Accommodatie & Verzekeringen in het buitenland 

 

Van verzekeren tot voorbereiden van vertrek naar het buitenland

van voorkomen tot oplossen van problemen op reis

Huis en woonruimte bij langdurig verblijf in het buitenland: vragen en antwoorden

Huis en woonruimte bij langdurig verblijf in het buitenland: vragen en antwoorden

Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

Wonen, werken en een bestaan opbouwen in een ander land dan je thuisland is -voor de meeste mensen- iets heel anders dan ergens op vakantie gaan of een land 'bereizen'. Niet iedereen heeft de emigratie-bestemming (volledig) zelf in de hand, maar hoe dan ook: onderzoek vooraf zo goed mogelijk je nieuwe bestemming om je een beeld te kunnen vormen van voor- en nadelen.

  • De keuze voor een nieuwe woonomgeving heb je niet altijd zelf in de hand en is natuurlijk sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden en gezinssamenstelling, maar ook bijvoorbeeld van bestaande relaties of real estate contacten van een eventuele werkgever.
  • Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het tijdelijk huren van woonruimte tijdens je zoektocht naar een ideale verblijfplaats: goedkoper dan een hotel en het geeft je meer rust voor reflectie bij het maken van definitieve woonkeuzes.
  • Een tijdje in een omgeving wonen en bijvoorbeeld zien hoe het klimaat doorwerkt in je leefcomfort kan je keuze voor een type huis nog wel eens doen veranderen.
  • Een woning in een compound of expat urbanisatie is niet altijd te voorkomen, maar kan wel de integratie in het land belemmeren, zeker als je voor langere tijd wordt uitgezonden of emigreert.
  • Een gevoel van eenzaamheid of isolement zal je sneller en sterker krijgen als je kiest voor een vakantiepark-achtige woonomgeving en het vakantieseizoen is geëindigd.
  • Input vragen aan anderen is waardevol, maar laat je ook weer niet teveel leiden door enthousiaste reacties van bijvoorbeeld reeds geëmigreerde landgenoten; zeker qua woonomgeving verschillen smaken soms stevig; wat de één prachtige nieuwbouw vindt, vindt de ander een sfeerloze en steriele urbanisatie.
  • Sommige emigranten kiezen voor een locatie met een prettiger woon- en leefklimaat dan hun eigenlijke werklocatie; bijvoorbeeld op Bali wonen flink wat emigranten die werken in Jakarta, Singapore of Perth. De lage vliegkosten en relatief korte reisduur maakt het mogelijk om op maandagochtend heen en op donderdag of vrijdag weer terug te reizen. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van flexibiliteit van werk en werkgever, of je al dan niet met een partner of gezin emigreert, etc.
  • Neem in je bestemmingskeuze ook mee in hoeverre jijzelf, je partner en/of kinderen last kunnen gaan krijgen van het gemis van familie en vrienden. Is die kans aanwezig maar willen jullie toch doorzetten, dan zijn landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje logischer dan landen buiten Europa. Ook dichter bij huis kan heimwee een stevig issue zijn, maar is het wederzijds op bezoek gaan makkelijker te realiseren door goedkopere auto- of vliegverbindingen.

Eerst droomden we van een buitenhuis met een groot stuk grond. Maar voor onze kinderen zou zo'n geïsoleerde omgeving niet echt aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk zochten we een huis in een kleinere stad. De kinderen kunnen nu naar school fietsen, makkelijk met vrienden afspreken en, als ze wat groter zijn, uitgaan in de stad.

Portugal emigrant

Waar op te letten als je gebruik maakt van een makelaar in het buitenland om een woning te vinden?

Waar op te letten als je gebruik maakt van een makelaar in het buitenland om een woning te vinden?

 Waar moet op te letten als je zelf of via je werkgever, gebruik maakt van een makelaa of real estate agent om een woning voor lang verblijf in het buitenland te vinden?

  • Ga je via een bedrijf aan de slag op je nieuwe bestemming dan heeft men vaak al contacten met makelaars en kan het regelen van woonruimte relatief snel geregeld zijn.
  • Maak je gebruik van een verkenningstrip dan maakt het makelaarskantoor een programma voor je. Je gaat dan onder andere huizen/appartementen bekijken, winkels, ziekenhuizen en eventueel scholen.
  • Stel je er op in dat veel van de huizen of appartementen die je te zien krijgt veelal ongeschikt zijn; het is nu eenmaal wat je real estate firma in portefeuille heeft.
  • Laat je niet te snel overhalen om een keuze te maken; vaak kom je er alsnog achter dat er veel geschiktere huisvesting is, vaak op een veel betere lokatie.
  • Het is dan soms ook raadzaam (als het bedrijf daarmee instemt) eerst een paar maanden in een serviced apartment te verblijven. Tegen de tijd dat je container met inboedel aankomt, heb je dan waarschijnlijk een leuke woning gevonden.
Wat zijn aandachtspunten als je een huis wilt kopen bij een lang verblijf in het buitenland?

Wat zijn aandachtspunten als je een huis wilt kopen bij een lang verblijf in het buitenland?

Aandachtspunten bij het kopen van een huis in het buitenland

  • ook in Nederland gaan de meeste huizenkopers niet over één nacht ijs bij het kopen van een (nieuwe) woning...dus waarom jezelf in het buitenland overhaasten?
  • probeer, mits haalbaar, ter plaatse te gaan kijken; vraag binnen de lokale netwerken naar ervaringen met makelaars en ga er, net als in Nederland, vanuit dat de “beste” woningen vaak via mond-tot-mond reclame verkocht worden.
  • oriënteer je via internet maar staar je er niet op blind (te veel aanbod, foutieve informatie -een verkeerde foto-, eigendoms perikelen). In een aantal landen is juist het via internet beschikbaar gemaakte aanbod kleiner dan wanneer je bij een makelaar binnenstapt, of heeft de makelaar in zijn kantoor veel meer gedetailleerde info beschikbaar dan online.
  • een flink deel van de huizenverkoop verloopt, afhankelijk van bestemming, in het buitenland niet via de makelaar maar via een notaris of rechtstreeks tussen verkoper en koper. Veel rondvragen, relaties onderhouden en zelf gaan kijken kan je de betere tip opleveren.
  • bij online advertenties plaatst men in een aantal landen bewust weinig foto's van het huis zelf, om te voorkomen dat er andere makelaars op af komen
  • in een aantal landen is het niet gebruikelijk een huis te "stylen" (of op te ruimen) wanneer een bezichtiging plaatsvindt...stel je in op het bekijken van een huis waarbij je nog veel persoonlijke items van de huidige eigenaar tegenkomt of waarbij je 'door de troep heen moet kijken'
  • dubbelcheck zoveel mogelijk persoonlijk de (internet)informatie van makelaars omtrent reistijden naar supermarkt, school, werk, vliegveld etc.
  • vind je (online) een woning die je op het eerste gezicht aanspreekt, maak dan gebruik van internettools als Google maps en Google Earth om een eerste indruk te krijgen van de (omgeving van de) woning
  • onderhoud relaties met makelaars; maak duidelijk dat je meer bent dan een van de vele snelle oriënteerders
  • het aanbod van huur- en koopwoningen is, net als in Nederland, seizoensafhankelijk; hou hier rekening mee bij de timing van je verkenningstrips en emigratiemoment
  • de prijzen die gehanteerd worden op expat woning sites zijn soms bewust hoger dan de prijzen voor dezelfde woningen op sites voor lokale inwoners; check bij voorkeur dus (ook) de laatste
  • veel makelaars in het buitenland zijn nog altijd vele malen actiever voor de verkopende dan voor de kopende partij. Ook komt het voor dat men zich als aankoopmakelaar voordoet, maar in de praktijk door de verkopende partij wordt betaald. Als de aankoopmakelaar in dezelfde regio actief is als de verkoopmakelaar, zullen ze elkaar over het algemeen te vriend willen houden.
  • eenzelfde woning kan in het buitenland bij meerdere makelaars of notarissen (tegen verschillende prijzen) aangeboden worden. Het is niet ongebruikelijk dat je bij het regelen van een bezichting een mini-contractje ondertekent dat je - wanneer je overgaat tot koop- verplicht de woning te kopen via de makelaar die de bezichtiging regelde. Kies je alsnog een andere makelaar, dan ontvang je van de initiële makelaar een "boete" van een aantal procenten van de aankoopsom.
  • let bij het kopen ook op de verkoopbaarheid van het huis op de langere termijn aan lokale inwoners of andere expats
  • binnen Europa is het kopen van onroerend goed niet in Europees recht vastgelegd; de eigendomsverordeningen liggen bij de lidstaten zelf
  • koop je onroerend goed buiten Europa dan kunnen andere of aanvullende regels gelden; soms moet je een minimaal bedrag investeren in het land of huis, heb je een aanvullende vergunning nodig of dien je de aankoop onder te brengen in een firma (bijvoorbeeld een bv)
  • leg jezelf niet vast met een koopcontract als je verblijfsvergunning nog niet rond is, ga dan liever eerst huren
  • creeër voldoende (tijd)ruimte, net als bij het kopen van een huis in Nederland, als je ook nog een huis in Nederland te verkopen hebt. Financieringsproblemen bij de koper van jouw 'oude' huis in Nederland kunnen de boel soms flink vertragen.
  • check welke kosten voor jouw rekening komen bij de aankoop (overdracht, notaris, courtage, hypotheek afsluitkosten, inschrijving kadaster, valutarisico,  etc.)
  • check bij de koop van een huis altijd wie rechtmatig eigenaar is (kopie eigendomsakte, kadastrale gegevens)
  • check welke spullen (inventaris) inbegrepen zijn bij de koop; in het buitenland is het vrij gebruikelijk dat de oude eigenaar een aantal zaken meeneemt tenzij je e.e.a. schriftelijk vastlegt
  • neem een (plaatstelijke) architect, aannemer of andere tussenpersoon in de hand die een bouwkundig & taxatierapport opstelt omtrent de staat van het huis, eventuele gebreken, te verwachten (kosten van) verbouwingen e.d.: het geeft je zelf uiteraard meer inzicht maar kan ook ondersteunend werken bij de onderhandelingen omtrent aankoopprijs. Maak heldere afspraken over de kosten van het bouwkundig rapport.
  • overweeg gebruik te maken van een professioneel onderhandelaar; ieder land heeft eigen regels en wetten rondom de aankoop van een huis. In sommige landen is een mondeling bod echt bindend of is bijvoorbeeld een voorbehoud van financiering geen standaard contractonderdeel. Laat je hierdoor niet verrassen!
  • maak je gebruik van een onafhankelijk onderhandelaar dan zal deze onderzoek doen naar de achtergronden van de woning; het komt bijvoorbeeld voor dat een woning al jaren te koop staat tegen verschillende vraagprijzen. Die kennis is essentieel als je gaat onderhandelen.
  • let, bij het kopen of verbouwen van een woning, extra op eventuele verplichtingen aan derden (erfpacht, erfdienstbaarheden) die het koopproces soms flink kunnen vertragen, eventuele achterstallige schulden of andere beslagen, verbouwingsregels en maak een voorbehoud dat de koop alleen doorgaat wanneer alle bouwvergunningen verkregen worden
  • is het huis (eerder) verhuurd, let dan extra op eventuele lopende huurcontracten, "huurcontracten voor het leven" etc.
  • betaal waar mogelijk de koopsom in termijnen; dat geeft je ruimte rondom bijvoorbeeld het oplossen van verborgen gebreken
  • voor de afweging rondom het inzetten van eigen geld of het aangaan van een lening/hypotheek: maak gebruik van financieel advies rondom zaken als
    • inkomstenbelasting over buitenlandse woning
    • mogelijkheden tot vermindering box 3 ter voorkoming van dubbele belasting
    • fiscale gevolgen in het buitenland
    • gevolgen voor vermogensbelasting
    • gevolgen voor inkomstenbelasting bij verhuur van tweede woning
    • erfbelasting bij nalaten van onroerend goed in het buitenland
  • bij het regelen van een hypotheek: check welke financieringsregels gelden.
    • soms is de inbreng van eigen geld in de hypotheek een vereiste om de hypotheek te kunnen afsluiten.
    • net als in Nederland moet je ook in het buitenland inzicht geven in te verwachten reguliere inkomsten: Dat kan eenvoudigweg je salaris zijn, maar ga je zelf onderemen dan lever je (in de lokale taal vertaalde en vaak door een boekhouder gevalideerde) omzet en winstverwachtingen in.
    • hou er rekening mee dat er in het buitenland vergeleken met Nederland geen (of een veel lagere) hypotheekrente aftrek geldt
    • er kunnen vereisten gelden dat je fiscaal inwoner bent van het land waar je de hypotheek wilt afsluiten; daar zit dan vaak een minimale verblijfsduur (minimaal aantal dagen per jaar) aan verbonden
  • bij het afsluiten van een hypotheek: check tijdig welke documentatie (in welke taal) vereist is; minimaal paspoort, inkomstenverklaring, (evt.) trouwboekje, uittreksel geboorteregister
  • bij alle regelzaken omtrent de aankoop van een huis: hou rekening met wachttijden, soms langer dan je in Nederland gewend was. Bv. de tijd tussen voorlopig en definitief koopcontract (soms maanden), langere middagpauzes van makelaars, gemeentelijke of financiële instanties, e.d. Wil je iets gedaan krijgen neem dan persoonlijk (telefonisch) contact op of ga bij voorkeur langs; vertrouw -afhankelijk van je nieuwe woonbestemming natuurlijk- niet teveel op internet en e-mail.
  • bij het verbouwen van je nieuwe huis: koop materialen ter plaatse of in de regio: busjes en/of bouwvakkers vanuit Nederland laten komen is op de korte termijn gemakkelijker (niet per definitie goedkoper!), maar kost je veel lokale goodwill
  • bij het verbouwen van je nieuwe huis: zorg dat er geen inrichtingsverkeer ontstaat: iedereen wil in de beginfase altijd helpen, maar het is wel zo leuk als er eens iets (spontaans) tegenover staat.

Wij kochten een gastenverblijf in het Zwarte Woud. Alle ruimtes hebben een eigen uitstraling, heel bijzonder. Aan het onderhoud was de laatste tien jaar door de vorige eigenaar niets gedaan; alle kamers moesten nodig worden gerenoveerd, gemoderniseerd en worden aangepast aan de huidige kwaliteitsnormen. Die extra benodigde investering hadden we snel gezien én meegecalculeerd in onze berekeningen.

Duitsland emigratie stel

In Griekenland kent men niet zoiets als een aannemer. Iedereen doet een deeltje van de verbouwing: de man van de fundering, de man van het ijzervlechtwerk, de man van de electra, de man van het metselwerk, de man die komt stucen...niemand werkt met elkaar, en soms werkt men tegen elkaar in. Dat is in Nederland soms ook zo, maar dan heb je in de aannemer in ieder geval nog een centraal aanspreekpunt.

Griekenland emigrant

Na eerste pogingen met een Spaanse aannemer (bleek achteraf niet goed bekend te staan in de regio) en Engelse aannemer (werklui bleven na 1 week weg) vonden we -via via- een betrouwbare en ervaren Spaanse bouwvakker. Had altijd in de bouw gewerkt, maar zat nu zonder baan. Hij vormde een bouwploeg, het bleek een gouden greep. Vakkundige lui die goed volgens de planning werkten en open communiceerden waar het nodig was. Vanaf de start van de verbouwing spraken we veel meer Spaans, en ging onze basis met sprongen vooruit. Een welkom bijkomend voordeel!

Spanje emigrant

Onze Duitse aannemer was totaal niet zelfstandig! Bij elk plintje vroegen ze hoe zij het aan moesten pakken, om gek van te worden! Uiteindelijk kozen we voor een Nederlands bedrijf die de klus klaarde. Die communiceerden wel op de manier die ik gewend was. Tegelijkertijd realiseerde ik me hoe sterk mijn Nederlandse gebruiken en manier van communiceren nog was.

Duitsland emigrant

Het was een hele onderneming om een stuk grond te kopen in Griekenland. Voor de aankoop van de grond moesten we uiteraard stukken ondertekenen bij een notaris. Incl. benodigde getuigen, maar die hadden we niet. Onze taxichauffeur werd getuige, samen met de man van de kiosk op de hoek van straat van de notaris. Een docente Engels kwam een en ander vertalen. Op die manier kochten we ruim 4.000 m2 grond!

Griekenland emigrant

Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

Waar moet je op letten als je een huis wilt huren in het buitenland of woonruimte zoekt?

Een huis of woning huren in het buitenland

 

Eerste hulp bij woonruimte zoeken in het buitenland

  • een huurhuis vind je via je werkgever (als je wordt uitgezonden), via vrienden, bekenden, familie, collega's in Nederland of het buitenland, via social media, advertenties, via een verhuurkantoor of agent, via drukbezochte publiekslocaties met prikborden, via Nederlandse clubs of verenigingen of via relocation bureaus.
  • ga je (eerst) huren? Probeer altijd de duur van het contract zoveel mogelijk te koppelen aan de verwachte verblijfsduur: tussentijds verhuizen kost tijd, geld en veel energie.
  • voordeel van (eerst) huren voordat je gaat kopen is dat je voor jezelf tijd creëert om gedegen onderzoek te doen naar woonwensen, beschikbare koopwoningen, financieringsmogelijkheden en -regels etc.
  • in een aantal landen is het hebben van een vast adres (te bewijzen via huurcontract en het afsluiten van nutsvoorzieningen) voldoende bewijs van inschrijving; de minimale periode die nodig is voor het verkrijgen van fiscaal inwonerschap (meestal een aantal maanden) start dan per ingang van het huurcontract.
  • check bij het opstellen van een huurcontract wat inbegrepen is; denk ook aan zaken als tuin- en zwembadonderhoud, sneeuwruimen, beschikbaar stellen van (functionerende) apparaten, de staat van het huis.
  • diegene die het huurcontract ondertekent of mede-ondertekent is juridisch gezien huurder.
  • een huurcontract met een beperkte huurperiode kan automatisch worden verlengd, tenzij je binnen de voorgeschreven opzegperiode via de juiste weg opzegt.
  • als huurder teken je vaak ook voor de inventarislijst; check of alles aanwezig is en of er gebreken zijn. Je bent er dus ook voor verantwoordelijk en dient de inventaris te verzekeren.
  • je bent niet verplicht om te betalen via automatische bankmachtiging; een stok achter de deur als de verhuurder gebreken niet oplost of andere verplichtingen niet nakomt.
  • check altijd welke kosten wel en niet inbegrepen zijn, inclusief of exclusief gas, water en licht, servicekosten etc.
  • let op dat de in het huurcontract opgenomen woonoppervlakte ook overeenkomt met de praktijksituatie; vaak worden bijkomende kosten ook berekend over die oppervlakte, en lang niet altijd verrekend met de periode gedurende het jaar dat je er wel of niet bent.
  • check de bereikbaarheid van je woning tot eventuele overlast, van bouwkundige staat tot centraal onderhoud in de omgeving en van nutsvoorzieningen tot een eventuele bewonersvereniging.
  • huur je een woning met meerdere personen, dan is ieder individueel verantwoordelijk voor betaling van de volledige huursom.
  • ook in het buitenland zijn opzegtermijnen vaak wettelijk vastgesteld. Alleen in zeer bijzondere gevallen (sterfgeval, ernstige ziekte, overplaatsing vanwege werk) kan een wettelijke opzegtermijn worden verkort.
  • tegelijkertijd willen de meeste verhuurders zekerheid hebben van een minimale huurperiode, bijvoorbeeld een minimum aantal maanden. Gebruik je de huurwoning alleen als (korte) overbrugging om te zoeken naar een koopwoning, realiseer je dan dat het vaak alsnog mogelijk is om onder het toegezegde minimum uit te komen door op de juiste manier (veelal schriftelijk) op te zeggen en vervolgens alleen de wettelijke minimale opzegtermijn in acht te nemen. E.e.a. natuurlijk ook afhankelijk van wat er in je huurcontract expliciet is vastgelegd, en de energie c.q. kosten die je wilt steken in het meningsverschil over wat er contractueel is vastgelegd versus wettelijke verplichting.
Wat is handig om te inventariseren in je nieuwe woning in het buitenland?

Wat is handig om te inventariseren in je nieuwe woning in het buitenland?

  • hoogte, breedte en lengtematen van alle kamers en andere ruimten
  • breedte van alle deuren
  • hoogte en breedte van alle ramen
  • mogelijkheden om zonwering te bevestigen
  • hoogte van muurtjes onder de ramen
  • beschikbare ruimte voor koelkast
  • beschikbare ruimte voor fornuis
  • plaats aansluiting telecom aansluitingen en afstand tot de plaats waar je routers, radio, TV etc. wilt plaatsen
  • aantal en plaats stopcontacten
  • voorschriften van de huiseigenaar & gemeente
  • wanneer komt de gemeentereiniging langs
  • is er aansluiting op het gasnet
  • wanneer is de schoorsteen de laatste keer geveegd
  • is er een speciale aansluiting voor elektrisch koken
  • is het houden van huisdieren toegestaan
  • kan de verhuiswagen tot voor de deur komen
  • is er een hijsbalk aanwezig
  • is er een lift beschikbaar voor de verhuizing
  • kan er een verhuislift geplaatst worden
Wat zijn aandachtspunten als je in het buitenland stabiel internet wilt hebben op een meer afgelegen woonlocatie?
Huis en woonruimte in het buitenland bij lang verblijf of emigratie
Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

Huur van woonruimte en verhuur van eigen huis bij vertrek naar buitenland: vragen en antwoorden

Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

Wat doe je met je huur- of koopwoning in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

  • Begin, mits mogelijk, vooral op tijd aan de afweging "ga je je eigen huis in Nederland verkopen of verhuren?"
  • Het aanhouden en verhuren van je eigen woning heeft als voordeel dat je huuropbrengsten genereert en (bij een gunstige markt) profiteert van waardestijging van je huis.
  • Woon je in een omgeving met veel internationale bedrijven dan maak je een redelijke kans op verhuur aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland zijn gedetacheerd en de huurprijzen in Nederland als relatief laag beoordelen.
  • Nadelen bij het na emigratie aanhouden en verhuren van je eigen woning in Nederland kunnen zijn het verlies van aftrekbaarheid van hyptheekrente en de strikte Nederlandse wetgeving ter bescherming van de huurder, met het risico dat je de huurder niet meer uit je huis krijgt mocht je onverhoopt (sneller) terugkeren.
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

  • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
  • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
  • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
  • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
  • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

Hoe check je of je te maken hebt met een goede huurder voor je woning in Nederland, als je zelf voor langere tijd in het buitenland woont?

  • vraag om originele loonstroken en bankafschriften
  • vraag om verklaring van vorige verhuurder inz. Betalingsgedrag of eventuele overlast
  • neem persoonlijk contact op met vorige verhuurder
  • vraag om originele werkgeversverklaring (bel de werkgever op)
  • vraag om inzage van originele identiteitsbewijs
  • vraag om origineel uittreksel uit bevolkingsregister
  • vraag om betaling van een borg en 2-3 maanden huur vooraf
  • bouw een dossier op en neem direct maatregelen bij één maand huurachterstand
  • los van het inzien van de documentatie zelf, zegt vaak ook al veel hoe soepel of niet iemand met bovenstaande vragen omgaat.
Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

Waar let je op bij het opstellen van een verhuurcontract, als je je Nederlandse woning verhuurt bij lang verblijf in het buitenland?

  • een standaard huurcontract voldoet in het geval van tijdelijke verhuur meestal niet; check altijd de contracten die professionele verhuurbedrijven hanteren. Let op bij verlenging van het huurcontract: het wordt dan vrijwel altijd een verhuurcontract voor onbepaalde tijd!
  • maak in het verhuurcontract duidelijk dat het om tijdelijke verhuur gaat vanwege vertrek naar het buitenland, met het doel om bij terugkeer weer in de woning te gaan wonen
  • laat een heldere einddatum opnemen, met (wederzijds) een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid.
  • laat ook een ontruimingsbeding ('diplomatenclausule') in het contract opnemen, In een diplomatenclausule wordt vastgelegd dat jij de huurovereenkomst kan beëindigen omdat je a) zélf de woning direct voorafgaand aan de huurovereenkomst hebt bewoond, en b) na afloop van de huurovereenkomst de woning ook weer zelf gaat bewonen. Ondanks de diplomatenclausule moet natuurlijk nog steeds de huurovereenkomst opgezegd worden, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn (die voor de verhuurder kan oplopen tot zes maanden), en natuurlijk middels het noemen van de diplomatenclausule als opzeggingsgrond.
  • denk voor terugkeer in alle gevallen aan tijdige (schriftelijke, aangetekende) opzegging van de verhuur (3-6 maanden afhankelijk van verhuurperiode): voorkom automatische omzetting naar verhuurcontract met onbepaalde tijd
  • als verhuurder ben je verplicht het huis te onderhouden. Klein zaken zijn voor kosten van de huurder (mits het te repareren onderdeel eenvoudig bereikbaar is), grote reparaties en groot onderhoud zijn voor rekening verhuurder. De huurder moet de verhuurder toestemming geven om grote reparaties en onderhoud te doen.
  • laat gas, water en licht door de huurder betalen, laat een waarborgsom opnemen in het contract, maak waar het enigszins kan kennis met de huurder(s) en laat de staat van je inboedel vaststellen
  • er zijn online verschillende modellen van een huurcontract te vinden. Informeer ook eens bij de in "verhuur bij emigratie" gespecialiseerde bedrijven; niet alleen kunnen ze je werk uit handen nemen, ook hebben zij modelcontracten beschikbaar gebaseerd op jarenlange ervaring

In een huurcontract staat onder meer:

  • wie de huurder is;
  • wie de verhuurder is;
  • de huurprijs (all-in of uitgesplitst in kale huur en servicekosten);
  • de hoogte van de borg;
  • het adres en een omschrijving van het gehuurde (zoals hoeveel kamers, woonkamer, badkamer, tuin);
  • de datum van ingang van het huurcontract;
  • het tijdstip en wijze van betaling;
  • de datum waarop jaarlijks de huur kan kan worden verhoogd;
  • de afspraken over de onderhoudsverplichtingen;
  • de huisregels;
  • de handtekening van de huurder en de verhuurder.
Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

Waar let je op bij het verzekeren van een woning die je achterlaat of onderverhuurt in Nederland, als je zelf voor lang verblijf in het buitenland bent?

  • ga je je huis verhuren, check dan met bank of verzekeraar (de hypotheeknemer) of dit is toegestaan en of er evt. extra voorwaarden worden gesteld aan huurder, huurcontract, aansprakelijkheid.
  • dit geldt ook voor (huis)verzekeringen zelf: verzekeraar stelt bij vertrek en/of onderhuur vaak aanvullende eisen rondom aansprakelijkheid, inboedel, opstal, inbraak.
  • soms rekent de bank of verzekeraar extra rente, doordat een huis met huurders in waarde daalt.
  • hou er rekening mee dat Nederlandse verzekeraars regelmatig überhaupt geen particuliere dekking meer bieden indien je als eigenaar van het huis in het buitenland woont en bent uitgeschreven bij de gemeente in Nederland. Ook verhuur van de woning is dan vaak lastig te verzekeren.
  • besteed bij het verzekeren van je woning in Nederland aandacht aan o.a.: opstalverzekering, eigenarenbelang, inboedelverzekering, verhuurdersaansprakelijkheid, rechtsbijstandverzekering

Wat kan JoHo voor je betekenen?

Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

Wat moet je doen als je lang naar het buitenland gaat en je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

Wat moet je doen als je je niet wilt uitschrijven bij de gemeente omdat je een huurwoning hebt?

  • Het kan vervelend zijn om je uit te schrijven als je nét een huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de lijst staat.
  • Toch is uitschrijving verplicht als je langer dan 8 maanden weg gaat.
  • Wanneer je voor langere tijd weggaat, kan het voordelig zijn om je huur op te zeggen.
  • Wil je dit echt niet? Dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder of woningcorporatie.
  • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 2 jaar.
  • Soms kan je, in overleg met de woningcorporatie, ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Wat kun je doen tegen de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente voor je huurwoning of wachtlijst?
Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

Wat te doen als je op een wachtlijst staat voor een (sociale) huurwoning en je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt?

  • Ben je van plan om voor langer dan 8 maanden (in een jaar) naar het buitenland te gaan, dan dien je je in de regel uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie.
  • Het uitschrijven bij de gemeente kan vervelend zijn als je nét een (sociale) huurwoning hebt bemachtigd, of bijna bovenaan de wachtlijst staat.
  • Wil je deze (kans op een) woning niet verliezen, dan kun je hierover het best contact opnemen met je verhuurder/woningcorporatie om grip te krijgen op de (on)mogelijkheden.
  • Sommige woningcorporaties bieden de optie om je huis tijdelijk onder te verhuren. Dit mag meestal maximaal 1 of 2 jaar.
  • Soms mag je – in overleg met de woningcorporatie – ondanks je uitschrijving op de wachtlijst blijven staan.
Eigen huis en woning verhuren bij lang verblijf in buitenland of emigratie
Eigen bedrijf, project, ondernemerschap en zzp'er in het buitenland: vragen en antwoorden

Eigen bedrijf, project, ondernemerschap en zzp'er in het buitenland: vragen en antwoorden

Waar let je op als je een eigen bedrijf wilt starten in het buitenland?

Waar let je op als je een eigen bedrijf wilt starten in het buitenland?

  • check of er werk te vinden is als back-up/in de beginfase.
  • start alvast met netwerken.
  • vraag naar de lokale markt, behoeften en productkansen.
  • test je eigen ideeën over je (nieuwe) product of dienst in de omgeving waar je het (straks) wilt gaan verkopen.
  • verdiep je in lokale regels en vergunningen bij het starten van een eigen bedrijf.
  • onderzoek of de juiste onderdelen/ingrediënten te krijgen zijn voor je eindproduct.
  • doe onderzoek naar websites van lokale bedrijven c.q. concurrenten, zodat je je eigen site kan aanpassen aan de taal en cultuur van je nieuwe (bedrijfs)omgeving.
  • zoek Nederlandse bedrijven die net als jij een belang hebben in de betreffende regio en stel voor dat je ook voor hen marktonderzoek gaat doen, bijvoorbeeld in ruil voor vergoeding van een deel van je reiskosten. Deel je kennis en ervaring!
  • realiseer je dat je onderneming een grotere kans van slagen krijgt (en/of regelgeving soepeler loopt) als je het bedrijf lokaal opbouwt: creëer lokale werkgelegenheid, werk met lokale sub-leveranciers etc.

Na wat vervelende ervaringen met resorts die gasten bij onze duikschool onderbrachten, besloten we zelf accommodatie te gaan bouwen. Op onze eigen grond, met onze eigen business en onze eigen gasten. Heerlijk, die vrijheid. Tijdens de bouw was het wel heel makkelijk om in allerlei valkuilen te stappen. De bouwstijl en –materialen zijn bijvoorbeeld volslagen anders. Het kost tijd om materialen te bestellen en de juiste mensen te regelen. Contacten zijn essentieel. Lokale werknemers nemen vaak meerdere klussen tegelijk aan, puur om genoeg inkomsten te verzamelen. Aannemers betaal je hier nooit vooruit. Boos worden als de betonblokken op zijn doe je eenvoudig niet. Je lacht en vraagt vriendelijk wanneer je ze dan wel kunt krijgen. Het eiland is te klein om mensen tegen je in het harnas te jagen. En wat is toch het nut van al die boosheid, vragen wij ons geregeld af als we weer een vers aangekomen Nederlander met schuim op zijn mond zien vertellen hoe het volgens hem zou moeten.

Curaçao emigrant

We kozen voor vestiging in het Zwarte Woud. Deze vakantieregio is de laatste jaren nóg populairder geworden en daar waren we naar op zoek: we willen het hele jaar door gasten hebben. Bovendien heeft het gebied alles te bieden: watersport, wandelen, fietsen, mountainbiken, wintersport. Daarmee kunnen we een brede doelgroep aantrekken.

Duitsland emigratie stel

Wat moet je wel en niet doen als je een zakelijke samenwerking wil aangaan met een buitenlandse partner?

Wat moet je wel en niet doen als je een zakelijke samenwerking wil aangaan met een buitenlandse partner?

  • partnerships zijn met name handig om innovatieve producten te ontwikkelen, om nieuwe kanalen naar je klanten te krijgen of om schaalvoordelen te behalen. Focus bij internationaal ondernemen op het type partnership dat het beste je concurrentiestrategie ondersteunt.
  • presenteer jezelf als aantrekkelijk partner: formuleer duidelijk je sterke punten, je ambities en de manier waarop je een samenwerking in wilt richten.
  • doe gedegen onderzoek voordat je een partnership aangaat: de eerste partner die zich spontaan meldt kan wel eens de partner zijn die jou het hardste nodig heeft. Structureer daarom je zoektocht naar een partner, via je netwerk of via een lokale bemiddelaar. Probeer te achterhalen welke lokale bemiddelaars goed bekend staan.
  • denk niet alleen vanuit jezelf: maak helder "what's in it for them": waarom zou een bedrijf geïnteresseerd zijn om met jou samen te werken, in plaats van met één van je concurrenten?
  • leer van vergelijkbare partnerships: bepaalde aspecten en de basisvorm zouden vergelijkbaar kunnen zijn met andere, bestaande, internationale samenwerkingen in je branche. Wat zijn hun best practices?
  • onderhandel altijd zelf over de breedte en reikwijdte van de samenwerking, vergoedingen en verantwoordelijkheden. Neem pas de juristen mee als de hoofdlijnen van de samenwerking vaststaan. Dit bespaart je tijd en juridische kosten, en helpt je ook om je partner beter te begrijpen, wat extra belangrijk is in internationale partnerships.
  • besluit al voordat je een samenwerkingsovereenkomst tekent op welke wijze elk van de partijen de samenwerking kan beëindigen. Doe je dit niet of niet voldoende, dan leidt het vaak tot spanningen in de samenwerking. 
  • betrek anderen, creeër (op tijd) intern draagvlak: besteed voldoende tijd om de mensen die niet in de onderhandelingen betrokken waren voor te lichten over het doel, de structuur en de gemaakte afspraken. Besteed ook aandacht aan verschillen in cultuur en communicatiestijl. 
  • meet & monitoor: grijp tijdig in als e.e.a. niet verloopt zoals gepland; denk daarbij aan communicatie, vertrouwen, planning. De eerste financiële resultaten komen vaak pas na een half jaar of meer.
  • besteed aandacht aan training van je medewerkers: het managen van een internationale samenwerking is niet eenvoudig; ook de mensen die betrokken zijn bij de dagelijkse gang van samenwerkingszaken moeten er mee uit de voeten kunnen.
Wat zijn extra aandachtspunten als je een eigen bedrijf of project wilt starten in een ontwikkelingsland?

Wat zijn extra aandachtspunten als je een eigen bedrijf of project wilt starten in een ontwikkelingsland?

  • grootste succesfactor: lokale partner: samen met een lokale ondernemer een nieuw bedrijf opstarten is één van de kritieke succesfactoren om zaken te doen in ontwikkelingslanden, blijkt uit onderzoek onder ruim 150 projecten in ontwikkelingslanden.
  • een goede samenwerking tussen de Nederlandse ondernemer en lokale partner is essentieel voor succes en continuïteit; vertrouwen en openheid zijn daarbij belangrijk.
  • als partners elkaar goed kennen bij de start, bijvoorbeeld doordat ze al samen zakendoen, is de kans groter dat het lukt om een goed lopend bedrijf op te zetten.
  • naast regelmatige bezoeken aan het nieuwe bedrijf in het ontwikkelingsland, kan de partner ook betrokken blijven door regelmatig te overleggen via bijvoorbeeld Skype.
  • openheid over de financiële kracht van beide partners en goede afspraken over de inbreng zijn noodzakelijk.
  • het opzetten van een nieuw bedrijf kost meestal meer tijd en geld dan van tevoren gedacht.
  • een gezamenlijke onderneming heeft meer kans van slagen als beide partners een strategisch belang hebben bij het nieuwe bedrijf.
  • de motivatie om samen door te gaan is groter als de nieuwe business aansluit bij de huidige bedrijfsactiviteiten.
  • het gezamenlijk belang kan bijvoorbeeld liggen in toelevering van goederen of in uitbreiding van de markt.

Do's:

  • neem de tijd om een goede samenwerking met een lokale partner op te bouwen. Een lokale partner kan een belangrijke bijdrage leveren bij het opzetten van een bedrijf, omdat hij de lokale markt kent. Daarnaast kan hij een bruikbaar netwerk hebben in het land van opstart.
  • het is belangrijk dat beide partners dezelfde manier van zakendoen respecteren en dat beide partners een strategisch belang hebben.
  • formaliseer de samenwerking zodat duidelijk is wat van beide partners wordt verwacht en hoe verantwoordelijkheden, maar ook kosten en opbrengsten, verdeeld zullen worden.
  • wees bij de opstart duidelijk over de financiën.
  • maak afspraken over de communicatie. Zorg dat je goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen ter plaatse en blijf betrokken bij de besluitvorming.
  • blijf investeren in de samenwerking.
Wat zijn aandachtspunten als je in het buitenland een bedrijf wilt overnemen?

Wat zijn aandachtspunten als je in het buitenland een bedrijf wilt overnemen?

  • productassortiment: kan je door de overname aanvullende producten gaan aanbieden aan klanten?
  • internationale capaciteit: draagt de bedrijfsovername bij aan geografische marktverbreding?
  • zijn de bestaande internationale klanten eveneens over te nemen: kun je blijven leveren aan bestaande klanten van het bedrijf dat je wilt overnemen.
  • wordt een due diligence ('boekenonderzoek') gefaciliteerd door het over te nemen bedrijf: kun je voldoende onderzoek (laten) doen naar financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten van de over te nemen onderneming (evt. aangevuld met aspecten als intellectueel eigendom, HR, IT, milieu).
  • bij een 100% bedrijfsovername: kan je het over te nemen lokale management voldoende meenemen in de overkoepelende holding (afhankelijk van type bedrijven en scope van de overname: probeer te voorkomen dat lokale mensen alleen een aandeel houden in de lokale onderneming).
  • op welke manier kun je de wijze van boekhouden en rapporteren zo snel mogelijk uniform maken -> bevorder daarmee snel inzicht in de prestaties.
  • wanneer de financiële middelen -of de wil- voor een volledige overname ontbreken kan een joint venture ervoor zorgen dat je relatief eenvoudig je afzetmarkt kunt vergroten of producten sneller kunt doorontwikkelen: beide samenwerkende organisaties brengen een deel van hun vermogen in in een nieuw bedrijf, dat voor gezamenlijke rekening en risico een project tot ontwikkeling brengt.
  • sommige landen eisen dat buitenlandse bedrijven die hun markt op willen komen een joint venture met een lokaal bedrijf aangaat; het bevordert overdracht van kennis en technologie.

Wij hebben geleerd dat je na een overname beter niet alleen je eigen mensen op sleutelposities in het nieuwe bedrijf kunt neerzetten, we laten relatief veel aan de plaatstelijke krachten over.

Gespecialiseerd software bedrijf rondom internationaal betalingsverkeer

Bij een internationale joint venture zoek je naar hoe je elkaar kunt versterken; we komen niet onze cultuur brengen. Uitbreiding gaat op deze manier veel sneller en kostenefficiënter.

Producent van LED lampen

Wat zijn aandachtspunten om een goede start te maken in je werkomgeving bij lang verblijf in het buitenland?

Wat zijn aandachtspunten om een goede start te maken in je werkomgeving bij lang verblijf in het buitenland?

  • verdiep je zo snel mogelijk in de lokale (zaken)cultuur: wat is de stijl van werken, hoe werken besluitvormingsprocessen, welke fasen in onderhandelingen zijn er en hoe worden relaties opgebouwd.
    • in veel werkculturen buiten Nederland is men niet gewend aan het forceren van beslissingen, de "zo gaan we het doen en niet anders" cultuur. Beslissingen worden in overleg genomen, rekening houdend met uiteenlopende meningen. Is een beslissing eenmaal volgens dat proces genomen, dan kan je (meer dan in Nederland) rekenen op loyaliteit.
  • passend c.q. netjes gekleed gaan, ongeacht de temperatuur buiten, is altijd verstandig.
  • zakendoen is altijd, maar zeker in het buitenland, people business: relatie, relatie en relatie.
  • visitekaartjes zijn onmisbaar bij zakelijke contacten; hou rekening met de gangbare afmetingen van kaartjes op je bestemming als je wilt dat jouw kaartje wordt bewaard.
  • de vaak 'easy going' manier van met elkaar omgaan betekent niet dat afspraken vervolgens niet gedetailleerd in contracten en formele afspraken worden vastgelegd en nageleefd.
  • wees voorzichtig met informele omgangsvormen met collega's; de losse amicale Nederlandse manier wordt in het buitenland lang niet altijd begrepen of zelfs volledig verkeerd geïnterpreteerd. In Nederland al gevoelige zaken als pesten op het werk of intimidatie liggen buiten Nederland vaak nog vele malen gevoeliger.
  • in veel landen los je eventuele problemen met collega's niet op door er zelf op af te stappen, maar benader je juist je leidinggevende die bepaalt in welke mate er corrigerend moet worden opgetreden.
  • de scheiding die we in Nederland vaak kennen tussen 'werk' en 'privé' is in landen buiten Nederland vaak niet zo strict. Hoe je met collega's omgaat in je vrije tijd kan sneller gevolgen hebben voor arbeidsverhoudingen. Gedragsregels zijn meestal veel explicieter vastgelegd, hetgeen door veel werknemers eerder als "helder" dan als "betuttelend" wordt beschouwd.

Directe humor, ironie en sarcasme wordt in Duitsland vaak niet begrepen. Het is het buurland van Nederland, totaal anders. Een grap tijdens een vergadering komt vaak helemaal niet aan; ze staren je aan en hebben geen idee wat je bedoelt, denken dat je ze in de maling neemt. Ik heb een hekel aan mensen die zeggen dat Duitsers geen humor hebben want dat is absoluut niet zo, maar er zijn wel degelijk verschillen in type humor, ze zijn minder cynisch dan wij.

Duitsland emigrant

Formele uitingen geven aan welke plaats iemand in de samenleving inneemt, en of je een hogere of lagere plaats inneemt dan de ander. Daarvoor zijn visitekaartjes ook een must: aan de functie die daar op staat kan je afleiden hoe je hem of haar moet benaderen. Wie er dieper buigt, of hoe je elkaar moet aanspreken.

Emigrant Japan

Toen mijn eerste arbeidscontract in Nieuw-Zeeland onverwacht niet werd verlengd door de economische crisis, ontstond er bij ons allebei paniek. Wat nu? Om toch maar weer zo snel mogelijk inkomen te hebben, heb ik een baan aangenomen die niet bij me paste. Ik had het al snel niet goed naar zijn zin in die nieuwe baan. Ik sprak er niet echt over met mijn vrouw, was bang dat het voor ons allebei te moeilijk zou worden. Vooraf hadden we het ons nog zó voorgenomen: goed blijven praten als er moeilijke momenten zouden komen. Maar als je in zo’n situatie komt, is dat toch lastig.

Nieuw-Zeeland emigrant

Op mijn werk merk ik dat mensen in de VS anders met hiërarchie omgaan dan in Nederland. Als de hoofdonderzoeker de kamer binnen komt lopen, staan meerdere mensen direct op om hun stoel aan te bieden. Er heerst veel meer hiërarchie op de werkvloer. Ik leerde er mee omgaan door eerst af te wachten en de kat uit de boom te kijken. Op die manier kreeg ik inzicht in de situatie en weet ik inmiddels wanneer ik me wel en niet hoef aan te passen.

USA emigrant

Welke online werkzaamheden kan je vanuit het buitenland doen als je op reis bent of daar woont, en welk werk kan je op afstand verrichten?

Welke online werkzaamheden kan je vanuit het buitenland doen als je op reis bent of daar woont, en welk werk kan je op afstand verrichten?

Hoe kies je werkzaamheden die je online op afstand kan uitvoeren als je vanuit het buitenland wilt werken?

  • Steeds meer reizigers, expats, working nomads en global wanderers starten eigen werkzaamheden op afstand, via internet. Een mooie manier om te kunnen kiezen voor een internationale vaste of tijdelijke woonomgeving én tegelijkertijd in je eigen inkomsten te voorzien.
  • Kies bij voorkeur wel voor werkzaamheden waar je al expertise in hebt, werkzaamheden die je goed liggen en waar je voldoening uit haalt. Het is niet iets dat je 'er even bij doet' of dat je 'wel even in een paar dagen onder de knie krijgt'; je zult vooral succes krijgen als je het als (nieuw) vak benadert en wanneer je het voor langere tijd kunt en wilt volhouden.
  • Of je nu op een vaste locatie of locatie-onafhankelijk wilt gaan werken: succesvol word je vooral door er tijd in te investeren en hárd te werken.

Wat zijn de online werkzaamheden die je vanuit het buitenland kan doen?

Starten van een webwinkel vanuit het buitenland

  • Schakel een fulfillment-bedrijf in die de bestellingen ontvangen, het magazijn beheren en producten versturen per post of koerier. Zoek maar eens op de term "dropshipping".

Werken als freelancer vanuit het buitenland

  • Bied online diensten aan rondom je eigen capaciteiten: ga bijvoorbeeld aan de slag als online tekstschrijver ('content marketeer'), programmeur, virtueel assistent, webdesigner, boekhouder, vertaler, video-editor, etc.

Affiliate marketing vanuit het buitenland

  • Starten van een site, blog, vlog of ander online kanaal gericht op het verdienen van commissies via affiliates.
  • Via affiliate-netwerken vind je snel partners in voor jouw site relevante categorieën.
  • Je bezoekers, kijkers of volgers stimuleer je door te klikken naar de site van de aanbieder, offertes aan te vragen, zich ergens aan te melden, etc.

Ontwikkelen van apps vanuit het buitenland

  • Als dienst op zichzelf of om via eigen apps affiliate-commissies te verdienen uit aankopen die gebruikers van je apps maken.

Online content productie vanuit het buitenland

  • Schrijven van (e-)boeken of starten van een magazine; verdien via een abonnementenstructuur, eenmalige aanschafprijs of haal je inkomsten uit de adverteerdersmarkt.

Werken als programmeur of websitebouwer

  • Voor het programmeren van bijvoorbeeld apps, websites of online programma's is het vaak niet noodzakelijk om op een vaste locatie in Nederland te werken.
  • Ook het technisch inrichten van backoffice systemen kan je goed op afstand doen.
  • De intake van de opdracht en voortgangsbesprekingen kan je ook virtueel doen, via online meetings of applicaties die je al dan niet zelf hebt gebouwd.

Juridische diensten aanbieden vanuit het buitenland

  • Het geven van juridisch advies over contracten of het opstellen van bv. verkoop- of handelsvoorwaarden kan prima via internet.
  • De te beoordelen documenten ontvang je digitaal en ook je feedback, correcties en aanbevelingen lever je weer digitaal in.
  • Indien gewenst vul je dit aan met één of meerdere digitale adviesgesprekken.

Social media manager vanuit het buitenland

  • Verzorg social media en campagnes voor bedrijven.
  • Steeds meer reizigers, expats, working nomads en global wanderers starten eigen werkzaamheden op afstand, via internet.
  • Een mooie manier om te kunnen kiezen voor een internationale vaste of tijdelijke woonomgeving én tegelijkertijd in je eigen inkomsten te voorzien.
  • Kies bij voorkeur wel voor werkzaamheden waar je al expertise in hebt, werkzaamheden die je goed liggen en waar je voldoening uit haalt. Het is niet iets dat je 'er even bij doet' of dat je 'wel even in een paar dagen onder de knie krijgt'; je zult vooral succes krijgen als je het als (nieuw) vak benadert en wanneer je het voor langere tijd kunt en wilt volhouden.
  • Of je nu op een vaste locatie of locatie-onafhankelijk wilt gaan werken: succesvol word je vooral door er tijd in te investeren en hárd te werken.

Tweedehands spullen verkopen vanuit het buitenland

  • Start met internetmarketing via online marktplaatsen en ga spullen van jezelf of die van anderen verkopen (waarbij je de inkomsten bijvoorbeeld deelt).

Starten van een online advies- of coachingsbureau vanuit het buitenland

  • In veel branches kan je prima online advies verstrekken of actief zijn als online coach.
  • Denk bijvoorbeeld ook aan branches als voeding, (mentale) of fysieke gezondheid (fitness), loopbaanplanning.
  • Maar ook iets als "emigratie" of "leven als expat" leent zich prima voor coaching op afstand.

Starten van een online trainingsbureau vanuit het buitenland

  • Zo ongeveer alles is aan te bieden via online cursussen, workshops en e-courses.
  • Veelal wordt een combinatie aangeboden van online tekst, beeld (video's) en geluid (podcasts).
  • Al dan niet te combineren met 1:1 training en coaching.

Werken als illustrator of grafisch vormgever vanuit het buitenland

  • Je kunt als vormgever op afstand prima aan de slag voor websites, magazines en social media kanalen.

Verzorgen van boekhouding, financieel advies en financiële rapportages vanuit het buitenland

  • Tegenwoordig hebben vrijwel alle bedrijven hun boekhouding digitaal ingericht.
  • Ook het aanleveren van maandelijke rapportages, btw aangiftes etc. verloopt allemaal via internet.
  • Prima mogelijkheden dus om bedrijven op afstand van advies te voorzien en/of specifieke rapportages aan te leveren.
  • Ook in de particuliere markt kan je op afstand financieel advies geven, bv. rondom hypotheken of aangiftes inkomstenbelasting.

Organiseren van (of faciliteren van) webinars vanuit het buitenland

  • Organiseer online "meetings" of trainingen over een bepaald aandachtspunt.

Werken als online adverteerder vanuit het buitenland

  • Bied je expertise aan aan bedrijven op het gebied van online marketing en advertising.
  • Je beheert dan voor één of meerdere adverteerders hun online advertenties, zet campagnes op, rapporteert periodiek omtrent bereik, conversie, etc.

Opstellen van verslagen en rapportages vanuit het buitenland

  • Opdrachten voor het opstellen van eindverslagen, tussenrapportages of andere rapporten kunnen prima virtueel worden besproken.
  • Uiteraard kun je op iedere locatie ter wereld verslagen opstellen, redigeren of van feedback voorzien.
  • Correctierondes bespreek je in een online meeting en lever je vervolgens digitaal aan.
  • Denk ook aan het online lezen en verbeteren van scripties, onderzoeksrapporten, stageverslagen, etc.

Aanbieden van online onderwijs vanuit het buitenland

  • Denk bv. aan het aanbieden van lessen in een bepaalde taal (of andere expertise) die je goed beheerst.
  • Er zijn verschillende platforms die de onderwijsomgeving al voor je klaar hebben staan, waarbij je alleen je lesinhoud nog hoeft te uploaden en waarbij zij je faciliteren om je eerste klanten te vinden (of leg voor vertrek contact met onderwijsinstellingen waarvoor je online lessen kunt verzorgen).
  • Denk ook aan het geven van bijles, examentrainingen in specifieke vakken of het maken van (online) samenvattingen.

Werken als fotograaf vanuit het buitenland

  • Allerlei tijdschriften geven fotografen wereldwijd opdrachten voor specifieke foto's.
  • Bij intakes kun je opdrachtgevers digitaal inzicht geven in je portfolio.
  • Ga pro-actief op zoek naar bv. online magazines, websites of social media kanalen waar jij vanuit jouw locatie passend beeld bij kan aanleveren.

Geven van online presentaties vanuit het buitenland

  • Waar je vroeger per definitie "op locatie" aanwezig moest zijn, worden nu steeds vaker presentaties gegeven waarbij de spreker virtueel inlogt.
  • Er zijn diverse online diensten waarbij je een online meeting kunt organiseren en zowel sprekers als toehoorders (dat kunnen ook mensen verzameld op één locatie zijn) inloggen.
  • De online presentatie wordt meer en meer toegepast als je een specifieke expertise hebt.
  • En het is mogelijk voor zowel de presentatie zelf, als voor aanvullende Questions & Anwers (Q&A) sessies.

Werken rondom data en onderzoek vanuit het buitenland

  • Data-analyses en het doorwerken van grote bestanden of onderzoeken zijn prima op afstand te doen.
  • Ook het afnemen van online of telefonische interviews kan op afstand, mits je rekening houdt met tijdverschillen en de kwaliteit van de verbinding goed is.

Afnemen van online examens vanuit het buitenland

  • Regelmatig moeten er op volumebasis mensen worden geëxamineerd; denk bv. aan examens Nederlands als 2e taal.
  • Werkgevers of trainingsinstituten zoeken dan mensen die via internet examens willen afnemen.

Werken als vertaler vanuit het buitenland

  • Voor grote of kleine vertaalklussen is concentratie en gefocust kunnen werken belangrijk.
  • Ideaal dus om op afstand te doen en je vertaling(en) via internet aan te leveren.
  • Beheers je een bepaalde specialisatie dan zijn er vaak extra mogelijkheden.
Wat gebeurt er met je eigen bedrijf of eenmanszaak als je je uitschrijft uit Nederland en de BRP van de Gemeente?

Wat gebeurt er met je eigen bedrijf of eenmanszaak als je je uitschrijft uit Nederland en de BRP van de Gemeente?

Uitschrijven uit de Basis Registratie Personen van de Gemeente en je eigen bedrijf of eenmanszaak

Als je van plan bent voor langere tijd naar het buitenland te gaan, maar wel een eigen bedrijf (of je activiteiten als ZZP'er) wilt laten doorlopen in Nederland, dan is er een aantal aandachtspunten.

  • check allereerst ook de richtlijnen omtrent Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen of je je, vanwege jouw reisduur / verblijf in buitenland periode en geplande activiteiten, dient uit te schrijven (of niet)
  • de Kamer van Koophandel (KvK) krijgt per week een aantal tientallen meldingen vanuit de Basisregistratie Personen over Nederlanders die naar het buitenland verhuizen en bij de KvK staan ingeschreven.
  • die melding loopt dus, in de meeste gevallen, automatisch door naar de KvK op het moment dat je je, na een check van de richtlijnen, uitschrijft uit de Basisregistratie
  • natuurlijk kun je zelf ook pro-actief contact leggen met de KvK om jouw situatie toe te lichten (uiteraard stimuleert de KvK dit; zaken achteraf nog proberen aannemelijk te maken zal niet snel in je voordeel uitpakken)
  • de KvK zal bij je willen achterhalen of je je onderneming wel of niet wilt voortzetten vanuit het buitenland
  • basisuitgangspunt van de KvK is dat je inschrijving bij de KvK actief blijft, zolang er vanuit je onderneming feitelijke activiteiten in Nederland blijven bestaan
  • het is bijvoorbeeld mogelijk om ingeschreven te blijven in het Nederlandse Handelsregister, ook al is je privé-adres én je zaakadres in een land buiten Nederland; voorbeelden:
    • een bedrijfsadviseur die regelmatig naar Nederland komt om bedrijven van advies te voorzien
    • een reizende journalist geeft regelmatig lezingen in Nederland
    • een stukadoor verhuist naar Oost-Europa, maar doet nog op periodieke basis (grotere) klussen in Nederland
  • maar er zijn ook situaties waarin de KvK besluit om je onderneming uit het Handelsregister te halen:
    • een journalist verhuist naar Australië en levert teksten vanuit Australië aan Nederlandse media (activiteiten vinden feitelijk niet meer in Nederland plaats)
    • een Nederlandse webwinkel wordt volledig overgeplaatst naar Azië, zonder dat er nog activiteiten in Nederland plaatsvinden (of het webadres .nl of .com heeft, maakt niet uit)
  • de KvK doet altijd onderzoek naar de vraag of het aannemelijk is dat er feitelijk nog activiteiten in Nederland plaats zullen vinden; verhuis je naar een land dichtbij Nederland (denk aan Duitsland, België, Luxemburg, Engeland, Frankrijk) dan wordt dat aannemelijker
  • welke rechtspersoon je hebt (eenmanszaak, bv etc.), maakt in principe niet uit voor de beoordeling
  • gekeken wordt dus o.a. naar:
    • is het aannemelijk te maken dat activiteiten binnen de onderneming feitelijk nog ín Nederland worden uitgevoerd
    • worden die activiteiten periodiek ín Nederland uitgevoerd (een eenmalige, incidentele activiteit zal over het algemeen niet meetellen)
    • naar welk land ben je als ondernemer/eigenaar verhuisd
    • blijft er een woning in Nederland in het bezit
    • blijft er een zakelijk adres in Nederland in stand
    • zijn er periodiek en voor langere tijd Nederlandse opdrachtgevers
    • zijn er (arbeids)omstandigheden bij je partner waardoor jullie sowieso binnenlands belastingplichtig zouden blijven
    • neem je periodiek nog deel aan (zakelijke) beurzen of congressen in Nederland
    • hoe duurzaam is het vertrek uit Nederland (diezelfde toets wordt uiteraard rondom wel of niet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen gedaan)

Let wel:

  • uiteraard vindt er een weging plaats van al van de bovenstaande factoren.
  • het is dus niet dat iets wel/niet is toegestaan zodra je aan één of enkele zaken voldoet
  • individuele situaties worden ook altijd individueel beoordeeld door individuele medewerkers; laat je persoonlijke situatie dus altijd goed checken, voordat je conclusies trekt.
  • en zoals altijd: krijg je toezeggingen, vraag dan altijd om schriftelijke bevestiging daarvan
Wat is offshore vestigen van je eigen bedrijf en wanneer doe je dat als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en werken buiten Nederland?

Wat is offshore vestigen van je eigen bedrijf en wanneer doe je dat als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en werken buiten Nederland?

  • Als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en/of werken in het buitenland maar je ondernemersactiviteiten nog wel wilt voortzetten, dan kom je voor de afweging: bedrijf in Nederland laten voortbestaan of je elders vestigen?
  • Belastingtechnisch gezien zijn er voor- en nadelen aan het zogenaamd offshore vestigen van je bedrijf.

Wat betekent 'offshore vestigen' van je bedrijf?

  • Offshore vestigen wil zeggen dat je bedrijf is gevestigd in een ander land dan waar je 'woont'.

Wat zijn de belangrijkste punt bij het 'offshore vestigen' van je bedrijf?

  • ben je langer dan een bepaald aantal dagen per jaar buiten Nederland, dan vervalt meestal de heffingsbevoegdheid; Nederland mag dan geen belastingen meer heffen over je onderneming (let op er zijn extra criteria).
  • verdiep je goed in de regelgeving rondom (al dan niet verplicht) uitschrijven uit Basisregistratie Personen en de regelgeving rondom uitschrijven KvK.
  • vaak ga je met een offshore bedrijf lagere inkomsten- en kapitaalbelasting betalen, tot complete of tijdelijke vrijstelling van belastingen.
  • ook kun je er voor kiezen je te vestigen in een land waar geen belasting wordt geheven op inkomsten gecreëerd buiten de landgrenzen (landen als Filipijnen, Maleisië, Costa Rica, Panama).
  • je bent niet meer verplicht om btw te bereken of af te dragen; dat kan voordelig zijn al kan je er ook tegenaan lopen dat je wat meer moeite moet doen om je opdrachtgever aan te tonen dat je écht buiten de EU bent gevestigd.
  • typische offshore vestigingslocaties: de Bahama’s, Seychellen, de Kaaimaneilanden, Belize, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar.
  • overigens heeft het offshore vestigen van je bedrijf niets te maken met belastingontwijking of -ontduiking; immers je woont en leeft niet meer in Nederland, hebt geen Nederlandse plichten, maar ook geen rechten meer.
  • in uitzonderlijke gevallen kun je te maken krijgen met twijfelende opdrachtgevers, die niet gewend zijn aan vestigingslocaties van bedrijven op offshore locaties, of daar hun bedenkingen bij hebben. Geef ze dan, of sowieso, inzicht in de achtergronden van je digital nomad bestaan en keuzes.
  • ook is het mogelijk tegen relatief lage fees adressen en telefoonnummers in 'meer toegankelijke' landen te regelen; of gebruik te maken van 'global' services.
  • verdiep je wél in de regelgeving van je nieuwe offshore locatie; immers 'lagere belasting betalen' betekent nog steeds wel dát je belasting betaalt en ook kunnen er diverse andere regelingen van toepassing zijn die je in Nederland niet gewend was, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemersrecht. Ook kan regelgeving worden aangepast naarmate méér digital nomads er gebruik van maken; er worden dan bijvoorbeeld extra eisen gesteld aan (jaarlijkse) rapportages.
  • voor het offshore vestigen van je bedrijf betaal je uiteraard een jaarlijkse fee in het land waar je je bedrijf vestigt.
  • je kan er wel tegenaan lopen dat internationaal bankieren lastiger wordt; banken openen over het algemeen geen rekeningen voor individuen of bedrijven zonder vaste woon- of verblijfplaats, of voor bedrijven die in een van de typische offshore bestemmingen zijn gevestigd. Uiteraard zijn er uitzonderingen en zijn er oplossingen voor wereldondernemers; zie elders (of zoek in het zoekveld op 'bankzaken').
  • diverse internationale locaties die belastingtechnisch vriendelijker zijn dan Nederland hebben internationaal ook een goed aanzien; denk aan locaties als Dubai of Hong Kong. Prima dus om je wereldzaken vanuit die locaties te runnen.
Wat zijn fiscale gevolgen als je in het buitenland gaat wonen, werken of ondernemen, en je een eigen onderneming in Nederland hebt?

Wat zijn fiscale gevolgen als je in het buitenland gaat wonen, werken of ondernemen, en je een eigen onderneming in Nederland hebt?

Waar kan je, belastingtechnisch gezien, rekening mee houden als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen, werken of reizen en een eigen onderneming in Nederland hebt?

Voor langere tijd naar het buitenland met een eenmanszaak in Nederland?

  • als eenmanszaak (ZZP/VOF) liggen de aandachtspunten op het gebied van de inkomstenbelasting.
  • als je als digital nomad, rondtrekkend werknemer of emigrant je eenmanszaak in Nederland voortzet (er blijven activiteiten feitelijk in Nederland plaatsvinden) dan worden de inkomsten uit de onderneming "in beginsel" in Nederland belast.
  • als ondernemer krijg je dan ook te maken met conserverende aanslagen met betrekking tot eventueel opgebouwd pensioen en lijfrenten (de belastingdienst legt dan een soort beslag op te ontvangen gelden vanuit een afrekening in de toekomst).
  • zet je de eenmanszaak volledig in het buitenland voort (of bouw je deze daar opnieuw op) dan volgt voor vertrek uit Nederland een eindafrekening met de belastingdienst. Vermogensbestanddelen die meeverhuizen naar het buitenland kunnen leiden tot een belastbare winst, die wordt afgerekend. Ook een eventuele fiscale oudedagsreserve leidt tot een belastbare winst. Voor eventueel pensioen en lijfrenten kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd.
  • bij het voor vertrek verkopen van je eenmanszaak wordt wederom de eventuele winst uit onderneming belast binnen de inkomstenbelasting en kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd.
  • bij het stoppen ('staken') van een eenmanszaak voor vertrek naar het buitenland wordt eventuele winst uit onderneming belast binnen de inkomstenbelasting en kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd. Wel is het mogelijk om eventuele winst door te schuiven naar een pensioenpotje, zodat je niet direct hoeft af te rekenen met de belastingdienst (zgn. 'stakingsfaciliteiten').

Voor langere tijd naar het buitenland met een BV in Nederland?

  • als BV zijn er gevolgen omtrent inkomstenbelasting én vennootschapsbelasting.
  • als je als digital nomad of emigrant een bestaande BV in Nederland wilt voortzetten, dan moet de leiding van de BV vanuit Nederland blijven plaatsvinden. Je kan bijvoorbeeld een externe partij de dagelijkse gang van zaken van de BV laten behartigen.
  • ook in dit geval krijg je als ondernemer te maken met conserverende aanslagen op opgebouwd pensioen, lijfrenten en het aanmerkelijk belang in de BV.
  • zet je een BV volledig in het buitenland voort (zgn. zetelverplaatsing als directeur-grootaandeelhouder), dan vindt een eindafrekening met de Belastingdienst plaats over de vermogensbestanddelen in de BV (de waarde hiervan verplaatst zich immers naar het buitenland). Wel blijft in het algemeen de plicht bestaan om aangiftes vennootschapsbelasting in te blijven dienen in Nederland, omdat de BV naar Nederlands recht is opgericht. Afhankelijk van bestemming (EU land of buiten EU, er zijn enkele uitzonderingen) kan het (in eigen beheer) opgebouwde pensioen zonder of met extra heffingen meeverhuizen naar het buitenland.
  • bij het voor vertrek verkopen van de aandelen in de BV wordt een eventuele verkoopwinst op de aandelen belast in de inkomstenbelasting van jou als directeur-grootaandeelhouder. De BV komt dan op naam van een ander, die de fiscale verplichtingen rondom de BV overneemt. Eveneens kunnen er conserverende aanslagen worden opgelegd.
  • bij het voor vertrek stoppen van de BV ('staken van de activiteiten') wordt een eventuele winst worden belast met vennootschapsbelasting. Ook moet je de BV via een juridische procedure (kan een tijd duren!) liquideren, of dien je de lege BV door te verkopen. Daarnaast kunnen er ook nu conserverende aanslagen worden opgelegd.

Voor langere tijd naar het buitenland en de belastingdienst?

  • In beide gevallen is het raadzaam de Belastingdienst tijdig op de hoogte te stellen van je plannen om voor langere tijd te gaan wonen, werken of reizen in het buitenland, zodat de Belastingdienst voldoende tijd heeft om gevolgen en eventuele afrekeningen met je af te stemmen.
Wat kun je als partner van een expat of digital nomad ondernemen als je in het buitenland woont?

Wat kun je als partner van een expat of digital nomad ondernemen als je in het buitenland woont?

Wil je als (expat) partner iets ondernemen als je in het buitenland woont?

  • eerdere statistieken gaven aan dat
    • ruim 50% van de vrouwelijke partners van expats en ruim 90% van de mannelijke partners van expats graag zou willen werken.
    • desondanks zo'n 65% van de partners in het buitenland niet werkt.
  • realiseer je dat deze periode, naast alle opstart drukte, ook een unieke kans geeft om iets te gaan doen dat je altijd al wilde doen. En dat kan ook iets anders zijn dan een betaalde baan: een nieuwe studie, eigen bedrijf, vrijwilligerswerk, even niets doen of fulltime moeder of vader zijn: allerlei kansen om je leven te verrijken.
  • neem tijd om voor jezelf te inventariseren wat je zou willen doen. Kom je uit op (betaald) werken, vraag je dan eerst af wat je motivatie is voordat je in de al dan niet aanwezige vacatures duikt: onafhankelijkheid, status, kennisdeling, je eigen talent ontwikkelen, extra geld, zinvol bezig zijn, etc.
  • hou wel rekening met het feit dat, vaak anders dan in Nederland, parttime banen minder vaak voorkomen, dat je als partner van lang niet altijd (betaald) mag werken, dat de verhouding salaris versus aantal werkuren volledig anders is of dat er gewoon geen goed matchende banen te vinden zijn in de regio waar je bent komen te wonen.
  • ook kan je dagpatroon (en resterend aantal uren voor wat voor dagbesteding dan ook) er sowieso anders uit zien, wanneer je bijvoorbeeld veel meer uur kwijt bent aan praktische zaken als het halen & brengen van je kinderen, aan boodschappen doen, maar ook aan het besteden van tijd aan zakenrelaties van je werkende partner of aan het zelf ontdekken van je nieuwe woonomgeving (reizen, excursies).
  • Veel partners van in het buitenland werkende expats vinden het belangrijk om, na een periode van gewenning, de regie in eigen handen te nemen. Oók om te voorkomen dat ze in 'het beruchte zwarte gat' vallen en geïrriteerd raken over een gebrek aan daginvulling.

Wat kan je aan denken als je als partner wil ondernemen, of je wilt inzetten in het buitenland?

  • vrijwilligerswerk doen bij een ngo, bij de lokale school, in het verenigingsleven, voor expat communities.
  • zelf een (kleinschalig) ontwikkelingsproject starten.
  • vacature inventarisatiewerk: het inventariseren en gestructureerd beschikbaar maken van werk- en vrijwilligerswerk behoeftes, zodat grotere aantallen locals en internationals kunnen bijdragen. Lees ter inspiratie meer over de ontwikkeling van een Nederlands initiatief op de Filippijnen
  • starten van een webshop, bijvoorbeeld gericht op kleinschalig en duurzaam geproduceerde lokale artikelen (fairtrade).
  • adviseren van toekomstige expats en emigranten, vrijwillig of bijvoorbeeld via het opstarten van een adviesbureau of middels (betaalde) coaching services.
  • emigratieblog bijhouden: Jouw woon- & leefervaringen, je culturele verwonderingen, maar ook je ervaring met praktische regelzaken rondom het emigreren, verhuizen of leven in het buitenland is nuttig voor anderen. Informatie hieromtrent is versnipperd, dus kies zoveel mogelijk voor bijdragen aan structurele platforms.
  • activiteiten als reisbegeleiding voor kleine of grotere touroperators die graag werken met Nederlands (Duits/Frans/Engels) sprekenden.
  • ondersteunen van Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in jouw woonland (denk aan uitzoeken van regelgeving, ondersteuning bij beursbezoek, leggen van eerste handelscontacten).
  • actief worden voor Nederlandse overheids-servicekantoren; bijvoorbeeld "Education" of "Business" offices van Nederland in het buitenland.
  • freelance (uitzoek)werk voor Nederlandse opdrachtgevers.

Tips:

  • zorg ervoor dat je, na eerste enthousiaste contacten, activiteiten concreter maakt en afbakent: hoe concreter hoe groter de kans op starten c.q. slagen.
  • sta open voor activiteiten die je niet of minder gewend bent, denk out-of-the-box; dat geeft uitdaging en vaak ook voldoening.
  • onderhoud je netwerk; wanneer je relatie met mensen goed is, gunnen ze je vaak dat leuke baantje of bellen ze jou als eerste als er iets georganiseerd moet worden.

Quotes en soundbites

"Het leven hier bevalt me erg goed. Ik geef onze zoon in de middag Nederlandse les. En ben actief als vrijwilliger op zijn school, bij een voedselbank in het dorp en bij het Rode Kruis. Tijd voor een baan heb ik niet, maar in ons geval is dat ook niet noodzakelijk."

Duitsland emigrant

"In Nederland was ik hoofd activiteitenbegeleider in een verpleeg- en verzorgingstehuis. Mijn man kreeg de kans om de China-vestiging van het consultancy bedrijf waar hij werkt te gaan leiden; ik ging mee. Ik heb net mijn eerste jaar als kleuterjuf op een internationale school afgerond. Qua niveau is het werk niet te vergelijken, maar het is leuk werk, ik heb veel vrijheid. En de banen liggen nou eenmaal niet voor het oprapen als je geen Chinees spreekt. Mijn man werkt zich in zijn carrière in een rechte lijn naar boven, ik klim langzaam op en zak steeds weer naar beneden. Maar dat wist ik van tevoren en dat is deze buitenlandervaring me ook wel waard."

China expat partner

"Ik verzorg als striptekenaar strips voor Nederlandse kranten. De grappen gaan vrijwel altijd over actuele Nederlandse thema's. Geen enkele lezer heeft ooit gemerkt dat ik als maker al ruim tien jaar op Vancouver Island woon. Ik krijg nu misschien wel meer mee van het nieuws dan toen ik nog in Nederland woonde."

Emigrant Canada

"Mijn partner is voor werk uitgezonden naar Parijs en ik ben meegegaan. Ik stelde mezelf de vraag: wat ga ik doen? Het was een logische stap mijn eigen ervaringen als expat te combineren met mijn deskundigheid als psycholoog."

Frankrijk emigrant

"Ik werkte in Nederland al lang en naar tevredenheid in het onderwijs. Plots kreeg mijn vrouw de kans om voor enkele jaren uitgezonden te worden; een kans die we met ons gezin niet wilden laten lopen. Ik zie wel wat ik straks ga doen in het buitenland; eerst moeten we als gezin wegwijs raken en heb ik uiteraard de directe zorg voor onze kinderen van nu drie en vijf."

Suriname expat partner

Ondernemer & ZZP'er in het buitenland

Ondernemer & ZZP'er in het buitenland

Ondernemerschap en ondernemers in het buitenland Eenmanszaak - Initiatiefnemer - Working & Digital Nomad - ZZP'er Inhoud o.a. Ondernemen in het buitenland Waar let je op als je een eigen bedrijf wilt starten in het buitenland? Wat moet je wel en niet doen als je een zakelijke samenwerking wil aangaan met een buitenlandse partner? Wat zijn extra aandachtspunten als je...... lees verder op de pagina

Relaties van het thema: Accommodatie
  • Zie hieronder selecties uit de mogelijkheden, vacatures, activiteiten en reisverzekeringen rond het thema: Accommodatie.
  • Mocht je niet zijn ingelogd maak dan gebruik van overige content

Verzekeringswijzer bij: Accommodatie

      Verzekeringen met betrekking tot Accommodatie

      Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

      Naar het buitenland

        Wat speelt er meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van Accommodatie

        Alle landen en bestemmingen
        Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

        Wat kan je doen als in het buitenland wil werken, en waar kan je het beste heen?
        Betaald werk in het buitenland: wat is het, wat heb je nodig en waar kan je het beste heen?

        Betaald werk in het buitenland: wat is het, wat heb je nodig en waar kan je het beste heen?


        Wat is betaald werken in het buitenland?

        • Betaald werken in het buitenland wil zeggen dat je een tijdelijke of vaste baan hebt bij een buitenlandse werkgever of dat je door een Nederlandse  werkgever bent uitgezonden naar het buitenland.
        • Voor je werk krijg je in het algemeen vergoeding in de vorm van salaris, onkostenvergoeding of bijvoorbeeld kost en inwoning. Daarnaast kan het zijn dat je bij de betere banen ook je heen en/of terugreis vergoed kan krijgen.
        • Zodra de waarde van de vergoeding (of kost en inwoning) minder dan 180 euro per maand is, spreek je van vrijwilligerswerk.

        Waarom zou je betaald werk in het buitenland gaan doen?

        • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je werkervaring toe binnen je eigen vakgebied maar in het algemeen ook daarbuiten. Je beleeft tijdens je verblijf in het buitenland als je gaat werken veel meer dan wanneer je al zou gaan rondreizen.
        • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler.
        • Om je stressbestendigheid te verhogen: je werkt regelmatig onder redelijke of grote druk; werken in een andere cultuur kan een aanslag zijn op je stressbestendigheid. Vooral door druk die kan ontstaan omdat je in een andere taal moet communiceren, nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren of beperkte coaching krijgt. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat deze ervaringen er toe bijdragen dat juist hierdoor je stressbestendigheid sterk toeneemt.
        • Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en te accepteren: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kan en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.

        Wat heb je nodig als je in het buitenland aan het werk wilt gaan?

        • Flexibiliteit: enige vorm van flexibiliteit heb je al nodig, de rest doe je op tijdens je verblijf in het buitenland.
        • Communicatievermogen: afhankelijk van het soort werk zal je de de lokale taal redelijk tot goed moeten beheersen.
        • Zelfstandigheid en/of zelfvertrouwen: bepaalde vorm van zelfstandigheid heb je al nodig, en je zelfvertrouwen zal er door groeien.
        • Omgevingsbewust zijn: een belangrijk element voor je verblijf in het buitenland.
        • Samenwerkingsvermogen: ook in het buitenland is het van belang dat je leert, of kunt, samenwerken als je met anderen aan het werk bent.

        Waar kan je het beste een betaalde baan in het buitenland vinden?

        Populairste landen om betaald werk in het buitenland te doen:

        In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij betaald werk in het buitenland?

        Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt

        • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
        • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
        • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt.
        • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

        Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren

        Beschermen en verzorgen van dieren in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?

        Beschermen en verzorgen van dieren in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?


        Wat is werken met dieren in het buitenland?

        • Het werken met dieren in het buitenland wil zeggen dat je je actief inzet voor de bescherming of verzorging van een of meer diersoorten.
        • Het werk kan worden onderverdeeld in werken met dieren in hun natuurlijke omgeving en het werken met dieren in opvangcentra of dierhouderij. Daarnaast zijn er vaak werkzaamheden te doen op het gebied van communicatie, educatie of bijvoorbeeld fondsenwerving.

        Wat is dieren beschermen in de natuurlijke omgeving van het dier?

        • In het buitenland dieren beschermen in de natuurlijke omgeving (habitat) van het dier wil zeggen dat je werkzaamheden doet die betrekking hebben het verbeteren van de leefomgeving.
        • Of dat je bijvoorbeeld meehelpt bij onderzoek doen zoals metingen, tellingen of gedragsobservaties uitvoeren.

        Wat is dieren verzorgen in opvangcentra, dierhouderij en dierentuinen?

        • In het buitenland dieren verzorgen in opvangcentra wil zeggen dat je werkzaamheden doet die betrekking hebben op het verzorgen van voeding, het uitvoeren van hekcontroles, het verschonen van hokken en het in de gaten houden van hun gezondheid.

        Waar kunnen je werkzaamheden bij het vrijwilligerswerk met dieren uit bestaan?

        • het verzorgen van voeding
        • het uitvoeren van hekcontroles
        • het melken en hoeden van boerderijdieren
        • het verschonen van hokken
        • het geven van voorlichting
        • het helpen bij fondsenwerving
        • onderzoek doen
        • gedragsobservaties uitvoeren

        Waarom zou je vrijwilligerswerk met wilde dieren gaan doen?

        • Behulpzaamheid: of je nu een ander mens helpt, of een dier in nood: voor het dankbare werk krijg je meer terug dan dat je erin stopt.
        • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van betrokkenheid bij bescherming van de natuur en de dierenwereld en ook met andere dierenliefhebbers.
        • Beleving: de kans dat je iets meemaakt wat je nog nooit hebt gedaan, dat je uit je comfortzone wordt getrokken en dat je een onvergetelijke ervaring opdoet is aanzienlijk.
        • Stabiliteit en stressvermindering: dieren kunnen een sterke invloed op je uitoefenen als het gaat om stressvermindering; bekende voorbeelden zijn paarden en dolfijnen. Voor andere dieren geldt weer dat ze een aardige graadmeter kunnen zijn voor de mate waarin je al stressbestendig bent.
        • Vrijheid: zeker als je midden in de natuur aan het werk bent, merk je weer het verschil  met het leven dat je soms thuis aan het leiden bent.

        Wat heb je nodig of kan je leren als je dieren gaat beschermen en verzorgen in het buitenland?

        • Omgevingsbewust zijn: door bijvoorbeeld rekening te houden met je omgeving, je afval zorgvuldig te bewaren, dieren in de eigen habitat met rust te laten.
        • Analytisch vermogen: vaak zal je het gedrag van dieren goed moeten analyseren. Soms om gevaar te voorkomen, en soms omdat het onderdeeel is van je werkzaamheden. Zo versterk je vaak ook je eigen analytisch vermogen.
        • Organisatiebewust zijn: dier- en natuurbechermingsorganisaties, en dierenopvangcentra, worden vaak gerund door een apart slag zeer betrokken mensen. Daarnaast zijn het organisaties die vaak weinig middelen hebben en moeten vechten tegen de lokale bureaucratie.
        • Inlevingsvermogen: bewust zijn van die omstandigheden is soms al het halve werk als je het gedrag wil begrijpen van de medewerkers van een project, of je directe medehelpers.

        Waar kan je het beste vrijwilligerswerk met wilde dieren doen in het buitenland?

        In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's van werken met dieren in het buitenland?

        Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken.

        • Overal ter wereld zijn er reservaten, dierenopvanglocaties en dierentuinen waar je als seizoenskracht, medewerker, stagiair of vrijwilliger de handen uit de mouwen kunt steken.
        • Behalve 'schattig' of 'indrukwekkend' is 'onvoorspelbaar' ook een woord dat je aan (wilde) dieren mag toeschrijven.
        • Werken met wildlife, en met dieren in het algemeen, is dan ook niet vrij van gevaren. Als een schattig aapje ineens venijnig blijkt te kunnen bijten kan dit lelijke verwondingen en zelfs ziektes opleveren.
        • Omdat veel verzekeraars werken met dieren uitsluiten van dekking is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.
        • Check de pagina over Werken met dieren in het buitenland verzekeren
        Duikinstructeur en divemaster in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?

        Duikinstructeur en divemaster in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?


        Wat is werken als duikinstructeur en divemaster in het buitenland?

        • Een duikinstructeur of divemaster geeft duikles aan cursisten in de theorie en in de praktijk, je geeft les over wat je onder water te zien krijgt en hoe je daarmee om moet gaan.
        • Daarnaast ben je bezig met allerlei praktische zaken zoals hoe je met de apparatuur om gaat en wat de signalen zijn voor onderlinge communicatie onder water.
        • Aan het einde van een cursus wordt examen gedaan, beoordeel je de cursisten en deel je diploma’s uit.

        Waarom zou je duikinstructeur of divemaster in het buitenland worden?

        • Behulpzaamheid: het is dankbaar werk waar je veel voor terug krijgt. Je bent bezig met kennis over te dragen aan anderen.
        • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van verbinding met de natuur en met ander natuurliefhebbers.
        • Beleving: Je doet unieke ervaringen op in een ander land en in andere cultuur.
        • Vrijheidsgevoel: zeker als je onder water zit.
        • Zelfinzicht: je leert zelfstandigheid, op jezelf te vertrouwen en hoe te reageren in moeilijke situaties.

        Wat heb je nodig als je wilt gaan werken duikinstructeur of divemaster?

        • Om te kunnen werken als duikinstructeur zal je de juiste brevetten, diploma's en voldoende 'vlieguren' moeten hebben
        • Een medische verklaring van een arts hebben omtrent je gezondheid, ondertekend in de afgelopen 12 maanden
        • Lees meer over The road to Dive Instructor

        Welke vaardigheden kan je opdoen als duikinstructeur en divemaster in het buitenland?

        • Inlevingsvermogen: gevoel voor mensen met liefde voor de flora en fauna onder water, inleving in duikers met beperkte kennis van ecosystemen
        • Durf hebben: je moet niet te bang zijn aangelegd
        • Omgevingsbewust zijn liefde voor de flora en fauna onder water; voldoende ontzag voor de kracht van water
        • Organisatiebewust zijn veiligheid is een element dat elke minuut terugkomt. Je moet altijd alert kunnen blijven, want je bent verantwoordelijk voor jezelf en je cursisten
        • Flexibiliteit: niet te ongeduldig zijn

        In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als duikinstructeur of divemaster in het buitenland?

        Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt

        • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
        • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen. Bij werken als duiker kan het zijn dat je tijdens je werkzaamheden al wel verzekerd bent door je werkgever. Dit verschilt per land en per werkgever
        • Wanneer je duikinstructeur wordt, of divermaster bent, dan gelden er speciale regels en zijn er ook specifieke verzekeringen die rekening houden met de risico's die je loopt
        • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

        Lees meer bij duikactiviteiten in het buitenland verzekeren

        Druiven plukken en fruitpluk in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

        Druiven plukken en fruitpluk in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


          Wat is druiven plukken in het buitenland?

          • Druiven plukken is druiventrossen van de druivenstok of wijnstok knippen. De druiventrossen gaan in zijn geheel van de druivenplanten af en worden vervolgens verdeelt over de kratten.
          • Je werkt daarbij vaak in een internationaal team uit verschillende landen.
          • De druivenoogst is vaak maar een vrij korte periode waarvan de timing afhangt van het lokale weer, het kan soms moeilijk te plannen zijn om precies op de juiste tijd aan te komen in de juiste wijnstreek.

          Wat is fruit plukken in het buitenland?

          • Fruit plukken doe je in boomgaarden waar je de appels, kersen, olijven, pruimen, sinaasappels of ander fruit van de takken worden gehaald of van de grond worden geraapt.
          • Ook het oogsten van exotische gewassen als cacao, kiwi, koffiebessen en bananen valt onder fruit plukken.
          • Afhankelijk van de vrucht die je oogst, moet je soms in bomen of op trappetjes klimmen of juist veel bukken of zelfs kruipen.
          • Fruit plukken kan op allerlei plaatsen over de hele wereld. Als je het goed organiseert en weet wanneer je waar moet zijn, kun je het hele jaar fruitplukkend Europa of door de wereld door.
          • Om fruit plukklaar te maken moet een kweker vaak heel wat voorwerk doen, zoals snoeien, dunnen en onkruid wieden. Ook deze werkzaamheden in de fruitteelt bieden mogelijkheden als je wilt werken in het buitenland.
          • Enige ervaring op dit gebied, kan het werk leuker maken, en bovendien een stuk lucratiever als je betaling afhangt van hoe veel je plukt.

          Wat zijn de werkvoorwaarden bij fruit plukken en druiven plukken in het buitenland?

          • Bij de meeste baantjes als fruitplukker word je betaald aan de hand van de hoeveelheid fruit die je plukt. Wel wordt er dan meestal ook een productieniveau bepaald dat je minimaal moet halen, zeker wanneer de boer een slaapplaats en eten voor je verzorgt.
          • Probeer je niet al te ontmoedigd te voelen aan het eind van de eerste dag of week als blijkt dat sommige ervaren medewerkers drie keer zo veel als jij hebben geplukt. Je kunt altijd nog proberen hun techniek af te kijken of advies te vragen. Na een week of twee zullen je verdiensten en zelfvertrouwen zeker zijn gestegen.
          • Je kunt vaak voordelig verblijven bij een nabijgelegen camping of gratis bij de boer zelf
          • Hoe zwaar het werk fysiek is, hangt af van het gewas dat je plukt en wat exact jouw werkzaamheden rond de oogst zijn.
          • je moet meestal wel minimaal 18 jaar zijn

          Waarom zou je gaan werken in de fruitteelt of als druivenplukker?

          • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: soms werk je op een boerderij een lange tijd heel intensief met dezelfde mensen, daar slaap je vaak ook mee op een kamer: daar moet je van houden maar je maakr er ook vrienden voor het leven .
          • Om de wereld om je heen duurzamer te maken: door naar werk te zoeken in de biologische landbouw of de permacultuur
          • Om op een creatieve wijze voordelig uit te zijn: Sommige kleine boeren zullen je geen loon kunnen uitbetalen, maar bieden een slaapplaats en voedsel in ruil voor werk.
          • Om nieuwe ervaringen op te doen: Je beleeft tijdens je verblijf op boerderij en als je gaat werken veel meer dan wanneer je alleen zou gaan rondreizen
          • Om je zelfbewustzijn te vergroten: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kunt en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wilt zijn.
          • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken in landelijke gebieden, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier dan wanneer je bijvoorbeeld in het toerisme werkt 

          Waar kan je druiven plukken en fruit plukken in het buitenland?

          Wat heb je nodig als je wilt gaan werken in de fruitteelt of als druivenplukker?

          • Professionaliteit: je moet vaak hard en flink doorwerken, waardoor de gemiddelde lanterfanter het meestal niet lang uithoudt op een boerderij of kwekerij
          • Flexibiliteit: de weersomstandigheden en de groei van planten gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit
          • Samenwerkingsvermogen: kunnen of leren samenwerken met een groep seizoenswerkers of met de boerenfamilie zal altijd nodig zijn

          In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's van druiven plukken en fruikplukken

          Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij fruitplukken of druivenplukken in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt

          • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
          • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
          • De kans op ongelukken is op boerderijen en in de fruitteelt nog wat groter dan bij andere werkzaamheden
          • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen waarbij je wat meer risico loopt, zoals bij werken in boom- of wijngaarden

          Lees meer bij

          Engelse les geven als Nederlander in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

          Engelse les geven als Nederlander in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


          Wat is Engelse les geven in het buitenland?

          • Als je als Nederlander gaat lesgeven in het buitenland dan kan dat uiteenlopen van een betaalde baan als leerkracht Engels op een lokale school in Azie tot aan kinderen helpen met hun Engels op een kleuterschool ergens in Afrika
          • Als Nederlander in het buitenland heb je de meeste mogelijkheden als docent Engels op een lagere school of als privé leraar.
          • Daarnaast zijn er ook mogelijkheden binnen het middelbaar onderwijs en speciaal onderwijs.
          • De algemene lijn is dat naarmate de leeftijd van de leerlingen stijgen, ook de vereisten aan je ervaring en diploma's meestijgen

          Waarom zou je les gaan geven of helpen op een school in het buitenland?

          • Behulpzaamheid: voor dankbaar werk krijg je vaak evenveel, of meer, terug dan dat je erin stopt
          • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van betrokken zijn bij een groep kinderen of volwassenen die zich willen ontwikkelen of hulp nodig hebben
          • Beleving: je wordt uit je comfortzone getrokken en maakt dagelijks van alles mee
          • Creativiteit: je kunt goed je creativiteit kwijt bij het maken of gebruiken van lesmaterialen of lesinhoud
          • Inleving: je traint jezelf om je verdiepen in niet alleen een andere cultuur maar ook in de gedachtegangen van je leerlingen
          • Inkomsten: als je Engels onderwijst in het buitenland dan kan daar vaak voldoende mee verdienen om je verblijf te bekostigen, Heb je een van de betere aanstellingen kunnen krijgen, dan kan je daar meestal goed van leven of iets sparen om daarna weer verder te kunnen reizen
          • Flexibiliteit: je versterkt je vermogen om flexibel naar oplossingen te zoeken voor situatie die plotseling ontstaan

          Wat heb je nodig en kan je leren als je lesgeeft of werkt als docent in het buitenland?

          Waar kan je het beste heen als je Engelse les wilt geven in het buitenland?

          In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als leerkracht in het buitenland?

          Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je voor betaald of onbetaald werken in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken

          • Lokale organisaties bieden doorgaans geen, of zeer beperkte, verzekeringen
          • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt in een omgeving die onbekende uitdagingen biedt
          • Tijdens je werk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
          • Lees meer bij vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren, Stage in het buitenland verzekeren, Werken in het buitenland verzekeren
          Maatschappelijk en sociaal werk in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?

          Maatschappelijk en sociaal werk in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?


          Wat is werken in de sociale sector of bij een maatschappelijke organisatie in het buitenland?

          Maatschappelijk werk en sociaal werk worden veelal door elkaar gebruikt. In het Engels spreekt met vaak ook gewoon over 'social work' of 'community work'.

          • Bij maatschappelijk werk in het buitenland help je andere mensen bij een of meer aspecten van het leven waar zij hulp bij kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan projecten rond eenzaamheid, (financiele) zelfredzaamheid, taalvaardigheid, hygiene, preventieve zorg of bewegen/sport.
          • Ook jouw inzet voor een organisatie die zich richt op bepaalde maatschappelijke thema's kan je als maatschappelijk werk beschouwen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het helpen in een museum of andere culturele instelling.

          Waarom zou je bij een maatschappelijke organisatie gaan werken?

          • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je werkervaring toe binnen je eigen vakgebied maar in het algemeen ook daarbuiten. Je beleeft tijdens je verblijf in het buitenland als je gaat werken veel meer dan wanneer je al zou gaan rondreizen.
          • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler.
          • Je betrokkenheid bij anderen kan een nieuwe dimensie krijgen door in het buitenland te gaan helpen bij een sociaal project of maatschappelijk initiatief
          • Door in het buitenland aan de slag te gaan, kom je vaak nieuwe kanten van jezelf tegen en geef je die kanten de kans om zich te ontwikkelen

          Wat zijn de kerncompetenties die je nodig hebt, of kan versterken, voor sociaal werk in het buitenland?

          • Aanpassingsvermogen
          • Betrokkenheid
          • Inlevingsvermogen
          • Flexibiliteit
          • Samenwerken

          Waar kan je het beste werken bij maatschappelijke organisaties?

          Populaire landen voor werken bij een maatschappelijke organisatie:

          In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's tijdens werken bij een maatschappelijke organisatie in het buitenland?

          Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij werk in het buitenland bij een maatschappelijke organisatie een aparte verzekering nodig hebt

          • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
          • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
          • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt, of wegens lokale uitdagende werkomstandigheden.
          • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

          Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren

          Medische stage en stage in de gezondheidszorg in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

          Medische stage en stage in de gezondheidszorg in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


          Wat is een medische stage in het buitenland?

          Wat zijn je werkzaamheden als co-assistent of stagiaire geneeskunde?

          • Als co-assistent of stagiaire zul je veelal meelopen met de zaalarts of de hoofdverpleegkundige.
          • Gaandeweg het co-schap of de stage krijg je steeds meer verantwoordelijkheid en zul je steeds meer zelfstandig, onder supervisie, aan het werk gaan.
          • Je neemt vaak deel aan de ochtend- en middagoverdracht, de visites, het MultiDisciplinair Overleg (MDO).
          • Daarnaast leer je een aantal medische handelingen te verrichten.
          • Het spreekt voor zich dat je taken worden uitgebreid naargelang je verder bent met je co-schappen of het stagelopen. Zo zul je als 6e jaars co-assistent of stagiaire veel meer zelf kunnen doen.

          Wat zijn je (stage)werkzaamheden als zorgverlener?

          • Een zorgverlener is iemand die zorg levert aan mensen, hieronder worden dus verschillende beroepen verstaan.
          • Je helpt mensen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld zieken of mensen met een beperking.
          • Niet alleen verleen je zorg aan patiënten, maar ook aan de familie. Het is belangrijk dat je de betrokkenen leert met de situatie of ziekte om te gaan.
          • Een zorgverlener verleent persoonlijke zorg, sociaal- en medische zorg en geeft informatie en advies.
          • De verzorging is totaal gericht op het welzijn en wonen. Je helpt dus ook mee met huishoudelijke taken, zoals opruimen, schoonmaken en koken.

          Wat zijn je (stage)werkzaamheden als verpleegkundige?

          • Je voert als verpleegkundige werkzaamheden uit, zoals persoonlijke zorg, wondverzorging en het geven van medicijnen en injecties.
          • Als verpleegkundige bied je vaak uiteenlopende verpleegkundige zorg aan patiënten.
          • Verpleegtechnische handelingen zijn bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus, een stoma, katheter of een (maag) sonde.
          • Je observeert de patiënten op de afdeling en trekt op tijd aan de bel bij een collega of een arts in het geval van verslechtering van de situatie van de patiënt.
          • Afhankelijk van het specialisme komen er nog specifiek verpleegkundige handelingen bij, bijvoorbeeld het prikken van een bloedgas op de Intensive Care of de Spoedeisende hulp.
          • Verder maak je de ruimtes en apparatuur klaar voor patiënten en doe je administratieve werkzaamheden.
          • Zowel de artsen als verpleegkundigen besteden veel tijd aan het documenteren van de medische gegevens van de patiënt (de actuele status, veranderingen in het behandelplan waaronder medicatie).
          • Naast deze werkzaamheden begeleid je ook patiënten, belangrijk is dat je ze helpt in hoe ze moeten omgaan met een situatie, bijvoorbeeld een ziekte. Als verpleegkundige geef je instructies en advies aan de patiënt en ben je op de afdeling het eerste aanspreekpunt voor de familie. De gesprekken met de familie worden meestal door de behandeld arts gevoerd.

          Waarom zou je stagelopen in het buitenland?

          • Om ervaring op te doen in je eigen werkveld, of in de sector waar je later mogelijk wil werken.
          • Om jezelf in een andere omgeving aan het werk te zien.
          • Om ook eens in een ander werkgebied te kunnen werken, en te merken of dat bevalt.
          • Om als opstap te gebruiken voor een lokale baan met salaris.
          • Om anderen te helpen met jouw inzet en vaardigheden.
          • Om organisaties of doelstellingen te ondersteunen die jij belangrijk vindt in je leven.

          Wat heb je nodig als je in het buitenland stage wilt gaan lopen in de zorg?

          • Flexibiliteit: enige vorm van flexibiliteit heb je al nodig, de rest doe je op tijdens je verblijf in het buitenland.
          • Communicatievermogen: afhankelijk van het soort werk zal je de de lokale taal redelijk tot goed moeten beheersen.
          • Zelfstandigheid: zowel tijdens je medische en verzorgende werkzaamheden, als wanneer er even niemand is om je te wijzen op niet-medische klusjes die ook gedaan dienen te worden op een afdeling
          • Omgevingsbewust zijn.
          • Samenwerkingsvermogen.

          Waar kan je het beste stagelopen in het buitenland?

          In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij een medische stage in het buitenland?

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij een stage in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken

            • Lokale organisaties bieden doorgaans geen, of zeer beperkte, verzekeringen.
            • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt.
            • Tijdens je stage in het buitenland vervalt in de meeste landen de dekking van je Nederlandse zorgverzekering zodra je een vergoeding of kost en inwoning krijgt met een waarde van meer dan 180 euro per maand. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om goed verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Lees ook meer op de speciale pagina voor werkzaamheden in het buitenland in de zorg en medische sector verzekeren bij werk, stage en vrijwilligerswerk 
            Outdoor- en sportinstructeur in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?

            Outdoor- en sportinstructeur in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?


            Wat is werken als outdoor- en sportinstructeur in het buitenland?

            Wat betekent sportinstructeur in het buitenland zijn?

            • Een sportinstructeur is iemand die sportles geeft in de theorie en in de praktijk. Je geeft les over hoe je een bepaalde sport onder de knie kan krijgen, of beter kan leren beoefenen
            • Daarnaast ben je vaak bezig met allerlei praktische zaken rondom de benodigdheden voor de betrokken sport

            Wat betekent outdoortrainer in het buitenland zijn?

            • Een outdoorinstructeur is iemand les geeft in de theorie en in de praktijk van een buitenactiviteit. Je geeft les over hoe je een bepaalde activiteit onder de knie kan krijgen, of beter kan leren beheersen
            • Bij veel outdoor activiteiten geef je extra aandacht aan veiligheid tijdens het uitoefenen van de activiteit
            • Daarnaast ben je vaak bezig met allerlei praktische zaken

            Waarom zou je outdoor- en sportinstructeur in het buitenland worden?

            • Behulpzaamheid: het is dankbaar werk waar je veel voor terug krijgt. Je bent bezig met kennis over te dragen aan anderen
            • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van verbinding met mens en natuur
            • Beleving: Je doet unieke ervaringen op in een ander land, in andere natuur en in andere cultuur
            • Vrijheidsgevoel: zeker als je buiten in een prachtige omgeving aan het werk bent
            • Zelfinzicht: je leert zelfstandigheid, op jezelf te vertrouwen en hoe te reageren in moeilijke situaties

            Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als sport- en outdoorinstructeur?

            • Inlevingsvermogen: gevoel voor de mensen die je lesgeeft of begeleidt
            • Durf hebben: je moet bij sommige sporten niet te bang zijn aangelegd
            • Omgevingsbewust zijn respect voor de flora en fauna en de cultuur waarin je werkt
            • Organisatiebewust zijn: je moet altijd alert kunnen blijven, want je bent verantwoordelijk voor jezelf en je cursisten
            • Flexibiliteit: de weersomstandigheden en jaargetijden, de fysieke conditie van jezelf en je cursisten kunnen van invloed zijn

            Waar kan je aan de slag als outdoor- en sportinstructeur?

            Een korte lijst met populaire bestemmingen

            • Australië
            • Canada
            • Chili
            • Costa Rica
            • Duitsland
            • El Salvador
            • IJsland
            • Noorwegen
            • Nieuw Zeeland
            • Verenigde Staten
            • Zwitserland

            In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als outdoor- en sportinstructeur in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt

            • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Wanneer je sportinstructeur wordt, gelden er speciale regels en zijn er ook specifieke verzekeringen die rekening houden met de risico's die je loopt
            • Lees meer over het verzekeren van activiteiten als sportinstructeur in het buitenland
            Stagelopen in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

            Stagelopen in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


            Wat is een stage in het buitenland?

            • Een stage in het buitenland wil zeggen dat je voor bepaalde tijd bij een buitenlandse organisatie gaat meewerken om te helpen en met name om er zelf van te leren.
            • Voor je werk krijg je in het algemeen geen vergoeding in de vorm van salaris, onkostenvergoeding of bijvoorbeeld kost en inwoning. Tenzij je in een sector aan de slag gaat waar je met je Nederlandse achtergrond van toegevoegde waarde kan zijn, en er voldoende budget aanwezig is bij de betrokken organisatie.

            Waarom zou je stagelopen in het buitenland?

            • Om ervaring op te doen in je eigen werkveld, of in de sector waar je later mogelijk wil werken.
            • Om jezelf in een andere omgeving aan het werk te zien.
            • Om ook eens in een ander werkgebied te kunnen werken, en te merken of dat bevalt.
            • Om als opstap te gebruiken voor een lokale baan met salaris.
            • Om anderen te helpen met jouw inzet en vaardigheden.
            • Om organisaties of doelstellingen te ondersteunen die jij belangrijk vindt in je leven.

            Wat heb je nodig als je in het buitenland stage wilt gaan lopen?

            Waar kan je het beste stagelopen in het buitenland?

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij een stage in het buitenland?

            • Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij een stage in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken
              • Lokale organisaties bieden doorgaans geen, of zeer beperkte, verzekeringen.
              • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt.
              • Tijdens je stage in het buitenland vervalt in de meeste landen de dekking van je Nederlandse zorgverzekering zodra je een vergoeding of kost en inwoning krijgt met een waarde van meer dan 180 euro per maand. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om goed verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
              • Lees meer bij stage in het buitenland verzekeren
            Tussenjaar in het buitenland: wat heb je nodig, waarom zou je het doen, en waar kan je beste heen?

            Tussenjaar in het buitenland: wat heb je nodig, waarom zou je het doen, en waar kan je beste heen?


            Wat is een tussenjaar in het buitenland?

            • Een tussenjaar is een langere periode tussen twee opleidingen, tussen een opleiding en een baan of tussen twee banen. Waarbij je min of meer bewust kiest om niet direct van de een over te stappen op de ander.
            • Een tussenjaar is in het algemeen niet letterlijk een jaar maar kan variëren van een paar maanden tot een jaar.
            • De internationale term voor een tussenjaar is 'gap year', al wordt gap year wat vaker gebruikt als het gaat om een een wat minder serieuze invulling van de periode.

            Hoe kan je een tussenjaar in het buitenland vullen?

            • Je kunt je taalkennis perfectioneren en je kunt lessen volgen in onderwerpen naar eigen keuze, van kunst en geschiedenis tot mediastudies.
            • Je kunt ook werkervaring opdoen en je competenties verbeteren door stage te lopen bij een lokaal bedrijf.
            • Je kunt jezelf en en een ander gaan helpen door vrijwilligerswerk te gaan doen.
            • Je kunt je rugzak met belevenissen gaan vullen door een lange of wereldreis te maken.
            • Je kunt het ook allemaal doen en er geen tussenjaar van maken, maar het startjaar van de rest van je (zinvolle) leven.

            Waarom zou je een tussenjaar in het buitenland of gap year nemen?

            • werk- of leerervaring op die gebieden die voor je studiekeuze of loopbaan van belang kunnen zijn. Voordat je een richting kiest is toch fijn om een beetje te weten waar je aan gaat beginnen.
            • ervaring met het opgaan in een andere cultuur, zonder dat je last hebt van je vrienden, familie of andere beperkingen.
            • een berg aan zelfkennis waar je je hele leven van blijft profiteren.
            • een hoop nieuwe vrienden of kennissen.

            Wat heb je nodig voor een een tussenjaar in het buitenland of gap year?

            • Voldoende budget om het net zo lang uit te houden als je wilt, of voldoende werkzin om ter plaatse geld te gaan verdienen.
            • Het besef dat als je weer terugkomt je misschien meteen weer weg wilt.. dus neem voldoende tijd om ook thuis weer even te acclimatiseren.
            • Het besef dat je na de periode dat je bent weggeweest wel eens heel anders over je toekomst zou kunnen gaan denken.
            • Het besef dat je na de periode dat je bent weggeweest wel eens precies hetzelfde over je toekomst zou kunnen denken.

            Waar kan je het beste heen tijdens je tussenjaar?

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij een tussenjaar in het buitenland?

            Wat zijn de risico's van een tussenjaar in het buitenland?

            • De dekking van je zorgverzekering kan komen te vervallen als je bijvoorbeeld gaat werken in het buitenland.
            • Je kunt last krijgen van heimwee en eerder naar huis willen (maar dan kan je best veel tegen doen, en je ook op voorbereiden!).
            • Je kunt problemen krijgen met de organisatie waarmee  je naar het buitenland vertrekt (lees meer bij problemen oplossen in het buitenland).

            Wat zijn de gevolgen als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis beland?

            • Mocht je in het ziekenhuis belanden dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten moet opdraaien als je niet een verzekering hebt afgesloten die jouw activiteiten dekt.

            Ben je verzekerd voor een tussenjaar in het buitenland?

            • Een tussenjaar in het buitenland kan binnen je lopende reis- en zorgverzekering vallen als je niet te lang naar het buitenland gaat, geen betaalde werkzaamheden of bijzondere activiteiten gaat ondernemen. In de meeste gevallen is een speciale verzekering aan te raden of echt noodzakelijk.
            • Lees meer over het verzekeren van een tussenjaar het buitenland
            Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is het, waarom zou je doen, en waar kan je het beste heen?

            Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is het, waarom zou je doen, en waar kan je het beste heen?


            Wat is vrijwilligerswerk in het buitenland?

            • Vrijwilligerswerk in het buitenland wil zeggen dan je voor bepaalde tijd bij een buitenlands project of organisatie in het buitenland aan het werk gaat om te helpen, leren of kennis over te dragen.
            • Voor je werk krijg je meestal geen vergoeding in de vorm van salaris, onkostenvergoeding of kost en inwoning.
            • Krijg je wel een onkostenvergoeding, of kost en inwoning, en is de waarde meer dan 180 euro per maand, dan is er in principe geen sprake meer van vrijwilligerswerk.
            • Projecten die zelf geen, of weinig, inkomsten hebben, zullen in de regel een vergoeding vragen aan vrijwilligers voor de begeleiding of voor de kost en inwoning die wordt geboden.
            • In het geval van een bemiddelende organisatie kan die vergoeding ook via de bemiddelende organisatie verlopen.

            Waarom zou je vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen?

            • Om anderen te helpen met jouw inzet en vaardigheden.
            • Om projecten of doelstellingen te ondersteunen die jij belangrijk vindt in je leven.
            • Om ervaring op te doen in je eigen werkveld, of in de sector waar je later mogelijk wil werken.
            • Om jezelf in een andere omgeving aan het werk te zien.
            • Om ook eens in ander werkgebied te kunnen werken, en te merken of dat bevalt.
            • Om als opstap te gebruiken voor een lokale baan met salaris.
            • Omdat je het niet nodig vindt dat een project, extra kosten zou moeten maken voor jouw aanwezigheid terwijl ze elk dubbeltje eigenlijk hard nodig hebben.
            • Omdat je ook al geld hebt ingezameld voor het project of de organisatie waar je aan de slag gaat.

            Wat heb je nodig als je in het buitenland vrijwilligerswerk wilt gaan doen?

            • Flexibiliteit: enige vorm van flexibiliteit heb je al nodig, de rest doe je op tijdens je verblijf in het buitenland.
            • Communicatievermogen: afhankelijk van het soort werk zal je de de lokale taal redelijk tot goed moeten beheersen.
            • Zelfstandigheid en/of zelfvertrouwen: een bepaalde vorm van zelfstandigheid heb je al nodig, en je zelfvertrouwen zal er door groeien.
            • Omgevingsbewust zijn: een belangrijk element voor je verblijf in het buitenland.
            • Samenwerkingsvermogen: ook in het buitenland is het van belang dat je leert, of kunt, samenwerken als je met anderen aan het werk bent.
            • Organisatiebewust zijn.
            • Inlevingsvermogen.

            Waar kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij vrijwilligerswerk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken.

            • Lokale organisaties bieden doorgaans geen, of zeer beperkte, verzekeringen.
            • De kans op ongelukken is aanwezig, omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt.
            • Tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €190 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Lees meer bij vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren.
            Vrijwilligerswerk met wilde dieren in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?

            Vrijwilligerswerk met wilde dieren in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?


            Wat is vrijwilligerswerk met wilde dieren in het buitenland?

            • Vrijwilligerswerk met wilde dieren in het buitenland wil zeggen dat je je actief inzet voor de bescherming of verzorging voor een of meer wilde of gevaarlijke diersoorten.
            • Het werk kan worden onderverdeeld in werken met dieren in hun natuurlijke omgeving, en het werken met dieren in opvangcentra
            • In opvangcentra kan je denken aan de opvang van cheeta's, olifanten, apen of bijvoorbeeld roofvogels of wolven
            • In de natuurlijke omgeving kan je denken aan observeren, tellen, of bijvoorbeeld het bescherming van broed- of zoogplaatsen tegen verstoring door mensen.

            Waar kunnen je werkzaamheden bij het vrijwilligerswerk met wilde dieren uit bestaan?

            • het verzorgen van voeding
            • het uitvoeren van hekcontroles
            • het verschonen van hokken
            • het geven van voorlichting
            • het helpen bij fondsenwerving
            • onderzoek doen
            • gedragsobservaties uitvoeren

            Waarom zou je vrijwilligerswerk met wilde dieren gaan doen?

            • Behulpzaamheid: het is dankbaar werk waar je veel voor terug krijgt
            • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van verbinding bij de dierenwereld en met andere dierenliefhebbers
            • Beleving: Je doet een unieke ervaring op in een ander land en in andere cultuur
            • Vrijheidsgevoel: zeker als je midden in de natuur aan het werkt

            Wat heb je nodig als je in het buitenland vrijwilligerswerk met dieren wilt gaan doen?

            • Omgevingsbewust zijn: door bijvoorbeeld rekening te houden met je omgeving, je afval zorgvuldig te bewaren, dieren in de eigen habitat met rust te laten.
            • Analytisch vermogen: vaak zal je het gedrag van dieren goed moeten analyseren. Soms om gevaar te voorkomen, en soms omdat het onderdeeel is van je werkzaamheden. Zo versterk je vaak ook je eigen analytisch vermogen.
            • Organisatiebewust zijn: dier- en natuurbechermingsorganisaties, en dierenopvangcentra, worden vaak gerund door een apart slag zeer betrokken mensen. Daarnaast zijn het organisaties die vaak weinig middelen hebben en moeten vechten tegen de lokale bureaucratie.
            • Inlevingsvermogen: bewust zijn van die omstandigheden is soms al het halve werk als je het gedrag wil begrijpen van de medewerkers van een project, of je directe medehelpers
            • Durf hebben

            Waar kan je het beste vrijwilligerswerk met wilde dieren doen in het buitenland?

            Waar vind je nog meer vrijwilligerswerk met wilde dieren in het buitenland

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij vrijwilligerswerk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken.

            • Werken met wildlife en wilde dieren behoort tot de wat meer risicovolle activiteiten in het buitenland,. Op verzekerkingsvlak spelen er meerdere aspecten , ook als je in de praktijk weinig risico loopt
            • Check de pagina over Werken met dieren in het buitenland verzekeren
            Werken als stewardess en steward in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

            Werken als stewardess en steward in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


            Wat is werken als stewardess en steward in het buitenland?

            • Werkzaamheden: het werk kan uiteenlopen van serveren van maaltijden tot het oplossen van problemen en het kalmeren van gasten
            • Salaris: kan varieren van kost en inwoning tot een salaris waarmee je goed in je onderhoud kan voorzien en allerlei extra voordelen als voordelig of gratis reizen
            • Verblijf: In de meeste gevallen zul je verblijven in de accommodatie zelf of de standplaats van je organisatie

            Waarom zou je gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

            • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je internationale werkervaring toe, kom je vaak op veel verschillende plekken in de wereld, en kun je soms zelf zeer voordelig reizen of ergens verblijven
            • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler
            • Om je stressbestendigheid: je werkt regelmatig onder redelijke of grote druk te verhogen; werken in een andere cultuur kan een aanslag zijn op je stressbestendigheid. Vooral door druk die kan ontstaan omdat je in een andere taal moet communiceren, nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren of beperkte coaching krijgt. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat deze ervaringen er toe bijdragen dat juist hierdoor je stressbestendigheid sterk toeneemt
            • Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en accepteren: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kunen wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.
            • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken op bijzondere plekken in de wereld, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier
            • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: vaak werk je een langere tijd intensief samen met een internationale groep mensen, daar slaap je soms ook mee op een kamer, en deel je lief en leed mee. Daar moet je van houden maar je maakt er ook vrienden voor het leven.

            Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

            • Communicatievermogen: kennis van verschillende talen is een must,  en vaardigheid op communicatievlak is erg belangrijk
            • Flexibiliteit: de weersomstandigheden, het gedrag van mensen e.d. gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit. Je hebt vaak een goede fysieke gesteldheid nodig door de werktijden en soms zware werkomstandigheden (jetlags, lange dagen of nachten).
            • Omgevingsbewust zijn: waar je ook werk je zal altijd rekening moeten houden met je omgeving. Elk land heeft zo zijn eigen regels en gebruiken waar je je tot op zekere hoogte aan zult moeten houden
            • Organisatiebewust zijn: elke organisatie heeft ook weer een eigen wijze waarop ze naar hospitality en gastvrijheid kijken. Ook hier zal je rekening meer moeten houden. Net als met de beperkingen/uitdagingen die sommige scholen hebben door een gebrek aan geld of faciliteiten
            • Professionaliteit: je moet op sommige dagen en zeker tijden het hoogseizoen en flink doorwerken. Naast de grote lijnen ben je gefocust op de juiste uitvoering van de details.
            • Samenwerkingsvermogen: kunnen of leren samenwerken met collega's en de lokale managers
            • Servicegerichtheid: een van de belangrijke eigenschappen die je nodig hebt in je rol als stewardess of steward . Het werk wat je doet is voornamelijk om de gasten een goede tijd te laten beleven. Daarom is het belangrijk dat je altijd makkelijk aanspreekbaar bent maar ook belangstellend bent naar de verhalen van je gasten. Daarnaast zit je met veel mensen op een relatief klein oppervlak zeker het personeel in hun leefruimte, stel je flexibel en open op.
            • Sommige organisaties hanteren een minimum leeftijd van 18 of soms 21 jaar. In bepaalde gevallen kunnen ook lichamelijke kenmerken een rol spelen zoals een minimale of maximale lengte of mag je geen zichtbare tattoo's heben

            Waar kan je het beste heen als je wilt gaan werken als stewardess en steward in het buitenland?

            In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als stewardess en steward in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt:

            • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.De basisverzekeringen kunnen bij vliegmaatschappijen en cruise-organisaties wel goed zijn verzorgd.
            • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt
            • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.
            • Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren
            Werken bij een ecolodge, guesthouse of hotel in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?

            Werken bij een ecolodge, guesthouse of hotel in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je beste heen?


            Wat is werken bij een hotel, hostel, ecolodge, guesthouse of B&B in het buitenland?

            • Werkzaamheden: het werk kan uiteenlopen van receptiewerk en onderhoudswerkzaamheden tot soms leidinggeven aan lokale werknemers
            • Salaris: van kost en inwoning tot een salaris waarmee je goed in je onderhoud kan voorzien
            • Verblijf: In de meeste gevallen zul je verblijven in de accommodatie zelf. Soms slaap je in een tent of kan je je eigen tent meenemen

            Waarom zou je gaan werken bij een hotel, guesthouse of ecolodge in het buitenland?

            • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: vaak werk bij je een hotel of accommodatie een lange tijd heel intensief met dezelfde mensen, daar slaap je vaak ook mee op een kamer: daar moet je van houden maar je maakt er ook vrienden voor het leven.
            • Om de wereld om je heen duurzamer te maken: door naar werk te zoeken bij een ecolodge of duurzame accommodatie kan je je werk en interesse mooi combineren
            • Om op een creatieve wijze voordelig uit te zijn: sommige eigenaren zullen je geen loon kunnen uitbetalen, maar bieden een slaapplaats en voedsel in ruil voor werk.
            • Om nieuwe ervaringen op te doen: je beleeft tijdens je verblijf in het buitenland en als je gaat werken veel meer dan wanneer je alleen zou gaan rondreizen
            • Om je zelfbewustzijn te vergroten: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kan en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en leer je accepteren wie je bent en wil zijn.
            • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken op bijzondere plekken in de wereld, ervaar je een voor jou vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier

            Wat heb je nodig als je wilt gaan werken bij een hotel, hostel of ecolodge?

            • Omgevingsbewust zijn: waar je ook werk je zal altijd rekening moeten houden met je omgeving. Elk land heeft zo zijn eigen regels en gebruiken waar je je tot op zekere hoogte aan zult moeten houden
            • Organisatiebewust zijn: elke organisatie heeft ook weer een eigen wijze waarop ze naar hospitality en gastvrijheid kijken. Ook hier zal je rekening meer moeten houden. Net als met de beperkingen/uitdagingen die sommige scholen hebben door een gebrek aan geld of faciliteiten
            • Communicatievermogen: kennis van de lokale taal is geen must maar wel een groot voordeel en daarnaast zal je vaak ook goed moeten kunnen communiceren met de gasten van de accommodatie waar je gaat werken
            • Professionaliteit: je moet op sommige dagen en zeker tijden het hoogsezoen en flink doorwerken
            • Flexibiliteit  de weersomstandigheden, het gedrag van dieren en de groei van planten gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit
            • Samenwerkingsvermogen: kunnen of leren samenwerken met de lokale managers, eigenaren en medewerker

            Waar kan je het beste heen als je wilt gaan werken werken bij een hotel, hostel of ecolodge in het buitenland?

            In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je bij een hotel, hostel of ecolodge gaat werken in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt:

            • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen
            • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt
            • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

            Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren

            Werken bij een internationale organisatie in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?

            Werken bij een internationale organisatie in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen?


            Wat is werken in de non-profit sector of bij een internationale organisatie in het buitenland?

            • 'Werken bij een NGO' is in feite een verzamelbegrip voor de vele functies die dit type organisatie biedt: van jurist en boekhouder tot social media campagneleider en van biologisch veldwerker tot onderzoeksjournalist.
            • Afhankelijk van jouw expertise, de sector waarin je voor een nonprofit-organisatie wilt werken en het land waar je naar wilt vertrekken, zullen je opties sterk wisselen.

            Waarom zou je bij een internationale organisatie gaan werken?

            • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je werkervaring toe binnen je eigen vakgebied maar in het algemeen ook daarbuiten. Je beleeft tijdens je verblijf in het buitenland als je gaat werken veel meer dan wanneer je al zou gaan rondreizen.
            • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler.
            • Om je stressbestendigheid te verhogen: je werkt regelmatig onder redelijke of grote druk; werken in een andere cultuur kan een aanslag zijn op je stressbestendigheid. Vooral door druk die kan ontstaan omdat je in een andere taal moet communiceren, nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren of beperkte coaching krijgt. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat deze ervaringen er toe bijdragen dat juist hierdoor je stressbestendigheid sterk toeneemt.
            • Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en te accepteren: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kan en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.

            Wat heb je nodig als je in het buitenland aan het werk wilt gaan bij een NGO?

            • Flexibiliteit: enige vorm van flexibiliteit heb je al nodig, de rest doe je op tijdens je verblijf in het buitenland.
            • Communicatievermogen: afhankelijk van het soort werk zal je de de lokale taal redelijk tot goed moeten beheersen.
            • Zelfstandigheid en/of zelfvertrouwen: bepaalde vorm van zelfstandigheid heb je al nodig, en je zelfvertrouwen zal er door groeien.
            • Omgevingsbewust zijn: een belangrijk element voor het werken bij een internationale organisatie in het buitenland.
            • Samenwerkingsvermogen: netwerken, binnen en buiten je organisatie is cruciaal voor het vinden van een (volgende) baan bij een internationale organisatie.

            Waar kan je het beste werken bij internationale organisaties?

            Populaire landen voor werken bij een Internationale organisatie:

            Landen waar veel projecten van NGO's medewerkers naar uitzenden:

            In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's tijdens werken bij een NGO in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij werk in het buitenland bij een Internantionale organisatie een aparte verzekering nodig hebt

            • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
            • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
            • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt, of wegens lokale uitdagende werkomstandigheden.
            • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

            Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren

            Werken in het onderwijs en lesgeven in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je het beste heen?

            Werken in het onderwijs en lesgeven in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen en waar kan je het beste heen?


            Wat is lesgeven in het buitenland?

            • Als je gaat lesgeven in het buitenland dan kan dat uiteenlopen van een betaalde baan als leerkracht Engels op een lokale school in Azie tot aan vrijwilligerswerk op een kleuterschool ergens in Afrika.

            Waarin kan je als Nederlander lesgeven in het buitenland?

            • Als Nederlander in het buitenland heb je de meeste kans op een baan als docent Engels op een school of als privé leraar.
            • Wanneer je kennis van de lokale taal hoog is, zal je Nederlandse diploma vaak wel op waarde kunnen worden geschat.
            • Voor alle andere vakken, van muziek tot wiskunde, zijn de mogelijkheden beperkter, zeker wanneer je een betaalde positie ambieert.
            • Naast Engelse les geven zijn er ook veel Nederlanders die werken als docent Nederlands. Niet alleen op Nederlandse scholen maar ook op buitenlandse onderwijsinstellingen waar Nederlands als studie of vak wordt aangeboden

            Waarom zou je les gaan geven of helpen op een school in het buitenland?

            • Behulpzaamheid: voor dankbaar werk krijg je vaak evenveel, of meer, terug dan dat je erin stopt
            • Betrokkenheid: het versterkt je gevoel van betrokken zijn bij een groep kinderen of volwassenen die zich willen ontwikkelen of hulp nodig hebben
            • Beleving: je wordt uit je comfortzone getrokken en maakt dagelijks van alles mee
            • Creativiteit: je kunt goed je creativiteit kwijt bij het maken of gebruiken van lesmaterialen of lesinhoud
            • Inleving: je traint jezelf om je verdiepen in niet alleen een andere cultuur maar ook in de gedachtegangen van je leerlingen
            • Flexibiliteit: je versterkt je vermogen om flexibel naar oplossingen te zoeken voor situatie die plotseling ontstaan
            • Zelfinzicht: geen betere spiegel voor je eigen ontwikkeling dan een klas vol kinderen of betrokken leerlingen

            Wat heb je nodig en kan je leren als je lesgeeft of werkt als docent in het buitenland?

            Waar kan je het beste heen als je les wilt geven in het buitenland?

            Als vrijwilliger of stagiair?

            • Argentinië: bijvoorbeeld lesgeven aan straatkinderen in Buenos Aires.
            • Bolivia: van Engelse lesgeven tot helpen op lokale dorpsschool.
            • Cambodja: van les geven aan de monniken tot het helpen in het speciaal onderwijs aan blinde of gehandicapte kinderen.
            • Ghana: bijvoorbeeld lesgeven op het platteland van Ghana in Engels of wiskunde.
            • Guatemala: helpen bij het lesgeven rond Antigua.
            • India: geef bijvoorbeeld les aan aan kinderen uit sloppenwijken of aan vrouwen en biedt hen op deze manier meer toekomstperspectief.
            • Kenia
            • Midden-Oosten: in veel landen in het Midden-Oosten zijn wel mogelijkheden om betaald of onbetaald engelse les te geven.
            • Nepal: o.a mogelijkheden voor meeloop- en onderzoeksstages op het gebied van lesgeven.
            • Thailand
            • Zuid-Afrika: bijvoorbeeld sportles geven in de townships.

            Als betaalde kracht?

            • Aruba:  werken in het lager beroepsonderwijs, middelbaar onderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs.
            • Bonaire: lesgeven op een basisschool of middelbare school in diverse vakken.
            • China: Op dit moment leren ruim 300 miljoen Chinezen Engels. Geen wonder dus dat in China de meeste (goed betaalde) banen in het onderwijs te vinden zijn.
            • Brazilië: Veel mogelijkheden om les te geven binnen grote bedrijven en de duizenden taalscholen verspreid over het land; van kleine dorpjes tot in de grote steden.
            • Chili: heeft vaak een relatief groter vraag naar leraren Engels.
            • Suriname: bijvoorbeeld als docent in het binnenland van Suriname.
            • Italië: er is al langere tijd veel vraag naar docenten Engels in Italië bijvoorbeeld in Rome.
            • Spanje: werken als docent Engels, lesgeven aan Spanjaarden die hun kansen op arbeidsmarkt willen verbeteren.
            • Zuid-Korea: voor de meer ervaren lesgever.

            In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je gaat werken als leerkracht in het buitenland?

            Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je voor betaald of onbetaald werken in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt, of in ieder geval je verzekerde situatie goed moet checken

            Werken op een boerderij in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je beste heen?

            Werken op een boerderij in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je beste heen?


              Wat houdt werken op een boerderij in het buitenland in?

              • Werken op een boerderij betekent dat je als seizoensarbeider of zomerkracht tijdelijk bij een agrarisch bedrijf gaat werken. Dit kan variëren van werken als fruitplukker in Frankrijk tot veedrijven in Australië en van biologische geiten melken in Chili tot samenwerken binnen een permacultuur gemeenschap in de tropen.
              • Werkgelegenheid: er is altijd een kans op werk als je bij een boer aanklopt. Veel boerderijen, vooral in Europa, maar zeker ook in Australië en Nieuw-Zeeland zijn meestal wel op zoek naar assistentie, zeker in de drukke seizoenen. Kleinschalige boerenbedrijven hebben vaker werk liggen voor ongeschoolde (of niet-agrarisch geschoolde) mensen en zullen ook vaker open staan voor een constructie met kost en inwoning.
              • Werkzaamheden: Er is een enorme veelzijdigheid aan seizoensbanen binnen de landbouw en veeteelt. Het kan helpen om ervaring te hebben met het besturen van een tractor, paardrijden of met ander werk op een boerderij, of om op zijn minst enig gevoel voor het werken met machines of met boerderij dieren te hebben.

              Waarom zou je gaan werken op een boerderij in het buitenland?

              • Om je gevoel van betrokkenheid te stimuleren: soms werk je op een boerderij een lange tijd heel intensief met dezelfde mensen, daar slaap je vaak ook mee op een kamer: daar moet je van houden, maar je maakt er ook vrienden voor het leven.
              • Om de wereld om je heen duurzamer te maken: door naar werk te zoeken in de biologische landbouw, de permacultuur, of bijvoorbeeld in de productie van geitenkaas kan je je werk en interesses mooi combineren.
              • Om op een creatieve wijze voordelig uit te zijn: Sommige kleine boeren zullen je geen loon kunnen uitbetalen, maar bieden een slaapplaats en voedsel in ruil voor werk.
              • Om nieuwe ervaringen op te doen: Je beleeft tijdens je verblijf op een boerderij en als je gaat werken veel meer dan wanneer je alleen zou gaan rondreizen.
              • Om je zelfbewustzijn te vergroten: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kan en wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.
              • Om je omgevingsbewustzijn te testen: door te leven en werken in landelijke gebieden, ervaar je een vreemde cultuur op een heel andere en meer authentieke manier dan wanneer je bijvoorbeeld in het toerisme werkt.

              Waar kan je het beste heen voor werk op een boerderij in het buitenland?

              • Australië: working holiday, agrarische werkzaamheden, fruitpluk
              • Canada: working holiday, agrarische werkzaamheden
              • Chili: fruitpluk, veehouderij
              • Frankrijk: agrarische werkzaamheden, fruitpluk, druivenpluk
              • Italië: agrarische werkzaamheden, fruitpluk
              • Ecuador: tropische landbouw, koffie, cacao en permacultuur
              • Nieuw-Zeeland: working holiday, fruitpluk, agrarische werkzaamheden
              • Spanje: olijvenpluk, wijnbouw
              • Zuid-Afrika: ecolodges, ranches

              Wat heb je nodig als je wilt gaan werken op een boerderij?

              • Professionaliteit: je moet vaak hard en flink doorwerken, waardoor de gemiddelde lanterfanter het meestal niet lang uithoudt op een boerderij.
              • Flexibiliteit de weersomstandigheden, het gedrag van dieren en de groei van planten gaan niet altijd volgens planning waardoor er vaak een beroep zal worden gedaan op je flexibiliteit.
              • Samenwerkingsvermogen: kunnen leren samenwerken met een groep seizoenswerkers of met de boerenfamilie zal altijd nodig zijn.

              In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's van werken op de boerderij of in de veeteelt

              Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij boerderijwerk en werken in de landbouw in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt:

              • Er kunnen meerdere redenen van toepassing zijn waarom je bij betaald werk op een boerderij in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt.
              • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
              • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen.
              • De kans op ongelukken is op boerderijen nog wat groter dan bij andere werkzaamheden.
              • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen waarbij je wat meer risico loopt, zoals bij werk op een boerderij.

              Lees meer bij

              Werken op een cruiseschip of zeilboot in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen en ben je verzekerd?

              Werken op een cruiseschip of zeilboot in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen en ben je verzekerd?


              Wat is werken op een zeiljacht of cruiseschip in het buitenland?

              • Werken op een cruiseschip of zeiljacht kan bestaan uit een of meerdere rollen die kan kan of moet vervullen.Personeel op een cruiseschip of groot zeiljacht kan je grofweg onderverdelen in drie soorten.
              • De hoogste in rang zijn de officieren (officers) waar de kapitein onder valt maar bijvoorbeeld ook de arts en het management personeel.
              • Daarna volgt het personeel (staff) bestaande uit o.a. winkelpersoneel, casinomedewerkers, bedienend personeel met klantcontact, schoonheidsspecialisten en onafhankelijke winkeleigenaren.
              • De laagste in rang is de bemanning (crew), hier vallen de stewards en het horecapersoneel zonder klantcontact onder, maar ook de schoonmakers en het laagste technische personeel.

              Waarom zou je gaan werken op een boot of cruiseschip in het buitenland?

              • Om ervaringen op te doen: door in het buitenland aan de slag te gaan neemt je werkervaring toe binnen je eigen vakgebied maar in het algemeen ook daarbuiten. Je beleeft tijdens je verblijf in het buitenland als je gaat werken veel meer dan wanneer je al zou gaan rondreizen
              • Om je empathisch vermogen te versterken: door in een andere cultuur te gaan werken versterk je vaak je eigen vermogen om je in een ander te verplaatsen. De verschillen in cultuur, werkwijze en manier van communiceren zorgen ervoor dat je ander stukken sneller accepteert of neemt zoals ze zijn. Je eigen perspectief wordt snel breder, ruimer en met name flexibeler
              • Om je stressbestendigheid: je werkt regelmatig onder redelijke of grote druk te verhogen; werken in een andere cultuur kan een aanslag zijn op je stressbestendigheid. Vooral door druk die kan ontstaan omdat je in een andere taal moet communiceren, nieuwe werkzaamheden moet uitvoeren of beperkte coaching krijgt. Toch geldt voor vrijwel iedereen dat deze ervaringen er toe bijdragen dat juist hierdoor je stressbestendigheid sterk toeneemt
              • Om je eigen kwaliteiten te ontdekken en accepteren: verder weg uit je vertrouwde omgeving ontdek je sneller wat jij nu eigenlijk kunen wat je nu eigenlijk wil. Juist door te gaan werken kom je jezelf vaker tegen, leer je jezelf beter kennen en accepteren wie je bent en wil zijn.

              Wat heb je nodig als je wilt gaan werken op een schip?

              • Professionaliteit: je moet vaak hard en veel werken. Verder zijn een positieve uitstraling en makkelijk zijn in de omgang belangrijke eigenschappen. Je bent een snelle leerling en vindt het leuk om in een multiculturele omgeving te werken
              • Servicegerichtheid: vooral als je veel contact hebt met de gasten dan staan hun wensen altijd voorop
              • Flexibel zijn: Hoef jij niet weken van te voren al te weten hoe je dag er precies uit gaat zien maar is het genoeg om dat op het moment te ontdekken? Dan heb je een passende instelling voor werken op een schip
              • Communicatievermogen: Op een schip krijg je elke reis andere gasten en is het belangrijk dat jij ze zo snel mogelijk leert kennen om alles op hun wensen af te stemmen
              • Samenwerkingsvermogen: ook in het buitenland is het van belang dat je leert, of kunt, samenwerken als je met anderen aan het werk bent

              Waar kan je het beste heen als je wilt gaan werken op een boot of cruiseschip?

              De mooie en bekende zeiltochten

              • Langs de Ionische eilanden in Griekenland
              • Langs de Turkse kust
              • Over de Andaman zee
              • Van Bali naar Sulawesi
              • Van Grenada en de Grenadines naar rest van het Caribisch gebied
              • Langs de kust van Noorwegen
              • Vanaf Colombia via de San Blas eilanden naar Panama (of andersom)
              • Vaartocht door de Grand Canyon

              De mooie en bekende cruises:

              • Griekse eilanden (Rhodos, Santorini)
              • Caribische Eilanden (St. Lucia, Guadeloupe, Curaçao)
              • Chili: Puerto Montt naar Puerto Natales
              • De Nijlcruise (heel Egypte per boot)
              • Stille Zuidzee (o.a. Papeete, Bora Bora)
              • Fjorden Cruise (richting noordkaap)
              • Antarctica (fascinerend)
              • Panamakanaal
              • Wereldcruise (98 dagen vanaf Rotterdam)
              • Zuidoost-Azië

              In hoeverre ben je verzekerd voor risico's als je op een schip gaat werken in het buitenland?

              Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt

              • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
              • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen. Bij werken op schepen kan het wel zijn dat je tijdens je werkzaamheden al wel verzekerd bent door je werkgever. Dit verschilt per schip, per route en per werkgever
              • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt
              • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.

              Lees meer bij betaald werken in het buitenland verzekeren

              Zeeschildpadden beschermen: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?

              Zeeschildpadden beschermen: wat is het, waarom zou je het doen en ben je verzekerd?


              Wat is zeeschildpadden beschermen in het buitenland?

              • Het beschermen van de eieren via bijvoorbeeld hekjes
              • Het tellen en opsporen van schildpadeieren
              • Het verzorgen van gewonde schildpadden
              • Het bouwen van broedplekken
              • Het verzamelen van gegevens, bijvoorbeeld door te patrouileren over het strand tijdens de ei-leg-periode

              Waarom zou je zeeschildpadden beschermen in het buitenland?

              • Een bijzondere tijd tussen betrokken dierenliefhebbers
              • Alle zeven soorten zeeschildpadden zijn (ernstig) bedreigd: de Platrugzeeschildpad, Groene zeeschildpad, Karetschildpad, Kemps zeeschildpad, Lederschildpad, Onechte karetschildpad en Dwergschildpad kunnen je hulp goed gebruiken
              • Kennis van een bijzondere diergroep.
              • Beelden van soms wel duizenden kleine schildpadjes

              Wat heb je nodig om zeeschildpadden te beschermen in het buitenland?

              • Liefde voor natuur en dieren in het algemeen en zee-leven in het bijzonder
              • Flexibel slaapschema
              • Beperkte gevoeligheid voor minder aangename geuren
              • In sommige gevallen een flink uithoudingsvermogen (de legplaatsen zijn soms wat verder weg op afgelegen stranden)
              • Indien je ervaring met werken met dieren of medische verzorging van dieren hebt, kan je bij meer diverse activiteiten van een project worden ingezet

              Waar kan je het beste heen als je schildpadden wilt beschermen?

              In hoeverre ben je verzekerd in het buitenland?

               

              Wat kan je doen in het buitenland, en waar kan je het beste heen?

              Wat kan je doen in het buitenland, en waar kan je het beste heen?

              Page description

              Accommodatie in het buitenland verzekeren

              JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken