Wonen in Myanmar

 

Voor langere tijd leven in Myanmar of emigreren naar Myanmar

 

Wonen en leven in Myanmar als digital nomad, emigrant, expat of vrijwilliger

 

Introductie bij Myanmar      

Checklist voor wonen in of emigreren naar Myanmar      

Geselecteerd voor wonen en leven in Myanmar      

Wegwijzer bij wonen in het buitenland      

Verzekeringen voor wonen in Myanmar     

Bestemmingen en landen in het buitenland       

Myanmar (Birma)

Myanmar (Birma)

Reizen in en emigreren naar Myanmar

Reizen in en emigreren naar Myanmar

  • In Myanmar is veel te doen. Myanmar heeft indrukwekkende tempels, een prachtige natuur en adembenemende stranden. Binnen Myanmar is er sprake van politieke onrustheden en interreligieuze spanningen. Als toerist zal je daar echter weinig van merken. De bevolking is ronduit vriendelijk en ontvangt toeristen met open armen.

Bestemming Myanmar 

JoHighlights in Myanmar

  • Fiets 's ochtends vroeg naar de tempels in Bagan, en klim naar de top van een de tempels om de opkomende zon te bekijken. Een prachtig aanzicht waarbij honderden tempels langzaam worden verlicht en luchtballonnen de lucht versieren. Gebruik je fiets om de rest van de dag door het park te cruisen zodat je de tempels en marktjes kunt bewonderen.
  • Maak een boottocht over het Inle meer. Tijdens deze tocht vaar je langs tempels, zie je hoe traditionele vissers de lokale technieken gebruiken voor de vangst van de dag, kom je langs traditionele weefhuizen en vaar je langs de huizen van Langnekken. Aanrader is om 's ochtends vroeg of eind van de middag te gaan zodat je ook nog kan genieten van een prachtige zonsopkomst of zonsondergang. Vergeet ook niet een fiets hier te huren om de mooiste plekken rondom het meer en in het omliggende berggebied te ontdekken.
  • Loop in twee of drie dagen van het Inle meer naar Kalaw. Deze prachtige tocht die je met een gids moet afnemen, brengt je langs de mooiste bossen, akkerbouw en afgelegen, traditionele dorpjes, waar je tevens de nacht(en) zal doorbrengen.
  • Myanmar heeft de langste kustlijn van Azië welke gekenmerkt wordt door prachtige witte stranden en blauwe zee. De stranden worden nog redelijk weinig bezocht door toeristen omdat het vaak, door onbegaanbare wegen, een onderneming is er te komen. Toch is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld Ngapali of Ngwe Saung, deze lokaties zijn al meer toegangelijk qua vervoer en verblijf.

JoHotspots in Myanmar

  • Bezoek de Shwedagon Pagoda in Yangon en ga naar de Bogyoke Aung San markt voor mooie handgemaakte spullen. Het is tevens de stad waar de Myanmarese politica Aung San Suu Kyi verbleef tijdens jaren van huisarrest.
  • Maak vanuit Mandalay een excursie naar Amarpura, een oude koningsstad met de langste houten voetgangersburg ter wereld (1.200 meter). De van teakhout gemaakte brug is een relaxplek en wandelroute voor de vele monnikken uit het nabijgelegen Mahagandhayon klooster, dit alles geeft de brug een bijzonder aanzicht. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
  • Bagan was de vroegere hoofdstad van het Pagan rijk en heeft het grootste aantal boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa's ter wereld (meer dan duizend). Voor Theravada boeddhisten is Bagan ook een bedevaartsoord.
  • Het Inle meer is vooral bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen en de drijvende markten en tuinen. Maak een bootrit naar Ywama of naar één van de markten en bezoek de om het meer heen gelegen dorpen per fiets. 
  • Ngapali kenmerkt zich door rustige witte zandstranden en kristalhelder water. Strand en zee bij de Bengaalse baai.

JoHorribles in Myanmar

  • Houd rekening met de politieke situatie. Zelfs in een theehuis kunnen verklikkers zitten die een discussie kunnen opvangen die jij met de lokale bevolking hebt. Een paar negatieve opmerkingen kan deze mensen in de gevangenis doen belanden. Zorg daarom dat je goed luistert als mensen alleen zijn, maar breng ze niet in de verleiding om uitspraken te doen op openbare plekken. Probeer ook geen verhalen uit mensen te trekken. De Birmezen spreken uit angst voor hun veiligheid liever niet over hun ideeën over het regime.
  • De regentijd, vanaf de maand juni tot en met oktober, in het Zuiden is niet heel fijn; veel regen en een luchtvochtigheid die to 95% kan stijgen. Tip: Reis door naar het noorden, daar is het relatief droog. 
  • Het einde van de Birma spoorlijn in Thanbyuzayat is nu een klein commercieel museum, waar weinig wetenschappelijk onderbouwd is met betrekking tot de informatie die gegeven wordt. 

Geldzaken in Myanmar?

  • De nationale munteenheid in Myanmar is de Myanmar Kyat (MMK).
  • Het is handig om van te voren cashgeld bij je te hebben. Amerikaanse dollars kunnen gewisseld worden, mits ze geen vouwen of scheuren bevatten. Haal dus van te voren bij de bank in Nederland of het land waarvandaan jij vertrekt nieuwe briefjes en bewaar deze in bijvoorbeeld een boek om ze mooi te houden. 

Vertrektijd voor Myanmar?

  • Myanmar heeft een tropisch moesson klimaat. Tijdens de moessonregens tussen mei en oktober (met de meeste regen tussen juni en augustus) komen overstromingen en aardverschuivingen veel voor in Myanmar, met name in het zuiden. Het is tijdens deze periode ongeveer 25-30 graden. Van maart tot mei is het heet en droog, met temperaturen die op kunnen lopen tot 40 graden. Tussen november en februari is het weer een stuk aangenamer met weinig regen en een temperatuur tussen 25 en 30 graden.
Beste reistijd voor Myanmar
  • De beste reistijd om Myanmar te bezoeken is tussen de maanden november en februari. Dit is het droge, koele seizoen met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30°C.
Slechtste reistijd voor Myanmar
  • Tijdens het moessonseizoen hou je het niet droog in Myanmar. De slechtste reistijd is van de maand juli tot en met oktober met veel regen en een hoge luchtvochtigheid (kan oplopen tot 95%). Dit geldt met name voor het zuiden. 
Zonuren in Myanmar
  • De zon schijnt van juni tot augustus gemiddeld 4 uur per dag en in februari en maart ongeveer 10 uur per dag.
Zeetemperatuur in Myanmar
  • De zeetemperatuur schommelt het hele jaar rond de 24 graden.

Vervoer Myanmar?

  • Als je naar Myanmar vliegt, vlieg je meestal via Bangkok of Singapore.  Je kunt bij het zoeken naar vliegtickets natuurlijk intypen dat je een retourticket van Amsterdam naar Yangon wilt. Het is echter vaak goedkoper (en soms zelfs met kortere reistijd) als je zelf twee tickets combineert, namelijk een retourticket tussen Amsterdam en Bangkok en dan nog een los retourticket tussen Bangkok en Yangon. Die laatste kun je vaak goedkoop via lokale vliegtuigmaatschappijen boeken.
  • Helaas gebeuren er lokaal in Myanmar af en toe ongelukken met vliegtuigen en wordt er niet regelmatig gevlogen. Je kan onderzoeken of de luchtvaart maatschappij op de zwarte lijst van de EU staat.
Fiets in Myanmar
  • Binnen steden en dorpen is een fiets een ideaal vervoersmiddel, en gelukkig zijn ze ook op veel plekken te huur.
Scooter in Myanmar
  • Het is mogelijk, ook zonder rijbewijs, een scooter te huren. Let tijdens het rijden wel goed op in de drukkere steden, deze worden gekenmerkt door het Aziatische chaotische verkeer. In Bagan kun je een electrische scooter huren. Wel zo fijn voor het milieu en je oren!
Bus in Myanmar
  • Een veelgebruikt vervoersmiddel is de bus. In de afgelopen jaren is het vervoer in Myanmar aanzienlijk verbeterd. Er zijn luxe bussen die voorzien zijn van een eigen tv-scherm met een keuze uit diverse Amerikaanse films, maar je kan ook belanden in een minder comfortabele bus waar je je zitplek deelt met kippen.
Trein in Myanmar
  • Er rijden redelijk veel treinen in Myanmar met de belangrijkste lijnen tussen Yangon en Mandalay en tussen Mandalay en Myitkyina. Treinen hebben vaak vertraging of zijn kapot. De bus, welke je direct naar je dorp van bestemming brengt, is daarom een betere en snellere vervoerskeuze.
Auto in Myanmar
  • Je kunt alleen maar een auto huren als je een Myanmarees rijbewijs hebt, en de kans dat je die kunt regelen binnen de tijd dat je in Myanmar verblijft, is erg klein.
Taxi in Myanmar
  • Binnen de grote steden zijn veel taxi's en rickshaws te vinden. De blauwe taxi's hebben vaste prijzen, bij de rest is het handig om van te voren een prijs af te spreken.
Boot in Myanmar
  • Je kunt Myanmar het beste bekijken vanaf de boot. Op Inle Lake is de boot eigenlijk het enige vervoersmiddel. De prijs voor een dagexcursie met de boot is afhankelijk met hoeveel mensen er mee gaan, dus met hoe meer mensen je een boot deelt, hoe goedkoper het wordt.

Budget reizen en backpacken in Myanmar?

  • Een biertje kost ongeveer €0,80, een glas cola €0,60.
  • Openbaar vervoer is ook erg goedkoop.
  • Hotels zijn over het algemeen wel wat duurder dan in andere landen in Zuidoost-Azië.

Slapen, eten en drinken in Myanmar?

  • Er zijn genoeg hostels en hotels om te slapen in Myanmar, al kan het tijdens het hoogseizoen even zoeken zijn voordat je iets gevonden hebt. Jammer genoeg zijn er geen bed en breakfasts of mogelijkheden om bij de lokale bevolking te overnachten. Iemand die geen vergunning heeft om een guesthouse of hostel te runnen, mag namelijk geen buitenlanders bij hen thuis laten slapen.
  • Je kunt op verschillende plekken in kloosters overnachten.
Eten in Myanmar
  • Myanmar heeft geen specifieke eigen keuken. De keuken is sterk beïnvloed door die van buurlanden India en China. Borden rijst en noodles zijn de basis van bijna iedere maaltijd. Er worden veel gerechten met curry, soja en taugé gemaakt.

Specialiteiten

  • Mohinga: Een miesoep met zeewolf op basis van visbouillon die wordt gegeten bij het ontbijt.
  • Thouq: Een pittige, kruidige salade met limoensap.
  • In Myanmar worden veel insecten gegeten. Deze worden vaak gefrituurd. Zo kun je er pa-yit kyaw (gefrituurde sprinkhaan) krijgen. Verder staan bi-laar (torren) en thin baun poe (larven) ook op het menu.
  • Dankzij de lange kustlijn en traditie in vissen hoef je je niet te kort te doen aan verse visgerechten.
  • Als je langs de weg eet of in een klein eettentje heb je vaak de mogelijkheid te kiezen uit een assortement aan vis of vlees en groente voor bij je bord rijst.
  • Er wordt veel groene en Chinese thee gedronken. Deze wordt vaak gratis bij de maaltijden geserveerd. Daarnaast drinkt men sterke zwarte thee met zoete gecondenseerde melk.
  • Lokale frisdranken zijn vaak erg zoet met uitzondering van Lemon Sparkeling. Ook worden er veel fruitsappen en suikerrietsap gedronken.
  • Lokale biermerken zijn bijvoorbeeld Myanmar bier, Mandalay bier en Tiger.
  • Je zou het niet zeggen, maar ze hebben heerlijke rum in Myanmar.
  • Andere alcoholische dranken die worden gedronken zijn palmwijn en sinaasappelbrandy en ta-yei (een alcoholische dadeldrank).
  • Een vrij onsmakelijk straatbeeld in Myanmar zijn de rode fluimen op de grond. Heel veel mensen (zowel mannen als vrouwen) kauwen op beetle nuts (ook betelnoot, arekanoot, arecanoot, areca noot genoemd), waardoor ze veel speeksel produceren die rood kleurt. Dit spugen ze op de grond. De glimlachende bevolking heeft dan ook vaak een roodgekleurde mond en gebit (of wat daar van over is).

Feestdagen en festivals in Myanmar?

  • Thadingyut (lichtjesfestival): tijdens dit festival viert de Boeddhistische bevolking de terugkeer van Boeddha. Drie dagen lang verlichten olielampen, kaarsen en vuurballonnen het hele land. Dit festival is in september of oktober.
  • Boot races: in het hoogtepunt van het natte seizoen worden er door het hele land boot races gehouden in rivieren, op meren en in vijvers door het hele land. Inle lake is een goede plek om deze te bekijken. Dit festival is in september of oktober.
  • Kachin Manao Festival: Kachin is één van de staten van Myanmar. Hier wordt in januari het Manaw feest gehouden. Tijdens het feest worden het nieuwe jaar en de overwinningen in oorlogen gevierd. Verder is het ook een reünie van de verschillende stammen. Deelnemers aan het festival dansen rondom Manaw palen (een soort totempalen) in traditionele kleding.
  • Boeddha's verjaardag: in april of mei op volle maan wordt de dag van Boeddha's verlichting en zijn aankomst in het hiernamaals gevierd. Een goede plaats om de ceremonie te bekijken is op Yangon's Shwedagon Paya.

Communiceren in Myanmar?

  • Veel mensen in Myanmar spreken meerdere talen. Het Birmaans is de officiële taal die door 75% van de bevolking wordt gesproken en er wordt op kleine schaal Engels gesproken. De verschillende etnische groepen hebben hun eigen talen (113 in totaal). Jingpho, Chin, Karen, Mon, Palaung, Rakhine, Rhingya, Shan, wa Parauk, Yangbye zijn hiervan de belangrijkste.

Handige woorden in het Birmaans

  • Hallo/Hoi: min ga la ba
  • Goedemorgen: Mingalaba
  • Goedenavond: Eigh douh meh
  • Doei: Thwa dau me
  • Ja: Ho de
  • Nee: Ma ho bu
  • Alstublieft: Kyeizu pyu yue
  • Dank u wel: Kyeizu tin ba de
  • Graag gedaan: Ya ba de
  • Sorry: Wùn-nèh-ba-deh

Voorbereidingen voor Myanmar

  • Geïmpregneerde klamboe.
  • Neem de juiste reisstekker mee, de lokale aansluiting verschilt van die in Nederland.
  • ORS.
  • Point-it boekje.
  • Slippers; makkelijk uit te doen als je de zoveelste tempel wilt betreden (mag alleen op blote voeten).
  • Sarong; zowel mannen als vrouwen mogen tempels alleen betreden als je een lange doek om je middel draagt tot je enkels.
  • Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidszaken voor Myanmar

  • Myanmar maakt langzaam een ontwikkeling door van onderdrukkend regime naar democratie, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Het is dus nog steeds niet aan te raden om je de woede van de overheid op de hals te halen door kritiek te leveren op het regime, want dit kan nog steeds tot gevangenisstraffen leiden. Voor de rest is Myanmar een redelijk veilig land.
  • Voor bepaalde gebieden moet je een speciale vergunning aanvragen om toegang te krijgen. Zoek dit van tevoren goed uit.
  • Er is weinig criminaliteit in de toeristische gebieden in Myanmar.
  • De grensgebieden met Thailand en China zijn door spanningen tussen verschillende groepen niet altijd veilig, en het gebied van Chin en Rakhine en de regio’s Magwe en Sagaing zijn door aanhoudende overstromingen niet aan te raden om naartoe te reizen. 
Natuurgeweld in Myanmar
  • Tussen april en oktober komen bijna elk jaar cyclonen en overstromingen voor, tussen juni en november loop je het meeste risico. Ook komen er aardbevingen voor in Myanmar.
Verkeer in Myanmar
  • Bij de wegen rond de grensgebieden liggen nog landmijnen, als jij je al in deze gebieden wilt wagen, informeer dan goed welke wegen wel en niet veilig zijn.
Wetgeving in Myanmar
  • Gebruik en bezit van (soft)drugs is verboden.

Verzekeringen voor Myanmar?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Myanmar

Wonen in Myanmar, lang in Myanmar verblijven of emigreren?

Checklist voor leven en wonen als digital nomad, emigrant of expat in Myanmar en het buitenland

Wat moet je doen na aankomst als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen of na emigratie?

  • bericht sturen aan thuisfront/familie in Nederland dat je goed aangekomen bent
  • inschrijven/registreren na aankomst: waar en welke documenten nodig (o.a. paspoorten, arbeidscontract, koop/huurcontract)
  • regelen van persoonsnummer en belastingnummer
  • aanmelden bij Nederlandse ambassade/consulaat
  • (hernieuwd) kennismaken met eerste aanspreekpunten in je nieuwe omgeving (directe buren, school, opvang, werkgever, gemeentehuis etc.)
  • regelen van nutsvoorzieningen voor je woning en telecom services (telefoon, mobiel abonnement, internet etc.)
  • jezelf vertrouwd maken in je nieuwe woonomgeving; plattegrond, supermarkten (openingstijden!), openbaar vervoer, prijsniveau
  • bijwerken van noodnummers & belangrijkste contacten in je mobiele telefoon
  • regelen van lokale bankrekening, credit/debit card
  • registreren bij medische voorzieningen: huisarts, tandarts, apotheek (check eventueel helpdesk van internationale ziektekostenverzekering of informeer bij andere expats)
  • regelen van nieuw kenteken + verzekering voor meegenomen auto, buitenlands rijbewijs ophalen, lidmaatschap bij met ANWB vergelijkbare organisatie, uitzoeken van dichtstbijzijnde goede garage
  • inschrijven bij plaatselijke kamer van koophandel
  • opstarten van activiteiten eigen bedrijf
  • inschrijven bij arbeidsbureaus (indien nog werkzoekend) & vacature bronnen raadplegen
  • gebruik maken van relocation services als je wordt uitgezonden; ondersteuning bij settelen
  • opties verkennen voor volgen van een taal- en cultuurcursus
  • zorgen voor ziektekostenverzekering (indien nog niet geregeld vanuit NL)
  • kennismaken met huisarts, tandarts, apotheek en uitzoeken bij welke kliniek/ziekenhuis je medische zorg kunt afnemen

   Activiteiten en ervaringen

Relaties op JoHo.org van het thema: Myanmar
2.2. Countries & Locations
Titel
Myanmar (Birma)
Relaties op JoHo WorldSupporter.org: organisaties
Impact Terra
Impact Terra is een snelgroeiende sociale onderneming in Myanmar die digitale diensten aanbiedt aan boeren en...
Relaties op JoHo WorldSupporter.org: blogs en bijdragen
Myanmar: Updates & Travel - Country Supporter
Travel in Myanmar? There is a lot to do in Myanmar. Myanmar has impressive temples, beautiful nature and...
15 jarig meisje maakt professionele videoclip voor Birma - Millennium Doen
In de Oneworld las ik een leuk artikeltje over een 15-jarig Nederlands meisje dat singer-songwriter is onder de naam...
The Lady - Elisewolfs99
hallo allemaal, mijn laatste bron is de film The lady, de film gaat over het leven van Aung San Suu Kyi, een vrouw die...
Myanmar, het Gouden Land - Debbie
Een reisverslag van de reis naar Myanmar 22-7-2017 t/m 12-08-2017 Met alleen een ticket en eerste dagen een...
Bouwen voor niemand: de nieuwe hoofdstad van Myanmar (Volkskrant) - Debbie
Sinds 2005 is Naypyidaw de nieuwe hoofdstad van Myanmar, maar er wil geen mens wonen. Bekijk de foto's van Maarten...
Kijk(je) in de keuken van TROS tv programma Ik Vertrek: "Het is lekker als mensen alle schepen achter zich verbranden, want dan staat er iets op het spel" - koert hommel
Ik Vertrek is een serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden....
Welk visum regelen voor een reis naar Myanmar (Birma)? - Travel Supporter
Toeristenvisum Een toeristenvisum is verplicht voor Myanmar. Dit visum is 28 dagen geldig en kan aangevraagd worden...
"The Golden Land of Myanmar" - leonharbers
The first two weeks of my travel I spend in Myanmar, still an undiscovered and untouched country since the borders are...
Relaties op JoHo WorldSupporter.org over Myanmar: alle

Gerelateerde regio

Wegwijzer bij: Myanmar
    Waar moet je aan denken als je in het buitenland gaat leven, wonen en werken?
    Overwegen om ergens anders heen te gaan dan naar Myanmar?
    Wegwijzer voor andere activiteiten in het buitenland

      Meer over organisaties en vacatures in het buitenland?

      Meer over vrijwilligerswerk inhet buitenland?

      Meer over werken in het buitenland?

      Meer over studie in het buitenland?

      JoHo Worldsupporter doelstellingen?

      • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland

      Verzekeringswijzer bij: Myanmar

        Verzekeringen voor leven, wonen en werken in Myanmar

        Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen in Myanmar

        Internationaal werkende verzekeringen voor studeren, stagelopen, vrijwillig werken of betaald werken

        Internationaal werkende verzekeringen voor backpacken, reizen, sport, trips, tussenjaar tot wereldreizen

        Naar het buitenland

          Wat speelt er meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van wonen en leven in Myanmar

          Alle landen en bestemmingen
          Alle sectoren en functies voor werk en vrijwilligerswerk in het buitenland

          Pagina onderwerp
          JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken