Overtuigend zijn?

 

Competenties, kwaliteiten, karaktertrekken en signalen ontdekken of ontwikkelen

 

van vaardigheden verbeteren tot verder verdiepen

van vacatures verkennen tot vertrekken naar het buitenland

van studiehulp tot samenvattingen over: Overtuigend zijn

Overtuigend zijn

Wat is overtuigend zijn?

Wat is overtuigend zijn?

Wat is overtuigend zijn?

  • Overtuigend zijn is wanneer je iemand met de juiste argumenten, op het juiste moment en met een passende stijl, zover krijgt dat hij of zij achter jouw idee of voorstel gaat staan
  • Om te kunnen overtuigen zal je moeten kunnen argumenteren, omgaan met de standpunten van de ander en voorstellen er doorheen moeten krijgen
  • Vormen van overtuigingskracht  zijn overwicht hebben, over assertiviteit beschikken, conflicten kunnen hanteren, kunnen onderhandelen en kunnen beïnvloeden
Wat is overtuigend zijn, onderhandelen en conflicten hanteren als competentie?

Wat is overtuigend zijn, onderhandelen en conflicten hanteren als competentie?

    Wat zijn de vormen van overtuigend zijn?

    Wat is overwicht hebben?

    • Overwicht hebben is het van nature invloed uitoefenen op anderen en als autoriteit geaccepteerd worden. Gedragskenmerken: iemands aandacht weten te verkrijgen wanneer je spreekt  - het wekken van een professionele, ter zake kundige indruk door het tonen van verstand van zaken - stijl en uitstraling hebben en het maken van een zelfverzekerde indruk

    Wat is over assertiviteit beschikken?

    • Assertief zijn is het op een niet kwetsende tactvolle manier opkomen voor je eigen mening, behoeften of belangen.

    Wat is conflicten kunnen hanteren?

    • Conflicten hanteren is op een zodanige (tactvolle) manier handelen in een conflictsituatie, dat het niet escaleert en alle belangen zo ver mogelijk meegenomen worden. Belangentegenstellingen met een grote emotionele lading op een tactvolle wijze hanteren en oplossen. Overtuigingskracht is hierbij nodig. 

    Wat is kunnen onderhandelen?

    • Onderhandelen is het bereiken van doelen in overleg met andere belanghebbenden en het daarbij eens worden zonder elkaars belangen uit het oog te verliezen op een wijze die bij beide partijen tot overeenstemming en acceptatie leidt

    Wat is kunnen beïnvloeden?

    • Beïnvloeden is het gedrag, een mening of een beslissing van en ander aanpassen in de richting die jij wilt

    Wat is het nivo waarop je overtuigend kan zijn?

    De mate waarin je de competentie 'overtuigend zijn' kan beheersen, is oplopend:

    1. kunnen argumenteren
    2. kunnen omgaan met de standpunten van de ander (empathie, verplaatsen in de ander
    3. in staat zijn voorstellen er ook doorheen te krijgen

    Wat is helder en logisch argumenteren?

    • Je geeft een goede onderbouwing van jouw eigen mening en verwoordt deze duidelijk.
    • Je gelooft in je eigen standpunt en je weet dit over te brengen.
    • Je toont begrip voor meningen en standpunten van anderen.

    Wat is je verplaatsen in de ander en met verschillen in standpunten kunnen omgaan?

    • Je beargumenteert je eigen mening vanuit verschillende perspectieven.
    • Je geeft aan wat de voordelen zijn van jouw mening voor de ander.
    • Je kunt de mening of bezwaren van anderen door middel van argumenten weerleggen.

    Wat is het realiseren van voorstellen bij uiteenlopende belangen?

    • Je herkent en erkent onderliggende belangen en emoties en je geeft gezamenlijke belangen aan.
    • Je weet door voorbereiding, vasthoudendheid en het uitstralen van geloof in jouw eigen standpunt weerstanden te overwinnen.
    • Je geeft anderen ondersteuning om beter te argumenteren en de juiste tactiek te kiezen.
      Hoe kun je de competentie ‘overtuigingskracht’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

      Hoe kun je de competentie ‘overtuigingskracht’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

      Overtuigingskracht tijdens je reis

      • Wanneer je op reis gaat met reisgenoten, zullen er altijd momenten voorkomen dat jullie het niet eens worden over plannen. Nu is het niet zo dat je jouw idee maar moet doordrammen, maar wanneer je met goede argumenten kunt komen en laat zien dat jouw plan ook daadwerkelijk echt leuk is zullen mensen eerder bereid zijn om met je mee te gaan.
      • Hou wel in je achterhoofd dat je op reis bent en dat iedereen het zo leuk mogelijk moet kunnen hebben. Zoek dan ook compromissen zodat iedereen tevreden is; vandaag gaan jullie raften maar morgen relaxen op het strand wat je reisgenootje graag wil. 
      • Als toerist in het buitenland zullen plaatselijke verkopers vaak graag geld aan je willen verdienen. Laat echter geen misbruik van je maken door overbodig hoge prijzen te betalen en overleg met een verkoper tot je samen tot een goede prijs komt. Dit zal niet met iedereen lukken maar wanneer je je sympathiek en open opstelt kom je vaak tot een compromis. Heb je geen idee wat een redelijke prijs voor een bepaalde product of dienst is? Schakel dan de hulp in van een local, die kunnen dit vaak beter inschatten.

      Overtuigingskracht tijdens je studie

      • Tijdens je studie zijn er grofweg twee situaties waar je overtuigingskracht moet laten zien; bij eigen projecten en wanneer je moet samenwerken.
      • Bij eigen projecten, zoals papers en presentaties, is het in de eerste instantie van belang dat je feiten en verbanden op een rijtje hebt. Laat zien dat je kennis van zaken hebt en dat je gestudeerd hebt over wat je beweert en beargumenteert. Als je dat onder de knie hebt, is de manier waarop je je project presenteert van minstens even groot belang; wanneer je dit met gevoel, correcte ordening en betrouwbaarheid kunt doen, is de kans veel groter dat je overtuigend overkomt.
      • Tijdens je studie zul je ook regelmatig moeten samenwerken. Hierbij is het essentieel dat je tegelijkertijd je eigen ideëen en argumenten goed kunt presenteren zodat je anderen kunt overtuigen van de waarde ervan, en dat je daarnaast open staat voor de inbreng van anderen. Zoek een manier waarmee iedereen tevreden is want als je alleen maar jouw ideëen doordramt zal het waarschijnlijk geen prettige samenwerking worden.

      Overtuigingskracht tijdens je werk

      • Overtuigingd zijn in werksituaties begint eigenlijk bij solliciteren. Bij een sollicitatiegesprek is het van essentieel belang dat je kunt laten zien dat je bij een organisatie past. Naast dat je je potentiele werkgever ervan kunt overtuigen dat je de feitelijke taken van een baan aankunt, is het belangrijk dat je betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid uitstraalt. Durf je ook ook kwetsbaar op te stellen, dat laat zien dat je authentiek en eerlijk bent.
      • Tijdens je werkzaamheden zelf zul je regelmatig met collega's of je leidinggevende in gesprek moeten over een project, product of gebeurtenis. Zorg dat jij je ideëen en argumenten goed op een rijtje hebt en dat je ze helder kunt presenteren. Zo kun je besluitvorming het beste beïnvloeden. Bedenk daarbij wel dat je (bijna) altijd zult moeten samenwerken en sta daarom ook open voor andere ideëen en suggesties.
      • Bij sommige werkzaamheden moet je werken met bijvoorbeeld dieren of kinderen. Dit vraagt weer om een heel andere manier van doen dan het overtuigen van volwassenen; je verdiepen en het beoefenen van bijvoorbeeld lichaamstaal en intonatie is hierbij essentieel.

      Overtuigingskracht tijdens je vrijwilligerswerk (of stage)

      • Voor vrijwilligerswerk of een stage zul je ook eerst moeten solliciteren of op gesprek komen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de organisatie en de doelen, en dat je helder op een rijtje hebt waarom jij een aanwinst bent. Dit kunnen argumentatieve punten zijn (dat je bijvoorbeeld aan de kwalificaties van de functie voldoet) en het is ook van belang dat je kunt laten zien dat je past bij de organisatie en de doelstellingen. Wees hierbij eerlijk en oprecht en dat zul je dan ook uitstralen.
      • Wanneer je ergens vrijwilligerswerk gaat doen, is er vaak een helder doel waar naartoe gewerkt wordt of dat per dag vervuld moet worden. Als je denkt dat je een idee hebt om dat doel effectiever te bereiken, kun je dit voorleggen aan collega's of je leidinggevende. Zorg dan wel dat je met goede argumenten en een heldere presentatie komt, dan is de kans groter dat je ook daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen.
      • Tijdens je stage komt het vaak voor dat je een project moet uitvoeren binnen een organisatie. Om een goed project op te zetten is het belangrijk dat je tegelijkertijd laat zien dat je kennis hebt van de organisatie en dat je daarnaast ook een eigen bijdrage kunt leveren. Zo kun je aan je stagegever laten zien dat jij een project tot stand kunt brengen waar jullie allebei iets aan hebben.
      Hoe wordt argumentatie ingezet bij het overtuigen?
      Wat kan je doen om je overtuigingskracht, argumentatie en logisch redeneren te verbeteren of ontwikkelen: vragen en antwoorden

      Wat kan je doen om je overtuigingskracht, argumentatie en logisch redeneren te verbeteren of ontwikkelen: vragen en antwoorden

      Hoe wordt argumentatie ingezet bij het overtuigen?
      Hoe wordt argumentatie ontleed en bekritiseerd?

      Hoe wordt argumentatie ontleed en bekritiseerd?

      Hoe wordt argumentatie ontleed en bekritiseerd?

      • Argumenten bestaan uit stellingen, maar zijn iets anders dan slechts een opsomming van stellingen. De stellingen moeten gepresenteerd worden als reden voor de volgende stelling. Dit doe je door het toevoegen van het woord ‘dus’ (therefore), wat een conclusie aangeeft. Het woord dus wordt daarom een conclusion marker genoemd. Er zijn ook andere conclusie markers, zoals dus, daarvoor, daardoor, dan en vandaar. Het woord aangezien (since) geeft een reden aan en wordt daarom een reason marker genoemd. Andere reason markers zijn omdat, want, aangezien, als, terwijl en in zoverre. De conclusie en reden markers samen heten argument markers.
      • Het is niet mogelijk om een argument te identificeren door alleen naar de argument markers te kijken, omdat de woorden die duiden op een argument ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Je moet kijken naar de woorden in de context waarin ze worden gebruikt. Een trucje om te checken of iets een argument is, is om het woord in de zin te vervangen door een andere argument marker. Met behulp van argument markers kun je de structuur van een argument ontdekken.

       

        Hoe kun je de competentie ‘argumenteren’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

        Hoe kun je de competentie ‘argumenteren’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

        Argumenteren tijdens je reis

        • Tijdens je verblijf in het buitenland ben je constant in contact met de lokale bevolking. Door goed te communiceren met de 'locals' en andere reizigers kunnen veel problemen worden voorkomen.
        • Door de juiste inzet van argumenten kan je makkelijker respectvol blijven en problemen voorkomen wanneer je eens 'nee' moet zeggen tegen iemand die je vraagt iets voor hem of haar te doen.

        Argumenteren tijdens je studie

        • Kunnen argumenteren is een skill die hard nodig is tijdens de studie en die je in de loop van je studietijd steeds verder doorontwikkelt.
        • Bij vrijwel iedere tentamenvraag zal je moeten argumenteren om tot een antwoord te komen. Dat kan impliciet zijn om bij Multiple Choice vragen tot het goede antwoord te komen, of expliciet om bij essay vragen aan te geven hoe je tot een zekere stelling of antwoord op een vraag bent gekomen.

        Argumenteren tijdens je vrijwilligerswerk of stage

        • Of je je bevindingen wil presenteren of beleid wil veranderen, in vrijwel iedere presentatie van een standpunt of mening is het verstandig om goede argumentatie te gebruiken. Klanten hebben minder vragen als de argumentatie onder de presentatie helder uiteen gezet is, en managers hebben vaak niet de tijd om alle feiten te kunnen checken, maar zullen doorgaans wel scherp letten op kwaliteit van argumenten.
        Hoe kun je de competentie ‘overtuigingskracht’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

        Hoe kun je de competentie ‘overtuigingskracht’ herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

        Overtuigingskracht tijdens je reis

        • Wanneer je op reis gaat met reisgenoten, zullen er altijd momenten voorkomen dat jullie het niet eens worden over plannen. Nu is het niet zo dat je jouw idee maar moet doordrammen, maar wanneer je met goede argumenten kunt komen en laat zien dat jouw plan ook daadwerkelijk echt leuk is zullen mensen eerder bereid zijn om met je mee te gaan.
        • Hou wel in je achterhoofd dat je op reis bent en dat iedereen het zo leuk mogelijk moet kunnen hebben. Zoek dan ook compromissen zodat iedereen tevreden is; vandaag gaan jullie raften maar morgen relaxen op het strand wat je reisgenootje graag wil. 
        • Als toerist in het buitenland zullen plaatselijke verkopers vaak graag geld aan je willen verdienen. Laat echter geen misbruik van je maken door overbodig hoge prijzen te betalen en overleg met een verkoper tot je samen tot een goede prijs komt. Dit zal niet met iedereen lukken maar wanneer je je sympathiek en open opstelt kom je vaak tot een compromis. Heb je geen idee wat een redelijke prijs voor een bepaalde product of dienst is? Schakel dan de hulp in van een local, die kunnen dit vaak beter inschatten.

        Overtuigingskracht tijdens je studie

        • Tijdens je studie zijn er grofweg twee situaties waar je overtuigingskracht moet laten zien; bij eigen projecten en wanneer je moet samenwerken.
        • Bij eigen projecten, zoals papers en presentaties, is het in de eerste instantie van belang dat je feiten en verbanden op een rijtje hebt. Laat zien dat je kennis van zaken hebt en dat je gestudeerd hebt over wat je beweert en beargumenteert. Als je dat onder de knie hebt, is de manier waarop je je project presenteert van minstens even groot belang; wanneer je dit met gevoel, correcte ordening en betrouwbaarheid kunt doen, is de kans veel groter dat je overtuigend overkomt.
        • Tijdens je studie zul je ook regelmatig moeten samenwerken. Hierbij is het essentieel dat je tegelijkertijd je eigen ideëen en argumenten goed kunt presenteren zodat je anderen kunt overtuigen van de waarde ervan, en dat je daarnaast open staat voor de inbreng van anderen. Zoek een manier waarmee iedereen tevreden is want als je alleen maar jouw ideëen doordramt zal het waarschijnlijk geen prettige samenwerking worden.

        Overtuigingskracht tijdens je werk

        • Overtuigingd zijn in werksituaties begint eigenlijk bij solliciteren. Bij een sollicitatiegesprek is het van essentieel belang dat je kunt laten zien dat je bij een organisatie past. Naast dat je je potentiele werkgever ervan kunt overtuigen dat je de feitelijke taken van een baan aankunt, is het belangrijk dat je betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid uitstraalt. Durf je ook ook kwetsbaar op te stellen, dat laat zien dat je authentiek en eerlijk bent.
        • Tijdens je werkzaamheden zelf zul je regelmatig met collega's of je leidinggevende in gesprek moeten over een project, product of gebeurtenis. Zorg dat jij je ideëen en argumenten goed op een rijtje hebt en dat je ze helder kunt presenteren. Zo kun je besluitvorming het beste beïnvloeden. Bedenk daarbij wel dat je (bijna) altijd zult moeten samenwerken en sta daarom ook open voor andere ideëen en suggesties.
        • Bij sommige werkzaamheden moet je werken met bijvoorbeeld dieren of kinderen. Dit vraagt weer om een heel andere manier van doen dan het overtuigen van volwassenen; je verdiepen en het beoefenen van bijvoorbeeld lichaamstaal en intonatie is hierbij essentieel.

        Overtuigingskracht tijdens je vrijwilligerswerk (of stage)

        • Voor vrijwilligerswerk of een stage zul je ook eerst moeten solliciteren of op gesprek komen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de organisatie en de doelen, en dat je helder op een rijtje hebt waarom jij een aanwinst bent. Dit kunnen argumentatieve punten zijn (dat je bijvoorbeeld aan de kwalificaties van de functie voldoet) en het is ook van belang dat je kunt laten zien dat je past bij de organisatie en de doelstellingen. Wees hierbij eerlijk en oprecht en dat zul je dan ook uitstralen.
        • Wanneer je ergens vrijwilligerswerk gaat doen, is er vaak een helder doel waar naartoe gewerkt wordt of dat per dag vervuld moet worden. Als je denkt dat je een idee hebt om dat doel effectiever te bereiken, kun je dit voorleggen aan collega's of je leidinggevende. Zorg dan wel dat je met goede argumenten en een heldere presentatie komt, dan is de kans groter dat je ook daadwerkelijk invloed kunt uitoefenen.
        • Tijdens je stage komt het vaak voor dat je een project moet uitvoeren binnen een organisatie. Om een goed project op te zetten is het belangrijk dat je tegelijkertijd laat zien dat je kennis hebt van de organisatie en dat je daarnaast ook een eigen bijdrage kunt leveren. Zo kun je aan je stagegever laten zien dat jij een project tot stand kunt brengen waar jullie allebei iets aan hebben.
        Argumentatie & Logica: van cliché naar redenering
        Argumentatie en logica: uitgelichte boeksamenvattingen

        Argumentatie en logica: uitgelichte boeksamenvattingen

        Argumentatie & Logica: Wat zijn de beste leerboeken rond argumentatie en logica?

        Argumentatie & Logica: Wat zijn de beste leerboeken rond argumentatie en logica?

        Understanding arguments van Fogelin

        • Uitgebreide en diepgravende behandeling van argumentatie
        • Behandelt ook specifiek wetenschappelijke, juridische en filosofische argumentatie

        Critical Thinking van Moore en Parker

        • Goede introductie op overtuigingskracht van argumenten
        • Geeft fijne handvaten hoe je andermans argumentatie kritisch kan en moet benaderen

        Critical Thinking: a Concise Guide van Bowell & Kemp

        • Korte behandeling van de theorie van argumentatieleer
        • Handig bij de formele beoordeling van argumenten

        De ware toedracht. Praktische wetenschapsfilosofie voor waarheidszoekers van Derksen

        • Minder filosofisch dan de titel doet vermoeden
        • Handige termen die je helpen andermans argumentatiefouten te benoemen
        Boeksamenvatting bij Understanding arguments van Fogelin

        Boeksamenvatting bij Understanding arguments van Fogelin

        Samenvattingen en studiehulp bij Understanding arguments van Fogelin

        • Boeksamenvatting bij Understanding arguments van Fogelin is gedeeld op JoHo WorldSupporter

        Inhoudsopgave

        • Wat zijn argumenten? - Chapter 1
        • Wat is de plaats van argumenten in het taalweb? - Chapter 2
        • Wat is de taal van het argumenteren? - Chapter 3
        • Waarom is het nauwkeurig analyseren een kunst? - Chapter 4
        • Wat houdt een grondige analyse van argumentatie in? - Chapter 5
        • Hoe draagt propositionele logica bij aan het valideren van argumenten? - Chapter 6
        • Hoe draagt categorische logica bij aan het valideren van argumenten? - Chapter 7
        • Wat ligt ten grondslag aan het veralgemeniseren van argumenten? - Chapter 8
        • Wat is het doel van het afleiden van de beste verklaring en van analogie? - Chapter 9
        • Wat is de bedoeling van causaal redeneren? - Chapter 10
        • Wat zijn de kansen voor beter zicht op de sterkte van argumenten? - Chapter 11
        • Wat is de invloed van keuzes op argumentatie? - Chapter 12
        • Wat betekent drogredenen op basis van vaagheid? - Chapter 13
        • Wat betekent drogredenen op basis van dubbelzinnigheid? - Chapter 14
        • Wat betekent drogredenen op basis van relevantie? - Chapter 15
        • Wat betekent drogredenen op basis van zinloosheid? - Chapter 16
        • Wat is het doel van weerleggingen van bestaande argumenten? - Chapter 17
        • Wat ligt ten grondslag aan juridisch redeneren? - Chapter 18
        • Wat ligt ten grondslag aan moreel redeneren? - Chapter 19
        • Wat ligt ten grondslag aan wetenschappelijk redeneren? - Chapter 20
        • Wat ligt ten grondslag aan religieus redeneren? - Chapter 21
        • Wat ligt ten grondslag aan filosofisch redeneren? - Chapter 22

        Naar de samenvatting

        Meer lezen

        Wetenschap en onderzoek als studie en kennisgebied

        Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij onderzoeksorganisaties of wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland

        Boeksamenvatting bij Een onderzoek presenteren van Markenhof

        Boeksamenvatting bij Een onderzoek presenteren van Markenhof

        Samenvattingen en studiehulp bij Een onderzoek presenteren van Markenhof

        • Boeksamenvatting bij Een onderzoek presenteren van Markenhof is gedeeld op JoHo WorldSupporter

        Inhoudsopgave

        • Waarom en voor wie presenteer je eigenlijk? - Chapter 1
        • Wat maakt een presentatie goed? - Chapter 2
        • Met welke eisen dien je bij je presentatie rekening te houden? - Chapter 3
        • Hoe selecteer je de informatie voor je presentatie? - Chapter 4
        • Hoe prestenteer je stijlvol? - Chapter 5
        • Welke presentatietechnieken kan je gebruiken? - Chapter 6
        • Wanneer maak je (geen) gebruik van hulpmiddelen bij je presentatie? - Chapter 7
        • Welke tips geven ervaringsdeskundigen wanneer het gaat om presenteren? - Chapter 8

        Naar de samenvatting

        Meer lezen

        Wetenschap en onderzoek als studie en kennisgebied

        Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij onderzoeksorganisaties of wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland

        Study guide with Critical Thinking by Moore and Parker

        Study guide with Critical Thinking by Moore and Parker

        Study guide with Critical Thinking

        Summaries and study assistance with the 13th edition of Critical Thinking

        Table of contents / Inhoudsopgave

        • Waarom is kritisch kunnen denken van belang? - Chapter 1
        • Welke twee manieren van redeneren zijn er? - Chapter 2
        • Hoe schrijf je een goede tekst? - Chapter 3
        • Wanneer is iets geloofwaardig? - Chapter 4
        • Hoe werkt overtuiging? - Chapter 5
        • Hoe werkt relevantie? - Chapter 6
        • Wat zijn inductieve drogredenen? - Chapter 7
        • Welke formele drogredenen zijn er? - Chapter 8
        • Welke deductieve argumenten bestaan er? - Chapter 9
        • Welke overige deductieve argumenten zijn er? - Chapter 10
        • Wat houdt inductief redeneren in? - Chapter 11
        • Hoe wordt er moreel, wettelijk en ethisch geredeneerd? - Chapter 12

        Related content on joho.org

        Boeksamenvatting bij Critical Thinking: A Concise Guide van Bowell & Kemp

        Boeksamenvatting bij Critical Thinking: A Concise Guide van Bowell & Kemp

        Samenvattingen en studiehulp bij Critical Thinking: A Concise Guide van Bowell & Kemp

        • Boeksamenvatting bij Critical Thinking: A Concise Guide van Bowell & Kemp is gedeeld op JoHo WorldSupporter

        Inhoudsopgave

        • Wat zijn argumenten? - Chapter 1
        • Wat is de plaats van argumenten in het taalweb? - Chapter 2
        • Wat is de taal van het argumenteren? - Chapter 3
        • Waarom is het nauwkeurig analyseren een kunst? - Chapter 4
        • Wat houdt een grondige analyse van argumentatie in? - Chapter 5
        • Hoe draagt propositionele logica bij aan het valideren van argumenten? - Chapter 6
        • Hoe draagt categorische logica bij aan het valideren van argumenten? - Chapter 7
        • Wat ligt ten grondslag aan het veralgemeniseren van argumenten? - Chapter 8
        • Wat is het doel van het afleiden van de beste verklaring en van analogie? - Chapter 9
        • Wat is de bedoeling van causaal redeneren? - Chapter 10
        • Wat zijn de kansen voor beter zicht op de sterkte van argumenten? - Chapter 11
        • Wat is de invloed van keuzes op argumentatie? - Chapter 12
        • Wat betekent drogredenen op basis van vaagheid? - Chapter 13
        • Wat betekent drogredenen op basis van dubbelzinnigheid? - Chapter 14
        • Wat betekent drogredenen op basis van relevantie? - Chapter 15
        • Wat betekent drogredenen op basis van zinloosheid? - Chapter 16
        • Wat is het doel van weerleggingen van bestaande argumenten? - Chapter 17
        • Wat ligt ten grondslag aan juridisch redeneren? - Chapter 18
        • Wat ligt ten grondslag aan moreel redeneren? - Chapter 19
        • Wat ligt ten grondslag aan wetenschappelijk redeneren? - Chapter 20
        • Wat ligt ten grondslag aan religieus redeneren? - Chapter 21
        • Wat ligt ten grondslag aan filosofisch redeneren? - Chapter 22

        Naar de samenvatting

        Meer lezen

        Wetenschap en onderzoek als studie en kennisgebied

        Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij onderzoeksorganisaties of wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland

        Boeksamenvatting bij De ware toedracht van Derksen

        Boeksamenvatting bij De ware toedracht van Derksen

         

        Samenvattingen en studiehulp bij De ware toedracht van Derksen

        • Boeksamenvatting bij De ware toedracht van Derksen is gedeeld op JoHo WorldSupporter

        Inhoudsopgave

        • Wat is het belang van de alledaagse waarheidsvinding? - Chapter 0
        • Deel 1: Waarheidsvinding. Wat is het belang van een zoekvraag? - Chapter 1
        • Hoe moet er bij theorieën omgegaan worden met waarnemingen? - Chapter 2
        • Hoe moet er geïnterpreteerd worden? - Chapter 3
        • Hoe moeten de feiten gewogen worden? - Chapter 4
        • Deel 2: Cognitieve geslotenheid
        • Wat is de menselijke drang tot duiden? - Chapter 1
        • Is er een magisch oog? - Chapter 2
        • Welke rol speelt het geloven in theorieën? - Chapter 3
        • Wat is cognitieve blindheid en welk gevaar brengt dit met zich mee? - Chapter 4
        • Deel 3: Waarheid. Welke verschillende waarheidsconcepties zijn er? - Chapter 1
        • Wat is de ware toedracht? - Chapter 2
        • Deel 4: Waarschijnlijkheid: begrippen en valkuilen. Welke waarschijnlijkheidsbegrippen zijn er? - Chapter 1
        • Wat is waarschijnlijkheidsargumentatie? - Chapter 2
        • Wat zijn de valkuilen bij waarschijnlijkheidsargumentatie? - Chapter 3

        Naar de samenvatting

        Meer lezen

        Wetenschap en onderzoek als studie en kennisgebied

        Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij onderzoeksorganisaties of wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland

        Study guide with Logisch en kritisch denken by Burgers

        Study guide with Logisch en kritisch denken by Burgers

        Study guide with Logisch en kritisch denken

        Samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken op worldsupporter.org

        Inhoudsopgave

        • Hoofdstuk 0 - Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over?
        • Hoofdstuk 1 - Wat houdt 'kritisch denken' in?
        • Hoofdstuk 2 - Waaruit bestaat een redenering?
        • Hoofdstuk 3 - Hoe kun je redeneringen ontleden?
        • Hoofdstuk 4 - Wanneer is er sprake van een geldige dan wel een ongeldige conclusie?
        • Hoofdstuk 5 - Wanneer is er sprake van voldoende en noodzakelijke voorwaarden?
        • Hoofdstuk 6 - Hoe kun je helder denken door middel van categorieën?
        • Hoofdstuk 7 - Wat zijn informele drogredenen?
        • Hoofdstuk 8 - Aan welke vereisten moeten argumenten voldoen voor een toereikende ondersteuning van de conclusie?
        • Hoofdstuk 9 - Welke verschillende soorten conclusies zijn er?
        • Hoofdstuk 10 - Onderzoek doen: wat houden verifiëren en falsifiëren in?
        • Hoofdstuk 11 - Wat houdt het advies 'het scheermes van Ockham' in?
        • Hoofdstuk 12 - Welke invloed hebben emoties op conclusies?
        • Hoofdstuk 13 - Hoe trek je een conclusie uit statistisch onderzoek?

        Studying Logisch en kritisch denken by Burgers

        • Study tips: Critical thinking is very important for doing good research. So you need to know what critical thinking means. You can mention this using the following mnemonic. BINKA: disputed information, do not accept it uncritically. A critical thinker constantly asks himself three things, remember them and understand the distinction between them: 1) Is this argument correct? 2) Is the correct conclusion drawn? 3) Is there really nothing to argue against?

        Related content on joho.org

        Boeksamenvatting bij Pleitwijzer: succesvol pleiten in de praktijk van Klink & Broekers-Knol

        Boeksamenvatting bij Pleitwijzer: succesvol pleiten in de praktijk van Klink & Broekers-Knol

        Samenvattingen en studiehulp bij Pleitwijzer: succesvol pleiten in de praktijk van Klink & Broekers-Knol

        • Boeksamenvatting bij Pleitwijzer: succesvol pleiten in de praktijk van Klink & Broekers-Knol is gedeeld op JoHo WorldSupporter

        Inhoudsopgave

        • Wanneer ontstond de retorica? - Chapter 1
        • Welke vier wetten voor succesvolle communicatie zijn te onderscheiden? - Chapter 2
        • Wat is het onderscheid tussen moderne en klassieke pleitretoriek? - Chapter 3
        • Wat is het gevaar van de retoriek? - Chapter 4
        • Wat is het nut van decorum, probatio en refutatio? - Chapter 5
        • Welke functie heeft het pleidooi in het proces? - Chapter 6
        • Welk nut heeft retorica bij de rechter? - Chapter 7
        • Wat zijn ethos, pathos en logos? - Chapter 8
        • Welke tegenargumenten kun je verwachten? - Chapter 9
        • Wat zijn de belangrijkste redeneerfouten? - Chapter 10
        • Hoe deel je je betoog in? - Chapter 11
        • Welke stijlkenmerken dient een juridisch pleidooi te bezitten? - Chapter 12
        • Hoe wordt een betoog verlevendigd? - Chapter 13
        • Hoe onthoud je je pleidooi? - Chapter 14
        • Wat is van belang bij de presentatie van een betoog? - Chapter 15
        • Hoe werkt een betoog in de praktijk van een proces? - Chapter 16
        • Op welke wijze zet je het betoog op? - Chapter 17
        • Hoe werken argumenten, beschouwing en pleitnota in de rechtspraktijk? - Chapter 18
        • Hoe gaat het mondelinge gedeelte van het juridisch pleidooi in zijn werk? - Chapter 19
        • Welke adviezen zijn relevant bij pleiten in bestuursrechtelijke of fiscale zaken? - Chapter 20
        • Hoe gaat het requisitoir? - Chapter 21
        • Wat is de rol van retoriek in het heden? - Chapter 22

        Naar de samenvatting

        Meer lezen

        Wetenschap en onderzoek als studie en kennisgebied

        Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij onderzoeksorganisaties of wetenschappelijke instellingen in binnen- en buitenland

        Argumentatie & Logica: van cliché naar redenering

        WorldSupporter.org: samenvattingen en studiehulp

        Kennisoverdracht en tekstgebruik: startpagina's

        Kennisoverdracht en tekstgebruik: startpagina's

        Argumentatie & Logica: van cliché naar redenering
        Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

        Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

        Werken in het buitenland op het gebied van communicatie, marketing en voorlichting Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als marketeer, marketing medewerker, pr medewerker, public affairs officer, productmanager of voorlichter Inhoud o.a. Wat is communicatie binnen een organisatie, en wat is het vakgebied communicatie? Wat is communiceren en wat is marketing? Wat zijn de meest voorkomende functies en rollen in...... lees verder op de pagina
        Gesprek & Overleg: van discussie naar overeenstemming
        Interculturele en internationale communicatie studeren en stagelopen in het buitenland

        Interculturele en internationale communicatie studeren en stagelopen in het buitenland

        Internationale en interculturele communicatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is communicatie binnen een organisatie, en wat is het vakgebied communicatie? Wat is interculturele communicatie ? Studiehulp en samenvattingen Interculturele communicatie en antropologie: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen Competenties en...... lees verder op de pagina
        Scriptie en paper schrijven: van studieverslag tot eindscriptie

        Scriptie en paper schrijven: van studieverslag tot eindscriptie

        Scripties en verslagen maken voor studie en opleiding Afstudeerverslag - Eindscriptie - Opzet - Hoofdvraag en Hypothese Opdracht - Paper - Stageverslag - Scriptievoorbereiding Inhoud: o.a Wat is een masterscriptie of bachelorwerkstuk? Hoe begin je aan je scriptie of afstudeeronderzoek, en hoe kies je een onderwerp of vraagstelling? Hoe stel je het onderzoeksvoorstel op, en hoe maak je een opzet...... lees verder op de pagina
        Taal & Tekstgebruik: van communicatie tot begrip
        Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

        Taalcursus in het buitenland volgen: van Chinees tot Spaans leren

        Talen leren, spreken, schrijven en begrijpen Taalcursus in het buitenland - Taalcursus Chinees, Duits, Engels, Frans of Spaans Taaltrainingen in lokale talen - Talenreis - Taaljaar Inhoud: o.a. Waar en waarom Engels, Spaans, Italiaans of Frans leren in het buitenland? Hoe kies je taalcursus of een taalschool in het buitenland: landen, steden, activiteiten? Hoe kies je de beste reistijd voor...... lees verder op de pagina
        Kennis uitwisselen, kennis overdragen en communiceren met begrip

        Kennis uitwisselen, kennis overdragen en communiceren met begrip

        Boodschappen overdragen, begrip kweken en betrokkenheid versterken Argumentatie - Communicatie - Overtuigingskracht - Redenatie - Tekstgebruik - Schrijfvaardigheden inhoud: o.a. Argumentatie en logica, van cliché's tot redeneringen Gedachte en ideevorming, van brainstorm naar briljant idee Communicatiestudie & Communicatiewetenschap Internationale communicatie en cross-culturele wetenschap Communicatievaardigeheden, taal en tekstgebruik Gesprekken en dicussies bij studie en werk Taal en tekstgebruik om kennis over...... lees verder op de pagina

        Wegwijzer


        Samenvattingen en studiehulp & 'Overtuigend zijn'

        Studie in het buitenland & 'Overtuigend zijn'

        Competenties en vaardigheden & 'Overtuigend zijn'

        Organisaties en werkgevers & 'Overtuigend zijn'

        Stages & 'Overtuigend zijn'

        Vrijwilligerswerk & 'Overtuigend zijn'

        Werken & 'Overtuigend zijn'

        JoHo Worldsupporter doelstellingen & 'Overtuigend zijn'

        • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
        Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied
        Opleidingen en studierichtingen: startpagina's
        Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

        Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

        Academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Analytisch denken, hypothese opstellen en uitvoeren van de wetenschappelijke methode Vragen en antwoorden over analyse, onderzoek en waarheid Samenvattingen en studiehulp voor analyse, onderzoek en statistiek In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de...... lees verder op de pagina
        Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

        Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

        Bedrijfskunde, business en organisatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: Bedrijfskunde, business en marketing studeren Wat betekent bedrijfseconomie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp...... lees verder op de pagina
        Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

        Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

        Communicatie en marketing in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is communicatie binnen een organisatie? Wat is het vakgebied communicatie? Wat is marketing? Studiehulp en samenvattingen Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen? Waar vind je amenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen? Wat zijn de betrokken studierichtingen en thema's binnen...... lees verder op de pagina
        Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

        Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

        Bedrijfseconomie en economische wetenschappen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat betekent bedrijfseconomie? Wat betekent economie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde...... lees verder op de pagina
        Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

        Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

        Gedrag, mens en psychologie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is psychologie en wat is de wetenschap van de psychologie? Wat zijn mens- en gedragswetenschappen als psychologie en antropologie? Wat is antropologie, culturele antropologie en volkenkunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor psychologie Samenvattingen en studiehulp voor antropogie Studierichtingen en kennisthema's: o.a...... lees verder op de pagina
        Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

        Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

        Geneeskunde, gezondheid en zorg in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is ziekte, wat is gezondheid en wat is gezondheidszorg? Wat is geneeskunde studeren? Hoe zitten de deelgebieden in elkaar: allergie, chirurgie, dermatologie, farmacologie, fysiotherapie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, kindergeneeskunde, neurologie, oncologie, preventieve zorg, psychiatrie, sociale geneeskunde en verpleegkunde? Studiehulp en samenvattingen Welke...... lees verder op de pagina
        ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

        ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

        Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina
        Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

        Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

        Internationale organisaties en internationale betrekkingen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a Wat is een internationale organisatie? Wat is politiek en internationale politiek? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke landen en met...... lees verder op de pagina
        Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

        Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

        Politiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat is democratie? Wat is politiek en internationale politiek? Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke...... lees verder op de pagina
        Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

        Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

        Maatschappij en cultuur in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Geschiedenis - Maatschappelijke dienstverlening - Muziek - Kunst - Sociologie - Spiritualiteit Inhoud o.a. Wat is antropologie of culturele antropologie en volkenkunde? Wat is filosofie? Wat is sociologie en wat zijn sociale wetenschappen? Wat leer en bestudeer je bij algemene sociale wetenschappen (ASW)? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen...... lees verder op de pagina
        Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

        Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

        Duurzaamheid, natuur en milieu in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat betekent natuur en duurzaamheid? Wat betekent milieukunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor natuur en milieu Studierichtingen en kennisthema's: agrarische studies, biologie, diermanagement , milieukunde, milieubescherming, tropische landbouwm bosbouw Competenties en vaardigheden Onderzoekvaardigheden: van analyseren tot communiceren en van betrokken tot omgevingsbewust...... lees verder op de pagina
        Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

        Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

        Onderwijs, opvoeding en pedagogiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Algemene Pedagogiek - Gezinspedagogiek - Jeugdzorg - Klinische pedagogiek Onderwijskunde - Ontwikkeling Orthopedagogiek PABO - Pedagogische Wetenschappen Inhoud: o.a. Wat betekent pedagogiek? Wat betekent onderwijskunde? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen en studiehulp voor onderwijs en onderwijskunde Samenvattingen en studiehulp voor pedagogiek en pedagogische opleidingen Studierichtingen en kennisthema's:...... lees verder op de pagina
        Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

        Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

        Recht, bestuur en juridische zaken in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a.: Wat is recht, wat zijn normen, wat zijn waarde, wat zijn de belangrijkste juridische definities en omschrijvingen? Wat is rechten studeren of een juridische opleiding volgen: waarom, waar en wat daarna? Wat is bestuurskunde studeren? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bestuurskunde...... lees verder op de pagina
        Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
        Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

        Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

        Onderzoek doen en wetenschap bedrijven in binnen- en buitenland: van studie, stage tot promotie Analyse - Logica - Methoden - Statistiek - Wetenschapstudie - Wetenschapsfilosofie Inhoud: o.a Wat is analyseren Wat is wetenschap Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek...... lees verder op de pagina
        Studiekeuze maken en master kiezen

        Studiekeuze maken en master kiezen

        Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
        Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

        Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

        Studeren en kennis opdoen voor opleiding, ontplooiing of werkzaamheden Inhoud o.a. Communicatie & Marketing: o.a. cross culturele communicatie, media, social media en vormgeving Gezondheid & Zorg: o.a. geneeskunde, fysiotherapie en verpleegkunde Maatschappij & Cultuur: o.a sociale dienstverlenig, kunst, sociologie en interdisciplinaire studies Mens & Gedrag: o.a. antropologie, psychologie en gedragstudies Natuur & Milieu: o.a. agrarische studies, biologie en milieuwetenschappen Onderwijs...... lees verder op de pagina

          Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat om je competenties te ontdekken of vaardigheden op te doen?

          Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

          JoHo: paginawijzer
          • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel
          • Gebruik het menu voor reguliere navigatie

          Overtuigend zijn: competenties, kwaliteiten, karaktertrekken en signalen ontdekken of ontwikkelen

           

          JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken