Filipijnen
Reizen door, wonen in en emigreren naar de Filipijnen
- Geldzaken op de Filipijnen?
- Vertrektijd naar de Filipijnen?
- Vervoer op de Filipijnen?
- Overnachten en budget op de Filipijnen?
- Wat zijn de gewoontes, gebruiken en tradities op de Filipijnen?
- Voorbereidingen voor de Filipijnen?
- Veiligheidszaken op de Filipijnen?
- Verzekeringen voor de Filipijnen?
- Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk op de Filipijnen
- Wonen op de Filipijnen, lang op de Filipijnen verblijven of emigreren?
- De Filipijnen bestaan uit 7.107 eilandjes, waarvan maar een deel bewoond is. Je vindt er veel Bounty-stranden en een geweldige onderwaterwereld waar je bijvoorbeeld kunt snorkelen met walvishaaien. Bezoek één van de kleine onbewoonde eilanden en waan je in het paradijs of beklim één van de vele vulkanen. De Filipijnen kent grote verschillen tussen arm en rijk, maar kent een groot cultureel erfgoed. Bezoek bijvoorbeeld de wonderbaarlijke met de hand aangelegde rijstterrassen in het Noorden van de Filipijnen.
Bestemming Filipijnen?
JoHighlights op de Filipijnen
- Bezoek en bewandel de Ifugao rijst terrassen. Deze zijn door de voorouders van de Ifugao bevolking rond de jaarwisseling volledig met de hand aangelegd op de hellingen van de heuvels en bergen in het gebied.
- Chocolade heuvels: Deze heuvels liggen op het eiland Bohol. Er liggen hier ongeveer 1.000 gelijkvormige heuvels van ongeveer 50 meter hoog. Er bestaan verschillende verhalen over hoe deze heuvels ontstaan zijn. Eén van de mythen vertelt dat de heuvels gevormd zijn door twee vechtende reuzen die elkaar bekogelden met stenen en zand.
- Ga duiken of snorkelen en ervaar de vele indrukwekkende baaien en riffen, onder andere op het eiland Mindoro en Apo Eiland. Check de beste tijd om te gaan, dan kun je in zuidoost Luzon snorkelen met walvishaaien. Non-stop kan je de sardinerun doen op Cebu Eiland. Verder kun je op Palawan, op het eiland Coron duiken naar Japanse wrakken die tijdens de tweede wereldoorlog gezonken zijn.
- Palawan: Vaar over de ondergrondse rivier bij Puerto Princesa of bezoek de lagunes in Coron.
- Pagsanjan: Een klein dorpje dat vooral bekend is om de watervallen.
JoHotspots op de Filipijnen
- Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen en één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Een populaire plek om rustig te beginnen is Makati, het zakendistrict van Metro Manila, waarbij als je in Poblacion zit, goed het nachtleven in Poblacion en BGC mee kan pikken.
- Boracay is een tropisch eiland, ongeveer een uurtje vliegen vanaf Manilla. Er is hier veel te doen op het gebied van watersport en het eiland kent een bruisend uitgaansleven.
- Apo Island in Negros Oriental: Dit is een beschermd marine reservaat, met prachtige koralen en vissen. Je kunt hier zowel snorkelen en duiken.
- De ‘Ring of fire’: Beklim één van de vulkanen op de Filipijnen. De gevorderde klimmers kunnen bijvoorbeeld Mount Mayon beklimmen.
JoHorribles op de Filipijnen
- De tegenstrijdigheid van de Filipijnen is dat het aan de ene kant een land is met extreme welvaart en aan de andere kant dat er heel veel armoede is. Dit valt overal te merken.
- Het tyfoon- en regenseizoen.
- Het sextoerisme op sommige lokaties.
- Geluidsoverlast (van de vele hanen) en videoke machines.
Geldzaken op de Filipijnen?
- De nationale munteenheid van de Filipijnen is de Filipijnse pesos (PHP).
Vertrektijd naar de Filipijnen?
- De Filipijnen bestaan uit heel veel kleine eilandjes en kennen een tropisch klimaat. Door de ligging bij de evenaar is de temperatuur het hele jaar door ongeveer gelijk.
Temperatuur op de Filipijnen
- De warmste maand is april. Het is dan gemiddeld 33 graden. De koudste maanden zijn december en januari met een gemiddelde temperatuur van 29 graden.
Beste reistijd voor de Filipijnen
- De beste reistijd is tussen januari en juni. In deze periode is het droger dan in de rest van het jaar. Let erop dat er kleine verschillen kunnen zijn per regio.
Slechtste reistijd voor de Filipijnen
- Het regenseizoen duurt van juni tot december. Vermijd juli en augustus, want dan is het ook nog het tyfoonseizoen. Manilla is tot nu toe een plek waar je hier relatief weinig last van hebt, maar natuurkrachten kunnen onvoorspelbaar zijn en ook bij lichte tyfoons kan er sprake zijn van veel wateroverlast, het uitvallen van de stroom en veel vertragingen.
Zonne-uren op de Filipijnen
- In augustus en september zijn er de minste zonne-uren, dit zijn er vijf per dag. April heeft de meeste zonne-uren met een gemiddelde van negen per dag.
Luchtvochtigheid op de Filipijnen
- De gemiddelde luchtvochtigheid op de Filippijnen is hoog en varieert van 71% in maart tot 85% in september. Hierdoor kan het soms erg klam aanvoelen.
Zee temperatuur op de Filipijnen
- Het zeewater is erg warm met een jaarlijks gemiddelde van bijna 29 graden. In de zomermaanden (juni t/m augustus) is het water het warmst (tussen de 29 en 30 graden) en in de wintermaanden is de temperatuur tussen de 27 en 28 graden.
Vervoer op de Filipijnen?
- Een enkeltje van Amsterdam naar Manilla is afhankelijk van de duur van de tussenstop. De duur is minimaal 14 uur.
- Airport tax dient bij binnenlandse vluchten, soms nog op het vliegveld cash in pesos betaald te worden.
Bus op de Filipijnen
- Op veel plekken hebben minibusjes de normale bussen vervangen. Bij minibusjes wacht je tot de bus vol is voordat deze vertrekt. Ze zijn sneller dan gewone bussen, maar ook duurder en voller. Reizen met de bus kan gevaarlijk zijn, door de slechte onderhoud van de bussen.
Jeepney op de Filipijnen
- In de steden zijn jeepneys het meest gebruikte vervoersmiddel. Deze verlengde jeeps, vaak met fel gekleurde schilderingen op de buitenkant, zijn vrij goedkoop.
Boot op de Filipijnen
- Omdat de Filipijnen bestaan uit een groot aantal eilandjes, vindt veel vervoer plaats met de boot. Je hebt er dan ook boten in alle soorten en maten. Let er bij veerboten op dat deze niet al te vol zitten voor je erop gaat, ze willen nog wel eens zinken omdat ze zo vol zitten.
Fiets op de Filipijnen
- Buiten de steden op het platteland of op de kleinere eilanden kun je gebruik maken van de fiets om de omgeving te verkennen. Op verschillende plekken kun je fietsen huren. Bedenk wel dat hoe goedkoper het is om een fiets te huren, hoe slechter de kwaliteit van de fiets vaak is.
Auto op de Filipijnen
- Het is niet aan te raden om zelf te rijden op de Filipijnen, het verkeer in de steden is een chaos. Mocht je toch zelf willen rijden, dan kun je met je Nederlandse rijbewijs terecht op de Filipijnen voor een periode van 90 dagen (ook al doen sommige bedrijven wel eens moeilijk). Wil je langer een auto huren dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Hetzelfde geldt trouwens voor een motor.
Motor op de Filipijnen
- In plaats van een taxi, kan ook motorritjes boeken. In de provincie zijn er habal-habals waarbij je op straat achterop de motor een route kan rijden, bijvoorbeeld aan de voet van de berg naar een dorp in de bergen. In de grotere steden zijn motorritjes steeds populairder omdat het sneller is, als er files zijn. Dat scheelt veel tijd.
Taxi op de Filipijnen
- Taxi's zijn goedkoop voor westerse begrippen. De meeste taxi's hebben meters, vraag of ze deze aan willen zetten, anders betaal je vaak te veel. Naast normale taxi's zijn er ook de goedkopere motor taxi's (tricycles en in de kleinere steden habal-habal) en fietstaxi's (pedi-cabs). Je kan ook in de grotere steden een (prive of gedeelde) een app gebruiken om online een taxi boeken.
Metro op de Filipijnen
- Metro Manilla heeft een Metro netwerk, de zogenaamde MRT en LRT. Deze netwerken zijn niet gebruiksvriendelijk voor toeristen. Vaak worden de tassen uitgebreid gecontroleerd en vooral gedurende de spits is het heel erg druk. Er zijn veel zakkenrollers en er is minimale reisinformatie. Wil je de metro wel gebruiken, doe dat dan buiten het spitsuur.
Trein op de Filipijnen
- De Filipijnen heeft één functionerend spoor tussen Manilla en zuidoost Luzon.
Overnachten en budget op de Filipijnen?
- Er zijn beach-resorts in alle soorten en maten. Van grote toeristische of luxe oorden tot kleine strandhutjes voor de lowbudget reiziger. In hostels kun je naast een bed op een slaapzaal vaak ook een één- of tweepersoons kamer huren die niet heel veel duurder is.
- Voor 15 tot 35 euro per dag kun je prima rondkomen op de Filipijnen.
Wat zijn de gewoontes, gebruiken en tradities op de Filipijnen?
- Culturele gewoontes: De Filipijnse cultuur is een mix van inheemse gebruiken, gecombineerd met "herkenbare" Spaanse en Amerikaanse gebruiken.
- Sociale normen & onderlinge communicatie: De Filipijnen hebben een sterke gemeenschapszin, en als bijvoorbeeld een huis kapot is, dan helpt de hele gemeenschap mee om een nieuw huis te maken. Dat heet bayanihan. Het gezicht wordt veel in communicatie gebruikt. Wenkbrauwen kort optrekken om te bevestigen of om ja te zeggen op een vraag en dat wordt ook gebruikt als een korte begroeting. Een andere vorm van geluidloze communicatie is om de richting aan te geven door de lippen samen te trekken en het hoofd in een bepaalde richting te draaien.
- Etiquettes & tradities: Hanengevechten zijn een populaire nationale sport in grote en kleine arena's in het hele land. Het doel is om te gokken (geld te winnen) en de hanen op te eten die het spel hebben verloren.
- Eet- en drinkgewoontes: baon is het gerecht wat bij rijst geserveerd wordt. Kinderen die naar school gaan, nemen vaak hun eigen baon mee.
Eten op de Filipijnen
- Het Filipijnse eten is vergeleken met de omringende landen redelijk mild gekruid. Na je reis naar de Filippijnen kun je misschien even geen rijst meer zien, want dit wordt in het algemeen 's ochtends, 's middags en 's avonds gegeten met ulam (Filipijnse naam voor een bijgerecht bij de rijst) zoals vis en groente. Er wordt af en toe vlees gegeten (meestal kip of varken), maar dit is vooral in de kustgebieden voor veel mensen veel duurder dan vis. Als je in een restaurant een groentegerecht besteld, vraag dan na of er vlees in zit, dat is vaak wel het geval.
Specialiteiten
- Adobong pusit: Inktvis, bereid met soja saus, knoflook en azijn.
- Lechon: Geroosterd speenvarken van het spit. Het varken is ingesmeerd met een dikke saus gemaakt van varkenslever.
- Siopao: Een gestoomde deegbal met verschillende soorten vullingen zoals varkensvlees of kip.
- Batchoy: Een vermicellisoep met varkensvlees.
- Kinilaw: Dit zijn met kokosazijn, knoflook, tomaten en pepers gemarineerde en ongekookte stukjes witte vis.
Opmerkelijke gerechten
- Balut: Een gekookt en bevrucht eendenei met een kuiken (van verschillende groottes) erin. Dit gerecht is erg populair als snack en wordt ook vaak op straat verkocht.
- Doerian: Een grote vrucht met een stekelachtige buitenkant. De vrucht smaakt hemels, ook al verschillen de meningen hierover, en stinkt (ook in ongeopende toestand) ontzettend. Eten met je neus dicht dus.
- Ampalaya: Dit is een bittere meloen in de vorm van een gerimpelde komkommer.
- Isaw: De (gefrituurde) ingewanden (darmen) van een kip.
- Dinuguan: Dit is bloedhavermoutpap. Het is een zwarte, dikke soep van varkensbloed en kippen- en/of varkensingewanden.
Drinken op de Filipijnen
- Koffie: Op de Filippijnen wordt veel koffie gedronken. Ze drinken er vaker koffie dan thee, bij voorkeur oploskoffie met veel suiker.
- Water: Kraanwater is niet drinkbaar, gelukkig zijn er bijna overal flessen water te koop of dispenser waar je je fles mee kan vullen.
- Alcohol: Alleen in de Islamitische gebieden in het zuiden wordt bijna geen alcohol gedronken. In de rest van het land is vooral bier met of zonder smaakje (San Miguel) populair. Verder wordt er palmwijn, rijstwijn en wijn die gebrouwen wordt uit suikerriet gedronken. Buitenlandse wijnsoorten zijn in grotere restaurants en steeds meer in lokale bars wel te krijgen maar zijn in verhouding duur. Er zijn ook lokale rum (Tanduay), gin (Ginebra) en whiskey soorten.
- Vruchtensap: Drink kokosmelk uit een kokosnoot langs de kant van de weg, vraag naar Buko juice.
Feestdagen en festivals op de Filipijnen
- De Filipijnen is een overwegend christelijk land. 92% van de bevolking is christelijk en het grootste deel hiervan is katholiek. Er zijn veel katholieke feestdagen die gevierd worden.
- De Black Nazarene processie (6 januari): Black Nazarene is een levensgroot beeld van Christus gesneden uit ebbenhout. Dit beeld wordt meegedragen in een optocht. Het aanraken van het beeld zou geluk brengen en voor wonderen kunnen zorgen. Duizenden mannen lopen blootsvoets mee in de processie.
- Ati-Atihan (derde week van januari): Tijdens dit festival, dat een week duurt, wordt Santo Niño (baby Jezus) geëerd. Dit festival is het grootste en drukste straatfestival van de Filipijnen.
- Goede vrijdag: Op deze dag worden onder andere in de stad San Fernando op Luzon de laatste dagen van Jezus en zijn dood op een bijzondere manier herdacht. Meerdere streng geselecteerde (uitverkoren) mensen lopen met kruizen op hun rug door de straten en worden uiteindelijk aan het kruis genageld met roestvrij stalen pinnen. Omstanders doen ook boete, zij slaan zichzelf op de rug met bamboe of een zweep tot bloedens toe. Niet voor mensen met een zwakke maag of tere ziel.
- Masskara festival (het derde weekend van oktober): Tijdens dit festival gaan ongeveer 450.000 mensen gemaskerd de straat op. Dit festival ontstond in 1980 tijdens een crisisperiode. De rietsuiker prijzen waren erg hoog en een groot schip was gezonken waarbij veel doden waren gevallen. Het feest werd geïntroduceerd als ‘het festival van de lach' om de bevolking uit de verdrietige stemming te krijgen.
- All Saints day (1 november): Tijdens deze dag worden de mensen die niet meer onder ons zijn herdacht, en bezoekt iedereen het kerkhof en besteedt men tijd met de dierbaren.
- Kerst bestaat uit de avondmis en eten rond middernacht met familie.
- Oud en nieuw: Bereid je voor op veel lawaai van vuurwerk en het slaan met stokken op potten en pannen. Lawaai jaagt de boze geesten weg. Twaalf ronde vruchten en rondjes of bolletjes op kledij, want ronde vormen staan voor geluk. Eten met familie: noodles, kleefrijst en eieren. Noodles staan voor lang leven, kleefrijst staat voor klevende voorspoed en een ei voor nieuw leven.
Communiceren op de Filipijnen?
De officiële talen zijn Engels en Filipino. Op de Filipijnen, in de grote (toeristische) steden en vooral op de Visayas, kun je beter dan waar dan ook in Azië terecht met Engels. Op de Filipijnen kennen ze daarnaast vele inheemste talen en dialecten.
Handige woorden in Tagalog
- Hallo/Hoi: Kumustá
- Goede morgen: Magandang umaga
- Goeden avond: Magandang gabí
- Doei: Babay
- Tot ziens: Paalam
- Ja: Opo
- Nee: Hindî po
- Dank u wel: Salamat po
- Graag gedaan: Waláng anumán
- Sorry: Sori
Voorbereidingen voor de Filipijnen?
Het is handig om te overwegen om het volgende mee te nemen:
- Mugwerende, sneldrogende kleding
- Een reishanddoek
- Waterschoentjes
- Duikbril/snorkel
- Tampons
- Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties goed
Veiligheidszaken op de Filipijnen?
- De Filipijnen zijn vaak slachtoffer van natuurrampen zoals tyfoons, aardbevingen, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen. Niet alle gebieden op de Filipijnen hebben even veel last van deze rampen, maar het kan je reisplannen flink in de war schoppen, dus vermijd het tyfoonseizoen (april tot en met december) zo veel mogelijk.
Rebellen op de Filipijnen
- Het grootste gedeelte van de Filipijnen is redelijk veilig te bereizen, alleen op delen van het eiland Mindanao kan het onveilig zijn. Ook op de Sulu-eilanden komen vaak conflicten voor tussen het leger en moslimafscheidingsbewegingen. Ook komen hier de meeste ontvoeringen voor.
Criminaliteit op de Filipijnen
- De criminaliteit is hoog op de Filipijnen. Let goed op bij toeristische trekpleisters. Zorg ervoor dat je geen grote geld bedragen toont in het openbaar en draag geen sieraden. Ga in het donker niet alleen over straat, maar neem een taxi. Manilla heeft de bijnaam ‘scam city’ dus let hier goed op dat je niet opgelicht of gedrogeerd wordt. Neem geen drankjes aan van op het oog onschuldige mensen en laat je ook niet rondleiden. Verspreid geld over verschillende plekken onder de kleding. Mocht je beroofd worden, biedt geen weerstand. Je veiligheid is belangrijker dan de spullen die je bij je hebt!
Belangrijke wetgeving op de Filipijnen
- Drugsgebruik en -bezit is ten strengste verboden op de Filipijnen. Let erop dat ook veel geneesmiddelen als drugs worden gezien (voorgeschreven drugs). Je bent verplicht om een medicijnpaspoort of een verklaring van een arts voor je gebruik van deze medicijnen bij je te hebben, anders kun je hiermee in de problemen raken.
- Je mag als buitenlander niet meedoen aan (politiek) protesten en demonstraties, je kunt hier zelfs het land voor uitgezet worden.
Persoonlijke gevaren op de Filipijnen
- Het tentoonspreiden van openbare intimiteit in de Filipijnse cultuur wordt niet gewaardeerd. In het openbaar kussen of andere vormen van intimiteit wordt geadviseerd om achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.
- Hoewel sexwerk bij wet verboden is, zie je het op veel plekken. Vooral op plekken waar veel toeristen komen is de seksindustrie groot, en sexwerkers kunnen opdringerig zijn.
Verzekeringen voor de Filipijnen?
- Voor reisverzekeringen waar je activiteiten in de Filipijnen zijn gedekt check je activiteiten in het buitenland verzekeren
- Voor een verzekeringen als je gaat emigreren of werken als expat in de Filipijnen: check je wonen in het buitenland verzekeren
Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk op de Filipijnen
Waarom op de Filipijnen studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
- omdat de werkcultuur collectief is, en het gezamenlijk belang van het team hoog op het lijstje staat.
- omdat de werkplek een plek is waar medewerkers makkelijk vriendschappen kunnen sluiten. Teamuitjes zijn populair, en meestal met eten.
- omdat de werkcultuur een duidelijke hiërarchie heeft, het is duidelijk dat de werkgever het te zeggen heeft.
Waar moet je opletten?
- op tijd zijn heeft in verschillende branches, verschillende waardes. Te laat komen is geaccepteerd.
- er kan op veel plekken sprake zijn van bureaucratie en veel procedures en regels om te volgen.
- zondag is "familiedag" en heilig.
Verder lezen?
- Lees verder over werken op de Filipijnen.
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen op de Filipijnen.
Wonen op de Filipijnen, lang op de Filipijnen verblijven of emigreren?
Waarom zou je op de Filipijnen gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
- omdat alle relaties over het betrekkingsniveau gaan en minder over het inhoudsniveau. Alles draait om persoonlijke relaties en de grote steden zijn uiteindelijk klein, en ons-kent-ons.
- omdat je met de meeste mensen kan communiceren in het Engels.
- omdat filipinos vriendelijk, hulpvaardig en leven volgens het "bayanihan" principe. Bayanihan is anderen helpen, zonder iets terug te verwachten.
Waar moet je opletten?
- regels zijn niet altijd duidelijk, het kan verwarrend zijn, soms worden ze openbaar wel nageleefd en soms niet.
- de bureaucratie maakt het dat het veel tijd kost om zaken te regelen.
- directe communicatie past niet binnen de cultuur, dus blijven glimlachen, ook al voelt het niet zo. Met geduld en een glimlach krijg je veel sneller zaken voor elkaar.
Verder lezen?