Sollicitatiebrief en sollicitatiemail: vragen en antwoorden
Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief of sollicitatiemail?
Lees meer over
De open sollicitatiebrief & mail
-
Het hoofddoel van de brief is om te worden uitgenodigd voor een gesprek. De brief moet (en kan) daarom kort en duidelijk zijn. Met je brief moet je de werkgever overtuigen en nieuwsgierig maken. Je brief is je visitekaartje en van deze gelegenheid kun je gebruikmaken om jezelf te onderscheiden van anderen. In een cv vertel je waarom je een functie kunt vervullen, een motivatiebrief vertelt waarom je de functie wilt vervullen.
Hoe schrijf je een open sollicitatie?
- Open sollicitaties worden geschreven in de indirecte structuur: eerst de motivatie, dan pas het specifieke doel van de brief.
- In de inleiding geeft je aan dát je en waarom je op zoek bent naar een baan bij die specifieke organisatie waar jij wilt werken. Bijvoorbeeld: "Binnenkort hoop ik af te studeren als onderwijskundige, daarom solliciteer ik hierbij naar een rol op bij de afdeling Pedagogische Psychologie van uw stichting. Tijdens mijn studie heb ik bij deze afdeling een korte stage gelopen, waarbij mijn belangstelling om te kunnen werken voor uw stichting sterk is gegroeid."
- In het middenstuk ga je in op de werkzaamheden van de organisatie, of jouw specifieke vaardigheden. Een compleet overzicht van opleiding en ervaring staat natuurlijk in het CV. Het gaat er in het middenstuk vooral om, aan te tonen hoe je capaciteiten aansluiten op een functie of een rol of bij de betrokken organisatie.
- De afsluiting kan je doen zoals een normale sollicitatiebrief: zie daarvoor tips en trucs.
Hoe kun je je eigen sollicitatiebrief checken of laten checken?
Hoe kan je je sollicitatiebrief checken?
- Je sollicitatiebrief stuur je gewoonlijk samen met je CV naar een organisatie om je sollicitatie compleet te maken.
- In de meeste gevallen zal een recruiter als eerste naar je CV kijken, om te zien of je aan basisvoorwaarden voor de functie voldoet, zoals bijvoorbeeld opleiding en relevante werkervaring.
- In je sollicitatiebrief zal je meer gericht benoemen waarom jij solliciteert, en denkt dat je de beste kandidaat bent voor deze functie.
- Waar je bij een CV gebruik kan maken van een basisdocument dat je soms wat aanpast naar gelang de functie of organisatie waar je solliciteert, zal je brief sterker verschillen per functie en per organisatie.
- Voor het versturen van je sollicitatiebrief kan het heel nuttig zijn om te checken of de belangrijkste punten er goed in terugkomen.
- Onderstaande checklist is te gebruiken bij het checken en verbeteren van je sollicitatiebrief.
1 - Bevat je brief alle elementen voor een goede opbouw?
- Enkele onderdelen zijn essentieel in een sollicitatiebrief en mogen niet ontbreken. De volgende onderwerpen helpen bij een check of de basis van je sollicitatiebrief compleet is.
- Gebruik je een passende aanhef en afsluiting
- bijvoorbeeld: 'Beste ...' in combinatie met 'Met vriendelijke groet'
- bijvoorbeeld: 'Geachte ..' in combinatie met 'Hoogachtend'
- Heb je een korte inleidende alinea waarin je aangeeft te solliciteren naar de functie (check de functietitel nog even in de vacaturetekst, en zorg dat je ook de naam van de organisatie goed schrijft).
- Heb je enkele (2 tot 4) alinea's waarin je ingaat op hoe jij de match tussen jou en de organisatie ziet.
- Heb je een activerende, enthousiaste afsluitende zin of korte alinea?
- Past je sollicitatiebrief op 1 A4? Bij uitzondering kun je ook een enkele keer naar (maximaal!) 2 A4 gaan.
- Heb de brief een geschikte titel meegegeven? Bijvoorbeeld 'Sollicitatiebrief - Analist ABN AMRO - Jeroen Jansen'
- En sla deze bij voorkeur - zodra je de brief definitief maakt op als PDF. Op deze manier weet je dat de lezer het document voor zich krijgt, zoals jij het bedoeld hebt.
2 - Maakt je sollicitatiebrief een goed verzorgde indruk?
- Een eenduidige lay-out van je brief is essentieel voor een goede indruk.
- Check dus altijd extra of er geen spelfouten staan.
- Ook is het verstandig om dezelfde lay-out, of in ieder geval hetzelfde lettertype, te gebruiken als in je CV.
- Komt je tekstgebruik (formeel/informeel) overeen met de functie/organisatie waar je solliciteert?
3 - Heb je alle belangrijke aspecten in een vacaturetekst benoemd?
- Door bij iedere sollicitatie zowel je CV als ook je motivatiebrief te schrijven naar de organisatie en functie waar je solliciteert, zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk duidelijk kan maken dat je bij de organisatie past en dit maakt de kans dat je uitgenodigd wordt ook veel groter!
- Lees de vacaturetekst eens rustig door en schrijf bij de gevraagde kennis, ervaring en competenties in hoeverre die direct duidelijk worden uit je CV, of waar je juist in je brief extra de nadruk op wilt leggen. Heb je het gevraagde opleidingsniveau, dan is voor de basale (eerste) check van de recruiter je opleiding duidelijk vermeld hebben staan op je CV voldoende. In het geval dat bijvoorbeeld je specialisatievakken hebt gevolgd, je scriptie hebt geschreven over een voor deze functie relevant onderwerp, of een vrijwilligerswerk hebt gedaan aan een gerelateerd gebied, dan is het juist handig dit heel expliciet te benoemen in je brief. De recruiter kan dit immers niet direct of heel gemakkelijk opmaken uit je CV.
- Tip: in een brief kun je ook laten zien dat je begrijpt tegen welke problemen de organisatie aanloopt, wat de uitdagingen zijn voor de organisatie of het team. Dit is een manier waarop je kan laten zien dat je je hebt verdiept in de organisatie, in de functie en ook begrijpt wat de problemen zijn (en waar jij een rol kan gaan spelen in de oplossing). Een goede manier om kwaliteiten als nieuwsgierigheid, betrokkenheid, analytisch vermogen, organisatiebewustzijn en inlevingsvermogen te laten zien (in plaats van dat je enkel beschrijft dat je die kwaliteiten bezit).
4 - Weerspiegelt je sollicitatiebrief wie je bent?
- In je sollicitatiebrief ga je in op wie je bent, je motivatie om te solliciteren op de functie, maar is er ook relatief veel ruimte om bepaalde informatie over je studie, je eerdere werkervaring, of juist je leerdoelen verder neer te zetten.
- Naast dat het belangrijk is dat je brief compleet is, verzorgd is, en aanleiding biedt om je uit te nodigen voor een gesprek, is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat jouw persoonlijkheid er ook in zit. Op die manier krijgt de lezer een goed beeld van wie jij bent.
5 - Is je brief overtuigend?
- Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw sollicitatiebrief ervoor zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.
- Als je zelf de brief doorleest, de vacaturetekst ernaast legt, zou jij jezelf dan uitnodigen voor een gesprek?
- Zijn de belangrijkste aspecten van de functie benoemt in je brief en/of je CV?
- Sluit de brief af met een enthousiaste en geïnteresseerde afsluitingszin of -alinea?
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief of mail waarmee je wordt uitgenodigd voor een gesprek?
Sollicitatiebrief of sollicitatiemail opstellen:
- Hoe schrijf je een sollicitatiebrief voor een stage of baan?
- Welke schrijfstijl kun je gebruiken bij het schrijven van een sollicitatiebrief?
- Welke indeling en opmaak kan je kiezen voor een sollicitatiebrief?
- 1. Welke aanhef gebruik je bij een sollicitatiebrief?
- 2. Hoe maak je een inleiding voor een sollicitatiebrief?
- 3 - Wat zet je in het middenstuk van een sollicitatiebrief?
- 4. Wat zet je in aan het einde van een sollicitatiebrief?
- 5. Hoe sluit je af bij een sollicitatiebrief?
- Hoe ziet een netwerkbrief eruit?
- Wel of niet een originele sollicitatiebrief sturen?
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief voor een stage of baan?
- Het hoofddoel van de brief is om te worden uitgenodigd voor een gesprek.
- De brief moet daarom niet te lang en liefst duidelijk zijn.
- Met je brief moet je de werkgever overtuigen en nieuwsgierig maken.
- Je brief is je visitekaartje en van deze gelegenheid kun je gebruik maken om jezelf te onderscheiden van anderen. In tegenstelling tot het CV kun je in de brief in gaan op de match die je ziet tussen de functie en organisatie, en jouw vaardigheden, ervaring en talenten.
- Niet iedereen schrijft de brief op dezelfde manier en er zijn veel verschillende opties mogelijk.
Welke schrijfstijl kun je gebruiken bij het schrijven van een sollicitatiebrief?
-
Tegenwoordig komen er per vacature vaak veel brieven binnen. Het is voor de recruiters dan ook moeilijk om uit dit aantal een stuk of vijf brieven te selecteren. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat de brieven met spelfouten de eerste zullen zijn die afvallen! Daarnaast is het belangrijk dat je je schrijfstijl aanpast aan de organisatie waar je naartoe schrijft. Vermijd zowel vakjargon als verkleinwoordjes. ‘Baantjes’ en ‘werkstukjes’ klinken niet serieus, gebruik liever ‘diverse werkzaamheden’ of ‘scriptie’.
-
Als je twijfelt over welke schrijfstijl je moet gebruiken, kan de advertentie uitkomst bieden. Als je reageert op een vrij droge advertentie voor een functie in de financiële sector, houd de brief dan zakelijk. Als er via een advertentie enthousiaste studenten worden gezocht voor in de horeca, kun je wat vrijer zijn in de schrijfstijl. Je wilt immers enthousiasme uitstralen. Bij de tweede advertentie hoef je niet te twijfelen als je ook een uitroepteken in je brief wilt gebruiken, terwijl je daar over het algemeen beter zo spaarzaam mogelijk mee kunt zijn. Deze voorbeelden zijn natuurlijk overdreven, maar ook meer genuanceerde verschillen in de advertenties kunnen je helpen je eigen schrijfstijl te bepalen. Gebruik vooral in de inleiding korte zinnen en wissel de zinslengte af.
-
Wees zuinig met het woord ‘ik’, ook al is het gebruik hiervan niet verboden. Formuleer bondig en zakelijk (dus niet wollig en breedsprakig) en doe geen irrelevante mededelingen, maar wees ter zake. Het is niet nodig om een erg originele brief te schrijven, maar probeer wel specifieke woorden te gebruiken om jezelf en je passendheid bij de organisatie te omschrijven. Afhankelijk van de organisatie zal een te veel originaliteit niet altijd gewaardeerd worden en vaak genoeg zijn het kandidaten met een degelijke, maar misschien wat saaie brief, die worden aangenomen. Als je echter gaat solliciteren in de creatieve sector hoef je niet met een kurkdroge brief en cv aan te komen. Houd dus altijd in je achterhoofd wat de wens is van de werkgever en wat jij je toekomstige werkgever met je brief en cv wilt vertellen.
Welke indeling en opmaak kan je kiezen voor een sollicitatiebrief?
- Er zijn er geen duidelijke regels meer voor de opmaak van sollicitatiebrieven.
- Er zijn verschillende variaties in opmaak mogelijk. Belangrijk is dat een brief er netjes uitziet, dat hij getypt is, dat er geen onduidelijkheden of taalfouten in staan en dat er goed gemotiveerd wordt waarom er gesolliciteerd wordt naar deze functie en in dit bedrijf.
- Na de aanhef start je de brief met een korte inleiding waarin je vermeld naar welke functie je solliciteert en waarin je nieuwsgierigheid wekt voor de lezer om verder te lezen, bijvoorbeeld door kernachtig te verwoorden wat je denkt dat de organisatie zoekt en hoe jij past in dat profiel.
- De daarop volgende alinea of alinea's vormen de kern van de brief en omvat het grootste gedeelte van de brief. Hierin beschrijf je op welke manier je voldoet aan de functie-eisen en je motivatie voor het solliciteren naar juist deze functie bij juist deze organisatie.
- In de afsluitende alinea kun je nog met een pakkende korte samenvatting (1 zin) komen, en een passende afsluiting toe te voegen over het vervolgcontact of de nieuwsgierigheid die gewekt is.
- Op ieder stukje van de brief gaan, wordt afzonderlijk uitgebreid ingegaan in de JoHo Keuzekit Sollicitatiebrief schrijven
Opmaakregels
- Maak gebruik van een duidelijk lettertype (bijvoorbeeld Times Roman of Arial).
- Tussen de verschillende onderdelen van je brief, inleiding, midden en slot, hoort een regel wit.
- De brief is bij voorkeur niet langer dan één A-4, online is dat grofweg 400 tot 500 woorden
Uitgaande van het bovenstaande, kun je je sollicitatiebrief als volgt indelen:
1. Welke aanhef gebruik je bij een sollicitatiebrief?
De aanhef zet de toon van de brief. Wanneer je niet weet aan wie je de brief moet richten is het, zoals reeds eerder vermeld, aan te raden hier telefonisch naar te informeren. Achter de aanhef komt altijd een komma. Desondanks begint de eerste zin van de brief met een hoofdletter. Vermeld geen titels in de aanhef.
-
Geachte mr. Windt, (fout).
Het is ongewenst om in de aanhef afkortingen te gebruiken. De woorden "mevrouw" en "heer / meneer" in de aanhef worden voluit geschreven en krijgen een kleine letter. Hierna komt direct de achternaam van de betreffende persoon, de voorletters worden weggelaten:
-
Geachte mevrouw Jansen, (goed);
-
Geachte mevrouw J. Jansen, (fout).
Bij een naam met een voorzetsel, bijvoorbeeld Jan de Vries, krijgt het voorzetsel een hoofdletter wanneer er geen voornaam of voorletter aan voorafgaat. Dit wordt vaak vergeten, dus let hier goed op!:
-
Geachte heer De Vries, (goed);
-
Geachte heer de Vries, (fout).
Wanneer je er niet achter bent gekomen of de geadresseerde een man of een vrouw is, schrijf je:
-
Geachte heer, mevrouw, (goed);
-
Geachte heren, (fout: er zijn ook vrouwen die je brief lezen);
-
Mijne heren (nog fouter).
Weet je wel het geslacht maar niet de naam, dan wordt het:
-
Geachte heer, of Geachte mevrouw,
-
De aanduiding "mejuffrouw" is niet meer in gebruik.
Schrijf je aan een groep personen, dan kan de aanhef zijn:
-
Geacht bestuur, Geacht college, Geachte (sollicitatie)commissie, Geachte raad enzovoorts.
- Deze aanhef kan zonder problemen worden gebruikt voor een groep die uit mannen en vrouwen bestaat (dames en heren doet teveel aan toiletten denken). Er is geen bijzondere aanhef vereist voor een groep waarin slechts één man of één vrouw zit: 'Geachte dames en heer' is dus niet nodig. De Latijnse aanhef "L.S." (=Lectori Salutem, den lezer heil) wordt steeds meer als ouderwets ervaren. Het is eigenlijk te gemakkelijk om dit te gebruiken, het toont niet echt inzet of motivatie als je niet eens weet naar wie je je sollicitatiebrief moet schrijven. Het loont dus om vooraf te bellen!
2. Hoe maak je een inleiding voor een sollicitatiebrief?
De inleiding bevat eigenlijk niet meer informatie dan het feit dat je solliciteert, de functie waar je naar solliciteert en hoe je op de hoogte bent van de vacature.
Een aantal voorbeelden:
-
Via LinkedIn zag ik de vacature waarin u vraagt om een beleidsmedewerker. Deze functie spreekt mij bijzonder aan.
-
Onder verwijzing naar ons telefoongesprek van 25 oktober jongstleden laat ik u weten graag in aanmerking te komen voor een functie binnen uw bedrijf. Mijn belangstelling gaat uit naar de afdeling debiteuren.
-
Uw advertentie op OneWorld.nl is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van fondsenwerver.
Open sollicitaties worden geschreven in de indirecte structuur: eerst de motivatie, dan pas het specifieke doel van de brief. In de inleiding geef je aan dát je en waarom je op zoek bent naar een baan die past bij je.
-
Binnenkort hoop ik af te studeren als onderwijskundige, daarom solliciteer ik hierbij naar een functie bij de afdeling Pedagogische Psychologie van uw stichting. Tijdens mijn studie heb ik bij deze afdeling een korte stage gelopen, waarbij mijn belangstelling voor het werk binnen uw stichting sterk is.
3 - Wat zet je in het middenstuk van een sollicitatiebrief?
- In het middenstuk (bestaande uit twee alinea's) behandel je twee dingen: je gaat in op de functie-eisen, laat je zien dat en hoe je aan deze eisen voldoet. Tevens beschrijf je je motivatie voor de baan en dat bedrijf. Een compleet overzicht van opleiding en ervaring staat natuurlijk al in het cv, dus dit hoef je niet een op een te herhalen. Het gaat er in het middenstuk vooral om dat je aan kunt tonen hoe je capaciteiten aansluiten op de aangeboden functie en waarom je de functie wilt vervullen.
Functie-eisen
- Hiertoe dien je in de eerste plaats de advertentie goed te analyseren. Probeer te ontdekken wat voor de functie het meest van belang is. Wees concreet; alleen vertellen dat je aan de functie voldoet, is niet voldoende. Toon aan hóe je eraan voldoet. Wanneer er wordt gevraagd naar 'aantoonbare belangstelling' kun je verwijzen naar bijvoorbeeld je afstudeerscriptie, een abonnement op een vaktijdschrift of een lidmaatschap van een vereniging. Bij ‘goed kunnen samenwerken’ kun je activiteiten in groepsverband of in het verenigingsleven vermelden. Ook als je niet aan alle eisen voldoet, kun je solliciteren, schrijf waarom je meent toch geschikt te zijn voor de functie (geef aan hoe je dit compenseert). Schrijf kort en duidelijk. Geef de lezer precies zoveel informatie dat hij / zij nieuwsgierig wordt en je uitnodigt voor een gesprek.
Voorbeelden:
-
Al sinds mijn veertiende ben ik actief bezig met computers. Ik ben begonnen met computerspellen. Later ben ik gaan programmeren en sleutelen aan de hardware (uitbreiding capaciteit et cetera). Tijdens mijn studie Bedrijfsinformatica hebben deze bezigheden zich nog geïntensiveerd. Ik denk dat ik dan ook ruimschoots de benodigde kennis en vaardigheden bezit die u vraagt.
-
Tijdens mijn studie heb ik telefonische informatie verschaft over de werkwijze van de Dienst Studiefinanciering. Voor dat werk is een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid vereist, juist omdat het stelsel zo ingewikkeld is.
Maak in het middenstuk gebruik van een voorbeeld. Licht bijvoorbeeld één sprekend feit uit je cv uit en gebruik dat om je motivatie en geschiktheid te illustreren. Op deze manier ben je concreet en kan de lezer zich een duidelijker beeld vormen.
-
Tijdens mijn stage werd ik geconfronteerd met een reorganisatie. De problemen die dit voor mijn onderzoek opleverde, regelde ik als volgt........Ik stel mij voor in deze functie bij soortgelijke problemen op dezelfde wijze te handelen.
Motivatie
- In de brief heb je daarnaast de ruimte om je motivatie en persoonlijkheid te omschrijven. Beschrijf de motivatie kort en bondig, als het kan in vijf regels. Laat je motivatie aan anderen lezen en kijk of zij er uit halen wat je bedoelt. In het middenstuk geef je, naast je geschiktheid, tevens aan wat je ertoe heeft gebracht om juist naar deze baan te solliciteren, en waarom juist bij dit bedrijf. Je schrijft jezelf als het ware naar de functie toe. Maak daarom de relatie duidelijk tussen jezelf en de door jou gewenste functie.
De motivatie kun je in plaats van in het middenstuk ook in het begin van de brief zetten. Dit kan dan een frisse en originele binnenkomer opleveren.
-
Graag zou ik mijn capaciteiten willen inzetten en uitbreiden binnen een interessante functie. Het vooruitzicht bij te dragen aan de ontwikkeling van uw product spreekt mij bijzonder aan. Al van jongs aan af heb ik veel interesse voor....
-
Ik studeer verder in de richting psychologie. De werkzaamheden binnen uw organisatie vormen een goede aanvulling op de theoretische kennis die ik hoop te verwerven. Daarom solliciteer ik graag naar de door u aangeboden functie op indeed.nl
In het middenstuk kun je eventueel ook je visie op het werk geven.
-
Tijdens mijn studie is vooral de nadruk gelegd op de regels, het in de vingers krijgen van het systeem van de wet. Ik ben er van overtuigd dat in de praktijk regels een minder prominente plaats innemen. Een goede advocaat weet partijen tot een compromis te brengen. Hierbij fungeren de regels op de achtergrond als het ware als onderhandelingsfiches.
- Bij open sollicitaties geef je in het middenstuk zo concreet mogelijk aan naar welke functie en afdeling je belangstelling en voorkeur uitgaat en waarom juist bij dit bedrijf. Je kunt je motivatie baseren op datgene wat je van het bedrijf weet via (sociale) media, de website van de organisatie, jaarverslagen enz. Omdat het bij deze manier van solliciteren onduidelijk is wat de functie-eisen zijn, moet je in het middenstuk opleiding, achtergrond, werkervaring en interesses koppelen aan de kennis die je over het bedrijf hebt.
4. Wat zet je in aan het einde van een sollicitatiebrief?
- De slotzin is meestal een standaardzin, aangepast aan de organisatie waar je naar schrijft. Deze slotzin komt vóór de afsluiting, en geldt als afsluiting van de brief. In de slotzin kan je bijvoorbeeld naar het bijgevoegde cv verwijzen of aangeven dat je bereid bent in een persoonlijk gesprek verdere toelichting op de brief te geven. Schrijf een actieve zin en gebruik geen passieve woorden. Verder kun je hier vermelden waar je (telefonisch) te bereiken bent en, indien van toepassing, wanneer je op vakantie bent. Wanneer je denkt dat je brief als zodanig "af" is, kun je eventueel zonder slotzin afsluiten met alleen "Hoogachtend".
Enkele veelgebruikte slotzinnen zijn:
-
Graag licht ik mijn motivatie voor deze functie nader toe in een gesprek.
-
Graag zou ik de gelegenheid krijgen mijn sollicitatie nader met u te bespreken. Ik hoor graag van u.
-
Voor een compleet overzicht van mijn werkervaring verwijs ik u naar mijn LinkedIn profiel.
-
Ik hoop u hiermee mijn interesse en geschiktheid voor de functie kenbaar te hebben gemaakt en hoor graag van u indien die interesse wederzijds is.
Bij de open sollicitatie vermeld je in de slotzin nog eens het doel:
-
Wanneer er binnen uw bedrijf op dit ogenblik of op korte termijn een functie open staat die in de lijn van mijn opleiding en interesses ligt, dan kom ik hier graag voor in aanmerking. Voor meer gegevens over mijn opleiding, ervaring en interesses verwijs ik u naar bijgevoegd curriculum vitae.
Aandachtspunt: In sommige gevallen is het gewenst de titulatuur en een eventueel bijbehorende slotzin te gebruiken. Raadpleeg hiervoor het woordenboek. Wanneer je je brief bijvoorbeeld moet richten aan Zijne Majesteit de Koning (ingeval van een functie waarbij benoeming plaats vindt door de Kroon) geldt naast een standaard / formele aanspreektitel een vaste, formele afsluiting.
5. Hoe sluit je af bij een sollicitatiebrief?
- De afsluiting schrijf je in dezelfde stijl als de aanhef. Een brief die begint met ‘Geachte’ kan niet eindigen met ‘Tot ziens’. De meest gebruikte afsluiting is 'Met vriendelijke groet'. Wanneer je voor een formelere organisatie of functie solliciteert, dan is het ook een veilige optie om af te sluiten met 'Hoogachtend'. Als je een beetje op de hoogte bent van de bedrijfscultuur (gebruik de bekende informatiekanalen), dan kunt je zelf inschatten of je Hoogachtend of Met vriendelijke groet(en) passend is. Je kunt - ook bij een digitale brief - overwegen om het persoonlijk te maken door een (digitale) handtekening onder de brief te zetten.
Met vriendelijke groet,
(handtekening)
J. Jansen
De afsluiting kan ook samenvallen met de slotzin, bijvoorbeeld:
In afwachting van uw reactie teken ik, hoogachtend,
(handtekening)
J. Jansen
Hoe ziet een netwerkbrief eruit?
-
Inleiding: Hoe ben je aan de naam van het contact gekomen?
-
Middenstuk: Je bent je aan het oriënteren op de arbeidsmarkt. Geef eventueel je opleiding en ervaring zeer beknopt weer. Verwijs naar het bijgesloten cv. Maak duidelijk dat het om informatie gaat en niet om een baan.
-
Slotzin: Toon initiatief, je belt over..........dagen.
Wel of niet een originele sollicitatiebrief sturen?
- Het is best een uitdaging om een originele brief te schrijven. Het belangrijkste is dat de brief netjes en duidelijk is, geen spelfouten bevat en dat er een duidelijke motivatie in is opgenomen. De selecteurs hebben vaak heel verschillende persoonlijkheden. Voor iedereen is de keuze subjectief. Je kunt je brief erg grappig vinden, terwijl de selecteur je brief overdreven vindt. Je wordt afgewezen omdat ze je bijvoorbeeld te arrogant of te vrijmoedig vinden.
- Als je op de hoogte bent van de bedrijfscultuur, dan kun je het wel proberen. Je kunt dan inschatten wat je kunt opschrijven en wat niet. Vergeet echter niet dat maar weinig mensen een goede, originele brief kunnen schrijven en dat er over het algemeen meer mensen aangenomen worden met een saaie, maar degelijke standaardbrief die duidelijk aansluit op de functie-eisen.
Wat zijn de adviezen uit het P&O veld voor schrijven van een sollicitatiebrief?
Algemene tips voor de sollicitatiebrief
- Voor degenen onder ons die graag werken met ezelsbruggetjes: gebruik de AIDA-formule. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action en dit is precies wat je wilt bereiken wanneer je een sollicitatiebrief stuurt. De lezer moet geattendeerd worden op je capaciteiten en moet geïnteresseerd raken in jou als kandidaat voor de vacature. Je wilt dat de lezer na het lezen van de brief graag kennis zou willen maken met degene achter de brief en, als allerbelangrijkste, je wilt dat de lezer actie onderneemt en je uitnodigt voor een gesprek. Houd deze doelen tijdens het schrijven van de brief in je achterhoofd en blijf je inleven in de gedachten van de lezer. Waar zou je zelf op letten als je tientallen brieven zou moeten lezen en dan een selectie zou moeten maken?
- Het is bij elke sollicitatiebrief van groot belang dat je jezelf goed informeert. Houd de advertentie, en eventueel je eigen aantekeningen van het informatieve telefoongesprek, bij de hand als je je brief schrijft. Zoek genoeg informatie op over het bedrijf waar je wilt werken. Je laat zo zien dat je werkelijk in het bedrijf geïnteresseerd bent.
- Probeer algemeenheden zoals 'affiniteit met de uitgeversbranche' te vervangen door specifieke informatie. Waarom wil je juist bij dit bedrijf aan de slag? En waarom ben jij zo geschikt voor deze specifieke vacature? Verval, ook als het gaat over persoonlijke kwaliteiten, niet in algemeenheden. Gebruik dus geen woorden als 'flexibel'. Geef concrete voorbeelden die aantonen over welke kwaliteiten je beschikt.
- Zorg ervoor dat je brief zo snel mogelijk bij de werkgever ligt. Er zijn waarschijnlijk nog veel meer gegadigden en het is bekend dat de eerste brieven beter en aandachtiger gelezen worden dan bijvoorbeeld de veertigste. Let erop dat de werkgever de brief in ieder geval op tijd ontvangt.
- Richt je brief aan iemand persoonlijk. Indien je geen naam hebt, dan moet je het bedrijf bellen. De aanhef "Geachte mevrouw, mijnheer," is veel te onpersoonlijk. Bellen kan hoe dan ook nooit kwaad!
- Stuur geen originele exemplaren van diploma's, cijferlijsten en getuigschriften op. Als er in de advertentie niet uitdrukkelijk om wordt gevraagd, sluit je bij de sollicitatiebrief ook geen kopieën van diploma's en dergelijke bij.
- Het kan geen kwaad om een geschreven brief, voordat je hem verstuurt, even een paar dagen te laten liggen en hem dan opnieuw door te lezen. Je zult zien dat je dan met andere ogen naar de brief kunt kijken en dat er altijd een paar dingen zijn die je graag wilt veranderen.
Tips voor de opmaak van de brief
- De opmaak van de brief is uiteraard erg belangrijk. Dit is het eerste wat je toekomstige werkgever van je ziet. Een slordige brief zou kunnen wijzen op een slordige persoonlijkheid en dit zal je kansen niet vergroten. Het mag duidelijk zijn dat alle vormen van spel- en typefouten of vreemde zinsconstructies uit den boze zijn.
- Maak gebruik van een duidelijk lettertype (bijvoorbeeld Times New Roman of Arial).
- Tussen de verschillende onderdelen van je brief (inleiding, midden en slot) hoort een regel wit.
- Zorg dat het geheel er verzorgd uitziet. Bijvoorbeeld: brief en CV in hetzelfde lettertype, geen doorhalingen enz.
- Wanneer je de brief print: liever niet uitlijnen.
- De brief is niet langer dan één à anderhalf A-4.
- Sluit altijd een curriculum vitae bij. In de brief kun je voor de details, die je kennis en ervaring concretiseren en ondersteunen, naar je CV verwijzen.
- Wanneer de brief niet op één vel past, zorg er dan voor dat op het vervolgvel minstens een hele alinea staat (en niet een enkele regel), gevolgd door de afsluiting.
- Print altijd enkelzijdig.
- Je kunt het beste wit ongelinieerd papier van een goede kwaliteit gebruiken.
- Zorg voor een ruime kantlijn: +/- 4 cm aan de linkerkant en +/- 3 cm aan de rechterkant, zodat de ontvanger er een perforatie in, en aantekeningen op kan maken.
- Tegenwoordig worden bijna alle brieven en CV's via e-mail verstuurd, zorg er in dit geval voor dat de brief en het CV ook op het beeldscherm makkelijk leesbaar zijn.
- Onder je handtekening schrijf of typ je nog eens je naam voluit.
- Bijlagen vermeld je links onderaan de brief.
Tips voor de schrijfstijl
- Gebruik actieve werkwoorden, vermijd de lijdende vorm en de onvoltooid verleden tijd. Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd:
Door de psychologische test wordt uitsluitsel gegeven. (fout);
De psychologische test geeft uitsluitsel. (goed);
Tijdens mijn studie deed ik veel aan sport. (fout);
Tijdens mijn studie heb ik veel gesport. (goed).
- Wees concreet en verval niet in vaagheden:
Ik beschik over goede contactuele vaardigheden en kan goed samenwerken (fout);
Mijn scriptie is gebaseerd op gesprekken die ik voerde met deskundigen op mijn vakgebied (goed);
Het symposium dat ik op ... organiseerde was een groot succes mede dankzij de goede samenwerking met de andere betrokkenen (goed).
- Formuleer positief. Wat zou je als werkgever meer aanspreken?
Hoewel ik niet voldoende kennis van het arbeidsrecht heb, acht ik mijzelf verder voldoende gekwalificeerd voor de door u aangeboden functie (fout);
Ik acht mijzelf gekwalificeerd voor de door u aangeboden functie en ben bereid mij zo nodig in een aantal rechtsgebieden nader te verdiepen (goed).
- Vermijd dus negatieve woorden zoals "niet", "pas", "net te laat", "genoodzaakt", "helaas", "jammer", enz. wanneer er positievere alternatieven mogelijk zijn. Benadruk wat je wèl kunt of wilt doen.
- Pas op voor stijlbreuk:
Gaarne doe ik je bij dezen mijn supergeslaagde publicatie toekomen (fout).
- Gebruik niet teveel dezelfde woorden en zeker niet in één zin: zoek een synoniem of geef een omschrijving. Bijvoorbeeld:
Als kapster knipte ik dames, heren en kinderen. Een kapster moet flexibel zijn (fout);
Als kapster knipte ik dames, heren en kinderen. In dit beroep moet je flexibel zijn (goed).
- Gebruik geen afkortingen. De afkortingen drs., mr. en t.a.v. (om de brief aan iemand te richten, niet in de brief zelf) mogen wel gebruikt worden.
Tips voor een sollicitatieformulier
- Houd je antwoorden zo kort en zakelijk mogelijk.
- Vul alle vragen in, tenzij je ze echt niet wilt of kunt beantwoorden.
- Zorg ervoor dat je alle relevante opleidingen en ervaring hebt vermeld. Evenals bij een CV kun je ook hier niet relevante ervaring weglaten of samenvoegen. Als je bijvoorbeeld al de nodige werkervaring hebt, dan kun je een aantal vakantiebaantjes samenvatten onder het kopje "diverse werkzaamheden", eventueel aangevuld met een aantal voorbeelden.
- In het sollicitatieformulier vraagt men vaak al direct om referenties. Je hoeft deze vraag niet verplicht in te vullen. Wanneer je besluit dat wel te doen, vraag dan wel om toestemming van je referenten.
- Heb je meer ruimte nodig, sluit dan een bijlage bij en vermeld dit op het formulier.
- Vergeet niet het formulier te dateren en je handtekening eronder te zetten.
- Kijk, alvorens je het geheel terugstuurt, het formulier nog eens goed na.
- Maak een kopie van het ingevulde formulier voor jezelf.
- Zorg voor voldoende frankering op de envelop.
Wat is een sollicitatievideo, en hoe gebruik je film bij het solliciteren?
Wat is een sollicitatievideo en hoe ziet zo'n filmpje er uit?
- Een sollicitatievideo is een video van jezelf die je gebruikt in een sollicitatieproces.
- Net als in een sollicitatiebrief stel je jezelf voor in de sollicitatievideo en overtuig je de werkgever om jou aan te nemen. Je vertelt waarom je bij het bedrijf past, waarom je de ideale kandidaat bent voor de functie en wat je motivatie is.
- Dit kan in de vorm van een pitch of een interview zijn. Ook kun je creatief zijn en je eigen structuur bedenken.
- Hoewel het geen standaard sollicitatiemiddel is, zijn er steeds meer werkgevers die sollicitatievideo’s een onderdeel van het sollicitatieproces laten zijn.
Wanneer gebruik je een sollicitatievideo, en wanneer niet?
- Als een sollicitatievideo geen standaard onderdeel van het sollicitatieproces is, kun je er ermee opvallen tussen alle sollicitaties.
- Hanteert de organisatie echter al een lang sollicitatieproces met verschillende onderdelen dan heeft de werkgever hier waarschijnlijk een reden voor en kan het zijn dat het minder gewaardeerd wordt als je van dit proces afwijkt.
- Daarbij is voor sommige functies en bedrijven een video gepaster dan voor andere. Bedenk dus goed voor welk type functie en bedrijf je gaat solliciteren en of een video daarbij past.
- Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een positie als tekstschrijver kun je beter een sollicitatiebrief schrijven dan een sollicitatievideo opnemen omdat je met een brief je schrijfvaardigheid kan tonen. Is het functie waarin je veel zal moeten presenteren dan is een video weer een betere optie.
- Verder geeft een video meer mogelijkheden om jezelf te laten zien. Je kunt onder andere beeld en geluid gebruiken om je motivatie voor de baan toe te lichten. Als het je echter veel moeite kost om voor de camera te staan ben je wellicht beter af met een sollicitatiebrief. Als je geforceerd overkomt maakt dat geen goede indruk.
Hoe maak je een goede sollicitatievideo of film?
Bereid je voor
- Bedenk wat je wilt zeggen in de video en hoe je het wil zeggen.
- Oefen zodat je natuurlijk overkomt. Dit kan voor de spiegel of door jezelf op te nemen en daarna de opname te bekijken.
- Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Net als bij een sollicitatiegesprek kun je kleding, haar en make-up aanpassen op wat past bij de organisatie en functie waarvoor je solliciteert.
- Controleer of het beeld en geluid van goede kwaliteit zijn.
Kies een goede positie
- Zorg ervoor dat het beeld niet beweegt. Maak gebruik van een statief of zet je camera op een vaste ondergrond, zoals een tafel. Als je geen standaard hebt voor de camera, kun je een stapel boeken of iets anders vast gebruiken als standaard.
- Let op dat je duidelijk in beeld bent. Als de camera te hoog staat, wordt er op je neergekeken. Als de camera te laag staat, moet de kijker naar je opkijken.
- Zorg voor een opgeruimde en rustige achtergrond. Als er veel spullen op de achtergrond liggen komt dat niet netjes over en achtergrond geluid leidt snel af.
- Zorg dat het beeld niet overbelicht is. Zorg dat je geen raam of schijnende lamp achter je hebt. Het is aan te raden om voor een raam te zitten, zodat het licht op je gezicht valt. Zonlicht zorgt voor het meest natuurlijke resultaat.
Neem de video op
- Praat duidelijk in de microfoon. Als je geen externe microfoon hebt, ga dan niet te ver van de camera staan.
- Maak oogcontact. Kijk in de camera en niet naar het beeldscherm om jezelf te bekijken. Op die manier lijkt het voor diegene die de video bekijkt alsof je echt oogcontact hebt.
- Vertel je verhaal op een natuurlijke manier zodat de kijker niet het gevoel krijgt dat je een script opleest.
Wat is handig om te doen als je LinkedIn wil gebruiken in je sollicitatieproces?
Hoe kun je LinkedIn gebruiken in je sollicitatieproces?
- LinkedIn is een sociale mediaplatform dat gebruikt kan worden om je digitale CV bij te houden, om vacatures te vinden, organisaties te volgen en om je professionele netwerk te onderhouden.
- Je LinkedIn profiel is als een digitaal cv. Je houdt er niet alleen je werkervaring en opleidingen in bij, ook kun je opdrachtgevers vragen om aanbevelingen en kunnen anderen je competenties toeschrijven.
- Het heeft een scholingsonderdeel – LinkedIn Learning – waarbij je online cursussen op uiteenlopende gebieden kan volgen.
- Er zitten voor organisaties en recruiters ook allerlei opties in om contacten te leggen met potentiële medewerkers. Het wordt dan ook gebruikt om vacatures te promoten en nieuwe medewerkers te werven.
- Daarnaast is LinkedIn een platform dat geschikt is om de ontwikkeling van je netwerk, van organisaties en binnen je sector te volgen. Je kunt zelf actief bijdragen door artikelen te delen en bij te dragen aan online discussies.
Sollicitatiemails en sollicitatiebrieven in het Nederlands: voorbeelden - Toolchapter
Sollicitatiebrief: reactie op advertentie
Brief 1
M.J. Visser
Kerkstraat 38
1588 BZ MAASTRICHT
De heer drs. A. J. van Dijk
Postbus 8810
2285 HK RIJSWIJK
Maastricht, 18 mei 2025
Betreft: vacaturenummer 96/1005
Geachte heer Van Dijk,
Bij dezen* reageer ik op uw advertentie in de Volkskrant d.d. 16 mei 2025, waarin u aangeeft op zoek te zijn naar een beleidsmedewerker ouderenzorg.
Na mijn studie HBO-V heb ik geruime tijd gewerkt als verpleegkundige bij het zorgcentrum "Avondlicht" te Hoorn. Deze functie heb ik met veel plezier vervuld. De problemen in de zorgsector hadden al die jaren mijn aandacht, daarom wilde ik mij graag meer verdiepen in de beleidsmatige kant van de ouderenproblematiek. Dat is de reden geweest dat ik gezondheidswetenschappen in Maastricht ben gaan studeren. Mijn afstudeerscriptie handelde over de mogelijkheden van extramurale hulp. Ik denk hierdoor over voldoende kennis te beschikken om de functie te vervullen.
Voor mijn overige vaardigheden verwijs ik u naar mijn cv. Graag zou ik deze brief willen toelichten in een sollicitatiegesprek.
Hoogachtend,
(handtekening)
drs. M. J. Visser
bijlage: curriculum vitae
* "Bij dezen" of "Bij deze" zijn beide mogelijk.
Volgens de "Schrijfwijzer" van Jan Renkema is bij dezen het beste.
Brief 2
Leiden, 6 mei 2025
Dienstenbond WAW
De heer A. van Duuren
Postbus 3124
2137 HOOFDDORP
Betreft: vacature juridisch medewerker; nummer GH/89
Geachte heer Van Duuren,
Uw advertentie in de Volkskrant van 3 mei jongstleden is voor mij aanleiding te solliciteren naar de door u aangeboden functie.
Tijdens mijn studie heb ik telefonische informatie verschaft over de werkwijze van de Dienst Studiefinanciering. Voor dit werk is een dienstverlenende instelling en een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid vereist, juist omdat het stelsel zo ingewikkeld is. Ik beschik over een goede schrijfvaardigheid, die onder meer blijkt uit de waardering voor mijn keuzevak "schrijven en redigeren".
De werkzaamheden binnen uw organisatie spreken mij bijzonder aan. Als pas afgestudeerd jurist vormt het werken bij een vakbond een zeer directe kennismaking met de praktijk van het recht. Het contact met de vakbondsleden in combinatie met de te voeren procedures en de technisch-juridische kant van het vakbondswerk lijkt mij een optimale en leerzame combinatie.
Voor een compleet overzicht van mijn opleiding en ervaring verwijs ik u naar bijgevoegd curriculum vitae. Graag zou ik de gelegenheid krijgen om mijn sollicitatie nader met u te bespreken.
Hoogachtend,
(handtekening)
Mw. mr. W.A. de Vogel
Noordeinde 87
2315 ZZ LEIDEN
Bijlage: curriculum vitae
Brief 3
J.W. van Zanten
Plantagelaan 800
1030 EV AMSTERDAM
Yakult B.V.
Afdeling Personeel en ontwikkeling
De heer G.M. Peeters
Rhijngeesterstraatweg 22
5785 NV EINDHOVEN
Amsterdam, 28 mei 2025
Betreft: vacature medewerker opleidingen/ 338-96
Geachte heer Peeters,
Graag solliciteer ik hierbij op de functie van medewerker opleidingen zoals beschreven in PW van 25 mei 2025.
Eind juni studeer ik af aan de Haagse Hogeschool waar ik Personeel en Arbeid heb gestudeerd. Het onderwerp van mijn afstudeerscriptie is 'functiewaardering als basis voor opleidingsbeleid'. Hiertoe heb ik op eigen initiatief een onderzoek gedaan bij Douwe Egberts. Vanwege de bruikbare resultaten van mijn onderzoek, is mij verzocht om een opleidingsplan te schrijven voor dit bedrijf. Buiten mijn theoretische kennis heb ik hierdoor ook veel praktische kennis opgedaan. Mijn kennis en vaardigheden zou ik graag willen inzetten in de door u aangeboden functie.
Yakult is een product dat door diepgaande research tot stand is gekomen. Het lijkt mij een uitdaging om ervoor te zorgen dat het personeelsbestand aan de eisen blijft voldoen die het vervaardigen van een kwaliteitsproduct vereist.
Bijgesloten treft u mijn cv. Ik hoop snel iets van u te horen voor een sollicitatiegesprek.
Open Sollicitatiebrief
Brief 1
Amsterdam, 12 mei 2025
Eltec International
Mevrouw A.A. van Straaten
Boterweg 7
1043 YY AMSTERDAM
Onderwerp: open sollicitatie
Geachte mevrouw Van Straaten,
Door middel van deze brief maak ik mijn belangstelling voor uw bedrijf kenbaar.
Op 29 april jongstleden heb ik mijn rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Leiden afgerond. Tijdens mijn studie heb ik mij vooral verdiept in onderwerpen op internationaal terrein. Sinds 2023 ben ik werkzaam bij de Gemeentelijke Sociale Dienst te Leiden. Hier heb ik veel ervaring opgedaan in het overbrengen van juridische informatie in algemeen begrijpelijke taal, zowel in woord als in geschrift. Mijn beheersing van de moderne talen is goed.
De reden dat ik uw bedrijf aanschrijf is dat u zich op de internationale markt beweegt. Omdat ik internationaalrechtelijk ben afgestudeerd kan ik u wellicht van dienst zijn op de afdeling Juridische Zaken.
Graag wil ik u om advies vragen over mijn mogelijkheden binnen uw bedrijf.
Zonder tegenbericht bel ik u maandag 15 juni. Hopelijk zult u voor uw bedrijf interessante aanknopingspunten vinden in mijn curriculum vitae.
Hoogachtend,
(handtekening)
Mw. mr. H. van Andel
Haarlemmerstraat 800
2314 XX LEIDEN
Bijlage: curriculum vitae
Brief 2
Drs. A. Post
Haarlemmerweg 112
2224 BJ LEIDEN
Gemeente Leiden
Hoofd afdeling personeel en organisatie
Mevrouw M.B. Winter
Postbus 9100
2300 PC LEIDEN
Leiden, 2 november 2025
Betreft: open sollicitatie
Geachte mevrouw Winter,
Naar aanleiding van de reorganisatie die in uw gemeente heeft plaatsgevonden, wil ik informeren naar de mogelijkheden die ik zou kunnen bieden aan een toekomstig evaluatie-onderzoek in Leiden.
Tijdens mijn studie Politicologie aan de Leidse Universiteit, heb ik kennis opgedaan op juridisch, sociologisch, politicologisch en economisch gebied. Deze kennis heb ik in de praktijk gebracht bij het evalueren van de reorganisatie in de gemeente Haarlem. Met behulp van literatuuronderzoek, interviews en cultuuronderzoek is de effectiviteit van de vooraf vastgestelde doelstellingen geïnventariseerd. Deze doelstellingen waren onder andere cliëntgerichtheid, beheersbaarheid en doelmatigheid. In mijn eindverslag heb ik aanbevelingen geformuleerd voor de gevonden knelpunten.
Ik denk dat ik met mijn kennis en ervaring omtrent het opzetten en uitvoeren van een evaluatie van een reorganisatie, een nuttige bijdrage aan een evaluatie in uw gemeente kan leveren.
Indien u nog vragen heeft, dan ben ik natuurlijk bereid om één en ander toe te komen lichten in een oriënterend gesprek. Ik hoop snel iets van u te vernemen.
Hoogachtend,
(handtekening)
drs. A. Post
Bijlagen: curriculum vitae; samenvatting afstudeeropdracht
Brief 3
Chemielinco
Afdeling personeelszaken
De heer A.M.M. Baggen
Postbus 496
3500 AL Utrecht
Leiden, 4 mei 2025
Betreft: open sollicitatie
Geachte heer Baggen,
Langs deze weg wil ik u vragen of er bij Chemielinco op de korte termijn vacatures zijn voor een chemicus/chemisch technoloog. Mijn achtergrond is een opleiding in de chemische technologie, richting organische chemie, aan de TU Delft. Op het RVM heb ik recentelijk de verantwoordelijkheid gehad voor het organisch uitloogonderzoek. In dit project worden de emissies van schadelijke verbindingen uit bouw- en afvalstoffen naar bodem en water vastgesteld. Mijn taken waren het invullen en uitvoering geven van dit project en het opstellen van analysevoorschriften en procedures voor meetopstellingen. Het voorbereiden van conceptnormen behoorde ook tot mijn bezigheden.
Bij een bedrijf voor afvalwaterzuivering (2023-2024) heb ik een elektrolytisch scheidingsprincipe productierijp gemaakt. Voorts verleende ik technische en inhoudelijke ondersteuning aan afnemers van filtratieapparatuur, verrichtte troubleshooting en installering en verzorgde de installering van diverse apparatuur.
Bij Chemielinco zou ik graag mijn diensten willen aanbieden als chemisch technoloog op het terrein van ontwikkeling, consultancy en serviceverlening. Door mijn gevoel voor praktische haalbaarheid, creatieve instellingen en technische kennis denk ik een serieuze inbreng te kunnen bieden aan uw bedrijf.
Tijdens een oriënterend gesprek wil ik graag het bovenstaande toelichten. Voor de goede orde vermeld ik dat ik van 13 juni tot 4 juli wegens vakantie afwezig ben.
Hoogachtend,
(handtekening)
Gert Jan Breukel
Schagensteeg 3
2312 VN Leiden
bijlage: curriculum vitae
of:
Met vriendelijke groet,
(handtekening)
J.w. van Zanten.
Bijlage: curriculum vitae en samenvatting afstudeerscriptie