ze openbaar wel nageleefd en soms niet. 
  • de bureaucratie maakt het dat het veel tijd kost om zaken te regelen.
  • directe communicatie past niet binnen de cultuur, dus blijven glimlachen, ook al voelt het niet zo. Met geduld en een glimlach krijg je veel sneller zaken voor elkaar. 

Verder lezen?

Hoe werkt de gezondheidszorg op de Filipijnen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

Hoe werkt de gezondheidszorg op de Filipijnen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem op de Filipijnen?

Welke verzekeringen heb je op de Filipijnen nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?

Hoe is het systeem van ziektekosten geregeld op de Filipijnen?

Wat is de kwaliteit van de gezondheidszorg in de Filipijnen?

  • In 2013 is er op de Filipijnen een Universal Healthcare Bill aangenomen, die een ziektekosten verzekering voor alle filipinos regelt, in bijzonder voor de armen. 
  • Phil Health is de ziektekosten verzekering die onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Gezondheid. De doelstelling is om ziektekosten verzekeringen voor iedereen toegankelijk te maken en om betaalbare toegankelijke gezondheidsservices aan te bieden aan alle filipinos.
  • Probeer als je een ziekenhuis zoekt een JCI geaccrediteerd ziekenhuis te vinden. De JCI is een internationale accreditatie, die kwaliteit garandeert op een internationaal niveau.
  • Als je geholpen wilt worden, bij het ziekenhuis (huisarts), tandarts, verloskundige, kraamzorg of consulatie bureau, dan dien je de rekeningen zelf te betalen voor (of na) het consult. De meeste artsen hebben een opleiding gevolgd bij gerespecteerde universiteiten op de Filipijnen en in medische instanties in de US.
  • Afhankelijk van de afstand naar het ziekenhuis, kunnen Filipijnse ambulances nog wel eens op zich laten wachten. Overweeg om zelfstandig vervoer naar je voorkeursziekenhuis te regelen, als dat kan.
  • Engels is wijdverspreid in ziekenhuizen, wat het gemakkelijk maakt voor expats om medische zorg te begrijpen.
  • Een goede internationale zorgverzekering is sterk aanbevolen, omdat de kosten van private gezondheidszorg snel kunnen oplopen.
  • Er zijn veel apotheken, waarvan sommige in steden ook 24 uur per dag open zijn. 
  • Het noodnummer is 911, maar de ambulancediensten zijn niet overal even betrouwbaar. 

Hoe is de openbare zorg in de Filipijnen geregeld?

  • De publieke gezondheidszorg in de Filipijnen wordt gefinancierd door de overheid en ondersteund door PhilHealth (Philippine Health Insurance Corporation).
  • Dit is dus een nationaal zorgsysteem dat betaalbare gezondheidszorg biedt aan inwoners, inclusief buitenlanders met een werkvisum of permanente verblijfsstatus.
  • PhilHealth dekt basiszorg, maar niet alle kosten, en de kwaliteit varieert sterk tussen regio’s.
  • Emigranten kunnen zich dus aansluiten bij PhilHealth als ze werken of permanent wonen in de Filipijnen.
  • Publieke ziekenhuizen hebben vaak lange wachttijden en beperkte middelen, waardoor veel buitenlanders voor de private zorg kiezen. 

Hoe is de private zorg in de Filipijnen geregeld?

  • De private zorgsector in de Filipijnen biedt moderne en goed uitgeruste ziekenhuizen en klinieken, vooral in stedelijke gebieden. Ook heb je sneller toegang tot specialisten. 
  • De zorgkosten in privéklinieken kunnen hoog oplopen, maar vallen nog relatief mee in vergelijking met westerse landen. Een consultatie kan $30-$50 kosten, terwijl een opname duizenden dollars kan kosten zonder verzekering.
  • Het is dus belangrijk om goed verzekerd te zijn als je gebruik wilt maken van de private zorg. 

Hoe is de huisarts in de Filipijnen geregeld?

  • Huisartsen hebben vaak kantoortjes in ziekenhuizen en werken met een spreekuur. Het is gebruikelijker om, als er iets mis is met je gezondheid, direct naar een specialist te gaan. De specialisten hebben ook vaak inloopspreekuren en een kantoor in het ziekenhuis. Kwalitatief goede gezondheidszorg is in Metro Manila beschikbaar. 
  • Ook zijn huisartsen te vinden in privéklinieken, waar men terecht kan voor routine consulten of kleine gezondheidsproblemen. 

Hoe is de tandarts in de Filipijnen geregeld?

  • Er zijn verschillende soorten tandartsen en het is handig om een betrouwbare tandarts te regelen. Deze vind je met name in steden en op advies van andere expats. 
  • Over het algemeen volgen tandartsen in private klinieken internationale standaarden, en voor een redelijke prijs. Als je niet zeker bent van een bepaalde procedure, vraag dan om een second opinion of een prijsindicatie bij een andere aanbieder.
  • Publieke tandzorg is beperkt en vaak minder toegankelijk. 
  • Tandartsbehandelingen zijn goedkoop in vergelijking met westerse landen. 

Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in de Filipijnen geregeld?

  • De zorg voor zwangerschap en bevalling varieert afhankelijk van of je gebruikmaakt van publieke of private zorg.
  • Privéziekenhuizen bieden uitstekende zorg voor zwangere vrouwen, met moderne faciliteiten en Engelssprekend personeel. Ook vallen de kosten nog redelijk mee. Zo kost een echo tussen de 22 en 78 USD. 
  • Publieke zorg is beschikbaar, maar is minder comfortabel vanwege de beperkte middelen.
  • Zoek door JCI geaccrediteerde verloskundigen en kraamverzorgers. Consultatiebureau: Er zijn verschillende consultatiebureaus, vanwege de gevarieerdheid van de agentschappen. Je kan deze gemakkelijk online vinden. 
  • Borstvoeding geven in het openbaar wordt geaccepteerd.

Hoe veilig en onveilig is een reis of verblijf op de Filipijnen?

Waar moet je in de Filipijnen op letten op het gebied van veiligheid?

  • De Filipijnen is een prachtig en een complex land wat betreft veiligheid.
  • Het is niet verstandig om met grote geldbedragen of behangen met sieraden jezelf te begeven (voor en na zonsondergang) op drukke toeristische plekken zoals de boulevard en in de achteraf gelegen straten van Metro Manila. Op druk bezochte plaatsen zijn zakkenrollers actief.
  • Metro Manila heeft de bijnaam ‘scam city’ dus let hier goed op dat je niet opgelicht of gedrogeerd wordt. Neem geen drankjes aan van op het oog onschuldige mensen en laat je ook niet rondleiden.
  • Delen van Mindanao, Sulu, en de Zamboanga-regio worden afgeraden vanwege de aanwezigheid van gewapende groepen en incidenten van ontvoeringen. Controleer reisadviezen voordat je naar deze regio’s reist.
  • Vermijd politieke demonstraties en grote bijeenkomsten, die soms tot gewelddadigheden kunnen leiden. Je mag als buitenlander niet meedoen aan (politiek) protesten en demonstraties, blijf hier in de verste verte vandaan, je kunt hier zelfs het land voor uitgezet worden.
  • In steden zoals Manila en Cebu zijn er veel uitgaansgelegenheden, maar wees alert op spiked drinks (drankjes met drugs). Houd altijd je glas in de gaten.
  • Drugsgebruik en -bezit is ten strengste verboden op de Filipijnen. Let erop dat ook veel geneesmiddelen als drugs worden gezien (voorgeschreven drugs). Je bent verplicht om een medicijnpaspoort of een verklaring van een arts voor je gebruik van deze medicijnen bij je te hebben, anders kun je hiermee in de problemen raken.
  • Wees voorzichtig met giftige dieren zoals slangen en zeedieren zoals kwallen.
  • De Filipijnen is gevoelig voor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, en tyfoons. Zorg dat je voorbereid bent en volg lokale waarschuwingen op.

Waar moet je in de Filipijnen op letten op het gebied van ziektes?

  • Zorg dat je de juiste vaccinaties hebt. Bespreek je (tijdelijke) emigratie met een vaccinatiearts ruim voor je reisdatum!
  • Er komen veel door muggen overdraagbare ziektes voor. Er wordt aangeraden om je goed te beschermen tegen muggen en onder een muggennet te slapen. 
  • Kraanwater is niet drinkbaar. Gebruik flessenwater, zelfs voor het poetsen van tanden.

Waar moet je in de Filipijnen op letten op het gebied van verkeer?

  • Steden zoals Manila staan bekend om hun enorme files, vooral tijdens de spitsuren (6:00-9:00 uur en 16:00-19:00 uur).
  • Wegen zijn soms slecht onderhouden, vooral in landelijke gebieden. Onverlichte wegen en kuilen kunnen gevaarlijk zijn, vooral ’s nachts.
  • Zorg ervoor dat je altijd een telefoon bij je hebt voor noodgevallen.
  • Verkeersregels worden niet altijd strikt nageleefd, en ongelukken komen veel voor.
  • Het inhalen op gevaarlijke plekken, rijden zonder richtingaanwijzers, en het negeren van verkeerslichten komt regelmatig voor.
  • Rijden gebeurt aan de rechterkant van de weg. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht, en motorrijders moeten een helm dragen.
  • De wet tegen rijden onder invloed is streng, maar wordt niet altijd strikt gehandhaafd.
  • Motorfietsen en tricycles zijn populair, maar minder veilig dan auto’s.
  • Jeepneys (iconische, kleurrijke minibusjes) en bussen zijn populair, maar vaak overvol en niet altijd veilig.

Hoe verzeker je een gehuurde of gekochte auto op de Filipijnen?

  • De verplichte derde-partij -aansprakelijkheidsverzekering is nodig voor iedere eigenaar van een auto (niet als je een auto huurt). 
  • Het is mogelijk om deze aansprakelijkheids verzekering aan het schaffen bij de LTO (Land Transportation Office).
  • Deze aansprakelijkheids verzekering kost ongeveer PHP 560 per jaar en kan PHP 100,000 dekken.
  • Je kan naast deze aansprakelijkheids verzekering ook een extra verzekering afsluiten tegen diefstal of natuurlijke rampen. Deze verzekering kost gemiddeld PHP 12,000 tot PHP 20,000 per jaar, afhankelijk van het type auto en de waarde van de auto.

Waar op te letten als je met een (gehuurde) scooter, brommer of motor gaat rondrijden op de Filipijnen?

  • De meeste verzekeringen dekken persoonlijke aansprakelijkheid met betrekking tot voertuigen niet, en deze dienen apart (lokaal) te worden afgesloten.
  • Vaak zal je ook op eigen risico een voertuig huren.

Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf op de Filipijnen

  • Is de reis naar de Filipijnen en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?

Activiteiten- en reisverzekeringen

Annuleringsverzekeringen

Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor de Filipijnen als je daar een tijd gaat wonen?

Ziektekostenverzekeringen

  • Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar de Filipijnen.
  • Het is niet bij wet vereist om als expat verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. In sommige omstandigheden, zoals bij de SRRV (Special Residents Retirement Visa)-ers kan je toegang krijgen tot de PhilHealth (lokale Filipijnse ziektenkosten verzekering), maar dit is voor de meeste emigranten niet voldoende vanwege de hoge kosten van privézorg.
  • Veel werkgevers bieden PhilHealth of een particuliere verzekering aan als onderdeel van het arbeidscontract, maar dit is voor de meeste emigranten niet voldoende vanwege de hoge kosten van privézorg. In meeste gevallen zijn expats echter vereist om zelf een zorgverzekering te regelen.
  • Sommige gebieden worden als gevaarlijk beschouwd, afhankelijk van huidige gebeurtenissen, kunnen deze gebieden buiten het dekkingsgebied van jouw verzekeringsmaatschappij vallen. Zorg ervoor dat je up to date bent met informatie verkrijgen mbt de dekkingsgebieden van jouw specifieke ziektekostenverzekering. 
  • Ziektekostenverzekeringen voor op de Filipijnen
  • Overlijdensrisicoverzekering voor op de Filipijnen

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen

Inboedel- en opstalverzekeringen

  • Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar de Filipijnen, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
  • Sommige huizen en villa complexen hebben beveiligers in dienst die in de gaten houden wie er het complex inkomt en wie het complex verlaat. Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past. 
  • De Filipijnen hebben ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
  • Inboedelverzekering voor de Filipijnen
  • Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland

Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)

  • Voor organisaties die twee of meer werknemers naar de Filipijnen hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
  • Collectieve verzekeringen voor op de Filipijnen

   Activiteiten en ervaringen

Relaties op JoHo.org van het thema: Filipijnen
Relaties op JoHo WorldSupporter.org: organisaties
Dutchies Travel: reisadvies voor Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Europa, Canada, USA
Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te...
Sector: organizations for diving and marine conservation
Diving schools and Snorkeling tour operators & NGOs for marine conservation  ...
World Activity Philippines
World Activity Philippines is onderdeel van Smokey projects. Smokey Projects is het JoHo projectonderdeel dat gericht...
Cirrus Global - Philippines
At Cirrus, they love to match great Filipino talent with great overseas job opportunities. They strive to make the...
GoAbroad.com
Via GoAbroad.com kun je allerlei mogelijkheden vinden om o.a. les te geven in het...
Heckle & Jeckle in Manila
Popular sports bar and restaurant with a Western and Indian Menu and a pool table in the center of...
Museo Pambata Foundation
Museo Pambata is a children's museum with various educational programs in support of children's rights as well as a...
Happy Turtle Hostel
Happy Turtle Hostel is backpacker and tourist friendly. The hostel is located in Cubao, close to the LRT & MRT stations...
Smokey Projects & Tours
Smokey Tours are not just tours. They offer experience, believing that deep experience equals deep insight. The tours...
Yuj Inn
Yuj Inn is a hostel located on the 3rd till 5th floor of a building at the famous Maginhawa 'Food'...
Relaties op JoHo WorldSupporter.org: blogs en bijdragen
How does healthcare work in the Philippines, and what travel insurance, health insurance or expat insurance do you need? - Insurances Abroad Supporter
How does the healthcare system work in the Philippines? What is the quality of healthcare in the...
Expat and emigration interviews: the story of Non from Japan who emigrated to the USA and the Philippines - juliettekwee
Who is Non? Non feels at home everywhere. She emigrated from Japan first to the USA and after to the Philippines....
"The Dutch" Working & Living Abroad: Juliette Kwee - The Philippines - koert hommel
Who? Juliette Kwee Where? The Philippines, Manila Which initiative? Smokey Tours What?...
Voluntary childless - juliettekwee
This blog seems to have nothing to do with the Philippines, in a way it does and in a way it doesnt. To me this topic...
How to stay safe are the Philippines, and how to stay healthy? - Travel Supporter
What are important factors regarding medical emergencies? Check...
How does financial system in the Philippines work, and how to pay, change and handle your money? - Travel Supporter
How does the banking system operate in the Philippines? The Philippines has an enormously diverse banking...
The Philippines: Updates & Travel - Country Supporter
Travel in the Philippines The Philippines consists of 7,107 islands, only a part of which is inhabited. You...
General information about the Philippines: Buhay Filipinas - Country Supporter
The Philippines Do you want to be touched by the Filipino culture and amazed by its beautiful beaches, mountains and...
How to prepare for a trip to The Philippines? - Country Supporter
Although preparing yourself for travel is different for everyone, here are some general guidelines for your trip...
Top Places to visit in Metro Manila - Country Supporter
Places to visit in Metro Manila When asked to name some of our favourite places to hang out in The capital of the...
Relaties op JoHo WorldSupporter.org over Filipijnen: alle

Gerelateerde regio

Wegwijzer bij: Filipijnen
    Waar moet je aan denken als je in het buitenland gaat leven, wonen en werken?
    Overwegen om ergens anders heen te gaan dan naar Filipijnen?
    Wegwijzer voor andere activiteiten in het buitenland

      Meer over organisaties en vacatures in het buitenland?

      Meer over vrijwilligerswerk inhet buitenland?

      Meer over werken in het buitenland?

      Meer over studie in het buitenland?

      JoHo Worldsupporter doelstellingen?

      • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland

      Verzekeringswijzer bij: Filipijnen

        Verzekeringen voor leven, wonen en werken in Filipijnen

        Internationaal werkende verzekeringen voor studeren, stagelopen, vrijwillig werken of betaald werken

        Internationaal werkende verzekeringen voor backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar tot wereldreizen

        Naar het buitenland

          Vertrekken naar het buitenland

          Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?

          Alle sectoren en functies voor werk en vrijwilligerswerk in het buitenland

          Pagina onderwerp
          JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken