- Bij fondsenwerving gaat het er vooral om de andere partij goed te kennen.
- Partners besteden hun beschikbare budget vanuit een bepaalde motivatie of een bepaald belang.
- Wanneer je fondsen werft, is het de kunst door de bril van de partner naar je eigen organisatie te kijken: wat heeft een partner als doelstelling of als motief om te geven en wat kan mijn organisatie daarin betekenen?
- Fondsen en sponsors dragen met name bij aan projecten in plaats van aan organisaties. Laat iedereen ervaren wat het doel is waarvoor je werkt. Je creëert daarmee bewustwording en interesse.
- Heb je een ANBI status, dan kunnen donateurs hun donaties aftrekken van de inkomstenbelasting.
Welke soorten (particuliere) fondsenwerving zijn er?
- het organiseren van aansprekende evenementen.
- het opzetten en onderhouden van een donateursbestand.
- het houden van collectes.
- crowdfunding via social media.
- de persoonlijke benadering.
- het verwerven van legaten.
Donaties
- Een donatie is een gift van een particulier waar geen directe tegenprestatie tegenover staat.
- Particulieren doneren vanuit verschillende motieven:
- emotie, identificatie met het probleem: ik geef vanuit woede, liefde, verdriet, angst, schuldgevoel, teleurstelling, vreugde.
- aanzien en ego: ik geef en zie mij eens geven.
- communitybelang en sociale druk: ik geef omdat iedereen geeft.
- moraal: ik geef omdat mijn religie, levensovertuiging of afkomst mij dat leerde.
- eigenbelang: ik geef omdat ik er iets voor terugkrijg.
- Er zijn, grof gezien, vier groepen donateurs.
- de groep die altruïstisch doneert en niet zozeer hoeft te weten wat er met een donatie wordt gedaan.
- de groep die altruïstisch doneert en die tegelijkertijd het wel belangrijk vindt om te weten waaraan het geld wordt besteed.
- de groep die doneert omdat dat in de toekomst voordeel voor henzelf kan opleveren.
- de groep die ook denkt aan eigenbelang, maar vooral kiest voor organisaties die transparant en professioneel zijn. Ze willen geïnformeerd worden over wat er met het geld gebeurt, al begrijpen ze dat een deel nodig is voor de organisatie.
- Onderzoek dus wat de belangrijkste motieven van jouw gevers zijn en pas daar je acties, uitingen, toonzetting, boodschap en middelen op aan.
- Donateurs werven kan op allerlei manieren; bijvoorbeeld via social media, direct mail, telemarketing, collectes etc. Voor kleine organisaties is het effectief om persoonlijke gesprekken te houden. Je kunt meer uitleggen, intonatie inzetten, emotie tonen, alle zintuigen aanspreken. Je kunt alle vragen beantwoorden en direct mogelijke belemmeringen of redenen om niet te geven wegnemen. Je kunt de gift direct regelen en bijvoorbeeld helpen de machtiging in te vullen.
- Bij acquisitie van nieuwe donateurs is het raadzaam het eerste vraagbedrag niet te hoog te maken, bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 euro.
- Om donateurs te behouden, moet je investeren in de relatie. Ga zo persoonlijk mogelijk met donateurs om. Informeer hen bijvoorbeeld regelmatig over activiteiten.
- Een effectieve wijze is je ‘trouwe’ donateurs te vragen kennissen en vrienden donateur te maken.
- Donateurs houden niet van overkill; toets goed hoe vaak je donateurs kunt benaderen en op welke toon. Betrek je donateurs inhoudelijk, zodat ze 'vanzelf' financieel gaan steunen.
- Zoek regelmatig nieuwe 'kringen' donateurs en zorg dat je database onderscheid kan maken tussen verschillende categorieën donateurs. Dan hoef je niet iedere keer een beroep te doen op dezelfde groep.
Crowdfunding
- Crowdfunding is een vorm van fondsenwerving, waarbij je mensen via social media mobiliseert, hen in actie laat komen en hen oproept giften te doen.
- kies een concreet en aansprekend geefobject (een concreet project of concrete activiteit) met een concreet financieel en tastbaar resultaat.
- denk er over na wat je vraagt: een donatie, lidmaatschap, investering of lening.
- schrijf een eerlijk en bescheiden verhaal of maak filmpje dat kan inspireren en mobiliseren.
- zet eventueel goodies in: kleine compensaties en bedankjes voor de fondsverstrekker.
- zoek deelnemers op via Facebook, Instagram, LinkedIn, je eigen e-mailbestanden en de bestanden van je vrijwilligers.
- houd gevers op de hoogte van je project en de voortgang en doe dat ook zonder dat je ze opnieuw om geld vraagt.
- lees ook de 10 uitgevonden wielen over crowdfunding.
Grote giften
- Grote giften kunnen gelden zijn, maar bijvoorbeeld ook kunstcollecties.
- Laat zien dat je als instelling in staat bent zorgvuldig met een grote schenking om te gaan.
- Een echte grote giftencampagne vraagt dat je zorgvuldig mensen benadert die veel geld kunnen besteden, bij voorkeur via anderen die hen kennen.
- De kosten van de acquisitie van grote giften ligt rond de 8 tot 12 procent van de inkomsten. Dat is weinig in vergelijking met diverse andere methoden, zoals direct marketing.
- Geef donateurs bij grote giften de mogelijkheid dat hun naam wordt genoemd (en geef het bedrag een symbool: diamant, goud, zilver, brons) en laat zien wat de fiscale voordelen van het doen van een gift zijn.
- Denk na aan wie je geld vraagt: mensen geven aan mensen. Bij grote giften moet juist het persoonlijke verhaal overtuigen.
Nalatenschappen
- Erflaters besluiten dat een deel van hun erfenis na hun overlijden naar een goed doel gaat. Uitgangspunt is dat iemand het goede doel wil laten delen in zijn of haar nalatenschap.
- Hoe de gehele of gedeeltelijke erfenis wordt verdeeld, kan worden vastgelegd in een uiterste wilsbeschikking.
- In het testament kunnen onder meer erfgenamen worden aangewezen (dit is een erfstelling) en legaten worden gemaakt.
- Nalatenschappen zijn bij uitstek iets voor kleinere lokale organisaties. Daar ken je vaak de bezoekers en donateurs, met wie de band sterk kan zijn.
- Maak duidelijk dat nalatenschappen ook welkom zijn. Wees niet te beducht om deze geefmogelijkheid in al je uitingen te zetten!
Evenementen
- Een evenement biedt de mogelijkheid om donateurs of eenmalige giften te werven. De naamsbekendheid van je organisatie kan erdoor worden vergroot en het imago kan worden verbeterd.
- Een aansprekend evenement genereert publiciteit die de betrokkenheid van gevers bij je doelen kan vergroten.
- Het kan het onderwerp van jouw organisatie op de agenda zetten van beleidsmakers en beslissers over geld.
- Met een evenement kun je geld ophalen via het heffen van entreegelden, ludieke acties, een veiling, winst op consumpties of het werven van sponsors voor het event.
- De beheersing van een groot evenement is tegelijkertijd geen gemakkelijke klus is. Een niet-geslaagd evenement is slecht voor je imago. Als de opkomst slecht is kun je met een financiële strop blijven zitten. Het organiseren van evenementen vergt veel tijd en geld.
- Je kunt er ook voor kiezen om derden, zoals scholen, verenigingen of Rotary’s, te vragen een fondsenwervende activiteit te organiseren: dat bespaart veel tijd!
Mailings versturen
- Met mailings vertel je de donateurs bij voorkeur een boeiend, persoonlijk verhaal met warmte en menselijke emotie.
- Toets brieven en acties eerst, voordat je breed aan de slag gaat.
- Met interviews, panels of (online-)enquêtes leer je van je doelgroepen hoe ze reageren als je gaat werven.
Campagne voeren
- Op basis van de inkomstenstrategie en je plan kun je bij een speciaal groot project ervoor kiezen een campagne te houden.
- Dat betekent een plan dat zich over langere tijd uitstrekt waarbij datgene waarvoor je geld werft centraal staat door zichtbare publieksacties op social media, kranten, tijdschriften en op de radio en (lokale) tv.
- Vaak wordt een publiekscampagne ingezet als een deel van het geld al binnen is van bijvoorbeeld overheden en fondsen. De campagne roept er dan toe op de laatste gelden bij te dragen.
Subsidies aanvragen
Organisaties en overheden die subsidies verstrekken hanteren verschillende criteria voor subsidieverlening. Overlappende kenmerken:
- Subsidie wordt niet verleend aan privépersonen, maar aan in Nederland geregistreerde rechtspersonen (zoals een stichting of vereniging).
- Bij het project in een ontwikkelingsland moet het particuliere initiatief een actieve relatie hebben met een lokale uitvoerende organisatie.
- De aanvrager moet beschikken over een projectplan en een begroting. Sommige organisaties leveren een ‘format’ aan dat de vorm bepaald van het projectplan terwijl bij andere organisaties je vrij bent om een eigen projectplan in te dienen.
- De meeste subsidieverstrekkers financieren een deel van de kosten, en verwachten dat je zelf in staat bent om bij andere donateurs de rest van de financiering te krijgen. Sommige subsidieverleners ondersteunen bij fondsenwerving.
- Over het algemeen worden projecten die al gestart zijn niet gesubsidieerd. Het is dus belangrijk om subsidie aan te vragen voordat de eerste activiteiten plaatsvinden.
- Veel organisaties die subsidie verlenen hanteren een lijst van landen waar zij projecten subsidiëren. Het is dus belangrijk om voor de aanvraag te achterhalen voor welke projecten en landen er subsidie verleend kan worden.
Gerelateerde content:
Project starten en initiatief nemen in het buitenland
Fondsenwerving en crowdfunding voor je projecten of activiteiten in het buitenland
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk
Emigratie en wonen in het buitenland verzekeren & Expatverzekeringen
Digital nomads en working nomads in het buitenland verzekeren
Project starten en initiatief nemen in het buitenland
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
Relaties
JoHo: crossroads via de bundel
- Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?
- Welke wielen hebben anderen al uitgevonden als je gaat crowdfunden voor een goed doel?
- Wat zijn aandachtspunten als je (ontwikkelings-)projecten en social businesses wilt financieren?
- Wat zijn eerste aandachtspunten als je een beroep wilt doen op financiële steun van derden?
- Wat zijn voorbeelden van acties die je kunt ondernemen als je financiële middelen bij derden wilt ophalen?
- Hoe zet je crowdfunding campagnes in om financiering te regelen voor jouw periode in het buitenland?
- Waar let je op als je een aanvraag voor fondsen, beurzen of subsidie gaat indienen?
- Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?
- Welke opties voor financiële steun zijn er als je internationaal wilt ondernemen?
- Welke opties voor financiële steun zijn er als je wilt bijdragen aan internationale samenwerking of ontwikkelingssamenwerking?
- Fondsenwerving en crowdfunding voor je projecten of activiteiten in het buitenland
- Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?
- Welke wielen hebben anderen al uitgevonden als je gaat crowdfunden voor een goed doel?
- Wat zijn aandachtspunten als je (ontwikkelings-)projecten en social businesses wilt financieren?
- Wat zijn eerste aandachtspunten als je een beroep wilt doen op financiële steun van derden?
- Wat zijn voorbeelden van acties die je kunt ondernemen als je financiële middelen bij derden wilt ophalen?
- Hoe zet je crowdfunding campagnes in om financiering te regelen voor jouw periode in het buitenland?
- Waar let je op als je een aanvraag voor fondsen, beurzen of subsidie gaat indienen?
- Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?
- Welke opties voor financiële steun zijn er als je internationaal wilt ondernemen?
- Welke opties voor financiële steun zijn er als je wilt bijdragen aan internationale samenwerking of ontwikkelingssamenwerking?
- Fondsenwerving en crowdfunding voor je projecten of activiteiten in het buitenland
- Checklist: wat zijn aandachtspunten bij het opstarten van je project(plan)?
- Checklist: wat zijn aandachtspunten bij het afstemmen van motivaties en verwachtingen met lokale counterparts en contactpersonen?
- Hoe check je welke omgevingsfactoren je project of projectlocatie beïnvloeden?
- Hoe bepaal je de doelgroep van je project?
- Hoe financier je projecten en sociale ondernemingen in het buitenland?
- Wat zijn aandachtspunten bij het starten van een stichting?
- Wat zijn aandachtspunten als je als stichting een ANBI status wilt aanvragen?
- Welke valkuilen of problemen komen initiatiefnemers zoal tegen en hoe zou je ze mogelijk kunnen oplossen?
- Wie neemt er plaats in je bestuur bij het oprichten van een stichting?
- Waar let je op bij het selecteren van lokale counterparts en contactpersonen?
- Waar let je op bij het samenwerken met lokale counterparts en contactpersonen?
- Wat zijn aandachtspunten als je project de startfase voorbij is ?
- Wat zijn aandachtspunten als je anderen, bijvoorbeeld vrijwilligers, toelaat tot je projectorganisatie?
- Hoe maak je je project zo transparant mogelijk?
- Hoe meet je effecten van je projectactiviteiten?
- Hoe maak je een goed jaarverslag rondom de activiteiten en effecten van je project?
- Hoe betrek je anderen c.q. je achterban zinvol bij de projectactiviteiten?
- Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?
- Wat zijn aandachtspunten als je in je project met vrijwilligers, online of ter plaatse, wilt gaan werken?
- Waar let je op als je geld gaat overmaken naar je project(partner) in het buitenland?
- Welke aandachtspunten zijn er als je een project met kinderen wilt starten of runnen?
- Welke aandachtspunten zijn er als je actief wilt worden met financiële sponsoring van kinderen in ontwikkelingslanden?
- Welke aandachtspunten zijn er als je een project rondom onderwijs wilt starten of runnen?
- Welke aandachtspunten zijn er als je een microfinancieringsproject wilt starten of runnen?
- Welke aandachtspunten zijn er als je materialen wilt inzamelen en versturen?
- Welke aandachtspunten zijn er als je een project rondom watervoorziening wilt starten?
- Welke aandachtspunten zijn er als je inkomsten genererende activiteiten naast je project wilt opzetten?
- Welke aandachtspunten zijn er als je projecten gaat opzetten gericht op mensen met een beperking?
- Welke aandachtspunten zijn er als je projecten gaat opstarten specifiek gericht op vrouwen, meisjes en gelijkwaardigheid mannen/vrouwen (gender)?
- Welke aandachtspunten zijn er als je films, documentaires of boeken wilt maken om aandacht te vragen voor een bepaald thema?
- Welke organisaties verstrekken info als je een project, ngo of (fair) business wilt starten in het buitenland?
- Wat zijn aandachtspunten als je je project wilt stoppen of overdragen?
- Project starten en initiatief nemen in het buitenland
JoHo: crossroads in the spotlight
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Aanmelden
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Aanmelding: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten