Verzekeringen en verzekerd in het buitenland:
Verhuurde woning
Verhuurde woning verzekeren
Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden
Hoe kun je je huis en inboedel in Nederland verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Nederlanders woonachtig in het buitenland met een eigen huis in Nederland hebben vaak een probleem met het verzekeren van het risico van het bezit van een eigen huis.
- Denk hierbij aan inboedel, opstal (woonhuis), aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Nederlandse verzekeraars accepteren vaak geen particuliere dekking meer indien de eigenaar in het buitenland woonachtig is, uitgeschreven is bij de gemeente.
- Ook verhuur van de woning en elders (familie, opslag) opgeslagen inboedel is vaak lastig te verzekeren.
- Lees meer bij de gespecialiseerde JoHo websites voor de volgende onderwerpen:
- Risico's bij leegstand en verhuur
- Offerte aanvragen
- Hulp en deskundig advies bij verhuur eigen woning
- Het verzekeren van elders opgeslagen inboedel
- Huis verhuren: beperk de risico's
- Een eigen woning aanhouden in Nederland
Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?
- vraag om originele loonstroken en bankafschriften
- vraag om verklaring van vorige verhuurder inz. Betalingsgedrag of eventuele overlast
- neem persoonlijk contact op met vorige verhuurder
- vraag om originele werkgeversverklaring (bel de werkgever op)
- vraag om inzage van originele identiteitsbewijs
- vraag om origineel uittreksel uit bevolkingsregister
- vraag om betaling van een borg en 2-3 maanden huur vooraf
- bouw een dossier op en neem direct maatregelen bij één maand huurachterstand
- los van het inzien van de documentatie zelf, zegt vaak ook al veel hoe soepel of niet iemand met bovenstaande vragen omgaat.
Kan je je huis in bewaring geven aan een derde, bekende of onbekende, persoon als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Huisbewaring houdt in dat je je huis tijdelijk -en legaal- in bewaring geeft aan een onderhuurder.
- Je kunt in sommige gemeentes huisbewaring aanvragen als je een goede reden hebt om tijdelijk niet in je huis te wonen.
- “Goede redenen” zijn divers, maar ook een lange reis, een verblijf voor werk of studie in het buitenland en bijvoorbeeld remigratie kunnen daaronder vallen.
- Je mag je woning natuurlijk ook gewoon leeg laten staan, mits je zelf ingeschreven blijft staan op het adres. Het is dan vaak wel raadzaam dit te melden aan de verhuurder, hypotheekverstrekker en/of verzekeraar, i.v.m. mogelijk verhoogde risico's bij leegstand.
- Vraag huisbewaring in ieder geval aan ruim vóór je vertrekt; behandelingstermijnen willen nog wel eens variëren (check dit op tijd, hou minimaal rekening met een tweetal weken, vaak meer als je aanvraag via een woningcorporatie loopt)
- Kosten van (een aanvraag voor) huisbewaring variëren van nihil (vaak bij gemeentes) tot een bijdrage (soms bij particuliere eigenaren of woningbouwcorporaties).
- Vaak worden er voorwaarden gesteld aan het type woning dat je in bewaring wilt geven; bijvoorbeeld een sociale huurwoning via een woningcorporatie of een koopwoning (waarvan jij de eigenaar/bewoner bent) waarvan de huur volgens een puntenstelsel lager is dan een vastgesteld maximum bedrag.
- Er is sprake van huisbewaring als je iemand langer dan een minimum periode (bijvoorbeeld drie maanden) in je woning laat wonen, je zelf tijdelijk ergens anders gaat wonen (of reizen), en de huisbewaarder op jouw adres ingeschreven komt te staan. Huisbewaring is vaak ook “eindig”: er wordt een maximum periode vastgesteld waarin je je huis mag laten bewaren, bijvoorbeeld twee jaar. Doel is dat je na die periode de woning zelf weer gaat gebruiken.
- Er is meestal geen maximum aan het aantal keer dat je huisbewaring kunt aanvragen. Je moet wel altijd éérst weer zelf in het huis wonen, voordat je een nieuwe aanvraag kunt indienen.
- Voor een huurwoning met een huur tot een bepaald maximum moet je vaak verplicht huisbewaring aanvragen, zodat de verhuurder je eerst toestemming kan geven. Soms wordt gevraagd dat je een (voorwaardelijke) huuropzegging tekent, voor het geval je later niet terugkeert in de woning. Als je geen huisbewaring aanvraagt, maar wel iemand anders in je huis laat wonen, is er sprake van (illegale) onderhuur en loop je het risico op ontruiming door gemeente of verhuurder.
- Voor een koopwoning met een (gerelateerde) huur tot een bepaald maximum kun je ervoor kiezen om de huisbewaring formeel vast te leggen. Het is raadzaam om dan juridisch advies te vragen als je wilt voorkomen een tijdelijk huurder via de rechter recht op huurbescherming krijgt. Als je geen huisbewaring aanvraagt, heeft de tijdelijke huurder een huisvestingsvergunning nodig.
- Komt je werkelijke of gerelateerde huur boven een bepaald maximium uit, dan is het meestal niet mogelijk om de huisbewaring formeel aan te vragen. Bij een huurwoning regel je het dan niet via de gemeente, maar via de eigenaar/verhuurder. Bij een koopwoning kun je de huisbewaring zelf regelen; bij voorkeur met juridische ondersteuning.
- De huisbewaarder (persoon die tijdelijk in je huis woont en het contract ondertekent) moet meestal achttien jaar of ouder zijn, mag eventueel een partner en (minderjarige) kinderen meenemen en mag niet de enige hoofdbewoner(s) zijn van een andere woning in dezelfde gemeente (er mag in dezelfde gemeente dus niet een woning leeg komen te staan door de huisbewaring).
- De huisbewaarder schrijft zich bij de gemeente in op het adres waar hij of zij huisbewaarder is. Bij huisbewaring gaat men er van uit dat die persoon dan ook daadwerkelijk op dit adres woont (“de meeste keren overnacht”).
- Als de huisbewaring is goedgekeurd, maak je zelf goede afspraken maken met de huisbewaarder over onder andere het gebruik van de spullen in je woning, het voortijdig opzeggen van de huisbewaring door één van de partijen, de vergoeding die de huisbewaarder gaat betalen.
- De vergoeding die je kunt vragen bij huisbewaring kan bestaan uit bijvoorbeeld: huur (redelijk is: de huur die je zelf betaalt aan de verhuurder, of de via het puntensysteem gerelateerde huur bij een koopwoning), kosten voor gas en licht, vergoeding voor gebruik van de inboedel, gemeentelijke heffingen/belastingen.
- Heb je een koopwoning? Zoek online eens op “huurcommissie” of “huurprijscheck” voor het bepalen van een relevante huurprijs.
- Lees ook tips hoe je kan checken of je te maken hebt met een “betrouwbare” huurder en welke onderdelen je in een huurcontract minimaal opneemt.
NB wanneer je e.e.a. aangevraagd/gemeld hebt en je krijgt geen toestemming van je woningbouwbedrijf, verhuurmaatschappij of hypotheekverstrekker dan wordt het risico uiteraard groter om toch te gaan (onder)verhuren.
- Sommigen kiezen ervoor, na eerst anonieme onderzoek te hebben gedaan, om niets formeel te melden bij bank, verhuurmaatschappij of woningbouwvereniging.
- Zolang je maandlasten worden betaald, levert dat meestal niet zoveel problemen op.
- Heb je weinig financiële buffer en stopt de (onder)huurder met betalen, dan loop je het risico dat je zelf je maandlasten ook niet meer krijgt gefinancierd.
Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?
- een standaard huurcontract voldoet in het geval van tijdelijke verhuur meestal niet; check altijd de contracten die professionele verhuurbedrijven hanteren. Let op bij verlenging van het huurcontract: het wordt dan vrijwel altijd een verhuurcontract voor onbepaalde tijd!
- maak in het verhuurcontract duidelijk dat het om tijdelijke verhuur gaat vanwege vertrek naar het buitenland, met het doel om bij terugkeer weer in de woning te gaan wonen
- laat een heldere einddatum opnemen, met (wederzijds) een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid.
- laat ook een ontruimingsbeding ('diplomatenclausule') in het contract opnemen, In een diplomatenclausule wordt vastgelegd dat jij de huurovereenkomst kan beëindigen omdat je a) zélf de woning direct voorafgaand aan de huurovereenkomst hebt bewoond, en b) na afloop van de huurovereenkomst de woning ook weer zelf gaat bewonen. Ondanks de diplomatenclausule moet natuurlijk nog steeds de huurovereenkomst opgezegd worden, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn (die voor de verhuurder kan oplopen tot zes maanden), en natuurlijk middels het noemen van de diplomatenclausule als opzeggingsgrond.
- denk voor terugkeer in alle gevallen aan tijdige (schriftelijke, aangetekende) opzegging van de verhuur (3-6 maanden afhankelijk van verhuurperiode): voorkom automatische omzetting naar verhuurcontract met onbepaalde tijd
- als verhuurder ben je verplicht het huis te onderhouden. Klein zaken zijn voor kosten van de huurder (mits het te repareren onderdeel eenvoudig bereikbaar is), grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening verhuurder. De huurder moet de verhuurder toestemming geven om grote reparaties en onderhoud te doen.
- laat gas, water en licht door de huurder betalen, laat een waarborgsom opnemen in het contract, maak waar het enigszins kan kennis met de huurder(s) en laat de staat van je inboedel vaststellen
- er zijn online verschillende modellen van een huurcontract te vinden. Informeer ook eens bij de in "verhuur bij emigratie" gespecialiseerde bedrijven; niet alleen kunnen ze je werk uit handen nemen, ook hebben zij modelcontracten beschikbaar gebaseerd op jarenlange ervaring
In een huurcontract staat onder meer:
- wie de huurder is;
- wie de verhuurder is;
- de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
- de hoogte van de borg;
- het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
- de datum van ingang van het huurcontract;
- het tijdstip en wijze van betaling;
- de datum waarop jaarlijks de huur kan kan worden verhoogd;
- de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
- de huisregels;
- de handtekening van de huurder en de verhuurder.
Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?
- ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
- dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
- soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
- hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
- besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering
Wat kan JoHo voor je betekenen?
Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
- Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
- Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
- Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?
- Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
- Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
- Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
- Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?
Wat moet je doen als je je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?
- Het kan vervelend zijn om je uit te schrijven als je nét een huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de lijst staat.
- Toch is uitschrijving verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
- Wanneer je voor langere tijd weggaat, kan het voordelig zijn om je huur op te zeggen.
- Wil je dit echt niet? Dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder of woningcorporatie.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 2 jaar.
- Soms kan je, in overleg met de woningcorporatie, ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Wat kun je doen tegen de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente voor je huurwoning of wachtlijst?
- Als je op een wachtlijst staat voor een huurwoning, of een huurwoning hebt via de gemeente, kan dat problemen opleveren.
- Afhankelijk van de situatie, dien je hierover in overleg te gaan met je verhuurder.
Meer lezen
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?
- Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
- Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
- Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
- Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Eigen huis en woning verhuren bij lang verblijf in buitenland of emigratie
Huis en woonruimte bij langdurig verblijf in het buitenland: vragen en antwoorden
Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?
Wonen, werken en een bestaan opbouwen in een ander land dan je thuisland is -voor de meeste mensen- iets heel anders dan ergens op vakantie gaan of een land 'bereizen'. Niet iedereen heeft de emigratie-bestemming (volledig) zelf in de hand, maar hoe dan ook: onderzoek vooraf zo goed mogelijk je nieuwe bestemming om je een beeld te kunnen vormen van voor- en nadelen.
- De keuze voor een nieuwe woonomgeving heb je niet altijd zelf in de hand en is natuurlijk sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden en gezinssamenstelling, maar ook bijvoorbeeld van bestaande relaties of real estate contacten van een eventuele werkgever.
- Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het tijdelijk huren van woonruimte tijdens je zoektocht naar een ideale verblijfplaats: goedkoper dan een hotel en het geeft je meer rust voor reflectie bij het maken van definitieve woonkeuzes.
- Een tijdje in een omgeving wonen en bijvoorbeeld zien hoe het klimaat doorwerkt in je leefcomfort kan je keuze voor een type huis nog wel eens doen veranderen.
- Een woning in een compound of expat urbanisatie is niet altijd te voorkomen, maar kan wel de integratie in het land belemmeren, zeker als je voor langere tijd wordt uitgezonden of emigreert.
- Een gevoel van eenzaamheid of isolement zal je sneller en sterker krijgen als je kiest voor een vakantiepark-achtige woonomgeving en het vakantieseizoen is geëindigd.
- Input vragen aan anderen is waardevol, maar laat je ook weer niet teveel leiden door enthousiaste reacties van bijvoorbeeld reeds geëmigreerde landgenoten; zeker qua woonomgeving verschillen smaken soms stevig; wat de één prachtige nieuwbouw vindt, vindt de ander een sfeerloze en steriele urbanisatie.
- Sommige emigranten kiezen voor een locatie met een prettiger woon- en leefklimaat dan hun eigenlijke werklocatie; bijvoorbeeld op Bali wonen flink wat emigranten die werken in Jakarta, Singapore of Perth. De lage vliegkosten en relatief korte reisduur maakt het mogelijk om op maandagochtend heen en op donderdag of vrijdag weer terug te reizen. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van flexibiliteit van werk en werkgever, of je al dan niet met een partner of gezin emigreert, etc.
- Neem in je bestemmingskeuze ook mee in hoeverre jijzelf, je partner en/of kinderen last kunnen gaan krijgen van het gemis van familie en vrienden. Is die kans aanwezig maar willen jullie toch doorzetten, dan zijn landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje logischer dan landen buiten Europa. Ook dichter bij huis kan heimwee een stevig issue zijn, maar is het wederzijds op bezoek gaan makkelijker te realiseren door goedkopere auto- of vliegverbindingen.
Eerst droomden we van een buitenhuis met een groot stuk grond. Maar voor onze kinderen zou zo'n geïsoleerde omgeving niet echt aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk zochten we een huis in een kleinere stad. De kinderen kunnen nu naar school fietsen, makkelijk met vrienden afspreken en, als ze wat groter zijn, uitgaan in de stad.
Portugal emigrant
Waar op te letten als je gebruik maakt van een makelaar in het buitenland om een woning te vinden?
Waar moet op te letten als je zelf of via je werkgever, gebruik maakt van een makelaa of real estate agent om een woning voor lang verblijf in het buitenland te vinden?
- Ga je via een bedrijf aan de slag op je nieuwe bestemming dan heeft men vaak al contacten met makelaars en kan het regelen van woonruimte relatief snel geregeld zijn.
- Maak je gebruik van een verkenningstrip dan maakt het makelaarskantoor een programma voor je. Je gaat dan onder andere huizen/appartementen bekijken, winkels, ziekenhuizen en eventueel scholen.
- Stel je er op in dat veel van de huizen of appartementen die je te zien krijgt veelal ongeschikt zijn; het is nu eenmaal wat je real estate firma in portefeuille heeft.
- Laat je niet te snel overhalen om een keuze te maken; vaak kom je er alsnog achter dat er veel geschiktere huisvesting is, vaak op een veel betere lokatie.
- Het is dan soms ook raadzaam (als het bedrijf daarmee instemt) eerst een paar maanden in een serviced apartment te verblijven. Tegen de tijd dat je container met inboedel aankomt, heb je dan waarschijnlijk een leuke woning gevonden.
Wat zijn aandachtspunten als je een huis wilt kopen bij een lang verblijf in het buitenland?
Aandachtspunten bij het kopen van een huis in het buitenland
- ook in Nederland gaan de meeste huizenkopers niet over één nacht ijs bij het kopen van een (nieuwe) woning...dus waarom jezelf in het buitenland overhaasten?
- probeer, mits haalbaar, ter plaatse te gaan kijken; vraag binnen de lokale netwerken naar ervaringen met makelaars en ga er, net als in Nederland, vanuit dat de “beste” woningen vaak via mond-tot-mond reclame verkocht worden.
- oriënteer je via internet maar staar je er niet op blind (te veel aanbod, foutieve informatie -een verkeerde foto-, eigendoms perikelen). In een aantal landen is juist het via internet beschikbaar gemaakte aanbod kleiner dan wanneer je bij een makelaar binnenstapt, of heeft de makelaar in zijn kantoor veel meer gedetailleerde info beschikbaar dan online.
- een flink deel van de huizenverkoop verloopt, afhankelijk van bestemming, in het buitenland niet via de makelaar maar via een notaris of rechtstreeks tussen verkoper en koper. Veel rondvragen, relaties onderhouden en zelf gaan kijken kan je de betere tip opleveren.
- bij online advertenties plaatst men in een aantal landen bewust weinig foto's van het huis zelf, om te voorkomen dat er andere makelaars op af komen
- in een aantal landen is het niet gebruikelijk een huis te "stylen" (of op te ruimen) wanneer een bezichtiging plaatsvindt...stel je in op het bekijken van een huis waarbij je nog veel persoonlijke items van de huidige eigenaar tegenkomt of waarbij je 'door de troep heen moet kijken'
- dubbelcheck zoveel mogelijk persoonlijk de (internet)informatie van makelaars omtrent reistijden naar supermarkt, school, werk, vliegveld etc.
- vind je (online) een woning die je op het eerste gezicht aanspreekt, maak dan gebruik van internettools als Google maps en Google Earth om een eerste indruk te krijgen van de (omgeving van de) woning
- onderhoud relaties met makelaars; maak duidelijk dat je meer bent dan een van de vele snelle oriënteerders
- het aanbod van huur- en koopwoningen is, net als in Nederland, seizoensafhankelijk; hou hier rekening mee bij de timing van je verkenningstrips en emigratiemoment
- de prijzen die gehanteerd worden op expat woning sites zijn soms bewust hoger dan de prijzen voor dezelfde woningen op sites voor lokale inwoners; check bij voorkeur dus (ook) de laatste
- veel makelaars in het buitenland zijn nog altijd vele malen actiever voor de verkopende dan voor de kopende partij. Ook komt het voor dat men zich als aankoopmakelaar voordoet, maar in de praktijk door de verkopende partij wordt betaald. Als de aankoopmakelaar in dezelfde regio actief is als de verkoopmakelaar, zullen ze elkaar over het algemeen te vriend willen houden.
- eenzelfde woning kan in het buitenland bij meerdere makelaars of notarissen (tegen verschillende prijzen) aangeboden worden. Het is niet ongebruikelijk dat je bij het regelen van een bezichting een mini-contractje ondertekent dat je - wanneer je overgaat tot koop- verplicht de woning te kopen via de makelaar die de bezichtiging regelde. Kies je alsnog een andere makelaar, dan ontvang je van de initiële makelaar een "boete" van een aantal procenten van de aankoopsom.
- let bij het kopen ook op de verkoopbaarheid van het huis op de langere termijn aan lokale inwoners of andere expats
- binnen Europa is het kopen van onroerend goed niet in Europees recht vastgelegd; de eigendomsverordeningen liggen bij de lidstaten zelf
- koop je onroerend goed buiten Europa dan kunnen andere of aanvullende regels gelden; soms moet je een minimaal bedrag investeren in het land of huis, heb je een aanvullende vergunning nodig of dien je de aankoop onder te brengen in een firma (bijvoorbeeld een bv)
- leg jezelf niet vast met een koopcontract als je verblijfsvergunning nog niet rond is, ga dan liever eerst huren
- creeër voldoende (tijd)ruimte, net als bij het kopen van een huis in Nederland, als je ook nog een huis in Nederland te verkopen hebt. Financieringsproblemen bij de koper van jouw 'oude' huis in Nederland kunnen de boel soms flink vertragen.
- check welke kosten voor jouw rekening komen bij de aankoop (overdracht, notaris, courtage, hypotheek afsluitkosten, inschrijving kadaster, valutarisico, etc.)
- check bij de koop van een huis altijd wie rechtmatig eigenaar is (kopie eigendomsakte, kadastrale gegevens)
- check welke spullen (inventaris) inbegrepen zijn bij de koop; in het buitenland is het vrij gebruikelijk dat de oude eigenaar een aantal zaken meeneemt tenzij je e.e.a. schriftelijk vastlegt
- neem een (plaatstelijke) architect, aannemer of andere tussenpersoon in de hand die een bouwkundig & taxatierapport opstelt omtrent de staat van het huis, eventuele gebreken, te verwachten (kosten van) verbouwingen e.d.: het geeft je zelf uiteraard meer inzicht maar kan ook ondersteunend werken bij de onderhandelingen omtrent aankoopprijs. Maak heldere afspraken over de kosten van het bouwkundig rapport.
- overweeg gebruik te maken van een professioneel onderhandelaar; ieder land heeft eigen regels en wetten rondom de aankoop van een huis. In sommige landen is een mondeling bod echt bindend of is bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering geen standaard contractonderdeel. Laat je hierdoor niet verrassen!
- maak je gebruik van een onafhankelijk onderhandelaar dan zal deze onderzoek doen naar de achtergronden van de woning; het komt bijvoorbeeld voor dat een woning al jaren te koop staat tegen verschillende vraagprijzen. Die kennis is essentieel als je gaat onderhandelen.
- let, bij het kopen of verbouwen van een woning, extra op eventuele verplichtingen aan derden (erfpacht, erfdienstbaarheden) die het koopproces soms flink kunnen vertragen, eventuele achterstallige schulden of andere beslagen, verbouwingsregels en maak een voorbehoud dat de koop alleen doorgaat wanneer alle bouwvergunningen verkregen worden
- is het huis (eerder) verhuurd, let dan extra op eventuele lopende huurcontracten, "huurcontracten voor het leven" etc.
- betaal waar mogelijk de koopsom in termijnen; dat geeft je ruimte rondom bijvoorbeeld het oplossen van verborgen gebreken
- voor de afweging rondom het inzetten van eigen geld of het aangaan van een lening/hypotheek: maak gebruik van financieel advies rondom zaken als
- inkomstenbelasting over buitenlandse woning
- mogelijkheden tot vermindering box 3 ter voorkoming van dubbele belasting
- fiscale gevolgen in het buitenland
- gevolgen voor vermogensbelasting
- gevolgen voor inkomstenbelasting bij verhuur van tweede woning
- erfbelasting bij nalaten van onroerend goed in het buitenland
- bij het regelen van een hypotheek: check welke financieringsregels gelden.
- soms is de inbreng van eigen geld in de hypotheek een vereiste om de hypotheek te kunnen afsluiten.
- net als in Nederland moet je ook in het buitenland inzicht geven in te verwachten reguliere inkomsten: Dat kan eenvoudigweg je salaris zijn, maar ga je zelf onderemen dan lever je (in de lokale taal vertaalde en vaak door een boekhouder gevalideerde) omzet en winstverwachtingen in.
- hou er rekening mee dat er in het buitenland vergeleken met Nederland geen (of een veel lagere) hypotheekrente aftrek geldt
- er kunnen vereisten gelden dat je fiscaal inwoner bent van het land waar je de hypotheek wilt afsluiten; daar zit dan vaak een minimale verblijfsduur (minimaal aantal dagen per jaar) aan verbonden
- bij het afsluiten van een hypotheek: check tijdig welke documentatie (in welke taal) vereist is; minimaal paspoort, inkomstenverklaring, (evt.) trouwboekje, uittreksel geboorteregister
- bij alle regelzaken omtrent de aankoop van een huis: hou rekening met wachttijden, soms langer dan je in Nederland gewend was. Bv. de tijd tussen voorlopig en definitief koopcontract (soms maanden), langere middagpauzes van makelaars, gemeentelijke of financiële instanties, e.d. Wil je iets gedaan krijgen neem dan persoonlijk (telefonisch) contact op of ga bij voorkeur langs; vertrouw -afhankelijk van je nieuwe woonbestemming natuurlijk- niet teveel op internet en e-mail.
- bij het verbouwen van je nieuwe huis: koop materialen ter plaatse of in de regio: busjes en/of bouwvakkers vanuit Nederland laten komen is op de korte termijn gemakkelijker (niet per definitie goedkoper!), maar kost je veel lokale goodwill
- bij het verbouwen van je nieuwe huis: zorg dat er geen inrichtingsverkeer ontstaat: iedereen wil in de beginfase altijd helpen, maar het is wel zo leuk als er eens iets (spontaans) tegenover staat.
Wij kochten een gastenverblijf in het Zwarte Woud. Alle ruimtes hebben een eigen uitstraling, heel bijzonder. Aan het onderhoud was de laatste tien jaar door de vorige eigenaar niets gedaan; alle kamers moesten nodig worden gerenoveerd, gemoderniseerd en worden aangepast aan de huidige kwaliteitsnormen. Die extra benodigde investering hadden we snel gezien én meegecalculeerd in onze berekeningen.
Duitsland emigratie stel
In Griekenland kent men niet zoiets als een aannemer. Iedereen doet een deeltje van de verbouwing: de man van de fundering, de man van het ijzervlechtwerk, de man van de electra, de man van het metselwerk, de man die komt stucen...niemand werkt met elkaar, en soms werkt men tegen elkaar in. Dat is in Nederland soms ook zo, maar dan heb je in de aannemer in ieder geval nog een centraal aanspreekpunt.
Griekenland emigrant
Na eerste pogingen met een Spaanse aannemer (bleek achteraf niet goed bekend te staan in de regio) en Engelse aannemer (werklui bleven na 1 week weg) vonden we -via via- een betrouwbare en ervaren Spaanse bouwvakker. Had altijd in de bouw gewerkt, maar zat nu zonder baan. Hij vormde een bouwploeg, het bleek een gouden greep. Vakkundige lui die goed volgens de planning werkten en open communiceerden waar het nodig was. Vanaf de start van de verbouwing spraken we veel meer Spaans, en ging onze basis met sprongen vooruit. Een welkom bijkomend voordeel!
Spanje emigrant
Onze Duitse aannemer was totaal niet zelfstandig! Bij elk plintje vroegen ze hoe zij het aan moesten pakken, om gek van te worden! Uiteindelijk kozen we voor een Nederlands bedrijf die de klus klaarde. Die communiceerden wel op de manier die ik gewend was. Tegelijkertijd realiseerde ik me hoe sterk mijn Nederlandse gebruiken en manier van communiceren nog was.
Duitsland emigrant
Het was een hele onderneming om een stuk grond te kopen in Griekenland. Voor de aankoop van de grond moesten we uiteraard stukken ondertekenen bij een notaris. Incl. benodigde getuigen, maar die hadden we niet. Onze taxichauffeur werd getuige, samen met de man van de kiosk op de hoek van straat van de notaris. Een docente Engels kwam een en ander vertalen. Op die manier kochten we ruim 4.000 m2 grond!
Griekenland emigrant
Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?
Een huis of woning huren in het buitenland
Eerste hulp bij woonruimte zoeken in het buitenland
- een huurhuis vind je via je werkgever (als je wordt uitgezonden), via vrienden, bekenden, familie, collega's in Nederland of het buitenland, via social media, advertenties, via een verhuurkantoor of agent, via drukbezochte publiekslocaties met prikborden, via Nederlandse clubs of verenigingen of via relocation bureaus.
- ga je (eerst) huren? Probeer altijd de duur van het contract zoveel mogelijk te koppelen aan de verwachte verblijfsduur: tussentijds verhuizen kost tijd, geld en veel energie.
- voordeel van (eerst) huren voordat je gaat kopen is dat je voor jezelf tijd creëert om gedegen onderzoek te doen naar woonwensen, beschikbare koopwoningen, financieringsmogelijkheden en -regels etc.
- in een aantal landen is het hebben van een vast adres (te bewijzen via huurcontract en het afsluiten van nutsvoorzieningen) voldoende bewijs van inschrijving; de minimale periode die nodig is voor het verkrijgen van fiscaal inwonerschap (meestal een aantal maanden) start dan per ingang van het huurcontract.
- check bij het opstellen van een huurcontract wat inbegrepen is; denk ook aan zaken als tuin- en zwembadonderhoud, sneeuwruimen, beschikbaar stellen van (functionerende) apparaten, de staat van het huis.
- diegene die het huurcontract ondertekent of mede-ondertekent is juridisch gezien huurder.
- een huurcontract met een beperkte huurperiode kan automatisch worden verlengd, tenzij je binnen de voorgeschreven opzegperiode via de juiste weg opzegt.
- als huurder teken je vaak ook voor de inventarislijst; check of alles aanwezig is en of er gebreken zijn. Je bent er dus ook voor verantwoordelijk en dient de inventaris te verzekeren.
- je bent niet verplicht om te betalen via automatische bankmachtiging; een stok achter de deur als de verhuurder gebreken niet oplost of andere verplichtingen niet nakomt.
- check altijd welke kosten wel en niet inbegrepen zijn, inclusief of exclusief gas, water en licht, servicekosten etc.
- let op dat de in het huurcontract opgenomen woonoppervlakte ook overeenkomt met de praktijksituatie; vaak worden bijkomende kosten ook berekend over die oppervlakte, en lang niet altijd verrekend met de periode gedurende het jaar dat je er wel of niet bent.
- check de bereikbaarheid van je woning tot eventuele overlast, van bouwkundige staat tot centraal onderhoud in de omgeving en van nutsvoorzieningen tot een eventuele bewonersvereniging.
- huur je een woning met meerdere personen, dan is ieder individueel verantwoordelijk voor betaling van de volledige huursom.
- ook in het buitenland zijn opzegtermijnen vaak wettelijk vastgesteld. Alleen in zeer bijzondere gevallen (sterfgeval, ernstige ziekte, overplaatsing vanwege werk) kan een wettelijke opzegtermijn worden verkort.
- tegelijkertijd willen de meeste verhuurders zekerheid hebben van een minimale huurperiode, bijvoorbeeld een minimum aantal maanden. Gebruik je de huurwoning alleen als (korte) overbrugging om te zoeken naar een koopwoning, realiseer je dan dat het vaak alsnog mogelijk is om onder het toegezegde minimum uit te komen door op de juiste manier (veelal schriftelijk) op te zeggen en vervolgens alleen de wettelijke minimale opzegtermijn in acht te nemen. E.e.a. natuurlijk ook afhankelijk van wat er in je huurcontract expliciet is vastgelegd, en de energie c.q. kosten die je wilt steken in het meningsverschil over wat er contractueel is vastgelegd versus wettelijke verplichting.
Wat is handig om te inventariseren in je nieuwe woning in het buitenland?
- hoogte, breedte en lengtematen van alle kamers en andere ruimten
- breedte van alle deuren
- hoogte en breedte van alle ramen
- mogelijkheden om zonwering te bevestigen
- hoogte van muurtjes onder de ramen
- beschikbare ruimte voor koelkast
- beschikbare ruimte voor fornuis
- plaats aansluiting telecom aansluitingen en afstand tot de plaats waar je routers, radio, TV etc. wilt plaatsen
- aantal en plaats stopcontacten
- voorschriften van de huiseigenaar & gemeente
- wanneer komt de gemeentereiniging langs
- is er aansluiting op het gasnet
- wanneer is de schoorsteen de laatste keer geveegd
- is er een speciale aansluiting voor elektrisch koken
- is het houden van huisdieren toegestaan
- kan de verhuiswagen tot voor de deur komen
- is er een hijsbalk aanwezig
- is er een lift beschikbaar voor de verhuizing
- kan er een verhuislift geplaatst worden
Wat zijn aandachtspunten als je in het buitenland stabiel internet wilt hebben op een meer afgelegen woonlocatie?
- Log in om de vragen en antwoorden te kunnen lezen
Huis en woonruimte in het buitenland bij lang verblijf of emigratie
Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
- Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
- Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
- Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
Verzekeringswijzer
Hoe vind je een goede internationaal dekkende verzekering die past bij jouw activiteiten, werk of leven in het buitenland?
JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om te zorgen dat:
- ze een verzekering nemen die voor de passende periode en vóór vertrek is afgesloten.
- ze een verzekering nemen die geldig is voor de leeftijd, de nationaliteit en de woonplaats van de verzekerde.
- ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen of wonen.
- ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
- ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
- ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
- ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
- ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
- ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
- ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.
- ze zich voor arbeidsongeschiktheid verzekeren als ze voor langere tijd gaan werken
Wat kan je verzekeren als tijdelijk naar het buitenland gaat?
- Voor een backpackverzekering: check backpacken verzekeren
- Voor een digital nomadverzekering: check nomads en ondernemers verzekeren
- Voor een reisverzekering: check je reis en rondreis verzekeren
- Voor een sportverzekering: check sport en avontuur verzekeren
- Voor een studieverzekering: check studeren in het buitenland verzekeren
- Voor een stageverzekering: check stage in het buitenland verzekeren
- Voor een werkverzekering: check betaald werk in het buitenland verzekeren
- Voor een vrijwilligersverzekering: check vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren
- Voor een vakantieverzekering: check je vakantie en verre reizen verzekeren
- Voo een ziektekostenverzekering: check ziektekosten in het buitenland verzekeren
Wat kan je verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?
- Voor een aansprakelijkheidsverzekering: check aansprakelijkheid verzekeren
- Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering: check arbeidsongeschiktheid verzekeren
- Voor een digital nomadverzekering: check nomads en ondernemers verzekeren
- Voor een emigratieverzekering: check wonen in het buitenland verzekeren
- Voor een lokale reisverzekering: check je vakantie en reizen verzekeren
- Voor een levensverzekering: check levensverzekering afsluiten
- Voor een huis en inboedelverzekering: check huis en inboedel verzekeren
- Voor een ongevallenverzekering in: check ongevallen verzekeren
- Voor een overbruggingsverzekering: check overbrugging bij emigratie verzekeren
- Voor een overlijdensrisicoverzekering: check overlijdensrisico verzekeren
- Voor een pensioenverzekering: check pensioen verzekeren
- Voor een rechtsbijstandsverzekering: check rechtsbijstand verzekeren
- Voor een SOS hulpverleningsverzekering: check SOS hulpverlening verzekeren
- Voor een tandartsverzekering: check tandheelkunde en orthodontie verzekeren
- Voor een zorgverzekering: check zorg- en ziektekosten verzekeren
- Voor een tussentijdse huis en inboedelverzekering in Nederland: check huis in Nederland verzekeren
Wie is de verzekerde, wie zijn de medeverzekerden, en wie is de verzekeringnemer van een verzekering?
Wat is ook alweer een verzekering?
-
Een verzekering afsluiten is een afspraak maken tussen twee partijen, waarbij de verzekeringnemer (degene die afsluit) aan de verzekeraar vraagt of deze een bepaald risico, wat de verzekeringnemer niet wilt lopen, op zich wilt nemen, in ruil voor een vergoeding.
Wie is de (hoofd)verzekerde van een verzekering?
-
De verzekerden zijn degenen die zich tegen bepaalde risico's hebben laten verzekeren bij een verzekeraar.
-
Bij de 'Verzekerden' gaat het erom wie je wil verzekeren. Bij een schadeverzekering, zoals een reisverzekering, is de 'Verzekerde', de persoon waarvoor geldt dat door hem geleden gedekte schade recht geeft op schadevergoeding.
-
De hoofdverzekerde is degene aan wie de schadevergoeding, als daar sprake van is, zal worden uitgekeerd. De hoofverzekerde is de 'begunstigde', degene die volgens de verzekering (op de polis) gerechtigd is de vergoeding in ontvangst te nemen.
-
De medeverzekerden zijn degene die naast de hoofdverzekerde ook door de verzekering wordt gedekt (bijvoorbeeld partner, kinderen). Zij worden dan de meeverzekerden of medeverzekerden genoemd.
Wie is de verzekeringnemer van een verzekering?
-
De verzekeringnemer is de persoon die de verzekering afsluit bij de verzekeraar.
-
De verzekeringnemer is ‘de contractpartij', degene die een handtekening onder het contract zet. Dat wil zeggen degene die het formulier ondertekent en de slotvragen beantwoordt.
-
De verzekeringnemer draagt ook zorg voor de juiste informatie als vertrek-, en terugkomstdatum, welke dekkingen moeten worden verzekerd etc.
-
De verzekeringnemer zal vaak ook de premie betalen, maar dat hoeft niet, wel blijft de verzekeringnemer verantwoordelijk voor de betaling.
-
De verzekeringnemer kan dus iemand anders zijn dan degene die verzekerd moet worden. Voorbeelden:
-
Een ouder kan een verzekering afsluiten voor een van de kinderen
-
Een vriendin kan een verzekering afsluiten voor een vriend
-
Een organisatie kan een verzekering afsluiten voor een deelnemer of medewerker (neem contact op als je vragen hierover hebt)
-
-
Is de verzekerde minderjarig of jonger dan een bepaalde leeftijd, dan kan het zijn dat een meerderjarige als verzekeringnemer moet optreden.
Wie is de betaler van een verzekering?
- De verzekeringbetaler is diegene van wiens rekening de verzekeringspremie wordt afgeschreven of wie de verzekeringspremie overmaakt.
Wat is een verzekering, een polis, een polisblad en polisvoorwaarde?
Wat is een verzekering?
- Een verzekering afsluiten is een afspraak maken tussen twee partijen, waarbij de verzekeringsnemer (degene die afsluit) aan de verzekeraar vraagt of deze een bepaald risico, wat de verzekeringsnemer niet wilt lopen, op zich wilt nemen, in ruil voor een vergoeding.
- Er zijn twee partijen, een verzekeraar (de verzekeringsmaatschapppij) en een verzekeringnemer (jij) die een afspraak maken (een overeenkomst aangaan)
- De verzekeraar verplicht zich, in ruil voor een premie (een geldbedrag) tot het doen van één of meer uitkeringen;
- Bij aanvang van die afspraak bestaat er nog geen duidelijkheid over dat er uberhaupt een uitkering gedaan gaat worden, wanneer die uitkering gedaan gaat worden of tot welk bedrag een uitkering wordt gedaan of hoe lang de overeengekomen premiebetaling zal duren;
- Tegenover de betaling van premie door de verzekeringnemer staat de uitkering door de verzekeraar indien, zoals de wet het omschrijft, ‘het risico wordt verwezenlijkt’. In andere woorden: wanneer de verzekerde gebeurtenis of situatie zich voordoet.
- Belangrijk is de onzekerheid bij de partijen. Er moet wettelijk sprake zijn van een onzekere factor bij beide partijen. Deze onzekere factor kan op diverse manieren tot stand komen, zoals de wet omschrijft:
- Er bestaat geen duidelijkheid over wanneer een uitkering wordt gedaan; of tot welk bedrag en uitkering wordt gedaan; of hoelang de premiebetaling zal duren.
Wat is een verzekering volgens de wet?
- Art. 7:925 van het burgerlijk wetboek omschrijft een verzekering als volgt: " Een verzekering is een overeenkomst waarbij de ene partij, de verzekeraar, zich tegen genot van premie jegens haar wederpartij, de verzekeringnemer, verbindt tot het doen van een of meer uitkeringen, en bij het sluiten der overeenkomst voor partijen geen zekerheid bestaat, dat, wanneer of tot welk bedrag enige uitkering moet worden gedaan, of ook hoe lang de overeengekomen premiebetaling zal duren. Zij is hetzij een schadeverzekering, hetzij een sommenverzekering.
Wat is een verzekeringspolis?
- De polis is een schriftelijke bevestiging van de verzekeringsovereenkomst, ondertekend door de verzekeraar.
Wat is een polisblad?
- Het polisblad, dat onderdeel van de polis is, vermeldt de gegevens die voor de betreffende verzekering gelden.
- Denk hierbij bijvoorbeeld aan het polisnummer, naam en adres van de verzekerde, het verzekerd bedrag, het eigen risico, en de aanvangs- en einddatum van de verzekering.
Wat zijn polisvoorwaarden?
- De polisvoorwaarden zijn de gedrukte voorwaarden die voor alle verzekeringen van een bepaalde categorie hetzelfde zijn.
- In de polisvoorwaarden vind je definities van belangrijke begrippen.
- De verzekeraar geeft in de polisvoorwaarden de grenzen aan van wat er kan, mag en moet.
- Verzekeraars vernieuwen regelmatig hun voorwaarden. Elke nieuwe versie krijgt een andere code. Op een polisblad vind je terug welke versie op specifieke verzekering van toepassing is die je hebt afgesloten
- Dit blijft zo gedurende de hele looptijd van de verzekering.
Wat is een polisblad bij een verzekering en wanneer gebruik je het?
- Op een polisblad staat vermeld wie er is verzekerd en welke verzekering er van toepassing is.
- Op een polisblad vind je in sommige gevallen ook in het kort terug welke dekkingen je hebt gekozen en hoeveel de premie bedraagt.
- Op jouw polisblad staat ook vermeld welke polisvoorwaarden er van toepassing zijn. Dikwijls wordt dit aangegeven door middel van een cijfer en lettercombinatie, die vervolgens verwijst naar een specifieke editie van de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Lees hierover meer in de rubriek over "polisvoorwaarden".
Hoe kom je aan een polisblad?
- In de meeste gevallen krijg je jouw polisblad per email of post toegestuurd.
- In sommige gevallen wordt het ook beschikbaar gemaakt via een online account, waar je het zelf kunt inzien en / of downloaden.
Wanneer heb je jouw polisblad nodig?
- Als je wilt zien wat de looptijd van jouw verzekering is en welk pakket je hebt gekozen, kijk je op jouw polisblad.
Wat is een verzekeringskaart en wanneer gebruik je die?
Wat is een verzekeringskaart?
- De Verzekeringskaart is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en wordt per 1 oktober 2018 door de meeste verzekeraars aangeboden.
- De Verzekeringskaart toont in het kort per verzekering wat er vergoed wordt en wat de belangrijkste uitsluitingen zijn.
Wanneer gebruik je een verzekeringskaart?
- Als je snel een indruk wilt krijgen van wat een verzekering wel en niet dekt, is de verzekeringskaart een hulpmiddel.
- Alle verzekeraars bieden hun verzekeringskaarten aan in hetzelfde format, zodat je hierin makkelijk kunt vergelijken.
- Let op: het betreft vaak alleen hoofdlijnen zodat je ook snel een verkeerde indruk kan krijgen.
Wat is een schadeformulier bij een verzekering en wanneer gebruik je het?
Wat is een schadeformulier?
- Schade melden op je reisverzekering doe je met een schadeformulier.
- Een schadeformulier bestaat in papieren vorm en in PDF. Ook hebben sommige verzekeraars speciale webformulieren.
- Steeds meer verzekeraars geven er de voorkeur aan om een claim online of per email te ontvangen, in plaats van per post.
Wanneer gebruik je een schadeformulier?
- Als je kosten hebt gemaakt tijdens je reis, kun je dit vaak dmv een schadeformulier claimen op je reisverzekering.
- Op het schadeformulier kun je de bedragen invullen waarover je een vergoeding zou willen aanvragen bij de verzekeraar.
- Je kunt in het schadeformulier toelichten hoe de schade is ontstaan.
- Documenten zoals medische rapporten of facturen kunnen worden bijgevoegd.
- Vergeet niet om het schadeformulier te ondertekenen.
Wat is afschrijvingslijst bij een verzekering en wanneer gebruik je het?
Wat is afschrijvingslijst bij een verzekering
- Spullen worden na verloop van tijd minder waard door gebruik of veroudering. Dit heet afschrijving.
- Om een claim af te handelen kijkt een verzekeraar naar de nieuwwaarde van een voorwerp en berekent dan hoeveel waarde dit voorwerp heeft verloren. Het bedrag dat overblijft, krijg je vergoed.
- Alle verzekeraars hebben hun afschrijvingslijsten openbaar gemaakt, zodat je als klant weet wat jouw spullen waard zijn (dagwaarde) en of de verzekeraars hierin correct handelen.
Wanneer gebruik je het afschrijvingsformulier?
- Als je benieuwd bent wat de waarde is van een voorwerp of product dat je in jouw bezit hebt, kun je hiervan een inschatting maken aan de hand van de afschrijvingslijst van jouw verzekeraar.
Hoe werkt de EHIC zorgpas en wanneer kun je die wel en niet aanvragen?
- Deze card geeft recht op dekking voor spoedeisende hulp, volgens de regels zoals die in het betreffende land gelden.
- De kosten worden deels direct verrekend, en hoef je dus niet contant voor te schieten. Let wel goed op dat niet alles (afhankelijk van het land) wordt vergoed, en er kunnen vaak ook eigen bijdragen van toepassing zijn
Wat is het niet?
- LET OP - De card is GEEN extra verzekering. Nog steeds kunnen meerdere medische zaken niet of slechts deels worden vergoed.
- De juiste reisverzekering kan die aanvulling wel geven, daarnaast heb je dan ook dekking voor andere zaken, zoals bagage, repatriering wegens familie-omstandigheden, overkomst familie bij ziekte / ongeval, etc.
Voor wie van toepassing?
- Iedereen die een Nederlandse basiszorgverzekering (ziektekostenverzekering) heeft, kan de EHIC (European Health Insurance Card) aanvragen bij zijn of haar zorgverzekering.
Voor wie niet van toepassing?
- Heb je geen geldende Nederlandse zorgverzekering maar ben je verzekerd via je internationale (reis &) ziektekostenverzekering, dan kan je die card niet aanvragen.
- Overigens heb je dan, als het goed is, natuurlijk wel gewoon dekking voor de betreffende hulp, en kan je gebruik maken van de alarmcentrale van de verzekeraar.
Waar is de kaart geldig?
- de kaart is geldig in landen in de EU, de EER (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) + de Verdragslanden Zwitserland en Australië
Waar is de kaart niet geldig?
- De card is in de rest van de wereld niet geldig
Wat is een engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering en wanneer gebruik je die?
Wat is een Engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering?
- Een Engelstalige (of andertalige) verklaring bij een verzekering is een officiele verklaring van de verzekering die je hebt afgesloten. In het algemeen is het een vertaling van je polisblad.
Waar heb je een Engelstalig verklaring(polisblad) voor nodig?
- In sommige gevallen als je gaat studeren of verblijven in de VS, Canada, de voormalige oostbloklanden of bijvoorbeeld een Spaanstalig land, kan het verplicht zijn om aan te tonen dat je goed bent verzekerd.
- Men wil dan een officiele verklaring zien, en kunnen lezen, die bij je verzekering hoort die je hebt afgesloten.
Vertrekken naar het buitenland
- Bestemming kiezen: zie reis of vakantiebestemming kiezen en droombestemming kiezen voor wonen in het buitenland
- Reis voorbereiden: reizen maken en backpacken in het buitenland en meeneemlijst bij backpacken, reizen, stagelopen en vrijwilligerswerk
- Lang verblijf voorbereiden: voorbereiden op wonen en lang verblijf in buitenland
Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?
- Gevaar vermijden: check gevaarlijke situaties in het buitenland en noodgevallen op reis voorkomen
- Diefstal voorkomen: check: veilig blijven bij reizen en backpacken?
- Problemen oplossen: check problemen oplossen in het buitenland met bagage, documenten of transport of met mens, natuur en organisaties
- Dieren vermijden: check gevaarlijke dieren en beestjes op reis en in het buitenland
- Ziekte voorkomen: check ziektes op reis voorkomen of je in een ziekenhuis laten behandelen