Wat is de waarde van je diploma's in het buitenland?

  • diplomawaardering vertelt je wat de waarde is van je buitenlandse diploma’s en opleidingen in Nederland, of van je Nederlandse diploma's in het buitenland.
  • een diplomawaardering beschrijft niet alle opleidingen die je hebt gevolgd, maar geeft een indicatie van één diploma. Dit is meestal het ‘hoogste’ diploma dat je hebt behaald.
  • het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW) is het centrale loket, waar je met vragen over diplomawaardering terecht kunt en waar je de aanvragen voor diplomawaardering kunt indienen.
  • de Expertisecentra Internationale diplomawaardering SBB en Nuffic stellen de diplomawaarderingen op.
  • soms kan er een specifieke vergelijking gemaakt worden met Nederlandse opleidingen, soms is het alleen mogelijk om een niveau of een richting aan te geven omdat er teveel verschillen zijn tussen de onderwijssystemen.
  • de waarde van een Nederlands diploma in het buitenland wordt vastgesteld in het land van bestemming. Daar wordt het Nederlandse diploma vergeleken met het onderwijssysteem dat daar geldt. Voor veel Nederlandse diploma's zijn wel beschrijvingen beschikbaar. Hiermee kun je in het buitenland de inhoud van je opleiding duidelijk maken, zodat werkgevers en onderwijsinstellingen de waarde van het diploma beter kunnen inschatten. Deze beschrijvingen worden statusverklaringen genoemd (voortgezet onderwijs, evt. aangevuld met beschrijving vakkenpakket), certificaatsupplement (middelbaar beroepsonderwijs), diploma description (hoger onderwijs, incl. uitspraak over met welk diploma op je bestemming je opleiding het best vergelijkbaar is) of diplomasupplement (inhoudelijke beschrijving van je opleiding). Afhankelijk van wat je aanvraagt, worden er wel of geen kosten doorberekend.
  • niet alle buitenlandse diploma's en/of certificaten komen voor een diplomawaardering in aanmerking. Diploma's of certificaten van opleidingen die korter dan 850 uur hebben geduurd, of die buiten het reguliere onderwijs zijn behaald, kunnen niet gewaardeerd worden.
  • bij de aanvraag van een diplomawaardering stuur je meestal mee: een kopie van het te waarderen diploma (zoals afgegeven door de onderwijsinstelling), een kopie van de bij het diploma behorende vakkenoverzichten of cijferlijsten (zoals afgegeven door de onderwijsinstelling), een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de diplomahouder. Afhankelijk van de taal waarin de documenten zijn opgesteld, stuur je soms ook een beëdigde vertaling mee van diploma's, vakkenoverzichten en cijferlijsten.
  • aan het waarderen van diploma's zijn kosten verbonden (voor de afgifte, voor eventuele vertalingen, voor aangetekende post) en het neemt meestal enkele werkweken in beslag (spoedprocedures zijn vaak mogelijk tegen meerkosten). Als je na een periode in het buitenland in Nederland (vervolg)onderwijs wilt gaan volgen, kan de onderwijsinstelling vaak gratis een diploma- of opleidingswaardering voor je aanvragen.
  • de diplomawaardering kun je zelf aanvullen met een diplomasupplement: een standaard beschrijving van de inhoud en het verloop van studie op HBO- of universitair niveau. Het (Europass) Diplomasupplement is samen met de Raad van Europa en de UNESCO ontwikkeld en geeft inzicht in het niveau, de aard en inhoud van je afgeronde HBO- of universitaire opleiding. Het supplement bevat een beschrijving van de gevolgde studie en de behaalde studieresultaten. Het is een aanvulling op het originele diploma.
  • wanneer je solliciteert naar een baan waarbij talenkennis belangrijk is, dan is het handig om eenduidig en gestructureerd aan te geven over welke spreek-, lees-, schrijf- en luistervaardigheid je in verschillende talen beschikt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een (Europass) Taalpaspoort: geen erkend certificaat of bewijs dat je een taal hebt geleerd, maar wel een handig hulpdocument om een goede inschatting te geven.
Gerelateerde pagina's

Relaties

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten