Zuid-Afrika
Reizen door, wonen in en emigreren naar Zuid-Afrika
- Geldzaken in Zuid-Afrika?
- Vertrektijd voor Zuid-Afrika?
- Vervoer in Zuid-Afrika?
- Budget voor reizen en backpacken in Zuid-Afrika?
- Slapen, eten en drinken in Zuid-Afrika?
- Feestdagen en festivals in Zuid-Afrika?
- Communiceren in Zuid-Afrika?
- Voorbereidingen voor Zuid-Afrika?
- Veiligheidszaken voor Zuid-Afrika?
- Verzekeringen voor Zuid-Afrika?
- Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Zuid-Afrika?
- Wonen in Zuid-Afrika, lang in Zuid-Afrika verblijven of emigreren?
Zuid-Afrika is een zeldzaam mooi land. Het heeft verschillende klimaten en prachtige natuurgebieden. je kunt wildparken als Kruger, Natal Drakensberg of Tsitsikamma Coastal National Park bezoeken. Je bent er niet alleen verzekert van wildlife succes, maar je kunt er meestal ook zelf doorheen rijden. Kaapstad (aan de voet van de Tafelberg) is een metropool die je niet mag missen. Van Kaapstad tot Durban heb je er overal stranden om te surfen of zwemmen. Check wel even of je niet een duik aan het nemen bent in het territorium van een pinguin, witte haai of zeeleeuw.
Bestemming Zuid-Afrika?
JoHighlights in Zuid-Afrika?
- Bungeejumpen van de Bloukransbrug is de hoogste bungeejump ter wereld.
- Blyderiver Canyon is de twee na grootste kloof ter wereld en staat bekend om de indrukwekkende natuurverschijnselen. Er zijn dus een aantal verschillende routes voor de Blyderiver Canyon.
- Safari in het Krugerpark omdat het Krugerpark het beroemdste wildlifepark ter wereld is waar o.a. the big five, cheeta's en hyena's leven. Verder zijn er een aantal kampen waar je 's nachts kunt overnachten.
- De stranden van Durban. Durban wordt ook wel het Miami van Zuid-Afrika genoemd. De stranden zijn razend populair onder de surfers en op de boulevard wordt veel geskatet. Richting de grens met Mozambique kom je bij de mooiste natuurgebieden en betere duiklocaties (met o.a. walvishaaien).
- Robbeneiland in Kaapstad. Een verbanningsoord gesticht door de VOC. Nelson Mandela zat hier gevangen voor zijn verzet tegen het apartheidsregime. Je kunt een kijkje nemen in zijn cel en het dorp bezoeken waar vroeger de bewakers woonden. De rondleidingen worden gedaan door ex-gedetineerden.
- Reis langs Route 62. Dit is een prachtige weg langs mooie plaatsjes, wijngaarden en boomgaarden.
JoHotspots in Zuid-Afrika?
- Kaapstad. De stad heeft veel historische gebouwen en ligt aan een van de mooiere baaien, met de Tafelberg op de achtergrond. De kleurrijke stad heeft veel verschillende nationaliteiten en dat is overal terug te zien, bijvoorbeeld in het lekkere eten. Een ander voorbeeld is de oudste wijk Bo-kaap, met felgekleurde huisjes en een Islamitisch karakter. Daarnaast heeft het goede stranden en een super uitgaanscentrum in Long Street, waar ook veel boekwinkels, antiekwinkeltjes en boutiques te vinden zijn. In de omgeving liggen verschillende wijngebieden en botanische tuinen.
- Bij de top van Cape Point heb je een uitgebreid uitzicht over de Indische en Atlantische Oceaan. De kust staat ook bekend door de vele bavianen die er leven.
- Bezoek het Apartheidsmuseum in Johannesburg. Het is een interessante en bezoekwaardige hotspot in Zuid-Afrika. Dit museum vertelt het belangrijkste deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Een bezoek aan het museum is best aangrijpend en heel boeiend.
- Elephant Coast combineert witte stranden met moerassen en een regenwoud. Hier is veel diversiteit aan wilde dieren te vinden. Voor liefhebbers van de echte wildernis, is de safari in Kosi Bay aan te raden. St. Lucia is geschikt voor de wat luxere toerist.
- Mpumalanga - De zuid-oostelijke provincie van Zuid-Afrika is misschien wel de mooiste van Zuid-Afrika met spectaculaire natuur (vooral de Drakensberg). Ga ook eens naar Pimgrim's Rest, een oud goudzoekersdorp in deze provincie.
- De badplaats Hermanus waar je walvissen kunt spotten. Je kunt tussen de grootste haaien ter wereld zwemmen of van de Tafelberg abseilen, als je wilt.
JoHorribles Zuid-Afrika?
- De kosten van safariparken.
- Er is een groot verschil tussen arm en rijk.
- Johannesburg is niet echt veilig . In de grote steden kunnen de buitenwijken (townships) gevaarlijk zijn.
- Sommige vissen hebben een wat onvriendelijk karakter.
Geldzaken in Zuid-Afrika?
- In Zuid-Afrika wordt betaald met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR).
Vertrektijd voor Zuid-Afrika?
- Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones.
- Over het algemeen heeft het land dagen met veel zon en wat koelere avonden en nachten.
- De zomer begint in november en eindigt in maart.
- Temperaturen liggen dan ongeveer tussen 25 en 30 dagen.
- Het noorden en het oosten van Zuid-Afrika heeft een subtropisch klimaat. Hier kan het in de zomer heel warm zijn. De Westkaap heeft vooral droge zomers met veel zon. In het binnenland heerst er al meer een woestijnklimaat.
- Kaapstad zelf heeft vooral warme droge zomers, maar zachte en vochtige winters. In de winter kan het 's nachts redelijk koud zijn.
Beste reistijd voor Zuid-Afrika?
- Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bezoeken.
- Toeristen die echt voor een safari komen, kunnen het beste tussen juli en oktober gaan. In deze maanden is er minder begroeiing, dus zijn de dieren beter te zien. Vanaf november tot en met april zijn Kaapstad en de omringende gebieden een goede vakantiebestemming.
- De temperaturen liggen vrij hoog en het water is koel.
Slechtste reistijd voor Zuid-Afrika?
- Het Transkeigebied en Kwazulu-Natal kunnen in de zomer oncomfortabel heet en benauwd zijn.
Zonne-uren in Zuid-Afrika?
- De zon schijnt gemiddeld ongeveer 8 of 9 uur per dag.
Zeetemperatuur in Zuid-Afrika?
- De zeetemperatuur is het hele jaar door 20 graden of hoger.
Vervoer in Zuid-Afrika?
- Rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar Johannesburg (JNB) of Kaapstad (CPT) vliegen duurt ongeveer 11 uur.
- Er zijn verschillende maatschappijen die binnenlandse vluchten maken. De vluchten zijn redelijk prijzig.
Trein nemenin Zuid-Afrika?
- Zuid-Afrika heeft een heel uitgebreid spoorwegnet. De steden Johannesburg en Kaapstad hebben in het centrum een centraal station. Het is mogelijk om voor ongeveer 30 euro een treinreis te maken tussen deze steden. Voor toeristen rijden er luxe treinen voor dagtrips en tours.
Auto rijden in Zuid-Afrika?
- Zuid-Afrika heeft de beste wegen van heel Afrika. Belangrijk om te weten is dat ze in dit land links rijden en rechts inhalen.
- Het huren van een auto kun je gemakkelijk doen op de vliegvelden en in grote steden. Het is goedkoop en de beste manier om Zuid-Afrika te verkennen. Je moet minimaal 21 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Bijna alle wegen zijn geasfalteerd (met uitzondering van zeer afgelegen gebieden en wildparken). Let wel op dat je geen waardevolle spullen in de auto laat liggen.
Bus nemen in Zuid-Afrika?
- De bus is een betrouwbaar en comfortabel vervoersmiddel, zowel in steden als tussen de steden. Er zijn veel verschillende bussen, van goedkoop tot meer luxe.
Taxi nemen in Zuid-Afrika?
- Taxi's zijn vooral te vinden bij vliegvelden en stations, maar zijn best duur. Je kunt geen taxi aanhouden op straat, dus je zal ze altijd moeten bestellen.
Budget voor reizen en backpacken in Zuid-Afrika?
- Met een budget van €30,- tot €40,- per dag kan je backpackend rondkomen.
- Een biertje kost ongeveer 1,00 eur.o
- Een glas cola 0,75 euro.
Slapen, eten en drinken in Zuid-Afrika?
- Voor een lang verblijf wordt het huren van een appartement aangeraden.
- Kamperen: Kamperen is alleen mogelijk op campings en in sommige nationale parken. De meeste campings zijn langs de kust en op het platteland te vinden. Wildkamperen is niet toegestaan en vaak niet echt veilig.
- Omdat Zuid-Afrika een populair land is voor backpackers, zijn er veel goedkope hostels te vinden. Deze bestaan zowel in de grote steden als op het platteland. Voor backpackers is er ook een speciale Baz bus die van hostel naar hostel rijdt.
- In Zuid-Afrika heb je veel hotels en bed and breakfasts. De prijzen voor overnachtingen verschillen per seizoen. Boek van tevoren in het hoogseizoen en hou rekening met hogere prijzen.
Eten in Zuid-Afrika?
- Europeanen en Aziaten hebben veel invloed gehad op de Zuid-Afrikaanse keuken. Tegenwoordig kom je in de steden veel Afrikaanse restaurants tegen. Hier worden echt lokale gerechten geserveerd.
- Bij de townships (woongebieden aan de rand van de steden) kom je vaak langs een township café, ook wel een 'shebeen' genoemd. In een shebeen worden veel van deze typische gerechten geserveerd.
- De restaurants in de grote steden zijn gevarieerd en kwalitatief goed. Zuid-Afrikanen houden veel van barbecueën, oftewel braaien. Hier wordt dan echt alles op de barbecue klaargemaakt.
- Veel Zuid-Afrikanen beginnen de ochtend met putupap, oftewel maispap. Dit is een hele oude traditie en maakt deel uit van Zuid-Afrikaanse opvoeding.
- Als snacks worden veel gedroogde vruchten gegeten.
Populaire gerechten in Zuid-Afrika
- Biltong, gedroogd gezouten vlees.
- Boerewors, pittige kruidige worst (afkomstig van de Duitsers).
- Bunny Chow, uitgehold brood met curry.
- Bobotie, een gehaktschotel.
- Melktert, melk custard taart wat als toetje gegeten wordt.
- Beskuits, gedroogde zoete biscuits.
Drinken in Zuid-Afrika?
- Zuid-Afrika is bekend om de rooibosthee, maar ook heel populair om de wijn. Het bezit dan ook een groot deel van de internationale wijnmarkt.
- Zelf drinkt de bevolking graag bier, vooral tijdens het barbecueën.
- Castle is de meest bekende biersoort uit Zuid-Afrika, maar ook mechow (bierachtige drank gemaakt van maismeel) is de moeite waard.
- In de meeste gebieden kun je gewoon water uit de kraan drinken. Bij de gebieden Swaziland en Lesotho wordt het aangeraden flessen water te kopen.
Feestdagen en festivals in Zuid-Afrika?
- Cape Town New Year Karnival - Het is een oude traditie om met oud en nieuw in Kaapstad flink carnaval te vieren.
- Kaapse Klopse is op 2 januari. Dit volksfeest is ter ere van de slaven die vroeger op deze ene dag vrij kregen.
- Freedom Day - Op 27 april worden de eerste democratische verkiezingen uit 1994 gevierd. Deze dag betekent veel voor de Zuid-Afrikaanse bevolking, omdat velen de eerste verkiezing zelf hebben meegemaakt.
- Kuvadi festival - In februari en in april. Een Hindoe festival wat twee keer per jaar in Durban wordt gevierd.
- Human Rights Day is op 24 maart. Op deze dag worden de rechten van de mens geëerd. Op deze dag worden ook de gedode demonstranten van Sharpeville herdacht.
- Op 24 september is deze Heritage Day, herdenkingsdag. Na de overgang naar democratie werd er een dag uitgekozen waarop iedereen in Zuid-Afrika zijn herkomst wil herdenken.
- Day of Reconciliation - Op 16 december is de Verzoeningsdag. De Verzoeningsdag staat voor het in het verleden verdeelde Afrika en de nieuwe doelen van de Regenboognatie.
Communiceren in Zuid-Afrika?
- In Zuid-Afrika heb je wel 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zulu.
- Afrikaans is de dochtertaal van het Nederlands, verder spreekt nagenoeg iedereen Engels.
Handige woorden in het Zuid-Afrikaans
- Hallo/Hoi: Haai!
- Goedemorgen: Goeiemôre!
- Goedenavond: Goeienaand!
- Doei: Totsiens!
- Ja: Ja
- Nee: Nee
- Alstublieft: Asseblief
- Dank u wel: Dankie!
- Graag gedaan: Nie te dankie!
- Sorry: Jammer!
Voorbereidingen voor Zuid-Afrika?
- Niet of nauwelijks zichtbare moneybelt.
- Goede reisslotjes zijn ook altijd handig, net als een reiskluis.
- Katoenen kleding en goede loopschoenen.
- Plastic zak om je apparatuur te beschermen.
- Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.
Veiligheidszaken voor Zuid-Afrika?
- Ondanks de vele verhalen over de misdaad in Zuid-Afrika, is het land relatief veilig om te reizen. Grote steden zijn vaak onveiliger voor toeristen, omdat arm en rijk hier letterlijk naast elkaar leeft en er vaak gewelddadige incidenten voorkomen. Het is belangrijk dat je alert blijft en niet met opvallende sieraden of spullen over straat loopt. Als je townships wilt bezoeken, doe dit dan met een gids, want soms kan een situatie ineens escaleren. 's Avonds is het verstandig om niet alleen over straat lopen, zeker niet in de buurt van de townships.
- De West-Kaap provincie heeft de laatste jaren te maken met een periode van langdurige droogte, waardoor er een ernstig gebrek aan water is ontstaan. De overheid heeft, met name in de stad Kaapstad, waterverbruik beperkende maatregelen opgelegd. Ook hotels en toeristische accommodaties zijn door de overheid gevraagd waterverbruik beperkende maatregelen te treffen.
Criminaliteit in Zuid-Afrika?
- Geweld bij berovingen komt redelijk vaak voor. Ook 'carjacking' waarbij een auto met geweld wordt afgepakt is iets om voor op te passen. Vooral rondom het centrum van de grote steden is er meer criminaliteit en seksueel geweld.
Verkeer in Zuid-Afrika?
- Het verkeer in Zuid-Afrika is iets chaotischer en de regels wijken wat af van die in Nederland. Als je met de auto reist, is het verstandig om de deuren op slot te houden en geen lifters mee te nemen. Het is 's avonds niet veilig om te stil te staan met je auto. Dit is de reden waarom het in het centrum van Johannesburg niet nodig is om in het donker te stoppen voor rood licht.
Wetgeving in Zuid-Afrika?
- Het gebruik en bezit van (soft)drugs is verboden.
Verzekeringen voor Zuid-Afrika?
- Voo verzekeringen waar je activiteiten in Zuid-Afrika zijn gedekt check je activiteiten in het buitenland verzekeren
- Voor een verzekeringen als je gaat emigreren of werken als expat in Zuid-Afrika: check je wonen in het buitenland verzekeren
Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Zuid-Afrika?
Waarom in Zuid-Afrika studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
- Omdat Kaapstad echt super is.
- Omdat je Engels kan spreken en je dus je Engels bij kan spijkeren.
- Omdat je veel keuze hebt voor stages en als buitenlander in een baan veel geld kan verdienen.
- Omdat je als vrijwilliger ook echt bijdraagt aan een betere wereld.
- Omdat het één van de toegankelijkere landen in Afrika is.
- Omdat je als student connecties over de hele wereld kan maken door het multiculturele studentenleven.
- Omdat je unieke ervaringen opdoet in een diverse en culturele omgeving, wat je culturele competentie vergroot.
- Omdat je je netwerk kunt uitbreiden met internationale professionals, wat je netwerken en samenwerkingsvaardigheden versterkt.
- Omdat je kunt bijdragen aan lokale gemeenschappen en natuurbehoudprojecten, wat je sociale verantwoordelijkheid en projectmanagementvaardigheden bevordert.
- Omdat het leven in een ander land je persoonlijke groei bevordert, wat je aanpassingsvermogen en zelfstandigheid versterkt.
- Omdat werkervaring in Zuid-Afrika je cv versterkt en je blootstelt aan diverse werkmethoden, wat je professionele vaardigheden en probleemoplossend vermogen vergroot.
- Omdat je kunt ontspannen op de stranden van Durban en genieten van de keuken en cultuur van Zuid-Afrika.
Waar moet je opletten?
- Dat je je bewust bent van de veiligheidsomstandigheden en altijd de lokale adviezen opvolgt om risico's te minimaliseren.
- Dat je bekend raakt met de werkcultuur die nogal hiërarchisch kan zijn.
- Dat je om kan gaan met de enorme ongelijkheid die nog steeds heerst.
Verder lezen?
- Lees verder over werken in Zuid-Afrika.
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen in Zuid-Afrika.
Wonen in Zuid-Afrika, lang in Zuid-Afrika verblijven of emigreren?
Waarom zou je in Zuid-Afrika gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
- Omdat Zuid-Afrika een prachtig landschap heeft, van bergen en stranden tot savannes en bossen, wat een uitstekende omgeving biedt voor outdoor activiteiten en avontuur.
- Omdat de kosten van levensonderhoud vaak lager zijn dan in veel westerse landen, wat financieel voordelig kan zijn.
- Omdat het land een rijke cultuur en diversiteit heeft, wat je de kans geeft om verschillende tradities, talen en keukens te ervaren.
- Omdat er een groeiende gemeenschap van expats en digitale nomaden is, dus makkelijker sociaal contact!
- Omdat er veel kansen zijn op professioneel gebied in sectoren zoals technologie, toerisme en natuurbehoud.
- Omdat de levenskwaliteit in veel delen van Zuid-Afrika aantrekkelijk is, met goede infrastructuur, culturele evenementen en een breed scala aan recreatieve activiteiten.
- Omdat Zuid-Afrika een warm klimaat heeft, wat aantrekkelijk kan zijn als je houdt van milde winters en warme zomers.
- Omdat Zuid-Afrika een geschiedenis en band met Nederland heeft.
- Omdat je veel bijzondere talen kan leren!
- Omdat het land vele legendes en verhalen kent die ook graag verteld worden.
Waar moet je opletten?
- Dat er meerdere talen worden gesproken: o.a. Afrikaans, Engels, Swazi, Xhosa en Zulu.
- Dat er een verscheidenheid aan geloven samenleeft, het grootste deel van de bevolking is christen, maar ook het hindoeïsme, de islam en het joodse geloof spelen een rol.
- Dat veel Zuid-Afrikanen hun godsdienst combineren met traditionele geloven en gebruiken, waarbij het vereren van de grootouders en de natuur veel voorkomt.
- Dat er veel sangoma's actief zijn, dit zijn natuurgenezers, die een vrij belangrijk rol spelen bij een aanzienlijk deel van de bevolking.
- Dat elke bevolkingsgroep een verschillende manier van elkaars hand te schudden heeft bij een begroeting.
- Dat je bekend bent met de geschiedenis van het land, de apartheid en de onderdrukking van bevolkingsgroepen.
- Dat je bestand bent tegen het onder ogen komen van grote verschillen tussen arm en rijk, discriminatie, racisme.
- Dat je goed let op de eigen veiligheid, er zijn veel veiligheidsrisico's. Zorg dus dat je adviezen van lokale bewoners vraagt en opvolgt.
Verder lezen?
- Lees verder over: Zuid-Afrika.
- Lees verder over: emigreren en wat daar bij komt kijken.
- Lees verder over: verzekeringen in en voor Zuid-Afrika: van gezondheidszorg tot zorgverzekering en emigratie tot reisverzekering.
- Lees verder over hoe je vrijblijvend advies kunt inwinnen over verzekeringen en zorg.