Verzekerd en veilig in het buitenland:

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering

Indeling

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering: Verkennen tot verzekeren    

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering: Relaties van het thema    

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering: Wegwijzer voor het buitenland    

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering

Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering

Je zit in het buitenland en je zorgverzekering is ten onrechte stopgezet: Wat zijn de gevolgen en wat zijn de boetes?

Je zit in het buitenland en je zorgverzekering is ten onrechte stopgezet: Wat zijn de gevolgen en wat zijn de boetes?

Brief en bericht ontvangen van het CAK dat je een zorgverzekering moet afsluiten?

  • Helaas komt het regelmatig voor dat mensen tijdens hun verblijf in het buitenland een bericht ontvangen van het CAK (vroeger Zorginstituut Nederland, dat daarvoor CvZ heette) waarin hen wordt medegedeeld dat zij wél een basisverzekering moeten afsluiten en anders een boete riskeren. Het CAK controleert namelijk wie er in de Basisregistratie Personen (BRP) staat ingeschreven en schrijft aan ieder die wel staat ingeschreven maar géén basisverzekering heeft zo'n brief. Het is dus mogelijk dat je een brief ontvangt, terwijl je terecht je Nederlandse basisverzekering gestopt is.

  • De bewijslast ligt bij jou zelf. Jij zult moeten aantonen dat je niet meer verplicht bent om de Nederlandse basisverzekering te hebben. Zie verder de FAQ met betrekking tot het CAK of de SVB.

Boete omdat je je basiszorgverzekering niet terecht hebt opgezegd na je vertrek naar het buitenland?

  • Wanneer je basiszorgverzekering niet terecht gestopt is, kan er een boete uitgedeeld worden. De hoogte van de boete wordt bepaald door de maandpremie van de zorgzekering die je hebt opgezegd maal het aantal maanden dat je in het buitenland bent geweest + 30% van het totaalbedrag daar nog eens bovenop. Dus maandpremie x aantal maanden + 30%.

Uitschrijven uit Nederland bij de de Gemeente (BRP)?

Wat zijn de risico's als je onterecht je zorgverzekering door laat lopen als je naar het buitenland gaat?

  • Er word door sommigen nog wel eens gedacht "ik ga werken, maar wil eigenlijk mijn zorgverzekering liever aanhouden. Als ik een claim indien, hoeft de verzekeraar er toch nooit achter te komen dat ik aan het werk was? "
  • Dat brengt wel flinke risico's met zich mee als je geen alternatieve zorgverzekering (of reisverzekering die zorg dekt zonder dat je Nederlandse zorgverzekering) hebt afgesloten. Zorgverzekeraars gaan doorvragen als je een claim indient waarbij het om aanzienlijke bedragen gaat, en juist bij hoge kosten wil je natuurlijk dat je wel vergoeding krijgen. De risico's kunnen hier variëren van een paar duizend euro voor een simpele ingreep tot meer dan 100.000 euro bij echte ongelukken of ingrijpende medische handelingen.
Wat zijn de boetes en is controle op onterechte uitschrijving bij de gemeente (BRP) als je naar het buitenland vertrekt?

Wat zijn de boetes en is controle op onterechte uitschrijving bij de gemeente (BRP) als je naar het buitenland vertrekt?

  • Er worden door de overheid steeds meer maatregelen getroffen om te controleren op uitschrijving bij de BRP. Reden is dat de overheid meer inzicht wil hebben in wie er staat ingeschreven en daadwerkelijk in Nederland woont.
  • Het kan voorkomen dat een gemeente, via bijvoorbeeld de belastingdienst of DUO, wordt getipt dat je niet meer in Nederland bent/woont.
  • Het is niet ondenkbaar dat de gemeente, bij twijfel over jouw inschrijving, een huisbezoek uitvoert. De overheid streeft er al lange tijd naar om minimaal 10.000 huisbezoeken af te leggen en 5.000 administratieve adresonderzoeken uit te voeren, waarbij er naar verwachting 7.500 potentiële fraudegevallen opgespoord zouden worden (bron: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens). Zorg dat jij er niet één van bent!
  • Het kan natuurlijk zo zijn dat je verblijf in het buitenland zo goed bevalt, dat je onverwachts toch langer weg blijft dan 8 maanden. Je kunt je dan vanuit het buitenland alsnog uitschrijven.
  • Bij veel gemeentes kun je dit regelen via DigiD. Omdat dit nog niet bij alle gemeentes kan, is het verstandig vóór vertrek na te vragen hoe een uitschrijving vanuit het buitenland in zijn werk gaat.

Boetes bij onterecht uitschrijven bij de Gemeente (Basisregistratie Personen)

  • Je kunt een administratieve boete krijgen van 325 euro als je je onder valse voorwendselen laat uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP)
Wat zijn de boetes en gevolgen als je ingeschreven blijft bij de Gemeente (Basisregistratie Personen) terwijl je je eigenlijk zou moeten uitschrijven?

Wat zijn de boetes en gevolgen als je ingeschreven blijft bij de Gemeente (Basisregistratie Personen) terwijl je je eigenlijk zou moeten uitschrijven?

  • Wanneer je onterecht ingeschreven staat bij de gemeente in de Basis Registratie Personen (BRP), riskeer je een boete van € 325,-.
  • Als de gemeente constateert dat je onterecht ingeschreven staat, kun je bovendien alsnog worden uitgeschreven.
  • Over de gevolgen van uitschrijven kan je meer lezen bij: Uitschrijven bij de gemeente, of ingeschreven blijven in Nederland als je langer naar het buitenland gaat?
  • In de kern komt het erop neer dat er niet alleen met terugwerkende kracht gevolgen kunnen zijn voor de dekking van je verzekeringen (zoals je zorgverzekering), je mogelijke uitkeringen en je AOW, maar dat er in dat kader ook gerelateerde boetes opgelegd kunnen worden.
Wat kan je doen als je zorgverzekering is stopgezet, en je een brief hebt ontvangen van het CAK (of Zorginstituut Nederland) waarin ze dreigen met een boete?

Wel of niet het opzeggen, of tijdelijk stopzetten, van je zorgverzekering telefonisch regelen als je naar het buitenland vertrekt?

Wel of niet het opzeggen, of tijdelijk stopzetten, van je zorgverzekering telefonisch regelen als je naar het buitenland vertrekt?

  • Het is niet verstandig om het contact met de zorgverzekeraar (uitsluitend) telefonisch te doen. Mailen is handiger, omdat je de reactie van de zorgverzekeraar dan zwart op wit hebt.

  • Bij een telefonische toezegging heb je geen poot om op te staan als jouw zorgverzekeraar achteraf iets anders besluit dan telefonisch met jou overeengekomen was. Bijvoorbeeld als je telefonisch netjes hebt aangegeven dat je betaald werk zou gaan doen, en de verzekeraar achteraf jouw claim weigert omdat ze hier niet van op de hoogte zouden zijn geweest. Jij kunt dan niet meer aantonen dat je dit wel hebt gemeld, en dat er is toegezegd dat je toch verzekerd mocht blijven.

  • Als je de verzekering stopzet, zou je ook problemen kunnen krijgen met de SVB of het CAK, als zij van mening zijn dat je wel verzekeringsplichtig bent. Als je alleen een telefonische toezegging hebt, kun je niet meer bewijzen dat de verzekeraar zelf heeft gezegd dat je de zorgverzekering mocht stopzetten.

 

    Verzekeringswijzer: hoe vind je een goede internationaal dekkende verzekering die past bij jouw activiteiten, werk of leven in het buitenland?

    JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om te zorgen:
    • dat je een verzekering neemt die voor de passende periode, en vóór je vertrek is afgesloten
    • dat je een verzekering neemt die geldig is voor je leeftijd, je nationaliteit en je woonplaats
    • dat je een verzekering neemt die geldig is in het gebied waar je gaat reizen of wonen
    • dat je voldoende verzekerd bent voor de sporten en activiteiten die je gaat uitoefenen
    • dat je verzekert bent voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met je gebeurt, of met je directe familie
    • dat je medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekert, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
    • dat je bagage verzekert, of voldoende voorzorgmaatregelen neemt tegen diefstal of beschadiging
    • dat je goed verzekerd bent tegen particuliere aansprakelijkheid
    • dat je goed verzekerd bent voor ongevallen
    • dat je je alleen voor rechtsbijstand verzekert als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in je verzekering is meegenomen
    • dat je voor arbeidsongeschiktheid verzekerd bent als je voor echt langere tijd gaat werken in het buitenland

    Wat kan je verzekeren als je tijdelijk naar het buitenland vertrekt?

    Wat kan je verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

     

    Naar het buitenland

    Alle landen en bestemmingen
    Alle sectoren en functies voor werk, vrijwilligerswerk en stages in buitenland

    Page description

    Boetes voor uitschrijving uit Nederland, bij de gemeente, BRP, CAK of zorgverzekering

    Account - Bereikbaarheid - Contact - Dienstenwijzer - Gegevens - Vacatures - Zoeken