Hoe werkt de gezondheidszorg in Singapore, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Singapore?
Welke verzekeringen heb je in Singapore nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?
Gezondheidszorg en verzekeringen voor Singapore
- Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Singapore?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Singapore?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Singapore?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Singapore als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Singapore?
Wat is de kwaliteit van de gezondheidszorg in Singapore?
- Singapore heeft erg goede gezondheidszorgfaciliteiten, een van de meest efficiënte en hoogwaardige gezondheidszorgsystemen ter wereld! Het komt regelmatig voor dat mensen bijvoorbeeld vanuit Indonesië naar Singapore komen voor medische zorg.
- De kosten voor de zorg zijn wel hoog, net als de kosten voor alles in Singapore eigenlijk.
- Er is een tweedelig systeem met zowel private als openbare zorg, ondersteund door het nationale Medisave-systeem, waarmee Singaporese burgers en permanente inwoners medische kosten kunnen dekken.
- Expats vallen niet onder Medisave, waardoor een particuliere zorgverzekering belangrijk is.
- Ziekenhuizen hebben drie typen zalen; A, B en C. C is het goedkoopst, met over het algemeen 9 bedden op een zaal, A is het duurst, maar dan krijg je wel een privé kamer.
- Apotheken zijn makkelijk te vinden in winkelcentra en buurtcentra en sommige apotheken zijn zelfs 24 uur per dag open.
- Noodhulpdiensten zijn efficiënt en betrouwbaar. Voor een ambulance bel je 995.
- Medische personeel spreekt ook goed Engels, wat het voor emigranten extra makkelijk maakt om zorg te zoeken.
Hoe is de openbare zorg in Singapore geregeld?
- Singaporezen en permanente inwoners hebben recht op de publieke gezondheidszorgdiensten en het verzekeringsprogramma dat de meeste (zo’n 70% van de) kosten dekt. Registratie vindt automatisch plaats.
- Permanente inwoners van Singapore betalen contributies aan het Central Provident Fund (CPF).
- Dit zorgverzekeringssysteem bestaat uit de 3 M’s: MediShield Life (de verplichte zorgverzekering), MediSave (een soort medisch spaarprogramma voor de kosten van basiszorg) en MediFund (het veiligheidsnet voor degenen die het zelf niet kunnen betalen).
- Andere tijdelijke inwoners moeten de kosten zelf betalen tenzij ze een private verzekering hebben.
Hoe is de private zorg in Singapore geregeld?
- De private zorgsector is groot in Singapore.
- Expats maken over het algemeen het meeste gebruik van de private sector. De zorg is erg goed, er is meer keuze uit behandelingen en zorgcentra en het biedt comfortabelere diensten.
- De kosten zijn wel een stuk hoger dan in de publieke sector.
Hoe is de huisarts in Singapore geregeld?
- Huisartsen zijn de eerste stap in de gezondheidszorg. Ze zijn te vinden in door de overheid gesubsidieerde poliklinieken, private klinieken en gezondheidscentra. Er zijn veel klinieken te vinden verspreid over Singapore.
- De meeste klinieken bieden de mogelijkheid tot walk-in afspraken.
- Als inwoner betaal je rond de 15-30 Singaporese dollars, maar als buitenlander rond de 50-60 Singaporese dollars.
Hoe is de tandarts in Singapore geregeld?
- Ook in de tandzorg is er een mix van private en publieke aanbieders, die verschillende kosten vragen voor behandelingen. De tandzorg wordt gereguleerd door de Singapore Dental Council.
- Over het algemeen zijn de behandelingen van hoge kwaliteit.
- Er zijn twee grote tandzorgfaciliteiten: de National Dental Center Singapore (NDCS) en de National University Center for Oral Health Singapore (NUCOHS). Daarnaast kan je ook terecht bij poliklinieken, ziekenhuizen en privé praktijken.
- De NDCS heeft een database waarin nieuwe inwoners kunnen zoeken naar tandartsen bij hen in de buurt.
Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Singapore geregeld?
- Zwangerschapszorg is goed geregeld in Singapore, met volledige prenatale en postnatale behandelingen.
- Alle zorg wordt geleverd door dokters en verloskundigen, er is geen vroedvrouwzorg.
- Het kindersterftecijfer ligt erg laag, zwangere vrouwen zijn hier dus in goede handen.
- De meeste geboortes vinden in het ziekenhuis plaats, maar thuisgeboorte is ook een mogelijkheid, al gebeurt dat maar in minder dan één procent van de gevallen in Singapore.
- Abortus is legaal tot in ieder geval 24 weken, of later als de moeder in gevaar is.
- In Singapore is het mogelijk om IVF en IUI behandelingen te ondergaan.
- Borstvoeding wordt aangemoedigd, en het is sociaal geaccepteerd om borstvoeding te geven in het openbaar. Er zijn ook borstvoedingsruimtes beschikbaar in veel winkelcentra en openbare gebouwen.
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Singapore?
Waar moet je in Singapore op letten op het gebied van veiligheid?
- Singapore is een van de veiligste landen ter wereld, met zeer lage criminaliteitscijfers. Dit is te danken aan strenge wetshandhaving en zware straffen voor overtredingen. Het is dus erg veilig voor expats, mits ze zich zelf ook aan de regels houden.
- Er vinden ook vrijwel geen natuurrampen plaats in Singapore, wat het dus een veilige locatie maakt om te wonen.
- Als nieuwe inwoner is het belangrijk om je de strenge regels eigen te maken, zoals het verbod op kauwgom, hoge boetes voor afval op straat en strikte censuur. Let ook op met wat je online deelt, want beledigende uitlatingen over religie of politiek kunnen juridische gevolgen hebben.
Waar moet je in Singapore op letten op het gebied van ziektes?
- Het risico op infectieziekten is laag, maar knokkelkoorts en andere door muggen overdraagbare ziektes zijn wel een probleem, vooral tijdens het regenseizoen (mei-oktober). Als je zwanger bent of wordt in Singapore is het belangrijk je bewust te zijn van de risico’s van het Zika virus.
- Zorg ervoor dat je basisvaccinaties (zoals DTP en Hepatitis A) up-to-date zijn. Voor sommige beroepen of langere verblijven kunnen aanvullende vaccinaties worden aanbevolen.
- Het leidingwater in Singapore is veilig om te drinken!
Waar moet je in Singapore op letten op het gebied van verkeer?
- Singapore heeft een goed georganiseerd verkeerssysteem. Let op dat verkeersregels strikt worden gehandhaafd en overtredingen, zoals rijden onder invloed of door rood rijden, leiden tot hoge boetes of gevangenisstraf.
- Over het algemeen is de maximaal toegestane snelheid 50 km/h tenzij anders aangegeven. Zo is het op de Expressway tussen de 70 en 90 km/h en in schoolzones bijvoorbeeld 40 km/h.
- Het openbaar vervoer is snel, efficiënt en betaalbaar. De MRT (metro) en bussen zijn de populairste manieren om te reizen.
- Expats kunnen maximaal 12 maanden met hun buitenlandse rijbewijs rijden, maar moeten daarna een Singaporese rijvergunning halen. Verkeersregels zijn vergelijkbaar met Europese normen.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Singapore?
- Is de reis naar Singapore en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt en welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Singapore
- Verzekeringen voor backpacken in Singapore
- Verzekeringen voor studeren in Singapore
- Verzekeringen voor stagelopen in Singapore
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Singapore
- Verzekeringen voor betaald werken in Singapore
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Singapore
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Singapore als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
-
Voor sommige visa is het verplicht om te bewijzen dat je zelf voldoende verzekerd bent. Dit kan ook via je werkgever gaan. Toch sluiten de meeste emigranten ook een eigen internationale verzekering af om eventuele gaten in de lokale verzekering, of bijvoorbeeld repatriëring te dekken.
-
Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Singapore.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Singapore
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Singapore
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Singapore ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Singapore
- Levensverzekeringen voor in Singapore
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor in Singapore
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor in Singapore
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Singapore, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Inboedelverzekering voor Singapore
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's) voor Singapore
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Singapore hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen en er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor in Singapore