Samenvattingen, aantekeningen, oude tentamens en begrippenlijsten voor: bestuur en beleid
Geselecteerde content bij: bestuur en beleid
Gerelateerde content aan: bestuur en beleid
Gerelateerde termen van: bestuur en beleid
bestuur en beleid
Samenvattingen, studeren, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland
Recht en bestuur: vragen en antwoorden over juridische vaardigheden en rechten studeren
Hoe vind je wetsartikelen?
Bij iedere juridische opleiding heeft de student te maken met een wettenbundel. Een wettenbundel is een bundel waarin een verzameling van regelingen is opgenomen. Deze regelingen zijn meestal wetten. Een wet bevat verschillende regels die ervoor moeten zorgen dat de samenleving functioneert. Wetten komen tot stand door besluiten van overheidsorganen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen formele wetten en materiële wetten. Een wettenbundel bevat meestal formele wetten; wetten of regelingen die door samenwerking tussen de Regering en de Staten-Generaal tot stand zijn gekomen. Een formele wet vermeldt altijd in te titel het woord ‘wet’ of ‘wetboek’. Een belangrijk punt met betrekking tot de wettenbundels is het feit dat deze dikke bundels niet uit het hoofd hoeven te worden geleerd. Het is vooral noodzakelijk dat de student goed en snel de wettenbundel kan doorzoeken.
Juridische uitgeverijen zorgen ervoor dat wettenbundels worden uitgegeven. De volgorde van de regelingen in de wettenbundel wordt bepaald door uitgever. Een wettenbundel wordt meestal gesplitst in verschillende delen (Publiekrecht/Privaatrecht). omdat er veel verschillende regelingen zijn. Bij het zoeken in de wettenbundel is het handig om de meegeleverde tabs van de uitgever in de wettenbundel te plakken.
Lees meer op Worldsupporter (Loonstra - Hoogewerf), bv:
- Waar vind je de relevante wetsartikelen?
- Wat zijn de onderzoeksmethoden?
- Hoe raadpleeg je overheid.nl?
- Hoe raadpleeg je rechtspraak.nl?
- Hoe raadpleeg je RaadvanState.nl?
- Hoe raadpleeg je EUR-Lex?
- Hoe raadpleeg je Sdu OpMaat?
- Hoe raadpleeg je Kluwer?
- Hoe raadpleeg je Legal Intelligence?
- Hoe raadpleeg je Rechtsorde Lokaal?
Hoe begrijp en analyseer je wetsteksten?
Het is belangrijk om wetgevingsstukken te kunnen vinden en te kunnen begrijpen. Hiervoor is er enig inzicht in de totstandkoming van een wet vereist. Als men inzicht heeft in het wetgevingsproces, is het makkelijker te begrijpen hoe en waarom een wet tot stand is gekomen. De boodschap van de wetgever is immers niet altijd duidelijk. Bij de wetsinterpretatie kan de wetsgeschiedenis een handig hulpmiddel zijn. Onder de wetsgeschiedenis vallen alle stukken die betrekking hebben op de totstandkoming van een wet, zoals het voorstel van wet, de memorie van toelichting (MvT) en het eindverslag van de commissie. In dit hoofdstuk worden de wetgevingsstukken besproken die betrekking hebben op de totstandkoming van een wet in formele zin.
Het wetgevingsproces van een wet kent vijf fasen. Iedere fase heeft hierbij weer eigen stukken. De volgende fasen kunnen worden onderscheiden:
-
Departementale voorbereiding
-
Parlementaire behandeling
-
Bekrachtiging
-
Bekendmaking
-
Inwerkingtreding
Hoe bestudeer je civielrechtelijke uitspraken?
In een civiele procedure oordeelt de rechter in een geschil tussen twee burgerlijke partijen over een norm van privaatrecht. Als partijen kunnen optreden natuurlijke of rechtspersonen (bijv. een stichting, vereniging of BV). Let op: ook de overheid kan als burgerlijke partij optreden, bijvoorbeeld bij het aanbesteden van een bouwproject aan een aannemer. In kleine zaken oordeelt de sector kanton van de rechtbank. Het gaat dan om vorderingen tot 5.000 Euro of huur- en arbeidszaken.
De civiele procedure kent twee vormen: de dagvaardingsprocedure (over geschillen) en de verzoekschriftprocedure (over administratieve zaken als aanwijzing van een voogd). Een dagvaardingsprocedure speelt zich af tussen eiser en gedaagde en eindigt in een vonnis. Een dagvaarding bevat een vordering (petitum) en de grondslag ervoor (fundamentum petendi). Bij een verzoekschriftprocedure zijn een verzoeker (of rekwestrant) en verweerder (of gerekwestreerde) betrokken. De procedure eindigt in een beschikking.
Een civiele procedure kan tot verschillende uitkomsten leiden: de rechter kan zich onbevoegd verklaren, de eiser niet ontvankelijk vanwege redenen die buiten het eigenlijke geschil zijn gelegen als verloop van een termijn, de vordering afwijzen danwel geheel of gedeeltelijk toewijzen.
Meer lezen:
Hoe bestudeer je strafrechtelijke uitspraken?
In de strafrechtelijke procedure staan als partijen tegenover elkaar enerzijds een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM) en anderzijds de verdachte (meestal vertegenwoordigd door een raadsman). Het OM heeft een parket bij iedere rechterlijke instantie. Op het niveau van de Rechtbank gaat het om een officier van justitie (OvJ), bij het Hof om Advocaten-Generaal onder leiding van de Procureur-Generaal, bij de HR eveneens om Advocaten-Generaal onder leiding van de Procureur-Generaal bij de HR. Let op: het parket bij de HR heeft deels andere taken dan dat bij Hof en Rechtbank. Dit heeft gevolgen voor de rechtspositie van de leden van het parket bij de HR.
De strafrechtelijke procedure vangt aan met de dagvaarding uitgebracht door de OvJ. Deze dagvaarding bevat de de verdachte tenlastegelegde feiten. Tijdens de rechtszitting beantwoordt de rechter de formele vragen van art. 348 Sv en de materiële vragen van art. 350 Sv. De formele vragen betreffen de geldigheid van de dagvaarding, bevoegdheid van de rechter, ontvankelijkheid van de OvJ en mogelijke redenen voor schorsing van de vervolging. De materiële vragen hebben betrekking op het bewijs van de feiten (niet bewezen, dan vrijspraak), de strafbaarheid van de feiten (indien niet, dan ontslag van rechtsvervolging), strafbaarheid van de verdachte (indien niet omdat er schulduitsluitingsgronden van toepassing zijn, dan volgt eveneens ontslag van rechtsvervolging) en tenslotte op de straf of maatregel. Daarnaast behandelt de rechter andere relevante strafrechtelijke wetsartikelen.
Hoe bestudeer je bestuursrechtelijke uitspraken?
Het bestuursrecht regelt de verhouding tussen overheid en burger (natuurlijke of rechtspersoon) en tussen overheidsorganen onderling. Het bestuursrecht bepaalt met name de voorwaarden waaraan besluiten (overheidsbeslissingen van algemene strekking) en beschikkingen (besluiten gericht tegen één persoon) moeten voldoen. Het algemeen deel van het bestuursrecht is te vinden in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het bestuursrecht is vertakt over vele deelgebieden: sociaal zekerheidsrecht, belastingrecht, ruimtelijke ordeningsrecht, ambtenarenrecht, vreemdelingenrecht etc. Deze deelgebieden staan in afzonderlijke wetten.
De bestuursrechtprocedure vinden plaats bij de bestuursrechter (een gespecialiseerde rechter bij de rechtbank) en in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak bij de Raad van State (ABRvS), de Centrale Raad van Beroep (CRvB, ambtenarenrecht of sociaal verzekeringsrecht) of het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb, inzake handelingen en besluiten van publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties). Maar aan deze eigenlijke beroepsprocedure gaat vooraf de bezwaarschriftprocedure. In deze voorfase kan iemand (eiser of andere belanghebbende(n)) die het niet eens is/ zijn met een beslissing van een bestuursorgaan bezwaar indienen bij dit orgaan. Is een partij het vervolgens niet eens met de beslissing op bezwaar, dan stelt hij beroep in bij de bestuursrechter. Als de bestuursrechter (of hogere instantie) het beroep gegrond verklaart, verwijst hij in beginsel de zaak terug naar het orgaan. Na een nieuw besluit, kan opnieuw bezwaar worden ingesteld, enzovoort. Anders dan de (lijdelijke) civiele rechter stelt de bestuursrechter zich actief op bij het onderzoek naar de feiten en bij de te hanteren rechtsgronden.
Let op het begrip ‘belanghebbende’ in het bestuursrecht: dit omvat niet alleen de direct door een overheidsbesluit getroffen partij, maar ook anderen die door dit besluit in hun belangen zijn getroffen. Voor een rechtspersoon vallen onder deze belangen ook de belangen die deze persoon collectief behartigt (bijv. bij een stichting).
Hoe citeer of haal je regelingen aan?
Het aanhalen of citeren van wetsartikelen moet op een bepaalde manier gebeuren. Men moet bijvoorbeeld niet de titel, de afdeling of de paragraaf noemen. De pagina waarop het artikel staat moet ook niet genoemd worden. Wat moet dan wel genoemd worden?
- Ten eerste moeten het artikel, het lid en de naam van de wet genoemd worden. Bijvoorbeeld artikel 17 lid 1 Grondwet, artikel 17 lid 1 GW of art. 17 lid 1 GW.
- Bovendien moet bij het citeren ook een sub worden vermeld als het artikel een sub bevat. Bijvoorbeeld artikel 38 lid 1 sub a Grondwet.
- Als er binnen een artikel of lid een opsomming wordt gegeven, moet er duidelijk worden aangegeven welke wordt bedoeld. Bijvoorbeeld artikel 8 lid 1 sub 2 Wet op de economische delicten.
Het nummer van het artikel kan rechtstreeks uit de wet worden overgenomen. Bij het citeren van artikelen uit het Burgerlijk Wetboek moet men zelf het nummer van het Boek ervoor plaatsen. Dus niet artikel 142 BW, maar artikel 6:142 BW.
Meer informatie:
Hoe los je een juridische casus op?
Stap 1: Het selecteren van de feiten
-
Wat zijn de belangrijke feiten?
-
Wat zijn de onbelangrijke feiten
Stap 2: Het selecteren van de rechtsregel(s)
-
Welk rechtsgebied is van toepassing?
-
Welke wet is van toepassing?
-
Welke rechtsregel(s) zijn van toepassing?
Stap 3: De rechtsregel(s) ontleden in voorwaarden en rechtsgevolg
-
Hoe moet deze rechtsregel ontleed worden in voorwaarden en rechtsgevolg?
Stap 4: Het interpreteren van de voorwaarden
-
Wat wordt bedoeld met de voorwaarden?
Stap 5: De oplossing: het toepassen van rechtsregel(s) op de feiten
-
Antwoord geven op de casusvraag door het toepassen van de rechtsregel(s) op de feiten
Hoe houd je een juridisch betoog?
Wanneer je een standpunt rechtvaardigt door middel van onderbouwing met argumenten, spreek je van argumentatie. Het doel is om de ander te overtuigen van een standpunt en om je standpunt te verdedigen tegen mogelijke kritiek. De standpunten en argumenten samen wordt een betoog genoemd.
Overtuigend presenteren (vorm) en goede argumentatie (inhoud) zijn noodzakelijk.
Zij vormen samen in de retorica de kunst van het overtuigen. De Ars Retorica van Aristoteles – een tekst uit de vierde eeuw voor Christus – vormt de basis voor de overtuigingsleer. Je kunt een betoog op verschillende manier vormgeven. De keuze hierin is afhankelijk van de soort argumenten die je gebruikt. Je kunt ook gebruik maken van schijnargumenten (drogredenen). Argumentatie is, naast het overtuigen, ook belangrijk om de argumenten van de tegenpartij te beoordelen op hun juistheid.
Meer lezen:
Juridische vaardigheid & Rechtspraktijk: studie en kennis
Titel | ||
---|---|---|
Boeksamenvatting bij Hoofdzaken van het bestuursrecht van Michiels ea. | ||
Wat is bestuurskunde? |
Uitgelichte samenvattingen en studiehulp op JoHo WorldSupporter
Samenvatting van Comparative Government and Politics; An Introduction - Hague & Harrop - Summary of study book Samenvatting van Comparative Government and Politics; An Introduction - Hague & Harrop - 9e druk... |
|
Samenvatting van De Strijd om de Democratie: Essays over Democratische Zelfverdediging van Ellian e.a. - 1e druk - Summary of study book Wat is democratische zelfverdediging? - Chapter 0 Wat is de huidige discussie? Recent blijkt uit onder... |
|
Summaries per chapter with the 2nd edition of International Law by Henriksen - Summary of study book chapter Summaries per chapter with the 2nd edition of International Law by Henriksen With this book, Anders Henriksen has... |
Article summary with The Anatomy of Violence: The Biological Roots of Crime by Raine - 2013 - Summary of scientific article The minority report aims to stop crime before it happens. Following this reasoning, the Parental License Act is... |
|
Article summary with Conduct Disorder Primer by Fairchild et al. - 2019 - Summary of scientific article What is conduct disorder (CD)? Conduct disorder is a psychiatric disorder that often emerges in childhood or... |
|
Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms for international relations, organizations and politics - Study terms and glossary Key terms, definitions and concepts summarized in the field of international relations and politics What is this... |
|
What is law? - Study definition Law, as a field of study, delves into the systems of rules and principles that govern human conduct within a society.... |
|
What is administration? - Study definition Administration, as a field of study, focuses on the principles, practices, and skills needed to effectively manage and... |
|
What is international relations? - Study definition International Relations is the study of interactions that transcend national borders. This includes relations between... |
|
What is politics? - Study definition Politics is the academic discipline that dissects the who, what, when, where, and why of power. It delves into how... |
|
What is international organization as study or working field? - Study definition The study of International Organizations (IOs) dives into the world of institutions created by cooperation between... |
|
What is public policy studies? - Study definition Public Policy Studies is an interdisciplinary field that examines the entire policy cycle, from the creation and... |
|
Collegeaantekeningen Financieel management in de Publieke sector - Summary of notes Collegeaantekeningen 2014-2015 bij het vak Financieel management in de Publieke sector Hoorcollege 1 De... |
Samenvattingen: de beste wetenschappelijke artikelen voor rechtshandhaving en politie samengevat - Study guide for summaries Rechtshandhaving en politie: De beste wetenschappelijke artikelen samengevat Samenvattingen en studiehulp bij... |
|
Summaries: home page for law and administration - Study guide for summaries Summaries for law and administration What is this page about? Content: information and assortment pointers for... |
|
Summaries: home page for international relations and international organizations - Study guide for summaries Summaries for international relations, international organizations and international politics What is this page... |
|
Samenvattingen: de beste studieboeken voor politiek en democratie samengevat - Study guide for summaries Samenvattingen van de beste studieboeken voor politiek en democratie Waar gaat deze pagina over? Inhoud: een... |
|
Summaries: the best textbooks for international relations summarized - Study guide for summaries Summaries of the best textbooks for international relations What is this page about? Contents: a selection of... |
|
Summaries: the best textbooks for international economics summarized - Study guide for summaries Summaries of the best textbooks for international economics What is this page about? Contents: a selection of... |
|
Summaries: the best textbooks for international organisations summarized - Study guide for summaries Summaries of the best textbooks for international organisations What is this page about? Contents: a selection of... |
|
Study Guide for summaries with The New Public Health by Baum - Study guide for summaries Study Guide with summaries and study assistance for: Booktitle: The New Public Health Author: Baum Edition: 4th... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Over de grenzen van disciplines: plaatsbepaling van de sociale wetenschappen van Abma - Study guide for summaries Studiegids met samenvattingen en studiehulp voor: Boektitel: Over de grenzen van disciplines: plaatsbepaling van de... |
|
Studiegids voor samenvattingen bij Introduction to Sociological Theory van Dillon - Study guide for summaries Studiegids met samenvattingen en studiehulp voor: Boektitel: Introduction to Sociological TheoryAuteur: DillonDruk: 3e... |
Nederlandse Carrièredagen & Nationale Carrière Beurs De Nederlandse Carrièredagen: Dé plaats voor studenten, starters en (young) professionals uit heel Nederland om... |
- politicologie en politiek
- staats- en bestuursrecht
- sociaal recht
- rechtsgeschiedenis en rechtsfilosofie
- notarieel recht
- juridische studies en rechten
- internationaal recht
- strafrecht
- ICT recht en intellectueel eigendomsrecht
- fiscaal recht
- criminologie en crimineel gedrag
- bedrijfsrecht
- arresten
- alle rechtsgebieden
- civiel, burgerlijk en privaatrecht
- Samenvattingen en studiehulp voor: bestuur en beleid
- Studie in het buitenland op het gebied van: bestuur en beleid
- Competenties en vaardigheden op het gebied van: bestuur en beleid?
- Organisaties en werkgevers op het gebied van: bestuur en beleid?
- Stages op het gebied van bestuur en beleid?
- Vrijwilligerswerk op het gebied van bestuur en beleid?
- Werken op het gebied van bestuur en beleid?
- JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan bestuur en beleid?
Samenvattingen en studiehulp voor: bestuur en beleid
- Samenvattingen voor bestuur en beleid: check je studie, vak of boek op JoHo WorldSupporter
- Summaries and study notes voor bestuur en beleid: check de engelstalige samenvattingen en studiehulp op JoHo WordSupporter
- Voor een overzicht van de uitgelichte samenvattingen: zie samenvattingen en studiehulp: per studie, vak en vakgebied
Studie in het buitenland op het gebied van: bestuur en beleid
- van college volgen, minor halen, master doen, PHD, promotie tot voorbereiding en vertrek: zie studeren in het buitenland en onderzoek doen in het buitenland
- voor taalcursussen: zie taalcursus in het buitenland of taalreizen van Chinees tot Spaans leren
- Zie ook studie in het buitenland verzekeren om te zorgen dat er in het buitenland niets mis gaat en dat je visum kan worden aangevraagd
Competenties en vaardigheden op het gebied van: bestuur en beleid?
- voor competenties en vaardigheden verbeteren: zie je kwaliteiten verbeteren en versterken in binnen- en buitenland
- voor competenties en vaardigheden per studiegebied of werkveld: zie competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven
Organisaties en werkgevers op het gebied van: bestuur en beleid?
- voor werken in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland
- voor functies, rollen en werkzaamheden: zie functies en werkzaamheden tijdens je baan, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland
Stages op het gebied van bestuur en beleid?
- voor stagelopen in Nederland: zie praktijkstage en afstudeerstage in Nederland
- voor stagelopen in het buitenland: zie stagelopen in het buitenland en werkervaring opdoen op reis
- voor stages en werkervaringsplaatsen op JoHo WorldSupporter: zie Internships and work experience
Vrijwilligerswerk op het gebied van bestuur en beleid?
- voor vrijwilligerswerk in het buitenland: zie vrijwilligerswerk in het buitenland doen en projecten steunen
- voor vrijwilligerswerk en projectondersteuning op JoHo WorldSupporter: zie Volunteering and projects abroad
Werken op het gebied van bestuur en beleid?
- voor carrière plannen en je loopbaan kiezen: zie carrièreplanning
- voor plezier en tevredenheid met je werk: zie werkplezier en energie uit werk
- voor werk in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland en werkvakantie en working Holidays
- voor banen in het buitenland, werken en reizen en zomerbanen op JoHo WorldSupporter: zie jobs, travel and work abroad
- voor betrokken werkvelden en onderliggende vakgebieden zie elders op deze pagina
JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan bestuur en beleid?
- Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland
Studiekeuze maken en master kiezen
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland
Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van bestuur en beleid
- Gevaar of diefstal van voorkomen bij reizen en backpacken?
- Spullen inpakken of handig meenemen bij reizen en backpacken?
- Wat te doen bij verblijf of verhuizen naar het buitenland?
- bestuur en beleid en emigreren of wonen in het buitenland