Documenten in het buitenland: vragen en antwoorden over je diploma's, rijbewijs en verklaringen
Hoe en waar regel je een Verklaring Omtrent gedrag als je voor langere tijd in het buitenland woont en werkt?
- steeds meer landen vragen bij emigratie om een VOG, Verklaring Omtrent Gedrag (internationaal: police clearance certificate).
- voor sommige beroepen (zoals onderwijzer), of wanneer je omgaat met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen kan een bedrijf om een VOG vragen.
- het aanvraagformulier voor een VOG wordt normaal gesproken door een organisatie of instantie (rechtspersoon) ingevuld en ondertekend. Voor het aanvragen van een VOG voor emigratie, een visum of een werkvergunning gelden speciale regels. Als aanvrager lukt het je dan niet altijd om een aanvraagformulier aan te leveren dat door een buitenlandse vertegenwoordiging is ingevuld en ondertekend. Je kan het aanvraagformulier dan zelf invullen. In aanvulling op het aanvraagformulier moet je dan een document inleveren waaruit het doel van de aanvraag blijkt.
- je vraagt een VOG online aan, of bij de gemeente waar je staat/stond ingeschreven (op vertoon van je paspoort).
- het Ministerie van Justitie geeft, na een positieve beoordeling, de verklaring uiteindelijk af. Ben je wel eens in aanraking geweest met Justitie, dan wordt bekeken hoe bezwaarlijk dit is.
- vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag, het kan ook zijn dat je bij baanverandering of gewoon om de zoveel jaren een nieuwe VOG moet overleggen.
- het VOG aanvraagformulier is ook in het Engels beschikbaar en het is mogelijk een gecombineerde Nederlands-Engelstalige VOG te krijgen. Wil je de verklaring in een andere taal, dan dien je zelf te zorgen voor een vertaling.
- woon je al in het buitenland, dan kan een gemachtigde terecht bij de gemeente waar je het laatst woonde of rechtstreeks bij het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent Gedrag. Een aantal bewijsstukken is nodig zoals aanvraagformulier, paspoort kopieën en machtingsverklaring.
Wat is een woonplaatsverklaring, je fiscale woonland en waar is het voor bij vestiging in het buitenland?
- een woonplaatsverklaring (certificate of residence) is een verklaring waarin de Nederlandse overheid (Belastingdienst) formeel aangeeft wat je woonplaats is
- de verklaring ondersteunt ter voorkoming van dubbele belasting of uitkering van pensioen of lijfrente; je kunt er bijvoorbeeld bij de belastingdienst van je nieuwe woonland mee aantonen dat je volgens de Nederlandse overheid niet meer, of juist nog wel, in Nederland woont
- bij emigratie kan het handig zijn deze verklaring op te vragen zodra je in je nieuwe woonland een identiteitskaart hebt ontvangen
- check vooraf of je de woonplaatsverklaring kan verkrijgen bij de Nederlandse ambassade; je kan de verklaring veelal ook per e-mail aanvragen bij de Belastingdienst; sommige landen werken met een vast formulier dat je kan meesturen naar de Belastingdienst in Nederland, in andere gevallen geef je het volgende in de mail aan:
- je naam
- je burgerservicenummer
- voor welk jaar je een woonplaatsverklaring nodig hebt
- voor welk verdragsland je de verklaring nodig hebt
- in welke taal je de verklaring wenst te ontvangen
- check vooraf of je aanvullende documenten dient mee te sturen; in een aantal gevallen wordt bijvoorbeeld gevraagd om: uitschrijvingsbewijs Nederlandse basisadministratie in Nederland (via gemeente), een geldig Nederlands paspoort, een geldig lokaal identiteitsbewijs of een lokaal afschrift bankrekening, huurcontract, koop akte woning, elektriciteitsmaatschappij met het adres van de verblijfplaats, eventueel bewijs van burgelijke staat
- de verklaring ontvang je meestal binnen ongeveer twee weken retour
Wat is een attestatie de vita en waartoe dient het als je voor langere tijd in het buitenland woont?
- een attestatie de vita is een bewijs van "teken van leven"
- soms vragen pensioeninstanties of lijfrenteverzekeraars om dit bewijs, met name bij permanente vestiging in het buitenland
- het bewijs regel je bij de Nederlandse ambassade of via bijvoorbeeld een notaris in je woonregio
- veelal heb je nodig:
- geldig identiteitsbewijs met foto
- bewijs van woonplaats (bv: verblijfsvergunning + huurcontract)
- bewijs Nederlanderschap (bv: paspoort of Koninklijk Besluit)
- bewijs van burgerlijke staat
- logischerwijs moet je je persoonlijk melden bij de Ambassade of bij de notaris
Wat houdt legalisatie van documenten in?
- legalisatie betekent dat buitenlandse instanties en autoriteiten zekerheid hebben omtrent de rechtsgeldigheid van deze documenten
- denk bijvoorbeeld aan aktes die je burgerlijke staat en identiteit weergeven
- Nederland heeft met een aantal landen legalisatieverdragen afgesloten. Dat houdt in dat documenten niet, of slechts één keer, gelegaliseerd en/of vertaald te worden.
- start ruim voor vertrek met het legaliseren van belangrijke documenten
- officieel geregistreerde diploma's (dus niet van cursussen e.d.) legaliseer je bijvoorbeeld eerst via DUO om vervolgens een apostille op te halen bij een rechtbank (zie hieronder); soms moet je langskomen, soms kan je documenten (aangetekend) opsturen
- wetgeving verandert, waardoor je bepaalde documenten uit een lidstaat van de Europese Unie (EU) direct, zonder apostille, kunt gebruiken in alle EU-landen en in sommige gebiedsdelen
Welke soorten documenten dienen vaak te worden gelegaliseerd voor gebruik in het buitenland?
- overheidsdocumenten: afschrift van de burgerlijke stand, kopie van paspoort, verblijfsdocument
- diploma’s: diploma, cijferlijst, certificaat, bewijs van inschrijving bij een opleiding
- medische verklaringen: gezondheidsverklaring, medicijnverklaring, dierenpaspoort
- juridische documenten: volmachten, beschikking van een rechtbank, document van een advocaat, document van een notaris,
- zakelijke documenten: statuten, analyserapport, exportdocument, certificaat van herkomst
Het CDC (Consulair Dienstencentrum) legaliseert documenten van een aantal organisaties rechtstreeks wanneer op het document de naam en handtekening staan van een bevoegde medewerker.
- legalisatie kan direct aan de balie, of via post. Via post is er een verwerkingstijd van 2 tot 3 weken.
- meestal heb je nog een andere legalisatie nodig voordat je naar het CDC gaat; bijvoorbeeld van een rechtbank of de Kamer van Koophandel.
- na legalisatie door het CDC moet het document vaak nog een legalisatie hebben van de ambassade of het consulaat van het land waar je het document gaat gebruiken.
Bij formele aanvragen moet je kopieën van de benodigde documenten laten certificeren. In Australie is dat gemakkelijk, daar kun je dat doen in veel winkelcentra bij de Justice of Peace of anders op een politiebureau of door iemand anders die daarvoor bevoegd is (arts, apotheker of iets dergelijks).
Australië emigrant
Wat is de waarde van je diploma's in het buitenland?
- diplomawaardering vertelt je wat de waarde is van je buitenlandse diploma’s en opleidingen in Nederland, of van je Nederlandse diploma's in het buitenland.
- een diplomawaardering beschrijft niet alle opleidingen die je hebt gevolgd, maar geeft een indicatie van één diploma. Dit is meestal het ‘hoogste’ diploma dat je hebt behaald.
- het Informatiecentrum Diplomawaardering (IcDW) is het centrale loket, waar je met vragen over diplomawaardering terecht kunt en waar je de aanvragen voor diplomawaardering kunt indienen.
- de Expertisecentra Internationale diplomawaardering SBB en Nuffic stellen de diplomawaarderingen op.
- soms kan er een specifieke vergelijking gemaakt worden met Nederlandse opleidingen, soms is het alleen mogelijk om een niveau of een richting aan te geven omdat er teveel verschillen zijn tussen de onderwijssystemen.
- de waarde van een Nederlands diploma in het buitenland wordt vastgesteld in het land van bestemming. Daar wordt het Nederlandse diploma vergeleken met het onderwijssysteem dat daar geldt. Voor veel Nederlandse diploma's zijn wel beschrijvingen beschikbaar. Hiermee kun je in het buitenland de inhoud van je opleiding duidelijk maken, zodat werkgevers en onderwijsinstellingen de waarde van het diploma beter kunnen inschatten. Deze beschrijvingen worden statusverklaringen genoemd (voortgezet onderwijs, evt. aangevuld met beschrijving vakkenpakket), certificaatsupplement (middelbaar beroepsonderwijs), diploma description (hoger onderwijs, incl. uitspraak over met welk diploma op je bestemming je opleiding het best vergelijkbaar is) of diplomasupplement (inhoudelijke beschrijving van je opleiding). Afhankelijk van wat je aanvraagt, worden er wel of geen kosten doorberekend.
- niet alle buitenlandse diploma's en/of certificaten komen voor een diplomawaardering in aanmerking. Diploma's of certificaten van opleidingen die korter dan 850 uur hebben geduurd, of die buiten het reguliere onderwijs zijn behaald, kunnen niet gewaardeerd worden.
- bij de aanvraag van een diplomawaardering stuur je meestal mee: een kopie van het te waarderen diploma (zoals afgegeven door de onderwijsinstelling), een kopie van de bij het diploma behorende vakkenoverzichten of cijferlijsten (zoals afgegeven door de onderwijsinstelling), een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de diplomahouder. Afhankelijk van de taal waarin de documenten zijn opgesteld, stuur je soms ook een beëdigde vertaling mee van diploma's, vakkenoverzichten en cijferlijsten.
- aan het waarderen van diploma's zijn kosten verbonden (voor de afgifte, voor eventuele vertalingen, voor aangetekende post) en het neemt meestal enkele werkweken in beslag (spoedprocedures zijn vaak mogelijk tegen meerkosten). Als je na een periode in het buitenland in Nederland (vervolg)onderwijs wilt gaan volgen, kan de onderwijsinstelling vaak gratis een diploma- of opleidingswaardering voor je aanvragen.
- de diplomawaardering kun je zelf aanvullen met een diplomasupplement: een standaard beschrijving van de inhoud en het verloop van studie op HBO- of universitair niveau. Het (Europass) Diplomasupplement is samen met de Raad van Europa en de UNESCO ontwikkeld en geeft inzicht in het niveau, de aard en inhoud van je afgeronde HBO- of universitaire opleiding. Het supplement bevat een beschrijving van de gevolgde studie en de behaalde studieresultaten. Het is een aanvulling op het originele diploma.
- wanneer je solliciteert naar een baan waarbij talenkennis belangrijk is, dan is het handig om eenduidig en gestructureerd aan te geven over welke spreek-, lees-, schrijf- en luistervaardigheid je in verschillende talen beschikt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een (Europass) Taalpaspoort: geen erkend certificaat of bewijs dat je een taal hebt geleerd, maar wel een handig hulpdocument om een goede inschatting te geven.
Wanneer is een internationaal vaarbewijs nodig als je in het buitenland woont?
- een Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) is nodig om een zeil- of motorboot te mogen besturen. Om dat te krijgen, via de ANWB, overleg je je vaardiploma's.
- neem je een vaartuig mee naar je nieuwe woonland, dan heb je ook een Internationaal Certificaat Plezier Vaartuig (ICP) nodig. De registratie van vaartuigen in Nederland is namelijk anders georganiseerd dan in het buitenland.
Is een internationaal rijbewijs meenemen handig?
- Een internationaal rijbewijs meenemen is altijd handig, in ieder geval daar waar dat nodig is (in veel westerse landen maar ook in sommige minder westerse landen is het niet nodig). Het is aan te schaffen bij de ANWB, je moet dan wel een pasfoto meenemen.
- Soms is dit ook handig in het geval van de huur van een brommer of scooter.
Wanneer moet je een internationaal rijbewijs regelen als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?
- binnen de EU kun je je Nederlandse rijbewijs blijven gebruiken, zolang dit geldig is. Neem buiten de EU contact op met de instantie die in je land van bestemming de rijbewijszaken regelt.
- voor de eerste tijd in het buitenland, zeker buiten de EU, is een internationaal rijbewijs handig. In sommige landen buiten de Europese Unie (EU) is een internationaal rijbewijs verplicht als je aan het verkeer wilt deelnemen. Je moet naast het internationale rijbewijs altijd je geldige Nederlandse rijbewijs bij je hebben.
- een internationaal rijbewijs is een vertaling van je rijbewijs in meerdere talen, verkrijgbaar bij de ANWB.
- bromfietsrijbewijzen van verschillende landen worden daarom onderling niet erkend. Het heeft dus geen zin het bromfietsrijbewijs op te nemen in het internationale rijbewijs.
- het is niet mogelijk om een Nederlands rijbewijs te verlengen in een EU-land. Het rijbewijs wissel je direct, of uiterlijk voor de vervaldatum, dan om voor een rijbewijs uit het betreffende land. Is dit binnen de EU dan ontvang je een Europees rijbewijs. Je hebt meestal een echtheidsverklaring nodig om je rijbewijs te kunnen omruilen: een verklaring van de RDW in het Engels.
- voor verlenging (vernieuwing) van het Nederlandse rijbewijs buiten de EU neem je contact op met de RDW. Daar kun je een nieuw rijbewijs aanvragen.
Kan je je rijbewijs verlengen vanuit het buitenland?
- Het kan zijn dat je rijbewijs verloopt terwijl je in het buitenland verblijft of op reis bent.
- Woon je buiten de EU: Je kunt dan via de RDW een aanvraag indienen voor een nieuw rijbewijs Let op: de RDW stuurt deze vooralsnog niet op naar het buitenland, dus zorg dat je je rijbewijs naar iemand laat sturen die in Nederland woont.
- Woon je binnen de EU: Dan kun je je rijbewijs 'inruilen' voor een rijbewijs in dat land. Let op: het kan zijn dat je opnieuw rijexamen moet doen.
Wat is het verschil tussen een nationaliteit en het hebben van een reisdocument?
- status: de nationaliteit of nationaliteiten die je bezit houden een status in: je bent het, je bent het niet, of je bent het niet meer
- vs document: het hebben van een paspoort of identiteitskaart, een verklaring van Nederlanderschap, je rijbewijs etc. is niets meer of minder dan het hebben van een papieren of digitaal document
- zo kun je een bepaalde nationaliteit hebben zonder dat je over een document beschikt die dat bewijst (je bent je paspoort kwijt, je paspoort is verlopen e.d.) maar andersom kun je ook over een document beschikken (bv. een paspoort) zonder dat je de betreffende nationaliteit hebt (je Nederlanderschap is verloren gegaan, maar je bezit nog wel een Nederlands paspoort of rijbewijs)
Checklist en actielijst: visa en documenten bij vertrek naar buitenland of emigratie
Checklist visa en documenten bij vertrek naar buitenland of emigratie
Visa vereisten gedetailleerder uitwerken & starten met visumprocedure
- werk je basisinventarisatie uit de oriëntatiefase verder uit
- gebruik daarvoor online communities en fora en check recente ervaringen van andere visum aanvragers; dubbelcheck hun uitspraken
- maak per emigrerend persoon duidelijk of een werk- en/of verblijfsvergunning nodig is, wie voor welk visum in aanmerking kan komen en wat de vereisten/benodigde documenten zijn
- sommige landen hebben extra eisen, bijvoorbeeld een Gezondheidsverklaring, vaccinatiecertificaten of Verklaring Omtrent Gedrag
- regel definitieve arbeidsovereenkomst met of werkgeversverklaring van toekomstige werkgever
- leg contact met consulaat of ambassade van je bestemmingsland in Nederland en (dubbel)check recente stand van (visum)zaken
- download alle benodigde formulieren en lees toelichtingen
- maak een ruime planning; visumprocedures nemen vaak veel tijd in beslag, soms enkele jaren (flexibel blijven in verkoop/aankoop woning, oplossing voor tijdelijke huisvesting etc.)
- overweeg gebruik te maken van een visumbureau, zeker bij populaire emigratielanden en/of wanneer werkvisa verplicht zijn
Legaliseren van documenten
- zoek uit of je bestemmingsland een verdrag heeft met Nederland
- uitvinden welke documenten vertaald moeten worden naar welke taal
- uitvinden welke documenten gelegaliseerd moeten worden
- denk aan geboorteakten, trouwakten, bewijzen van (werk)vaardigheden, diploma's, getuigschriften
- begin op tijd rekening houdend met wachttijden bij verschillende instanties
Gereed maken van documenten
- check voldoende geldigheid van alle paspoorten (of regel paspoorten als sommige gezinsleden een ID hebben)
- o.a.: pasfoto's, rijbewijzen (eventueel tijdelijk internationaal rijbewijs), geboorteakten, trouwakten, testament, euthanasieverklaring, verklaring omtrent gedrag, scheidingspapieren, overlijdensakten (als je eerdere partner is overleden), referenties, diploma's, CV, medisch dossier, financieringsdocumenten/bewijs van kredietwaardigheid, schooldossiers, verzekeringspapieren, student ID, medicijnrecepten, inentingsboekje
- maak voor alle gezinsleden een goed vindbaar archief met (kopieën van) alle persoonlijke documenten
- zorg dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen omtrent dubbele nationaliteit en zoek uit hoe het verlengen van paspoorten in je nieuwe woonland werkt
- gebruik (ook) een online/digitale kluis c.q. cloud functionaliteit en geef je vertrouwenspersoon/zaakbehartiger toegang
- aankoopbonnen verzamelen van goederen die meegaan naar het buitenland (bewijs dat je ze al langer dan x maanden in je bezit hebt in verband met invoerrechten)
Gebruik maken van juridisch adviseur
- scan van je juridische status en de mogelijke risico's in het buitenland kan aan te raden zijn
- checken gevolgen voor successierecht, familierecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht
- eventueel nieuw internationaal arbeidscontract laten 'reviewen' (toepasselijkheid arbeidsrecht)
Documenten en juridische zaken bij wonen in het buitenland of emigratie
Relaties
- Hoe beoordeelt de belastingdienst waar je woont, bij lang verblijf in het buitenland?
- Wat houdt de regeling voor gekwalificeerd buitenlands belastingplichtigen in en wat zijn de gevolgen bij een lang verblijf in het buitenland of emigratie?
- Waar let je op rondom het afrekenen met de belastingdienst in Nederland?
- Wat is dubbele internationale belasting en hoe kan dit voorkomen worden?
- Wat te doen met lopende verplichtingen en schulden in Nederland als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Wat zijn aanvullende fiscale aandachtspunten als je voor lang verblijf naar het buitenland gaat of gaat emigreren?
- Wat zijn gevolgen voor je belastingplicht als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?
- Wat zijn extra fiscale aandachtspunten bij overlijden tijdens een lang verblijf in het buitenland?
- Wat zijn praktische aandachtspunten rondom belastingaangifte als je voor langere tijd in het buitenland woont, of bij emigratie?
- Welke fiscale gevolgen heeft een uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP/Gemeente/Nederland) als je naar het buitenland vertrekt?
- Waar kun je nog meer informatie vinden over de juridische en fiscale gevolgen (van hypotheekrente-aftrek tot arbeidsongeschiktheid)?
- Emigreren & Wonen in het buitenland - Tools
- Belastingen en fiscale zaken in het buitenland bij emigratie of lang verblijf
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Abonnement: nemen
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Abonnement: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.