Gezondheidszorg en verzekeringen voor Cyprus
- Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Bulgarije?
- Hoe is de openbare gezondheidszorg in Cyprus geregeld?
- Hoe is de private gezondheidszorg in Cyprus geregeld?
- Hoe is de huisarts in Cyprus geregeld?
- Hoe is de tandarts in Cyprus geregeld?
- Hoe is de zwangerschaps-, verloskunde- en kraamzorg in Cyprus geregeld?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Cyprus?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Cyprus?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Cyprus als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Bulgarije?
- Cyprus is niet verkeerd om te gaan wonen als je gezond wilt leven. Het land heeft namelijk één van de meest gezonde populaties van Europa. Sinds 2019 is er een universeel gezondheidszorgsysteem voor burgers en inwoners genaamd het General Healthcare System (GESY).
- De gezondheidszorg in Cyprus is van goede kwaliteit en bestaat uit zowel publieke als private instellingen. Ook is de gezondheidszorg over het algemeen behoorlijk goedkoop! Wel kan het zijn dat de kwaliteit van zorg in het Griekse, zuidelijke deel van het eiland beter is dan in het Turkse, noordelijke deel.
- Zowel publieke als private ziekenhuizen zijn in elke stad wel te vinden.
- Apotheken zijn verspreid over het land en over het algemeen geopend in de ochtend tot de lunch, dan gesloten voor een paar uur, en dan weer open van ongeveer 15.00 uur tot een uur of 18.00- 19.00 uur. Ook zijn er een aantal avondapotheken die later op de avond open zijn.
- Bij noodgevallen kan men 112 (algemene EU noodnummer) of 199 (lokale noodnummer) bellen.
Hoe is de openbare gezondheidszorg in Cyprus geregeld?
- De publieke gezondheidszorg wordt verzorgd door het Ministerie van Gezondheid. Iedereen die langer dan drie maanden in Cyprus woont kan zich aanmelden voor de nationale gezondheidszorg.
- Alle legale inwoners hebben recht om gebruik te maken van het GESY. Als je werkt in Cyprus moet je sowieso bijdragen aan de sociale verzekering. Na 90 dagen kan je een aanvraag doen voor een inschrijving als inwoner. Vervolgens kan je je aanmelden bij het General Healthcare System (GHS) en een huisarts. Je wordt dan ingedeeld in 1 van 3 categorieën, afhankelijk van je inkomen. Hierna kan je gebruikmaken van de openbare zorg. Afhankelijken zoals de partner en familie kunnen onder de hoofdaanvrager gedekt worden.
- Onder het publieke systeem zijn er meerdere regionale ziekenhuizen, een kinder/gynaecologisch ziekenhuis, een aantal landelijke ziekenhuizen en meerdere gezondheidscentra en subcentra.
- De GESY gezondheidszorg werkt zo, dat je een co-betaling doet. De staat betaalt de rest. De co-betaling is over het algemeen erg laag.
- Kosten die (deels) gedekt worden zijn onder andere bezoekjes aan de huisarts, specialisten, ziekenhuisdiensten, medicijnen, testen en per jaar een tandarts controle en behandeling door de mondhygiënist.
- GESY is bereikbaar via het nummer 17000.
Hoe is de private gezondheidszorg in Cyprus geregeld?
- Er zijn meer private ziekenhuizen dan publieke ziekenhuizen in Cyprus, ook zijn er veel gezondheidscentra. Private zorg geeft je dus meer opties en vaak ook kortere wachttijden.
- De zorgkwaliteit is erg goed en vergelijkbaar met West Europa, maar zonder verzekering kunnen de kosten best oplopen. Als je niet in aanmerking komt voor GESY, of als je sneller aan de beurt wilt zijn, dan is een (internationale) private verzekering een goede optie.
Hoe is de huisarts in Cyprus geregeld?
- Zodra je een inwoner van Cyprus bent, kan je je aanmelden voor een huisarts via GESY, en deze kosteloos bezoeken.
- De huisarts is het aanspreekpunt voor primaire zorg en verwijst je door naar een specialist waar nodig.
- Bij populaire huisartsen kunnen de wachttijden lang zijn.
- Je kunt een privéarts bezoeken zonder wachttijd, maar je dient per consult af te rekenen.
Hoe is de tandarts in Cyprus geregeld?
- Tandzorg is van goede kwaliteit in Cyprus. Wanneer je een tandarts hebt gevonden, moet je je bij de tandarts registreren. De Cyprus Dental Association (CDA) kan je helpen bij het vinden van een tandarts. Ook kan het verstandig zijn andere expats om advies te vragen.
- Tandzorg wordt zeer beperkt gedekt door de publieke verzekering. Je hebt recht op 1 controle en mondhygienist behandeling per jaar.
- Ook is publieke tandzorg alleen beschikbaar in sommige overheidsklinieken.
- Veruit de meeste tandzorg vindt plaats in priveklinieken. De prijzen zijn hier redelijk in vergelijking met West-Europa.
Hoe is de zwangerschaps-, verloskunde- en kraamzorg in Cyprus geregeld?
- Onder het publieke zorgsysteem ben je gedekt voor zwangerschaps- en kraamzorg in publieke instellingen. Over het algemeen is de zorg goed, al verschilt het per instelling.
- De huisarts bevestigt je zwangerschap en verwijst je door naar een vroedvrouw of verloskundige. Na 8 tot 12 weken heb je je eerste afspraak, en vervolgens nog 7-10 afspraken tot de geboorte.
- In publieke ziekenhuizen moet je meestal 3-5 dagen blijven na de geboorte.
- Keizersnedes worden steeds vaker uitgevoerd, zonder noodzaak. Zorg dat je goed met je arts bespreekt wat je wilt.
- Thuisgeboortes komen weinig voor. Vroedvrouwen zijn ook niet bevoegd om deze te begeleiden.
- Private klinieken bieden betere en persoonlijkere zorg. Bespreek met andere expats wat zij voor advies hebben met betrekking tot lokale klinieken.
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Cyprus?
Waar moet je in Cyprus op letten op het gebied van veiligheid?
- Cyprus is een veilig land voor emigranten.
- In de zomer kan het weer extreem heet zijn, wat ook voor verstoringen van reizen kan zorgen. Check waarschuwingen van het Cyprus Department of Meteorology.
- Er zijn vaak natuurbranden in de zomer in Cyprus vanwege droog en heet weer. Houdt de situatie goed in de gaten.
Waar moet je in Cyprus op letten op het gebied van ziektes?
- Er zijn weinig gezondheidsrisico’s in Cyprus, behalve misschien de extreme zon in de zomer en de zee-egels en kwallen die voorkomen in de kustgebieden.
- Kraanwater is drinkbaar in de steden. Op het platteland moet je soms voorzichtig zijn.
Waar moet je in Cyprus op letten op het gebied van verkeer?
- Rijden op Cyprus kan even wennen zijn, zeker vanwege het links rijden! Ook kunnen lokale bestuurders soms onverwacht rijden, bijvoorbeeld door geen richting aan te geven of door een rood licht te negeren.
- De snelwegen op Cyprus zijn goed, maar de binnenwegen een stuk minder.
- Fietsen is niet bepaald populair op Cyprus.
- Bussen zijn de belangrijkste vorm van openbaar vervoer. Openbaar vervoer is verder redelijk beperkt buiten de grote steden.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Cyprus?
- Is de reis naar Cyprus en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Cyprus
- Verzekeringen voor backpacken in Cyprus
- Verzekeringen voor studeren in Cyprus
- Verzekeringen voor stagelopen in Cyprus
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Cyprus
- Verzekeringen voor betaald werken in Cyprus
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Cyprus
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Cyprus als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
- Iedereen die naar Cyprus verhuist is verplicht een private zorgverzekering te hebben, tot men in aanmerking komt voor de lokale zorgverzekering.
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Cyprus.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Cyprus
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Cyprus
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Cyprus ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Cyprus
- Levensverzekeringen voor in Cyprus
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor Cyprus
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor Cyprus
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Cyprus, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
- Cyprus heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
- Inboedelverzekering voor Cyprus
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Cyprus hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor Cyprus
»
»
Gerelateerde pagina's
Cyprus
Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
Zorgverzekering opzeggen of aanhouden bij vertrek naar het buitenland?
Activiteiten in het buitenland verzekeren en reisverzekeringen
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Albanië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Andorra, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in België, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bosnië en Herzegovina, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Bulgarije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Cyprus en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Denemarken, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Engeland en het Verenigd Koninkrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Estland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Finland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Frankrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Georgië en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Griekenland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Hongarije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Noorwegen, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Oostenrijk, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Portugal en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Spanje, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Turkije en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zweden, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in Zwitserland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
- Hoe werkt de gezondheidszorg in het buitenland: vragen en antwoorden per land over verzekeringen en het zorgstelsel
- Gezondheidszorg en lokale zorgstelsels in het buitenland checken
Meer lezen over wonen in:
Meer lezen over werken in:
Meer lezen over stage in:
Meer lezen over vrijwilligerswerk in:
Meer lezen over backpacken
Meer lezen over meenemen naar:
Meer lezen over ziektekosten en je zorgverzekering voor:
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten