Hoe werkt de gezondheidszorg in Thailand, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Thailand?
Welke verzekeringen heb je in Thailand nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?
Gezondheidszorg en verzekeringen voor in Thailand
- Hoe is het systeem van ziektekosten geregeld in Thailand?
- Hoe veilig en onveilig is een reis of verblijf in Thailand?
- Waar op te letten als je met een (gehuurde) auto, scooter, brommer of motor gaat rondrijden in Thailand?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Thailand
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Thailand als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe is het systeem van ziektekosten geregeld in Thailand?
- Het Department of Medical Services van het Ministry of Public Health financiert openbare gezondheidsdiensten en overheidsziekenhuizen. Afgezien van de lange wachttijden, is hier goede medische service.
- Via je werk ben je voor je sociale zekerheid gedekt en kan je gebruik maken van de openbare ziekenhuizen.
- Als je niet in Thailand werkt betaal je zelf je verzekering. Je kan als je je verzekert kiezen voor een particuliere dekking met de keuze tussen particuliere en openbare ziekenhuizen. Voordeel in de particuliere zorg zijn minder wachttijden, maar niet per definitie meer plek in de ziekenhuis bedden.
- Voor buitenlanders gelden qua verzekering strenge regels, als je langer verblijft in Thailand en een lange termijn visum aan gaat vragen, is een zorgverzekering een verplichting. Hierbij gelden specifieke regels met betrekking tot kostendekkingen vanuit de verzekering. Check dit goed van te voren.
- De verzekeringsdekking moet je laten zien en het moet leesbaar zijn (in het engels) bij de aanvraag van je visum.
- Bij verlenging van het visum is zelfs een Thaise gecertificeerde lokale verzekering verplicht, met al het papierwerk wat erbij hoort. Regel dit op tijd en check dit ook goed van tevoren.
- Als je geholpen wilt worden, bij het ziekenhuis (huisarts), tandarts, verloskundige, kraamzorg of consulatie bureau, dan dien je vaak de rekeningen zelf voor te schieten en te betalen voor (of na) het consult.
Huisarts
- Huisartsen ken je niet echt in Thailand. De huisartsen hebben vaak kantoortjes in ziekenhuizen en werken met een spreekuur. Het is gebruikelijker om als er iets mis is met je gezondheid, direct naar een specialist in het ziekenhuis te gaan. De specialisten hebben ook inloop spreekuren en ook vaak een kantoor in het ziekenhuis. Kwalitatief goede gezondheidszorg en Engelstalig personeel is in Bangkok en in de grotere steden beschikbaar.
Tandarts
- Er zijn verschillende soorten tandartsen. Het is handig om een betrouwbare tandarts te regelen. Over het algemeen zijn er goede tandartsen aanwezig, die internationale standaarden volgen, en voor een redelijke prijs. En als je niet zeker bent van een bepaalde procedure, vraag dan om een second opinion of een prijs indicatie bij een andere aanbieder.
Hoe veilig en onveilig is een reis of verblijf in Thailand?
Veiligheid in Thailand
- Drugsgebruik en -bezit is ten strengste verboden in Thailand, daar staan forse gevangenisstraffen op. Let erop dat ook veel geneesmiddelen als drugs worden gezien (voorgeschreven drugs). Je bent verplicht om een medicijnpaspoort of een verklaring van een arts voor je gebruik van deze medicijnen bij je te hebben, anders kun je hiermee in de problemen raken.
- Je mag als buitenlander niet meedoen aan (politiek) protesten en demonstraties, blijf hier ver vandaan, je kunt hier zelfs het land voor uitgezet worden.
Ziekte in Thailand
- Tropische ziekten zijn aanwezig in delen van land. Vaccinaties checken voordat je vertrekt is aan te raden.
Waar op te letten als je met een (gehuurde) auto, scooter, brommer of motor gaat rondrijden in Thailand?
- De meeste verzekeringen dekken persoonlijke aansprakelijkheid met betrekking tot voertuigen niet, en deze dienen apart (lokaal) te worden afgesloten.
- Vaak zal je ook op eigen risico een voertuig huren.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Thailand
- Is de reis naar Thailand en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Thailand
- Verzekeringen voor backpacken in Thailand
- Verzekeringen voor studeren in Thailand
- Verzekeringen voor stagelopen in Thailand
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Thailand
- Verzekeringen voor betaald werken in Thailand
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Thailand
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Thailand als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Thailand.
- Sommige gebieden worden als gevaarlijk beschouwd, afhankelijk van huidige gebeurtenissen, kunnen deze gebieden buiten het dekkingsgebied van jouw verzekeringsmaatschappij vallen. Zorg ervoor dat je up to date bent met informatie verkrijgen mbt de dekkingsgebieden van jouw specifieke ziektekostenverzekering.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Thailand
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Thailand
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Thailand ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Thailand
- Levensverzekeringen voor in Thailand
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor Thailand
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor Thailand
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Thailand, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Sommige huizen en appartementen complexen hebben beveiligers in dienst die in de gaten houden wie er het complex inkomt en wie het complex verlaat. Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
- Thailand heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
- Inboedelverzekering voor Thailand
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Thailand hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor Thailand