Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden
Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
- Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
- Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
- Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?
- Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
- Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
- Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
- Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?
- vraag om originele loonstroken en bankafschriften
- vraag om verklaring van vorige verhuurder inz. Betalingsgedrag of eventuele overlast
- neem persoonlijk contact op met vorige verhuurder
- vraag om originele werkgeversverklaring (bel de werkgever op)
- vraag om inzage van originele identiteitsbewijs
- vraag om origineel uittreksel uit bevolkingsregister
- vraag om betaling van een borg en 2-3 maanden huur vooraf
- bouw een dossier op en neem direct maatregelen bij één maand huurachterstand
- los van het inzien van de documentatie zelf, zegt vaak ook al veel hoe soepel of niet iemand met bovenstaande vragen omgaat.
Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?
- een standaard huurcontract voldoet in het geval van tijdelijke verhuur meestal niet; check altijd de contracten die professionele verhuurbedrijven hanteren. Let op bij verlenging van het huurcontract: het wordt dan vrijwel altijd een verhuurcontract voor onbepaalde tijd!
- maak in het verhuurcontract duidelijk dat het om tijdelijke verhuur gaat vanwege vertrek naar het buitenland, met het doel om bij terugkeer weer in de woning te gaan wonen
- laat een heldere einddatum opnemen, met (wederzijds) een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid.
- laat ook een ontruimingsbeding ('diplomatenclausule') in het contract opnemen, In een diplomatenclausule wordt vastgelegd dat jij de huurovereenkomst kan beëindigen omdat je a) zélf de woning direct voorafgaand aan de huurovereenkomst hebt bewoond, en b) na afloop van de huurovereenkomst de woning ook weer zelf gaat bewonen. Ondanks de diplomatenclausule moet natuurlijk nog steeds de huurovereenkomst opgezegd worden, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn (die voor de verhuurder kan oplopen tot zes maanden), en natuurlijk middels het noemen van de diplomatenclausule als opzeggingsgrond.
- denk voor terugkeer in alle gevallen aan tijdige (schriftelijke, aangetekende) opzegging van de verhuur (3-6 maanden afhankelijk van verhuurperiode): voorkom automatische omzetting naar verhuurcontract met onbepaalde tijd
- als verhuurder ben je verplicht het huis te onderhouden. Klein zaken zijn voor kosten van de huurder (mits het te repareren onderdeel eenvoudig bereikbaar is), grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening verhuurder. De huurder moet de verhuurder toestemming geven om grote reparaties en onderhoud te doen.
- laat gas, water en licht door de huurder betalen, laat een waarborgsom opnemen in het contract, maak waar het enigszins kan kennis met de huurder(s) en laat de staat van je inboedel vaststellen
- er zijn online verschillende modellen van een huurcontract te vinden. Informeer ook eens bij de in "verhuur bij emigratie" gespecialiseerde bedrijven; niet alleen kunnen ze je werk uit handen nemen, ook hebben zij modelcontracten beschikbaar gebaseerd op jarenlange ervaring
In een huurcontract staat onder meer:
- wie de huurder is;
- wie de verhuurder is;
- de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
- de hoogte van de borg;
- het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
- de datum van ingang van het huurcontract;
- het tijdstip en wijze van betaling;
- de datum waarop jaarlijks de huur kan kan worden verhoogd;
- de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
- de huisregels;
- de handtekening van de huurder en de verhuurder.
Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?
- ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
- dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
- soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
- hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
- besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering
Wat kan JoHo voor je betekenen?
Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?
Wat moet je doen als je je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?
- Het kan vervelend zijn om je uit te schrijven als je nét een huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de lijst staat.
- Toch is uitschrijving verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
- Wanneer je voor langere tijd weggaat, kan het voordelig zijn om je huur op te zeggen.
- Wil je dit echt niet? Dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder of woningcorporatie.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 2 jaar.
- Soms kan je, in overleg met de woningcorporatie, ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Wat kun je doen tegen de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente voor je huurwoning of wachtlijst?
- Als je op een wachtlijst staat voor een huurwoning, of een huurwoning hebt via de gemeente, kan dat problemen opleveren.
- Afhankelijk van de situatie, dien je hierover in overleg te gaan met je verhuurder.
Meer lezen
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?
- Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
- Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
- Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
- Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
- Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.