Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Azië?
- Hoe is de kwaliteit van de zorg in Azië?
- Hoe is de openbare zorg in Azië geregeld?
- Hoe is de private zorg in Azië geregeld?
- Hoe is de huisarts in Azië geregeld?
- Hoe is de tandarts in Azië geregeld?
- Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Azië geregeld?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Azië?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Azië?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Azië als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe is de kwaliteit van de zorg in Azië?
- Azië kent een enorme variatie in kwaliteit van gezondheidszorg. In sommige landen vind je hypermoderne zorg, terwijl je in andere landen niet eens voor een griepje behandeld zou willen worden. Een aantal landen worden uitgelicht.
- Hoogwaardige zorg vind je onder andere in Singapore, Brunei, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Hier zijn overal hele goede ziekenhuizen met goed opgeleide zorgmedewerkers en moderne apparatuur te vinden. In Singapore en Taiwan spreken artsen meestal ook goed Engels, in Zuid-Korea en Japan is dit niet altijd het geval.
- Thailand en Maleisië zijn populaire landen voor medisch toerisme. Met name in Bangkok en Kuala Lumpur vind je hypermoderne en goed uitgeruste zorginstellingen.
- Redelijk zorg is te krijgen in Vietnam, India, Sri Lanka, de Filipijnen en Indonesië, maar kies dan wel voor de private zorg.
- Over het algemeen is de zorg in steden beter en uitgebreider dan op het platteland. Dit geldt ook voor private versus publieke zorginstellingen.
- Onder andere Laos, Cambodja, Afghanistan, Myanmar en Nepal laten te wensen over qua gezondheidszorg. Hier kiezen buitenlanders meestal voor private zorg, of ze vertrekken voor betere zorg naar een ander land.
- Apotheken zijn in de meeste ontwikkelde landen goed toegankelijk, vooral in de steden. Ook zijn veel apotheken 24/7 open.
- Veel medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar, ook medicijnen waarvan je het misschien niet zou verwachten.
- Grote ketens (bijv. Watsons, Guardian) in Maleisië, Singapore, Thailand en Indonesië zijn betrouwbaar.
Hoe is de openbare zorg in Azië geregeld?
- De publieke gezondheidszorg in Azië varieert sterk tussen landen, maar ook tussen stedelijke en landelijke gebieden binnen landen.
- Publieke zorg is in veel landen goedkoop of zelfs gratis voor inwoners, maar expats moeten vaak betalen én krijgen te maken met lange wachttijden en lagere standaard.
- De medische kennis is vaak voldoende, maar de kwaliteit van zorg hangt sterk af van de locatie, infrastructuur en financiering. In veel landen zijn ziekenhuizen overbelast, en ontbreekt het aan hygiëne of moderne apparatuur.
- In publieke instellingen wordt vaak alleen de lokale taal gesproken. Medisch personeel is minder gewend aan culturele voorkeuren van westerse expats (zoals dat de partner bij de bevalling is, pijnstilling, persoonlijke aandacht).
- Wachttijden zijn vaak lang en voorzieningen eenvoudig. Verloskamers en kraamafdelingen kunnen druk zijn, zonder veel privacy.
Hoe is de private zorg in Azië geregeld?
- Private zorg is de norm onder expats in bijna heel Azië: snellere service, betere hygiëne, vaak Engelstalig personeel.
- In onder andere landen als Thailand, Indonesië, Filipijnen en Vietnam is de kloof tussen publieke en private zorg groot.
- Private zorg kost meer, maar is vaak nog steeds goedkoper dan in het Westen.
Hoe is de huisarts in Azië geregeld?
- In veel Aziatische landen is er géén "huisarts" zoals in Europa. Mensen gaan direct naar een ziekenhuis of specialist, ook voor lichte klachten.
- In Japan, Zuid-Korea, Singapore en India (voor hogere inkomensgroepen) bestaat wél een huisartsensysteem, vaak met afspraakmodellen. Toch kan je meestal ook direct naar een ziekenhuis of specialist.
- In Zuidoost-Azië (bijv. Thailand, Vietnam, Indonesië) is het sowieso gebruikelijk direct naar een kliniek of ziekenhuis te gaan.
Hoe is de tandarts in Azië geregeld?
- Goede tandzorg in: Japan, Zuid-Korea, Singapore, Thailand, Maleisië, India (in steden).
- Medische toeristen reizen vaak naar Thailand of India voor betaalbare en goede tandzorg.
- In armere landen als Laos, Cambodja en Myanmar is tandzorg vaak van lage kwaliteit buiten de hoofdsteden.
Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Azië geregeld?
- In veel Aziatische landen is er toegang tot zowel publieke als private zorg tijdens de zwangerschap en bevalling. Hoewel publieke zorg soms gratis is, is voor expats private zorg vaak de eerste keuze, vanwege de hogere kwaliteit, betere hygiëne, kortere wachttijden en grotere kans op Engelssprekend personeel.
- Singapore en Japan bieden hoogwaardige zorg, vergelijkbaar met West-Europa. De faciliteiten zijn modern en de begeleiding professioneel, hoewel de kosten hoog kunnen zijn.
- Zuid-Korea, Taiwan, Hong Kong, Maleisie en Thailand hebben ook uitstekende medische zorg, en veel klinieken zijn gericht op internationale cliënten.
- In India, Indonesië, Vietnam, Cambodja, en Laos is het verschil tussen stad en platteland groot. In stedelijke gebieden is vaak goede private zorg beschikbaar, maar op het platteland kunnen hygiëne, apparatuur en personeel tekortschieten.
- In landen zoals Pakistan, Bangladesh, Nepal en Myanmar zijn er nog steeds aanzienlijke uitdagingen op het gebied van toegang, hygiëne en veiligheid rondom bevallingen.
- Veel expats in landen met minder betrouwbare zorg kiezen voor een bevalling in hun thuisland of in een nabijgelegen land met betere voorzieningen (zoals Singapore, Thailand of Australië).
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Azië?
Waar moet je in Azië op letten op het gebied van veiligheid?
- Als je nadenkt over een (tijdelijke) relocatie naar Azië heb je heel wat te kiezen op het gebied van veiligheid, maar over het algemeen is het een relatief veilig continent voor expats wat betreft geweld en criminaliteit.
- Verkeer, natuurgeweld en gezondheidskwesties vormen in dit continent de grootste risico’s.
- Zakkenrollers en scams zijn een probleem in toeristische gebieden (Bangkok, Bali, Delhi, Kathmandu).
- Religieuze of politieke spanningen komen lokaal voor (bijv. Myanmar, delen van India, Pakistan).
- De veiligste landen zijn Japan, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea en Maleisië.
- Thailand, Vietnam en Indonesië zijn veilig mits je je aan lokale gebruiken houdt en drukte/risicogebieden vermijdt.
- De minst veilige landen zijn Myanmar, Pakistan en bepaalde delen van de Filipijnen en India.
Waar moet je in Azië op letten op het gebied van ziektes?
- Dengue, chikungunya en zika zijn wijdverspreid in Zuidoost-Azië. De aantallen nemen toe tijdens het regenseizoen.
- Malaria komt voor in sommige delen van Azie zoals delen van India, Indonesië (Papoea), Myanmar, Laos, Cambodja.
- Rabies komt onder andere veel voor in Nepal, Indonesie, Cambodja en India.
- India, Nepal, Bangladesh, delen van China en Indonesië (bosbranden) hebben regelmatig gevaarlijke smogniveaus. Dit is vooral een probleem voor mensen die al luchtwegproblemen hebben.
- In Japan, Zuid-Korea en Singapore zijn de minste gezondheidsrisico’s.
Waar moet je in Azië op letten op het gebied van verkeer?
- De verkeersveiligheid verschilt ook erg per land. In Japan, Singapore en Zuid-Korea is het verkeer veilig en vind je uitstekend openbaar vervoer.
- In Taiwan is het verkeer chaotisch met veel scooters, maar is het openbaar vervoer erg modern.
- Onder andere Maleisie, Thailand, Vietnam, Indonesie en India vallen in de middenmode. Hier zijn veel ongelukken, zeker met motoren/scooters. Veel buitenlanders kiezen voor het gebruik van taxi apps zoals Grab en Uber.
- Enkele van de minst veilige landen qua verkeer zijn Nepal, Cambodja, Laos en Myanmar. Hier zijn de wegen meestal slecht, is er weinig handhaving en is in de nacht rijden riskant.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Azië?
-
Is de reis naar Azië en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Azië
- Verzekeringen voor backpacken in Azië
- Verzekeringen voor studeren in Azië
- Verzekeringen voor stagelopen in Azië
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Azië
- Verzekeringen voor betaald werken in Azië
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Azië
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Azië als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
- Gebruik van publieke zorg wordt in sommige landen afgeraden en de meeste expats kiezen voor de private zorg. Dit brengt flinke kosten met zich mee. Om deze reden, en om eventuele medische evacuatie en repatriëring te dekken, wordt een internationale zorgverzekering aangeraden.
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen ten opzichte van de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Azië.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Azië
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Azië
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Azië ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Azië
- Levensverzekeringen voor in Azië
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor Azië
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor Azië
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Azië, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, en of er beveiliging is, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
- Azië heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen, als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
- Inboedelverzekering voor Azië
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Azië hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor Azië
Meer lezen over backpacken in:
Meer lezen over wonen in:
Gerelateerde pagina's
Azië
Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
Zorgverzekering opzeggen of aanhouden bij vertrek naar het buitenland?
Activiteiten in het buitenland verzekeren en reisverzekeringen
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Afghanistan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Armenië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Azerbeidzjan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bangladesh en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bhutan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Brunei en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Cambodja, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in China en Hongkong, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg op de Filipijnen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Georgië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in India en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Indonesië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Japan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Kazachstan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Kirgizië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Laos, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in de Malediven en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Maleisië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Mongolië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Myanmar, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Nepal en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Noord-Korea en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Oezbekistan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Oost-Timor en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Pakistan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Papoea Nieuw Guinea en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Singapore, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Sri Lanka en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Tadzjikistan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Taiwan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Thailand, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Tibet en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Turkmenistan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Vietnam en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zuid-Korea en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Azië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
- Azië
- Hoe werkt de gezondheidszorg in het buitenland: vragen en antwoorden per land over verzekeringen en het zorgstelsel
Meer lezen over werken in:
Meer lezen over stage in:
Meer lezen over vrijwilligerswerk in:
Meer lezen over meenemen naar:
Meer lezen over ziektekosten en je zorgverzekering voor:
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo WorldSupporter: crossroads
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten