Backpacken in Latijns- en Noord-Amerika

Reizen naar Latijns- en Noord-Amerika voor korte of langere tijd

Latijns- en Noord-Amerika:

 

Reizen en backpacken door Latijns- en Noord-Amerika   

Relaties en blogs over Latijns- en Noord-Amerika   

Reisverzekering voor Latijns- en Noord-Amerika afsluiten   

Reis voorbereiden en rugzak inpakken voor Latijns- en Noord-Amerika    

 

Backpacken in Latijns- en Noord-Amerika

Reizen door, wonen in of emigreren naar Midden-Amerika

Reizen door, wonen in of emigreren naar Midden-Amerika

  • Van turquoise zeeën met witte stranden, vulkanen, dicht begroeide regenwouden, exotische eilanden tot zeldzame dieren heeft de natuur in Midden-Amerika veel te bieden. Samen met de geheimzinnige oude Maya culturen, Spaans koloniale voetafdrukken, West-Afrikaanse invloeden vanuit de slavernij, levendige marktjes en koffievelden maakt Midden-Amerika dé bestemming waar het zo relaxt of zo overweldigend kan zijn als je maar wenst.
  • Het grootste land in Midden-Amerika is veruit Mexico. Bekijk bekende ruïnes als Chichén Itzá, Palenque, Tulum en Teotihuacán. Feest op playa del Carmen met een taco en tequila vooraf of ga surfen aan de Oaxakust. Dit land kent zowel extreme droogte als weelderige exotische oorden.
  • Onder Mexico ligt Guatamala met de meest rijke Mayageschiedenis, waarvan de cultuur nog het meest in tact is gebleven. Struin op de markt van Chichicastenango en dwaal in de ruïnes van Tikal. Droom weg bij het landschap rondom het meer, Lago de Atitlán, met prachtige Mayadorpen en vulkanen.
  • Belize is een van de weinige landen in Midden-Amerika waar Spaans geen nationale taal is. Er wordt hier namelijk Engels gesproken door het Brits koloniaal verleden. In Belize vind je prachtige idyllische stranden, een relaxte Caribische sfeer en relatief kleine reisafstanden.
  • Liever op een eiland? Honduras heeft de Bay islands, waaronder de Cayos Cochinos: zeker een aanrader! Je kunt ook super snorkelen en duiken voor weinig in Honduras. Daarnaast heeft dit land wel twintig nationale parken.
  • El Salvador heeft prachtige landschappen vol zwarte zandstranden, vulkanen en kleine koffiestadjes. De rustigste surfstranden vind je in El Salvador.
  • Nicaragua zit vol fraaie vulkaanlandschappen. Zo kun je er ook de vulkaan Masaya beklimmen. Je vindt in Honduras veel koloniale steden, maar ook uitdagende surfomstandigheden.
  • Costa Rica heeft een rijke biodiverse natuur. Ga er op tropische safari, bezoek mistige oerwouden en ontdek het onderwaterleven.
  • Panama is het meest smalle stukje land dat Zuid- en Midden-Amerika met elkaar verbindt. Het heeft één van de meest ondoordringbare regenwouden, zoals Darién Parque Nacional Coiba. Ben je geïnteresseerd in inheemse culturen dan kun je de Kuna bevolking op de San Blas eilanden bezoeken. De Bocas del Toro eilanden zijn tropische paradijzen met een Jamaicaans sfeertje.

Bestemming: Midden-Amerika?

JoHighlights in Midden-Amerika

  • Midden-Amerika is zeer divers in haar culturen. Zo heb je de eeuwenoude Mayacultuur en andere inheemse culturen, de Spaanse cultuur is overgebracht vanuit de koloniale tijd en West-Afrikaanse invloeden zijn meegebracht vanuit de slavernij. De laatste eeuw zijn er ook veel Aziaten, Europeanen en Noord-Amerikanen komen immigreren dat heeft gezorgd voor een hoop westerse invloeden zoals torenhoge wolkenkrabbers in Panama City.
  • Midden-Amerika is één van de beste duikbestemmingen. Duik tussen de walvishaaien of ontdek snorkelend het grootste koraal rif van de wereld in Belize.
  • Eén van de mooiste en meest diverse strandencollectie vind je in Midden-Amerika. Met aan de westkust het woeste van de oceaan, perfect voor surfers, en aan de oostkust prachtige rustige witte droomstranden. Pak de grootste golven op Playa Hermosa in Costa Rica of Santa Catalina in Panama. In de meeste surfersplaatsjes zijn genoeg low-budget hostels te vinden!
  • Creëer je eigen ontdekkingsavontuur door dichte oerwouden, langs hoge vulkaantoppen en mysterische ruïnes. Baan je weg door canyons en steek rivieren over. Spot tussendoor de diversiteit aan wilde dieren en exotische planten en bomen. Er zijn verschillende nationale parken in Midden-Amerika zoals Monteverde en Manuel Antonio in Costa Rica,
  • Het rijk van Maya's heeft zijn grootsheid achtergelaten in Midden-Amerika. Tempels als Tikal, Palenque, Chichen Itza, Copan en Altun Han tonen hun trots in contrasterende fel groene landschappen.
  • De belangrijkste gewassen in de Midden-Amerikaanse landen bestaan uit cacao, tabak en koffie. Loop langs de plantages en verdiep je in de productie van deze producten.
  • Midden-Amerika heeft talloze eilanden. Je kunt eilandhoppen op de Bocas del Toro eilandengroep of waan je in dromerige sferen op de Bay Islands met low-budget voorzieningen.
  • Dia de los Muertos in Mexico mag je niet missen op 1 november. De dag van de doden is een herdenkings- en feestdag met offers en uitbundige optochten.
  • Antigua in Guatemala fungeerde als hoofdstad van heel Midden-Amerika rond 1500. Het is een zeer reizigersvriendelijk koloniaal stadje omringt door vulkanen. De meeste bezoekers worden verliefd op het beeld van weelderige botanische tuinen en kleurrijke huizen dat dit stadje biedt. Daarnaast staat het centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • Nationaal park Volcán Masaya in Nicaragua is een prachtig park met vulkanen waarvan krater Santiago het meest stoomt en rookt. Hike door de lavatunnels van Tzinancanostoc en el Comalito en laat je verwonderen door het landschap.
  • Panama city wordt ook wel 'Miami from the south' genoemd. Hier vind je contrasterend met de omliggende natuur, luxueuze hotels en restaurants. Ook is er een bruisend uitgaansleven.
  • Het koloniaal verleden heeft veel sporen achter gelaten in Granada. Dit stadje wordt niet voor niets één van de mooiste steden van Midden-Amerika genoemd. Verken dit stadje te voet of per koets en laat droom weg bij rijk versierde gevels en ruime plazas.
  • Spot reusachtige zeeschildpadden in het Tortuguero National Park in Costa Rica. Vooral in het begin van het regenseizoen in april en mei stikt het van de schildpadden.
  • Monte Verde Cloud Forest Reserve is een beschermd gebied dat letterlijk in de wolken ligt. Door deze spookachtige verschijnsel heeft het gebied een extreem ruime verscheidenheid aan planten en dieren.

JoHotspots in Midden-Amerika

  • Antigua, Lago Atitlan (Guatemala).
  • San Christobal (Mexico).
  • Granada (Nicaragua).
  • Bocas archipel (Panama).
  • Roatan (Honduras).
  • Bay Islands (Honduras).
  • Puerto Limon (Costa Rica).

De beste routes in Midden-Amerika?

Midden-Amerika is relatief goed bereisbaar; zeker per bus / lange-afstands-bus. Onderstaande routes verbinden enkele van de meest boeiende bestemmingen in Midden-Amerika en bieden een veelzijdige ervaring met een mix van cultuur, geschiedenis en natuur.

  • Guatemala – Honduras – Nicaragua route: reis bijvoorbeeld van Antigua (Guatemala) → Copán (Honduras) → León (Nicaragua) → Granada (Nicaragua). Combinatie van historische steden, indrukwekkende Maya-ruïnes en koloniale architectuur. Van de historische charme van Antigua tot de oude Maya-stad Copán en de sfeervolle steden León en Granada: een rijke culturele ervaring is verzekerd.
  • Costa Rica – Panama route: reis bijvoorbeeld van San José (Costa Rica) → Puerto Viejo (Costa Rica) → Bocas del Toro (Panama) → Boquete (Panama) → Panama-Stad (Panama). Van de levendige cultuur van San José en de stranden van Puerto Viejo naar de eilanden van Bocas del Toro en het bergachtige Boquete. Eindig in Panama-Stad voor een mix van een moderne en historische sfeer, plus het beroemde Panamakanaal.
  • Belize – Guatemala – Mexico route: reis bijvoorbeeld van San Ignacio (Belize) → Flores (Guatemala) → Tikal (Guatemala) → Palenque (Mexico) → Campeche (Mexico). Deze route leidt je langs enkele van de mooiste Maya-ruïnes in Centraal-Amerika: van de oude stad Tikal in Guatemala tot de indrukwekkende ruïnes van Palenque in Mexico. Ook reis je naar het charmante San Ignacio en Campeche, een historische havenstad.
  • Honduras – El Salvador – Nicaragua route: reis bijvoorbeeld van Tegucigalpa (Honduras) → La Union (El Salvador) → Suchitoto (El Salvador) → León (Nicaragua) → Granada (Nicaragua). Ontdek de diversiteit van Centraal-Amerika, van de levendige markten en stranden van El Salvador tot de koloniale rijkdom van León en Granada in Nicaragua. Deze route biedt een mix van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid.
  • Mexico – Belize – Guatemala route: reis bijvoorbeeld van Cancun (Mexico) → Chetumal (Mexico) → Corozal (Belize) → Belize-Stad (Belize) → Flores (Guatemala) → Antigua (Guatemala). Begin met de levendige sfeer van Cancun en de Maya-ruïnes in Mexico, steek dan de grens over naar Belize voor stranden en cultuur, en eindig met de prachtige koloniale stad Antigua in Guatemala. Deze route biedt een afwisselende ervaring van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid.

Vervoer (in) Midden-Amerika?

  • De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen op alle grote luchthavens in Midden-Amerika, vanwaar je je reis kan starten. Soms, afhankelijk van je luchtvaartmaatschappij, verloopt de vlucht met een tussenstop in de Verenigde Staten. Denk vooral aan onder andere Mexico, San José, Panama City, Cancún en Guatemala City.
  • Er zijn frequente verbindingen naar Midden-Amerika vanuit alle Europese landen, maar zeker vanuit Spanje.
  • Een retourvlucht blijkt nog steeds het goedkoopst. Als je een flexibele reistijd hebt, kun je het best een wijzigbaar ticket kopen voor de terugvlucht. Hier betaal je iets meer voor, maar dit geeft je wel alle ruimte om op je eigen tempo te reizen.
  • Binnen en tussen de verschillende landen wordt regelmatig gevlogen. De afstanden zijn niet heel groot, maar soms is het fijn om tijd te winnen of bepaalde stukken 'overland' te omzeilen (veiligheid, bereisbaarheid).  Er zijn ook enkele budget maatschappijen (of budget aftakkingen van grotere maatschappijen), zoals Avianca of Sky Airline. Zij bieden, net als alle grotere maatschappijen, ook vluchten tussen Midden- en Zuid-Amerika.
Trein
  • De trein is een weinig voorkomend vervoersmiddel in Midden-Amerika. Veel Midden-Amerikaanse landen hebben niet de middelen om te investeren in een spoorwegnetwerk. Auto's, bussen, vrachtwagens of scheepvaart bieden in de relatief kleine regio simpelweg meer flexibiliteit en snellere reistijden.
  • Reiden er dan helemaal geen treinen in deze regio? In Costa Rica, rondom San José vind je enkele treinverbindingen. De belangrijkste treinroute in Panama is de lijn tussen Panama-Stad en Colón, bekend als de Panama Canal Railway. Vooral gebruikt voor goederenvervoer, maar er zijn ook passagierstreinen die een schilderachtige route langs het Panamakanaal bieden.
Bus
  • Busreizen zijn een populaire en veelgebruikte manier om door Midden-Amerika te reizen. Het busnetwerk in de regio is uitgebreid en biedt verschillende soorten bussen, elk met hun eigen kenmerken en comfortniveaus.
  • Voor de lange trips 'overnight' zijn er steeds meer maatschappijen die comfort bieden, maar een typisch Midden-Amerikaanse bus volgepropt met locals en dieren heeft ook zeker zijn charme!
  • Er zijn uiteraard talloze busroutes, maar populaire busverbindingen zijn o.a. San Salvador (El Salvador) – Guatemala-Stad (Guatemala), Managua (Nicaragua) – San José (Costa Rica), Panama-Stad (Panama) – San José (Costa Rica) en Belize-Stad (Belize) – Flores (Guatemala).
  • De belangrijkste soorten bussen die je in deze regio tegenkomt:
    • Reguliere, normale, bus: voor lokale verbindingen, korte binnenlandse routes. Er zijn ook 'mini-busjes'; kleiner en sneller van A naar B.
    • Express bussen ('directo' of 'expresso'): sneller, minder stops, vaak wat comfortabeler en ideaal voor langere ritten tussen steden.
    • Luxe bussen ('ejecutivo' of 'primera clase'): extra comfort, meer beenruimte, entertainment aan boord. Goed voor lange ritten en verbindingen tussen landen.
    • Slaapbussen ('bus-cama' of 'semi-cama'): met verstelbare stoelen; ideaal voor lange afstanden en internationale nachtverbindingen

Overnachten en budget in Midden-Amerika?

  • De meeste backpackers verblijven tijdens hun reis in hostels. Het is een relatief goedkope manier van overnachten.
  • De hostels zijn vaak een goede plek om medereizigers te ontmoeten en tips uit te wisselen.
  • In Midden-Amerika vind je een mix van slaapzalen en privé-kamers. Vaak met gedeelde faciliteiten (badkamer); soms heb je een eigen badkamer.
  • Aangezien het eten in restaurants of bij eetstalletjes goedkoop is, is er meestal geen keuken aanwezig.
  • De hygiëne en kwaliteit van de slaapplekken kunnen heel erg verschillen. Een (geïmpregneerde) lakenzak en je eigen (geïmpregneerde) klamboe zijn dan ook een 'must' om mee te nemen.
  • Kies ook eens voor een homestay, couchsurfing of guesthouse; vaak door families gerunde accommodaties waardoor je het Midden-Amerikaanse leven nog meer mee krijgt.
  • In de nationale parken van bijvoorbeeld Costa Rica en Guatemala vind je (basic) campings, soms met basisvoorzieningen zoals douche en toilet.
  • Voor de wat meer luxe reiziger en vakantieganger is er een overvloed aan budget tot luxe hotels, resorts, vakantiehuizen, boutique hotels en eco-lodges.

Wat zijn de gewoontes, gebruiken en tradities in Midden-Amerika?

  • Culturele gewoontes: in Midden-Amerika wordt veel waarde gehecht aan familiebanden en gemeenschapsgevoel. Gezamenlijke feesten en familiebijeenkomsten zijn belangrijk, net als respect voor ouderen en autoriteiten. Punctualiteit is soms erg belangrijk, vooral in werk, maar wordt vaak juist wat minder strikt nageleefd.
  • Sociale normen & onderlinge communicatie: Midden-Amerikaanse communicatie is vaak indirect en beleefd. Mensen tonen respect door beleefdheidsvormen te gebruiken. Het vermijden van confrontaties is belangrijk. Vaak wordt persoonlijke communicatie benadrukt. (Stevige) handen schudden is gebruikelijk, soms ook met een kus op de wang.
  • Etiquette & tradities: dresscodes kunnen formeler zijn voor sociale evenementen, zoals bruiloften of kerkbezoeken. Feesten en vieringen staan centraal in de samenleving: nationale feestdagen en religieuze festiviteiten.
  • Eet- en drinkgewoontes: eten is vaak een sociaal evenement in Midden-Amerika. Maaltijden worden met familie en vrienden gedeeld, en er wordt vaak lang aan tafel gezeten. Alcohol, vaak in de vorm van bier of lokale drankjes, wordt regelmatig geconsumeerd tijdens sociale bijeenkomsten en feesten.
Eten
  • Eten is één van de meest belangrijke onderdelen in het leven van de mensen in Midden-Amerika. Overal op straat en bij eetstalletjes of eettentjes komen de heerlijke, kruidige geuren je tegemoet.
  • De eetcultuur in Midden-Amerika is rijk en divers, beïnvloed door inheemse tradities, Spaanse koloniale invloeden, en Afrikaanse en Caribische smaken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en unieke gerechten, vaak gekenmerkt door het gebruik van lokale ingrediënten zoals maïs, bonen, rijst, en verse groenten en fruit. Verse ingrediënten zoals avocado, tomaten, en chilipepers worden veel gebruikt in verschillende gerechten.
  • Maïs is hét ingrediënt in Midden-Amerika. In veel gerechten is het het hoofdingrediënt, of minimaal een bijgerecht. In de vorm van tortilla's, deegballen, maïsbroodjes, soep of fijn maïsmeel als basis voor deeg. Vaak in afwisseling met bonen,  verschillende groenten en kruiden.
  • Het ontbijt is vaak stevig (tortilla met bonen/eieren), de lunch het belangrijkst (vlees, rijst, bonen, groenten) en het diner vaak licht (soep, salades).
  • Van Gallo Pinto (rijst, bonen, kruiden) tot Pupusas (gevulde maïstortilla's) en van Tamales (gevulde maïs-deegballen) tot Ceviche (rauwe vis gemarineerd in citroensap met kruiden).
Drinken
  • Drink geen kraanwater. En vermijd voor zover mogelijk ook ijsblokjes.
  • Probeer zeker één van de versgeperste fruitsappen.
  • Rum en bier (cerveza) vind je in Midden-Amerika in alle soorten en maten.
  • Bij speciale gelegenheden en vieringen worden vaak traditionele dranken geserveerd, die deel uitmaken van de culturele en feestelijke rituelen van de betreffende regio.
  • Populaire drankjes in Midden-Amerika zijn o.a. Horchata (verfrissend, op basis van rijst of maïs), Chicha (lichtzuur, varieert in alcohol), Guaro (vergelijkbaar met rum, sterk!), Agua Fresca (vers fruit, suiker en water)
Feestdagen & festivals in Midden-Amerika

Midden-Amerika kent een enorm rijke traditie van (nationale) feestdagen, festivals en festiviteiten. Ben je er in de juiste periode, dan moet je onderstaande zeker hebben meegemaakt:

  • La Feria de San Isidro (Costa Rica): jaarlijks festival in San José met parades, muziek en traditionele dansen ter ere van de patroonheilige San Isidro.
  • Carnaval de Barranquilla (Panama): een van de grootste carnavals van het continent, bekend om kleurrijke optochten, muziek en dans.
  • Semana Santa (Guatemala): fe Heilige Week, met indrukwekkende processies door de straten van Antigua.
  • Fiestas Patrias (El Salvador): nationale feestdag ter herdenking van de onafhankelijkheid, met muziek, dans en kleurrijke parades.
  • Dia de los Muertos (Mexico): een eeuwenoude traditie ter ere van overleden geliefden, met altaren, bloemen en speciale maaltijden.
Communiceren in Midden-Amerika
  • Bijna alle landen in Midden-Amerika hebben Spaans als hoofdtaal, aangevuld met vele dialecten en Engels op de meer toeristische plekken en in het (internationale) bedrijfsleven.
  • In sommige regio’s kun je ook lokale talen zoals K'iche' (in Guatemala) of Miskito (in Honduras) tegenkomen.
  • In Midden-Amerika spelen lichaamstaal en non-verbale signalen absoluut een grote rol in de communicatie. Handgebaren, gezichtsuitdrukkingen en zelfs de manier waarop je je handen gebruikt kunnen culturele betekenis hebben.
  • In veel landen in deze regio worden formele aanspreekvorm gewaardeerd, vooral bij mensen die je niet goed kent of in een professionele setting. Het gebruik van titels zoals "Señor" of "Señora" gevolgd door de achternaam kan beleefd en gepast zijn. Je merkt vanzelf wanneer men overschakelt op een meer informele toon.
  • Het is in Midden-Amerika gebruikelijk om een gesprek te beginnen met vragen over de gezondheid van de familie of het welzijn van de persoon. Ook kleine gebaren van respect, zoals het aanbieden van een handdruk of een knikje, worden gewaardeerd.

Activiteiten in Midden-Amerika?

  • Midden-Amerika kent een heel divers aanbod aan activiteiten. De rijke historie en de vele subculturen bieden veel culturele activiteiten. Denk aan het bezoeken van Maya tempels en opgravingen, de volledig andere Caribische cultuur, maar ook aan musea gericht op de onderdrukking van de Maya's vroeger en nu.
  • Ook de natuurliefhebbers kunnen zich vermaken in de vele nationale parken, met Lago de Atitlán (Guatemala), Manuel Antonio (Costa Rica), Tikal (Guatemala) en Corcovado (Costa Rica) als enkele hoogtepunten. De onderwaterwereld is zeer divers en je vindt er fantastische surfspots, heerlijke hagelwitte stranden en relaxte eilanden.
  • Daarnaast kun je ook activiteiten doen waar je niet direct aan zou denken bij een bezoek aan Midden-Amerika. Natuurlijk is het mogelijk om een cursus Spaans te doen of  bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in Guatemala of Costa Rica. O.a. eco-toerisme en milieumanagement bieden veel mogelijkheden voor vrijwillig of betaald werk. Maar je kunt er ook ziplinen, zwemmen in oude vulkaankraters, cave tubing of een koffieplantage tour volgen.

Gezondheidsituatie in Midden-Amerika?

  • Tijdens je wereldreis of je werkzaamheden in het buitenland wil je je zo min mogelijk zorgen maken over je gezondheid en allerminst ziek worden. Toch zijn er in alle verre landen andere bacteriën en ziekten aanwezig die voor veel problemen kunnen zorgen.
  • Vooraf kun je zorgen voor de juiste inentingen tegen bijvoorbeeld hepatitis en buiktyfus en tijdens je reis kun je voorzorgsmaatregelen treffen door onder andere een goede (geïmpregneerde) klamboe en goede hygiëne.
  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende gezondheidsmaatregelen en vaccinaties. Kijk goed welke inentingen je nodig hebt en let er ook op dat het vaak verplicht wordt gesteld om bepaalde inentingen te hebben om een land binnen te komen. 
  • Daarnaast zijn er allerlei kleine ongemakken, zoals diarree of een schimmelinfectie, waar je je vooraf niet tegen kan weren. Diarree remmers, ORS (tegen uitdroging) en een goede medische kit zijn zaken die tot je medische uitrusting moeten behoren en je veel ellende kunnen besparen.
  • Mocht je toch in Midden-Amerika naar een dokter of het ziekenhuis moeten, kijk of je iemand mee kunt nemen die voor je vertaalt (als je onvoldoende Spaans spreekt), zodat je weet wat er aan de hand is en hoe ze je willen gaan behandelen.
Algemeen
  • Voor veel landen in Midden-Amerika worden de volgende vaccinaties aangeraden, ongeacht de verblijfsduur
    • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
    • hepatitis A vaccinatie (besmettelijke geelzucht)
    • Voor verschillende landen in Midden-Amerika wordt ook een vaccinatie tegen gele koorts geadviseerd. Informeer daar naar dus.
Langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden over het algemeen ook de volgende vaccinaties aangeraden:

  • Hepatitis B
  • Rabiës
Overig
  • Diverse Midden-Amerikaanse landen stellen ook een gele koorts vaccinatie verplicht na ‘in transit’ te zijn geweest in een land waar gele koorts voorkomt.
  • Er komt zowel malaria als dengue, chikungunya en/of zika voor in Midden-Amerika, dus neem goede maatregelen. Je kunt malariapillen slikken of meenemen. Neem sowieso een goede (geïmpregneerde) klamboe mee en gebruik DEET.

Visum en regels in Midden-Amerika?

  • Regels voor een visumaanvraag verschillen per land en kunnen ook ineens aangescherpt of versoepeld worden.
  • Voor het ene land moet je vooraf een visum aanvragen, voor het andere heb je geen visum nodig.
  • De maximale verblijfsduur van een 'upon arrival'-visum wisselt per land; globaal van 30 tot 180 dagen.
  • Let wel op dat de regels nog wel eens kunnen veranderen, dus raadpleeg voor de volledigheid ook webpagina's van de betreffende ambassades.
  • Verblijf je voor langere tijd in een Midden-Amerikaans land, of ga je er wonen/werken, dan zijn er vaak aanvullende visumregels en -visummogelijkheden.
  • Let erop dat er voor veel landen een 'onward' vliegticket wordt gevraagd. Dit wordt gezien als bewijs dat je het land weer verlaat.
  • De regels rondom de aankomstdatum bij een aanvraag van een visum verschillen ook per land. Soms moet je binnen bijvoorbeeld 3 maanden na het aanvragen van het visum het land zijn ingekomen. Bij andere staan de ingangdatum en vertrekdatum vast.
  • Zorg dat je paspoort nog lang genoeg geldig is (soms zelfs zes maanden vanaf de dag dat je het land uitgaat!) en zorg dat je je visa(-plannen) op orde hebt voordat je op reis gaat.

Veiligheidsmaatregelen in Midden-Amerika?

  • Je kunt relatief veilig reizen door Midden-Amerika, maar er zijn uiteraard veiligheids-nuances. Je moet natuurlijk nog wel opletten en je gezond verstand gebruiken.
  • Let goed op je spullen als je drukke plaatsen bezoekt zoals markten of busstations. Ook als je in de bus zit; vooral wanneer je er bij een halte zelf niet uit hoeft.
  • Daarentegen, laat de angst om opgelicht te worden of dat er dingen gestolen worden tijdens je reis, niet overheersen. Een open blik naar de lokale bevolking en de voldoening van een spontane ontmoeting hoef je, naar eigen inschatting natuurlijk, niet uit de weg te gaan.
  • 's Nachts in het slim om ramen en deuren van je hotelkamer te sluiten, bij voorkeur met je eigen sloten. Soms wordt er door de medewerkers van hotels ook gestolen (dus sluit in ieder geval ook hetgeen dat je afgeeft aan de balie van je hotel af met een slotje of laat ervoor tekenen!).
  • Het is raadzaam om je bagage met sloten af te sluiten als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist.
  • Vermijd in Midden-Amerika reizen per (huur)auto na zonsondergang. Neem de duidelijk herkenbare, normale taxi's.
  • 's Nachts niet alleen met een taxi of tuk-tuk meegaan.
  • Wees voorzichtig met het aannemen van eten en drinken van vreemden.
  • Wees terughoudend in het delen van je persoonlijke mening waar het gaat om de Midden-Amerikaanse politiek en rondom demonstraties. Dat ligt vaak gevoelig. Blijf bij voorkeur uit de buurt van demonstraties.
  • In verschillende Midden-Amerikaanse landen komen aardbevingen voor. Daarnaast kunnen ook stevige stormen en orkanen op je pad komen. Laat je vooraf informeren over wat te doen en waar actuele informatie te verkrijgen is.

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Midden-Amerika?

Wonen in Midden-Amerika, lang in Midden-Amerika verblijven of emigreren?

Reizen in en emigreren naar Noord-Amerika

Reizen in en emigreren naar Noord-Amerika

Reizen door, wonen in en emigreren naar Canada

Reizen door, wonen in en emigreren naar Canada

  • Ga walvissen kijken of leer de levensstijl van de Inuit leren kennen. Of doe cultureel in Vancouver of bijvoorbeeld Montreal. Canada is het op één na grootste land ter wereld en doet meer Europees aan dan de Verenigde Staten. Omdat het vrij dunbevolkt is, vind je hier nog veel ongerepte natuurgebieden.

Bestemming Canada?

JoHighlights in Canada

  • Cruise naar Alaska waar je onderweg walvissen kan spotten, en maak een sledetocht. Hier kun je net als in de provincie Northwest territories het Noorderlicht zien.
  • Ga kajakken over een van de vele meren. Bijvoorbeeld op lake Ontario.
  • Ga voor Canadese natuur op zijn best, met dramatische bergen, gletsjers, meren en bossen en verschillende soorten wild in het Banff National Park of Kluane National Park (waar Mount Logan met bijna 6000 meter de hoogste berg van Canada te vinden is). Pas op voor grizzlyberen!
  • Baffin Island: Koud maar zo enorm mooi. Op het grootste eiland van Canada wonen naast Inuit (let op noem ze geen eskimo's) ook caribou en muskusossen.
  • Als je van wintersporten houdt, is Whistler the place to be.

JoHotspots in Canada

  • Niagara Falls: Volgens Canadezen zijn de Niagara watervallen mooier aan de Canadese dan aan de VS kant van de grens. Indrukwekkend is het in ieder geval: al dat water dat zich vanaf een hoogte van een gebouw met dertien verdiepingen naar beneden stort. Een helikopter vlucht schijnt fantastisch te zijn, vooral voor mensen die de loterij gewonnen hebben.
  • Vancouver heeft prachtige stranden, de rest van de stad en de omgeving kun je het beste met de fiets bekijken. Ga ook even langs China town.
  • Montreal: In de straten van Montreal hangt een beetje Franse sfeer, vooral in de bohemian wijk Le Plateau. Mis Old Montreal niet met haar romantische straten.
  • Quebec: Het oude Quebec, is de enige stad in Noord Amerika die nog ommuurd is. Er zijn mensen die verliefd worden op Quebec en er niet meer weg willen, niet zo raar gezien haar charme.
  • Toronto, de grootste stad van Canada ligt prachtig aan het Ontario meer.

JoHorribles

  • Wilde dieren, en dan vooral beren, kunnen wel eens agressief zijn. Ren niet weg, als je door een (grizzly) beer wordt aangevallen. Wat je wel moet doen hangt af van de beer en situatie. Must do: laat je voorlichten bij de informatie centra van de nationale parken.

Valuta in Canada?

  • Canadezen gebruiken de Canadian Dollar (CAD, C$). 

Vertrektijd voor Canada?

  • Canada is te verdelen in vier klimaatzones. De oost- en westkust kennen een zeeklimaat. Het klimaat van de westkust is vergelijkbaar met het Nederlandse.
  • In het noordelijke deel van Canada heerst een poolklimaat. De rest van Canada kent een landklimaat met lange, koude winters en korte, hete zomers. Een uitzondering hierop wordt gevormd door Saskatchewan en een groot deel van Alberta, waar een steppeklimaat heerst.
  • Canada heeft zomers temperaturen van 20 graden in de Rocky Mountains tot 35 graden in midden en zuid Canada. In de winter is het koud in het noorden en het midden. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Alleen het uiterste westen heeft een mild klimaat. In Vancouver komt het minste vorst voor.

Beste reistijd voor Canada?

  • Tenzij je wilt gaan skiën blijft de periode tussen mei en september de beste reistijd.

Slechtste reistijd voor Canada?

  • Tijdens de winter, behalve als je komt om te wintersporten.

Zonne-uren in Canada?

  • Het aantal zonne-uren per dag verschilt nog al in dit grote land. In het zuiden is het gemiddelde in de zomer (met juli als zonnigste maand) ongeveer 9 uur per dag, terwijl dit in de winter terugloopt naar 2 á 3 uur per dag. Naarmate je meer naar het noorden gaat, neemt de hoeveelheid zon verder af.

Zeetemperatuur in Canada?

  • De zee temperatuur verschilt nogal per plek in Canada. Hoe noordelijker je komt hoe kouder het water wordt, en hoe minder fijn het is om te zwemmen. In het zuiden is de temperatuur op zijn hoogst zo'n 17 graden in augustus. In december en januari zakt de temperatuur naar een graad of 8.

Vervoer in Canada?

Vliegen in Canada?

  • Met een rechtstreekse vlucht is het ongeveer 8 uur vliegen naar het oosten van Canada (Toronto, Montreal).
  • Naar de westkust (Vancouver) is het ongeveer 10 uur vliegen.
  • Heb je een tussenstop, dan is de vliegtijd naar Canada 11 tot 14 uur.
  • Er zijn vrij veel binnenlandse vluchten in Canada, omdat het land zo groot is. Dit kan veel tijd schelen, maar is ook een stuk duurder dan met de auto.

Autorijden in Canada?

  • Het grootste gedeelte van de wegen in Canada (behalve als je echt naar de middle of nowhere probeert te komen) zijn erg goed. Je kunt op veel plekken een auto huren met je Nederlandse rijbewijs, dit is niet heel goedkoop maar meestal wel goedkoper dan een binnenlandse vlucht. In de winter kun je vooral in het noorden van Canada beter niet de met de auto gaan, je zou niet de eerste toerist zijn die insneeuwt. Een auto is voor een stedentrip niet echt handig en ook niet echt nodig.

Taxi nemen in Canada?

  • In alle steden rijden taxi's rond die je kunt aanhouden.

Fietsen in Canada?

  • De fiets is een prima vervoermiddel in Canada, zeker in de stad. Tussen grote steden is het meestal iets minder leuk fietsen, maar in de buurt of in nationale parken zijn vaak wel weer fijne fietsroutes te vinden. Een fiets kun je in de meeste steden huren.

Bus nemen in Canada?

  • Voor langere afstanden zijn de Greyhound bussen een goedkope en redelijk comfortabele manier van reizen, ook al is vliegen natuurlijk wel een stuk sneller. Naar kleinere dorpjes rijden ook lokale busmaatschappijen.

Trein nemen in Canada?

  • Er is een uitgebreid treinnetwerk in Canada, dat redelijk betaalbaar is. Er zijn ook speciale sightsee treinen op verschillende trajecten (zoals de Rocky Mountaineer), die iets duurder zijn. Je kunt overigens net zo goed de Western Transcontinental service nemen, waarbij je in 4 dagen het hele land doorkruist (en dus ook de Rocky Mountains).

Boot nemen in Canada?

  • Vooral langs de oost en de westkust zijn goed functionerende ferries te vinden.

Reisbudget voor Canada?

  • Reis- en verblijfskosten: € 50,- à € 75,-
  • Een biertje kost ongeveer € 3,50 en een colaatje € 2,-.

Slapen eten en drinken in Canada?

  • In veel nationale parken kun je kamperen, maar meestal wel alleen in het seizoen van mid-mei en eind september. Door het hele land zijn ook campings te vinden die wel het hele jaar open zijn.
  • Je kunt op veel plekken een lodge of een cabin huren midden in de natuur, vooral fijn als je toe bent aan rust. Hoe primitiever de lodge, hoe goedkoper hij is.
  • Er zijn vrij veel goede backpackers hostels te vinden in Canada.
  • Tussen eind mei en mid-augustus kun je goedkoop slapen bij universiteiten.
  • Het is mogelijk om op een van de vele Canadese meren een woonboot te huren.

Eten in Canada?

  • Het eten dat je kunt bestellen in een restaurant verschilt van plaats tot plaats. Vooral in Quebec zie je invloed van de Franse keuken terwijl je in de rest van het land eten vindt dat verdacht veel lijkt op het (fast)food dat je in de Verenigde Staten krijgt.

Specialiteiten in Canada?

  • Verse vis
  • Alleen voor de echte zoetekauw, pannenkoeken met ahornsiroop. Deze siroop is nog zoeter dan de suikerstroop die we in Nederland op onze pannenkoek smeren.
  • Poutine: Friet met kaas en jus, kortom een heerlijk vet zooitje.

Drinken in Canada?

  • Er zijn in Canada restaurants waar je je eigen wijn mag meenemen. Dat kan je zien aan het bordje BYOB: Bring Your Own Booze.
  • IJswijn- Dessert wijn die gemaakt is van druiven die bevroren zijn geweest toen ze nog aan de druivenrank zaten.
  • Bier is erg populair in Canada. De oudste Canadese brouwerij is Moosehead.

Feestdagen en festivals in Canada?

  • Victoria Day wordt op de maandag voor 25 mei door het land gevierd ter ere van koningin Victoria. Deze dag wordt vaak gezien als het begin van de zomer, en (ook) daarom zijn er door het hele land parades en in sommige steden grote vuurwerkshows.
  • Canada Day - Op 1 juli is de nationale feestdag van Canada, met onder andere optochten en optredens. Hoe groter de stad, hoe groter het feest en hoe meer activiteiten. 

Communiceren in Canada?

  • In Canada wordt er Engels en Frans gesproken. Niet iedereen spreekt beide talen.

Voorbereidingen voor Canada?

  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken rondom gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

Veiligheidszaken in Canada?

  • Canada is een veilig land. Het grootste gevaar dat je als toerist waarschijnlijk zult lopen is dat je in aanraking komt met wilde dieren of niet goed voorbereid bent op de kou. Houd ook nieuws over bosbranden in de gaten.

Verkeer in Canada?

  • Sneeuw en ijzel kunnen wegen glad, gevaarlijk, en soms onbegaanbaar maken in de lange winters van het land. 

Verzekeringen voor Canada?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Canada?

Waarom in Canada studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
  • Omdat het onderwijs van zeer hoge kwaliteit is.
  • Omdat je er een breed scala aan studie- en stagemogelijkheden vindt.
  • Omdat het je helpt je Engels en/of Frans te verbeteren en professionaliseren.
  • Omdat je inzicht kan krijgen in een multiculturele omgeving, wat waardevol is in een geglobaliseerde arbeidsmarkt.
  • Omdat je praktische vaardigheden van hoge kwaliteit kan opdoen. 
Waar moet je opletten?
  • Dat het collegegeld erg hoog kan zijn.
  • Dat je (een beetje van) de taal kent van het gebied waar je heen gaat.
  • Dat gelijkheid, eerlijke behandeling en inclusiviteit erg belangrijke waarden zijn. 
Verder lezen?

Wonen in Canada, lang in Canada verblijven of emigreren?

Waarom in Canada gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
  • Omdat Canada een van de meest favoriete landen is voor een langer verblijf en emigratie.
  • Omdat er enorm veel te beleven is aan buiten avonturen.
  • Omdat de voorzieningen goed zijn, en de mensen ontzettend aardig.
  • Omdat het milieubewustzijn hoog is. 
  • Omdat de gezondheidszorg een fundamenteel recht is in Canada. 
  • Omdat je veel kan leren over vriendelijkheid, respect voor anderen en gelijkheid in een multiculturele samenleving. 
  • Omdat je je Engelse en eventueel Franse taalvaardigheid een flink duwtje in de rug kan geven. 
  • Omdat Canada openstaat voor immigranten. 
Waar moet je opletten?
  • Dat de kosten van leven relatief hoog zijn in de grote steden. 
  • Dat het erg koud kan worden in de winter. 
  • Dat de afstanden groot zijn en je dus ver weg kan zijn van vrienden of openbaar vervoer mogelijkheden. 
Verder lezen?
Reizen in en emigreren naar Groenland

Reizen in en emigreren naar Groenland

  • Ruige en imponerende landschappen die variëren van rotsachtige bergketens en reusachtige ijsbergen tot diepe fjorden en droge toendra’s. Andere hoogtepunten in Groenland zijn: Kulusuk ‘The world’s most unusual day trippers dream’, trips met de hondenslee, zwemmen in heet-waterbronnen met uitzicht op de voorbijdrijvende ijsbergen, traditionele dorpen en Ilulissat, ‘s wereld meest indrukwekkende gletsjer buiten Antarctica.

Verzekeringen voor Groenland?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Groenland 

Wonen in Groenland, lang in Groenland verblijven of emigreren?

Reizen door, wonen in, en emigreren naar de Verenigde Staten van Amerika

Reizen door, wonen in, en emigreren naar de Verenigde Staten van Amerika

  • Ook al zijn de Verenigde Staten erg westers, toch zijn er enorme verschillen met Europa. Alles maar dan ook alles is  of lijkt groot in de Verenigde Staten. Grote porties eten, de grootte van de wegen en de gebouwen. Het is het land van de onbegrensde mogelijkheden met o.a. Route 66, The Big Apple, Yellowstone, Hollywood, Hawaii, The Rocky Mountains, de Redwoods en Broadway.

Bestemming VS? 

JoHighlights en hotspots in de Verenigde Staten van Amerika?

  • New York City: Broadway, Central Park, Statue of Liberty, het Guggenheim museum, Manhattan, Wall Street, The Village, Ellis Island, Times Square, Little Italy, China town, Bloomingdale’s, Macy’s & New Yorkers.
  • Oost & Noord-Oost: New York City, Niagara Falls, Corning, whale watching, Cape Cod, Martha’s Vineyard, Williamsburg, The Blue Ridge Mountains,The White House, Capital Hill, The Smithsonian Institute & Cape Fear.
  • Florida: Disney World, Miami, Key West, Everglades, Seaworld, Universal & MGM Studio’s, Epcot center, The Magic Kingdom, Rosie O’Grady’s, Fort Myers.
  • Zuid (-Oost): Nashville, The Lost Sea (het grootste onderaardse meer ter wereld), Chattanooga Choo Choo, Jazz in het French Quarter van New Orleans, met de stoomboot over de Mississippi, Elvis (Graceland), katoenplantages, Natchez, Cajun Country, Petrified (versteend) Forest.
  • Midden & Rocky Mountains: Rockey Mountain National Park, Mount Rushmore, Yellowstone park, de geiser ‘Old faithfull’, Grizzly beren, raften op de Salmon of Colorado river, met de jetboat door Hells Canyon (de diepste canyon ter wereld), Coeur d’Alene.
  • Zuid-West: The Grand Canyon, the Rio Grande, met de trein naar ‘western town’ Silverton, Mesa Verde, grotwoningen van de Indianen.
  • West: San Diego Zoo, Los Angeles, Disneyland, Universal Studio’s, Beverly Hills, Death Valley, Las Vegas, Mammoth Lakes, Yosemite Park, Sequoia N. Park! (met 2000 jaar oude en 100 meter hoge bomen!), Fishermans Wharf en Alcatraz, Redwood N. Park.
  • Noord-West: Seattle’s haven, regenwouden in Olympic N. Park, gletsjers in Mount Rainier N.park, de Columbia River highway, Mount Bachelor waar je tot eind juni! kunt skiën, de meren van Crater lake N.Park, Grants Pass de hoofdstad van het wildwatervaren in Oregon.
  • Hawaii: Vulkanen, tropische regenwouden, de ultieme golven voor wave- en windsurfers, exotische bloemen, polynesische cultuur, 25 graden en de rode Ferrari.

JoHorribles in de Verenigde Staten van Amerika?

  • De overvloed aan junkfood.
  • De overvloed aan wapens en de beschikbaarheid daarvan.
  • De relatief hoge vochtigheid in veel staten gedurende lange periodes in het jaar.
  • De prijzen die soms de pan uit rijzen.

Beste vertrektijd voor de Verenigde Staten van Amerika?

Wat is de beste reistijd voor de Verenigde Staten van Amerika?

  • Dit verschilt natuurlijk enorm per regio, maar over het algemeen is de lente (april, mei) de fijnste tijd om Amerika te bezoeken. Het is dan niet te warm, en niet te koud (behalve in San Francisco en hoger in de bergen misschien). Bijkomend voordeel is, dat er ook minder toeristen in de lente zijn.

Wat is de slechtste reistijd voor de Verenigde Staten van Amerika?

  • De winter is prima voor een stedentrip, maar hiken door de rocky mountains in deze periode is misschien niet zo handig.

Wat is het klimaat per regio in de Verenigde Staten van Amerika?

  • Er zijn zoveel staten, met zoveel verschillende klimaten.
  • Het Noord-Oosten heeft weinig neerslag maar de temperaturen kunnen in de winter erg laag zijn en in de zomer zeer hoog. In de zomer is de luchtvochtigheid ook hoog waardoor het benauwd wordt. Verder naar het Zuiden worden de zomers langer en gaat de temperatuur omhoog.
  • In het Zuiden is de zomer de natste periode. In deze tijd doen de beruchte orkanen en onweersstormen van zich gelden.
  • Tornado’s kunnen voorkomen in het Zuid-Oosten.
  • Aan de grens met Canada bij de grote meren zijn de winters streng.
  • In de buurt van Mexico kunnen warme golfstromen van het Caribisch gebied het land binnenkomen.
  • Van oost naar west neemt de neerslag af.
  • De temperatuur in de Rocky Mountains is afhankelijk van de hoogte waar je je bevindt.
  • In het Zuid-Westen heerst een dor woestijnklimaat. Aan de kust is het klimaat een stuk aangenamer.
  • In Californië wordt het van zuid naar noord koeler en is er meer neerslag.
  • Het Noord-Westen is de enige plek in de VS waar de winter de natste periode is.

Vervoer in de Verenigde Staten van Amerika?

Vliegen naar de Verenigde Staten van Amerika

  • De duur van de vlucht vanuit Nederland is afhankelijk van waar je heenvliegt en of je rechtstreeks of direct vliegt. Er zijn heel veel keuzes.
  • Er zijn vrij veel binnenlandse vluchten in de Verenigde Staten. Hevige concurrentie zorgt ervoor dat vliegen ook nog vrij goedkoop is. Als je 's nachts vliegt, bespaar je helemaal.

Autorijden in de Verenigde Staten van Amerika?

  • Een roadtrip over route 66 is voor vele mensen een droom. Een auto is inderdaad het ideale vervoersmiddel in Amerika, zelfs de steden zijn er helemaal op ingesteld, want goed openbaar vervoer is er vaak niet. Je ziet in ieder geval veel van het land vanuit de auto, ook al is van San Francisco naar New York rijden misschien een beetje te veel van het goede (meer dan 4.500 kilometer). Je kunt bijna overal auto's huren als je 25 jaar of ouder bent met je Nederlandse rijbewijs.

Taxi nemen in de Verenigde Staten van Amerika

  • In New York zijn er veel (gele) taxi's, en ook in de rest van Amerikaanse steden zijn veel taxi's te vinden. In kleinere plaatsen moet je er misschien een reserveren.

Bus nemen in de Verenigde Staten van Amerika

  • Greyhound brengt je bijna overal tegen een prima prijs. Vliegen gaat wel een stuk sneller. In sommige grote steden zijn ook busdiensten in de stad.

Tram of metro nemen in de Verenigde Staten van Amerika

  • New York, Washington DC, Boston, Chicago en San Francisco kennen allemaal een soort van metrosysteem dat goed werkt. De trams in San Francisco zijn een fijne manier om de heuvels op te komen ook al zijn ze vooral in de zomer erg toeristisch.

Trein nemen in de Verenigde Staten van Amerika

  • Amtrak rijdt niet heel vaak en op oncomfortabele tijden, maar de stoelen zijn groot en luxe en het uitzicht vanuit de trein (die vaak een uitzichtscoupé hebben) is prachtig.

Overnachten en budget in de Verenigde Staten van Amerika?

  • Er is een grote keuze aan hotels en overnachtingsmogelijkheden in Amerika.
  • Motels (hotels aan de motorway) liggen vaak niet op de mooiste plekken, maar zijn wel erg goedkoop om in te overnachten.
  • Vooral in de Rocky Mountains en in New England wordt veel gekampeerd, bij de meeste national parks zijn publieke campings die niet erg duur zijn. Je mag ook “wildkamperen” in gebieden die niet goed bereikbaar zijn met de auto, hier moet je wel een toestemming voor hebben, die je gratis kunt krijgen bij bezoekerscentra.
  • Als je wilt slapen in een Amerikaanse jeugdherberg moet je voordat je weg gaat een lidmaatschap aanvragen. Er zijn veel YMCA (ook voor vrouwen) centra te vinden (wel reserveren.
  • Reis en verblijfskosten per dag: € 50,- à € 100,-
  • Een biertje kost ongeveer € 2,50 en een colaatje € 1,50.
  • In de Verenigde Staten is de nationale munteenheid de Amerikaanse dollar (USD).

Gewoontes, gebruiken en tradities in de Verenigde Staten van Amerika

  • De American Dream is nog levend. Het geeft mensen een gevoel van vrijheid en de go-get cultuur wordt hiermee gestimuleerd. Er worden makkelijk mensen of bedrijven aangeklaagd.
  • In Amerika houden ze van groot en groots. Het land is groot, de supermarkten zijn groot, auto's zijn groot, de porties op je bord zijn groot. Amerikanen houden van het maken van een praatje, dan is het wel voornamelijk small talk. Het gaat over koetjes en kalfjes.
  • Amerikanen zijn gek op sporten en dan in bijzonder football, honkbal en basketbal. Ook de country muziek en line dancing is populair. 
  • Eet- en drinkgewoontes: Uit eten gaan of eten halen en met een doggy bag mee naar huis zijn dagelijkse praktijk. Fastfood restaurants zijn overal. En in restaurants en barren zijn TV schermen. Er wordt veel frisdrank gedronken en er worden grote porties geserveerd. Het eten is vrij ongezond.

Eten in de Verenigde Staten van Amerika

  • Amerika heeft geen echte eigen keuken, ook al zou je fastfood misschien als nationaal voedsel kunnen zien.
  • Over het algemeen worden verschillende gerechten uit verschillende culturen gemixt (fusion cooking maar dan minder hip).
  • In sommige steden vind je groepen minderheden die bij elkaar wonen waar je heerlijk kunt eten zoals bijvoorbeeld in China Town in San Francisco of New York.

Specialiteiten in de Verenigde Staten van Amerika

  • Hamburgers
  • Cheesecake
  • Mac 'n Cheese
  • Gefrituurde kip
  • Supersized fries
  • Clam Chowder: Vissoep (meestal mossels) die door bijna heel Amerika verkrijgbaar is, in San Francisco wordt hij vaak geserveerd in zuurdesem brood.

Drinken in de Verenigde Staten van Amerika

  • Coca Cola, Starbucks koffie, milkshake.
  • De leeftijd waarop je alcohol mag drinken is 21 jaar.
Feestdagen en festivals in de Verenigde Staten van Amerika?
  • Groundhog day: Er zijn marmotten in het hele land die voorspellen hoeveel weken het zal duren voordat de lente arriveert.
  • Fourth of July: 4 juli is de dag dat de declaration of independence (onafhankelijkheidsverklaring) getekend is. Dit is dé nationale feestdag van de Verenigde Staten. Met overdag optochten en ’s avonds vooral in de grote steden vuurwerk en feest.
  • Veteranen zijn belangrijk voor Amerikanen en elk jaar op 11 november worden ze bedankt en herdacht. Tijdens Veteran's Day zijn parades en kransleggingen door het hele land.
  • Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop ze dankbaar zijn voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Deze feestdag wordt gevierd op de vierde donderdag van november. Op het menu staat: kalkoen.
Communiceren in de Verenigde Staten van Amerika?
  • In de Verenigde Staten wordt Amerikaans-Engels gesproken, en Spaans op plekken waar veel Hispanics wonen.

Voorbereidingen en veiligheidszaken voor de Verenigde Staten van Amerika?

  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.
  • De Verenigde Staten zijn over het algemeen veilig, vermijd wel bepaalde delen van grote steden; die kunnen onveilig zijn. De overgang tussen goede en slechte wijken is heel abrupt.
  • Let daarnaast goed op je spullen, laat waardevolle spullen bijvoorbeeld niet achter in je huurauto.

Natuurgeweld in de Verenigde Staten van Amerika

  • Amerika heeft bijna het hele jaar last van bosbranden, dit kan als je met de auto reist gevaar opleveren.
  • Het orkaanseizoen is van juni tot en met november.
  • Orkanen komen vooral voor aan de zuid-oostkust. Let goed op het weerbericht.

Verzekeringen voor de Verenigde Staten van Amerika

  • Voor de Verenigde Staten van Amerika gelden vaak aparte regels als het gaat om je reisverzekering of je zorgverzekering.
  • Dit heeft deels te maken met de hoge zorgkosten, en deels met de kans dat je aansprakelijk kan worden gesteld  (claimcultuur).
  • In het algemeen is het verstandig om even advies aan te vragen 

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in de Verenigde Staten van Amerika?

Waarom in de VS gaan studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?

  • Omdat je aan de beste universiteiten ter wereld kan studeren of stagelopen.
  • Omdat je merkt hoe is als er ergens hard gewerkt wordt zonder klagen.
  • Omdat je je kwaliteiten verder te ontdekt en stimuleert.
  • Om een tijdlang in het buitenland te zijn en in je levensonderhoud te kunnen voorzien.
  • Om de sportcultuur te ervaren die vrij uniek is in de wereld.
  • Om je te werken in een land waar je je makkelijk verstaanbaar kan maken.
  • Omdat je je netwerkskills kan verbeteren en een breed professioneel netwerk kan opbouwen.

Waar moet je op letten?

  • Dat de hierarchie een belangrijker rol speelt dan in Nederland.
  • Dat men minder direct is, minder snel kritiek zal geven op het werk. 
  • Dat je collega's makkelijk ontslagen kunnen worden (en jij daar ook invloed op kan hebben).
  • Dat je werkdagen lang zijn, de pauzes zelden worden genomen, en de lunch vaak achter je bureau is.
  • Dat vakanties in de VS in het algemeen beperkt zijn tot een week of twee.
  • Dat je met je collega's makkelijk, oppervlakkig, contact maakt.
  • Dat je kledingstijl past bij de rest van je organisatie, in het algemeen iets minder formeel dan in Europa.

Verder lezen?

Wonen in de Verenigde Staten, lang in de Verenigde Staten verblijven of emigreren?

Waarom in de VS gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?

  • Omdat er veel kansen zijn voor het ontwikkelen van een nieuwe carrière.
  • Omdat er een de diversiteit is aan culturen, gewoonten en tradities.
  • Omdat de kwaliteit van onderwijs hoog is.
  • Omdat er een groot ondernemersklimaat heerst, waar ondernemerschap hoog in het vaandel staat.
  • Omdat je toegang hebt tot de meest moderne technieken. 
  • Omdat er veel netwerkevenementen zijn in allerlei sectoren, waar je je netwerkvaardigheden kan vergroten. 
  • Omdat de kwaliteit van leven goed is mits je geld hebt. 
  • Omdat de mensen erg vriendelijk zijn. 
  • Omdat je echte persoonlijke vrijheid kan ervaren.
  • Omdat er enorm veel te beleven is in de natuur en er een grote outdoorcultuur heerst. 

Waar moet je op letten?

  • Dat er evenwichtskunsten nodig zijn om balans te houden tussen werk en privé.
  • Dat de kosten voor levensonderhoud stevig zijn.
  • Dat de verschillen in cultuur (wapens, harde politeike klimaat) ook donkere kanten met zich meebrengt.
  • Dat in de gezondheidszorg de kosten die je maakt in een ziekenhuis gierend kunnen oplopen.
  • Dat je zonder goede (internationale) ziektekostenverzekering je Amerikaanse roulette speelt.

Verder lezen?

Reizen door, wonen in of emigreren naar Zuid-Amerika

Reizen door, wonen in of emigreren naar Zuid-Amerika

  • Eindeloze witte stranden, ruige gletsjers, dichtbegroeide regenwouden en actieve vulkanen. Deze natuurlijke wonderen bevinden zich allemaal in Zuid-Amerika. Samen met de eeuwenoude inheemse culturen zoals die van de Inca's, het koloniale verleden van het continent en de warme Spaans- en Portugeestalige bevolking, heeft Zuid-Amerika alles te bieden voor een indrukwekkende reis.
  • In het noordwestelijke gebied van Zuid-Amerika kun je een extreme verscheidenheid aan culturen en natuur ervaren.
  • Colombia alleen al heeft een enorme diversiteit aan culturen, prachtige berglandschappen, historische steden en tropische stranden.
  • Peru en Bolivia zijn landen met inheemse culturen zoals de Inca's. Deze kun je op zijn puurst ervaren in Cuzco en de bekende oude ruïnes van Machu Picchu.
  • In Venezuela bevindt zich de Ángel waterval, die, met bijna een kilometer, de hoogste waterval ter wereld is.
  • En dan heb je nog het relatief kleine land Ecuador waar je een grote verscheidenheid aan natuur vindt. Van actieve vulkanen, tot watervallen en de jungle.
  • De Guyana's, waaronder de voormalig Nederlandse kolonie Suriname, vormen de kleinste landengroep van het continent. Door het koloniale verleden is hier een grote verscheidenheid aan culturen te vinden. Zo zijn culturen vermengd met Aziatische, Afrikaanse, Nederlandse en Franse elementen.
  • Brazilië is veruit het grootste land van Zuid-Amerika dat voor het grootste gedeelte bestaat uit het Amazone regenwoud met nog verschillende onaangetaste stammen. Door de temperamentvolle en kleurrijke cultuur is er altijd wat te beleven in de Portugeestalige Braziliaanse steden, zoals Rio de Janeiro en São Paulo en kun je ook zo weer de rust opzoeken op idyllische witte stranden.
  • In de Zuidkegel van Zuid-Amerika bevindt zich het gebied Patagonië dat een ware must is voor de avonturier. Hier vind je zowel uitgestrekte vlaktes als de imposante bergtoppen van de Andes. Er wordt gezegd dat je hier op één dag alle soorten klimaten kunt ervaren. Wil je weer een klein beetje Europa ervaren, dan moet je naar Buenos Aires in Argentinië. De Spanjaarden hebben hier hun voetafdruk sterk achtergelaten. Daarnaast is er de stad Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld, van waaruit je kunt oversteken naar Antarctica.

Bestemming Zuid-Amerika?

JoHighlights in Zuid-Amerika

  • Spreek je een woordje Spaans of Portugees dan is het contact met de lokale bevolking één van de aantrekkelijke aspecten.
  • Het Zuid-Amerikaanse temperament zorgt ervoor dat er vaak meer leven in de brouwerij is dan in andere delen van de wereld.
  • De imposante natuurgebieden liggen soms relatief dichtbij elkaar (Amazone jungle en Andesgebergte)
  • Ervaar, hikend in het droge seizoen of per bootje in het regenseizoen, de natuur in haar meest biodiverse en rauwste vorm in het Amazonegebied. Dit grootste tropische regenwoud op aarde is uitgestrekt over wel negen landen.
  • Trek door de hoge bergtoppen van de Andes en ontdek Lake Titicaca en de oude Incastad Machu Picchu, die pas in de twintigste eeuw is ontdekt. De Inca-trail door de heilige valleien is één van de bekendste en mooiste routes.
  • Ontdek inheemse culturen zoals de Inca's en Uros in Peru en verschillende stammen, zoals de Yanomami in het Amazonegebied.
  • Zuid-Amerika is één van de meest muzikale continenten. Dans de Braziliaanse Samba of smelt weg bij de sensuele muziek, Bossa nova. Ga naar Colombia voor de meest ritmische salsa en naar Argentinië voor de temperamentvolle tango. Of ervaar de inheemse muziek uit de Andes, Musica Folklorica, met de panfluit in de hoofdrol.
  • Zuid-Amerika heeft een prachtige collectie aan Atlantische, Pacifische en Caribische zandstranden. Pak een golf in Punto del Diablo (Uruguay) of feest op het Ipanema strand (Brazilië).
  • Droom weg bij de meest geheimzinnige mysteries, zoals de Nazca lijnen in Peru, de starende Moai-beelden op Paaseiland (zie Chili) en de berg Roraima in Venezuela.
  • Ontdek de altijd bruisende stad Rio de Janeiro in Brazilië. Struin langs de boulevard van Copacabana en dans op de samba in de favelas. Vooral tijdens carnaval is Rio een welbekende hotspot.

JoHotspots in Zuid-Amerika

  • San Pedro de Atacama, woestijndorp met excursiemogelijkheden naar: de zoutvlakte, stomende geisers en bijzondere rotslandschappen (Chili).
  • Cuzco is de oude Incastad waar je uren kunt verdwalen tussen de kleurrijke marktjes en wollige alpaca's & de oude stad Arequipa (Peru).
  • Baños: bekend om de thermale bronnen, maar ook een prachtige omgeving waar veel toeristen mountainbiken, wandelen, raften en feesten; Vilcabamba: westerse en moderne plaats met relaxte sfeer en omgeven door mooie landschappen (Ecuador).
  • Ontdek de altijd bruisende stad Rio de Janeiro, Brazilië. Struin langs de boulevard van Copacabana en dans op de samba in de favelas. Vooral tijdens carnaval is Rio een welbekende hotspot.
  • Choroni, populaire strandbestemming (Venezuela).
  • Cartagena, sfeervol en romantische plek, vol met typische casseien-straatjes en balkons met bougainville, omringd door oude stadsmuren. De Oude Stad is UNESCO werelderfgoed (Colombia).
  • De Europees ogende stad Buenos Aires (Argentinië) is de stad van de tango, grillkeukens en een hoop Spaanse invloeden.
  • De Galápagos eilanden (zie Ecuador) zijn een must voor de natuurliefhebber. Hier vind je veel unieke diersoorten zoals enorme schildpadden, leguanen en blauwvoetgenten.
  • De Iguazú watervallen zijn een geheel van 2,7 kilometer brede en 82 meter hoge watervallen. Dit is een waar natuurspektakel op de grens tussen Argentinië en Brazilië.
  • Ontdek Salar de Uyuni in Bolivia, 's werelds meest uitgestrekte zoutvlakte.

Advies voor Zuid-Amerika

  • Het grootste uitdaging op de gringo trail (van Mexico naar Peru en verder) is de grens tussen Panama en Colombia: de Darién Gap ofwel Tapón del Darién (Spaans). Het is een groot en moeilijk begaanbaar gebied bestaande uit moerasland en oerwoud. Het wordt wel aangemerkt als de grens tussen Centraal- en Zuid-Amerika. Door de Darién lopen geen wegen, waardoor het gebied een onderbreking van 110 kilometer vormt in de Pan-Amerikaanse weg. Het is lastig te doorkruisen, omdat er geen wegen bestaan. 

Geldzaken in Zuid-Amerika

  • Het is verstandig om op meerdere manieren te kunnen betalen.
  • Natuurlijk heb je de lokale munteenheid nodig. Elk land heeft zijn eigen munteenheid. Het is verstandig om op meerdere manieren te kunnen betalen. Neem ook dollars of euro's mee voor als je niet kunt pinnen.
  • Daarnaast is een creditcard erg handig om bij je te hebben.
  • Zorg wel dat je altijd US dollars of euro's in je moneybelt hebt, voor het geval je geen geld kunt opnemen.
  • Money Transfer: De Money Transfer-steunpunten kunnen je uit de brand helpen als je een keer in grote problemen komt, omdat je van alles bent beroofd of omdat je creditcard of pinpas is ingeslikt door een slecht werkende automaat.

Vertrektijd voor Zuid-Amerika

  • Zuid en Midden-Amerika zijn klimatologisch om gek van te worden of je er juist niets van aan te trekken.
  • Zuid-Amerika is klimatologisch zeer gevarieerd vanwege het uitgestrekte landschap. Zo is het in het noorden tropisch in de omgeving van het Amazonegebied, langs de westkust en het zuiden erg droog en het gebied van de Andes heeft een koud klimaat.
  • Het Amazonegebied kent maar een kort droog seizoen in de meeste gebieden. De rest van de periodes regent het vaak.
  • Patagonië dat zich uitstrekt over de landen Argentinië en Chili kent veel verschillende klimaten. Zo heeft het gebied een landklimaat, zeeklimaat en een ijsklimaat. Hoe lager je komt hoe kouder het wordt.
  • Hou rekening met de weersomstandigheden tijdens het plannen van je trip. Zie de beste en slechtste reistijd en reisperiode in Zuid-Amerika

Vervoer in Zuid-Amerika

  • Door de te overbruggen afstand is vliegen de snelste en makkelijste manier om overal in Zuid-Amerika te komen. 
  • Eénmaal daar is het makkelijkste en goedkoopste vervoersmiddel de bus. Maar er zijn ook vluchten en treinreizen.

Trein

  • Treintransport is er nog maar relatief weinig in Zuid-Amerika, maar de lijnen die nog open zijn, zijn zeker de moeite waard. Per trein kun je de schoonheid van de verschillende landschappen beleven.
  • Zo zijn er routes als Curitiba – Paranaguá (Brazilië), Puno-Juliaca-Cuzco (Peru), Salta- Polvorilla (Argentinië), Riobamba – Sibamba (Ecuador).
  • De kwaliteit van deze treinen variëren van redelijk snel en luxe zoals in Chili en Argentinië tot hele langzame treinen met veel stops en heel veel drukte.

Bus

  • Het makkelijkste en goedkoopste transportmiddel in Zuid-Amerika is de bus. Kijk voor terminal de autobuses of terminal de ómnibus, waarvan veel bussen vertrekken en arriveren.
  • Het comfort en de kwaliteit van de bus varieert van bijna kale en met mensen en dieren volgepropte bussen in de Andes tot luxueuze bussen inclusief eten, drinken en entertainment.
  • Voor de lange busritten zijn er ook slaapbussen. In de Spaanstalige landen wordt dit coche-cama of bus-cama genoemd. En in Brazilië leito genaamd.

Budget voor reizen en backpacken in Zuid-Amerika

  • Reizen door Zuid-Amerika is in de meeste gebieden goedkoper dan reizen door Europa, behalve in Argentinië en Chili. Gebieden als Peru en Bolivia zijn meestal een stuk goedkoper.
  • Reken er op dat je tussen de 15 tot 40 euro per dag kwijt bent.
  • Een biertje kost je tussen de 0,60 euro en 2,50 euro.
  • Een simpele maaltijd hoeft soms niet meer te kosten dan 8 euro. Uiteraard is het per land nog erg verschillend.

Slapen, eten & drinken in Zuid-Amerika

  • Accommodatie is gemiddeld wat duurder dan in Azië (de dollar heeft ook hier invloed).
  • Slapen: kamperen, hostels, middenklasse hotels, pensions en ecolodges.
  • De meeste backpackers verblijven tijdens hun reis in hostels. Het is een relatief goedkope manier van overnachten. Daarnaast is het vaak een goede plek om medereizigers te ontmoeten en tips uit te wisselen.
  • In de meeste landen zijn redelijk goede middenklasse hotels te vinden. Zoals posados in Venezuela.
  • Een tent meenemen kan kosten besparen (met name in landen als Argentinië en Chili). Er zijn veel campings te vinden.
  • Als je wilt gaan wildkamperen is het veiliger om dit in een nationaal park te doen. Vraag wel eerst toestemming.
  • In het Amazonegebied kun je vaak ecolodges vinden, deze worden steeds populairder. Zo kun je bijvoorbeeld hoog in de bomen slapen.
  • De hygiëne en kwaliteit van de slaapplekken kunnen heel erg verschillen. Een (geïmpregneerde) lakenzak of in de koudere gebieden een slaapzak en je eigen (geïmpregneerde) klamboe zijn dan ook handig om mee te nemen.
  • Een reishangmat bij je hebben kan op sommige plekken erg handig zijn.

Eten

  • Het eten is zeer gevarieerd en vaak aangepast aan de omgeving in Zuid-Amerika. Zo eet men in het Andesgebied veel koolhydraatrijk voedsel en langs de kust veel vis, groentes en fruit.
  • Van soep met quinoa in Bolivia tot tamales in Colombia en van gegrilde cavia in Peru tot churrascaria in Brazilië.

Drinken

  • Drink geen kraanwater. En vermijd voor zover mogelijk ook ijsblokjes.
  • Probeer één van de versgeperste fruitsappen.
  • Alcohol is gewoon te verkrijgen. Bekende bieren zijn Quilmes, Brahma, Aguila en Escudo.
  • Andere typische drankjes zijn de caipirinha uit Brazilië, Chileense wijn, Peruaanse Pisco, en caña uit Paraguay.

Communiceren in Zuid-Amerika

  • In de meeste landen spreekt men Spaans of Portugees. In bepaalde gebieden wordt er ook een lokale inheemse taal gesproken zoals Quechua door de Inca's.
  • Spreek je geen Spaans (of Portugees in Brazilië) dan moet je wel erg goed met je handen en voeten kunnen praten om je te redden.
  • In Zuid-Amerika kan je dagenlang rondtrekken (verkeerde bus in en verkeerde bus uit) voordat je iemand tegenkomt aan wie je iets simpels in het Engels kan vragen. Spaans leren dus, al is het maar een paar woorden.

Voorbereidingen voor Zuid-Amerika

  • Tijdens je wereldreis of je werkzaamheden in het buitenland wil je je zo min mogelijk zorgen maken over je gezondheid en allerminst ziek worden. Toch zijn er in alle verre landen andere bacteriën en ziekten aanwezig die voor veel problemen kunnen zorgen.
  • Vooraf kun je zorgen voor de juiste inentingen tegen bijvoorbeeld hepatitis en buiktyfus en tijdens je reis kun je voorzorgsmaatregelen treffen door onder andere een goede klamboe en goede hygiëne.
  • Kijk goed welke gezondheidsmaatregelen per land gelden en welke inentingen je nodig hebt en let er ook op dat het vaak verplicht wordt gesteld om bepaalde inentingen te hebben om een land binnen te komen.
  • Daarnaast zijn er allerlei kleine ongemakken zoals diarree of een schimmelinfectie waar je je vooraf niet tegen kan weren. Diarree remmers, ORS (tegen uitdroging) en een goede medische kit zijn zaken die tot je medische uitrusting moeten behoren en je veel ellende kunnen besparen.
  • Mocht je toch in het buitenland naar een dokter of het ziekenhuis moeten, kijk of je iemand mee kunt nemen die voor je vertaalt zodat je weet wat er aan de hand is en hoe ze je willen gaan behandelen.

Algemeen

  • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties.
  • Voor veel landen worden de volgende vaccinaties aangeraden ongeacht de verblijfsduur:
  • DTP (Difterie, Tetanus & polio)
  • Hepatitis A
  • Buiktyfus
  • Gele koorts

Langer verblijf

  • Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden over het algemeen de volgende vaccinaties aangeraden:
  • Hapatitis B
  • Rabiës
  • Tuberculose

Overig

  • Als je op hoogte verblijft houdt dan rekening met het risico op hoogteziekte.
  • Voor een aantal landen is een gele koorts vaccinatie verplicht indien je reist via een land waar gele koorts voorkomt.
  • Er komt zowel malaria, Chikungunya, als dengue voor in Zuid-Amerika, dus neem goede maatregelen. Je kunt malariapillen slikken, neem een goede klamboe mee en gebruik DEET.

Veiligheidszaken in Zuid-Amerika

  • Check de algemene JoHo veiligheidstips voor op reis, want het is een levendige regio waarbij je op je tellen moet passen.
  • In Zuid- en Midden-Amerika zijn backpackers wel eens slachtoffer van slashers. Terwijl je rugzak even onbeheerd wordt achtergelaten, wordt ongemerkt je rugzak opengesneden en haalt men er spullen uit. Soms word je ondertussen afgeleid doordat er iemand tegen je aanloopt of een gesprek aanknoopt. Je kan je hier tegen beschermen door een Pacsafe (die je kan krijgen in de JoHo support centers) om je rugzak te doen. Je kunt daaroverheen weer flightbag of raincover doen, zodat je extra beveiliging niet direct opvalt. Een flightbag/raincover is sowieso aan te raden. Daarnaast heeft Pacsafe nu ook daypacks die slashproof zijn en die je ook nog ergens aan kan bevestigen (wat bijvoorbeeld erg handig is als je een laptop bij je hebt of een keer je ogen dicht wilt kunnen doen).
  • Zuid-Amerika kent zeker enige gevaren voor de reiziger. Maar met de juiste voorbereiding en een gezond verstand weet je deze gevaren te vermijden.
  • Laat de angst om opgelicht te worden of dat er dingen gestolen worden tijdens je reis niet overheersen. Een open blik naar de lokale bevolking en de voldoening van een spontane ontmoeting hoef je, naar eigen inschatting natuurlijk, niet uit de weg te gaan.
  • De actuele veiligheidssituatie in Zuid-Amerika kun je vinden op het reisadviezen onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel. Let wel, bij een reisadvies voor Zuid-Amerika of een ander land wordt regelmatig het zekere voor het onzekere genomen. Ben je een ervaren reiziger of heb je ter plaatse connecties, maak dan ook zeker nog een eigen inschatting van de situatie in de regio.
  • 's Nachts sluiten van ramen en deuren van je hotelkamer, bij voorkeur met je eigen sloten, soms wordt er door de medewerkers van hotels ook gestolen. Dus gebruik een kluis voor kostbare spullen.
  • Het is raadzaam om je bagage met sloten af te sluiten als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist.
  • Kidnappings komen nog wel eens voor. Neem de duidelijk herkenbare, officiële taxi's. Laat je verblijf een taxi bellen en ga nooit in een taxi met al een persoon erin. Neem 's nachts niet alleen een taxi.
  • Wees voorzichtig met het aannemen van eten en drinken van vreemden. Vergiftiging komt wel eens voor. Let vooral op je drankje in uitgaansgelegenheden.
  • Het spreekt voor zich dat je je niet moet inlaten met drugssmokkel: de maximumstraf is de doodstraf, terwijl je sowieso van twintig jaar cel verzekerd bent.
  • Dronkenschap verhoogt logischerwijs ook de kans dat je als makkelijke prooi wordt gezien.
  • Houd je cash dat je die dag gaat uitgeven gescheiden van je pasjes, paspoort, tickets en andere belangrijke zaken.

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Zuid-Amerika?

Wonen in Zuid-Amerika, lang in Zuid-Amerika verblijven of emigreren?

Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

Activiteiten in het buitenland, actief op reis en avontuur tijdens het backpacken Avontuurlijke expedities - Culturele cursussen - Ecotours - Educatieve trainingen - Outdooractiviteiten - Sportieve activiteiten -Stage - Vrijwilligerswerk - Werkzaamheden - Wildlifetrips Inhoud o.a.: Wat zijn inspirerende activiteiten in het buitenland? Wat is het en waar kan je beste heen?: onder andere bergsport, beschermen en verzorgen van dieren,...... lees verder op de pagina
Reizen en backpacken in het buitenland

Reizen en backpacken in het buitenland

Reizen maken en backpacken in het buitenland en Vragen en antwoorden over backpacken in Azië, helpen in Afrika, werken in Australië, trekken door Europa en chillen in Zuid-Amerika Reisbestemming kiezen in het buitenland Waarheen en wanneer kan je het beste op reis, op vakantie of activiteiten in het buitenland doen? Hoe kan je het beste een reisbestemming kiezen? Beste reistijd...... lees verder op de pagina
Reisbagage en artikelen uitkiezen en meenemen voor backpacken, reizen en vakantie
Beste reistijd voor weer, klimaat en activiteiten in het buitenland
Contact en respect op reis en in het buitenland

Contact en respect op reis en in het buitenland

Contact maken en respect tonen op reis en in het buitenland Afdingen - Kleding kiezen - Omgaan met bedelaars, ongelijkheid en armoede Taal leren - Taboes begrijpen - Tradities respecteren Inhoud o.a.: Wat is de impact van toerisme als je gaat reizen of backpacken? Wat kan je doen om je respectvol en tolerant op reis te zijn Hoe ga je...... lees verder op de pagina
Culture Shock en heimwee voorkomen bij reizen en wonen in het buitenland
Geld regelen in het buitenland en kosten besparen tijdens reizen en backpacken
Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?

Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?

Gevaarlijke situaties en rampen in het buitenland voorkomen en problemen op reis oplossen Oplossingen, waarschuwingen en adviezen voor bagageproblemen, geldproblemen, gezondheidsproblemen, natuurrampen, negatieve reisadviezen, noodsituaties, ongelukken. organisatieproblemen, traumatische gebeurtenissen, verloren reisdocumenten en het voorkomen van diefstal en gevaar van wilde dieren Wat moet je doen bij een noodsituatie in het buitenland? Wat zijn de nood- en alarmnummers van banken, alarmcentrales,...... lees verder op de pagina
Gevaarlijke ziektes herkennen op reis en zorg in het buitenland regelen
Natuur beschermen en duurzaam reizen

Natuur beschermen en duurzaam reizen

Duurzaamheid, milieubescherming en natuur beschermen op reis en in het buitenland Bewust reizen - Ecovriendelijk backpacken - Fair vrijwilligerswerk - Duurzaam werken Inhoud : o.a: Wat zijn de beste tips om duurzaam en milieuvriendelijk te reizen en te backpacken? Wat is natuur, en wat betekent 'de natuur'? Wat betekent duurzaamheid en waar gaat duurzaamheid over? Wat is het milieu en...... lees verder op de pagina
Slaapplekken zoeken en pitten in het buitenland

Slaapplekken zoeken en pitten in het buitenland

Accommodaties vooraf boeken of zelf een pitplek zoeken in het buitenland? Slapen en slaapplekken tijdens het reizen en backpacken: van beachhutten, bed and breakfasts, dorms, ecolodges, guesthouses, safarikampen tot andere accommodaties Inhoud: o.a. Waar kan je overnachten en pitten op reis en in het buitenland? Waar moet je aan denken bij je overnachting op reis of in het buitenland? Neem...... lees verder op de pagina
Reisdocumenten regelen, visum halen en paspoort checken

Reisdocumenten regelen, visum halen en paspoort checken

Reisdocumenten en administratieve zaken bij reizen en backpacken Inhoud Wat is een paspoort en waar moiet je op letten bij de douane? Wat moet je doen als je paspoort kwijtraakt in het buitenland? Wat is een noodpaspoort of laissez-passer en hoe kan je het aanvragen?
 Wanneer moet wel en niet je paspoort afgeven? Wanneer voldoet de identiteitskaart niet? Is een...... lees verder op de pagina
Reis en vakantiebestemming kiezen

Reis en vakantiebestemming kiezen

Reisdoel, activiteit of vakantiebestemming zoeken en uitkiezen Inhoud: o.a Hoe kies ik een bestemming voor een reis of vakantie? Hoe kan je het klimaat of de kosten checken? Hoe kan je per land en bestemmingen checken? Welke bestemming in het buitenland kan je het beste uitkiezen voor: kort weg in het najaar met aangenaam weer zonder jetlag of in de...... lees verder op de pagina
Reisgenoten en reisgezelschap kiezen: van solo, duo tot groep
Reisverzekeringen vergelijken, kiezen en afsluiten voor korte trip, lange reis of vertrek naar buitenland

Reisverzekeringen vergelijken, kiezen en afsluiten voor korte trip, lange reis of vertrek naar buitenland

Reisverzekeringen vergelijken, kiezen en afsluiten voor activiteiten en bestemmingen in het buitenland van kortlopend reisverzekeringen tot doorlopende reisverzekeringen, van reisverzekering voor backpackers tot wereldreisverzekering Inhoud: reisverzekeringen Verzekeringen vergelijken voor activiteiten in het buitenland ? Verzekeringen vergelijken voor backpacken in het buitenland? Verzekeringen vergelijken voor digital nomads en working nomads? Verzekeringen vergelijken voor emigratie en wonen in het buitenland? Verzekeringen vergelijken...... lees verder op de pagina
Ultieme meeneemlijst voor reizen en backpacken

Ultieme meeneemlijst voor reizen en backpacken

Meeneemlijsten, paklijsten en checklists voor backpacken, stage, studie, vrijwilligerswerk, werk en lang verblijf in het buitenland Inpaklijsten en checklists per artikel Wat neem je wel en wat neem je niet mee met betrekking tot identificatie, geld en papieren, reiskleding, antimuggenkleding, bescherming voor het lijf, verzorging en hygiëne, eten en drinken, communiceren en techniek op reis, inpakken en bagage beschermen, buiten...... lees verder op de pagina
Vervoer en transport op reis en in het buitenland

Vervoer en transport op reis en in het buitenland

Vervoer en transport op reis en in het buitenland Reizen en backpacken per boot, boemel, bus, fiets, motor, scooter, taxi, trein, vliegtuig Inhoud: o.a. Wat zijn de mooiste routes in de wereld per auto en motor? Waar moet je aan denken bij het reizen per auto? Waar moet je aan denken bij het liften? Wat neem je wel en wat...... lees verder op de pagina
Wereldreis maken en lang op reis als backpacker, globetrotter of nomad
Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

Zorg verzekeren bij vertrek naar het buitenland voor lange duur

Je Nederlandse zorgverzekering en je ziektekosten verzekeren bij vertrek naar het buitenland: van dekking tot geldigheid, van opzeggen tot opschorten, en van overstappen tot alternatief regelen Inhoud: De Nederlandse zorgverzekering en vertrekken naar het buitenland Basiszorgverzekering & Vertrek naar het buitenland Wanneer vervalt de dekking van je zorgverzekering als je naar het buitenland vertrekt? Wanneer mag of moet je je...... lees verder op de pagina

Relaties van het thema: Latijns- en Noord-Amerika

Landen en steden in de regio

Ben je voldoende verzekerd als je gaat reizen of backpacken in Latijns- en Noord-Amerika?
Ben je verzekerd voor aansprakelijkheid, bijzondere sporten en activiteiten, bagage, medische kosten, ongevallen, rechtsbijstand, SOS hulp, werken of vrijwilligerswerk?

 

Hoe vind je een verzekering voor Latijns- en Noord-Amerika, met dekking die past bij backpacken en jouw activiteiten?

Om een goed en passend verzekerd te zijn stel je jezelf een paar kernvragen:

  1. Is de reis naar Latijns- en Noord-Amerika en je terugkomst voldoende gedekt?
  2. Ben je voor, tijdens, en na je activiteiten in Latijns- en Noord-Amerika voldoende gedekt?
  3. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit in Latijns- en Noord-Amerika?
  4. Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten in in Latijns- en Noord-Amerika?

Waar moet je op letten als je een verzekering kiest als je gaat backpacken in Latijns- en Noord-Amerika?

JoHo adviseert iedereen die gaat backpacken, of op reis gaat, dat:
  • ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen.
  • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
  • ze verzekerd zijn voor SOS-kosten en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen, of de directe familie, gebeurt.
  • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In veel landen kunnen de zorgkosten hoger zijn dan in Nederland.
  • ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
  • ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
  • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
  • ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.

Waarbij het met name van belang is dat de medische kosten goed zijn gedekt, dat er voldoende dekking is tijdens de sporten en activiteiten die worden uitgeoefend, en dat de dekking voor SOS kosten en vervroegde terugkeer goed is geregeld.

Uit welk soort verzekeringen kan je kiezen?

 

Backpacken in het buitenland

Waar moet je aan denken als je gaat backpacken of rondtrekken?

Reizen en backpacken voorbereiden
JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken