Reiskleding en schoenen voor op reis: vragen en antwoorden
Hoeveel kleding neem je mee op reis en naar het buitenland?
- Ga je langer op reis dan kom je er al snel achter dat je nooit voor de gehele periode schone kleding mee kunt nemen. Het is daarom slim om te zorgen dat je een aantal sets kleding bij je hebt zodat je altijd iets schoons hebt terwijl je het andere wast.
- Zorg ervoor dat je kleding meeneemt die makkelijk te combineren is met elkaar, zo kun je er met dezelfde kleding toch steeds net iets anders uitzien.
- Op veel plekken is er de mogelijkheid om je kleding te wassen of te laten wassen, nog een reden om licht te reizen met alleen de noodzakelijke spullen.
- Houd er ook rekening mee dat door de hoge vochtigheid in tropische gebieden kleding snel vochtig is en minder snel droogt. Neem dus kleding mee die bijvoorbeeld lichtgewicht en sneldrogend is.
- Vooral kleding van gemixte materialen is vaak fijn om te dragen en droogt ook snel genoeg.
Hoe hou je rekening met de lokale gewoontes bij je kledingkeuze voor op reis?
- Iedereen weet het, uit respect voor lokale normen en waarden moet je eigenlijk in veel landen fatsoenlijk gekleed gaan (lange broek, bedekte schouders en/of weinig bloot).
- In de praktijk is het best moeilijk om je hier aan te houden: de hitte en het gedrag van je medereizigers maken dat het aantrekken van die korte broek toch erg verleidelijk is.
- Kijk hiervoor ook goed naar de lokale bevolking, wil je niet teveel opvallen of voor het hoofd stoten, volg dan hun voorbeeld.
Wat zijn de kenmerken van kledingmaterialen voor op reis en in het buitenland?
Katoen
- Dit is een natuurlijk materiaal en voelt lekker aan, daarom is het zo populair als stof voor kleding. Maar katoen heeft daar een groot nadeel tegenover staan: het is snel vochtig en droogt (zelfs gedurende een nachtje slapen) bijna niet. Een voordeel van het vocht vasthouden is wel dat het je lichaam in warme gebieden afkoelt.
Suplex
- Een stof die je eigenlijk alleen maar zult vinden in zomer- en tropenkleren. Het is een nylon stof die snel droogt, licht van gewicht en sterk is. Het materiaal voelt aan als katoen, maar heeft niet de nadelen van katoen.
Nylon
- Deze stof wordt ook wel polyamide genoemd. Nylon is een dunne vezel die veel goede eigenschappen in zich draagt. Zo is nylon bijzonder licht van gewicht en is het makkelijk op te vouwen. Daar staat echter tegenover dat nylon je niet zo goed beschermt tegen UV-straling.
Polyester
- Deze stof biedt meer bescherming tegen UV-straling dan nylon. Polyester is minder sterk dan nylon. Om dezelfde sterke te verkrijgen wordt meer stof gebruikt, waardoor de kleding zwaarder is. Ook is deze stof minder goed op te vouwen dan nylon.
Wat is geïmpregneerde of tegen insectenbeschermende kleding voor op reis en in het buitenland?
Wat is geïmpregneerde of tegen insectenbeschermende kleding voor op reis en in het buitenland?
- Geïmpregneerde kleding biedt bescherming tegen insecten op de plekken waar de huid bedekt is door de kleding.
Welke methoden voor kleding impregnatie bestaan er?
- Er is permanent geïmpregneerde kleding waarbij de ruwe materialen met speciale technieken al vroeg in het productieproces chemisch bewerkt worden, zodat het gebruikte middel niet meer uitwasbaar is.
- Er bestaat ook kleding waarbij de stof zo strak wordt geweven dat muggen er niet doorheen kunnen steken, dit maakt de kleding echter wel wat dikker (en minder geschikt voor de tropen).
- Je kunt ook zelf je kleding impregneren met bepaalde wasmiddelen of met DEET. Deze methoden zijn kort werkzaam. De impregnerende wasmiddelen, zoals permetrine, zijn in Nederland verboden vanuit milieuoverwegingen.
Beschermt geïmpregneerde kleding ook tegen malaria of bijvoorbeeld dengue?
- Doordat kleding doorgaans niet het hele lichaam bedekt, is alleen geïmpregneerde kleding niet genoeg om je te beschermen tegen malaria of dengue (knokkelkoorts).
- Kijk voor meer informatie over bescherming tegen malaria, muggen en teken.
Welke kleding neem je naar warme gebieden of de tropen?
Wat voor kleding neem je mee naar warme gebieden?
- Ga je op reis naar een gebied met voornamelijk hoge temperaturen of een hoge luchtvochtigheid, neem dan kledingstukken mee van verschillend materialen.
- Vooral kleding van gemixte materialen (katoen + polyester) drogen vaak snel maar ademen wel tijdens het dragen.
- Kies kleding met UV-werende eigenschappen.
- Neem afritsbare broeken mee, denk aan eerbied voor lokale gebruiken, bloedzuigers, muggen en tempelbezoek.
- Draag voor zover mogelijk ook iets op je hoofd, bijvoorbeeld een pet of hoed en bescherm je nek door bijvoorbeeld een tube sjaal of hoed met nekbescherming.
- Neem naast een paar slippers een paar canvas schoenen zoals Palladium mee: Een lichtgewicht, sneldrogende en ademende schoen met een goed profiel voor wandelen.
Wat voor kleding neem je mee naar zonnige gebieden?
- Rond de evenaar schijnt de zon met zijn UV- stralen dwars door je kleren heen. Een katoenen T-shirt heeft een beschermingsfactor van 10 en een nat T-shirt van slechts 5. Speciaal hiervoor heeft men UV-werend materiaal ontwikkeld dat ook nog comfortabel, sterk en luchtig is. Let op: UV-proof of UV-bestendig is niet voldoende, de kleding moet UV-werend zijn. Een spijkerbroek heeft een beschermingsfactor van 1000, maar draag die maar eens overdag in de tropen (zwaar, zeer slecht drogend)!
- Draag voor zover mogelijk ook iets op je hoofd, bijvoorbeeld een pet of hoed en bescherm je nek door bijvoorbeeld een buff of hoed met nekbescherming.
Welke kleding neem je mee op reis naar koele gebieden?
-
In gebieden waar de temperatuur sterk kan dalen, is het verstandig om een onderlaag, tussenlaag en een buitenlaag te dragen. De onderlaag kan het best een vochtafdrijvende, synthetische laag zijn zoals bijvoorbeeld lang thermo ondergoed. De tussenlaag zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden, door de laag met stilstaande lucht. Deze lucht wordt door je lichaam verwarmd en zorgt zodoende voor een isolerende laag tegen de kou.
-
Een goede buitenlaag is bij voorkeur wind en waterdicht en zorgt ervoor dat warmte niet verdwijnt en koude wind niet naar binnen komt.
-
Het is verstandig om een fleece sweater mee te nemen omdat deze warm, sneldrogend, ademend en superlicht is. Voor de buitenlaag kan men het beste een winddichte jas meenemen. Het beste alternatief is een wollen trui. Wol is goed ademend en houdt je goed warm. Een nadeel is dat wol niet snel droogt, zwaar is en nogal eens jeukt.
-
Voorkom nat worden. De synthetische eerste kledinglaag voert je zweet van je lichaam af. De buitenste waterdichte laag zorgt ervoor dat smeltende sneeuw niet bij je binnenste lagen kan komen.
-
Het meeste warmte verlies je via je hoofd, zorg dus voor een goede muts en sjaal. De capuchon van je winddichte jas is ook heerlijk als extra laagje isolatie.
-
Tegen bevriezing moet je ook goed letten op bescherming van je neus, voeten en handen. Voor je voeten zijn goede waterdichte schoenen en vochtafdrijvende sokken belangrijk. Voor je handen zijn wanten beter dan handschoenen. Nog fijner zijn dunne handschoentjes in wanten. Zorg wel dat ze niet te strak zitten, als de bloedcirculatie wordt beperkt krijg je het sneller koud.
-
Bescherm je ogen altijd tegen zonlicht (nauwsluitende zonnebril of skibril) in een besneeuwde omgeving. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk!
-
Beperk buiten zijn bij temperaturen lager dan -25 graden, ook harde wind en ijzige kou kun je beter ontlopen waar mogelijk.
Welke kleding neem je mee op reis naar regenachtige gebieden en tijdens een moesson?
- Voor korte, plotselinge buien zijn simpele plastic of PVC poncho's handig. Ze zijn licht, klein en makkelijk mee te nemen en je kunt ze snel aantrekken. Alternatieven zijn regenjassen, stevige poncho's en reisparaplu's. Deze bieden betere bescherming voor langdurige buien en gaan qua materiaal langer mee.
- Neem sneldrogende kleding mee, na een tropische regenbui komt altijd zon die je snel laat opdrogen.
Waarom en wanneer neem je anti-trombose sokken mee op reis?
- Uiteraard kan je deze sokken gebruiken om het risico op reizigerstrombose te verkleinen
- Reizigers van boven de 40 jaar, mensen met overgewicht of zwangere vrouwen hebben extra baat bij anti-trombose sokken
- De druk die de sokken geven om je enkel en onderbeen zorgt er ook voor dat je met minder vermoeide benen op je bestemming aankomt.
Welk type schoen, sandaal, slipper of sneaker neem je mee als je gaat reizen of backpacken?
Schoenen op reis
Welk type schoen, sandaal, slipper of sneaker neem je mee als je gaat reizen of backpacken?
- Uit welke type schoenen kan je kiezen als je gaat reizen of backpacken?
- Hoge of lage schoenen meenemen?
- Hoeveel paar schoenen moet je meenemen?
- Een dichte canvas schoen of een sandaal kiezen?
- Wanneer neem je een wandelschoen mee in plaats van een canvas schoen?
- Welke schoenen neem je mee naar warme gebieden?
- Wanneer kies je voor een leren, en wanneer voor een Gore-Tex model als je wandelschoenen meeneemt op reis?
Uit welke type schoenen kan je kiezen als je gaat reizen of backpacken?
Trekkingschoenen
- Trekking schoenen zijn geschikt voor bergachtig terrein.
- Ze hebben een stevige zool en zijn wat zwaarder dan andere schoenen.
- Ook zijn ze vaak waterafstotend tot waterdicht.
- Vaak worden verschillende types trekking schoenen aangeduid met de letters A t/m D, waarbij A staat voor het lichtste type (voor gemakkelijke wandelingen) en D voor het zwaarste type (voor zwaar klimmen)
- Het is verstandig je schoenen van tevoren goed in te lopen, om blaren tijdens je reis te voorkomen.
Canvasschoenen
- Canvas schoenen zijn geschikt voor warme gebieden, zoals de tropen.
- Ze zijn prima geschikt om dagwandelingen mee te maken of lichte meerdaagse wandelingen met lichte bepakking en redelijke paden.
- Canvas is niet waterdicht maar droogt redelijk snel en ademt goed, wat een voordeel is in de tropen. Ook kun je het inspuiten met waterafstotende spray. Hierdoor neemt de ademende eigenschap wel af.
Sneakers
-
De backpack- en reisschoen bij uitstek. Multifunctioneel en niet te zwaar
-
Komt bij verschillende activiteiten of reisbestemmingen wel wat tekort
-
Blijft wel een aanrader om ook mee te nemen
Slippers
- Slippers zijn vaak fijner om te dragen dan sneakers in warme gebieden en tijdens korte wandelingen.
- Slippers zijn ook de ideale reserveschoen en goed te gebruiken om niet met bloten voeten in een douche te hoeven gaan staan waar de bacillen ondertussen zwemles krijgen
Travelsandals (de voormalige 'backpacksneaker')
- Kwalitatief goede sandals zoals Teva’s, zijn geschikt om te wandelen in warme omstandigheden.
- Sandals zijn geschikt voor strandwandelingen en door de goede grip en duurzaamheid ook in waterrijke gebieden.
- Ze hebben een stevige zool en een hoog loopcomfort. Half open travelsandals hebben een neus ter bescherming van de tenen en zijn geschikt voor heuvelachtig of bergachtig terrein.
- Tevens zijn ze ideaal om ’s avonds aan te trekken om je voeten wat rust en lucht te geven na een dag lopen.
- Alhoewel al enige tijd wat minder 'in de mode' blijft het aantal fervente Teva gebruikers onder jong en oud aanzienlijk
Waterschoenen
- Waterschoenen zijn geschikt om te dragen in het water, bijvoorbeeld in de buurt van rotsen of koraal.
- Ze zijn gemaakt van een waterbestendige stof en hebben een stevige, flexibele zool om je voeten te beschermen tegen scherpe voorwerpen die je kunt tegenkomen in het water of als je een stukje moet lopen over heet zand
Hoge of lage schoenen meenemen?
- Heb je last van zwakke enkels of begeef je je vaak van de begaanbare paden? Dan geven hoge schoenen (van leer, maar ook van canvas) meer steun.
- Lage schoenen geven minder steun, maar zijn ook minder warm en nemen minder ruimte in.
Hoeveel paar schoenen moet je meenemen?
- De meeste mensen nemen op reis een paar slippers en een paar lekker zittende schoenen mee waarop ze een tijd kunnen lopen.
- Soms wordt ook nog een leuk paar schoenen meegenomen voor bij het uitgaan.
- Bedenk je wel dat je het allemaal mee zult moeten slepen. Denk vooraf dus goed na wat je zoal gaat doen tijdens je reis en pas je keuze hier op aan.
- Een paar slippers kan je ook vaak ter plekke nog kopen.
Een dichte canvas schoen of een sandaal kiezen?
- Als je de jungle in gaat wil je het liefste allebei meenemen.
- Over het algemeen is een canvas schoen handig om te voorkomen dat je bloedzuigers aan je voeten krijgt. Een dichte canvas schoen zorgt ook voor meer ondersteuning en het voorkomt dat er bijvoorbeeld steentjes en takjes onder je voet komen te zitten.
- Een nadeel is alleen dat, als het regent of als je in de buurt van rivieren gaat lopen, canvas schoenen snel doorweekt raken en daardoor minder comfortabel gaan lopen en je meer kans hebt op blaarvorming. Dan is een sandaal dus handiger.
Wanneer neem je een wandelschoen mee in plaats van een canvas schoen?
- Een canvas schoen is lichter om mee te nemen dan een trekkingschoen, neemt minder ruimte in, is minder warm dan een trekkingschoen en heeft toch een redelijk profiel.
- Mocht je snel last hebben van je voeten, ingewikkeldere bergtochten gaan maken (echt klimmen en klauteren of veel gewicht op je rug dragen) of je in koudere gebieden begeven, dan is een bergschoen comfortabeler.
Welke schoenen neem je mee naar warme gebieden?
- Sandalen zijn vaak voldoende.
- Als je van plan bent om ook nog wat trekkings/jungle tours/safari's te maken, dan zijn daarnaast een paar canvas schoenen aan te raden. Met name hoge canvas schoenen geven je voeten wat meer steun en bescherming.
- Sommige waterschoenen zijn ook erg handig voor wandelingen waarbij rivieren en nattigheid hoogtij vieren.
- Een stel (lichte, leren) wandelschoenen kan je meenemen als je van plan bent veel te lopen en je voeten wat meer comfort wilt gunnen.
Wanneer kies je voor een leren, en wanneer voor een Gore-Tex model als je wandelschoenen meeneemt op reis?
- Leren trekkingschoenen beschermen redelijk goed tegen vocht. Leer ventileert goed, waardoor (transpiratie)vocht wordt afgevoerd. Je moet ze wel goed blijven behandelen (invetten) als je ze waterdicht wilt houden. Als je stil gaat staan in een beek met leren schoenen, krijg je uiteindelijk wel natte voeten en het duurt daarna lang voordat de schoenen weer droog zijn.
- Trekkingschoenen met een Gore-Tex membraan zijn lichter en beter waterdicht dan leren schoenen. Ze zijn vooral handig in natte en in koude gebieden. Voor natte warme gebieden (tropen) zijn ze een stuk minder geschikt. De Gore-Tex voering belemmert dan de ventilatie, waardoor je voeten warmer blijven.
Welke sokken kan je meenemen op reis of naar warme gebieden?
Welke sokken neem je mee op reis?
Insectenwerende sokken of tropensokken meenemen op reis?
- handig als je naar een gebied gaat met veel muggen of teken. Deze sokken zijn geïmpregneerd, waardoor muggen en teken uit de buurt blijven.
- Naast gewone insectenwerende sokken is er ook een variant met zogenaamde 'Coolmax' die de kans op blaren verkleint en extra geschikt is voor de wat stevigere wandelingen.
Hiking of wandelsokken meenemen op reis?
- om je voeten zo goed mogelijk te beschermen tegen onder andere blaren tijdens lange of stevige wandelingen is het aan te raden om sneldrogende, temperatuurregulerende en naadloze sokken te kiezen.
Warme sokken meenemen op reis?
- in koude gebieden kun je het beste kiezen voor sokken die goed isoleren en tegelijk vochtregulerend zijn. Sokken met een hoog percentage wol zijn daarom ideaal in koude en vochtige condities.
Kan je DEET, antimuggen- en insectenmiddel, gebruiken op kleding?
- Muggen kunnen door dunne kleding, e dikkere kleding die strak tegen de huid zit, prikken.
- Je kunt je kleding met DEET inspuiten zolang het kleding van katoen, wol of linnen is. Ook kan je dat doen met permitrine, al is dat in Nederland nog niet toegestaan, zoals bij de klamboes
- Let op! DEET niet toepassen op sommige synthetische stoffen, leer, plastic (zonnebril!), vinyl en verf.
Geïmpregneerde kleding meenemen?
- Je kunt ook de reeds geïmpregneerde kleding aanschaffen!
- Geïmpregneerde kleding gaat vele wasbeurten mee, is soms zelf permanent geïmpregneerd, is volledig behandeld en heeft geen last van aantasting.
Hoe repareer je kleding tijdens het reizen?
Hoe repareer je kleding tijdens het reizen?
- Het meest professionele is om het gat te dichten of de knoop er weer op te naaien met naald en draad.
- Een snellere oplossing is echter om een veiligheidsspeld of wat duct tape te gebruiken.
- Ben je niet zo handig? Lokale kleermakers zullen je graag helpen.
- Ook kan je soms de pijpen van je broek afknippen en zo een korte broek van je beschadigde broek maken.
Hoe repareer je een schoen of sneaker als je op reis bent?
Hoe repareer je een schoen of sneaker als je op reis bent?
- Ben je lang op reis, of vaker het backpacken, dan zal je ongetwijfeld een keer te maken krijgen met kapotte schoenen.
- Je reserveschoenen of slippers komen dan tijdelijk goed van pas, maar een bezoek aan de lokale schoenmaker is een ervaring die je niet wil missen.
- het is soms een plek waar je kan zien hoe het onmogelijke toch mogelijk wordt gemaakt. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal nog gefixed kan worden!
Wat kan je doen als je veters zijn gebroken in het buitenland?
- Wanneer je op reis bent en niet in de gelegenheid bent om een nieuwe veter te kopen dan kan je eventueel flosdraad gebruiken om de veter (tijdelijk) te vervangen.
- Flosdraad ziet er misschien niet modieus uit, maar is zeer sterk en dun en is dus een ideaal materiaal om te gebruiken.
- Heb je geen flosdraad bij de hand? Dan werkt duct tape vast wel... ;)
Hoeveel kilo en spullen neem je mee in je rugzak, backpack, reistas of koffer?
Hoeveel gewicht wil je meenemen op reis?
- Hoeveel kilo je meeneemt op reis is ook weer zo'n punt waar iedereen een mening over heeft. Oldschool backpackers (van die gasten die jou altijd vertellen hoe het hoort) zweren vaak bij zo licht mogelijk. Daar is afzien vaak wel een soort reisdoel, maar zelden als het om gewicht gaat. De wat meer op comfort gerichte backpacker maakt ruim gebruik van de vele mogelijkheden die er zijn om met lichtgewicht artikelen op stap te gaan
- Hou altijd de relativiteit in de gaten, overal kan je spullen weggeven of doneren als je teveel bij je hebt, en bijna overal kan je ook spullen bijkopen als je te weinig bij je hebt
- Heb je weinig geld, tijd of zin om daar tijdens je reis mee bezig te zijn, steek dan wel iets meer tijd in je voorbereiding
- Uiteraard is en blijft het een persoonlijk kwestie wat je wel en niet mee wil nemen, dus neem vooral mee waar jij je prettig bij voelt en wat jij denkt nodig te hebben
Wat is nu zwaar of te zwaar voor en rugzak?
- Waar men in de jaren zeventig 25 tot 30 kilo op de rug geen probleem vond, wordt tegenwoordig 15 kilo soms al te zwaar gevonden. Licht en zwaar is vaak ook een kwestie van perceptie. Al is het uiteraard nu niet meer nodig om met 25 kilo op stap te gaan, tenzij je comfortabel wilt kamperen, een duikuitrusting mee wil nemen, of elke dag in een andere outfit wilt gaan stappen.
- Tussen de 10 en 15 kilo dragen is voor de meesten (man en vrouw) geen groot probleem. Hoe meer je wilt lopen en zwakker je rug hoe prettiger het is om dichter bij de 10 dan de 15 kilo te zitten. Heb je wieltjes, ga je weinig lopen of rondtrekken, dan is 15 tot 20 kilo voor de meesten ook nog prima te doen.
Wat weegt nu wat: jeans, muggenmiddel, reisschoenen, shirt, toiletspullen, etc?
Om een beeld te krijgen van hoeveel iets weegt, staat hieronder een handvat.
Spullen van +/- 2 kilo of meer zijn
- een tentje
- je rugzak of rolkoffer
Spullen van +/- 1,5 kilo zijn
- een paar berg- of wandelschoenen
- een zwaardere slaapzak
- een licht tentje
- een lichte rugzak
Spullen van +/- 1 kilo zijn
- een niet te grote slaapzak
- een zwaar boek
- een lichte spijkerbroek
- een dikker katoenen vest/trui/hoodie
Spullen van +/-500 gram zijn
- een normaal boek of een reisgids als Lonely Planet
- een klamboe
- een lange broek (katoen of polyester)
- een lichte dagrugzak
- een flightbag
- een dunne fleece
- een dunne broek of korte broek
- een paar Teva's of sandalen
- een volle fles shampoo
Spullen van +/- 250/300 gram zijn
- een dunne blouse
- een volle fles aftersun of zonnebrand
- een paar lichtgewicht sneakers
- een strandhanddoek
- een dunne lakenzak
Spullen van +/- 100/150 gram zijn
- een dunne blouse
- een stuk ondergoed
- twee paar sokken
- een flesje reisshampoo en wasmiddel
- een sneldrogende reishanddoek
- een flesje antimuggenmiddel
- je mobiel