Samenvattingen, aantekeningen, oude tentamens en begrippenlijsten voor: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Geselecteerde content bij: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Gerelateerde content aan: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Gerelateerde termen van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Wegwijzer bij: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Buitenland zaken bij: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Samenvattingen, studeren, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland
rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato
Samenvattingen en studiehulp bij Het bestel (Politeia) van Plato
- Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Boek 1 van Politeia van Plato
- Boek 2 van Politeia van Plato
- Boek 3 van Politeia van Plato
- Boek 4 van Politeia van Plato
- Boek 5 van Politeia van Plato
- Boek 6 van Politeia van Plato
- Boek 7 van Politeia van Plato
- Boek 8 van Politeia van Plato
- Boek 9 van Politeia van Plato
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato
Meer lezen
Internationale relaties en politiek als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving in het buitenland en NL
Filosofie, rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis bestuderen: vragen en antwoorden
Wat is rechtsgeschiedenis?
Wat houdt rechtsgeschiedenis in?
- Met rechtsgeschiedenis worden de historische ontwikkelingen van het recht in de breedste zin bedoeld.
- Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan hoe het vermogensrecht, personen- en familierecht, of erfrecht in de Romeinse tijd geregeld waren, maar ook hoe verschillende rechtsgebieden en rechtssystemen in verschillende landen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.
Waarom is de geschiedenis van het recht relevant voor het huidige rechtssysteem?
- Op het West-Europese continent bouwen alle codificaties van het burgerlijk recht voort op de structuur en begrippen van het Romeinse vermogensrecht. Dit Romeinse recht werd tot diep in de 19e eeuw beschouwd als gemeenschappelijk recht (ius commune). Kennis van het Romeinse recht geeft derhalve een goede inleiding op het hedendaagse Nederlandse recht en vormt tevens een belangrijke voorwaarde voor begrip van het recht in de landen van west-Europa.
- Daarnaast biedt rechtsgeschiedenis de mogelijkheid om constituties, rechtssystemen en rechtsgebieden met elkaar te vergelijken en laat het duidelijk zien in hoeverre het recht verweven is met maatschappelijke ontwikkelingen.
Wat houdt rechtsgeschiedenis in als studievak?
- Rechtsgeschiedenis is een studiegebied waar de grote verhalen samen komen. Het ene moment ben je onderscheid aan het maken tussen natuurrecht en rechtspositivisme, het andere bekijk je de grondwettelijke status van slaven in het klassiek Romeins rijk, en voordat je het weet ben je de grote denkers van de geschiedenis uit je kop aan het stampen.
- Betekent dat je al lezende hoofdzaken van bijzaken gaat scheiden en ook nog eens keihard aan het stampen bent en als het mee zit een vlammend betoog mag schrijven over slavernij in het Romeinse rijk.
Hoe zit de filosofie en rechtsgeschiedenis in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?
- Wat is codificatie?
- Hoe verliep de rechtsgeschiedenis van het Romeinse Recht?
- Op welke wijzen werd schadevergoeding toegepast vroeger en nu?
- Hoe werden schuld en straf begrepen in de loop der geschiedenis?
- Hoe werd er in de loop van de tijd gekeken naar rechter en rechtsbronnen?
- Welke veranderingen heeft het Europees Privaatrecht ondervonden in Frankrijk, Duitsland en Engeland?
- Hoe ziet de geschiedenis van de Europese rechtswetenschap er in het algemeen uit?
- Tussen de klassieke Oudheid en heden ten dage is het recht ingrijpend veranderd; welke wijzigingen zijn relevant en wat lag aan die wijzigingen ten grondslag?
- Hoe universeel zijn beginselen en waarden?
- Hoe kan de democratische rechtsstaat als een legitiem staatsmodel gezien worden?
- Op welke manier speelt de scheiding van staat en kerk tegenwoordig nog?
- Wat zijn de klassieke grondslagen van het hedendaagse recht?
- Wat houden legaliteit en legitimiteit in rechtspositivisme en natuurrechtsleer?
- Hoe en waarom is de juridische bescherming van de mens tot stand gekomen en ontwikkeld?
- Bronnen en verder lezen?
Wat is codificatie?
- Bij de Romeinen en de Grieken werd al onderscheid gemaakt tussen geschreven (ius ex scripto) en ongeschreven recht (ius ex non scripto). Codificatie valt onder het geschreven recht en vloeit voort uit de behoefte aan rechtszekerheid. Codificatie is een geschreven recht, waaraan de overheid een aan haar gezag ontleende, uitsluitende geleding toekent. Dit zorgt ervoor dat de rechtsoptekening volledig is. Het was de Engelsman Jeremy Bentham (1748-1832) die het woord voor het eerst gebruikte ten tijde van de Verlichting. Een codificatie moet voldoen aan drie kenmerken:
- er moet een overheid zijn die gezag uitoefent over haar onderdanen;
- het moet op schrift gesteld recht betreffen, en
- dat recht moet volledig zijn.
Hoe verliep de rechtsgeschiedenis van het Romeinse Recht?
- Het Romeinse recht is van grote invloed geweest op het moderne recht; nog steeds zijn er sporen van dit recht terug te vinden in de moderne rechtsstelsels. Grote delen van Europa, maar ook andere delen van de wereld, hebben in het verleden onder Romeins gezag gestaan. Toch hangt de verspreiding van het Romeinse recht slechts gedeeltelijk hiermee samen. Er zijn immers ook grote gebieden, waaronder delen van Duitsland maar ook de Nederlandse provincie Friesland, die nooit onder Romeins gezag hebben gestaan. Toch is ook hier het Romeinse recht gaan gelden dankzij de renaissance.
Hoe zag een personele executie er in de Romeinse tijd uit?
- In de Romeinse tijd was een executie gericht tegen een persoon en niet zoals bij ons tegen diens vermogen.
- Bij de Romeinen had onze term verbintenis nog de letterlijke betekenis, namelijk het boeien en daarmee tot slaaf maken van de schuldenaar door de schuldeiser. Dit kon enkel met een executoriale titel. De schuldeiser legde als teken van macht zijn hand op de schouder van de schuldenaar, zodat die laatste machteloos werd (handoplegging). Het resultaat was dat diegene slaaf werd; hij werd van rechtssubject tot rechtsobject en was dus juridisch gezien geen persoon meer.
Hoe zag het personaliteitsbeginsel en vaderlijke macht er uit?
- Vreemdelingen bestonden (net als slaven) in beginsel juridisch niet omdat ze geen subjectieve rechten hadden.
- Ze namen echter wel deel aan het rechtsverkeer onder de fictie ‘alsof zij Romeinse burgers waren’. De vreemdelingen bleven naar hun eigen recht leven, waar ze zich ook bevonden. Men noemt dit het personaliteitsbeginsel.
- Keizer Caracalla (ook wel Antonius) gaf in 212 op enkele uitzonderingen na (Joden en Egyptenaren) alle ingezetenen het Romeinse burgerschap, de constitutio Antoniniana. Hierdoor werd het personaliteitsbeginsel omgezet in het territorialiteitsbeginsel.
- In het latere keizerrijk werd dit echter weer omgezet in het personaliteitsbeginsel met betrekking tot de Germaanse volksstammen die zich in het rijk vestigden.
- Er is nog een groep mensen die zodanig in hun rechten en plichten werden beperkt dat men ze gelijk zou kunnen stellen met slaven. Dit waren de mannelijke en vrouwelijke Romeinen die onder de vaderlijke macht (patria potestas) stonden.
- Zij waren enerzijds gewoon Romeinsrechtelijk burger en konden met toestemming van de vader allerlei rechtshandelingen verrichten en hadden dus in die zin een juridische persoonlijkheid en aan de andere kant waren zij uitgesloten van alle op geld waardeerbare rechten en verplichtingen. Ze waren afhankelijk van de pater familias en werden alieni iuris (van andermans recht) genoemd. De vaderlijke machthebber werd sui iuris genoemd: van eigen recht.
Hoe werkt dit heden ten dage nog door?
- Het formele burgerlijke recht regelt de handhaving van het materiële burgerlijke recht. Het materiële recht gaat over de rechtsbetrekkingen tussen burgers onderling. Men kan ook nog een onderscheid maken tussen objectief en subjectief recht. Het objectieve recht is het geheel van rechtsregels dat in een bepaalde tijd en in een bepaalde gemeenschap geldt. In het objectieve recht worden bevoegdheden toegekend, dit heet een subjectief recht. Je kan dus zeggen dat het objectieve recht subjectieve bevoegdheden verleent.
- De drager van subjectieve rechten en verplichtingen heet persoon. Het geheel van de aan personen gebonden rechten en plichten heet vermogen. Het overgrote deel ervan is op geld waardeerbaar. Ook een negatief vermogen is een vermogen. Alleen de personen aan wie het objectieve recht geen vermogen toekent heeft geen privaatrechtelijke persoonlijkheid, een rechtsobject. Ons recht kent zulke personen niet, het Romeinse recht wel: de slaven en mannen en vrouwen onder vaderlijke macht.
- Daarnaast zijn er ook nog de personen aan die geen mens zijn: abstracte lichamen die dragers zijn van rechten en plichten en dus een vermogen hebben. Dit noemen wij de rechtspersonen (de staat, NV, BV, vereniging en stichting). Het Romeinse recht kende dit niet.
Hoe ziet de geschiedenis van het vermogensrecht er uit?
- De wetgeving van Justinianus bleef eeuwenlang de codificatie van het Byzantijnse rijk in de oorspronkelijke tekst.
- Zij werd wel telkens aangevuld door Novellen van latere keizers. De novellen waren vaak in het Grieks, en de rest bijna helemaal in het Latijn De Byzantijnse bevolking kon dit niet spreken en lezen en al spoedig verschijnen er Griekse vertalingen.
- Deze hadden op zichzelf geen rechtskracht: het pleidooi en de beslissing van de rechter moesten aanknopen bij de originele Latijnse tekst. Alleen een Novelle kon de latere tekst opzij zetten (lex posterior).
- Omstreeks 900 na Chr. kwam keizer Leo de Wijze met het plan om de wetgeving van Justinianus te ordenen. Het werd een zuiveringsoperatie uitgevoerd onder de naam Basilica. Er kwamen 60 boeken uit geordend in titels. Per titel kwam er een onderwerp en voor zover mogelijk werden alle regels die erover bestonden hier samengevoegd. Aan het einde van de 12e is het verheven tot codificatie.
- Vanaf 1350 gebruikte men een uittreksel van de Basilica in zes boeken: Hexabiblos. Dit is tot 1946 het officiële wetboek van Griekenland gebleven. Het vaste land van West–Europa heeft aan het einde van de 11e eeuw het Romeinse recht weer aangenomen als geldig recht (de receptie van het Romeinse recht).
- Aan deze rechtseenheid kwam een einde toen de nationale codificaties werden ingevoerd. Voor Nederland was dat op 1 mei 1809: Wetboek Napoleon ingerigt voor het Koningrijk Holland. De nationale codificaties bouwden wel voort op het gemeenschappelijke Romeinse recht. Men zou het Romeinse recht, ius Romanum, de pater familias kunnen noemen van de rechtsfamilies.
Hoe zag het procesrecht er in de Romeinse tijd uit?
- Het procesrecht handelt over de regels die de rechtsstrijd, de procedure, het geding of het proces beheersen. Er zijn meerdere soorten gedingen en elk van deze gedingen heeft zijn eigen procesrecht. Het procesrecht wordt ook wel het recht der acties of actiënrecht genoemd, naar het Latijnse woord actio voor rechtsvordering en proces. Met een proces kun je een executoriale titel verwerven om je recht ten uitvoer te leggen.
- Het Romeinse recht kende slechts één executoriale titel, namelijk het veroordelende of condemnatoire vonnis. Het huidige recht kent behalve aan executoriale titels ook aan authentieke akten executoriale kracht toe.
- In het Romeinse recht werd altijd veroordeeld tot het betalen van een geldsom. Meestal ging het om de waarde van de zaak, en ook niet zelden om een veelvoud van die waarde, vastgesteld door een schatting. In het Romeinse recht was er dus alleen sprake van een reële executie indien de oorspronkelijke eis al een geldbedrag betrof. In het Romeinse recht ging de praetor onmiddellijk over tot executie indien de gedaagde niet verscheen.
- Je moet de parate executie onderscheiden van eigenrichting. Hierbij neemt men het heft in eigen hand, de overheid komt er niet aan te pas. In het Romeinse recht kwam dit voor als een bestolene zijn gestolen zaak zelf onder de dief terugneemt.
Wat valt er op aan het personen- en familierecht in de Romeinse tijd?
- De Romeinse voogd was verantwoordelijk voor de zorg van het vermogen van de pupil. De Nederlandse voogd is hiernaast ook nog belast met de zorg voor de persoon van het kind.
- De voogd in de Romeinse tijd kon op twee manieren zijn taak vervullen: door zelf voor de pupil te handelen en diens belangen waar te nemen of door de wilsverklaringen van de pupil te bekrachtigen. Aan het einde van de voogdij moest rekening en verantwoording worden afgelegd. Indien er sprake was van wanbeheer kon de pupil de voogd strafrechtelijk vervolgen en zijn privévermogen aanspreken. Hij moest dan ook de pupil aan het begin van de voogdij de zekerheid geven dat hij het vermogen intact zou laten. Dit kon worden gezien als een waarborg of een garantie en kon de zakelijke vorm aannemen van een hypotheek. Dit was een uitzondering op de regel dat een hypotheek alleen kon ontstaan als er sprake was van schuld.
- De manier waarop een voogd tot voogdij kan worden geroepen is niet veranderd: door uiterste wil, door de wet of door benoeming. In het Romeinse recht werd er eest gekeken naar het testament. Indien de pater familias niets had bepaald of als het testament werd verworpen dan werd de naaste verwant in mannelijke lijn voogd. Dit was op grond van de wet. Als er geen verwantschap was dan benoemde de praetor een voogd. Buiten het eerste geval om was de voogdij een maatschappelijke plicht waar men slechts in uitzonderingen van kon onttrekken(hoge leeftijd, chronische ziekte of de zorg voor tenminste drie kinderen).
- Een rechtspersoon is een drager van rechten en plichten die geen mens is. In beginsel is ze gebonden aan dezelfde regels als de natuurlijke personen. De rechtspersoon handelt door middel van organen (bestuur enz.). Vooral van belang zijn de publiekrechtelijke rechtspersonen, zoals de staat. Gemeente, waterschap enz. In Rome trad het Romeinse volk als eenheid op met een eigen vermogen, net zoals het vermogen van de keizer dat voor staatsdoeleinden was bestemd (fiscus) en dat overging op de ambtsopvolger in plaats van op erfgenamen. Ook werd een stad wel eens als eenheid beschouwd.
- Het was echter niet hetzelfde als de rechtspersonen die wij kenen. De Romeinen zijn altijd een beetje bang geweest voor de consequenties die zouden kunnen volgen uit het benoemen van onbezielde persoon als juridische constructie.
- NB. dit is niet alles dat opvalt aan het personen -en familierecht in de Romeinse tijd.
Hoe was het vermogensrecht geregeld in het Romeinse rijk?
- Iustiniani Digesta: ‘‘Wanneer iemand een stuk grond heeft verkocht onder het beding dat...als de koper mocht besluiten tot vervreemding, deze aan niemand anders dan hem zelf mag vervreemden,...zal hij op grond van de overeenkomst van verkoop schadevergoeding kunnen eisen’.
- Toelichting: het Romeinsrechtelijke eigendomsbegrip heeft zijn stempel gedrukt op alle van het Romeins recht afgeleide rechtsstelsels. Bijzonder aan dit begrip is dat het algemeen en absoluut van aard is. Tevens dient men het, als juridisch begrip, te onderscheiden van het begrip ‘bezit’, omdat bezit van feitelijke aard is. Het Romeinse eigendomsbegrip is algemeen van aard omdat er géén principieel onderscheid wordt gemaakt tussen eigendomsrecht op een roerende zaak of die op een onroerende zaak. Het is absoluut omdat het onafhankelijk is van andere rechten.
Wat is er belangrijk bij het goederenrecht in de Romeinse tijd?
- Absolute of volstrekte rechten zijn rechten die je behalve tegen de wederpartij, ook tegen derden kunt inroepen en handhaven. Een subjectief recht dat enkel is in te roepen tegen de wederpartij en niet tegen derden, wordt een relatief of betrekkelijk of persoonlijk recht genoemd.
- Een absoluut recht kan men, in tegenstelling tot een relatief recht, ook handhaven tegen een opvolger onder bijzondere titel. Opvolging onder algemene titel is de overgang van een heel vermogen, dus van het geheel van subjectieve rechten en plichten. Hierbij gaan behalve alle baten ook alle kosten over op de opvolger.
- Het hangt van de manier waarop een recht is tot stand gekomen af of het een absoluut dan wel relatief recht is.
- Absolute rechten zijn nu limitatief in de wet opgesomd en voor vestiging hiervan is, omdat ze zo ingrijpend zijn, een enkele overeenkomst niet voldoende. Dit recht is meestal gevestigd op een zaak. Ook het Romeinse recht kende maar een beperkt aantal absolute rechten. Dit kwam doordat er maar weinig formula’s bestonden en daarom het aantal acties beperkt was, want zonder formula geen actie. Derhalve waren er ook maar weinig rechten. Dit gold ook voor de relatieve rechten en beide waren dus beperkt in aantal.
Welke verschillen zijn er tussen het verbintenissenrecht uit de Romeinse tijd en de huidige tijd?
- In de allervroegste tijd was de verplichting tot het geven en doen van iets en het recht deze verplichting op te eisen als juridisch begrip onbekend. Men kon wel zedelijk tot iets verplicht zijn. Indien iemand dat wat afgesproken nakwam was dit vrijwillig en onverplicht. Het had kenmerken van een schenking. Men kon een gemaakte afspraak kracht geven door de schuldenaar met zijn persoon in te laten staan voor de toekomstige nakoming: hij stelde met zijn persoon garant. Dit moet men letterlijk opvatten, bij niet nakomen werd men slaaf.
- Later verzwakte het lichamelijk geboeid zijn tot juridisch verbonden zijn. De Romeinen zijn hier echter nooit helemaal vanaf gestapt (denk aan het verbod op cessie). Wel zagen zij de verbintenis uiteindelijk, net als wij nu, als een rechtsbetrekking tussen tenminste twee personen, krachtens welke de een (de schuldeiser) gerechtigd is tot een prestatie, tot welke de ander (de schuldenaar) verplicht en in de regel aansprakelijk is.
Welke invloed heeft de Romeinse tijd op het erfrecht gehad?
- Alleen diegenen die geroepen waren maakten in het Romeinse recht aanspraak op de nalatenschap. Dit kon van rechtswege of door een positieve handeling, de aanvaarding.
- Er waren maar twee gronden van het geroepen zijn tot de nalatenschap: de uiterste wilsverklaring en de wettelijke geroepenheid. Zowel toen als nu kon je niet door een overeenkomst erfgenaam worden. Er bestaat een onderscheid tussen testamentair ofwel intestaat erfrecht en het wettelijke erfrecht ofwel erfrecht bij versterf. De laatste vorm treedt in werking wanneer geen geldig testament is opgemaakt en somt in wettelijke volgorde de nabestaanden van de overledene die recht hebben op het nalatenschap op.
- In het Romeinse recht sloten het intestaat en het testamentaire erfrecht elkaar uit. Als er maar voor een deel van het nalatenschap een testament was opgemaakt, werd dit uitgebreid tot de gehele nalatenschap. In ons recht kan men deels bij versterf en deels krachtens testament vererven.
Op welke wijzen werd schadevergoeding toegepast vroeger en nu?
- Het recht van de Germaanse volken die zich in de eerste eeuwen na Christus vestigden op het grondgebied van het uiteenvallende West-Romeinse Rijk, was het begin van de ontwikkelingen die later zouden leiden tot het hedendaagse straf- en schadevergoedingsrecht.
- Het koninkrijk van de Franken was van de stamkoninkrijken het best georganiseerd en het christendom werd onder de bevolking verspreid. De Frankische koningen hadden uiteraard het gezag, maar de andere Germaanse volken hadden wel een relatief zelfstandige positie en het eigen stamrecht bleef behouden.
- Ook bij de Germanen was de strafrechtspleging grotendeels een private aangelegenheid.
- Dit kwam omdat het merendeel van de strafbare feiten beschouwd werd als een verstoring van de vrede tussen de familie van de dader en die van het slachtoffer. Het slachtoffer en zijn familieleden moesten zelf actie ondernemen tegen de dader en diens familie. Oorspronkelijk stond de ondernomen actie in het teken van eigenrichting, waarbij er kritische kanttekeningen konden worden geplaatst of dit wel evenredig was met het aangedane leed door de dader ten opzichte van het slachtoffer. Het lag meer voor de hand dat elke vorm van wraak was toegestaan om het conflict te kunnen beslechten en de vrede tussen de families te herstellen. Het gezag van de stamkoning was namelijk te zwak om deze vorm van eigenrichting aan banden te kunnen leggen.
Hoe werden schuld en straf begrepen in de loop der geschiedenis?
- Het inheemse strafrecht is lange tijd een strafrecht geweest dat voor een substantieel deel was gebaseerd op hetgeen wat kon worden waargenomen. De bewijsvoering en waarheidsvinding in deze procedures berustte onder meer op godsoordelen en procesproeven. Dit betekende dat de voor iedereen waarneembare uitkomst geacht werd het oordeel van God in te houden over het gelijk of ongelijk van de partij die dit moest ondergaan. Ook de persoon van de eedhelper die geen inhoudelijke verklaring aflegde over iets wat hij zou hebben waargenomen, maar enkel een formele eed ter bevestiging van de betrouwbaarheid van de partij die hij steunde, kan in dit licht worden bezien.
Hoe werd er in de loop van de tijd gekeken naar rechter en rechtsbronnen?
- Zoals elke archaïsche rechtscultuur bestond het recht van de Germaanse volken uit ongeschreven rechtsgewoonten. Deze rechtsgewoonten verschilden van stam tot stam, omdat elke stam zijn eigen stamrecht had en zij werkten personeel.
- Dit betekende dat een lid van een bepaalde stam, waar hij zich bevond, altijd werd berecht op basis van zijn eigen stamrecht. Wanneer een stamlid een strafbaar feit begin op het grondgebied van een andere stam, dan waren toch de rechtsgewoonten van zijn eigen volk op hem van toepassing, en niet die van het volk waarvan hij de rechtsorde had geschonden.
Welke veranderingen heeft het Europees Privaatrecht ondervonden in Frankrijk, Duitsland en Engeland?
- Vóór de invoering van de Franse Code civil was men in Frankrijk, net zoals bij ons, van mening dat een verbintenis slechts een vordering jegens een persoon inhield en een goederenrecht een vordering op een goed. Een verbintenis leverde niet meteen eigendom van het goed op. Het recht op eigendom van de koper ontstond pas als de verbintenis (persoonlijke verplichting tot levering van de verkoper) ten uitvoer was gelegd. Sinds de Code Civil kan men echter door een verbintenis direct aanspraak maken op een goed. Levering of een andere 'traditio' is daarvoor niet een constitutief vereiste.
- De overgang tussen verbintenissen- en goederenrecht is in verhouding tot 'ons' recht daardoor flink vervaagd. Deze 'vervaging' geldt echter slechts met betrekking tot de verbintenis tot levering van een goed. Met betrekking tot pand ('Gage') moet men naast een daartoe strekkende verbintenis nog steeds het in pand gegeven goed overdragen. Het nieuwe Franse beginsel van eigendomsoverdracht is gebaseerd op beginsel van de contractsvrijheid.
Hoe ziet de geschiedenis van de Europese rechtswetenschap er in het algemeen uit?
- De Europese rechtswetenschap kent een lange geschiedenis. Je zou kunnen zeggen dat er sprake was van een gemeenschappelijke Europese rechtswetenschap tot het moment van de nationale codificaties.
Hoe heeft de Europese rechtswetenschap zich ontwikkeld vanaf de 12e eeuw tot de ontwikkeling van de nationale codificaties in de 18e eeuw (NB: toen was het Romeinse recht, met name het Corpus Iurus Civilis, van groot belang)?
- Het juridisch Humanisme, een nieuwe kijk op het civiele recht, werd geïnspireerd door het nieuwe denken in plaats van het aannemen van alles, zoals dit tijdens de Middeleeuwen gebeurde. Het kwam op twee plaatsen in verschillende tijden tot bloei: in de 16de eeuw in Frankrijk en in de 17de eeuw in Nederland.
- De juridisch Humanisten waren voornamelijk geïnteresseerd in de historische context van de teksten van het Coprus Iuris met behulp van niet-juridische bronnen uit die tijd. De meest bekende publicatie was de observatio, een korte tekst in het Latijn waarin een specifiek punt wordt gemaakt. Men ging in deze leer dus terug naar de oorsprong van de teksten, waarbij bijvoorbeeld Griekse teksten (Graeca leguntur) werden gebruikt om het Corpus Iuris te verklaren.
- Het juridisch Humanisme werd echter niet in de praktijk met open armen ontvangen. Voornamelijk de juristen die in de praktijk werkten met het recht hadden veel kritiek. De teksten waar zij hun argumenten op baseerden werden namelijk in twijfel gesteld.
Tussen de klassieke Oudheid en heden ten dage is het recht ingrijpend veranderd; welke wijzigingen zijn relevant en wat lag aan die wijzigingen ten grondslag?
- De moderne tijd kenmerkt zich onder andere door de opkomst van de natuurwetenschap in de vijftiende en zestiende eeuw. Dit leidde tot een radicaal ander wereldbeeld dan het wereldbeeld van de voorafgaande periode. De individuele mens komt centraal te staan. Hierdoor dient een nieuwe argumentatie gevonden worden ter rechtvaardiging van de onderwerping van de individu aan de rechtsorde. De klassieke voorstelling van
Hoe universeel zijn beginselen en waarden?
- In 1999 werd door een groep Britse moslims het doodvonnis uitgesproken over Terrence McNally, een Amerikaanse toneelschrijver. In zijn toneelstuk werd Jezus Christus voorgesteld als homoseksueel. Dit werd door de moslimgroep als godslasterlijk omschreven. Het doodvonnis houdt in dat McNally, wanneer hij naar een islamitische land reist, moet worden aangehouden en terechtgesteld. De leider van de groep is een Syrische geestelijke die sinds 1982 op een staatsuitkering in Engeland woont met zijn gezin. Hij stelt dat hij doet wat eigenlijk de Kerk van Engeland behoorde te doen: optreden tegen McNally die de eer van Jezus verwaarloosd. Daarnaast heeft hij ook liever dat de Britse maatschappij een islamitische wordt. Dit doel kan prima bereikt worden door het gebruik van geweld.
- Dit geval is relevant, omdat ons laat zien dat de wereld kleiner is geworden. Wat eerst ver weg leek, komt steeds dichterbij. Het betreffende toneelstuk werd geschreven door een Amerikaan en opgevoerd in Engeland, niet in Syrië, Saoedi-Arabië of een ander islamitisch land. Het delict ‘godslastering’ lijkt weer te zijn teruggekeerd in de westerse wereld. De sjeik eist namelijk dat de Saoedische wetgeving inzake godslastering ook in Engeland wordt toegepast.
Hoe kan de democratische rechtsstaat als een legitiem staatsmodel gezien worden?
- Een rechtsstaat ziet een politiek systeem waarbij bepaalde grenzen worden besteld aan de macht van de staat door het recht. Een rechtsstaat is een staat waarbij het recht boven de staat is verheven: het recht beperkt de macht van de wetgever, van de rechter en van de regering. Niet alle machtsbeperkingen zijn rechtsstatelijk: enkel die beperkingen die een basis hebben in het recht.
- Het ideaal van de rechtsstaat kan het best worden verwezenlijkt, wanneer:
- De staat gebonden is aan recht (legaliteitsbeginsel);
- De staat gebonden is aan grondrechten;
- Dit recht en deze grondrechten zijn neergelegd in een speciaal document (grondwet);
- Dit document enkel met verzwaarde meerderheid kan worden gewijzigd;
- Een speciaal orgaan de bevoegdheid heeft om te waarborgen dat de rechten van de burgers niet door de staat worden geschonden (constitutionele toetsing.
Op welke manier speelt de scheiding van staat en kerk tegenwoordig nog?
- Atheïsme is de ontkenning van het bestaan van een specifieke god: een transcendente, persoonlijke, geheel goede, almachtige schepper van hemel en aarde. Het atheïsme kent een lange historie, maar het is lastig te achterhalen hoeveel atheïsten er daadwerkelijk geweest zijn. Zij werden in het verleden immers vervolgd en gestraft. Het etiket ‘atheïst’ kan ook nu nog ernstige gevolgen hebben in sommige landen. Het is daarom onduidelijk hoeveel atheïsten zich in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran bevinden.
Wat zijn de klassieke grondslagen van het hedendaagse recht?
- De verlichting is geen ideologie of een religie, maar een culturele periode in de geschiedenis van Europa. Het is tevens een kritische houding tegenover verschillende overgeleverde tradities en gebruiken. Volgens Kant is verlichting ‘het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij te wijten heeft aan zichzelf. Onmondigheid is het onvermogen zijn verstand te gebruiken zonder de leiding van een ander. De oorzaak van deze onmondigheid is niet het gebrek aan verstand, maar een gebrek aan moed.’
Wat houden legaliteit en legitimiteit in rechtspositivisme en natuurrechtsleer?
- Het hogere recht staat ook wel bekend als het ‘natuurrecht’. Dit natuurrecht bestaat vanzelf (is aldus niet een creatie van de menselijke hand) en brengt tot uitdrukkelijk dat het hogere recht onveranderlijk en overal van kracht is. Voorstanders worden ook wel natuurrechtsaanhangers genoemd. Er zijn verscheidene varianten van natuurrechtelijk denken, maar de volgende kenmerken worden in alle varianten teruggevonden:
- Status: er is sprake van een absolute gelding van het natuurrecht.
- Bron: het natuurrecht vloeit voort uit de natuur.
- Keninstrument: de rede. Voor het kennen van het natuurrecht zijn de redelijke vermogens van de mens toereikend.
- Functie: kritische toets. Er wordt een inhoudelijke toets gebruikt voor de gelding van het positieve recht in de vorm van natuurrechtelijke beginselen. Wanneer positief recht deze toets niet doorstaat, kan dit niet als geldig worden erkend.
- Inhoud: metafysische ideeën. De inhoudelijke toets bestaat uit een verzameling van metafysische en speculatieve ideeën.
Hoe en waarom is de juridische bescherming van de mens tot stand gekomen en ontwikkeld?
- De herontdekking van het Corpus iuris civilis heeft gezorgd voor een gemeenschappelijke rechtscultuur van het continent, vooral voor het privaatrecht.
- De wettekst is in de zesde eeuw na Christus ontstaan en kent een duizendjarige voorgeschiedenis - namelijk begonnen bij de Wet van de XII Tafelen uit 451 voor Christus. Deze bleef van kracht tot aan Justinianus tijdperk en dit wordt het eerste leven van het Romeinse recht genoemd.
- Het tweede leven van het Corpus iuris civilis betreft de hernieuwde bestudering van de wettekst in de twaalfde eeuw. Receptie begon in de vroegmoderne tijd en eindigde toen men begon te codificeren in de negentiende eeuw. In dit tweede leven heeft de voorgeschiedenis van het Romeinse recht geen rol gespeeld.
- Het gecodificeerde recht bevatte inmiddels elementen die terug waren te leiden op Romeinsrechtelijke teksten. Dit is het derde leven van het Romeinse recht.
Bronnen en verder lezen?
- Filosofie, rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis :
- Keuzewijzer voor samenvattingen van Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis - Lokin & Zwalve
- Keuzewijzer voor samenvattingen van Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht - Cliteur & Ellian
- Keuzewijzer voor samenvattingen van Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten - Lokin & Brandsma
- Keuzewijzer voor samenvattingen van Lijf ende Goedt: de juridische bescherming van de menselijke persoon en diens vermogen; een schets van de westerse rechtsgeschiedenis - Hallebeek
Wat is filosofie?
Wat is filosofie?
- Filosofie is de studie naar de aard van de dingen, het bewustzijn, de zin en de reden van het bestaan. De studie wordt ook wel wijsbegeerte genoemd
Wat is de definitie van filosofie?
- Filosofie wil beschrijven, begrijpen en verklaren hoe het verlangen en het streven naar kennis en wijsheid in elkaar zit.
Waar komt filosofie vandaan?
- Filosofie betekent het houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid in het oud-Grieks).
Wat betekent filosofie in de dagelijkse praktijk
- In het dagelijks gebruik wordt de term filosofie meer gebruikt om een vorm van wijsheid of levensbeschouwing aan te geven, of iemands uitgangspunten.
Waarom staan filosofie en wijsbegeerte in de belangstelling?
- Door allerlei ontwikkelingen in de tijd waarin we nu leven, lijkt er tegenwoordig steeds meer belangstelling voor filosofie.
- Door de ontwikkeling van de technologie lijkt de mens gedwongen te worden om kritischer na te denken en worden filosofische vraagstukken steeds toegankelijker voor ook een groter publiek.
Waat kan je meer lezen over filosofie?
Filosofie, rechtsgeschiedenis en wijsbegeerte: vragen en antwoorden
Wat is filosofie?
Wat is filosofie?
- Filosofie is de studie naar de aard van de dingen, het bewustzijn, de zin en de reden van het bestaan. De studie wordt ook wel wijsbegeerte genoemd
Wat is de definitie van filosofie?
- Filosofie wil beschrijven, begrijpen en verklaren hoe het verlangen en het streven naar kennis en wijsheid in elkaar zit.
Waar komt filosofie vandaan?
- Filosofie betekent het houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid in het oud-Grieks).
Wat betekent filosofie in de dagelijkse praktijk
- In het dagelijks gebruik wordt de term filosofie meer gebruikt om een vorm van wijsheid of levensbeschouwing aan te geven, of iemands uitgangspunten.
Waarom staan filosofie en wijsbegeerte in de belangstelling?
- Door allerlei ontwikkelingen in de tijd waarin we nu leven, lijkt er tegenwoordig steeds meer belangstelling voor filosofie.
- Door de ontwikkeling van de technologie lijkt de mens gedwongen te worden om kritischer na te denken en worden filosofische vraagstukken steeds toegankelijker voor ook een groter publiek.
Waat kan je meer lezen over filosofie?
Wat is kennis, en wat betekent waarheid?
Wat is kennis?
- Er zijn allerlei soorten kennis. Alles wat wij weten, of denken te weten is een vorm van kennis. De studie die zich bezighoudt met de verschillen en overeenkomsten tussen deze vormen van kennis noemen wij epistemologie, de kennis-theorie. Dit is een tak van de filosofie die de aard, oorsprong, beperkingen en geldigheid van menselijke kennis bestudeert. De twee meest voorkomende vormen van kennis zijn propositionele kennis en toepasbare kennis, oftewel know-how.
- Propositionele kennis is kennis gebaseerd op feiten, bijvoorbeeld twee plus twee is vier, of de wereld is rond.
- Toepasbare kennis, of procedurele kennis, daarentegen is de praktische kennis en de vaardigheden die iemand in staat stellen om met bepaalde situaties om te gaan. Iemand weet hoe hij moet zwemmen, dit betekent echter niet dat diegene feitelijk in staat is uit te leggen hoe dit moet.
- Een groot verschil tussen propositionele kennis en toepasbare kennis is dat toepasbare kennis toegankelijk lijkt voor de meeste wezens, terwijl propositionele kennis bepaalde intellectuele capaciteiten vereist, menselijke capaciteiten.
Wat is feitelijke kennis?
- Voordat we over kennis kunnen spreken zijn er eerst twee vereisten. Ten eerste moet de kennis 'waar zijn', je kunt niet spreken van kennis als het niet klopt (truth requirement). Wanneer we over iemand spreken die over kennis beschikt dan gaan we er vanuit dat deze persoon het bij het juiste eind heeft. De kennis dient dus wel te kloppen.
- Ten tweede dient de kennis geloofd te worden, wanneer iemand aangeeft over bepaalde kennis te beschikken maar zelf gelooft dat het anders zit wordt het lastig om te geloven dat het echte kennis is (belief requirement). Kennis is aanzien, kennis wordt gezien als een soort van succes. Maar om het als succes te zien moet het wel geloofd worden, ook door die persoon zelf. Vandaar dat kennis bestaat uit een combinatie van het beschikken over kennis, het weten dat iets waar is, en het geloof in de juistheid en het belang van deze kennis.
Wat is ware kennis?
- Kennis is iets anders dan ervan uitgaan dat iets klopt. Om over ware kennis te spreken moet kennis het resultaat zijn van iemands inspanningen, in plaats van toeval. Zo zal een getrainde boogschutter over het algemeen, als de omstandigheden juist zijn, de roos raken. Een ongetraind iemand daarentegen kan toevallig ook een keer geluk hebben en de roos raken. Dit succes kan echter niet herhaald worden, het is een succes gebaseerd op toeval en kan daarom niet gezien worden als echte kennis.
- De epistemologische vraag is dan wat er toegevoegd moet worden aan een geloof om het als kennis te kunnen zien. Wat moet er gebeuren om het succes aan de persoon toe te rekenen in plaats van aan het toeval? Maar is het wel mogelijk om een formule voor kennis vast te stellen, is er wel een factor die alle vormen van kennis verbindt? Of misschien is er wel een formule waar alle kennis aan voldoet maar is die zo complex dat het eigenlijk niet eens nut heeft om er achter te komen hoe die in elkaar zit. Ook al blijkt uiteindelijk dat een definitie van kennis te hoog gegrepen is dan nog geeft deze zoektocht ons een goed beeld van wat kennis nou eigenlijk is.
Wat is waarheid?
- Deze vorm van de waarheid is intuïtief, we gaan er eigenlijk automatisch al vanuit dat de waarheid losstaat van onze mening over het betreffende onderwerp. Denken dat iets waar is maakt het niet waar. Of de wereld rond is ja of nee heeft niks te maken met wat mensen denken, of voor waar houden. De vorm van de aarde is geheel afhankelijk van de vorm van de aarde. Waarheid is dus gebaseerd op feiten en niet op meningen.
Bronnen
- o.a "What is this thing called Knowledge? van Pritchard: Lees hier meer van en over dit boek
Wetenschapsfilosofie: begrippen en definities
Belangrijke begrippen met definitie en belangrijke relevante filosofen en stromingen:
- A priori
- Analytisch / synthetisch
- Axioma
- Behaviorisme
- Bewustzijnsfilosofie
- Bildung
- Contextualisme
- Communicatief handelen
- Strategisch handelen
- Deductie
- Inductie
- Synchronie
- Empirische wetenschap
- Existentiële uitspraak / universele uitspraak
- Externalisme
- Functionalisme
- Gegevene
- Heuristiek
- Instrumentalisme
- Realisme
- Internalisme
- Klassieke natuurwetenschap
- Metavertelling
- Naturalisme
- Objectivisme
- Onderbewuste
- Oorzaken
- Paradigma
- Positivisme
- Postmodernisme
- Pseudowetenschap
- Sociaal handelen
Bronnen en verder lezen
Bronnen en verder lezen
Rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie: uitgelichte boeksamenvattingen
Boeksamenvatting bij A New Introduction to Jurisprudence Legality, Legitimacy and the Foundations of the Law van Cliteur & Ellian
Samenvattingen en studiehulp bij A New Introduction to Jurisprudence Legality, Legitimacy and the Foundations of the Law van Cliteur & Ellian
- Boeksamenvatting bij A New Introduction to Jurisprudence Legality, Legitimacy and the Foundations of the Law van Cliteur & Ellian is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Waar gaat het boek A New Introduction to Jurisprudence: Legality, Legitimacy and the Foundations of the Law over? - Chapter 0
- Wat is de synthese tussen natuurrecht en rechtspositivisme? - Chapter 1
- Is de democratische rechtsstaat een toekomstbestendige regeringsvorm? - Chapter 2
- Wat is de juiste verhouding tussen staat en religie? - Chapter 3
- Hebben waarden en normen universele gelding? - Chapter 4
- Wat zijn de klassieke wortels van het moderne recht? - Chapter 5
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij A New Introduction to Jurisprudence Legality, Legitimacy and the Foundations of the Law van Cliteur & Ellian
Meer lezen
Filosofie & Rechtsgeschiedenis als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen als Advocaat & Jurist
Boeksamenvatting bij Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht van Zwalve
Samenvattingen en studiehulp bij Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht van Zwalve
- Boeksamenvatting bij Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht van Zwalve is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Hoe is de grote invloed van het Romeinse recht op het recht wereldwijd ontstaan? - Chapter 1
- Welke bronnen lagen ten grondslag aan het Romeinse recht? - Chapter 2
- Hoe is het Romeinse recht gecodificeerd en welke gevolgen had dit? - Chapter 3
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea.
Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea.
- Boeksamenvatting bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea. is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Wat zijn klassieke en sociale grondrechten? - Chapter 1
- Hoe zijn grondrechten ontstaan en hoe hebben ze zich in het verleden ontwikkeld? - Chapter 2
- Hoe hebben grondrechten invloed op verschillende individuen? - Chapter 3
- Hoe worden grondrechten beschermd? - Chapter 4
- Wat is de reikwijdte van grondrechten en welke verschillende interpretaties zijn er? - Chapter 5
- Welke beperkingen kennen grondrechten? - Chapter 6
- Welke positieve verplichtingen kennen grondrechten? - Chapter 7
- Wat zijn de horizontale werkingen van grondrechten? - Chapter 8
- Kunnen grondrechten ook botsen? - Chapter 9
- Welke interactie bestaat er tussen de verschillende rechtsordes? - Chapter 10
- Wat is de rol van rechters en wetgevers met betrekking tot grondrechten? Chapter 11
Naar de samenvatting
Meer lezen
Strafrecht als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin & Zwalve
Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin & Zwalve
- Boeksamenvatting bij Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin & Zwalve is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Wat is de basis van de Europese codificatie? - Chapter 1
- Hoe verhouden codificatie en natuurrecht zich tegenover elkaar? - Chapter 2
- Hoe verliep de Romeinse codificatiegeschiedenis? - Chapter 3
- Hoe verliep de Italiaanse codificatiegeschiedenis? - Chapter 4
- Hoe verliep de Franse codificatiegeschiedenis? - Chapter 5
- Hoe verliep de codificatiegeschiedenis van de Duitse (deel)staten? - Chapter 6
- Hoe verliep de Nederlandse codificatiegeschiedenis? - Chapter 7
- Hoe verliep de Zwitserse codificatiegeschiedenis? - Chapter 8
- Wat zijn mogelijke alternatieven voor codificatie? - Chapter 9
- Hoe is het recht tussen de lidstaten geregeld in Europa? - Chapter 10
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en Bestuur als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen als advocaat of jurist
Boeksamenvatting bij Hoofdstukken uit de Geschiedenis van het Europese Privaatrecht I: Inleiding en zakenrecht van Zwalve
Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken uit de Geschiedenis van het Europese Privaatrecht I: Inleiding en zakenrecht van Zwalve
- Boeksamenvatting bij Hoofdstukken uit de Geschiedenis van het Europese Privaatrecht I: Inleiding en zakenrecht van Zwalve is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Deel I: Beknopte geschiedenis van het Europese privaatrecht: Ius Commune en Ius Proprium - Chapter 1
- Deel I: De omvang van de receptie - Chapter 2
- Deel I: Aard en bestanddelen van het Ius Commune - Chapter 3
- Deel I: Kort overzicht nationale codificaties - Chapter 4
- Deel II: Eigendom en bezit: Ius Commune - Chapter 5
- Deel II: Frans recht - Chapter 6
- Deel II: Duits recht - Chapter 7
- Deel II: Engels recht - Chapter 8
- Deel III: Eigendomsoverdracht van roerende zaken: Ius Commune - Chapter 9
- Deel III: Frans recht - Chapter 10
- Deel III: Duits recht - Chapter 11
- Deel III: Engels recht - Chapter 12
- Deel IV: Cessie: Ius Commune - Chapter 13
- Deel IV: Frans recht - Chapter 14
- Deel IV: Duits recht - Chapter 15
- Deel IV: Engels recht - Chapter 16
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Hoofdstukken uit de Geschiedenis van het Europese Privaatrecht I: Inleiding en zakenrecht van Zwalve
Meer lezen
Recht en Bestuur als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen als advocaat of jurist
Boeksamenvatting bij Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian
Samenvattingen en studiehulp Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian
- Boeksamenvatting bij Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Wat houden legaliteit en legitimiteit in rechtspositivisme en natuurrechtsleer? - Chapter 1
- Hoe kan de democratische rechtsstaat als een legitiem staatsmodel gezien worden? - Chapter 2
- Op welke manier speelt de scheiding van staat en kerk tegenwoordig nog? - Chapter 3
- Hoe universeel zijn beginselen en waarden? - Chapter 4
- Wat zijn de klassieke grondslagen van het hedendaagse recht? - Chapter 5
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Lijf ende Goedt: de juridische bescherming van de menselijke persoon en diens vermogen; een schets van de westerse rechtsgeschiedenis van Hallebeek
Samenvattingen en studiehulp bij Lijf ende Goedt: de juridische bescherming van de menselijke persoon en diens vermogen; een schets van de westerse rechtsgeschiedenis van Hallebeek
- Boeksamenvatting bij Lijf ende Goedt van Hallebeek is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Over het boek
- Rechtsgeschiedenis helpt het recht in sociaal historische context te begrijpen en is van belang voor het begrip van de onderlinge samenhang van de ons omringende rechtsstelsels.
- De externe of uitwendige rechtsgeschiedenis is samengevat in de woorden Lijf Ende Goedt, is van alle tijden en plaatsen.
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin & Brandsma
Samenvattingen en studiehulp bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin & Brandsma
- Boeksamenvatting bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin & Brandsma is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Hoe ziet de geschiedenis van het vermogensrecht er uit? - Chapter 1
- Hoe zag het procesrecht er in de Romeinse tijd uit? - Chapter 2
- Wat valt er op aan het personen- en familierecht in de Romeinse tijd? - Chapter 3
- Wat is er belangrijk bij het goederenrecht in de Romeinse tijd? - Chapter 4
- Welke verschillen zijn er tussen het verbintenissenrecht uit de Romeinse tijd en de huidige tijd? - Chapter 5
- Welke invloed heeft de Romeinse tijd op het erfrecht gehad? - Chapter 6
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin & Brandsma
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Recht als raadsel: Een inleiding in de rechtsfilosofie van Westerman
Samenvattingen en studiehulp bij Recht als raadsel: Een inleiding in de rechtsfilosofie van Westerman
- Boeksamenvatting bij Recht als raadsel: Een inleiding in de rechtsfilosofie van Westerman is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Wat is de betekenis van het recht volgens Austin? - Chapter 1
- Wat zijn de verschillende gedachten over gewoonterecht? - Chapter 2
- Kan gewoonterecht wel echt recht genoemd worden? - Chapter 3
- Waarom wordt het recht gehoorzaamd? - Chapter 4
- Wat houdt het natuurrecht en de contracttheorie in? - Chapter 5
- Wat zijn algemene regels en welke functie vervullen deze regels? - Chapter 6
- Wat is de sturende functie van het recht? - Chapter 7
- Juridische beslissingen - Chapter 8
- Wat is de wenselijke verhouding tussen de wetgever en de rechter? - Chapter 9
- Moet recht gerechtvaardigd worden? - Chapter 10
- Welk doel dient de straf te dienen? - Chapter 11
- Wat houdt het rechtspositivisme in? - Chapter 12
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Recht, orde en vrijheid. Een historische inleiding in de rechtsfilosofie van Maris & Jacob
Samenvattingen en studiehulp bij Recht, orde en vrijheid. Een historische inleiding in de rechtsfilosofie van Maris & Jacob
- Boeksamenvatting bij Recht, orde en vrijheid. Een historische inleiding in de rechtsfilosofie van Maris & Jacob is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Welke stromingen kent de rechtsfilosofie? - Chapter 1
- Hoe ontwikkelde de rechtsfilosofie zich in de Oudheid en in de Middeleeuwen? - Chapter 2
- Hoe begon de moderne tijd van de rechtsfilosofie en wat zijn de gedachten in deze tijd? - Chapter
- Wat zijn de gedachten van Hobbes, Locke en Spinoza? - Chapter 4
- Door welke gedachten wordt de Verlichting gekenmerkt? - Chapter 5
- Wat zijn de gedachten van Kant (1724-1804)? - Chapter 6
- Hoe ontwikkelde de rechtsfilosofie zich in de 19e eeuw? - Chapter 7
- Welke ontwikkelingen waren er in de eerste helft van de 20e eeuw? - Chapter 8
- Welke ontwikkelingen waren er in de tweede helft van de 20e eeuw? - Chapter 9
- Welke conclusies kunnen er getrokken worden met betrekking tot recht, orde en vrijheid? - Chapter 10
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Recht, orde en vrijheid. Een historische inleiding in de rechtsfilosofie van Maris & Jacob
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Straf en Schadevergoeding: drie historische hoofdstukken van Broers
Samenvattingen en studiehulp Straf en Schadevergoeding: drie historische hoofdstukken van Broers
- Boeksamenvatting bij Straf en Schadevergoeding: drie historische hoofdstukken van Broers is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Hoe werkt vergelding en vergoeding? - Chapter 1
- Wat wordt verstaan onder schuld en straf? - Chapter 2
- Wat is de rol van rechter en rechtsbronnen? - Chapter 3
- Straf en Schadevergoeding: drie historische hoofdstukken - Begrippenlijst - Broers - 1e druk
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij The Concept of Law van H.L.A. Hart
Samenvattingen en studiehulp bij The Concept of Law van H.L.A. Hart
- Boeksamenvatting bij The Concept of Law van H.L.A. Hart is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Wetten en bevelen - Chapter 2
- Wat zijn de verschillende soorten wetten? - Chapter 3
- Soeverein en het volk - Chapter 4
- Recht als samenkomst van primaire en secundaire regels - Chapter 5
- Bulletpoint Formalisme en regel-scepticisme - Chapter 7
- De wet en Moraliteit - Chapter 9
Naar de samenvatting
Meer lezen
Arrest & Jurisprudentie als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen als Advocaat & Jurist
Boeksamenvatting bij The Fall and Rise of Blasphemy Law van Cliteur & Herrenberg
Samenvattingen en studiehulp bij The Fall and Rise of Blasphemy Law van Cliteur & Herrenberg
- Boeksamenvatting bij The Fall and Rise of Blasphemy Law van Cliteur & Herrenberg is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Waar gaat het boek over? Een introductie tot blasfemie - Chapter 1
- Blasfemie en de wet; hoe luidt de geschiedenis van blasfemie-wetgeving? - Chapter 2
- Hoe luidt de geschienidenis van de English Law of Blasphemy? - Chapter 3
- Hoe luidt de geschiedenis van de Nederlandse blasfemie wetgeving (tussen 1932-2014)? - Chapter 4
- Death of a Princess; De eerste echte botsing tussen religieus fundamentalisme en vrijheid van meningsuiting? - Chapter 5
- De critici van Salmon Rushdie; wie en waarom? - Chapter 6
- John Stuart Mill's "If All Mankind Minus One"; Hoe werd het gedachte experiment een realiteit? - Chapter 7
- Hoe hebben vrijheid van religie en blasfemie wetgeving zich op internetnationale schaal ontwikkeld? - Chapter 8
- Hoe verhouden blasfemie, multiculturalisme en de vrijheid van meningsuiting zich in hedendaags Groot-Brittannië? - Chapter 9
Naar de samenvatting
Meer lezen
Recht en bestuur als studie en kennisgebied
Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland
Boeksamenvatting bij Vergelding en vergoeding: enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad van Feenstra
Samenvattingen en studiehulp bij Vergelding en vergoeding: enkele grepen uit de geschiedenis van de onrechtmatige daad van Feenstra
- %node:title is gedeeld op JoHo WorldSupporter
Inhoudsopgave
- Deel I: Vergelding en Vergoeding
- Deel II: Artikel 6:162 BW
- Deel III: Lex Aquilia (verbintenis uit delict in het Romeinse recht)
- Deel IV: Onrechtmatige daad in de 12e tot 19e eeuw
- Deel V: Inleidinge tot de Hollandse Rechtsgeleerdheid van Hugo de Groot
Naar de samenvatting
- Samenvattingen en studiehulp gebruiken: %node:title
Meer lezen
Filosofie & Rechtsgeschiedenis als studie en kennisgebied
Werken en jezelf ontwikkelen als Advocaat & Jurist
Filosofie en rechtsfilosofie studeren en stage in het buitenland
Titel | ||
---|---|---|
Filosofie en rechtsfilosofie studeren en stage in het buitenland |
Uitgelichte samenvattingen en studiehulp op JoHo WorldSupporter
Politeia: Samenvatting van Politeia van Aristoteles en Politeia van Plato (De Staat) - Summary of study book Inleiding op Plato In het jaar 399 v.chr. werd Socrates (469-399) ter dood veroordeeld wegens... |
|
Supersamenvattingen Romeins Recht: Prota door Lokin + Beknopte Geschiedenis door Zwalve - Summary of study book Opmerkingen (red) mbt de samenvatting: lay out en de opmaak zijn wat onoverzichtelijk; inhoud is OK... |
|
Samenvatting van Beknopte Geschiedenis van het Romeins Recht door Zwalve - Summary of study book A Inleiding in het Romeinse recht Niet alleen is het Romeinse recht van grote invloed geweest, maar nog... |
|
Samenvatting van Geleerd Recht, een geschiedenis van de Europese rechtswetenschap in vogelvlucht - van den Berg - Summary of study book Hoofdstuk 1 Waarom is het van belang om, bij de rechten studie, te leren over de Europese... |
|
Europese rechtsgeschiedenis samenvatting - Summary of study book Week 1: H1&H2 Codificatie en natuurrecht Codificatie is... |
|
Samenvatting: Rechtsfilosofie Inleiding - Summary of study book Hoofdstuk 1. Verkenning Inleiding Het is eigenlijk niet mogelijk om een definitie van... |
|
Supersamenvatting Romeins recht: Prota van Lokin - Summary of study book Hoofdstuk 2 - Procesrecht Het procesrecht wordt ook wel het recht der acties genoemd, naar het Latijnse... |
|
Boeksamenvatting bij Over de wet van Thomas van Aquino - Summary of study book Inleiding Quaestiones 90-97 zijn net als de rest van de Summa Theologica als volgt opgebouwd. Thomas leidt... |
|
Boeksamenvatting bij de 3e druk van Vergelding en Vergoeding van Feenstra - Summary of study book Deel I: Vergelding en Vergoeding Vergelding (opleggen van straf) en vergoeding (verplichten tot het betalen... |
|
Boeksamenvatting bij de 3e druk van Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis e.a. - Summary of study book Hoofdstuk 1 - Introductie Klassieke en sociale rechten Grondrechten kan men omschrijven als fundamentele... |
Oude tentamens met uitwerkingen bij Europese rechtsgeschiedenis: verschillende jaargangen - Study test and exam questions Tentamen Europese rechtsgeschiedenis 30 mei 2013 versie 1 C. 2, 3, 20 ‘Keizers Diocletianus en Maximianus... |
|
Oefenvragen bij Nova Exempla (Zwalve) - Study test and exam questions Deze oefen tentamenvragen zijn geschreven in het studiejaar 2013-2014. I Eigendom en mede-eigendom... |
|
TentamenTickets Grondslagen van het Recht - UL - Study exam tip TentamenTickets: Tips & Tricks bij het voorbereiden op de tentamens belangrijke onderwerpen zijn: Hoe het... |
|
Voorbeeld tentamenvragen Europese Rechtsgeschiedenis - Study test and exam questions Onderstaande tekst bevat drie oefententamens te gebruiken bij het vak Europese Rechtsgeschiedenis, zoals gegeven aan de... |
|
TentamenTests bij de 10e druk van Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin en Brandsma - Study test and exam questions Hoe ziet de geschiedenis van het vermogensrecht er uit? - TentamenTests 1 MC-vragen Vraag 1... |
Rechtsgeschiedenis zei u? Eh… hoezo? – Asser - Samenvatting van artikel - Summary of scientific article Volgens Asser is rechtsgeschiedenis niet langer een middel om oplossingen te vinden voor dringen vragen, die de... |
|
Begrippenlijst beknopte geschiedenis van het Romeins Recht - Study terms and glossary Europa en het Romeinse recht Imperium Romanum Het Romeinse rijk.... |
|
Belangrijke personen en stromingen Europese rechtsgeschiedenis: definities en omschrijvingen - Study terms and glossary Personen Europese rechtsgeschiedenis Romulus Een van de stichters van Rome. Bezat het imperium.... |
|
Artikelsamenvatting bij Welke juridische ontwikkelingen hebben plaatsgevonden tussen 1950 en 2016? - Summary of scientific article Wat was het doel van de Schuman Verklaring (1950)? De achterliggende gedachte van het Schuman plan was de... |
|
Begrippenlijst bij de 1e druk van Straf en Schadevergoeding: drie historische hoofdstukken van Broers - Study terms and glossary Hoe werkt vergelding en vergoeding? - Chapter 1 Accusatoir strafproces: Een strafprocesvorm waarin beide... |
Samenvattingen: de beste studieboeken voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis samengevat - Study guide for summaries Samenvattingen en studiehulp bij Rechtsfilosofie en Rechtsgeschiedenis Inhoudsopgave Samenvatting bij het boek: A... |
|
Samenvattingen: startpagina voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis - Study guide for summaries Samenvattingen en studiehulp voor rechtsfilosofie en rechtsgeschiedenis Waar gaat de pagina over? Inhoud:... |
|
Rechtsfilosofie, ethiek en juridisch handelen: samenvattingen van uitgelichte artikelen - Study guide for summaries Verzameling van samenvattingen bij artikelen rond het thema Rechtsfilosofie en ethiek en juridisch handelen. Deze set... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht van Zwalve - Study guide for summaries Studiegids bij Beknopte geschiedenis van het Romeinse recht van Zwalve Inhoudsopgave Boeksamenvattingen bij... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve - Study guide for summaries Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken uit de Europese codificatiegeschiedenis van Lokin en Zwalve... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van Lokin en Brandsma - Study guide for summaries Samenvattingen en studiehulp bij Prota: Vermogensrechtelijke leerstukken aan de hand van Romeinsrechtelijke teksten van... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis e.a. - Study guide for summaries Studiegids bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis e.a.InhoudsopgaveSamenvatting bij het boek: Hoofdstukken... |
- politicologie en politiek
- staats- en bestuursrecht
- sociaal recht
- notarieel recht
- juridische studies en rechten
- internationaal recht
- strafrecht
- ICT recht en intellectueel eigendomsrecht
- fiscaal recht
- criminologie en crimineel gedrag
- bestuur en beleid
- bedrijfsrecht
- arresten
- alle rechtsgebieden
- civiel, burgerlijk en privaatrecht
- Samenvattingen en studiehulp voor: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- Studie in het buitenland op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- Competenties en vaardigheden op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- Organisaties en werkgevers op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- Stages op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- Vrijwilligerswerk op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- Werken op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
Samenvattingen en studiehulp voor: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- Samenvattingen voor rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie: check je studie, vak of boek op JoHo WorldSupporter
- Summaries and study notes voor rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie: check de engelstalige samenvattingen en studiehulp op JoHo WordSupporter
- Voor een overzicht van de uitgelichte samenvattingen: zie samenvattingen en studiehulp: per studie, vak en vakgebied
Studie in het buitenland op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- van college volgen, minor halen, master doen, PHD, promotie tot voorbereiding en vertrek: zie studeren in het buitenland en onderzoek doen in het buitenland
- voor taalcursussen: zie taalcursus in het buitenland of taalreizen van Chinees tot Spaans leren
- Zie ook studie in het buitenland verzekeren om te zorgen dat er in het buitenland niets mis gaat en dat je visum kan worden aangevraagd
Competenties en vaardigheden op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- voor competenties en vaardigheden verbeteren: zie je kwaliteiten verbeteren en versterken in binnen- en buitenland
- voor competenties en vaardigheden per studiegebied of werkveld: zie competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven
Organisaties en werkgevers op het gebied van: rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- voor werken in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland
- voor functies, rollen en werkzaamheden: zie functies en werkzaamheden tijdens je baan, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland
Stages op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- voor stagelopen in Nederland: zie praktijkstage en afstudeerstage in Nederland
- voor stagelopen in het buitenland: zie stagelopen in het buitenland en werkervaring opdoen op reis
- voor stages en werkervaringsplaatsen op JoHo WorldSupporter: zie Internships and work experience
Vrijwilligerswerk op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- voor vrijwilligerswerk in het buitenland: zie vrijwilligerswerk in het buitenland doen en projecten steunen
- voor vrijwilligerswerk en projectondersteuning op JoHo WorldSupporter: zie Volunteering and projects abroad
Werken op het gebied van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- voor carrière plannen en je loopbaan kiezen: zie carrièreplanning
- voor plezier en tevredenheid met je werk: zie werkplezier en energie uit werk
- voor werk in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland en werkvakantie en working Holidays
- voor banen in het buitenland, werken en reizen en zomerbanen op JoHo WorldSupporter: zie jobs, travel and work abroad
- voor betrokken werkvelden en onderliggende vakgebieden zie elders op deze pagina
JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie?
- Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland
Studiekeuze maken en master kiezen
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland
Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- Gevaar of diefstal van voorkomen bij reizen en backpacken?
- Spullen inpakken of handig meenemen bij reizen en backpacken?
- Wat te doen bij verblijf of verhuizen naar het buitenland?
- rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie en emigreren of wonen in het buitenland