Realiseer je dat uiteraard ook de praktische kant van de voorbereidingen bijdraagt aan een mentale voorbereiding op de verhuizing naar het buitenland.
- voor kinderen in de baby- en peuterleeftijd is het, naast de vertrouwde gezichten en een vaste dagelijkse routine, vooral belangrijk herkenbare spullen om zich heen te zien: dezelfde speeltjes, dezelfde meubelen, etc.
- om aan het idee te wennen kunnen oudere kinderen spreekbeurten geven en werkstukken maken voor school over de aankomende verhuizing naar het buitenland. Op die manier leren ze zelf het land al een beetje kennen.
- ook kun je ze spelenderwijs in aanraking laten komen met allerlei info, kaarten, video's, muziek e.d. van hun nieuwe woonomgeving; als je dat tactisch doet wekt het nieuwsgierigheid op en kunnen kinderen zelf het moment bepalen dat ze er voor openstaan.
- betrek je kinderen bij het verzamelen van informatie over hun nieuwe woonland, ga samen iets schilderen, tekenen of knutselen met als onderliggend thema het nieuwe woonland, of maak samen met je kinderen gerechtjes die ze straks ook tegen zullen komen; ga met je gezin naar een restaurant van de nieuwe lokale keuken, betrek ze bij de menu's voor een van de afscheidsfeestjes.
- laat de kinderen hun eigen spullen uitzoeken (gooi niet te snel iets weg) en inpakken. Sommige verhuizers hebben speciale dozen voor speelgoed, bijvoorbeeld in de vorm van een huis of auto.
- maak van de meest alledaagse dingen foto's of video-opnames: van hoekjes in huis, tuin en omgeving; van vrienden op school, de sportclub en in de buurt; van allerlei gebouwen in de woonplaats enz. enz.
- geef je kinderen een persoonlijke 'herinnerings'doos, waarin ze naast hun gewone spullen bijzondere items kunnen verzamelen: foto's van het oude huis, een brief van de beste vriend, een steen van het oude schoolplein, een favoriet Hollands snoepje; handig voor heimweemomenten.
- start op tijd met Engelse les, zeker als je kinderen naar een internationale school gaan. Waar mogelijk laat de kinderen lessen volgen in de lokale taal van je woonbestemming; dat vergemakkelijkt de eerste periode op een nieuwe school.
- kunnen kinderen hun favoriete huisdier(en) niet meenemen? Bereid ze hier tijdig op voor en zoek, na een periode van afscheid, samen een nieuw adres voor het dier. Breng bij voorkeur het huisdier samen weg, mits je weet dat het dier in goede handen is natuurlijk.
- bereid je kind tijdig voor op het proces rondom inentingen en leg uit waarom deze inentingen noodzakelijk zijn.
- is al bekend naar welke school de kinderen toe gaan? Bekijk met je kind de website van de school, bekijk foto's van activiteiten die de school onderneemt, kijk of het mogelijk is al een eerste e-mailcontact met de andere kinderen in de klas te leggen (veel scholen hebben per leerkracht of klas een e-mailadres), etc. Besteed ook aandacht aan eventuele verschillen tussen regels op de oude en nieuwe school.
- maak het leegruimen van je huis leuk. Beloof je kind(eren) iets leuks in huis te doen zodra de ruimtes leeg zijn; denk aan het beschilderen van de muren, laatste keer avondeten op de (lege) vloer etc. Maak de laatste herinneringen aan het oude huis positief.
Voor vertrek gingen we iedere dag al Duits praten en lezen. De radio ging op een Duitse zender en een halfuur per dag keken we samen naar Duitse (kinder)televisieprogramma's. Spelenderwijs kregen de kinderen zo al aardig wat Duits mee, hetgeen de eerste tijd na aankomst en de eerste schoolweken makkelijker maakte.
Duitsland emigrant
Gerelateerde content:
Emigreren en wonen in het buitenland
Met kinderen wonen in het buitenland en lang op reis met jongeren
Emigratie en wonen in het buitenland verzekeren & Expatverzekeringen
Digital nomads en working nomads in het buitenland verzekeren
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
Relaties
JoHo: crossroads via de bundel
- Wat zijn aandachtspunten als je rondom de voorbereiding op een lang verblijf in het buitenland (een deel van) je materiële bezittingen gaat verkopen?
- Hoe bereid je je kinderen praktisch voor als ze met je mee verhuizen naar het buitenland?
- Wat zijn aandachtspunten als je een vertrek naar het buitenland voorbereidt en overweegt een afscheidsmoment te organiseren?
- Wat zijn leuke cadeautips rondom emigratie en een vertrek voor langere tijd naar het buitenland?
- Wat moet je regelen als je je hond, kat of ander huisdier meeneemt op reis of bij emigratie?
- Welke organisaties, instanties en thuisblijvers, breng je op de hoogte als je lang naar het buitenland of op wereldreis gaat?
- Wat zijn voor een partner van een werkende partner de eerste activiteiten na aankomst bij lang verblijf in het buitenland?
- Wat zijn aandachtspunten rondom het wennen na aankomst voor een lang verblijf in het buitenland?
- Emigreren & Wonen in het buitenland - Tools
JoHo: crossroads in the spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten