Is een vrijwilligerswerkbaan in het buitenland een "mission for life"?
- Toen men in de jaren 50, 60 en 70 van de 20e eeuw naar ontwikkelingslanden afreisde, deed men dat vaak vanuit een persoonlijke of religieus geörienteerde levensmissie. De 'zendelingen', 'missionarissen', 'tropenreizigers' en 'veldwerkers' van weleer.
- Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die willen helpen aan groei van mensen en landen vanuit een levensdoel, maar zijn er veel meer motieven bijgekomen. Werken aan eigen competenties en vaardigheden, het avontuur, een afgebakende periode 'je zinnen verzetten' of gewoon, een paar weken of maanden je handen uit de mouwen steken.
- Waar men vroeger afscheid nam van alles 'thuis' en/of met het hele gezin voorgoed vertrok, vertrekt men nu meestal voor een afgebakende periode met behoud van werk en woning in Nederland.
- Natuurlijk delen beide 'groepen' een drang om te willen helpen, te willen bijdragen; een zeker idealisme.
- Die drang wordt ook gevoed vanuit de gedachte dat de wereld globaliseert: veel kennis is via allerlei bronnen voorhanden, het is sneller dan vroeger duidelijk waar hulp nodig is of gevraagd wordt en de ontwikkeling van de reissector heeft ervoor gezorgd dat mensen nu ook sneller en goedkoper terplaatse kunnen zijn om te helpen.
Wat kunnen motivaties zijn om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?
- Het verbeteren van bestaande competenties en vaardigheden.
- Opdoen van nieuwe indrukken, ervaringen, 'het avontuur' ofwel nieuwe paden bewandelen, ontdekken van andere culturen en leefomgevingen.
- Een bijdrage leveren aan specifieke doelstellingen van een project, al dan niet in het verlengde van je bestaande competenties en vaardigheden.
- Het uitbreiden van je cv met internationale reis- en werkervaring, ontwikkelen van internationale en interculturele competenties.
- "Iets goeds willen doen" voor een ander, solidariteit, eigen behoefte van voldoening.
- Het 'helpen van een ander' als bijzonder onderdeel maken van een reis die je al gepland hebt, een tussenjaar dat je hebt, een sabbatical dat je inplant.
- De behoefte aan 'even wat anders': weg van de waan van alledag, van de drukte, van de dag-indeling met agenda's, schema's en takenlijsten: soms is het bijna een vlucht uit de hectiek in Nederland.
- Het gevoel van vrijheid: zeker als je nog nooit zonder je ouders op pad bent geweest, of nog nooit alleen hebt gereisd, kan de keuze voor een vrijwilligersjob in het buitenland bijdragen aan het zelfstandig worden, zelf keuzes leren maken, jezelf ontwikkelen en op jezelf aangewezen zijn.
Gerelateerde pagina's
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren
Checklist, paklijst en meeneemtips voor backpackers, nomads, reizigers, stagiairs en vrijwilligers
Relaties en meer lezen
JoHo: crossroads via de bundel
- Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen?
- Wat zijn redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland?
- Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?
- Wat zijn kenmerken van een 'ideale' vrijwilliger in het buitenland?
- Wat is een vrijwilliger?
- Hoe helpt internationaal vrijwilligerswerk bij je persoonlijke groei?
- Wat kan je doen om je vrijwilligerswerk in het buitenland goed af te ronden?
- Op welke manier kan je zelf in positieve zin bijdragen aan de beeldvorming rondom jouw vrijwilligerswerk in het buitenland?
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk
Activiteiten
Nieuws
Partners: met impact
JoHo: crossroads in spotlight
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo: aanmelden of upgraden
JoHo: footprint achterlaten