Verhuizing naar het buitenland en verzekeringen in het buitenland
Verhuizen naar het buitenland: vragen en antwoorden over inboedel, transport en verhuizing
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen buiten Europa?
- De verhuizing van je inboedel tussen twee continenten gebeurt in de meeste gevallen in containers.
- Je inboedel wordt geladen door de verhuizer (direct in containers of eerst in een verhuiswagen) en ter plaatse gelost door een buitenlandse partner van de verhuizer. Expertise op het gebied van containerrederijen, douane en partnerverhuizers op bestemming is natuurlijk een vereiste.
- De verhuizer is op de hoogte van bijzondere regelingen rondom invoerrechten, accijnzen, de voorwaarden om goederen te mogen importeren en welke documenten je dient te overleggen voordat je goederen worden vrijgegeven etc etc.
- Check zelf ook extra de regelgeving rondom het meenemen van voertuigen, als je van plan bent een auto, motor of boot mee te nemen.
- Het is van belang om ook zelf op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom het meenemen van huisdieren.
- Extra aandacht wordt als het goed is besteed aan het zee- of luchtwaardig verpakken van glaswerk, servies, kostbare bezittingen en kleine goederen, omdat de lading behoorlijk zal bewegen tijdens het laden en lossen op vliegvelden of in havens.
- Net als bij een verhuizing binnen Europa kunnen ook hier ladingen gecombineerd worden om kosten te besparen.
- De verhuispartner in het buitenland haalt je container op in de haven of bij het vliegveld en checkt de goederen bij aflevering op basis van een inventarislijst. Op sommige bestemmingen dien je zelf (ook) aanwezig te zijn bij invoer van je spullen...check dit tijdig!
- Op sommige bestemmingen worden, ter bescherming van de lokale markt, invoerrechten geheven over je verhuisboedel, zelfs als deze al lange tijd door je gebruikt wordt.
- Heb je tussen het moment van inpakken of verschepen van je eigen inboedel en daadwerkelijk vertrek uit Nederland geen gelegenheid om bijvoorbeeld bij familie te verblijven, denk dan aan het huren van een gemeubileerd appartement of huis, of maak gebruik van bedrijven die tijdelijk een complete inrichting verhuren ("furniture lease").
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen binnen Europa?
- Je persoonlijke bezittingen (goederen voor persoonlijk gebruik) mogen binnen de EU de grens over zonder dat er (extra) belastingen worden geheven (dus geen omzetbelasting, invoerrechten, accijnzen, bijzondere verbruiksbelasting etc.). Voorwaarde is dat er geen commerciële motieven aan de invoer ten grondslag liggen, en dat op de in te voeren spullen in het land van herkomst btw en andere belastingen zijn voldaan.
- Een bewijs van inschrijving in je nieuwe woongemeente, een koopakte, huurcontract of bouwcontract van je nieuwe huis, aankoopnota's incl. btw van de artikelen, een (internationaal opgestelde) inventarislijst incl. merken, modellen en serienummers en een geldig paspoort bespoedigen het transport van je eigendommen (zowel als je zelf vervoert als wanneer je dat laat doen).
- Er gelden speciale regels rondom het meeverhuizen van motorvoertuigen, pleziervaartuigen etc., bijvoorbeeld dat je deze niet gedurende 12 maanden na verhuizing mag doorverkopen aan derden. Alles om te verkomen dat er sprake is van 'handel'.
- Tenzij je zelf aan de slag gaat, gaat het vervoer van je inboedel in bijna alle gevallen per verhuiswagen. Laden en lossen gebeurt meestal door de verhuizer zelf, eventueel door een buitenlandse verhuispartner van je verhuizer.
- Reis je zelf (regelmatig) naar je nieuwe woonomgeving voordat je definitief emigreert, overweeg dan het huren van een grote auto/bus om alvast wat (grotere) spullen mee te kunnen nemen.
- Over de kosten die het transportbedrijf aan je rekent wordt btw geheven. Het btw tarief van het EU land waarvandaan de goederen vertrekken is van toepassing. Verhuis je vanuit Nederland en schakel je een niet-Nederlands transportbedrijf in, dan wordt toch de Nederlandse btw gehanteerd.
Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een verhuizing naar het buitenland?
Een verhuizing binnen Nederland kost "gemiddeld" tussen de € 1000,-. en € 2000,- euro. Bij een verhuizing naar het buitenland, komen uiteraard meer kosten kijken.
Het kostenplaatje rondom een emigratie hangt natuurlijk af van allerlei factoren, zoals:
- bestemming: afstand tussen je oude en nieuwe huis (van invloed op transportwijze: over land, zee of door de lucht)
- aantal emigrerende personen
- hoeveel spullen neem je mee (een paar koffers of twee zeecontainers aan inboedel...volgens een ervaren verhuizer omvat de gemiddelde emigratie verhuizing +/- 120 dozen)
- heb je startkapitaal nodig voor een eigen bedrijf, aankoop grond, overname bedrijf, verbouwing
- heb je al direct na aankomst werk c.q. een (spaar)buffer om op terug te vallen
- de spoed c.q. timing van je verhuizing: is er ruimte om je verhuizing te combineren met die van anderen of heb je haast; verhuis je in een populaire vakantieperiode of daarbuiten
Check ook:
- Welke factoren zijn van invloed op de verhuiskosten rondom een lang verblijf in het buitenland?
- Wat zijn indicaties van verhuiskosten voor lang verblijf in het buitenland of emigratie?
Welke inboedel neem je wel en welke niet mee bij lang verblijf in het buitenland?
Een paar koffers inpakken of een zeecontainer vol verschepen?
- Oriënteer je vooraf op mogelijkheden van woningen in je nieuwe woonland: volledig ingericht, gedeeltelijk ingericht of niet ingericht: dat is uiteraard van invloed op wat je meeneemt en/of terplekke gaat aanschaffen.
- Check hoe lang het verschepen (en door de douane loodsen) gaat duren...soms duurt dat maanden, en ga je alsnog spullen kopen voor de eerste maanden (tenzij je kiest voor tijdelijke gemeubileerde woonruimte).
- Eerdere emigranten geven geregeld aan hun verscheepte spullen eerder als 'ballast' te ervaren, meer dan de helft in de praktijk nauwelijks te gebruiken, het níet hebben van 'al die spullen' zelfs als 'bevrijdend' te ervaren. Een en ander is wel afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om nieuwe dingen te kopen, hoe je dagbesteding eruit ziet en dergelijke.
- Zoek uit of jouw lading te combineren is met die van een ander?
- Hoe dan ook; maak kritische selecties van wat je mee wilt nemen, wilt opslaan, verkopen of weggooien. Veel kleinere spullen kun je beter weggeven aan bekenden of kringloopwinkels dan dat je ze (duur) opslaat. Gebruik je emigratie om een écht flink op te ruimen.
- Het is handig om een overzichtslijst van goederen die wel en niet meegaan naar het buitenland te maken
- Start tijdig en verdiep je in de afwegingen die je kan gaan maken. Indien van toepassing: overleg uitgangspunten met je partner en bespreek de aanpak richting je kinderen, hoe ga je (samen) bepalen wat zij wel en niet mee kunnen nemen?
- Maak een overzichtslijst van spullen die je wilt doneren of wilt verkopen en regel deze donatie of verkoop.
- Inventariseer de mogelijkheden voor (tijdelijke) opslag van goederen die niet meegaan naar het buitenland.
- Ook in het buitenland zijn veel spullen bij kringloopwinkels te koop.
- Neem, mits mogelijk, in ieder geval wat persoonlijke of dierbare spullen mee die de eerste periode van gewenning bevorderen; zeker als er kinderen mee-emigreren kan het snel creëren van een omgeving met vertrouwde spullen helpen.
- Zorg voor een goede digitale backup als je dierbare zaken als diploma's, foto's & video's etc. meeneemt.
- Hou rekening met (andere) woon- en leefomstandigheden. Ga je in een voornamelijk warm klimaat wonen, dan zul je meer buiten je huis wonen dan binnen; dat stelt andere eisen aan je inboedel binnen- en buitenshuis dan je in Nederland gewend was, bijvoorbeeld een lekkere loungebank op je terras en eenvoudiger meubilair binnen. Ga je op een tropisch vochtige bestemming wonen, laat dan bijvoorbeeld kostbare boeken, tekeningen, maar ook bepaalde meubels in Nederland achter. In steeds meer landen moet je opletten met het importeren van voedsel (in verband met bacterieën) en ook religie kan invloed hebben in wat je wel of niet kan of mag meenemen.
- Neem je bijvoorbeeld kunst(werken) mee, let er dan op dat je kunt aantonen dat de objecten ook echt van jou zijn (je loopt, afhankelijk van bestemming, het risico dat je spullen worden ingenomen of dat je ze bij terugkeer moet achterlaten).
- Let erop dat in sommige landen voltages en aansluitmogelijkheden volledig anders zijn, waardoor bepaalde apparaten niet zullen functioneren, tenzij je uitgezocht hebt dat er een adapter beschikbaar is.
- wil je je fietsen e.d. meeverschepen: onderzoek eerst of fietsen wel zo gebruikelijk is op je nieuwe woonplek.
Het was geen makkelijke beslissing om alles wat ik had opgebouwd in Nederland, alles wat zo vertrouwd was en waar ik me zo blij voelde in één keer op te geven. Alle mogelijke oplossingen om dit te voorkomen zijn dan ook de revue gepasseerd: mijn huis verhuren, de hele inboedel in een box stoppen en zelfs om het even zo te laten en een halfjaartje af te wachten. Ik had een mooie koopwoning vol met spullen waarvan er een aantal emotionele waarde hadden. Moest ik dat allemaal in één keer weggooien? Mijn huis verhuren bleek niet mogelijk en spullen opslaan kost ook elke maand geld. Daarnaast stond het idee om in Nederland nog van alles te hebben waar ik, en familie, nog veel zorg aan zou hebben me behoorlijk tegen. De beslissing viel: ik ga mijn huis en al mijn spullen verkopen.
Colombia emigrant
Gouden tip als je met kinderen emigreert: neem zoveel mogelijk Nederlandse leesboekjes mee in je koffers of verhuisdozen! En laat mensen die iets op willen sturen ook boekjes of Loco boekjes op sturen.
China emigrantengezin
Welke factoren zijn van invloed op de verhuiskosten rondom een lang verblijf in het buitenland?
- Volume van de boedel, dus niet: gewicht: elke kubieke meter telt, dus vraag je verhuisbedrijf om aandachtspunten en inpaktips om zo kosten te besparen
- Soort vervoer (vrachtwagen, zeetransport)
- een vrachtwagen is meestal genoeg om de inhoud van een huis met 3 slaapkamers te vervoeren
- een inboedel van een huis met 3 slaapkamers past meestal in een 20-voets zeecontainer
- bij luchtvracht bepaalt het gewicht met name de kosten (veelal een duurdere optie dan vervoer per schip)
- Soort boedel (makkelijk of moeilijk te verhuizen)
- Administratieve regelgeving op nieuwe locatie (douaneformaliteiten, administratieve last)
- Wel of niet opmaken van inventarislijst
- Huren van een verhuislift in Nederland en/of in het buitenland
- Gebruikt verpakkingsmateriaal en extra bescherming van waardevolle spullen
- Opslag van achterblijvende inboedel in Nederland of tijdelijke opslag in het buitenland
- Afstand tussen oude en nieuwe woonplaats
- Verhuisperiode en flexibiliteit daarin
- Combinatiemogelijkheden met andere inboedels
- Eenmalige verhuizing of deel-verhuizingen
- Flexibiliteit in laden en lossen en de situatie ter plaatse bijvoorbeeld aantal verdiepingen
- Zorg je zelf voor het vervoer van de haven naar je woonlocatie, of doet de verhuizer dat
- Eventuele vergunning voor parkeren of lossen van de verhuiswagen, belangrijk vooral op drukke locaties
- Demonteren en monteren van meubels
- Plaatsen van goederen in de nieuwe woning
- Eventuele in- en uitvoerformaliteiten
- Kosten van tol en eventuele bootovertochten
- Btw over de verhuiskosten
- Bij overzeese verhuizingen kunnen extra voorwaarden gelden ten aanzien van aansprakelijkheid; kosten van een aanvullende verzekering zijn een percentage van de verzekerde waarde plus meestal eenmalige poliskosten
- Verzekering
- Verhuisreden: verhuis je om zakelijke redenen dan kan in een aantal gevallen je werkgever verhuiskosten onbelast vergoeden
- Onverwachte omstandigheden op locatie: in sommige landen kan je te maken krijgen met onverwachte extra wetgeving of soms zelfs willekeur, waardoor vooraf bepaalde tarieven toch nog hoger uitvallen; check hoe je internationale verhuizer hier mee omgaat
Wat zijn voorbeelden van kostenposten gerelateerd aan de verhuizing zelf als je voor lang verblijf of emigratie naar het buitenland vertrekt?
Wat zijn voorbeelden van kostenposten gerelateerd aan de verhuizing zelf als je voor lang verblijf of emigratie naar het buitenland vertrekt?
Rondom de verhuizing naar het buitenland kun je denken aan de volgende kostenposten:
THEMA | KOSTENSOORT |
---|---|
Oriëntatie | Inplannen van een of meerdere oriëntatiereizen, kosten rondom werk zoeken, netwerk events, beurzen, kosten voor excursies en trips in de eerste periode na aankomst (om wegwijs te raken) |
Documenten | Verblijfsvergunning, Internationaal uittreksel geboorteregister van alle gezinsleden, (werk)visa, (nieuwe) paspoorten, bemiddelings services, advocaat kosten, kosten vertaling diploma's en andere noodzakelijke documenten (+echtheidsverklaringen), verklaring omtrent gedrag |
Verzekeringen | Internationale ziektekostenverzekering, reisverzekering, arbeidsongeschiktheid, levensverzekering, pensioenvoorziening (nb. uiteraard had je deze kosten in Nederland ook) |
Gezondheid | Inentingen, medische keuringen (voor visa), laatste checks voor vertrek (tandarts, huisarts), inentingen voor evt. huisdieren |
Accommodatie | Verhuizing, invoerrechten inboedel, douaneformaliteiten, huis huren of kopen in het buitenland, bemiddelingkosten makelaar en advocaat, inrichtingskosten, kosten tijdelijke woning in Nederland en/of buitenland |
Vervoer | Huur van auto/bus, vliegtickets, eigen auto invoeren of nieuwe aanschaffen |
Cursussen | Taalcursus, cultuurcursus, begeleiding van je kinderen, coaching |
Aanvullende kosten | Kosten notaris Nederland (woning, erfrecht, successierecht), doorsturen van je Nederlandse post, kosten afscheidsfeest(jes), laatste aankopen voor vertrek, kosten opslag inboedel |
Hou bijvoorbeeld ook rekening met afkoop/opzegvergoedingen die leveranciers vragen als je lang(er)lopende contracten had afgesloten, bijvoorbeeld bij een energieleverancier.
Waar let je op als je voor een lang verblijf in het buitenland gebruik wilt maken van een verhuizer c.q. offertes gaat aanvragen?
Aandachtspunten
- Verhuizen is een expertise; van ervaring met allerlei invoer documenten tot professioneel handelen wanneer schade ontstaat tijdens het transport en van het loskrijgen van een container uit de haven tot het opstellen van een gedetailleerde inventarislijst.
- Er zijn online vele verhuizers te vinden en men weet niet zelden slim om te gaan met offertes om goedkoop uit de bus te komen. Sowieso is het lezen en vergelijken van (internationale) verhuisoffertes vaak niet eenvoudig, zeker niet als het niet je dagelijkse bezigheid is.
- Begin op tijd met oriënteren op verhuizers en wacht niet tot het laatste moment met het sluiten van een overeenkomst: des te eerder de verhuizer jouw inboedel kan inplannen, des te voordeliger het vaak is omdat de kans dan groter is dat jouw lading gecombineerd kan worden met die van een ander. Over het algemeen geven verhuizers aan dat het 2-3 maanden vooraf vastleggen van de verhuizing en inplannen bij de verhuizer een goede periode is om te kunnen profiteren van combinatiemogelijkheden met andere inboedels.
- Check, indien relevant, of de verhuizer ook levende huisdieren verhuist, in de meeste gevallen moet je daar een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen.
- Verzorgt de verhuizer (binnen Europa) ook zelf het laden en lossen (of de chauffeur in samenwerking met een vaste buitenlandse verhuispartner)?
- Is uitpakken en monteren een service die je er optioneel bij kunt regelen?
- Check ook bijvoorbeeld hoe regelmatig de verhuizer transport heeft voor jouw bestemming en of men werkt met eigen agenten ter plaatse. Kennis van lokale omstandigheden is voor een goede internationale verhuizer essentieel.
- Is het mogelijk dat jouw inboedel, afhankelijk van volumes natuurlijk, voordelig gecombineerd kan worden met die van een ander? Afhankelijk van verhuizer en regio gaan er soms wel vijf tot zes verhuizingen, met meerdere bestemmingen, in één keer mee.
- Is het mogelijk om nieuwe aankopen die je in Nederland doet om mee te verhuizen naar je bestemming af te laten leveren bij je verhuizer? Verhuis je buiten Europa, denk dan aan de mogelijkheid van btw teruggave over je aankoop.
- In hoeverre biedt de verhuizer garantie op geen verborgen of meerkosten, hoe open communiceert men over wat niet inbegrepen is?
- In welke mate is de verhuizing/inboedel verzekerd en welke uitsluitingen gelden eventueel?
- Hoe lang is de offerte die je hebt ontvangen geldig? En zijn in de tussentijd optredende koersverschillen van invloed?
- Wie betaalt de meerkosten wanneer het werkelijke volume van de inboedel groter blijkt te zijn dan het geschatte volume?
- Realiseer je ook dat een goede internationale verhuizer met zijn lokale partners een enorme berg aan waardevolle contacten op je bestemming kan hebben, die men vaak graag met je deelt als je specifieke vragen hebt.
- Beschikt de verhuizer over c.q. is de verhuizer aangesloten bij (inter)nationale keurmerken, overkoepelende (branche)instanties, kwaliteitscertificaten?
- Uiteraard variëren keurmerken in de loop der tijd, maar let o.a. op "Erkende verhuizers", "FIDI" (internationale vereniging verhuizers), FAIM (kwaliteitssysteem), AEO (aanpak en beveiliging van opslag ruimten), de diverse ISO certificeringen (9001 voor standaard procedures, 14001 voor milieu, 27001 voor privacy bescherming).
- Een extra vraag die je zou kunnen stellen is of medewerkers beschikken over een VOG, Verklaring omtrent het Gedrag.
- Check ook of de internationale partner (de verhuizer op bestemming) van je Nederlandse verhuizer eveneens is aangesloten bij keurmerken en instanties.
- Vraag om recente referenties voor verhuizingen specifiek naar jouw regio/bestemming; een kwalitatief goede internationale verhuizer kan (en wil) deze verstrekken.
Waar let je op bij het inpakken van je inboedel bij verhuizing naar het buitenland voor een lang verblijf?
- Inpakken is een vak op zich. Van speciale garderobedozen tot speciale verpakkingen voor kostbare goederen en het demonteren van grote meubelstukken: de kans op schade is relatief groot en ook het stootvast verpakken en inladen is een expertise. De erkende verhuizer heeft daar ervaring mee, zorgt bijvoorbeeld voor een gedetaileerde inventarislijst en merkt de goederen. Regel (al dan niet via je verhuizer) voldoende dozen en speciale verpakkingen voor kwetsbare spullen.
- Maak voor het laden in de verhuiswagen foto's van belangrijke spullen, zodat je kan aantonen in welke staat ze verkeerden. Start met het maken van foto's van voor jou waardevolle artikelen (bewijslast).
- Plaats de goederen die je (tijdelijk) elders gaat opslaan apart van de goederen die meegaan naar het buitenland.
- Verhuis je je inboedel per vliegtuig of vrachtschip, pak alles dan lucht- c.q. zeewaardig in; de lading kan behoorlijk bewegen tijdens het laden of lossen.
- Zelf demonteren van grote meubels (kasten, bedden) spreekt meestal voor zich en bespaart kosten. Markeer de losse onderdelen met stickers om montage later makkelijk te maken. Bewaar schroeven, bouten en sleutels in een envelop en plak deze aan de binnenzijde van het meubel.
- Als je de afmetingen van grote meubelstukken vooraf noteert, kan je bij onverhoopte vertraging van je inboedel toch al aan de slag met globaal inrichten, schilderen, kleine verbouwingen etc.
- Begin met de inventarisatielijst, waarop je registreert welke spullen in welke dozen gaan en codeer de dozen. Nummer alle verhuisdozen en hou lijsten bij wat in welke dozen zit; dat scheelt enorme zoektochten. Markeer op de doos indien mogelijk in welke ruimte van je nieuwe woning de doos geplaatst moet worden. Zorg ervoor dat de dozen met belangrijke spullen voor de eerste dagen na aankomst (denk ook aan gereedschap e.d.) als laatste geladen worden.
- Coderen: het is handig om per kamer in te pakken en de dozen te 'merken' met de inhoud en het nummer van de kamer in het huis van bestemming. Geef in je nieuwe huis aan elke kamer dus een nummer en maak een duidelijke plattegrond. Eventueel kun je een lijst maken met per doos een uitgebreide inhoudsbeschrijving. Natuurlijk kost dit meer tijd, maar je vindt sneller wat je zoekt.
- Elektronische apparatuur: gebruik - indien mogelijk - voor apparatuur de originele dozen en tref noodzakelijke voorzieningen voor laptop en televisie. Vul de dozen op met kranten, pakpapier of dekens. Pak geen scherpe dingen bij kwetsbare zaken. Verder kun je zelf de wasmachine los- en vastkoppelen, vergeet niet het restwater eruit te laten lopen en zet de trommel met de transportbeveiliging vast om beschadiging te voorkomen. Plak de deur van de ontdooide koelkast dicht met tape en zorg dat hij bij de verhuizing rechtop komt te staan. Zet de vrieskist in de nacht voor de verhuizing op de hoogste stand en isoleer hem tijdens de verhuizing met dekens of beter: maak hem vooraf leeg!
- Breekbare zaken: serviesgoed inpakken vereist extra aandacht. Je verhuizer beschikt over speciaal pakpapier of noppenfolie om het serviesgoed op een goede manier in de dozen te stoppen. Maak een zachte laag op de bodem. Rol tafelzilver in vloeipapier. Breekbare spullen dien je in te wikkelen. Je kunt dit dan mogelijk samen met bijvoorbeeld linnengoed inpakken. Geef door middel van stickers aan dat de doos extra aandacht verdient. Schrijf bijvoorbeeld op de doos"fragile/breekbaar", "glaswerk". De zwaardere zaken (zoals borden) moeten onder in de doos. Zet zeer breekbaar glaswerk (zoals wijnglazen) en flessen rechtop in de doos. Brandbare en gevaarlijke stoffen apart houden.
- Zware goederen: het is niet verstandig om veel zware kleine goederen (zoals boeken) bij elkaar in een verhuisdoos te doen. Gebruik deze boeken als bodem en stop de lichtere spullen bovenin om op te vullen. De boeken dienen liggend verpakt te worden om beschadiging aan de rug te voorkomen. Maak de dozen niet te zwaar (maximaal 18 kilo) en gebruik kleine dozen voor zware goederen. Dit maakt het verhuizen makkelijker en de kans op schade kleiner.
- Kleding en kleden: kleding kun je ophangen in speciale garderobedozen, zo worden ze kreukvrij vervoerd. Vouw de kleden niet, maar rol ze op om kreukvorming te voorkomen.
- Gordijnen en lampen: gordijnen kun je uit de rails halen en in de dozen doen. Haal verder de lampen los en plaats de lampenkappen rechtop in een doos. Kleine lampen verpakken en in dozen doen. Bij staande lampen de kap verwijderen en in een doos doen. Het snoer vastmaken aan de staander.
- Klokken en schilderijen: bij klokken dien je de slinger in de kast vast te zetten. Laat grote (staande) klokken, maar ook spiegels en schilderijen bij voorkeur door een vakkundige verhuizer inpakken. Kleine schilderijen en lijstjes kun je zelf verpakken met voldoende inpakpapier of noppenfolie, zorg ervoor dat de luchtkussens aan de buitenkant zitten om een patroon op je schilderij te voorkomen. Voor grotere schilderijen (vanaf 48x36) neemt de verhuizer op de verhuisdag zelf een speciale box en verpakkingsmateriaal mee.
- Planten: afhankelijk van de afstand en de verhuistijd is het mogelijk om planten mee te nemen. Kleine planten bij elkaar in een doos zetten, grote planten verzorgt de verhuizer.
- Auto's en motorfietsen: maak de benzinetanks zoveel mogelijk leeg en koppel de accu's af. Let altijd op mogelijk breekbare of lekkende voorwerpen.
- Zaken van lengte (bijvoorbeeld plinten, hout, of tuingereedschap): bundelen met tape of touw.
- Waardevolle spullen: laat geen sleutels in kasten en bureaus zitten, ze kunnen zoekraken. Zorg dat je sleutels, geld, sieraden en belangrijke papieren e.d. zoveel mogelijk in je handbagage houdt. Houd gereedschap apart, zodat je in het nieuwe huis weer snel aan het werk kunt.
Informeer bij verhuizers die containers naar Oz verschepen of er nog plaats is in een of andere container. Spullen van onbewerkt hout mag het land niet binnen, daar kun je niets aan veranderen. Je zou het kunnen laten ontsmetten, maar dat is volgens mij best wel duur en ik weet niet aan welke regels dat gebonden is. In alle haast is bij ons een ruw houten vogelhuisje (nog geen 5 euro) in een doos terecht gekomen. Wij konden kiezen om het te laten vernietigen ($25) of ontsmetten ($75).
Australië emigrant
Waar let je op het bij opslaan van je inboedel als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Log in om de vragen en antwoorden te kunnen lezen
Waar moet je aan denken als je een hond, kat of ander huisdier meeneemt op reis of gaat emigreren?
Wat zijn eerste aandachtspunten als je je huisdier(en) meeneemt voor een lang verblijf in het buitenland, of bij emigratie
ls je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt of gaat emigreren is het meenemen of achterlaten van je huisdier waar je aan bent gehecht vooral een persoonlijke beslissing. Toch is het ook raadzaam te overleggen met een dierenarts, want niet ieder dier zal op je nieuwe woonbestemming zomaar goed gedijen.
- bij het vervoer van dieren per vliegtuig zijn verschillende partijen betrokken, sommige mede afhankelijk van de mate waarin je het regelwerk wilt uitbesteden: je dierenarts (of een dierenarts van een gespecialiseerde luchtvrachtagent), een luchtvrachtagent, de luchtvaartmaatschappij, desgewenst een dierenhotel (dat het dier ook incheckt), de douane of veterinaire dienst op de aiport(s)
- heb je, in overleg, de beslissing genomen om een of meerdere huisdieren mee te nemen, dan kunnen deze vaak in hetzelfde vliegtuig worden vervoerd als jezelf.
- het vervoer van dieren door de lucht is geregeld in de luchtvaartwet. Deze wet zorgt ervoor dat het welzijn van de dieren altijd voorop staat en dat het vervoer niet schadelijk is voor de dieren.
- je huisdier moet gezond (gezondheidsverklaring/certificaat, meestal binnen één week voor vertrek, soms 72 uur) en ingeënt zijn.
- heb je een hond of kat als huisdier dan dien je een rabiëscertificaat (bewijs van inenting tegen hondsdolheid) en een gezondheidscertificaat te hebben waarin verklaard wordt dat het dier klinisch onderzocht en gezond bevonden is. Er kunnen m.b.t. de rabiësinenting uitzonderingen worden gemaakt (geen bewijs nodig) voor puppy's en kittens tot een bepaald aantal weken oud; raadzaam om dit tijdig te checken.
- heb je een vogel als huisdier dan moet je een bewijs van inenting tegen vogelgriep hebben; sommige landen weigeren vogels uit bepaalde bestemmingen helemaal vanwege dit risico
- je huisdier moet in het bezit zijn van een paspoort (uitgegeven door dierenarts)
- binnen de EU moeten honden, katten en fretten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model en geïdentificeerd zijn (chip of tatoeage).
- indien er meer inentingen of papieren nodig zijn voor speciale ‘gevallen’ of bestemmingen dan zou je dierenarts daarvan op de hoogte moeten zijn. Voor het invoeren van een huisdier in Australië worden bijvoorbeeld strenge eisen gesteld. Bloedtesten minimaal zo'n 7 maanden, legalisatie van de uitslag, aanvragen van een importvergunning etc.
- ook kun je een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen, die expertise heeft opgebouwd rondom het veilig vervoeren van dieren. Een dergelijk bedrijf is op de hoogte van wet- en regelgeving en kent over het algemeen de regels en uitzonderingen in de luchtvaartsector. Je kunt er terecht voor o.a. afhaal- en wegbrengservice in Nederland, België en Duitsland, tijdelijke opvang in internationaal dierenhotel vlakbij Schiphol, boeking van je huisdier op de gewenste vlucht, opmaken luchtvrachtbrief en labels, leveren van IATA goedgekeurde kennels, douane faciliteiten bij vertrek, eventuele verzegeling door VWA.
- sommige landen accepteren geen huisdieren zonder bepaalde inentingen, bloedtesten en veterinaire behandelingen, waardoor het onmogelijk is om jonge pups of kittens naar het land te versturen. Ook luchtvaartmaatschappijen hebben restricties op de leeftijd van huisdieren. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren echter een leeftijd van 10 weken.
- voor het vervoeren van vogels en exotische dieren is het van belang om allereerst de wetenschappelijke naam van het dier vast te stellen. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke verpakking/transportboxen er gebruikt dient te worden en welke mogelijkheden er zijn om het dier te vervoeren naar de gewenste eindbestemming. Niet alle luchtvaartmaatschappijen accepteren vogels en exotische dieren. De verscheper is verantwoordelijk voor het meegeven van voer en waterbakjes.
- huisdieren, en de benodigde papieren, worden veelal direct bij aankomst geïnspecteerd; is er iets niet in orde dan bestaat de kans dat het dier wordt teruggestuurd, of (extra) in quarantaine moet
Op welke zaken letten luchtvaartmaatschappijen bij het vervoer van honden, katten en andere huisdieren?
Op welke zaken letten luchtvaartmaatschappijen bij het vervoer van je huisdieren
Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren bij het inchecken een checklist, waar globaal het volgende op staat (details, zoals afmetingen of gewichten, kunnen variëren per maatschappij):
Reisvoorbereidingen voor het huisdier
- zorg ervoor dat inentingen, reisdocumenten en andere belangrijke zaken ruim op tijd zijn geregeld. Sommige landen janteren strenge quarantainemaatregelen.
- bevestig aan de zijkant van de kennel een label met de naam van het dier en de voederinstructies.
- laat je huisdier vijf dagen voor de vlucht al aan de kennel wennen.
- geef je huisdier binnen 4 uur voor vertrek niets meer te drinken.
- geef je huisdier binnen 4 uur voor vertrek niets meer te eten.
- geef je huisdier geen kalmerend middel. Daarmee daalt de hartslag van het dier, en door de andere luchtdruk in het vliegtuig daalt de hartslag nog verder. Die combinatie kan dodelijk zijn. Een versuft dier kan tijdens de vlucht onderkoeld raken en went bovendien minder snel aan zijn nieuwe omgeving. Realiseer je daarbij dat je als eigenaar vaak waarschijnlijk meer gespannen bent rondom het vervoer dan het dier zelf.
Huisdier in kennel
- de hond/kat moet met de kop omhoog kunnen staan (zonder het dak te raken), zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen gaan liggen. De kennel moet gemaakt zijn van hard plastic met een ingebouwde metalen deur. Houten kennels en kennels met plastic deurtjes zijn niet toegestaan.
- de kennel moet voorzien zijn van twee lege vaste voerbakken of van één bak met twee compartimenten voor eten en water. De bodem van de kennel moet bedekt zijn met een deken, kranten of ander absorberend materiaal. Stro is niet toegestaan.
- de kennel moet zijn voorzien van minstens één ‘Live Animal’-sticker en twee ‘Arrow Up’-stickers (worden indien nodig door luchtvaartmaatschappij verstrekt).
- het slot op de kenneldeur moet stevig zijn. Hangsloten zijn niet toegestaan. De scharnieren en grendels van de deur moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm (0,62 inch) uitsteken.
- wieltjes moeten zijn verwijderd of met tape zijn vastgezet.
Leeftijd van het huisdier en het aantal
- een hond of kat moet minimaal 10 weken oud zijn.
- elk huisdier moet in zijn eigen kennel reizen. Tot een maximum gewicht mogen 2 huisdieren in 1 kennel reizen. Puppy’s of jonge katjes van minder dan vier maanden oud mogen met hun moeder in een kennel.
Documentenvan het huisdier
- het paspoort of de gezondheidsverklaring van het huisdier moet Engelstalig zijn. Kopieën van deze documenten kun je aan de kennel bevestigen. Zorg ervoor dat je de originele documenten bij je hebt wanneer je incheckt.
- aan de kennel moet een label zijn bevestigd met de naam, het adres en het telefoonnummer van de passagier.
- Aan de zijkant van de kennel moet een label met de naam van het dier zijn bevestigd.
Lichamelijke conditie van huisdier
- je huisdier mag er niet angstig, gewond of versuft uitzien.
- je huisdier mag geen muilkorf of riem dragen. Er mag ook geen muilkorf of riem in de kennel worden achtergelaten.
Waar let je op als je een auto, boot e.d. meeneemt bij een lang verblijf in het buitenland?
- heb je een nog vrij nieuwe auto dan kan het interessant zijn deze voor vertrek in Nederland om te ruilen voor een nieuwe. Die koop je dan voor een netto-bedrag (zonder BPM en Btw) en voert hem in in het nieuwe land. Je betaalt bij het invoeren dan geen BPM, wel Btw. Ook de aanschaf van een nieuwe auto in je nieuwe woonland kan financieel interessant zijn door de -nu nog- meestal lagere BPM tarieven buiten Nederland.
- check bij meenemen van je auto de invoerregels, keuringseisen en beschikbaarheid van onderdelen op je bestemming. Invoeren kan meestal belastingvrij mits je de auto al 6 maanden bezit en gebruikt. Andersom, check bij terugkeer naar Nederland mét lokaal gekochte auto de bekendheid bij garagebedrijven met dit merk en type.
- bij het importeren van je eigen auto wordt binnen Europa vaak gevraagd om een COC verklaring: Certificate of Conformity; dit wordt uitgegeven door de fabrikant van je auto; zoek daarvoor contact bij de (lokale) vestiging van de fabrikant van je automerk of maak gebruik van een (online) tussenpersoon.
- in het document (vast EU format) staan gegevens over je voertuig, identificatie van de fabrikant, technische specificaties e.a.
- aan de afgifte van het documenten zijn kosten verbonden.
- neem je een auto mee, dan meld je het kenteken af bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) en wordt vooruitbetaalde motorrijtuigenbelasting verrekent. Bij de douane regel je een Verklaring van Uitvoer. Op het moment dat de RDW de uitvoer accepteert, vervalt de geldigheid van je kentekenbewijs. Je kan er dan niet meer mee rijden op de openbare weg, tenzij je via de RDW een 14-dagen-uitvoerkenteken regelt, APK onderhoudt en je verzekering actief blijft.
- zoek goed uit of de auto die je in Nederland hebt wel geschikt is voor je nieuwe woon- en werklocatie; op sommige bestemmingen is airco onontbeerlijk; op sommige bestemmingen heb je een hogere wielophanging nodig om comfortabel te kunnen rijden op niet-geasfalteerde wegen, op bestemmingen met een sterk zeeklimaat is een anti-roest coating essentieel, soms is een pick-up handiger (zeker als je bv. een B&B gaat runnen en vaak op & neer moet met bagage, inkopen), etc.
- denk bij het meenemen van een zeil- of motorboot aan het Internationaal Certificaat van Competentie (ICC, door Vamex uitgegeven met klein vaarbewijs) en Internationaal Certificaat Plezier Vaartuig (ICP, is het internationaal eigendomsbewijs, door ANWB uitgegeven).
Waar let je op direct na aankomst van je inboedel / goederen op je nieuwe woonbestemming?
- Laat alles zoveel mogelijk direct op de juiste plaats neerzetten.
- Begin pas met uitpakken als de verhuizers klaar zijn met de hele verhuizing.
- Controleer tijdens het uitpakken alle goederen op eventuele verhuisschade, maak aantekeningen en foto's.
- Maak één ruimte zo snel mogelijk "bewoonbaar".
- Zorg ervoor dat de bedden zijn opgemaakt, zodat je kan gaan slapen en niet meer hoeft te zoeken naar beddengoed etc etc.
- Hou verlichting paraat, het wordt eerder donker dan je misschien denkt.
- Hang gordijnen op (minder kil en veiliger).
- Geef een eventueel meeverhuisde koelkast en vrieskist een dag rust voordat je ze weer inschakelt.
- Maak de trommelbeveiliging van een eventueel meeverhuisde wasmachine weer los.
- Schroef het naambordje (indien meegenomen) aan de deur: welkom!
- Meld eventuele verhuisschade tijdig aan je verhuizer, conform de verhuisvoorwaarden.
- Neem contact op met je verhuizer voor het ophalen van lege verhuisdozen.
- Maak foto's van eventuele onverwachte schade aan je nieuwe al dan niet tijdelijke woning en meld deze direct.
- Maak kennis met de directe omwonenden en eventuele nieuwe huismeester.
- Zie hieronder selecties uit de mogelijkheden, vacatures, activiteiten en reisverzekeringen rond het thema: Verhuizing.
- Mocht je niet zijn ingelogd maak dan gebruik van overige content
Verzekeringen
- Voor een backpackverzekering check backpacken verzekeren
- Voor een vakantieverzekering check je vakantie en verre reizen verzekeren
- Voor een reisverzekering: check je reis verzekeren
- Voor een studieverzekering: check studeren in het buitenland verzekeren
- Voor een stageverzekering: check stage in het buitenland verzekeren
- Voor een werkverzekering: check betaald werk in het buitenland verzekeren
- Voor een vrijwilligersverzekering: check vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren
- Voor een digital nomadverzekering: check nomads en ondernemers verzekeren
- Voor een emigratieverzekering en expatverzekering: check wonen in het buitenland verzekeren
- Voor een ziektekostenverzekering: check ziektekosten in het buitenland verzekeren
- Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering: check arbeidsongeschiktheid in het buitenland verzekeren
Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen
- Voorbereiden van je verblijf of reis: zie checklist wonen en voorbereiden op lang verblijf in buitenland of meeneemlijst bij backpacken, reizen, stagelopen en vrijwilligerswerk
- Gevaarlijke ziektes checken: zie ziektes op reis voorkomen of in het ziekenhuis van Midden-Amerika laten behandelen
- Gevaar voorkomen: zie problemen oplossen in Midden-Amerika met bagage, documenten of transport of met mens, natuur of organisaties
- Gevaarlijke dieren vermijden of opzoeken: zie gevaarlijke dieren en beestjes op reis en in het buitenland
Wat speelt er meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van Verhuizing
- Gevaar of diefstal van voorkomen bij reizen en backpacken?
- Spullen inpakken of handig meenemen bij reizen en backpacken?
- Wat te doen bij verblijf of verhuizen naar het buitenland?
- Verhuizing en emigreren of wonen in het buitenland