Handbagage regels: wat is verboden in je handbagage, en wat mag je meenemen in het bagageruim van een vliegtuig?
- Wat mag je niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?
- Mag je zakmes of scheermes mee in de handbagage van het vliegtuig?
- Mag je een nagelvijl, schaar of scherp voorwerp meenemen in je handbagage?
- Mag je water, drank, tandpasta of vloeistof meenemen in de handbagage als je gaat vliegen?
- Mag je een flesje water dat je in de winkel op de luchthaven hebt gekocht opdrinken in het vliegtuig?
- Mag je eten en voedsel meenemen het vliegtuig in?
- Mag je vloeibare medicijnen of pillen als paracetemol meenemen in je handbagage van het vliegtuig?
- Mag je batterijen of apparaten op lithiumbatterijen meenemen in je handbagage of in het bagageruim?
- Wat mag niet in de handbagage, maar wel in de ruimbagage?
- Hoe kan je een harpoen, pistool of pepper spray meenemen in een vliegtuig?
- Wat mag je echt niet meenemen in een vliegtuig en als je gaat vliegen?
- Welke producten vallen onder de douaneregels en mag je ook niet meenemen?
- Wat mag buiten Europa niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?
Wat mag je niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?
- In principe mogen voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden niet mee in de handbagage van een vliegtuig. Dat wil zeggen dat er beperkingen zijn voor vloeistoffen, gels, scherpe voorwerpen en echt gevaarlijke spullen als wapens
- De keuzes die worden gemaakt bij wat je wel en niet mee mag nemen zijn nogal willekeurig, en met name gericht op het idee van een veilig gevoel.
- De meeste van de voorwerpen die niet in je handbagage mogen, kunnen wel mee in de ruimbagage, met uitzondering van spullen die als echt 'gevaarlijk' worden gezien.
- De spullen die in beslag worden genomen bij de douane ben je in het algemeen gewoon kwijt. Dus het is een goed idee om toch aandacht te besteden aan wat je wel en niet in je handbagage stopt, wat je in je ruimbagage doet, en wat je toch maar niet meeneemt.
Mag je zakmes of scheermes mee in de handbagage van het vliegtuig?
- De regels rondom het meenemen van messen in vliegtuigen lijken heel duidelijk. Messen met een lemmet langer dan 6 cm zijn verboden, en daaruit kan je opmaken dat kortere messen (kleine zakmesjes met een lemmet kleiner van 6 centimeter) wel toegestaan zijn.
- Losse scheermesjes of scheerbladen zijn niet toegestaan maar wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad kunnen weer wel.
- Het douanepersoneel behoudt zich altijd het recht voor om alsnog “om veiligheidsredenen” artikelen te kunnen weigeren.
- Het komt geregeld voor dat messen en scharen met een korter blad worden ingenomen, dus neem voor de zekerheid je zakmes of schaartje niet mee in je handbagage.
Mag je een nagelvijl, schaar of scherp voorwerp meenemen in je handbagage?
- Scherpe voorwerpen die als wapen kunnen dienen, mag je ook niet meenemen in je handbagage. Dit kunnen ook huis-tuin-en-keuken voorwerpen zijn!
- Dit is een beetje een idiote regel. Je mag zelf geen mes meenemen het vliegtuig in, maar vervolgens krijg je van het cabinepersoneel bij de maaltijd vaak wel gewoon een een mes en een vork . Bij sommige vliegmaatschappijen zelfs prima scherpe messen waar je je 'chicken or fish' goed mee kan snijden.. of andere dingen mee kan doen..
- Desalniettemin wordt er bij douane van alles uit je handbagage gehaald zoals:
- nagelvijltjes en scheermesjes
- creditcardmessen, cuttermessen, ijspriemen
- scharen met bladen langer dan 6 cm gemeten vanaf het scharnierpunt (en soms kleinere schaartjes)
- vechtsportmateriaal met een scherpe punt of rand, zwaarden en sabels e.d., breekijzers, boren en boorkoppen, gereedschap met een blad of schacht van meer dan 6 cm, zagen, soldeerlampen, penschietpistolen e.d.
- De een wat logischer dan de ander, maar met name bij schaartjes e.d goed opletten
- Parapluus vormen vaak ook een bron van wisselend beleid. De ene keer kan die gewoon mee, en andere keer beland die in bak voor in beslag genomen artikelen. Hoe scherper je paraplu des te sneller verdwijnt die in de bak.
Mag je water, drank, tandpasta of vloeistof meenemen in de handbagage als je gaat vliegen?
- Vloeistoffen, spuitbussen, gels, lotions, mengsels van vaste stoffen en vloeistoffen, tandpasta, haargel, dranken, smeerpasta's, soepen, siropen, parfum, scheerschuim, e.d. zijn alleen toegestaan in aparte verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
- 100 milliliter kan je vergelijken met een klein flesje zo groot als tussen je duim en je middelvinger. De meeste reisflesjes met verzorgingsmiddelen en zelfvulbare reisflesjes en potjes en vallen binnen deze maten.
- Samen moeten ze in theorie in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximaal 1 liter, waarbij de inhoud gemakkelijk in de plastic zak past en de zak volledig gesloten is. Dit lijkt in de praktijk wel mee te vallen. Al kan je wel beter binnen het maximum van die ene liter blijven.
- De vloeistoffen (alcoholische drank) die je in de winkels op de luchthaven koopt, worden verpakt in een speciale, verzegelde zak, die u pas mag openen op de plaats van bestemming.
- Babyvoeding (zowel melk als potjesvoeding) is toegestaan in de handbagage. De hoeveelheid is afhankelijk van wat men nodig heeft tijdens de vlucht. Bij de beveiligingscontrole kan men vragen de voeding te proeven om aan te tonen dat het om babyvoeding gaat.
Mag je een flesje water dat je in de winkel op de luchthaven hebt gekocht opdrinken in het vliegtuig?
- Het is in het algemeen toegestaan om water mee te nemen in het vliegtuig, als je het hebt gekocht nadat je de douane bent gepasseerd en het flesje dicht in je handbagage het vliegtuig mee in neemt. Ook je eigen waterfles kan je vaak achter de douane vullen in de toiletten of bij de waterpunten.
- De regel dat dit kan wordt echter niet overal zo toegepast of toegestaan. Dus om nou lurkend aan je waterfles langs de check-in het vliegtuig in te lopen, is meestal geen goed idee. De regels worden ook nogal eens aangepast aan het politieke klimaat. In het algemeen geldt dat als er ergens in de wereld een terrorist een wind laat, dat dan de regels strenger worden.
- De (alcoholische) drank die wordt verpakt in een speciale, verzegelde zak, die mag je pas openen op de plaats van bestemming.
Mag je eten en voedsel meenemen het vliegtuig in?
- Sommige vliegmaatschapijen doen er nogal commercieel over, en proberen te vermijden dat mensen eigen voedsel meenemen het vliegtuig in.
- Aangezien je soms uren moet wachten voordat je de kans krijgt om wat eten te krijgen of te kopen, bijvoorbeeld door turbulentie in het vliegtuig, kan je beter zelf in ieder geval wat snacks bij je te hebben. Zeker als je bijvoorbeeld diabetis hebt, of gewoon snel trek.
- Smmige belegsoorten of smeersels vallen onder de vloeistoffen regels, dus kan je dan niet in een potje of tube meenemen (wel op een voorgesmeerd broodje).
- Babyvoeding die je nodig hebt een baby bij je hebt mag altijd mee.
Mag je vloeibare medicijnen of pillen als paracetemol meenemen in je handbagage van het vliegtuig?
- Medicijnen die je tijdens een vlucht nodig hebt, mag je gewoon mee aan boord nemen.
- Je hebt officieel wel een bewijs nodig van je arts waarop staat dat het middel noodzakelijk is, al hangt het een beetje van het middel af of dat ook echt nodig is.
- Voedingssupplementen voor tijdens de vlucht zijn ook toegestaan.
- Voor niet-vloeibare geneesmiddelen gelden er in principe geen beperkingen , dus je doosje paracetemol is geen probleem.
- Maak je daarom gebruik van zelfbalancerende apparaten, vraag dan voor vóór vertrek toestemming aan je luchtvaartmaatschappij.
Mag je batterijen of apparaten op lithiumbatterijen meenemen in je handbagage of in het bagageruim?
- Een luchtvaartmaatschappij kan aanvullende regels stellen aan wat je wel of niet mee mag nemen het vliegtuig in. Dit geldt met name voor zaken als
- Lithiumbatterijen en powerbanks met een lithium accu
- Apparaten die werken op lithiumbatterijen, zoals Hoverboards, Airboards, Oxboards, E-skate- of E-Waveboards, en Batterij aangedreven koffers
- Beschadigde, defecte of uit de handel genomen draagbare elektronische apparaten
- Elektronische sigaretten – vaak alleen in handbagage
- De limieten voor deze producten worden vaak gegeven in de waarde Wh (Watt uur)
- Check hier dus de lijst van je eigen vliegmaatschappij.
Wat mag niet in de handbagage, maar wel in de ruimbagage?
- De al eerder genoemde vloeistoffen en gels zoals dranken, parfums, crèmes, lotions, tandpasta, siroop, mascara, lippenstift, deo, etc , de hoeveelheid overschrijden die toegestaan is in de handbagage
- Imitaties van vuurwapens, speelgoedgeweren, alle apparaten die projectielen kunnen afvuren zoals nietjes.
- Puntige of scherpe voorwerpen zoals scharen, skistokken, puntige wandelstokken, dartspijltjes.
- Stompe voorwerpen (golfstokken, baseballbats, hockeysticks, biljartkeus, knuppels, zware gereedschappen, vechtsportmateriaal).
- Handboeien, boemerang, zweep, hengel, max. 5 aanstekers of lucifersdoosjes, ijsschaatsen, schokdemper, gereedschap (breekijzers, zagen, boren, beitels).
Hoe kan je een harpoen, pistool of pepper spray meenemen in een vliegtuig?
- Wat mag er allemaal niet mee in je handbage?
- Alle types vuurwapens, zoals pistolen, revolvers, geweren, jachtgeweren, uchtdruk- en CO2-geweren, hagelgeweren en onderdelen van vuurwapens, met uitzondering van telescopische kijkers
- Alarmpistolen en startpistolen, ogen, kruisbogen en pijlen, harpoengeweren en speergeweren, katapulten etc.
- Speelgoedgeweren, replica- en imitatiegeweren die erg lijken op echte wapens
- Wil je een vuurwapen of munitie meenemen, dan moet je deze laten inchecken in je ruimbagage. Normaal gesproken moet je hier dan ook een vergunning voor laten zien.
Wat mag je echt niet meenemen in een vliegtuig en als je gaat vliegen?
- Verboden wapens
- Explosieve- en brandgevaarlijke stoffen zoals slaghoedjes, springstoffen, terpentijn, verfverdunner
- Gevaarlijke producten, oxidatiemiddelen en/of organische peroxiden (bleekmiddel)
- Toxische en besmettelijke stoffen
- Radioactief of corrosief materiaal, gassen (inclusief CO²-patronen voor o.a. het oppompen van fietsbanden)
- Grote hoeveelheden spuitbussen
- Grote hoeveelheden aanstekers
- Deze lijst is niet uitputtend, het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra regels heeft. Wil je iets zeker weten check dan ook altijd de lijst met voorwerpen die niet mee het vliegtuig in mogen van je eigen vliegmaatschappij
- Overigens kan de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren
- Apparaten die specifiek ontworpen zijn om te verdoven of te immobiliseren, mogen niet mee aan boord:
- aanstunguns, laserwapens en stroomstokkenpparaten om dieren te verdoven en te doden
- chemische stoffen, gassen en sprays, zoals mace, pepperspray, traangas, zuurspray en sprays om dieren te verjagen, waarmee personen kunnen worden uitgeschakeld of onschadelijk gemaakt e.d.
Welke producten vallen onder de douaneregels en mag je ook niet meenemen?
- Drugs en verdovende middelen, ook geen softdrugs!
- Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
- Beschermde dier- en plantsoorten
- Producten gemaakt van beschermde dier- en plantsoorten (bijv krokodillenleer of ivoren sieraden)
Wat mag buiten Europa niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?
- Bovenstaande regels zijn voornanelijk gebaseerd op de Europese vliegregels, daarbuiten kunnen andere regels van toepassing zijn.
- De meeste regels zijn wel wereldwijd toepasbaa , of op elkaar lijkend maar overal kam je verrassingen tegenkomen'
- In Azie mag je geen Doerian vrucht mee mag nemen in het vliegtuig vanwege de stankoverlast en is vaak de selfiestick is verboden. Dat laatste is dan wel weer fijn gezien de mate van gebruik in sommige Aziatische landen.
- In verschillende landen gelden verschillende regels voor het meenemen van vis, vlees en zuivel, fruit of noten. Check de lokale regels voordat je gaat vliegen of accepteer dat ze geweigerd worden. Bij te grote hoeveelhedem loop je ook boeterisico's.
- Afhankelijk van het land van je bestemmingen en vertrekpunt kunnen ook de regels omtrent foto's en teksten waarbij mensenrechten worden geschonden, of waarbij (te) expliciete beelden worden getoond, voor problemen zorgen.