Gezondheidszorg en verzekeringen voor Griekenland
- Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Griekenland?
- Hoe is de openbare zorg in Griekenland geregeld?
- Hoe is de private zorg in Griekenland geregeld?
- Hoe is de huisarts in Griekenland geregeld?
- Hoe is de tandarts in Griekenland geregeld?
- Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Griekenland geregeld?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Griekenland?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Griekenland?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor in Griekenland als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Griekenland?
- Over het algemeen is de kwaliteit van de gezondheidszorg in Griekenland goed, al kunnen er wel verschillen zijn tussen de stedelijke gebieden en het platteland. Het land heeft ook het grootste aantal medische hulpverleners per bevolkingshoofd van Europa.
- Griekenland heeft een nationaal gezondheidszorg systeem (ESY) dat als doel heeft om gratis gezondheidszorg te bieden aan alle inwoners. Het systeem bestaat uit zowel publieke als private aanbieders.
- In Griekenland zijn er algemene en gespecialiseerde ziekenhuizen. De eerste zijn ziekenhuizen waar allerlei soorten zorg worden aangeboden, terwijl gespecialiseerde ziekenhuizen zich richten op een vakgebied en vaak met een specifieke verwijzing werken. Ook zijn er medische klinieken (poliklinika) waar je gespecialiseerde dokters kan vinden zoals gynaecologen, cardiologen, dermatologen etc.
- Het is niet heel moeilijk een apotheek te vinden in Griekenland, zeker niet in de stad. Zoek naar een groen kruis en je hebt er eentje. De meeste apothekers weten ook goed advies te geven bij kleine problemen. Let wel op dat de meeste apotheken sluiten rond het middaguur en dan in de avond weer open gaan.
- Ambulances (EKAV) zijn over het algemeen snel in de steden, maar wat minder efficiënt in landelijke gebieden of op de eilanden. Hier kan gebruik gemaakt worden van EKAV helikopters en taxi’s. Bel 116 in het geval van nood, of 112 als ze geen Engels spreken.
Hoe is de openbare zorg in Griekenland geregeld?
- Emigranten die in Griekenland wonen, werken of met pensioen gaan kunnen zich aansluiten bij het publieke gezondheidszorgsysteem. De zorg is veelal gratis en goed, met name in de steden.
- Hiervoor moeten ze een bijdrage leveren aan het Sociale Verzekeringsinstituut (IKA). Vanuit de IKA krijgt men dan een soort sociale zekerheidskaart (AMKA).
- Als je ZZP’er bent, kan je je aanmelden bij de OAEE in plaats van de IKA.
- Familieleden waaronder je echtgenoot (wanneer niet werkend), ouders, ongetrouwde kinderen die thuis wonen en kinderen met een handicap, worden ook gedekt door de sociale verzekering.
- Over het algemeen is de medische zorg gratis bij gebruik van aanbieders die aangesloten zijn bij IKA. Dit geldt bijvoorbeeld voor medische transport, algemene en specialistische zorg, labonderzoek en zwangerschapszorg. Voor medicijnen wordt meestal wel een bijdrage gevraagd.
- Meestal spreekt men wel Engels in gezondheidscentra, maar het kan lastig zijn in kleine dorpen of kleinere ziekenhuzen.
- Inwoners van de EU kunnen ook gebruik maken van hun European Health Insurance Card (EHIC) om gebruik te maken van de publieke zorg tijdens de eerste 90 dagen in het land.
Hoe is de private zorg in Griekenland geregeld?
- Er zijn veel private instellingen in Griekenland. Deze instellingen zijn vaak kwalitatief beter, omdat ze niet zo sterk afhankelijk zijn van de economische situatie in het land en veel geavanceerdere techniek gebruiken.
- Een behandeling in een private instelling wordt niet gedekt door de IKA en is vaak behoorlijk prijzig.
- Veel locals en buitenlanders hebben een private verzekering, omdat niet alle zorg door de publieke verzekering gedekt wordt. Ook zijn de wachttijden in het private ziekenhuis over het algemeen korter en de kans is groter dat zorgpersoneel er Engels spreekt.
Hoe is de huisarts in Griekenland geregeld?
- Huisartsen zijn het eerste punt van zorg in Griekenland, maar, in tegenstelling tot veel andere landen met een huisartsysteem, is het niet nodig om een verwijzing te hebben om naar een specialist te gaan.
Hoe is de tandarts in Griekenland geregeld?
- Tandzorg is van goede kwaliteit in Griekenland en er zijn veel aanbieders.
- Over het algemeen moet je van tevoren een afspraak maken bij de tandarts voor een behandeling. Zomaar binnenlopen is er niet bij. Bij het eerste bezoek kan je je dan registreren bij de kliniek zodat vervolgafspraken makkelijk te maken zijn.
- Tandzorg is deels gratis via de sociale verzekering. Heb je veel tandproblemen, dan kan het verstandig zijn hiervoor een private verzekering af te sluiten.
Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Griekenland geregeld?
- Zwangerschapszorg is gratis via het publieke systeem. Ook is de zorg van goede kwaliteit met uitgebreide controles en tests.
- Private zorg is prijzig, maar geeft wel toegang tot specialisten, private ziekenhuizen en kortere wachttijden.
- Wanneer je zwanger bent moet je zelf alles in gang zetten. De huisarts kan hierbij helpen, maar je kan ook zelf je specialist (online) zoeken, je registreren bij een specialist van voorkeur, en je eerste afspraken maken.
- De kosten via de private zorg kunnen flink oplopen. ZIekenhuis geboortes zijn duur.
- De afgelopen jaren wordt thuisgeboorte steeds populairder, al is een ziekenhuis geboorte nog steeds de meest gekozen optie. Bij een thuisgeboorte dekt de publieke verzekering de kosten niet. Vindt er tijdens de geboorte een noodgeval plaats en ga je met de ambulance naar een publiek ziekenhuis, dan wordt dit wel gedekt.
- De vroedvrouw maakt een verklaring van de geboorte op, die je zelf meeneemt naar postnatale afspraken.
- Afhankelijk van de omstandigheden is abortus legaal tot 12, 19 of 24 weken.
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Griekenland?
Waar moet je in Griekenland op letten op het gebied van veiligheid?
- Griekenland is over het algemeen een veilig land met een laag criminaliteitscijfer, vooral buiten de grote steden.
- In grote, toeristische gebieden komt wel zakkenrollerij voor. Let vooral op bij drukke markten en in het openbaar vervoer.
- Politieke protesten en stakingen komen regelmatig voor, vooral in Athene. Deze zijn meestal vreedzaam, maar kunnen soms uit de hand lopen. Vermijd grote menigten.
- In de zomer is er een hoog risico op bosbranden, vooral op eilanden en in droge gebieden.
- Griekenland ligt in een seismisch actieve zone, dus lichte aardbevingen komen regelmatig voor.
Waar moet je in Griekenland op letten op het gebied van ziektes?
- In de zomer kunnen temperaturen boven de 40°C uitkomen, wat hitte-uitputting of een zonnesteek kan veroorzaken. Drink veel water en vermijd te lange blootstelling aan de zon in de zomer.
- In sommige gebieden, vooral in de zomer, kunnen muggen ziektes overbrengen.
Waar moet je in Griekenland op letten op het gebied van verkeer?
- Het verkeer in Griekenland is behoorlijk chaotische en onvoorspelbaar. Men negeert vaak de verkeersregels en rijdt aggressief.
- De wegen in de steden zijn meestal smal en druk. Op het platteland zijn ze dan weer vaak slecht onderhouden.
- Veel locals gebruiken scooters, dit kan nogal chaotische zijn.
- In steden zoals Athene is het metro- en busnetwerk goed, maar op eilanden en in afgelegen gebieden ben je vaak afhankelijk van auto’s of boten.
- Taxi’s zijn relatief goedkoop, maar sommige chauffeurs proberen toeristen op te lichten. Ridesharing is beperkt beschikbaar.
- Als je veel tussen de eilanden reist, is het verstandig rekening te houden met vertragingen van veerboten door weersomstandigheden.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Griekenland?
- Is de reis naar Griekenland en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt en welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen voor Griekenland
- Verzekeringen voor rondreizen in Griekenland
- Verzekeringen voor backpacken in Griekenland
- Verzekeringen voor studeren in Griekenland
- Verzekeringen voor stagelopen in Griekenland
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Griekenland
- Verzekeringen voor betaald werken in Griekenland
Annuleringsverzekeringen voor je reis naar Griekenland
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Griekenland
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor in Griekenland als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen voor Griekenland
- Voor vrijwel alle Griekse visum aanvragen is het nodig te bewijzen dat je verzekerd bent. Voordat je je dus kan aanmelden bij het nationale systeem, heb je je eigen, private verzekering nodig. EU burgers kunnen in eerste instantie hun EHIC gebruiken. De verzekering moet ten minste 30.000 euro dekken, evenals medische repatriëring.
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Griekenland.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Griekenland
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Griekenland
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen voor Griekenland
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Griekenland kan dat anders liggen en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Griekenland
- Levensverzekeringen voor in Griekenland
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen voor Griekenland
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor in Griekenland
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor in Griekenland
Inboedel- en opstalverzekeringen voor Griekenland
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Griekenland, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Inboedelverzekering voor Griekenland
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGOs) voor Griekenland
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Griekenland hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor in Griekenland
Gerelateerde pagina's
Griekenland
Activiteiten in het buitenland verzekeren en reisverzekeringen
Zorgverzekering opzeggen of aanhouden bij vertrek naar het buitenland?
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Albanië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Andorra, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in België, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bosnië en Herzegovina, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bulgarije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Cyprus en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Denemarken, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Engeland en het Verenigd Koninkrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Estland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Finland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Frankrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Georgië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Griekenland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Hongarije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Noorwegen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Oostenrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Portugal en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Spanje, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Turkije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zweden, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zwitserland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in het buitenland: vragen en antwoorden per land over verzekeringen en het zorgstelsel
- Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
Meer lezen over wonen in:
Meer lezen over werken in:
Meer lezen over stage in:
Meer lezen over vrijwilligerswerk in:
Meer lezen over backpacken
Meer lezen over meenemen naar:
Meer lezen over ziektekosten en je zorgverzekering voor:
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in the spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten