Samenvattingen voor politicologie en politiek: van tentamen doen tot studie en stage in het buitenland

 

van vaardigheden verbeteren, vacatures verkennen tot vertrekken naar het buitenland

van slim studeren tot samenvattingen stampen

politicologie en politiek

Samenvattingen, studeren, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland

Democratie en politiek: basisvragen en antwoorden

Democratie en politiek: basisvragen en antwoorden

Wat is politiek en wat is internationale politiek?

Wat is politiek en wat is internationale politiek?

Wat is politiek en internationale politiek

  • Politiek in de breedste zin van het woord is de activiteit waarmee een groep mensen algemene regels maakt, vormgeeft en invoert. Het is onlosmakelijk verbonden met begrippen als ‘conflict’ en ‘samenwerking’. Hoewel het vaak wordt gezien als een proces om conflicten op te lossen, is dit eigenlijk te beperkt. Het gaat meer om het proces van zoeken naar oplossingen, dan het vinden van een oplossing.
  • Politiek wordt op twee manieren uitgeoefend. Ten eerste is er politiek die specifiek plaats vindt op een bepaalde locatie. Hierdoor wordt een normaal debat op eens een ‘politiek’ debat. De tweede mogelijkheid is dat politiek een proces of mechanisme (zoals een discussie) met een politieke lading is, die dus niet zozeer aan een kwaliteit (zoals een locatie) is gekoppeld maar in elke context kan plaatsvinden.

Onderscheid tussen nationaal en internationaal?

  • In principe is politiek een aangelegenheid die wordt uitgevoerd binnen bepaalde fysieke grenzen als gevolg van soevereiniteit. Buitenlandse Zaken ziet meer toe op de relatie tussen landen. Politiek omtrent binnenlandse zaken wordt gekenmerkt door een hiërarchische verhouding, terwijl politiek tussen verschillende staten een anarchische verhouding heeft waarbij er geen hogere autoriteit is dan de soevereine staten.
  • Dit onderscheid is onder druk komen te staan door de recente ontwikkelingen op het gebied van globalisatie als gevolg waarvan er transnationale organisatie ontstaan waarbij de grenzen steeds meer vervagen. De mate van ‘interdependence’ (onderlinge afhankelijkheid en verwevenheid) rechtvaardigt dan ook de vraag of het klassieke onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse politiek nog wel van deze tijd is. Met uitzondering van ‘hyperglobalizers’ is de algemeen gedragen mening wel dat de soevereiniteit misschien vervaagt maar nog wel in dusdanige mate aanwezig is om onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse politiek te rechtvaardigen.
Wat is democratie?

Wat is democratie?

 

  • Een van de waarden waarop de meeste westerse staten berusten is die van de democratie. In Nederland is alleen de indirecte democratie in de grondwet vastgelegd: De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk.
  • Het woord ‘democratie’ is een samentrekking van twee Griekse woorden: volk en heersen/regeren, dus ‘volksheerschappij’. Hieruit volgt het eerste kenmerk: in een democratische staatsvorm ligt de zeggenschap in enigerlei vorm bij de bevolking en niet bij een heerser of een (kleine) groep.
  • In de wereld zijn er staten met een democratische dan wel een totalitaire of autoritaire regeringsvorm. Deze regeringsvormen komen uiteraard ook in vele vormen en soorten voor; kenmerkend voor de tweede categorie is veelal het gebrek aan effectieve regelmatige vrije en open verkiezingen alsmede de concentratie van effectieve macht in een persoon dan wel een partij. In een democratisch systeem wordt macht verworven, gelegitimeerd en gecontroleerd door het toekennen van zeggenschap aan de bevolking.
  • In verschillende staten wordt een eigen invulling gegeven aan ‘democratie’. Maatschappelijke actoren spelen hierbij een aanzienlijke rol: politieke partijen, pers en media, vakbewegingen, tolerantie en respect. Democratie wordt ook wel de minst slechte manier van besluiten nemen genoemd, omdat de wisseling van machthebbers zo op een vreedzame manier verloopt.
  • Bronnen: Heringa e.a.
Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit?

Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit?

Politiek in het kort

  • De Nederlandse politiek is weinig in het nieuws in de wereld, omdat het er doorgaans vreedzaam en stabiel aan toe gaat.
  • Dit is best een prestatie, gezien de drie bedreigingen van stabiel beleid in Nederland: een structureel gebrek aan een electorale meerderheid, het bestaan van twee te onderscheiden ideologieën in de Nederlandse politiek en de segmentatie van de Nederlandse samenleving.
  • Nederland is al jaren een land van minderheden. Niet alleen op het gebied van geloofsovertuigingen en politieke stromingen, er worden ook vaak minderheidsregeringen gevormd. Dit wordt mede duidelijk doordat er vanaf de invoering van het algemeen kiesrecht nog geen enkele partij is geweest die meerderheid van 50% heeft weten te halen. Er zijn wel dominante partijen geweest. Zo hebben de liberalen vrijwel alle verkiezingen tot het begin van de 20e eeuw gedomineerd of zijn in ieder geval duidelijk aanwezig geweest

 

Bescherming van de Rechten van de Mens in Europa

Bescherming van de Rechten van de Mens in Europa

Ontstaan van het EVRM

  • Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden is van groot belang. Dit verdrag is in 1950 gesloten. Na de Tweede Wereldoorlog werd opgeroepen tot een ‘Verenigde Staten van Europa.’ Dit plan ging niet door, maar in 1948 kwam er wel degelijk een plan voor een economische en politieke unie. Deze zou zich bezig houden met allerlei onderwerpen zoals mensenrechten, maar ook de veiligheid van burgers. Ook dit ging niet door, maar in 1949 werd de Raad van Europa opgericht. In het Statuut hier bij bevestigden de lidstaten de rule of law, namelijk dat zij de vrijheid van het individu en de beginselen van de democratie belangrijk vonden. Deze beginselen moeten door iedere lidstaat worden gecodificeerd. Ook moet iedereen binnen de rechtsmacht van die staten mensenrechten genieten. De Raad van Europa is inmiddels behoorlijk uitgebreid na de val van de Berlijnse Muur. Veel landen uit het voormalig Oostblok zijn nu toegevoegd.
  • Wat de Raad doet wordt voornamelijk bepaald door het Comité van Ministers. In tegenstelling tot de Raad van de Europese Unie heeft het Comité geen supranationale bevoegdheden. Besluiten worden bij consensus genomen en het Comité brengt aanbevelingen, resoluties en verklaringen uit om de samenwerking tussen overheden te stimuleren. Ook kan het Comité de tekst van verdragen vaststellen, maar deze verdragen zijn slechts bindend als zij door een staat geratificeerd zijn. De Parlementaire Vergadering neemt vaak het initiatief voor nieuwe verdragen en houdt ook toezicht op de mate waarin lidstaten hun verdragsrechtelijke verplichtingen nakomen. Het Comité en de Vergadering worden ondersteund door een onafhankelijk secretariaat dat wordt geleid door de Secretaris-Generaal. Als laatste is er de Commissaris voor de Mensenrechten, die toeziet op de naleving van mensenrechten door bijvoorbeeld voorlichting en het geven van adviezen.
  • Na de Tweede Wereldoorlog is het VN-Handvest opgesteld om verdere schendingen van de rechten van de mens te voorkomen. Het N-Handvest bevat echter nauwelijks concrete verwijzingen naar mensenrechten. Daarom is als aanvulling hierop de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) opgesteld. Het UVRM is een verklaring, wat inhoudt dat deze niet bindend is voor lidstaten. Het UVRM geeft een brede catalogus van mensenrechten, maar staten kunnen geen beroep doen op de schending er van.

Rechten en vrijheden uit het EVRM

  • Het EVRM had oorspronkelijk tot doel om alleen de klassieke grondrechten te beschermen. Denk hierbij aan de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Als aanvulling op het EVRM zijn er Protocollen opgesteld. Deze zijn bindend voor staten die naast het EVRM ook het betreffende protocol hebben geratificeerd. Een protocol is als het ware een verdrag in een verdrag. Sommige protocollen bevatten echter geen nieuwe rechten maar alleen procedurele maatregelen. Het EVRM bevat overigens niet alleen maar negatieve verplichtingen, zoals in de jaren ’50 werd gedacht. Dit komt later nog aan bod.

Toezicht op de naleving van het EVRM

  • Naast het EHRM bestaat er ook een klachtenprocedure. Een individu kan dan een klacht indienen tegen een staat die het EVRM schendt. Die staat moet dan wel het individuele klachtrecht hebben erkend en de rechtsmacht van het EHRM hebben aanvaard. Een belanghebbende kan een klacht indienen bij de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens. Voorwaarde voor indiening is dat de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. De Commissie beoordeelt vervolgens de klacht. Niet-ontvankelijke klacht beëindigen de procedure en ontvankelijke klachten worden naar het EHRM gestuurd (mits de betrokken staat de rechtsmacht van het EHRM heeft aanvaard). Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid van een minnelijke schikking, waarbij de staat een bepaalde geldsom betaalt aan de klager. Als de betrokken staat de rechtsmacht van het Hof niet heeft aanvaard dan doet het Comité van Ministers de zaak af. De uitspraken van het EHRM zijn bindend.
  • De Commissie en het Hof hebben ieder te maken met een stijgende werkdruk. Er zijn inmiddels meer landen tot het EVRM toegetreden en bovendien is de bekendheid van het verdrag flink vergroot. Hierdoor weten steeds meer mensen de weg naar het EHRM te vinden. Voor de stijgende werkdruk moet een oplossing worden gevonden om te voorkomen dat de situatie onhoudbaar wordt.
  • De procedure moest als gevolg van de stijgende werkdruk worden hervormd. Hiervoor is het Elfde Protocol ingevoerd. Dit hield een fusie van de Europese Commissie en het EHRM in. Iedere staat die partij is bij het EVRM erkent nu ook de rechtsmacht van het EHRM. Alle verdragspartijen hebben tevens het individuele klachtrecht aanvaard. Klachten worden behandeld door een Comité van drie rechters. Artikel 34 en 35 EVRM geven de voorwaarden waar een klacht aan moet voldoen. Zo heeft geen bijvoorbeeld geen zin om meerdere klachten over het zelfde onderwerp in te dienen en moeten de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. Ook is het mogelijk om op inhoudelijke gronden een klacht niet-ontvankelijk te verklaren. Denk bijvoorbeeld aan de kennelijk ongegrondverklaring van een klacht over abortus. Volgens klager zou abortus in strijd zijn met het recht op leven. Het Hof kan een zaak ook op deze grond afdoen.
  • Het Comité van Ministers ziet toe op een goede tenuitvoerlegging van de uitspraken van het EHRM. Als een zaak echt heel belangrijk is dan kan er een Grote Kamer van zeventien rechters worden ingesteld. Als een partij het oneens is met een bepaalde uitspraak dan is rehearing mogelijk. Dit is een soort intern hoger beroep waarbij een zaak binnen drie maanden naar de Grote Kamer kan worden verwezen. Vijf rechters beslissen dan of er echt reden is voor eenrehearing. Indien het Hof daadwerkelijk een arrest wijst kan dit wel vijf tot zes jaar op zich laten wachten.
  • Het Veertiende Protocol is bedoeld om het EHRM nog efficiënter te laten werken. Individuen kunnen nog steeds klagen en evident ongegronde zaken kunnen worden afgedaan door een enkelvoudige kamer. Dit heeft tot resultaat gehad dat eind 2011 de werkdruk voor het eerst bleek te zijn afgenomen. Kritiek op hervormingsmaatregelen was er ook. Veel landen vonden dat het EHRM zich te veel mengde in nationale aangelegenheden van staten. Hiernaast zijn ook Protocol 15 en 16 ingesteld. Het Vijftiende Protocol zorgt dat een klacht binnen vier in plaats van zes maanden moet worden ingediend. Het Zestiende Protocol ten slotte zorgt voor de mogelijkheid tot een bindend advies door het EHRM op verzoek van de hoogste nationale rechter. Ook de EU zelf is partij bij het EVRM. Hierin voorziet het Veertiende Protocol. De reden hier achter is dat de EU zo veel bevoegdheden heeft gekregen dat het ook aan de eisen van het EVRM moet voldoen.

Ontwikkeling van het EVRM

  • De handhaving van de mensenrechten vormt een gezamenlijke Europese verantwoordelijkheid. Helaas dienen veel staten geen klachten in als dat nodig is. Bij conflictsituaties zoals in Noord-Ierland en Turkije heeft het EHRM geen doorbraak kunnen forceren.
  • Door de waakzaamheid van burgers heeft het Hof allerlei staten er op gewezen dat hun wetgeving niet in lijn is met het EVRM. Omdat er zo veel arresten van het EHRM zijn gewezen is een nieuwe uitspraak inmiddels geen voorpaginanieuws meer. Het Hof verleent echter niet alleen rechtsbescherming, maar maakt ook duidelijk hoe de verplichtingen uit het verdrag moeten worden uitgelegd. Er zijn verschillende manieren om dit te interpreteren. Bij dynamische interpretatie wordt de uitleg van een begrip gekoppeld aan de tijd waarin geleefd wordt. Als gevolg hiervan moet steeds de recente jurisprudentie worden bestudeerd om een bepaald leerstuk uit te kunnen leggen. Ook moet de staat actief zijn en in actie komen bij de schending van mensenrechten. Dit kan door belanghebbenden van een advocaat te voorzien indien zij die niet kunnen betalen, maar ook door optreden tegen bijvoorbeeld kindermishandeling. De eerdere opmerking dat het EVRM alleen negatieve verplichtingen zou inhouden voor de staat is dus niet juist.
  • Het EVRM heeft minder rechtskracht dan het EU-recht. Bepalingen uit het EVRM hebben geen voorrang boven bepalingen uit het nationale recht Daarnaast moet niet worden vergeten dat het Hof geen vierde instantie is waar zomaar kan worden doorgeprocedeerd. Het EHRM krijgt de klagers vaak niet eens te zien en zal alleen beoordelen of het recht op de juiste manier is toegepast. Door de ruime margin of appreciation moet het EHRM zich terughoudend opstellen als er nationale instanties zijn die de zaak beter kunnen beoordelen. Bij een onderwerp waar consensus over bestaat zal het Hof een nieuwe margin laten zien aan de staat die zich niet aan de regels houdt. Echter, als een cruciaal recht voor de klager in het geding komt dan toetst het Hof vaak intensief of het recht juist is toegepast. DE bedoeling van het EVRM is ook niet om te harmoniseren. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen het recht van verschillende staten. De manier waarop staten de rechten invullen is ook geheel vrij.

Nederland en het EVRM

  • In Nederland vervult het EVRM een belangrijke functie. De rechter in Nederland mag niet toetsen aan de grondwettigheid van wetgeving (art. 120 Gw). Daarnaast zorgt de jurisprudentie van het EHRM er voor dat het Verdrag bij de tijd blijft. Enkele bekende Nederlandse zaken zijn Kleyn, Baars, Steur en M.M. In al deze zaken werd een schending van de rechten uit het EVRM geconstateerd. Het vertrouwen dat het Nederlandse recht helemaal overeenstemt met het EVRM is dus onterecht gebleken. Ongeveer 80 keer heeft het EHRM een schending van het EVRM door de Nederlandse Staat geconcludeerd.
Internationale studies en politiek: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Internationale studies en politiek: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

Politieke filosofie & theorie: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Politieke filosofie & theorie: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato

Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato

Samenvattingen en studiehulp bij Het bestel (Politeia) van Plato

  • Boeksamenvatting bij Het bestel (Politeia) van Plato is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Boek 1 van Politeia van Plato
  • Boek 2 van Politeia van Plato
  • Boek 3 van Politeia van Plato
  • Boek 4 van Politeia van Plato
  • Boek 5 van Politeia van Plato
  • Boek 6 van Politeia van Plato
  • Boek 7 van Politeia van Plato
  • Boek 8 van Politeia van Plato
  • Boek 9 van Politeia van Plato

Naar de samenvatting

Meer lezen

Internationale relaties en politiek als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving in het buitenland en NL

Boeksamenvatting bij Leviathan van Hobbes

Boeksamenvatting bij Leviathan van Hobbes

Samenvattingen en studiehulp bij Leviathan van Hobbes

  • Boeksamenvatting bij Leviathan van Hobbes is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is zintuigelijke perceptie? - Chapter 1
  • Wat is voorstelling? - Chapter 2
  • Wat zijn de gevolgen van voorstelling? - Chapter 3
  • Wat is spraak, reden en wetenschap? - Chapter 4 & Chapter 5
  • Wat zijn de innerlijke bewegingen van dieren? - Chapter 6
  • Wat is het eind of resolutie van redenaties? - Chapter 7
  • Wat zijn de deugden genaamd Intellectueel, welke soorten kennis zijn er en wat is macht? - Chapter 8 & Chapter 9 & Chapter 10
  • Wat zijn manieren en welke verschillen zijn er hierin? - Chapter 11
  • Wat is religie? - Chapter 12
  • Wat zijn de oorzaken van geschillen? - Chapter 13
  • Wat zijn de eerste natuurlijke wetten en contracten? - Chapter 14
  • Wat zijn de andere natuurlijke wetten? - Chapter 15
  • Wat zijn personen, acteurs en personificatie? - Chapter 16
  • Wat is de gemeenschap en de oorzaak hiervan? - Chapter 17
  • Wat is het recht van de soeverein bij een gestichte gemeenschap? - Chapter 18
  • Welke verschillende gemeenschappen zijn er en hoe wordt de soeverein opgevolgd? - Chapter 19
  • Wat is het verschil tussen paternalisme en despotisme? - Chapter 20
  • Welke vrijheid hebben de onderdanen? - Chapter 21
  • Welke politieke en private systemen hebben de onderdanen? - Chapter 22
  • Welke rol spelen de ministers? - Chapter 23
  • Hoe wordt de voeding en het voorbestaan van de Gemenebest verzekerd? - Chapter 24
  • Welke rol spelen de raadgevers? - Chapter 25
  • Wat zijn burgerlijke wetten? - Chapter 26
  • Wat zijn misdaden, vrijstellingen en verzachtende omstandigheden? - Chapter 27
  • Wat zijn straffen en beloningen? - Chapter 28
  • Wat zijn de zwakke punten van de gemeenschap? - Chapter 29
  • Wat moet de soeverein doen? - Chapter 30

Naar de samenvatting

Meer lezen

Internationale relaties en politiek als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving in het buitenland en NL

Boeksamenvatting bij Policy Paradox. The Art of Political Decision Making van Stone

Boeksamenvatting bij Policy Paradox. The Art of Political Decision Making van Stone

Samenvattingen en studiehulp bij Policy Paradox. The Art of Political Decision Making van Stone

  • Boeksamenvatting bij Policy Paradox. The Art of Political Decision Making van Stone is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Op welk model berust de gedachte om de openbare orde rationeel te maken? - Chapter 0
  • Wat houdt de politieke gemeenschap in en welke problemen zijn hierin te onderscheiden? - Chapter 1
  • Wat houdt het begrip 'gelijkheid' in? - Chapter 2
  • Wat houdt het begrip 'efficiëntie' in? - Chapter 3
  • Wat zijn behoeften en welke rol spelen deze in de gemeenschap? - Chapter 4
  • Welke paradox kent het begrip 'vrijheid'? - Chapter 5
  • Welke rol speelt symbolische vertegenwoordiging in de gemeenschap? - Chapter 6
  • Welke rol speelt de taal van tellen in de gemeenschap? - Chapter 7
  • Hoe ontstaat een probleem? - Chapter 8
  • Welke problemen ontstaan er bij concurrerende belangen? - Chapter 9
  • Welk raamwerk kent de rationele besluitvorming? - Chapter 10
  • Hoe verandert menselijk gedrag door beloningen en straffen? - Chapter 11
  • Hoe moet er met regels worden omgegaan in de gemeenschap? - Chapter 12
  • Hoe overtuig je iemand? - Chapter 13
  • Wat zijn de standaarden voor gedrag? - Chapter 14
  • Welke macht is er om dingen te veranderen? - Chapter 15
  • Welke conclusies kunnen er getrokken worden met betrekking tot de politieke paradox? - Chapter 16

Naar de samenvatting

Meer lezen

Internationale relaties en politiek als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving in het buitenland en NL

Boeksamenvatting bij Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism van Anderson

Boeksamenvatting bij Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism van Anderson

Samenvattingen en studiehulp bij Policy Paradox. The Art of Political Decision Making van Anderson

  • Boeksamenvatting bij Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism van Anderson is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Introductie tot Imagined Communities - Chapter 1
  • Culturele wortels - Chapter 2
  • De oorsprong van nationaal bewustzijn - Chapter 3
  • Creoolse pioniers - Chapter 4
  • Oude talen, nieuwe modellen - Chapter 5
  • Officieel nationalisme en Imperialisme - Chapter 6
  • De laatste golf - Chapter 7
  • Vaderlandsliefde (patriotism) en racisme - Chapter 8
  • De Engel van de geschiedenis - Chapter 9
  • Volkstellingen, landkaart en museum - Chapter 10
  • Herinnering en vergeten - Chapter 11

Naar de samenvatting

Meer lezen

Internationale relaties en politiek als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving in het buitenland en NL

Boeksamenvatting bij Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian

Boeksamenvatting bij Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian

Samenvattingen en studiehulp Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian

  • Boeksamenvatting bij Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht van Cliteur & Ellian is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houden legaliteit en legitimiteit in rechtspositivisme en natuurrechtsleer? - Chapter 1
  • Hoe kan de democratische rechtsstaat als een legitiem staatsmodel gezien worden? - Chapter 2
  • Op welke manier speelt de scheiding van staat en kerk tegenwoordig nog? - Chapter 3
  • Hoe universeel zijn beginselen en waarden? - Chapter 4
  • Wat zijn de klassieke grondslagen van het hedendaagse recht? - Chapter 5

Naar de samenvatting

Meer lezen

Recht en bestuur als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie: uitgelichte boeksamenvattingen

Rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie: uitgelichte boeksamenvattingen

JoHo WorldSupporter: organisaties
Organizations: for administrative, tax and legal work and consulting - Organization Supporter
Administrative, tax and legal consulting organizations...
Balloon Ventures - Organization Supporter
Balloon Ventures is een Britse organisatie die zich inzet voor verbinding tussen jongeren en afgestudeerden over de...
Nederlandse Carrièredagen & Nationale Carrière Beurs - Organization Supporter
De Nederlandse Carrièredagen: Dé plaats voor studenten, starters en (young) professionals uit heel Nederland om...
JoHo WorldSupporter: samenvattingen en studiehulp
Summaries: home page for law and administration - Law Supporter
Summaries for law and administration What is this page about? Content: information and assortment pointers for...
Samenvattingen: startpagina voor politicologie en beleidskunde - Social Science Supporter
Samenvattingen voor politicologie, democratie en het bestuderen van beleid Waar gaat de pagina over Inhoud:...
Summaries: home page for international relations and international organizations - Law Supporter
Summaries for international relations, international organizations and international politics What is this page...
Samenvattingen: de beste studieboeken voor politiek en democratie samengevat - Summaries Supporter
Samenvattingen van de beste studieboeken voor politiek en democratie Waar gaat deze pagina over? Inhoud: een...
Samenvatting van On Democracy van Dahl - Vintage Supporter
Een korte geschiedenis van de democratie Het is verleidelijk om te denken dat de democratie zich vanaf haar...
Political psychology: the best scientific articles summarized - Psychology Supporter
Study guide with articles for Political psychology...
Summaries: the best textbooks for international relations summarized - Summaries Supporter
Summaries of the best textbooks for international relations What is this page about? Contents: a selection of...
Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur - Law Supporter
Samenvattingen en studiehulp voor recht en bestuur Waar gaat de pagina over? Inhoud: informatie en...
Migration and policy: the best scientific articles summarized - Psychology Supporter
Study guide with articles for Migration, immigration, integration, assimilation and policy...
Study Guide with articles for Cultural diversity - Psychology Supporter
Study Guide with articles for Cultural diversity What is cultural diversity? Cultural diversity refers to the...
JoHo WorldSupporter: tips en suggesties
Ben jij student bestuurskunde en wil je ervaring opdoen? Kom dan bijdragen aan de beleidsontwikkeling van de overheid op Curaçao - Activities Abroad Supporter
Je levert een bestuurskundige bijdrage aan de grote structuurveranderingen binnen de overheid op Curaçao.Je krijgt...
Word vrijwilligerscoördinator bij een wildlife reserve in Malawi - Activities Abroad Supporter
Je ontvangt en begeleidt vrijwilligers die voor een korte periode aan de slag gaan bij dit wildlife reserve.Je...
Zet je in voor duurzame visserij als communicatie adviseur of beleidsmedewerker bij deze Afrikaanse maritieme duurzaamheid organisatie - Activities Abroad Supporter
Zet je in voor duurzame visserij als communicatie adviseur of beleidsmedewerker bij deze van origine Afrikaanse...
Business experts gezocht voor het begeleiden van inspirerende start-ups en kleine bedrijven in Kenia en Oeganda - Activities Abroad Supporter
Je zet je kennis en ervaring in voor start-ups en kleine bedrijven in Oeganda of Kenia. Samen met de initiatiefnemers...
Run een ecolodge in Tanzania die verschillende lokale ontwikkelingsprojecten ondersteunt - Activities Abroad Supporter
Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van deze ecolodge die als doel heeft de lokale economie en...
Handig: UvA Methodologiewinkel - De PoliticologieSupportal
Wow, in Amsterdam hebben ze een mooi overzicht gemaakt van verschillende onderzoeksmethoden die gebruikt kunnen worden....
Ben jij student bestuurskunde en wil je ervaring opdoen? Kom dan bijdragen aan de beleidsontwikkeling van de overheid op Curaçao - Internship Supporter
Werkzaamheden in het kort: o.a. Je levert een bestuurskundige bijdrage aan de grote structuurveranderingen binnen de...

Wegwijzer


Samenvattingen en studiehulp voor: politicologie en politiek

Studie in het buitenland op het gebied van: politicologie en politiek

Competenties en vaardigheden op het gebied van: politicologie en politiek?

Organisaties en werkgevers op het gebied van: politicologie en politiek?

Stages op het gebied van politicologie en politiek?

Vrijwilligerswerk op het gebied van politicologie en politiek?

Werken op het gebied van politicologie en politiek?

JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan politicologie en politiek?

  • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied
Opleidingen en studierichtingen: startpagina's
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Analytisch denken, hypothese opstellen en uitvoeren van de wetenschappelijke methode Vragen en antwoorden over analyse, onderzoek en waarheid Samenvattingen en studiehulp voor analyse, onderzoek en statistiek In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de...... lees verder op de pagina
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde, business en organisatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: Bedrijfskunde, business en marketing studeren Wat betekent bedrijfseconomie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp...... lees verder op de pagina
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is communicatie binnen een organisatie? Wat is het vakgebied communicatie? Wat is marketing? Studiehulp en samenvattingen Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen? Waar vind je amenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen? Wat zijn de betrokken studierichtingen en thema's binnen...... lees verder op de pagina
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfseconomie en economische wetenschappen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat betekent bedrijfseconomie? Wat betekent economie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde...... lees verder op de pagina
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Gedrag, mens en psychologie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is psychologie en wat is de wetenschap van de psychologie? Wat zijn mens- en gedragswetenschappen als psychologie en antropologie? Wat is antropologie, culturele antropologie en volkenkunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor psychologie Samenvattingen en studiehulp voor antropogie Studierichtingen en kennisthema's: o.a...... lees verder op de pagina
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde, gezondheid en zorg in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is ziekte, wat is gezondheid en wat is gezondheidszorg? Wat is geneeskunde studeren? Hoe zitten de deelgebieden in elkaar: allergie, chirurgie, dermatologie, farmacologie, fysiotherapie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, kindergeneeskunde, neurologie, oncologie, preventieve zorg, psychiatrie, sociale geneeskunde en verpleegkunde? Studiehulp en samenvattingen Welke...... lees verder op de pagina
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a Wat is een internationale organisatie? Wat is politiek en internationale politiek? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke landen en met...... lees verder op de pagina
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat is democratie? Wat is politiek en internationale politiek? Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke...... lees verder op de pagina
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Geschiedenis - Maatschappelijke dienstverlening - Muziek - Kunst - Sociologie - Spiritualiteit Inhoud o.a. Wat is antropologie of culturele antropologie en volkenkunde? Wat is filosofie? Wat is sociologie en wat zijn sociale wetenschappen? Wat leer en bestudeer je bij algemene sociale wetenschappen (ASW)? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen...... lees verder op de pagina
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Duurzaamheid, natuur en milieu in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat betekent natuur en duurzaamheid? Wat betekent milieukunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor natuur en milieu Studierichtingen en kennisthema's: agrarische studies, biologie, diermanagement , milieukunde, milieubescherming, tropische landbouwm bosbouw Competenties en vaardigheden Onderzoekvaardigheden: van analyseren tot communiceren en van betrokken tot omgevingsbewust...... lees verder op de pagina
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs, opvoeding en pedagogiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Algemene Pedagogiek - Gezinspedagogiek - Jeugdzorg - Klinische pedagogiek Onderwijskunde - Ontwikkeling Orthopedagogiek PABO - Pedagogische Wetenschappen Inhoud: o.a. Wat betekent pedagogiek? Wat betekent onderwijskunde? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen en studiehulp voor onderwijs en onderwijskunde Samenvattingen en studiehulp voor pedagogiek en pedagogische opleidingen Studierichtingen en kennisthema's:...... lees verder op de pagina
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht, bestuur en juridische zaken in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a.: Wat is recht, wat zijn normen, wat zijn waarde, wat zijn de belangrijkste juridische definities en omschrijvingen? Wat is rechten studeren of een juridische opleiding volgen: waarom, waar en wat daarna? Wat is bestuurskunde studeren? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bestuurskunde...... lees verder op de pagina
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Onderzoek doen en wetenschap bedrijven in binnen- en buitenland: van studie, stage tot promotie Analyse - Logica - Methoden - Statistiek - Wetenschapstudie - Wetenschapsfilosofie Inhoud: o.a Wat is analyseren Wat is wetenschap Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek...... lees verder op de pagina
Studiekeuze maken en master kiezen

Studiekeuze maken en master kiezen

Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Studeren en kennis opdoen voor opleiding, ontplooiing of werkzaamheden Inhoud o.a. Communicatie & Marketing: o.a. cross culturele communicatie, media, social media en vormgeving Gezondheid & Zorg: o.a. geneeskunde, fysiotherapie en verpleegkunde Maatschappij & Cultuur: o.a sociale dienstverlenig, kunst, sociologie en interdisciplinaire studies Mens & Gedrag: o.a. antropologie, psychologie en gedragstudies Natuur & Milieu: o.a. agrarische studies, biologie en milieuwetenschappen Onderwijs...... lees verder op de pagina

    Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van politicologie en politiek

    Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

    JoHo: paginawijzer
    • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel
    • Gebruik het menu voor reguliere navigatie
    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken