denken en doen met een divergent brein:

ontwikkelen, verbeteren of beheersen

 

Van signalen herkennen tot motivaties begrijpen

Van competenties opdoen tot vaardigheden verbeteren in het buitenland

van vrijwilligerswerk doen tot werkvaardigheden in binnen- en buitenland

Indeling

denken en doen met een divergent brein      

denken en doen met een divergent brein: relaties      

denken en doen met een divergent brein: gerelateerde termen     

wegwijzer bij competenties en motivaties      

naar het buitenland   

Wat is neurodiversiteit?

  • Neurodiversiteit is de verscheidenheid en variatie die aanwezig is in de ontwikkeling tussen mensen op het gebied van hun hersenen, leervermogen en pysche (bewustzijn en onderbewustzijn). Deze verschillen komen met name tot uiting bij hdg verwerken en gebruiken van sociale informatie, taalgebruik en het vermogen van de zintuigen.

Wat is neurodivergentie?

  • De term neurodivergentie wordt vaak gebruikt voor hoogbegaafde mensen, mensen met een sterk ontwikkelde sensitieve vermogens en mensen die in meer of mindere mate te maken hebben met de lasten en lusten van bijvoorbeeld adhd, add en autisme.
  • Op deze laatste groep wordt er ook regelmatig het label 'stoornis' geplakt, aangezien er sprake is van een afwijking van de norm. Alhoewel bij een deel van de betrokkenen er daadwerkelijk sprake is van klachten en problematiek, blijft het een toch wat middeleeuwse praktijk om een afwijking van de norm als 'stoornis' te blijven zien.
  • Het is dan ook de vraag in hoeverre het niet tijd is voor andere termen en indelingen dan het huidige neuronormaal en neuro-typisch, voor de mensen met een statistisch gezien 'normale' ontwikkeling, en neurodivergent en neuro-a-typisch voor hele groep met een andere ontwikkeling.

Wat is een divergent brein?

  • Een divergent brein is een brein dat zich via associaties, lerend vermogen en creativiteit een leven lang blijft ontwikkelen. In tegenstelling tot een 'normaal' brein waarbij dit veel minder het geval is.
  • Men gaat er vanuit dat tussen de 10 tot 20% van de mensen een vorm van divergentie heeft in het brein.

Wat betekent leren met een divergent brein?

  • Zoals de universiteit van Amsterdam tegenwoordig al mooi verwoord vermeld: "Is de onderwijscontext is vooral ingericht op de neurotypische studenten – mensen die een gemiddeld of typisch stel hersenen hebben. Daardoor lopen neurodivergente mensen vaak tegen toegankelijkheidsproblemen aan. Als je zelf geen divergent brein hebt, is het misschien moeilijk om voor te stellen hoe anders de ervaring van een neurodivergent persoon kan zijn. Zelf merk je misschien niet dat je tekst moeilijker leesbaar is door het lettertype, of dat instructies te vaag zijn. Door vanuit je eigen ervaring en aannames, hier zelf oplossingen voor te bedenken, kan het zijn dat je de toegankelijkheid juist tegenwerkt. Bijvoorbeeld door ervan uit te gaan dat die student wel een vraag zal stellen als de instructies te vaag zijn, terwijl dat juist ook een struikelblok kan zijn. Belangrijk is niet te generaliseren op basis van je kennis. Een van de belangrijkste bronnen van inzicht in neurodivergentie zijn de mensen om je heen. Neurodivergente studenten en collega’s kunnen je waardevolle perspectieven bieden over hoe ze het beste leren en werken. Luister daarom naar hun ervaringen en behoeften. Als je bijvoorbeeld merkt dat een student de aandacht er niet bij kan houden, of overprikkeld raakt door de lesomgeving, praat dan met hen na de les als zij hiervoor openstaan. Zo kom je er misschien achter dat de een student met 'ADHD achtige kennmerken' bijvoorbeeld behoefte heeft aan beweging tijdens het leren, en de andere student behoefte heeft aan minder oogcontact en gedempte lichten."

 

Wanneer denk je in beelden en wat is beelddenken?

Wanneer denk je in beelden en wat is beelddenken?


Wat is denken in beelden?

  • Beelddenken is wanneer je denkt en leert in beelden en concepten, en niet in woorden of concepten.
  • De beelden kunnen daarbij zowel stilstaand als bewegend zijn.
  • Beelddenken is een van de vormen van denken met een divergent brein.

Hoe werkt een divergent brein dat denkt in beelden?

  • Beelddenkers leren via verbindingen tussen concepten, maar het leren van woorden (bijvoorbeeld het 'stampen' van Fransje woordjes, maar ook spelling van de moedertaal) en het schrijven van teksen is vaak lastiger. Hoewel de wetenschappelijke bewijsvoering ter discussie staat, herkennen veel mensen met bijvoorbeeld dyslexie wel deze manier van denken en leren.
  • Als kind zijn we allemaal beelddenkers. We zien beelden, vergelijken die met elkaar en leren dat daar klanken bij horen. Rond het 10e levensjaar lijken de meeste mensen meer over te zijn gegaan in denken in woorden, terwijl een gedeelte vaak de rest van het leven blijft denken, leren en associëren in woorden.

Wat zijn de nadelen van het denken in beelden?

  • Omdat de focus ligt op het grotere geheel, kunnen complexe taken soms heel gemakkelijk gaan, maar de details over het hoofd gezien.

Wat zijn de voordelen van denken in beelden?

  • Een van de kwaliteiten die veel beelddenkers daardoor hebben, is het kunnen overzien van de situatie als geheel ('helikopterview'). Hierdoor zien ze vaak al heel helder en snel een, vaak creatieve, oplossing voor een probleem, terwijl de woorddenkers daar via stappen in het denken later bij uit komen.
  • Beelddenken heeft veel voordelen, en hoewel het in het onderwijs meestal niet de 'go to' manier van leren is, zijn beelddenkers vaak goede adviseurs, ondernemers en creatievelingen.
  • Het is waardevol om te leren herkennen of je zelf een beelddenker ben, maar ook of kinderen, vrienden of collega's op die manieren denken. Het leren herkennen en accepteren dat ieders hersenen anders werken, geeft de mogelijkheid dat ieder de vruchten kan plukken van de verschillende kwaliteiten.
Wat zijn de karakteristieken van creatieve en divergent denkende mensen?

Wat zijn de karakteristieken van creatieve en divergent denkende mensen?


Wat is creativiteit en divergent denken binnen een werkomgeving?

  • Creativiteit is de ontwikkeling van originele ideeën die een sociaal erkende bijdrage leveren. Dit is belangrijk voor een besluitvormingsproces. Het creative process model is een van de vroegste en belangrijkste modellen over creativiteit. Dit model geeft inzicht in de stappen die doorlopen worden in het creatieve denkproces van mensen:
Preparatie
  • Het vormen van een duidelijk idee van wat men wil bereiken.
Incubatie en divergent denken;
  • Het stadium van reflectieve gedachten: het idee wordt opzijgelegd, maar in het achterhoofd wordt er op een laag bewustzijnsniveau op doorgegaan. Hierdoor ben je tijdelijk afgeleid van het probleem.
  • Incubatie helpt bij divergent denken: het probleem anders proberen te formuleren en verschillende benaderingen van de kwestie proberen te vinden. Door divergent denken stap je uit het denken via bestaande modellen.
  • Tegenover divergent denken staat convergent denken: de conventionele, juiste oplossing voor een probleem vinden.
Inzicht
  • Het plotseling krijgen van een idee: een ingeving.
Verificatie
  • Experimenteren met het idee en het idee bijschaven en evalueren.

Wat zijn de karakteristieken van creatieve mensen?

  • Creativiteit op de werkvloer wordt bepaald door de mate waarin mensen zelf creatief zijn en door de mate waarin de omgeving bevorderlijk is voor de creativiteit. Er worden vier eigenschappen genoemd waar creatieve mensen over beschikken:
    • Cognitieve en praktische intelligentie
    • Doorzettingsvermogen
    • Expertise/ervaring
    • Onafhankelijke verbeelding

Welke bedrijfskenmerken stimuleren creativiteit?

  • Het is bevorderlijk voor de creativiteit wanneer organisaties hun werknemers de ruimte bieden om te kunnen leren. De leiding moet zich beseffen dat het maken van bepaalde fouten soms onderdeel uitmaakt van een creatief proces. Ook kunnen bepaalde activiteiten creativiteit stimuleren. Een voorbeeld is problemen herdefiniëren door een probleem dat een aantal maanden opzij is gelegd opnieuw te bekijken. Een tweede voorbeeld is associatief spel: creativiteit aanmoedigen door middel van spel. Een laatste voorbeeld is cross-polination, waarbij medewerkers met verschillende expertises ideeën met elkaar uitwisselen.
  • Betrokkenheid van medewerkers in het beslissingsproces
    • ‘Design thinking’ is een oplossingsgericht creatief proces waarbij de mens centraal staat. Er wordt gebruik gemaakt van zowel intuïtie als analytisch denken om problemen te verhelderen en innovatieve oplossingen te bedenken. Design thinking maakt gebruik van vier regels:
    • De mens regel: Design thinking is een teamactiviteit. Het is afhankelijk van de samenwerking van verschillende mensen met verschillende kennis en ervaringen. Op deze manier kan er vanuit verschillende perspectieven naar een probleem gekeken worden. Daarnaast moet er ook in de klanten en gebruikers worden ingeleefd.
    • De ambiguïteit regel: Creativiteit en experimenteren zijn alleen mogelijk als het probleem en de oplossingen ambigu zijn.
    • De herontwerp regel: Er zijn geen volledig originele creatieve oplossingen. De behoefte die vervuld worden met het oplossen van problemen bestaan al heel lang. Het is daarom belangrijk om eerdere oplossingen te doorgronden en te gebruiken bij het bedenken van een nieuwe oplossing.
    • De tastbaar regel: Design thinking bevat minder tijd aan plannen en meer aan doen. Prototypes bevatten veel informatie die niet in de conceptuele planning naar voren komt. Design thinking tolereert dan ook het maken van fouten en ziet dit juist als leerproces.
Denken versus doen: begrippen, definities en inzichten

Denken versus doen: begrippen, definities en inzichten

Wat is denken en wat betekent nadenken?

Wat is denken en wat betekent nadenken?

Wat is denken?

  • Denken is het laten functioneren van je brein. Zowel bewust en onbewust kunnen je hersenen geactiveerd worden en ontstaat er een denkproces.
  • Het doel van het denkproces is dat je tot een antwoord komt op een vraag, bijvoorbeeld dat je weet hoe je moet gaan handelen in de toekomst of wat je mening of standpunt is over een bepaalde kwestie.

Wat betekent nadenken?

  • Nadenken is het denkproces dat zich bewust afspeelt in je brein. In het algemeen gebruik je de term 'nadenken' voor processen waar het denkproces wat langer duurt of waarvan je vindt dat het wat langer zou moeten duren.
  • Denken en nanenken is zo'n inherent menselijk proces en net zo natuurlijk is als ademen of het rondpompen van je bloed, dat we ons niet eens meer afvragen wat het precies is. Gelukkig is er in de loop van de eeuwen wel een verzameling aan inzichten ontstaan, van filosofen en ontwikkelingspsychologen tot neurowetenschappers.

Denken is een nieuwsgierig ontdekkingsproces waarbij je telkens op zoek gaat naar nieuwe informatie

  • In het boek 'How we think' onderzoekt John Dewey het denken. Het denken als een nieuwsgierig ontdekkingsproces waarbij je telkens op zoek gaat naar nieuwe informatie. Dit staat tegelijkertijd ook zo haaks op onze natuurlijke neiging om onze mening op te hangen aan beperkte kennis en onafgemaakte gedachten, en daar tegelijkertijd vol in te gaan geloven en alles wat het tegenspreekt af te wijzen (Hallo conspiracy theories!).
  • Met de 'informatie bubbels' en 'information overload' kunnen we wel wat tools gebruiken om te blijven onderzoeken en elkaar te ondersteunen in het blijven in een moment van ongemak van het niet weten.

"Reflective thinking, in short, means judgement suspended during further inquiry; and suspense is likely to be somewhat painful… To maintain the state of doubt and to carry on systematic and protracted inquiry — these are the essentials of thinking".  John Dewey

Het automatische denksysteem zit het bewuste denksysteem regelmatig in de weg

  • Een van de recentere - en veel gelezen boeken - is van nobelprijswinnaar en econoom Daniel Kahneman. In het boek Thinking Fast and Slow beschrijft hij hoe twee denksystemen (ons bewuste denken, en ons automatische denken (en daarmee ook directer handelen) continu vragen om controle over je denken en handelen, en deze systemen denkfouten laten ontstaan in onze herinnering, besluitvorming en oordeelvorming. Ons brein is liever lui dan moe - ook niet zo gek als je weet hoeveel energie de hersenen gebruiken (herinner je de sugar cravings tijdens het studeren nog?). Gelukkig vergeet Kahneman niet te beschrijven hoe je jezelf kunt trainen om die denkfouten te omzeilen.
  • Het automatische systeem (systeem 1) is het handelen en denken dat automatisch gebeurd. Gedurende de dag doe je allerlei handelingen automatisch, van je bed uitstappen, trap lopen, een boterham smeren, maar bijvoorbeeld ook fietsen of autorijden. Je bent dan niet heel actief bezig om te doen, maar doet dingen als het ware op de automatische piloot. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van vele dieren - het helpt ons om direct in actie te komen, opzij te springen als er een leeuw (of tegenwoordig eerder een auto) op je af komt.
  • Het bewuste systeem (door Kahneman systeem 2 genoemd) betreft het meer rationele, logische en ruimtelijke denken. Het helpt ons verschillende opties te vergelijken, een route te bepalen of een vriend in de menigte van een festival terug te vinden. Deze manier van denken is een veel recentere toevoeging aan ons brein. Kahneman beargumenteert dat de twee systemen continu met elkaar in 'gevecht' om de aandacht, wat soms ook tot onhandige beslissingen kan leiden.
  • Zo schakelt het automatische systeem (1) over naar het bewuste systeem (2) wanneer er een complexe vraag voor ligt. Echter, het heeft dan tegelijkertijd ook de neiging om het probleem te versimpelen.
  • Voorbeeld:
    • Een appel en een banaan kosten 2,20. De appel kost 2 euro meer dan de banaan. Hoeveel kost de banaan? ... Heb je het? Als je 0,20 cent voor de banaan zou betalen, lees dan nog eens goed, want je systeem 1 heeft je dan gefopt.... en wat denk je nu voor de banaan te betalen?
  • Een andere uitkomst is dat we denken wel heel rationeel te denken over geld ('homo economicus'), maar ook op dat vlak worden we snel getriggerd door ons brein. Zo is bewezen dat het (potentieel) verliezen van wat je hebt, groter weegt (en voelt) dan de potentie om meer te winnen. Tip van Kahneman 'laat je emoties thuis als het om geld gaat'. En dus wees je bewust van de neiging om verlies groter te ervaren, maar ook het idee van referentiepunten (wat is je startpunt, wat kun je winnen, wat verlies je), en dat geld minder groot, minder belangrijk wordt naar mate je er meer van hebt ('diminishing sensitivity principle').

 

    Wanneer denk je in beelden en wat is beelddenken?

    Wanneer denk je in beelden en wat is beelddenken?


    Wat is denken in beelden?

    • Beelddenken is wanneer je denkt en leert in beelden en concepten, en niet in woorden of concepten.
    • De beelden kunnen daarbij zowel stilstaand als bewegend zijn.
    • Beelddenken is een van de vormen van denken met een divergent brein.

    Hoe werkt een divergent brein dat denkt in beelden?

    • Beelddenkers leren via verbindingen tussen concepten, maar het leren van woorden (bijvoorbeeld het 'stampen' van Fransje woordjes, maar ook spelling van de moedertaal) en het schrijven van teksen is vaak lastiger. Hoewel de wetenschappelijke bewijsvoering ter discussie staat, herkennen veel mensen met bijvoorbeeld dyslexie wel deze manier van denken en leren.
    • Als kind zijn we allemaal beelddenkers. We zien beelden, vergelijken die met elkaar en leren dat daar klanken bij horen. Rond het 10e levensjaar lijken de meeste mensen meer over te zijn gegaan in denken in woorden, terwijl een gedeelte vaak de rest van het leven blijft denken, leren en associëren in woorden.

    Wat zijn de nadelen van het denken in beelden?

    • Omdat de focus ligt op het grotere geheel, kunnen complexe taken soms heel gemakkelijk gaan, maar de details over het hoofd gezien.

    Wat zijn de voordelen van denken in beelden?

    • Een van de kwaliteiten die veel beelddenkers daardoor hebben, is het kunnen overzien van de situatie als geheel ('helikopterview'). Hierdoor zien ze vaak al heel helder en snel een, vaak creatieve, oplossing voor een probleem, terwijl de woorddenkers daar via stappen in het denken later bij uit komen.
    • Beelddenken heeft veel voordelen, en hoewel het in het onderwijs meestal niet de 'go to' manier van leren is, zijn beelddenkers vaak goede adviseurs, ondernemers en creatievelingen.
    • Het is waardevol om te leren herkennen of je zelf een beelddenker ben, maar ook of kinderen, vrienden of collega's op die manieren denken. Het leren herkennen en accepteren dat ieders hersenen anders werken, geeft de mogelijkheid dat ieder de vruchten kan plukken van de verschillende kwaliteiten.
    Wat is brainstormen?

    Wat is brainstormen?

    Een manier om creatieve, nieuwe ideeën te creëren is brainstorming. Dit is een methode om creativiteit te vergroten in een groep door middel van expressiviteit, het uitstellen van beoordeling, doelbewust voortbouwen op vorige ideeën, en 'kwantiteit gaat boven kwaliteit'.

    Wat is resultaatgerichtheid?

    Wat is resultaatgerichtheid?

    Wat is resultaatgerichtheid?

    • Resultaatgericht zijn, is het gefocust zijn op het concretiseren van doelen.
    • Het betreft het realiseren van resultaten volgens het afgesproken tijdpad en kader.

    Wat zijn gerelateerde begrippen en competenties aan resultaatgerichtheid?

    • Doelgericht zijn
    • Focus hebben
    • Realisme tonen
    • Pragmatisch zijn
    • Sturen op resultaat
    Wat is een genuanceerd oordeel?

    Wat is een genuanceerd oordeel?

    Wat is genuanceerd oordelen?

    • Genuanceerd oordelen is het op basis van beschikbare informatie komen tot realistische, onderbouwde en bruikbare conclusies over mogelijke alternatieve handelwijzen.

    Wat is onhankelijke oordelen?

    • Onhankelijke oordelen is niet afgaan op meningen en reacties van anderen, maar zelfstandig een mening vormen zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Je eigen koers varen.

    Wat zijn gerelateerde compenties aan oordeelsvorming?

    • Oordelen op basis van feiten en invalshoeken
    • Alternatieven kunnen afwegen
    • Standpunten kunnen innemen
    • Anderen stimuleren om tot een onderbouwd en genuanceerd oordeel te komen
    Wat is oordeel vormen, standpunt innemen en in staat zijn om te nuanceren, als competentie?

    Wat is oordeel vormen, standpunt innemen en in staat zijn om te nuanceren, als competentie?

    Wat is het nivo waarop je oordeel vormen kunt beheersen?

    De mate waarin je de competentie 'oordeel vormen' kan beheersen, is oplopend:

    1. Oordelen op basis van feiten en invalshoeken.
    2. Alternatieven kunnen afwegen en standpunten kunnen innemen.
    3. Anderen kunnen stimuleren om tot een onderbouwd en genuanceerd oordeel te komen.

    Wat is een oordeel vormen op basis van feiten en vanuit verschillende invalshoeken?

    • Je kunt snel en efficiënt de juiste informatie vergaren.
    • Je weegt de alternatieven af.
    • Je staat open voor de mening van anderen.
    • Je kunt jouw eigen mening goed onderbouwen.
    • Je overziet effecten van acties en besluiten die gebaseerd zijn op je eigen mening.

    Wat is alternatieven kunnen afwegen en standpunten kunnen innemen?

    • Je neemt meerdere invalshoeken of criteria in afweging, zoals klantenbelangen, kwaliteit, efficiëntie en kosten, praktische houdbaarheid, personeel, doelstellingen op zowel korte als lange termijn.
    • Je neemt ten aanzien van vraagstukken een persoonlijk standpunt in en je kunt duidelijk aangeven op basis waarvan je tot een bepaald oordeel bent gekomen.
    • Je betrekt mogelijke neveneffecten van jouw standpunt in de overwegingen.
    • Je bent in staat in complexe vraagstukken te beargumenteren waarom en in welke mate een bepaald alternatief de voorkeur verdient boven andere alternatieven.

    Wat is het stimuleren van een onderbouwde en genuanceerde oordeelsvorming?

    • Je maakt onderscheid in hoofd- en bijzaken en je prioriteert hoofdzaken.
    • Je schetst de gevolgen van het oordeel op korte en lange termijn en je houdt daarbij rekening met onzekere factoren.
    • Je stimuleert interactie over meningen en oordelen.
    Hoe steekt het besluitvormingsproces in elkaar?

    Hoe steekt het besluitvormingsproces in elkaar?


    Wat is besluitvorming?

    Besluitvorming is het bewuste proces van het maken van een keuze tussen verschillende alternatieven, met als doel het creëren van een gewenste situatie.

    Hoe ziet het rationele keuzeparadigma bij het maken van keuzes er uit?

    Een eeuwenoud uitgangspunt van de meeste westerse filosofen, economen en wetenschappers is dat mensen hun beslissingen (zouden moeten) baseren op logica en rationaliteit en niet zozeer op emotie en gevoel, en dat ze hierbij gebruik maken van alle informatie die nodig is. Dit uitgangspunt is het rationele keuzeparadigma. Het proces van het maken van rationele keuzes kan in zes stappen worden omschreven:

    Identificatie van een probleem of herkennen van een kans/gelegenheid: Er is sprake van een ‘probleem’ als de huidige situatie afwijkt van de gewenste situatie. Een kans of gelegenheid (opportunity) is de afwijking tussen de huidige verwachtingen van een situatie en een niet direct verwachte, mogelijk betere situatie.

    Beslissen hoe men de situatie aan gaat pakken: Hier zijn twee zaken aan de orde. Ten eerste beoordeelt degene die het besluit moet maken of hij/zij over genoeg informatie beschikt om tot een oplossing te komen, of dat er hulp van andere mensen nodig is. Ten tweede wordt beoordeeld of het gaat om het maken van een geprogrammeerde beslissing (programmed decision) of een niet-geprogrammeerde beslissing (non programmed decision). Bij dit laatste gaat het om een nieuw of complex probleem. Om een dergelijk besluit te kunnen maken, moeten alle stappen van het beslissingsmodel worden doorlopen. Echter, bij een geprogrammeerde beslissing kan een gestandaardiseerde procedure voor het maken van een beslissing worden aangehouden, omdat zulke problemen in het verleden al zijn geïdentificeerd en gedocumenteerd.

    Het samenstellen van een reeks mogelijke oplossingen: Vaak begint deze stap met het zoeken naar bestaande oplossingen (oplossingen die werken bij vergelijkbare problemen). Wanneer geen van de bestaande oplossingen in de huidige situatie werkt, moet er een nieuwe oplossing worden ontworpen of een bestaande oplossing worden aangepast.

    Het kiezen uit verschillende alternatieven: Het rationele keuzeparadigma gaat er vanuit dat de mens altijd gaat voor de keuzemogelijkheid met de hoogste subjectieve verwachte utiliteit (subjective expected utility; SEU), welke wordt gekozen wanneer voor het alternatief dat voor de persoon het meest gunstig/bevredigend is wordt gegaan. Dat betekent dat alle mogelijke uitkomsten moeten worden ingeschat. Dit is een zeer complexe taak, maar het rationele keuzeparadigma gaat er vanuit dat men deze berekening zonder problemen uitvoert.

    Hoe verloopt het daadwerkelijk uitvoeren van de gemaakte keuze?

    Evaluatie van het gekozen alternatief: Het beantwoorden van de vraag of het verschil tussen de oude situatie en de gewenste situatie nu daadwerkelijk is afgenomen.

    Stappen 1, 4 en 6 worden door de mens als moeilijk ervaren.

    Hoewel dit model logisch en aannemelijk klinkt, wordt het in werkelijkheid weinig toegepast. Mensen worden in dit model afgebeeld als machines die op een efficiënte en logische manier informatie (kunnen) verwerken. In werkelijkheid zijn mensen vaak niet in staat om de grote hoeveelheid informatie te behappen die komt kijken bij het maken van een keuze, of om het in te zien wanneer een eerder gemaakte keuze niet de juiste bleek. Ook focust dit model alleen op het rationele denken en houdt het geen rekening met het feit dat emoties het beslissingsproces beïnvloeden of soms zelfs domineren.

    Wat is er lastig aan het identificeren van problemen en oplossingen?

    Problemen en oplossingen worden niet in hapklare brokken aangeleverd. Informatie moet verkregen en vertaald worden: dit gebeurt gedeeltelijk door een bewuste evaluatie van feiten en argumenten van anderen. Een ander belangrijk gedeelte van dit proces speelt zich vaak onbewust af, namelijk via attitudevorming en selectieve aandacht in de waarneming. Emotionele markers, die we vaak zodra we informatie in ons opnemen aan deze informatie binden, bepalen samen met logische analyse en de emotionele reacties die uit deze analyse voortkomen of we iets zien als een probleem, als een kans of als onbelangrijk.

    De vijf meest bekende knelpunten die aan de orde kunnen zijn bij de identificatie van problemen zijn:

    1. Invloed van belanghebbenden (stakeholder framing): Het beoordelen van het probleem wordt beïnvloed of beperkt door de invloed van de visie van anderen.

    2. Perceptuele verdediging (perceptual defense): Het negeren van nadelige informatie als coping mechanisme.

    3. Cognitieve mappen (mental models): Cognitieve mappen die mensen van de buitenwereld hebben, helpen vaak met het overzichtelijk en voorspelbaar maken van situaties en het geven van richting aan gedrag. Nadeel van deze modellen is dat ze ervoor kunnen zorgen dat unieke kansen of problemen over het hoofd worden gezien of dat onverwachte oplossingen opzij worden geschoven, omdat deze niet passen binnen een bestaand model.

    4. Beslissend leiderschap (decisive leadership): Mensen worden vaak als effectievere leiders gezien wanneer zij snel tot besluiten kunnen komen. Gevolg is dat veel besluitvormers hierdoor te snel knopen doorhakken zonder alle feiten echt overwogen te hebben.

    5. Oplossingsgerichte problemen (solution-focused problems): Vaak worden problemen direct al in termen van de oplossingen geformuleerd. Direct een oplossing koppelen aan een probleem werkt vaak bevredigend. Echter, de meest bekende oplossingen, namelijk oplossingen die in andere situaties geholpen hebben en waar men nu het snelst opkomt, hoeven niet direct de beste oplossingen te zijn.

    Hoe worden problemen en kansen effectief geïdentificeerd?

    Hoewel het herkennen van problemen en kansen nooit eenvoudig zal zijn, kan bewustzijn van de hierboven genoemde beperkingen in waarnemen/herkennen van problemen en kansen dit proces wel verbeteren. Voorbeelden zijn bewust andere perspectieven op de werkelijkheid, dan welke je al kent, in acht te nemen of het bespreken van situaties met anderen/collega’s om je eigen blinde vlekken te compenseren.  

    Hoe gaat het zoeken naar en evalueren en maken van keuzes?

    Volgens Herbert Simon verkeren mensen in een gebonden rationaliteit, omdat de informatie die ze verwerken beperkt en imperfect is en omdat ze zelden de beste keuzes maken. Vaak zijn heldere doelen nodig om tot goede oplossingen te komen. Probleem is vaak dat doelen dikwijls onduidelijk zijn of niet in overeenstemming met elkaar.

    Mensen maken vaak geen perfect rationele beslissingen, omdat ze informatie niet zo goed verwerken. Het is meestal te veel om alle alternatieven en mogelijke uitkomsten af te wegen. Daarom worden vaak slechts een paar alternatieven en uitkomsten goed overwogen. Een gerelateerd probleem is de impliciete favoriet: een alternatief die vaak al vroeg wordt gevormd en de onbewuste favoriet is waar andere alternatieven mee worden vergeleken. Hoewel het impliciete favoriet vergelijkingsproces automatisch lijkt te verlopen, ondermijnt het vaak onze effectieve besluitvorming. Mensen zijn namelijk geneigd om problemen van de impliciete favoriet en de voordelen van alternatieven te negeren. Hoewel subjectieve verwachte utiliteit het belangrijkste onderdeel van rationele keuze besluitvorming is, hebben Tversky en Kahneman ontdekt dat mensen ingebouwde beslissingsheuristieken hebben die ofwel de waarschijnlijkheid van bepaalde uitkomsten, ofwel de waarde (utiliteit) van deze uitkomsten verstoren. Drie van de meest bestudeerde vuistregel-biases zijn verankering en aanpassing, beschikbaarheid en representativiteit. De verankerings- en aanpassingsheuristiek stelt dat we door een oorspronkelijke ankervisie worden beïnvloed en niet voldoende afwijken van deze visie wanneer nieuwe informatie wordt aangeboden. De beschikbaarheidsheuristiek verwijst naar de neiging om een situatie te beoordelen op basis van informatie die we makkelijk kunnen terughalen uit het geheugen. De representativiteitsheuristiek, ten slotte, stelt dat we meer aandacht besteden aan situaties of objecten die lijken op of representatief zijn voor iets anders dat we kennen, dan aan exacte statistieken.

    Eén van de belangrijkste assumpties van het rationele keuzeparadigma, is dat mensen willen kiezen voor het alternatief met het grootste voordeel (dus de grootste subjectieve verwachte utiliteit). Dikwijls kiest men het alternatief dat acceptabel of goed genoeg is en niet zozeer het beste alternatief. Dit wordt satisfactie (satisficing) genoemd (dit gebeurt in plaats van maximalisering).

    Welk verband is er tussen emoties en het maken van keuzes?

    Zoals eerder genoemd, wordt in het rationele keuzeparadigma het effect van emoties op menselijke besluitvorming totaal niet in acht genomen. Emoties hebben op drie manieren invloed op de evaluatie van alternatieven:

    • Emoties vormen vroege voorkeuren: De emotionele marker die (vaak onbewust) in een vroeg stadium aan een keuzemogelijkheid wordt verbonden, is van invloed op de mate waarin we een voorkeur voor deze keuzemogelijkheid hebben.

    • Emoties beïnvloeden het evaluatieproces van alternatieven. Zo maken we bijvoorbeeld meer gebruik van stereotypen om tot snellere keuzes te komen wanneer we kwaad zijn.

    • Emoties als informatiebron: We gebruiken emoties als informatiebron en we maken gebruik van ons gevoel bij het maken van een keuze tussen alternatieven, wat ons intuïtie genoemd.

    Hoe beïnvloeden intuïtie en het maken van keuzes?

    Intuïtie is het vermogen een probleem of een kans te herkennen en op de beste manier te handelen zonder bewuste evaluatie. Het is een emotionele ervaring en een snel analytisch proces. Het voorgevoel dat we ervaren, bestaat uit emotionele signalen die sterk genoeg zijn om het bewustzijn binnen te dringen. Deze signalen kunnen ons waarschuwen voor gevaar of bewust maken van een kans en ons motiveren om actie te ondernemen. Intuïtie komt tot stand doordat we een vergelijking maken tussen wat we waarnemen en de templates die we hebben. Dat zijn ideeën/patronen, gebaseerd op kennis die zich in eerdere ervaringen heeft opgebouwd, waaraan een bepaalde situatie normaal gesproken voldoet. Als de gegeven situatie niet overeenkomt met de template die daarbij zou moeten horen, worden emoties gevormd die ons aansporen tot het ondernemen van actie.

    Intuïtie bouwt ook op action scripts: voorgeprogrammeerde routines om te reageren wanneer er wel of geen overeenkomst is met het verwachte patroon. Het zijn gedragspaden die bijdragen aan een snelle en efficiënte reactie. Ze zijn algemeen en moeten vaak wel per situatie wat worden bijgesteld.

    Hoe kunnen keuzes effectiever gemaakt worden?

    Door systematisch alle oplossingen voor een probleem te doorlopen kan men problemen zoals implicit favorite en satisficing voorkomen. Om emoties geen nadelig effect op het besluitvormingsproces te laten hebben, is het belangrijk om bewust te blijven van de invloed die emoties kunnen hebben. Scenario planning kan hierbij een hulpmiddel zijn. Dit is het incalculeren van problemen voordat ze optreden en zorgt ervoor dat eventuele oplossingen geëvalueerd kunnen worden zonder de stress en emoties die optreden wanneer men met een probleem geconfronteerd wordt. 

    Hoe werkt het evalueren van gemaakte keuzes?

    Vaak zijn besluitvormers bij de evaluatie van de gemaakte keuzes niet volkomen eerlijk tegenover zichzelf. Een eerste voorbeeld hiervan is bevestigingsbias (confirmation bias/postdecisional justification): het opwaarderen van de positieve aspecten en afzwakken van de negatieve aspecten van een gekozen oplossing voor een probleem, om op die manier de eigenwaarde te beschermen. Een tweede probleem is escalatie van commitment. Dit is de neiging om een verkeerde beslissing te blijven steunen, ondanks het duidelijke falen ervan. Er worden vier redenen gegeven waarom escalation of commitment ontstaat:

    • Zelfrechtvaardiging: Wanneer er een groot persoonlijk belang is bij het rechtvaardigen van een besluit.

    • Prospect theorie effect: Men heeft de neiging grotere risico’s te nemen om verlies te voorkomen en kleinere risico’s om te winnen. Het stoppen van een project voelt vaak als een verlies en is een pijnlijker besluit.

    • Perceptuele blindmakers: Soms ziet men problemen niet snel genoeg. Onbewust wordt negatieve informatie uitgefilterd en soms worden serieuze problemen als willekeurige foutjes gezien.

    • Afbreekkosten: De neiging om een beslissing toch door te zetten bij twijfels over het slagen ervan, omdat de kosten van het afbreken van het project onbekend of hoog zijn.

    Manieren om bevestigingsbias en escalatie van commitment te voorkomen, zijn mensen die beslissingen maken scheiden van de mensen die beslissingen evalueren; voorafgaand aan de beslissing een punt afspreken waarop een beslissing wordt doorgezet of afgebroken; een heldere, systematische bron voor feedback vinden; niet iemand alleen, maar meerdere mensen op een probleem zetten.

    Wat is creativiteit?

    Creativiteit is de ontwikkeling van originele ideeën die een sociaal erkende bijdrage leveren. Dit is belangrijk voor een besluitvormingsproces. Het creative process model is een van de vroegste en belangrijkste modellen over creativiteit. Dit model geeft inzicht in de stappen die doorlopen worden in het creatieve denkproces van mensen:

    • Preparatie; het vormen van een duidelijk idee van wat men wil bereiken.

    • Incubatie; het stadium van reflectieve gedachten: het idee wordt opzijgelegd, maar in het achterhoofd wordt er op laag bewustzijnsniveau op doorgegaan. Hierdoor ben je tijdelijk afgeleid van het probleem. Incubatie helpt bij divergent denken: het probleem anders proberen te formuleren en verschillende benaderingen van de kwestie proberen te vinden. Door divergent denken stap je uit het denken via bestaande modellen. Tegenover divergent denken staat convergent denken: de conventionele, juiste oplossing voor een probleem vinden.

    • Inzicht; het plotseling krijgen van een idee: een ingeving.

    • Verificatie; experimenteren met het idee en het idee bijschaven en evalueren.

    Wat zijn de karakteristieken van creatieve mensen?

    Creativiteit op de werkvloer wordt bepaald door de mate waarin mensen zelf creatief zijn en door de mate waarin de omgeving bevorderlijk is voor de creativiteit. Er worden vier eigenschappen genoemd waar creatieve mensen over beschikken:

    • Cognitieve en praktische intelligentie

    • Doorzettingsvermogen

    • Expertise/ervaring

    • Onafhankelijke verbeelding

    Welke bedrijfskenmerken stimuleren creativiteit?

    Het is bevorderlijk voor de creativiteit wanneer organisaties hun werknemers de ruimte bieden om te kunnen leren. De leiding moet zich beseffen dat het maken van bepaalde fouten soms onderdeel uitmaakt van een creatief proces. Ook kunnen bepaalde activiteiten creativiteit stimuleren. Een voorbeeld is problemen herdefiniëren door een probleem dat een aantal maanden opzij is gelegd opnieuw te bekijken. Een tweede voorbeeld is associatief spel: creativiteit aanmoedigen door middel van spel. Een laatste voorbeeld is cross-polination, waarbij medewerkers met verschillende expertises ideeën met elkaar uitwisselen.
    Betrokkenheid van medewerkers in het beslissingsproces

    ‘Design thinking’ is een oplossingsgericht creatief proces waarbij de mens centraal staat. Er wordt gebruik gemaakt van zowel intuïtie als analytisch denken om problemen te verhelderen en innovatieve oplossingen te bedenken. Design thinking maakt gebruik van vier regels:

    • De mens regel: Design thinking is een teamactiviteit. Het is afhankelijk van de samenwerking van verschillende mensen met verschillende kennis en ervaringen. Op deze manier kan er vanuit verschillende perspectieven naar een probleem gekeken worden. Daarnaast moet er ook in de klanten en gebruikers worden ingeleefd.

    • De ambiguïteit regel: Creativiteit en experimenteren zijn alleen mogelijk als het probleem en de oplossingen ambigu zijn. 

    • De herontwerp regel: Er zijn geen volledig originele creatieve oplossingen. De behoefte die vervuld worden met het oplossen van problemen bestaan al heel lang. Het is daarom belangrijk om eerdere oplossingen te doorgronden en te gebruiken bij het bedenken van een nieuwe oplossing. 

    • De tastbaar regel: Design thinking bevat minder tijd aan plannen en meer aan doen. Prototypes bevatten veel informatie die niet in de conceptuele planning naar voren komt. Design thinking tolereert dan ook het maken van fouten en ziet dit juist als leerproces.

    Hoe raken medewerkers betrokken in het beslissingsproces?

    Het betrekken van werknemers bij het oplossen van problemen kan bijdragen aan een snellere en effectievere oplossing hiervan. Werknemersbetrokkenheid (employee involvement/participative management) is de mate waarin werknemers worden betrokken bij de manier waarop werk georganiseerd en uitgevoerd wordt. Er zijn meerdere voordelen te noemen: werknemers herkennen/beschrijven een probleem soms beter omdat ze midden in het bedrijf zitten. Ook worden er vaak meer en betere alternatieven bedacht. Daarbij komt dat het de betrokkenheid bij het besluit en de mate waarin werknemers zich persoonlijk verantwoordelijk voelen, vergroot.

    Hoe ziet het model van de betrokkenheid van medewerkers in beslissingsprocessen eruit?

    De mate waarin het goed is om werknemers bij besluitvorming te betrekken, verschilt per situatie. Er zijn vier factoren waarvan dit afhangt:

    1. Beslissingsstructuur: Naarmate het probleem complexer en onbekender wordt, stijgen de voordelen van het betrekken van medewerkers bij het beslissingsproces.

    2. Bron van beslissingskennis: Hoe minder ervaring de leiding heeft met het probleem en hoe meer ervaring de werknemer heeft, des te beter is het om de werknemer bij het beslissingsproces te betrekken.

    3. Beslissingstoewijding: Werknemers zijn sneller bereid zich aan een beslissing te binden als ze betrokken worden bij het beslissingsproces.

    4. Risico van conflict: Het betrekken van medewerkers kan het besluitvormingsproces juist benadelen wanneer de doelen en normen van de medewerkers in conflict zijn met de organisatorische doelen. Het kan ook nadelig zijn wanneer het risico op conflict tussen de werknemers tijdens de besluitvorming hoog is.

    Hoe maak je een goede keuze en een beslissing?

    Hoe maak je een goede keuze en een beslissing?

    Fases van een keuzeproce

    • Elke fase van het keuzeproces verwacht acties van je.
    • Ook kent elke fase zijn eigen moeilijkheden.
    • Een keuzeproces verloopt overigens niet altijd in dezelfde volgorde. Soms moet je even een fase terug of kun je direct een fase overslaan.

    Fase 1: Keuzebesef

    • De eerste fase is het besef dat je een beslissing moet gaan maken.

    Fase 2: Keuzestress

    • De tweede fase is de acceptatie van de onzekerheid dat je nog niet kunt kiezen.
    • Keuzestress is een veelvoorkomend fenomeen: iedereen is wel eens met een lastige keuze geconfronteerd, echter hoe iemand ermee omgaat, verschilt per persoon.
    • Het is natuurlijk helemaal niet erg als je last hebt van keuzestress. Kiezen is ook eng. Het voelt definitief en je bent misschien bang voor de consequenties. Of voor wat anderen van je zullen vinden. Veel van dit soort gedachten zijn een vorm van weerstand of angst en de beste manier om daarmee om te gaan is te accepteren dat je het eng vindt en dan toch voor je keuze gaan. Eén troost: een keuze is nooit 100% definitief. Je kunt verkeerd kiezen, ja. Maar je gooit niet de ervaring weg die je al hebt opgebouwd in je leven. Je kunt altijd wéér kiezen. Uiteindelijk kom je er wel uit.

    Fase 3: Keuze voorbereiden

    • Fase drie is de oriëntatiefase waarbij kennis opgedaan wordt. Je kunt je oriënteren en kennis op te doen via de bekende wegen zoals online inlezen, events bezoeken, gebruik maken van je netwerk en met mensen praten die je voor zijn gegaan.

    Fase 4: Keuzes vergelijken

    • De volgende stap is alle opties naast elkaar leggen en vergelijkingen maken met de voor- en nadelen die je in fase drie hebt genoteerd.
    • Door het stellen van keuzevragen en het doen van keuzehulp-oefeningen kun je verschillende opties met elkaar vergelijken en erachter komen wat goed bij je past.
    • Je kunt hierbij denken aan praktische zaken, maar ook aan je interesses en welke doelen je wilt bereiken.

    Fase 5: Keuze maken

    • Wanneer je fase vier succesvol doorlopen hebt, dan is de volgende stap een beslissing maken. Vind je het alsnog lastig de knoop door te hakken? Dan heb je waarschijnlijk nog niet voldoende uit de vorige fases gehaald.
    • Doe een stapje terug en doorloop fase 3 en/of 4 nog eens een keer. Besef je dat er ook verschillende combinaties mogelijk zijn en dat je dus met één keuze verschillende doelstellingen kunt verwezenlijken. Een periode in het buitenland kun je bijvoorbeeld vervullen met een taal leren, duik- of surflessen volgen én vrijwilligerswerk doen in een werkveld dat je interesseert.

    Fase 6: Uitvoeren van je genomen beslissing

    • De laatste fase is het uitvoeren van je genomen beslissing.
    • Het is tijd om praktische zaken te regelen.

     

    Vraag stellen en antwoord zoeken: van probleem naar oplossing gaan
    Tolerantie versus onverdraagzaamheid: begrippen, definities en inzichten

    Tolerantie versus onverdraagzaamheid: begrippen, definities en inzichten

    Wat is tolerant zijn, en wat is tolerantie?

    Wat is tolerant zijn, en wat is tolerantie?

    Wat is tolerantie zijn?

    • Tolerant zijn is de acceptateren dat andere mensen anders denken en dat er andere manieren zijn om het leven te leven.

    Wat is tolerantie?

    • Tolerantie is verdraagzaamheid. Je tolereert de aanwezigheid van een ander, en je verdraagt het 'anders zijn' van die ander. Tolerantie wil niet zeggen dat er perse sprake moet zijn van acceptatie van die ander zoals die is, of dat je echt begrip moet hebben voor die situatie.
    • Tolerantie kan tot gevolg hebben dat er 'eilandjes van culturen of groepen' ontstaan die onderling accepteren dat er ook mensen zijn die hele andere waarden hebben en andere levens leiden, maar daar eigenlijk zo weinig mogelijk last van willen hebben.

     

    “In order to have faith in his own path, he does not need to prove that someone else's path is wrong.” - Paolo Coelho

    Wat is inlevingsvermogen?

    Wat is inlevingsvermogen?

    Wat is inlevingsvermogen?

    • Bij inlevingsvermogen gaat het om luisteren naar en meedenken met anderen, het onderkennen van gevoelens en behoeften van anderen. Jezelf kunnen verplaatsen in anderen en bewust omgaan met verschillende achtergronden en belangen

    Wat zijn met inlevingsvermogen samenhangende competenties en begrippen?

    • Over empathisch vermogen beschikken
    • Sensitief gedrag kunnen vertonen
    • Tactvol zijn
    • open staan en toegankelijk zijn voor anderen
    • omgaan met verschillende rollen en situaties
    Wat is flexibiliteit, en wat betekent jezelf aanpassen?

    Wat is flexibiliteit, en wat betekent jezelf aanpassen?


    Wat is flexibiliteit?

    • Bij flexibiliteit gaat het om het makkelijk aan kunnen passen aan veranderingen. Flexibiliteit kun je toepassen en opdoen in verschillende situaties, bijvoorbeeld tijdens het reizen, je werk of in je vrije tijd. 
    • Je kunt snel schakelen en oplossingen verzinnen bij veranderende situaties.
    • Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap als je gaat werken of samenwerken. Het wordt zeer op prijs gesteld als je deze competentie beheerst, want je kunt je goed aanpassen aan nieuwe situaties die tijdens je werk regelmatig voorkomen.
    • Wendbaarheid is een synoniem van flexibiliteit.

    Wat is jezelf aanpassen en aanpassingsvermogen?

    • Aanpasssingsvermogen is jezelf kunnen aanpassen om per situatie op verschillende manieren te kunnen reageren.
    • Om flexibel te kunnen zijn is het belangrijk om je te kunnen aanpassen.
    • Ook belangrijk is dat je de grenzen in de gaten kunt blijven houden in hoeverre je wel wil en kan aanpassen.

    Wat is probleemoplossend vermogen?

    • Probleemoplossend vermogen wil zeggen dat je snel kan reageren om een oplossing te bedenken.
    • Naast jezelf kunnen aanpassen hangt het er ook per probleem van af hoe het opgelost moet worden.
    Wat is geduld en wat betekent geduldig?

    Wat is geduld en wat betekent geduldig?

    Wat is geduld?

    • Geduld is een vorm van acceptatie dat alles tijd nodig heeft.

    Wat is geduld hebben?

    • Geduld hebben, kan een positieve kwaliteit zijn. In de zin dat je het juiste moment zoekt om iets te bewerkstelligen en niet te snel wilt gaan. In die zin gaat geduld hebben ook over vertrouwen dat bepaalde processen tijd nodig hebben en het zoeken naar de juiste timing.
    • Geduld hebben kan ook een passiviteit in zich dragen: niet direct actie ondernemen, maar rustig afwachten.
    • Het is handig te blijven realiseren dat sommige situaties vragen om geduld en andere situaties juist om proactiviteit. Daarin kan het waardevol zijn om voor jezelf te onderzoeken of jezelf geneigd bent om soms te afwachtend te zijn, of juist te snel wilt gaan.

     

    “Patience is not passive waiting. Patience is active acceptance of the process required to attain your goals and dreams.”

     

    Ray A. Davis

    Wat is acceptatie en acceptatievermogen?

    Wat is acceptatie en acceptatievermogen?

    Wat is acceptatie?

    • Acceptatie is het niet meer willen veranderen van de situatie.
    • Acceptatie is wordt ook wel omschreven als 'het kunnen zijn met alles wat er is'

    Wat is acceptatievermogen?

    • Acceptatievermogen is vermogen om kunnen aanvaarden van alles wat er is. Daaronder valt ook het vermogen om te kunnne aanvaarden dat het niet is zoals je verwacht had, of had gehoopt dat het zou zijn.

    “There is something wonderfully bold and liberating about saying yes to our entire imperfect and messy life.” – Tara Brach

     

    Wat is respectloos?

    Wat is respectloos?

    Wat is respectloos zijn?

    • Respectloos zijn is een gebrek aan waardering hebben voor de ander. Het respect voor de ander is daarbij afwezig.
    • Respectloosheid gaat erover dat je de ander niet de ruimte geeft om zichzelf te zijn.
    • Je kan iemand met woorden schofferen en wegzetten, en hett kan ook in je handelen zichtbaar worden.
    • Dat kan heel expliciet en herkenbaar zijn, maar op een subtieler niveau zou je kunnen zeggen dat in Nederland een uur te laat komen ook gezien kan worden als een gebrek aan respect voor de ander z'n tijd.
    Wat is irritatie en waar bestaat dat uit?

    Wat is irritatie en waar bestaat dat uit?

    Wat wil irritatie zeggen, en waar komt irritatie vandaan?

    • Irritatie komt op wanneer je je ergens aan ergert.
    • Je kunt je irriteren aan een situatie, een ander of aan jezelf.
    • Irritatie komt meestal voort uit een situatie waarin je verwachtingen niet worden waargemaakt (bijv: je bent niet tevreden met je eigen inzet/de ander doet niet wat jullie hadden afgesproken).
    • Irritatie wijst op een situatie waarin je grens is overschreven, of jij je eigen grens bent overschreden.
    • Irritatie die blijft etteren, die niet wordt gezien of geuit, waar niet naar wordt gehandeld, kan opbouwen tot boosheid of woede.
    • Door irritatie - met aandacht en nieuwsgierigheid - te voelen, te uiten en te onderzoeken, kan de opbouw van boosheid beperkt worden.

     

    “Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.” ― Carl Gustav Jung

    Wat is haat, en wat betekent haatdragend zijn?

    Wat is haat, en wat betekent haatdragend zijn?

    Wat is haat?

    • Haat is een diepe, alles overnemende emotie. Het is een gevoel van iets, een groep of iemand willen vernietigen. Je wilt de ander vaak letterlijk wat aandoen.
    • Haat kan een veel langdurige aanwezigheid hebben dan bijvoorbeeld boosheid.

    Wat is de oorzaak van haat?

    • Haat komt voort uit het ervaren van onrecht, of het gevoel dat iemand constant door een groep, iets, of een ander, in de weg te worden gezeten.

    Wat kan je doen als je haat voelt?

    • Als je gevoelens van haat ervaart is dat een signaal dat er iets niet klopt met je tolerantievermogen.
    • Er zijn meerdere wegen waarop je je tolerantievermogen kan verbeteren.

     

    "No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite."

     

    Nelson Mandela

    Tolerantie versus onverdraagzaamheid: laat de ander zijn eigen weg bewandelen

    Creativiteit en out-of-the-box denken: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

    Creativiteit en out-of-the-box denken: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

    Is creativiteit een belangrijke eigenschap op de werkvloer?
    Wat zijn de karakteristieken van creatieve en divergent denkende mensen?

    Wat zijn de karakteristieken van creatieve en divergent denkende mensen?


    Wat is creativiteit en divergent denken binnen een werkomgeving?

    • Creativiteit is de ontwikkeling van originele ideeën die een sociaal erkende bijdrage leveren. Dit is belangrijk voor een besluitvormingsproces. Het creative process model is een van de vroegste en belangrijkste modellen over creativiteit. Dit model geeft inzicht in de stappen die doorlopen worden in het creatieve denkproces van mensen:
    Preparatie
    • Het vormen van een duidelijk idee van wat men wil bereiken.
    Incubatie en divergent denken;
    • Het stadium van reflectieve gedachten: het idee wordt opzijgelegd, maar in het achterhoofd wordt er op een laag bewustzijnsniveau op doorgegaan. Hierdoor ben je tijdelijk afgeleid van het probleem.
    • Incubatie helpt bij divergent denken: het probleem anders proberen te formuleren en verschillende benaderingen van de kwestie proberen te vinden. Door divergent denken stap je uit het denken via bestaande modellen.
    • Tegenover divergent denken staat convergent denken: de conventionele, juiste oplossing voor een probleem vinden.
    Inzicht
    • Het plotseling krijgen van een idee: een ingeving.
    Verificatie
    • Experimenteren met het idee en het idee bijschaven en evalueren.

    Wat zijn de karakteristieken van creatieve mensen?

    • Creativiteit op de werkvloer wordt bepaald door de mate waarin mensen zelf creatief zijn en door de mate waarin de omgeving bevorderlijk is voor de creativiteit. Er worden vier eigenschappen genoemd waar creatieve mensen over beschikken:
      • Cognitieve en praktische intelligentie
      • Doorzettingsvermogen
      • Expertise/ervaring
      • Onafhankelijke verbeelding

    Welke bedrijfskenmerken stimuleren creativiteit?

    • Het is bevorderlijk voor de creativiteit wanneer organisaties hun werknemers de ruimte bieden om te kunnen leren. De leiding moet zich beseffen dat het maken van bepaalde fouten soms onderdeel uitmaakt van een creatief proces. Ook kunnen bepaalde activiteiten creativiteit stimuleren. Een voorbeeld is problemen herdefiniëren door een probleem dat een aantal maanden opzij is gelegd opnieuw te bekijken. Een tweede voorbeeld is associatief spel: creativiteit aanmoedigen door middel van spel. Een laatste voorbeeld is cross-polination, waarbij medewerkers met verschillende expertises ideeën met elkaar uitwisselen.
    • Betrokkenheid van medewerkers in het beslissingsproces
      • ‘Design thinking’ is een oplossingsgericht creatief proces waarbij de mens centraal staat. Er wordt gebruik gemaakt van zowel intuïtie als analytisch denken om problemen te verhelderen en innovatieve oplossingen te bedenken. Design thinking maakt gebruik van vier regels:
      • De mens regel: Design thinking is een teamactiviteit. Het is afhankelijk van de samenwerking van verschillende mensen met verschillende kennis en ervaringen. Op deze manier kan er vanuit verschillende perspectieven naar een probleem gekeken worden. Daarnaast moet er ook in de klanten en gebruikers worden ingeleefd.
      • De ambiguïteit regel: Creativiteit en experimenteren zijn alleen mogelijk als het probleem en de oplossingen ambigu zijn.
      • De herontwerp regel: Er zijn geen volledig originele creatieve oplossingen. De behoefte die vervuld worden met het oplossen van problemen bestaan al heel lang. Het is daarom belangrijk om eerdere oplossingen te doorgronden en te gebruiken bij het bedenken van een nieuwe oplossing.
      • De tastbaar regel: Design thinking bevat minder tijd aan plannen en meer aan doen. Prototypes bevatten veel informatie die niet in de conceptuele planning naar voren komt. Design thinking tolereert dan ook het maken van fouten en ziet dit juist als leerproces.
    Wat is het verschil tussen creativiteit en innovatie?

    Wat is het verschil tussen creativiteit en innovatie?


    Creatief zijn helpt mensen omgaan met veranderingen in de omgeving. Creativiteit heeft ook andere voordelen; het helpt mensen te overleven, zich aan te passen en te gedijen.

    Hoe verschilt creativiteit van innovatie?

    Er lijkt een klein verschil te zijn tussen de begrippen creativiteit en innovatie, al worden ze vaak door elkaar gebruikt. In deze tekst worden de begrippen als volgt beschouwd:

    Creativiteit:

    • Het ontstaan nieuwe, originele ideeën.
    • Het idee moet kloppen.

    Innovatie:

    • Creëren van creatieve resultaten die anderen ten goede komen, hetzij op individueel, hetzij op groepsniveau/organisatieniveau.
    • Voordat een nieuw idee wordt geïmplementeerd, moeten er enkele gevechten worden gewonnen (bijvoorbeeld: anderen ervan overtuigen dat de nieuwe manier beter is dan de oude).
    • Het idee moet nieuw zijn voor de uitvoeringseenheid.

    Of iets creatief of innovatief is, kan op twee manieren worden bepaald:

    • Procesperspectief: focus op de processen die nodig zijn om nieuwe ideeën te ontwikkelen of te implementeren
    • End-state: het eindproduct wordt beoordeeld. Is het nieuw en passend, of nuttig?

    Wat is het Dual Pathway to Creativity Model (DPCM)?

    Om te beoordelen of iets als creatief kan worden beschouwd, worden meestal drie dimensies in aanmerking genomen:

    1. Vloeiendheid: hoeveel goede ideeën zijn er gemaakt?
    2. Originaliteit: hoe ongewoon is het idee?
    3. Flexibiliteit: b.v. Antwoorden op "wat kun je doen met een baksteen?"

    Creatieve prestaties hebben zowel cognitieve flexibiliteit (divergent denken) als cognitieve volharding nodig.

    Het Dual Pathway to Creativity Model (DPCM) geeft een betere kijk op creatieve prestaties. De dimensies vloeiendheid en originaliteit kunnen volgens dit model worden bereikt door flexibel te denken en informatie op een divergente manier te verwerken, door mogelijkheden systematisch te koppelen, of door de combinatie van cognitieve flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Cognitieve flexibiliteit kan worden bereikt door sets te breken en associatieve hiërarchieën te gebruiken, terwijl cognitieve persistentie kan worden bereikt door te weten dat je hard moet werken.

    Om zowel cognitieve flexibiliteit als doorzettingsvermogen te bereiken, moet men cognitief geactiveerd zijn. Wanneer deze activering matig is en het individu ook matig opgewonden is, zijn de cognitieve flexibiliteit en doorzettingsvermogen op hun best (vergeleken met hoge of lage activering en opwinding). De verklaring hiervoor is tweeledig: ten eerste heeft men een beetje activering nodig om gemotiveerd te zijn en betrokken te zijn bij de taak, en ten tweede wanneer men matig sterk opgewonden is, b.v. dopamine en noradrenaline worden vrijgegeven, de cognitieve functie wordt verbeterd.

    Een individu kan meer of minder cognitief geactiveerd zijn vanwege verschillende persoonlijke kenmerken. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat creativiteit kan worden bevorderd door een positieve stemming. Helaas is deze bevinding niet altijd herhaald. Als we kijken naar een negatieve stemming, lopen de resultaten nog meer uiteen: sommige studies stellen dat de invloed op creativiteit ook negatief is, terwijl andere studies geen verband zien of zelfs aantonen dat een negatieve stemming positieve effecten heeft op creativiteit. Om deze verwarrende resultaten te verklaren, zou men rekening kunnen houden met de concepten van activerende en deactiverende effecten. Activerende stemmingen kunnen positief of negatief getint zijn, en deactiverende stemmingen kunnen ook positieve of negatieve hedonistische tonen hebben. Het maakt niet uit of de geactiveerde stemming positief of negatief is, het stimuleert de creativiteit meer dan het deactiveren van stemmingen. Dit komt omdat positieve activerende stemmingen leiden tot flexibiliteit, terwijl negatieve activerende stemmingen leiden tot doorzettingsvermogen. Hoewel verschillende studies deze hypothese hebben bewezen, zijn er meer studies nodig.

    De value-from-fit-theorie stelt dat mensen meer taakgericht zijn wanneer de vereisten voor de taak overeenkomen met hun kenmerken, of wanneer taakactiviteit hen dichter bij hun doelen brengt. Wanneer een denkstrategie die nodig is voor een bepaalde taak compatibel is met iemands stemming, is het individu meer tevreden met de taak die voorhanden is. Dit is ook enorm belangrijk voor de doorstroming. Het concept van flow kan worden gedefinieerd als een zeer gefocuste bewustzijnsstaat, die bijna geen kosten met zich meebrengt voor het individu. Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat flow zowel cognitieve flexibiliteit als doorzettingsvermogen combineert om betere creatieve resultaten te bereiken. Het lijkt de match te zijn tussen de kenmerken van het individu en de taak die het doet.

    Hoe verschilt creativiteit van innovaties in groepen?

    In de voorgaande paragrafen is rekening gehouden met de verschillende aspecten die individuen nodig hebben om creatief te worden. In deze paragraaf staat centraal hoe groepsprocessen hierdoor kunnen worden beïnvloed.

    Het Motivated Information Processing in Groups Model (MIP-G) is gebaseerd op het idee van groepen als informatieverwerkers. Er is een cyclus tussen individuen en de groep: groepsleden zoeken individueel informatie, delen dit met de groepsleden, die door deze informatie worden beïnvloed. Dit zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar andere informatie, die zal worden gedeeld... enzovoort, totdat er een beslissing is genomen. De informatieverwerking die hiervoor nodig is, kan oppervlakkig en heuristisch zijn, of opzettelijk en systematisch. Wanneer dat laatste het geval is, krijgt nieuwe informatie aandacht en wordt deze onderzocht en geïntegreerd. De epistemische motivatie (hoeveel moeite men bereid is te steken in een juist begrip van het groepsprobleem of de groepstaak) van groepsleden bepaalt hoe systematisch de informatieverwerking zal zijn. De epistemische motivatie lijkt hoger te zijn wanneer:

    • Men hoog scoort op de Big Five dimensie openheid om te ervaren.
    • Men hoog scoort op behoefte aan cognitie.
    • Men laag scoort op behoefte aan structuur.
    • Men laag scoort op afkeer van ambiguïteit.

    Zowel activeren in DPCM als epistemische motivatie in MIP-G functioneren als een activator en stimuleren de cognitieve processen en informatieverwerking.

    De epistemische motivatie kan worden onderdrukt of onderdrukt door tijdelijke invloeden (tijd zou bijvoorbeeld de epistemische motivatie kunnen verlagen, terwijl de epistemische motivatie er baat bij zou kunnen hebben om mensen verantwoordelijk te maken voor het besluitvormingsproces). Ook wanneer de groep heterogeen denkt en een lid de indruk heeft dat andere groepsleden anders denken, neemt hun epistemische motivatie toe, omdat ze onzekerder worden over hun gedachten, wat leidt tot een grotere behoefte aan systematische informatieverwerking.

    Een ander belangrijk begrip binnen de MIP-G is sociale motivatie. Dit type motivatie kan pro-zelf of prosociaal zijn. In het eerste geval willen mensen individueel profiteren van de uitkomsten, terwijl in het laatste geval mensen willen dat de groep profiteert van de uitkomsten. Mensen die kunnen worden gekarakteriseerd met termen als empathie en samenwerking, zijn over het algemeen meer prosociaal. Ook de huidige situatie kan een belangrijke rol spelen. Wanneer de stemmingen van mensen bijvoorbeeld positiever zijn, hebben ze de neiging tot prosociaal gedrag. Afgezien hiervan, wanneer mensen meer collectivistisch denken (vergeleken met individualistisch), zullen ze eerder prosociaal gedrag aannemen.

    Zowel sociale als epistemische motivatie spelen een belangrijke rol bij informatieverwerking, oordelen en beslissingen op groepsniveau. Wanneer epistemische motivatie hoog is, zullen er grotere verschillen zijn tussen pro-zelf en prosociale motivatie. De kans op een gezamenlijk positief resultaat is het grootst wanneer groepen zowel zeer epistemisch als prosociaal gemotiveerd zijn.

    Het meeste onderzoek op het gebied van MIP-G heeft zich gericht op de hierboven besproken informatie. Er zijn echter aanwijzingen dat groepscreativiteit baat zou kunnen hebben bij epistemische en sociale motivatie. Wanneer er weinig behoefte is aan afsluiting en weinig tijdsdruk, lijken zowel individuen als groepen hoger te scoren op epistemische motivatie en creativiteit. Wanneer de epistemische motivatie van de groepsleden hoger is, stijgt ook het creativiteitsniveau. Er zijn echter enkele problemen. Wanneer groepsleden bijvoorbeeld bang zijn om fouten te maken, veroorzaakt epistemische motivatie lagere creativiteitsniveaus. Hetzelfde gebeurt wanneer groepsleden bang zijn hun reputatie te verliezen. Dit geeft aan dat epistemische motivatie alleen positieve effecten heeft als de groep een prosociale motivatie heeft. Wanneer de combinatie van hoge epistemische motivatie en pro-zelfmotivatie aanwezig is, wordt de groepscreativiteit negatief beïnvloed.

    Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen groepscreativiteit en groepslidcreativiteit. Wanneer creativiteit van groepsleden wordt verwacht, wordt de creativiteit beïnvloed door groepsprocessen, aangezien deze het individu beïnvloeden. Wanneer groepscreativiteit wordt verwacht, hangt de creativiteit af van de groep als geheel, in plaats van van de verschillende leden. In dit geval is het probleem opgelost zodra het meest creatieve groepslid met een oplossing komt. Aan de andere kant, bij het samenstellen van een product heeft de input van het minst creatieve lid, in ieder geval gedeeltelijk, invloed op dit product.

    Creativiteit kan leiden tot innovatie, maar dat is niet altijd het geval. Het een heeft het ander niet per se nodig. Toch profiteert groepsinnovatie ook van een hoge epistemische en prosociale motivatie. Zoals eerder besproken, kan onzekerheid over de eigen gedachten epistemische motivatie opwekken. Een bijzondere manier waarop dit gebeurt, is wanneer de groepsmeerderheid en de groepsminderheid tegengestelde gedachten hebben. Dit zorgt ervoor dat de minderheid met de meest creatieve ideeën komt, vooral wanneer het groepsklimaat prosociaal en psychologisch veilig is. Studies tonen aan dat groepen als deze hoger scoren op innovatietaken.

    Vraag stellen en antwoord zoeken: van probleem naar oplossing gaan
    Samenvatting van Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen van Batstra

    Samenvatting van Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen van Batstra

    Samenvattingen en studiehulp bij Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen van Batstra

    • %node:title is gedeeld op JoHo WorldSupporter

    Inhoudsopgave

    • Hoofdstuk 1: Inleiding
    • Hoofdstuk 2: Wat is ADHD niet?
    • Hoofdstuk 3: Wat is ADHD wel?
    • Hoofdstuk 4: De geschiedenis van ADHD
    • Hoofdstuk 5: De explosieve toename van ADHD en medicatiegebruik
    • Hoofdstuk 6: De verschillende partijen
    • Hoofdstuk 7: ADHD en medicatie
    • Hoofdstuk 8: Een veilige balans
    • Hoofdstuk 9: Anders denken, anders doen

    Naar de samenvatting

    Meer lezen

    Klinische psychologie & Gezondheidspsychologie als studie en kennisgebied

    Werken en jezelf ontwikkelen als Coach & Psycholoog

    Competenties en vaardigheden ontwikkelen in binnen- en buitenland: uitgelichte thema's
    Argumentatie & Logica: van cliché naar redenering
    Carrièreplanning & Loopbaan kiezen of beroep veranderen

    Carrièreplanning & Loopbaan kiezen of beroep veranderen

    Het plannen van je carrière, het switchen van loopbaan en het aanvaarden van toeval Beroepskeuze - Carrièreswitch - Functies - Werkrollen - Werksectoren Collega's kiezen - Levenspad volgen - Werktoekomst bepalen - Zelf bijdragen Inhoud o.a. Carrièreplanning & Verkenning Wat is werk, wat is een carrière en waarom werken wij? Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit...... lees verder op de pagina
    Competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven

    Competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven

    Competenties en vaardigheden voor je studie, je werk, je reizen en je leven Alle eigenschappen, kwaliteiten, waarden, vaardigheden, competenties, talenten en contenties die bijdragen aan een zingevende en succesvolle leer-, werk en leefomgeving Inhoud: o.a. Wat zijn competenties of kwaliteiten? Wat zijn eigenschappen, kwaliteiten, waarden, vaardigheden, competenties, talenten en contenties? Hoe ga je om met de mening van een ander...... lees verder op de pagina
    Vraag stellen en antwoord zoeken: van probleem naar oplossing gaan
    Gelukkig en tevreden voelen door te weten wat je wilt, of te weten wat je niet wil

    Gelukkig en tevreden voelen door te weten wat je wilt, of te weten wat je niet wil

    Tevreden voelen met je studie, je werkzaamheden en de invulling van je leven Een content gevoel, geluksgevoel en goed gevoel via: behulpzaamheid, betrokkenheid, inlevingsvermogen, onafhankelijkheid, stabiliteit, stapgerichtheid, vrijheid, zelfbewustzijn en zingeving Inhoud: o.a. Wat is contentheid, wat zijn contenties en de bronnen van een goed of gelukkig gevoel? Behulpzaamheid & Onbehulpzaamheid: help jezelf door de ander te helpen Betrokkenheid &...... lees verder op de pagina
    Gesprek & Overleg: van discussie naar overeenstemming
    Kennis uitwisselen, kennis overdragen en communiceren met begrip

    Kennis uitwisselen, kennis overdragen en communiceren met begrip

    Boodschappen overdragen, begrip kweken en betrokkenheid versterken Argumentatie - Communicatie - Overtuigingskracht - Redenatie - Tekstgebruik - Schrijfvaardigheden inhoud: o.a. Argumentatie en logica, van cliché's tot redeneringen Gedachte en ideevorming, van brainstorm naar briljant idee Communicatiestudie & Communicatiewetenschap Internationale communicatie en cross-culturele wetenschap Communicatievaardigeheden, taal en tekstgebruik Gesprekken en dicussies bij studie en werk Taal en tekstgebruik om kennis over...... lees verder op de pagina
    Keuze & Twijfel: van keuzestress naar een goede beslissing
    Studiekeuze maken en master kiezen

    Studiekeuze maken en master kiezen

    Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
    Talent & Aanleg om te leren, te werken en te leven
    Emoties, indicaties en motivaties: uitgelichte thema's

    Behulpzaamheid versus onbehulpzaamheid: help jezelf door de ander te helpen

    Behulpzaamheid versus onbehulpzaamheid: help jezelf door de ander te helpen

    Behulpzaam zijn, anderen helpen, geven in plaats van nemen Altruïsme - Dankbaarheid - Gewetensvolheid - Respect - Sociaal gedrag Inhoud: o.a. Wat is onbehulpzaam zijn en onbehulpzaamheid? Wat houdt dankbaarheid in? Wat betekent servicegericht zijn en wat is klantgericht zijn? Wat is gewetensvol, en wat is naar je geweten handelen? Wat is respect en respectloosheid? Wat is asociaal zijn, en...... lees verder op de pagina
    Beleving versus verveling: creëer perspectief door het openen van nieuwe deuren
    Betrokkenheid versus onverschilligheid: geef niet op maar ergens om
    Inlevingsvermogen versus onbegrip: maak gebruik van je empathische vaardigheden
    Onafhankelijkheid versus afhankelijkheid: blijf bij jezelf en laat die kudde achter je

    Onafhankelijkheid versus afhankelijkheid: blijf bij jezelf en laat die kudde achter je

    Onafhankelijkheid: je eigen weg vinden, jezelf weren tegen oneigenlijk gedrag en afstand nemen van kuddegedrag en meeloperij Afhankelijkheid - Authenticiteit - Beïnvloeding - Betrouwbaarheid - Jezelf zijn - Integriteit Inhoud: o.a. Wat is onafhankelijkheid en wat houdt onafhankelijk zijn in? Wat is een genuanceerd oordeel? Wat is integer zijn en over integriteit beschikken? Wat is bescheidenheid en wat houdt bescheiden...... lees verder op de pagina
    Stap voor stap versus ongefocussed: richt je op je reis en niet op je bestemming
    Stabiliteit versus stress: ga actief om met je negatieve emoties

    Stabiliteit versus stress: ga actief om met je negatieve emoties

    Stress voorkomen, met spanning omgaan en je stabiliteit te versterken Angst overwinnen - Burnout bestrijden - Drukte dimmen - Emotie erkennen - Evenwichtigheid versterken - Relaxed reageren - Spanning positief inzetten Inhoud: o.a. Wat is stress, wat is gestresst zijn, en wat is stressbestendigheid? Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen? Wat houdt instabiliteit...... lees verder op de pagina
    Succes versus teleurstelling: waardeer en vier je kleine succes

    Succes versus teleurstelling: waardeer en vier je kleine succes

    Stilstaan bij behaalde doelen, vieren van de eigen kleine en grote successen Waardering van de ander voelen, zonder die ook nodig te hebben Inhoud: o.a. Wat is trots en waar bestaat trots zijn uit? Wat houdt dankbaarheid in? Wat is doorzettingsvermogen, volhoudendheid en volharding? Wat is teleurstelling en wat betekent teleurgesteld zijn? Wat is spijt en wat betekent spijtvol zijn?...... lees verder op de pagina
    Tolerantie versus onverdraagzaamheid: laat de ander zijn eigen weg bewandelen
    Verbondenheid versus eenzaamheid: leg en onderhoud sociale contacten
    Vrijheid versus beperking: voel je onbeperkt en niet begrensd

    Vrijheid versus beperking: voel je onbeperkt en niet begrensd

    Onbeperktheid en vrijheid van geest Je vrij voelen, je niet begrensd voelen, jezelf weren tegen wenselijk gedrag zonder gronden Inhoud o.a. Wat is je onbeperkt voelen? Wat houdt vrijheid en je vrij voelen in? Wat is onafhankelijkheid en wat houdt onafhankelijk zijn in? Wat is energiek zijn, en betekent energie hebben? Wat is tolerantie en tolerant zijn? Wat houdt je...... lees verder op de pagina
    Zelfbewust zijn versus onzekerheid: ontdek je kwaliteiten, verkrijg zelfinzicht en omzeil je klippen

    Zelfbewust zijn versus onzekerheid: ontdek je kwaliteiten, verkrijg zelfinzicht en omzeil je klippen

    Zelfbewust zijn, zelfkennis en zelfinzicht opdoen, kwaliteiten ontdekken, kansen benutten en klippen omzeilen Eigen bestemming vinden - Onzekerheid plek - Zelfvertrouwen versterken Inhoud: o.a. Wat betekent zelfbewustheid en wat wordt verstaan onder zelfbewust zijn? Wat betekent onzekerheid en je onzeker voelen, en wat is vertrouwen en vertrouwen hebben? Wat betekent zelfverzekerdheid en wat wordt verstaan onder zelfwaardering? Wat betekent negativiteit...... lees verder op de pagina
    Zingeving en motivatie: zoek voldoening bij studie, werk, reizen en de wereld om je heen
    Gelukkig en tevreden voelen door te weten wat je wilt, of te weten wat je niet wil

    Gelukkig en tevreden voelen door te weten wat je wilt, of te weten wat je niet wil

    Tevreden voelen met je studie, je werkzaamheden en de invulling van je leven Een content gevoel, geluksgevoel en goed gevoel via: behulpzaamheid, betrokkenheid, inlevingsvermogen, onafhankelijkheid, stabiliteit, stapgerichtheid, vrijheid, zelfbewustzijn en zingeving Inhoud: o.a. Wat is contentheid, wat zijn contenties en de bronnen van een goed of gelukkig gevoel? Behulpzaamheid & Onbehulpzaamheid: help jezelf door de ander te helpen Betrokkenheid &...... lees verder op de pagina

    JoHo WorldSupporter: tips en suggesties
    No resolutions, not a to do, just aims, 25 for 2025 - juliettekwee
    I follow Gretchen Rubin, writer of the Happiness Project, already for a while. A couple of years ago I discovered her...
    Voluntary work at JoHo: WorldSupporter moderators and Summary Supporters - JoHo Foundation
    JoHo is continuously looking for Summary Supporters and WorldSupporter moderators Activities in brief You help to...
    Happy We app - juliettekwee
    Ik doe weer mee! Nieuwe dingen doen en ontdekken: "Ik heb dus de Happy We app". Om geluksmomenten te delen en...
    Find out in 6 weeks what you want and what you can... on Curacao in The Caribbean! - W.Support
    Not sure what to do with your life? Not sure what to study yet? Do you have a gap year and sabbatical next year and do...
    Daily advice for well being? Check out the podcast 'The Science of Happiness' - Lisalotte van der Tas
    If you're looking for some practical tools on how to improve your well being, your happiness, this podcast will suit...
    Add your own online or life event - W.Support
      Add an upcoming or repeating event or check the Events & Meet up Page All events that, to some...
    JoHo WorldSupporter: samenvattingen en studiehulp
    Samenvattingen: startpagina voor geneeskunde en gezondheidszorg - Summaries Supporter
    Aantekeningen, samenvattingen en tentamentests voor geneeskunde en gezondheidszorg Waar gaat de pagina over?...
    Summaries: home page for medicine and healthcare - Summaries Supporter
    Notes, summaries, study assistance and exams for medicine and health care What is this page about? Contents:...
    Summaries: the best textbooks for neurology and brains summarized - Medicine Supporter
    Neurology and brains: The best textbooks summarized Summaries and study assistance with Neurology and Brains For...
    Summary of the Promise of Sustainable Happiness - Vintage Supporter
    Short Summary of the Promise of Sustainable Happiness The article suggests that, despite several barriers...
    What is the science of happines: in 27 short summaries the most relevant articles - Skills Supporter
    1 - Article summary with Beyond the hedonic treadmill:...
    Samenvatting bij de 1e druk van Essential Neuroscience van Siegel en Sapru - Vintage Supporter
    Neurowetenschap: Wat is de structuur van het centrale zenuwstelsel? - Chapter 1   Neurowetenschap...
    Samenvatting bij de 2e druk van Neuroanatomy through Clinical Cases van Blumenfeld - Vintage Supporter
    Wat zijn de basisprincipes van neuroanatomie? - Chapter 2   Hoe is het zenuwstelsel georganiseerd?...
    Samenvatting bij de 5e druk van Neuroanatomy: an Illustrated Colour Text van Crossman en Neary - Vintage Supporter
    Leeswijzer bij Neuroanatomy: an Illustrated Colour Text van Crossman, Neary Over het boek Opbouw van het...
    Samenvatting bij de 4e druk van Neurologie van Hijdra - Vintage Supporter
    Leeswijzer bij Neurologie van Hijdra Opbouw van het boek: Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1...
    Wat is de thalamus? - Hugo
    De thalamus is een grote, boonvormige structuur in de hersenen die zich bevindt net boven de hersenstam. Het fungeert...

    Coördinerende termen en onderwerpen

    Wegwijzer bij competentie en motivatie
    Competentie en kwaliteit
    Samenvattingen en studiehulp
    Studie in het buitenland
    Stage en werkervaring
    Vrijwilligerswerk
    Werk
    JoHo Worldsupporter doelstellingen
    • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
    Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied

      Vertrekken naar het buitenland

      Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?

      Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

      Pagina onderwerp:

      Denken en doen met een divergent brein in binnen- en buitenland

      JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken