Hoe ziet een dag eruit in het ziekenhuis?
-
Globaal begint bij vrijwel elk specialisme in de gezondheidszorg een dag in het ziekenhuis met de ochtendoverdracht. Dit is het moment waarop de liggende patiënten op de afdeling worden besproken.
-
Ook als co-assistent wordt verwacht dat je aanwezig bent bij de ochtendoverdracht. Dit is niet alleen vereist, het is ook zeer nuttig omdat je direct kennismaakt met de actuele stand van zaken. Je blijft zo goed op de hoogte van de actuele situatie van de patiënt. Afhankelijk van het jaar van je co-schap (tijdens het 4e, 5e of 6e jaar) krijg je zelf verantwoordelijkheid over één of meerdere patiënten op de afdeling.
-
Naast het bespreken van de reeds opgenomen patiënten wordt er bij de ochtendoverdracht aandacht besteed aan de nieuwe opnames. Dit is zeker het geval bij chirurgie of spoedeisende hulp. Het is verstandig om aantekeningen te maken, omdat er vaak in korte tijd veel informatie wordt gegeven.
-
Bij de spoedeisende hulp en de chirurgie, die in veel ziekenhuizen gezamenlijk een ochtendoverdracht hebben, wordt de overdracht meestal gevolgd door de röntgenbespreking op de afdeling radiologie. Dit is ook het geval bij de afdeling Intensive Care.
Hoe ziet een dag eruit op de afdeling?
-
Een dag op de afdeling begint normaal gesproken met de overdracht waarin de nieuwe opnames worden gesproken en een discussie volgt over de actuele problematiek van de huidige patiënten. De artsen en verpleegkundigen hebben elk afzonderlijk een overdracht waarna er visite wordt gelopen over de afdeling.
-
Direct na de overdracht is er meestal een korte ronde over de afdeling zodat de verpleging de mogelijkheid heeft om dringende zaken aan te kaarten bij de zaalarts. Daarna begint het visite lopen en het maken van een behandelplan per patiënt.
-
Dan volgt het overleg met collega- artsen van andere specialisten, het aanvragen van diagnostiek, beeldvormend onderzoek en laboratoriumonderzoek.
-
De lunchpauze valt vaak samen met multidisciplinair overleg (ook wel afgekort als MDO).
-
Het middagprogramma is afhankelijk van de patiënten die op de afdeling liggen en de problematiek die speelt. Het kan dus heel divers zijn maar het bestaat meestal uit het bijwerken van de (ontslag)brieven van patiënten, het bekijken van binnengekomen labuitslagen, het bijwonen van familiegesprekken en het begeleiden van eventuele nieuwe opnames.
-
De middag wordt afgesloten met de middagoverdracht, waarbij de avonddienst de meest actuele informatie te horen krijgt.
Hoe ziet een dag eruit in de polikliniek?
-
In de polikliniek ziet je dag er anders uit dan op de afdeling. Na het bijwonen van de ochtendoverdracht wordt er gestart met de ochtendpoli. Korte consulten kunnen worden afgewisseld met het doen van kleine verrichtingen tijdens het Poliklinisch Operatie Centrum (POC). Dit is bijvoorbeeld het geval bij de chirurgie en de oogheelkunde.
-
De middagpoli bestaat uit korte consulten en het afmaken van administratie, zoals het schrijven van brieven aan de huisarts.
Hoeveel werk je gemiddeld als arts?
-
De werkdagen zijn vrij lang.
-
Ga uit van vijf dagen werken met daarbij af en toe een avonddienst of een weekenddienst.
Hoeveel werk je gemiddeld als co-assistent?
-
Op de poliklinieken stopt het werk wanneer de poli’s sluiten. Op de spoedeisende hulp werk je in shifts van 8 uur (ochtend 8.00 uur – 16.00 uur; middag 16.00 uur – 00.00 uur en 's nachts 00.00 uur – 08.00 uur). Als je werkzaam bent op de afdeling kan dit langer zijn.
-
Het komt regelmatig voor dat er op het einde van de middag nog een nieuwe opname vanaf de spoed binnenkomt.
-
Je kunt ervan uitgaan dat je zo’n vijf dagen per week ongeveer 9 -10 uur per dag werkt. Lezingen en verplicht onderwijs zoals een ECG-cursus vallen hier ook onder.
-
Als co-assistent wordt vaak van je verwacht dat je een presentatie geeft over een bepaalde casus of een specifiek ziektebeeld voor de vakgroep waar je werkzaam bent.
Relaties
- Hoe ziet je dag eruit in de gezondheidszorg & zorg?
- Wat zijn je werkzaamheden van co-schappen tot arts in het kort?
- Wat zijn je werkzaamheden als arts?
- Wat zijn je werkzaamheden als verpleegkundige?
- Wat zijn je werkzaamheden als huisarts?
- Wat zijn je werkzaamheden als co-assistent of stagiaire geneeskunde?
- Wat zijn je werkzaamheden als ANIOS?
- Wat zijn je werkzaamheden als fysiotherapeut(e)?
- Wat zijn je werkzaamheden als zorgverlener?
- Wat zijn je werkzaamheden in de kinderopvang?
- Wat zijn je werkzaamheden in de adventure medicine & expeditie geneeskunde?
- Wat zijn je werkzaamheden in de chirurgie?
- Wat zijn je werkzaamheden in de kindergeneeskunde?
- Wat zijn je werkzaamheden in de psychiatrie?
- Wat zijn je werkzaamheden in de neurologie?
- Wat zijn je werkzaamheden in de sociale geneeskunde?
- Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
- 1 of 2
- volgende ›
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Abonnement: nemen
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Abonnement: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.