Welke aandoeningen loop je liever niet op tijdens het reizen of backpacken: vragen en antwoorden over voorkomen en behandelen
Wat moet je doen bij koorts op reis en in het buitenland?
Wat moet je doen bij koorts in het buitenland?
- Niet iedere koortsaanval in de tropen is een malaria-aanval. Het kan een zonnesteek, een gewoon griepje of een andere virusinfectie zijn.
- Bij beginnende koorts stelt je lichaam je thermostaat iets hoger af waardoor je warmer zult worden. Tot je bij de nieuw ingestelde lichaamstemperatuur bent aangekomen zul je het koud hebben, rillen en soms zelfs klappertanden. In deze fase van de koorts kan je je lichaam helpen door jezelf goed in te pakken in bijvoorbeeld een deken.
- Koorts gaat vaak vanzelf over maar je kan ook een beetje helpen door koorstremmers of paracetamol te nemen.
- Bij hoge koorts, aanhoudende koorts, koorts bij jonge kinderen moet je een arts raadplegen.
Waar moet je op letten bij injecties en bloedtransfusies in het buitenland?
Waar moet je in het buitenland op letten als je een injectie krijgt en er injectienaalden worden gebruikt?
- Als het, bij de behandeling van ziekte mogelijk is in de plaats van een injectie, medicijnen te krijgen die je kunt innemen of als zetpil kunt nemen, geef hier dan de voorkeur aan.
- Neem geen onnodige risico's als het laten zetten van tatoeages, acupunctuur, piercings en dergelijke.
- Mocht je hebben besloten steriele naalden mee te nemen op reis, neem dan ook een in het Engels opgestelde medische verklaring mee om aan de grens te kunnen laten zien.
Waar moet je in het buitenland op letten als je een bloedtransfusie krijgt?
- Zorg dat je weet welke bloedgroep je zelf hebt indien je snel (maar bij kennis) een transfusie nodig hebt.
- Heb je een reispartner, dan is het handig als je weet of deze dezelfde bloedgroep heeft. Op die manier heb je een eventuele donor bij de hand.
- Het meenemen van bloed voor bloedtransfusies is voor de meeste reizigers niet aan te raden. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zal een bloedtransfusie zeer zelden nodig zijn. Mocht dit wel moeten gebeuren, dan is er meestal meer bloed of bloed vervangende vloeistof nodig dan wat handig te vervoeren is (halve liter). Daarnaast is het de vraag of de materialen die men gebruikt voor het toedienen van het bloed steriel en onbesmet zijn.
Wat moet je doen bij een kneuzing aan je hand of verstuiking van je voet ijdens het reizen?
Wat kun je doen bij verstuikingen en kneuzingen op reis?
- Bij kneuzingen en verstuikingen is het belangrijk om te koelen zo snel mogelijk na dat het is gebeurd.
- Koel tussen de 10 en 20 minuten. Als je hiervoor ijs gebruikt is het belangrijk dat er een doek tussen het ijs en je huid zit om bevriezing tegen te gaan.
- Loop je de kans op bijvoorbeeld verstuikingen terwijl er geen ijs of iets kouds bij de hand is, dan bestaan er coldpacks die op basis van een chemische reactie koud worden wanneer jij dat nodig hebt.
- Bij een forse zwelling, als je aan een breuk denkt of als de pijn blijft duren is het altijd raadzaam om naar een arts te gaan.
Wat moet je doen bij een zonnesteek of verbranding, en hoe gevaarlijk is de zon in het buitenland?
Wat kun je doen bij en tegen verbranding door de zon op reis?
- In de landen rond de evenaar, met name in de omgeving van Australië en Indonesië, groeit het gevaar van huidverbranding door de zon.
- Nog los van gevaren als huidkanker, is de zon daar tegenwoordig zo fel dat zelfs mensen die aan de Middellandse Zee nooit verbranden binnen een dag Indiaantje kunnen spelen. Iedere huid verbrandt als die te lang wordt blootgesteld aan felle zon.
- Hoelang dit duurt hangt af van je huid en van waar je je bevindt (in de bergen en rond de evenaar is de zon bijvoorbeeld feller). Er bestaan wel basistabellen, maar de praktijk wijst uit dat je in de tropen heel voorzichtig moet zijn.
- Neem echter niet teveel risico als je op reis bent. Een rugzak voelt namelijk niet fijn met verbrande schouders en de verbranding zorgt ook nog voor extra hitte.
Wat kun je doen bij en tegen zonne-allergie op reis?
- De jeukende rode bultjes en blaasjes van zonne-allergie krijg je met name als je met een zon-gevoelige huid voor het eerst wat langer in de zon bent, bijvoorbeeld als je in de winter vanuit Nederland vertrekt naar een zonnige bestemming.
- Zonne-allergie kan je voorkomen door je huid rustig aan de zon laten wennen en op het begin van je vakantie wat vaker de schaduw op te zoeken.
- Als de jeukende plekjes er eenmaal zijn, is het verstandig de huid te laten herstellen door uit de zon te blijven of bedekkende kleding te dragen op de aangetaste huid. Tegen de jeuk kan je een verkoelend zalfje gebruiken en dan gaat het vanzelf over. Niet krabben.
Wat is een beschermingsfactor (Sun Protection Factor) bij zonnebrand?
- De beschermingsfactor, die staat aangegeven op de meeste middelen, geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven. Je moet de eigen persoonlijke tijd vermenigvuldigen met de zonnebrandfactor.
- De eerste dag zal jouw huid zonder zonnebrand bijvoorbeeld al na 5 minuten verbranden. Gebruik je nu een middel met factor 15, en je smeert dit voldoende dik in, dan zal je in principe 75 minuten in de zon kunnen liggen zonder erg te verbranden.
Wat kun je doen bij en tegen zonnesteek op reis?
- Een zonnesteek is uitdroging en oververhitting van het lichaam veroorzaakt door de zon.
- Met name onder droge omstandigheden verlies je soms ongemerkt zeer veel vocht en krijgt je lichaam je temperatuur niet meer onder controle.
- Verschijnselen zijn onder andere: - hoofdpijn - verhoging - misselijk / braken - duizeligheid - bleek zien - slapte / krampen van spieren
- Behandeling: Iemand uit de zon halen - Verkoelen bijv. onder een koude douche - Veel drinken, bijvoorbeeld een ORS oplossing
Wat moet je doen bij huiduitslag tijdens het reizen, en ben je verzekerd?
Zonne-allergie?
Wat is zonne-allergie?
- Zonne-allergie ofwel prickly heat, komt veel voor in warme en vochtige gebieden.
- Hittebultjes: er ontstaan blaasjes gevuld met vocht ontstaan, afhankelijk van je huidskleur kunnen deze een rode kleur hebben.
- Pukkels en vlekken ontsieren dan je bruiner wordende lichaam, vooral op plekken waar veel wrijving is zoals je knieholte
Hoe kan je zonne-allergie of 'prickly heat op reis' voorkomen?
- Probeer luchtige kleding te dragen
- Vaak douchen en goed afdrogen
Wat kan je tegen zonne-allergie doen?
- Koel de huid met bijvoorbeeld een natte doek
- Talkpoeder en zinkzalf kunnen ook goed helpen
- Let wel op je kleding, zinkzalf kan flink afgeven
Eczeem, huiduitslag of huidschimmel?
Wat is huiduitslag, eczeem of huidschimmel?
- Wanneer de huid om een of andere reden geirriteerd raakt, krijg je vaak huiduitslag. Er zijn zeer veel verschillende oorzaken en verschijningsvormen voor huiduitslag. Huiduitslag is meestal rood en jeukt erg, soms zie je bultjes, blaasjes of schilfers.
- Enkele veel voorkomende oorzaken van huiduitslag: allergie, aanraken van de verkeerde planten of dieren (bijvoorbeeld koraal of kwallen), vochtige warmte, bacteriele- of schimmelinfectie, of eczeem.
- Eczeem is een begrip dat voor diverse vormen van huiduitslag wordt gebruikt. Enkele verschijnselen bij eczeem zijn: bobbeltjes, schilfers, droge en rode huid met eventueel jeuk.
- Huidschimmels zijn grote liefhebbers van warmte en vochtigheid. Vooral als je in de tropen reist heb je hier eerder kans op.
- Velen zullen wel eens last krijgen van de rode, licht schilferende vlekken tussen de benen, onder de oksels, onder de borsten of tussen de tenen ("het zwemmerseczeem"), maar ook op de rug / schouders en borstkas kan het voorkomen.
- Soms jeuken ze en hebben ze de vorm van een ring ("ringworm").
Hoe kan je huiduitslag op reis voorkomen?
- Probeer de plaatsen droog te houden (niet teveel lopen met een natte zwembroek)
- Op slippers onder de douche of naar de wc in je hostel.
- Wees lief voor je huid: gezond eten, matig alcohol gebruik, niet te veel douchen, weinig zeep gebruiken
Wat kan je bij huiduitslag doen?
- Talkpoeder en zinkzalf kan goed helpen
- Probeer niet te krabben, dit maakt zowel de uitslag erger als dat het wondjes kan maken die ontstoken kunnen raken
- Bij ernstige vormen wel hulp zoeken bij een lokale arts
In hoeverre ben je bij huiduitslag verzekerd in het buitenland?
- De door een arts voorgeschreven middelen vallen in principe onder de dekking van je reisverzekering
Wat moet je doen bij heimwee in het buitenland, en wat betekent heimwee hebben?
Wat is heimwee in het buitenland en wat kan je aan doen?
- Heimwee uit zich in ziek of lusteloos zijn en in meer of mindere mate in negativiteit of zelfs depressiviteit.
- Vaak gaat heimwee over het missen van kleine dingetjes, vastigheden, het plotseling doorbreken van je vaste dagelijkse ritme.
- Heimwee komt minder vaak voor dan vroeger, vooral door technologische ontwikkelingen (communicatie, media, internet) is het tijdens je reis contact met het thuisfront onderhouden makkelijker geworden.
- Desondanks blijft de afstand soms voelbaar, zeker als het gaat om familie, vrienden, verjaardagen en belangrijke gebeurtenissen als jij in het buitenland bent.
Wil je heimwee aanpakken, dan doorloop je globaal vier fasen:
- 1. acceptatie: erken dat je er last van hebt
- 2. onderzoek waar het gevoel vandaan komt
- 3. doe zelfonderzoek: haal je drijfveren om naar het buitenland te gaan er nog eens bij
- 4. daadkracht: pak je gevoelens aan, rouw om wat je mist en ga aan de slag met nieuwe dingen die je een boost geven.
Hoe pak heimwee aan?
Infecties: wat moet je doen bij een infectie of wond op reis, en hoe gevaarlijk is het?
Wat te doen bij een infectie of een wond op reis?
In de tropen
- Kleine huidwondjes kunnen in de tropen enorm snel uitgroeien tot stevige infecties en hardnekkige zweren.
- Behandel dus elk minuscuul wondje erg netjes!
- Zoveel mogelijk ontsmetten en al naar gelang de wond op een juiste manier beschermen tegen "gevaren van buiten".
- Wordt er na een paar dagen niet goed gereageerd, dan kan een antibioticum nodig zijn.
Buiten de tropen
- in principe behandelen zoals je thuis zou doen, al kan het tijdens het reizen handig zijn om wat extra voorzichtigheid toe te passen
Hoe kan je een wond ontsmetten ?
- Gebruik bij voorkeur povidonjodium (betadine) een speciaal soort jodium dat niet prikt en weinig bijwerkingen vertoont. Betadine is de naam voor producten waar povidonjodium in is verwerkt
- Gebruik andere jodium niet op een beschadigde huid, bij diepere wonden, dierenbeten of brandwonden. Bedek de wond ook niet met een strak verband of pleister, omdat dit de kans op bijwerkingen kan vergroten
- Is er geen povidonjodium in de buurt gebruik dan schoon lauw drinkwater om de wond geoed schoon te maken
Wat te doen na een wondje door koraal?
- Pas ook op voor wondjes veroorzaakt door koraal. Het kunnen zeer langzame helers zijn en uiteindelijk voor vervelende ontstekingen zorgen.
- Goed schoonmaken en alle koraalstukjes verwijderen.
- Hoe te voorkomen: zoveel mogelijk (water)schoenen dragen als je over een rif moet om te zwemmen.
Ben je voor het geinfecteerd raken of hechten van een wond op reis verzekerd in het buitenland?
Dekking bij reisverzekeringen:
- Spoedeisende medische zorg in het buitenland is normaal gesproken gedekt door je reisverzekering en onder deze zorg vallen o.a.:
- een plotselinge infectie
- het hechten en verzorgen van wonden
- de door een arts voorgeschreven antibiotica
Dekking bij zorgverzekeringen:
- Nationale en internationale zorgverzekeringen vergoeden in het algemeen je kosten in het buitenland, in de basis tot kostprijs