Gezondheidszorg en verzekeringen voor Zuid-Korea
- Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Zuid-Korea?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Zuid-Korea?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Zuid-Korea?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Zuid-Korea als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Zuid-Korea?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Zuid-Korea?
- Zuid-Korea heeft een van de meest efficiënte en goed georganiseerde gezondheidszorgsystemen ter wereld. Het land staat bekend om moderne faciliteiten, geavanceerde technologie en betaalbare zorg.
- Dit zie je ook terug in de steeds maar stijgende levensverwachting die nu al rond de 90 jaar ligt!
- Het land is ook nog eens het vooroplopende land op het gebied van gezichtsverzorging en -behandelingen. Dat zie je wel terug als je daar tussen de mensen loopt!
- Je vindt er een mix van publieke en private instellingen, ziekenhuizen, klinieken en apotheken. Het verschil tussen private en publieke zorg is niet zo duidelijk als in sommige andere landen. Ziekenhuizen dienen vaak zowel mensen met een publieke verzekering als mensen met een private verzekering.
- In de ziekenhuizen vind je over het algemeen erg moderne faciliteiten en goede specialisten. Klinieken zijn kleiner en focussen vaak op specifieke vakgebieden zoals dermatologie en tandzorg, of soms traditionele Koreaanse geneeskunde. Apotheken vind je overal en geven advies over kleine gezondheidsproblemen.
- In de Koreaanse cultuur is respect erg belangrijk. Zo ook richting medisch personeel. Het is gebruikelijk te buigen richting je artsen of verzorgend personeel. Daarnaast is het belangrijk om op tijd te komen en beleefd en geduldig te blijven.
- Wat hiermee samenhangt is dat het niet gebruikelijk is om veel vragen te stellen of de conclusies van je dokter in twijfel te trekken. Wil je die vrijheid wel hebben? Dan kan het verstandig zijn een dokter te zoeken die veel ervaring heeft met expats.
- Er kan een behoorlijke taalbarrière zijn. Zoek naar een Engelstalige arts, neem een Koreaans-sprekend persoon mee of zorg dat je een goede vertaal app hebt!
- Traditionele Koreaanse geneeskunde speelt een grote rol in het gezondheidszorgsysteem. Het is heel normaal om dingen als acupunctuur, natuurlijke medicijnen en moxibustie (een soort warmtebehandeling) aangeraden te krijgen.
- Bel 119 als je een ambulance nodig hebt. De ambulance service is snel en goed.
- Mentale gezondheidszorg is opkomende in Zuid-Korea. Er zijn steeds meer internationale klinieken waar je als expat terecht kan bij een therapeut/psycholoog.
Hoe werkt de openbare gezondheidszorg in Zuid-Korea?
- Zuid-Korea heeft een nationaal zorgstelsel, de National Health Insurance (NHI), dat verplicht is en vrijwel iedereen dekt, inclusief expats met een visum van langer dan zes maanden.
- De premies zijn inkomensafhankelijk en worden vaak gedeeld tussen werknemer en werkgever. Voor zelfstandigen wordt het berekend op basis van inkomen en vermogen. Behandelingen via de NHI worden gedeeltelijk vergoed, met kleine eigen bijdragen.
- Je betaalt zelf tussen de 20 en 50% van de kosten, afhankelijk van het type zorg dat je ontvangt.
- De wachttijden op de dag zelf kunnen wel lang zijn. Zorg dus dat je van te voren een afspraak maakt.
- Om je in te schrijven moet je naar een lokaal National Health Insurance Service (NHIS) kantoor. Hier laat je je paspoort, registratiekaart en werkcontract zien, waarna je een aanmeldingsformulier invult en je zorgpas ontvangt.
- De publieke zorg is van zeer hoge kwaliteit. Stedelijke ziekenhuizen hebben moderne faciliteiten, terwijl in landelijke gebieden de opties minder kunnen zijn.
Hoe werkt de private gezondheidszorg in Zuid-Korea?
- Private gezondheidszorg vind je bijna alleen maar in de steden.
- Privézorg is duurder, maar biedt kortere wachttijden.
- Zuid-Korea trekt veel medische toeristen, met name voor cosmetische chirurgie en gespecialiseerde behandelingen zoals kankertherapie en orthopedie.
Hoe is de huisarts in Zuid-Korea geregeld?
-
De meeste Zuid-Koreanen gaan naar het ziekenhuis wanneer ze problemen hebben. Hier kan je terecht bij poliklinieken zonder afspraak.
Hoe is de tandarts in Zuid-Korea geregeld?
- Tandheelkunde wordt met name door private praktijken verzorgd. De meeste behandelingen zoals controles en vullingen vallen niet onder de NHI, maar zijn relatief betaalbaar.
- De tandzorg is modern en vergelijkbaar met Westerse standaarden.
- Orthodontie en esthetische tandheelkunde zijn populair in Zuid-Korea en trekken ook medische toeristen aan.
Hoe is de zwangerschaps-, verloskunde- en kraamzorg in Zuid-Korea geregeld?
- In Zuid-Korea kon je zeer specifieke, voor ons misschien gekke, gebruiken met betrekking tot zwangerschap en geboorte vinden, die veelal verdwenen zijn. Eentje die nog wel is blijven hangen, is dat het ongebruikelijk is om geluid te maken tijdens de zwangerschap, zo kan je zelfs ge-ssshht worden door je arts.
- Er is ontzettend veel zorg beschikbaar voor zwangere vrouwen. Er zijn goede ziekenhuizen, geboortecentra, doela's, vroedvrouwen enz.
- Keizersnedes zijn erg normaal in Zuid-Korea, net als klysma's en episiotomieën. Bespreek dus goed met je arts wat je wel en niet wilt.
- Borstvoeding in het openbaar zie je minder dan in het westen, maar het gebeurt wel. Wel bedekken moeders zichzelf vaak om zo “rekening te houden met anderen”. Ook zijn er overal wel borstvoeding kamers te vinden.
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Zuid-Korea?
Waar moet je in Zuid-Korea op letten op het gebied van veiligheid?
- Zuid-Korea is een ontzettend veilig land. Straatcriminaliteit is zeldzaam en geweld tegen buitenlanders komt vrijwel niet voor.
- Politieke protesten zijn over het algemeen vreedzaam.
- Ook voor vrouwen is Zuid-Korea een veilig land.
- Let wel op “drink spiking” (wanneer er iets in je drankje gestopt wordt) en andere veiligheidsrisico's in uitgaansgebieden.
- Het risico op natuurrampen is niet erg groot in Zuid-Korea. Al kunnen tyfoon in de zomer en het regenseizoen voor overlast zorgen.
Waar moet je in Zuid-Korea op letten op het gebied van ziektes?
- Je vindt vrijwel geen tropische ziekten in Zuid-Korea.
- Kraanwater is veilig om te drinken.
- Voedselhygiëne is uitstekend in Zuid-Korea. Je hoeft niet snel bang te zijn voor voedselvergiftiging!
Waar moet je in Zuid-Korea op letten op het gebied van verkeer?
- De wegen zijn goed, het OV is efficiënt, betrouwbaar en betaalbaar en taxi's zijn overal beschikbaar. Wat wil je nog meer?
- Heb je ongeluk, dan wordt je als auto- of motorrijder als schuldige gezien wanneer er fietsers of wandelaars bij betrokken zijn. Ook kunnen er, ongeacht of schuldigheid bewezen wordt, flinke straffen volgen.
- Verkeerslichten zijn over het algemeen horizontaal opgesteld met vier lichten: rood, geel, groen en een groene pijl.
- Bij de meeste tankstations wordt je geholpen met tanken.
- Wanneer je vier verkeerslichten naast elkaar ziet, mag je niet linksaf slaan tenzij je een groene pijl ziet. Stoplichten kunnen dus nogal verwarrend zijn.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Zuid-Korea?
- Is de reis naar Zuid-Korea en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor backpacken in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor studeren in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor stagelopen in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Zuid-Korea
- Verzekeringen voor betaald werken in Zuid-Korea
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Zuid-Korea
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Zuid-Korea als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Zuid-Korea.
- Het is verplicht je bij de National Health Insurance aan te melden als je langer dan 6 maanden in Zuid-Korea verblijft. Expats kiezen daarnaast vaak voor een extra private verzekering om overige kosten en niet-gedekte behandelingen, repatriëring en andere eventuele onkosten te dekken.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Zuid-Korea
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Zuid-Korea
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Zuid-Korea ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Zuid-Korea
- Levensverzekeringen voor in Zuid-Korea
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor Zuid-Korea
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor Zuid-Korea
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Zuid-Korea, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Sommige huizen en appartementen complexen hebben beveiligers in dienst die in de gaten houden wie er het complex inkomt en wie het complex verlaat. Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
- Indonesië heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
- Inboedelverzekering voor Zuid-Korea
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Zuid-Korea hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor Zuid-Korea
»
»
Gerelateerde content:
Zuid-Korea
Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
Je zorgverzekering aanhouden of opzeggen bij vertrek naar het buitenland?
Activiteiten in het buitenland verzekeren en reisverzekeringen
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Australië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in China en Hongkong, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg op de Filipijnen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in India en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Kazachstan en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Maleisië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Myanmar, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Singapore, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Sri Lanka en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Thailand, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Tibet en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Vietnam en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zuid-Korea en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
- Azië
- Hoe werkt de gezondheidszorg in het buitenland: vragen en antwoorden per land over verzekeringen en het zorgstelsel
Werken in:
Zorgverzekering voor:
Wonen in:
Zuid-Korea
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten