Reizen met het vliegtuig in het buitenland

 

Van vacatures tot vrijwilligerswerk

Van vaardigheden en voorbereiding tot vertrek

 

Reizen met het vliegtuig in het buitenland     

Reizen met het vliegtuig in het buitenland: Relaties en vacatures     

Reizen met het vliegtuig in het buitenland: Verzekeringswijzer     

Reizen met het vliegtuig in het buitenland: Wegwijzer      

Vliegreizen en reizen met een vliegtuig in het buitenland

Vliegen en vliegtuigen: vragen en antwoorden over tickets, bagage, inchecken, boarden en paspoorten

Vliegen en vliegtuigen: vragen en antwoorden over tickets, bagage, inchecken, boarden en paspoorten

Hoe kan je vliegtickets boeken en tarieven zoeken?

Hoe kan je vliegtickets boeken en tarieven zoeken?

  • Wat voor soort ticket wil je? Geef voor je begint met zoeken voor jezelf alvast antwoorden op de volgende vragen:
    - betaal je liever iets meer voor bijvoorbeeld een non-stop vlucht of minder overstaptijd?
    - wil je na vertrek je vluchtdata kunnen wijzigen?
    - wil je na vertrek je route kunnen wijzigen?
    - wil je je geld (deels) kunnen terugkrijgen als je een ticket niet heb gebruikt?
  • Laat je via een ander boeken, geef dan de data altijd zo specifiek mogelijk aan, weet je het echt nog niet, geef dan precies de marge aan waarbinnen ticketmedewerkers kunnen zoeken.
  • 'Vanaf-prijzen' voor tickets zijn vaak nog zonder belastingen, administratiekosten etcetera. Houd daar dus rekening mee.
Wat is de beste tijd om te vliegen en een vlucht te boeken?

Wat is de beste tijd om te vliegen en een vlucht te boeken?

  • De periode voor wanneer je een ticket boekt, maakt soms voor de prijs een flink verschil. In het laagseizoen kunnen bepaalde bestemmingen flink goedkoper te bereiken zijn en in het hoogseizoen is het soms weer andersom. Let wel, het kan ook zijn dat het beperkte aanbod stoelen in bepaalde (laagseizoen)tijden de prijs juist weer enorm opdrijft.
  • Op tijd inchecken is met name handig bij de wat "minder professionele" vliegmaatschappijen.
  • Let op het tijdstip van vertrek. Soms zegt men "je gaat dinsdagnacht om vier uur weg". Check dan op je ticket of ze 's ochtends vroeg of 's avonds heel laat bedoelen.
  • Vlieg je met een Amerikaanse maatschappij, wees dan op tijd op de luchthaven: langere incheckprocedures in verband met verhoogde veiligheidsmaatregelen.
  • Check ook de overstaptijd, die mag niet te krap zijn bij maatschappijen die het minder nauw nemen met vertragingen en bij grotere luchthavens waar de rijen bij transfer soms lang kunnen zijn.
Vliegen met een enkeltje, mag dat altijd?

Vliegen met een enkeltje, mag dat altijd?

Oftewel: zonder retourvliegticket het land niet binnen komen (Onward Tickets required)

  • Een aantal landen stelt de eis dat je bij binnenkomst kunt bewijzen dat je binnen de gestelde tijd van het visum dat je krijgt of hebt gekregen ook het land weer verlaat. Als je een enkeltje hebt gekocht omdat je over land verder wilt reizen of een wereldticket hebt, waarbij je ook grote stukken over land doet of een terugdatum hebt die buiten de toegestane tijd van het visum valt, kan dit dus lastig worden.
  • Met name bij luchthavens is dit probleem aanwezig omdat je dan niet zomaar teruggestuurd kan worden zoals bij een landgrens. De luchtvaartmaatschappijen worden verantwoordelijk gesteld en moeten de passagier die aan de grens is geweigerd ook weer mee terug nemen.
  • Lees hier meer over zonder retourticket een land binnenkomen: onward tickets required
Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen?

Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen?

Wanneer is een bewijs van doorreis verplicht (onward ticket required)?

  • Met een enkele reis, met name bij vliegtickets, kan je soms een land niet binnenkomen.... en soms zelfs je vlucht niet nemen!
  • Een aantal landen stelt de eis dat je bij binnenkomst kunt bewijzen dat je binnen de gestelde tijd van het visum dat je krijgt of hebt gekregen ook het land weer verlaat. Als je een enkeltje hebt gekocht omdat je over land verder wilt reizen of een wereldticket hebt waarbij je ook grote stukken over land doet of een terugdatum hebt die buiten de toegestane tijd van het visum valt, kan dit dus lastig worden.
  • Thailand had die regel al jaren maar in de praktijk gebeurde daar eigenlijk niets mee en al zeker niet als je kon bewijzen over voldoende financiële middelen te beschikken. Omdat het in enkele gevallen (onder andere bij verdenking van illigale imigratie) toch problemen opleverde en er de laatste jaren steeds meer landen dezelfde regel zijn gaan toepassen is er wel wat veranderd.
  • Met name bij luchthavens is dit probleem aanwezig omdat je dan niet zomaar teruggestuurd kan worden, zoals bij een landgrens. De luchtvaartmaatschappijen worden verantwoordelijk gesteld en moeten de passagier die aan de grens is geweigerd ook weer mee terug nemen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Tegenwoordig stellen steeds meer luchtvaartmaatschappijen dus toch de eis dat je voordat je hun vliegtuig binnenstapt een bewijs kunt laten zien dat je een doorvlucht of terugvlucht hebt geboekt binnen de termijn die in je visum staat of binnen de toegestane tijd van het visum dat je lokaal aan de grens kan krijgen.
  • 'Vroeger' was een bewijs van een hotelboeking in het volgende land of een busticket over de grens voldoende, maar voor de luchtvaartmaatschappijen is dat meestal niet meer voldoende.

Welke luchtvaartmaatschappijen zijn lastig op dit vlak?

  • Qantas, Cathay, Thai, Air France, BA, Iberia.

Welke luchtvaartmaatschappijen schijnen niet lastig te zijn op dit vlak?

  • Singapore Airlines, Condor Air, KLM/Martinair.

Om welke landen gaat het met name?

  • Thailand, Filipijnen, Indonesië, Nieuw Zeeland, USA, Australië, Chili, Mexico, Peru.

Wat kan je doen om niet in de problemen te komen met je bewisj van doorreis?

  • Een visum aanvragen dat net zolang geldig is dat je terugvlucht of doorvlucht binnen de tijdslimiet valt.
  • Uberhaupt een visum aanvragen.
  • Een luchtvaartmaatschappij zoeken die geen retour- of doorvluchtticket verplicht stelt (dus niet perse een ticket naar huis...). Air Asia tickets zijn soms zo goedkoop dat men deze aanschaft als bewijs van doorvlucht. Hoe vind je die? Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te vragen of de regel door hen wordt gehanteerd. Zegt men dat er geen probleem is, laat dit dan per e-mail of schriftelijk bevestigen, want in de praktijk is het veelal afhankelijk van hoe de pet van de betreffende medewerk(st)er die dag staat of je wel of niet op de vlucht mag.
  • Een goedkoop (refundable) geldig ticket kopen (vanuit het betreffende land naar een bestemming buiten het betreffende land) waarbij je je geld terug kan vragen als je het ticket niet gebruikt (staat in de voorwaarden bij het kopen van het ticket). De meeste tickets hebben sowieso een niet al te hoog bedrag dat je moet betalen als je wilt annuleren, maar sommige tickets zijn echt vrijwel of helemaal ‘refundable’.
  • Ook is het mogelijk om een zogenaamde open jaw-ticket te kopen waarbij je op de ene stad aanvliegt en vanuit de andere (ook ander land) weer vertrekt. Het nadeel is dat dit soort tickets vaak erg duur zijn.
  • Voor sommige landen is het mogelijk een goedkoop bus- of treinticket naar een buurland te boeken, dit is vaak goedkoper dan een vlucht boeken of verplaatsen. Helaas is dit niet altijd meer voldoende voor elke vliegmaatschappij.

Meer vragen en antwoorden over reizen en vliegen?

Check: vliegen en reizen per vliegtuig voor o.a:

Hoe verzeker je je reis en vliegticket?
Is een goedkoop ticket boeken wel handig?

Is een goedkoop ticket boeken wel handig?

  • Goedkoop vliegen is een keuze. Wees je wel bewust van de risico's die je soms loopt. Waar reizigers soms achteraf spijt van hebben is dat zij voor een goedkopere vlucht hebben gekozen en zij daardoor:
  • Zo gebroken aankwamen dat zowel op heen- als terugreis een dag als verloren kon worden beschouwd.
  • Zo lang op allerlei (dure) vliegvelden rondhingen dat ze uiteindelijk meer hadden uitgegeven dan het verschil met de duurdere, snelle vlucht.
  • Een extra dure nacht moesten betalen, omdat ze op onmogelijke tijden aankwamen en er geen betaalbare overnachting meer te regelen was (en men niet op het vliegveld mocht blijven wachten).
  • Zo vroeg moesten vertrekken dat al in Nederland de ellende begon: inchecken om 5 uur 's morgens betekende om 4 uur 's nachts naar Schiphol met hulp van, toen nog, goede vrienden.
  • Zoveel vertraging opliepen, als dat de vlucht lang was.
  • Zoveel moesten bijbetalen bij een wijziging van de terugvluchtdatum dat men uiteindelijk vele malen duurder uit was.
Wat zijn jongeren- en studententickets?

Wat zijn jongeren- en studententickets?

Met het jongeren- en studententicket heb je o.a. de volgende flexibiliteitsvoordelen:

  • Tegen zeer geringe kosten (max. US$ 25) kun je onderweg vluchtdata wijzigen.
  • Wijzigen van de route is vaak mogelijk waarbij je niet gebruikte vluchten retour krijgt c.q. kunt inwisselen tegen andere (itt tegen bijbetaling).
  • Diverse stopovers onderweg toegestaan.
  • Terugvliegen vanaf een andere luchthaven dan waarop je bent aangevlogen, is vaak mogelijk.
  • Lange geldigheid: in vrijwel alle gevallen één jaar.
  • Soepele annuleringsvoorwaarden vóór vertrek.
Wat is inchecken, wat is een boarding pass, en moet je nog herbevestigen of een vliegticket confirmeren?

Wat is inchecken, wat is een boarding pass, en moet je nog herbevestigen of een vliegticket confirmeren?

Wat is inchecken als je gaat vliegen?

  • De term 'inchecken' werd in eerste instantie alleen gebruikt voor het aanmelden bij de balie van je luchtvaatmaatschappij op het vliegveld. Zoals je bij een hotel - of campingreceptie laat weten dat gearriveerd bent en gereserveerd hebt.
  • Inchecken kan vaak ook al online meerdere dagen voordat je vertrekt. Het kan ook nog steeds aan de incheckbalie op het vliegveld. Er zijn vaak verschillende rijen bij de incheckbalies: om nog in te checken en je bagage of te geven of alleen om je bagage af te geven (bagdrop off, dan heb je al online ingecheckt). Aan de incheckbalie wordt in het algemeen je paspoort, vliegticket en visum/vaccinatiekaart gecontroleerd.
  • Bij het inchecken krijg je een boarding pass (instapkaart), dat is het bewijs dat waarmee je aan boord kan gaan, dat gebruikt wordt bij de security, bij de vertrekgate en bij je eventuele tax-free inkopen.
  • Als je bagage hebt afgegeven, wordt het bewijs daarvan regelmatig aan je boarding pass bevestigd. Het is handig om dit te checken.
  • Op het moment dat je je boarding pass hebt ontvangen heb je eigenlijk je vliegticket niet meer nodig, maar je zal niet de eerste zijn waarbij dat achteraf toch wel het geval was,

Wat zijn de herbevestigingen op het gebied van covid (corona)?

  • Er is een nieuwe vorm van herbevestigen ontstaan. Diverse landen en luchtvaartmaatschappijen stellen de eis dat je kort voordat je heen - of terugvliegt bevestigt dat je geen ziekteverschijnselen vertoont.
  • Soms wordt daar bovenop de eis gesteld dat je bewijs kan overleggen in de vorm van een recente test of vaccinatiekaart. Let dus goed op wat de recente geldende regels zijn op tijdens je heen- en terugreis.

Wat was herbevestigen van een vliegticket?

  • Herbevestigen is in de loop der jaren vervangen door 'inchecken'. Inchecken gebeurt online of bij de incheckbalies op het vliegeveld. In het algemeen kan dat pas een dag of korter vantevoren.
  • Het ouderwetse herbevestigen (confirmeren) van je vliegticket is niet meer nodig.
    • Daar waar het nog wel nodig mocht zijn en het je verteld wordt, kun je als je aankomt vaak al direct op de luchthaven het bureau van je luchtvaartmaatschappij binnenstappen om je terugvlucht te bevestigen. Als het in de stad moet gebeuren, probeer dit dan het liefst direct te doen en vraag in ieder geval het lokale telefoonnummer of adres van het stadskantoor. Let wel, in die gevallen dat confirmeren van toepassing is, komt het geregeld voor dat er problemen ontstaan, dus wacht liever niet tot het laatste moment. Heb je al eerder herbevestigd, neem dan in ieder geval 72 uur voor vertrek nogmaals contact op in verband met eventuele last-minute tijdsaanpassingen van jouw vlucht.

Wat is je bagage inchecken als je gaat vliegen?

  • Ook bij het afleveren van je bagage wordt de term 'inchecken' gebruikt.
  • Bij het inchecken van je bagage wordt je bagage ook gewogen, en worden er bagagelabels bevestigd die ervoor moeten zorgen dat je bagage met hetzelfde vliegtuig vertrekt als jij.
  • Heb je alleen handbagage, ben je online ingecheckt en heb je je boarding pass bij de hand of op je telefoon, dan kan je in het algemeen direct doorlopen  naar de douane en de security checks om daarna richting je vertrekgate te kunnen.

Meer vragen en antwoorden over reizen en vliegen

Check: vliegen en reizen per vliegtuig voor o.a:

  • Wat is de beste tijd om te vliegen en een vlucht te boeken?
  • Vliegen met een enkeltje, mag dat altijd?
  • Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen?
  • Hoe zit het met je documenten als je gaat vliegen?
  • Hoe kom je uitgerust aan na een lange vlucht?
  • Hoe verblijf je in en om het vliegveld?
  • Wat moet je meenemen in het vliegtuig?
  • Hoe vervroeg of verlaat je je vluchtdatum?
  • Wat als je geen gebruik maakt van je terugvlucht?
  • Wat moet je doen als je wilt annuleren en je geld terugkrijgen?
  • Vragen en antwoorden over bagage verzekeren

Wat moet je meenemen en wat mag je niet meenemen in je handbagage?

Wat moet je doen als je een vliegticket wilt wijzigen?

Wat moet je doen als je een vliegticket wilt wijzigen?

  • Bij boeking van je ticket krijg je over het algemeen informatie over wijzigings- en annuleringskosten vóór vertrek en na vertrek.
  • In het algemeen zijn goedkope tickets vaak niet of alleen tegen flinke kosten te wijzigen of annuleren.
  • Duurdere tickets hebben vaak (maar niet altijd) flexibelere voorwaarden.
  • Verwacht je in je data of route te willen gaan wijzigen, ga dan veelal niet voor het allergoedkoopste ticket.
  • Vrijwel nooit kun je je vertrekdatum (de eerste vliegdatum) aanpassen, met uitzondering van duurdere business class tickets.
  • Houd er rekening mee dat er vaak een onderscheid wordt gemaakt tussen wijzigingskosten van de airline zelf en administratiekosten van bijvoorbeeld een reisagent als fee voor de te verrichten handeling.
  • Heb je geen informatie met betrekking tot wijzigingskosten, dan kun je dit het beste checken bij een kantoor van de airline waarmee je vliegt (kantoor/luchthaven/per telefoon). Zij kunnen ook eventueel direct de wijziging doorvoeren.
  • Wordt een en ander niet duidelijk of wil men de wijziging niet maken, dan word je vaak doorverwezen naar je oorspronkelijke boekingskantoor. Als zij de wijziging hebben gemaakt, dien je echter in een aantal gevallen toch weer naar het lokale of luchthavenkantoor van de airline te gaan om de wijzigingskosten te voldoen en/of je ticket aan te laten passen (soms is een nieuwe datumsticker voldoende, soms moet er een compleet nieuw ticket worden gemaakt). Soms is het handiger om lokaal een groter reisbureau op te zoeken en te vragen of zij wijzigingen in je ticket kunnen verzorgen.
  • In een aantal gevallen, met name bij rond-de-wereld tickets, kan het zijn dat bij vertrek nog niet alle vluchten boekbaar waren. Vluchten zijn over het algemeen zo'n 11 maanden voor de vluchtdatum in de reserveringssystemen in te boeken. Dit kun je in je ticket of reisschema zien doordat de status van je vlucht 'OPEN' is in plaats van 'OK' en er nog geen specifieke datum genoemd is. Zorg er dan voor dat je onderweg op tijd alsnog een stoel vastlegt; als je hiermee wacht tot vlak voor de gewenste datum heb je grote kans dat het toestel vol is. In het geval dat alle vluchten vol zitten, kan het toch nuttig zijn, mits je enigszins in de buurt van de luchthaven bent, om je te melden bij de airline want soms is er kort voor vertrek alsnog plaats in verband met no-shows (passagiers die niet op komen dagen).
  • Let op: soms is een reisschema opgebouwd uit een retour of rond-de-wereld ticket aangevuld met enkele binnenlandse of regionale vluchten. Deze bijgeboekte tickets kunnen weer strengere (of minder strenge) voorwaarden hebben dan je 'hoofdticket'.
Hoe vervroeg of verlaat je je vluchtdatum?

Hoe vervroeg of verlaat je je vluchtdatum?

  • Besluit je om je terugvlucht te verzetten naar een eerdere of latere datum dan is dit vaak mogelijk.
  • Mits er een beschikbare stoel voor jouw tarief op de nieuwe datum is.
  • Mits het dan geldende tarief niet hoger is dan wat je oorspronkelijk hebt betaald.
  • Soms kun je zelfs je eerste vliegdatum (vertrekdatum) in je ticket nog laten aanpassen.
  • Check de website of app en als je liever dat face-to-face doet, dan hebben vrijwel alle organisaties die dit soort tickets aanbieden, ook een netwerk aan kantoren wereldwijd (samenwerkingsverbanden) die je eenmaal onderweg lokaal verder kunnen helpen. Zij boeken dan een andere datum voor je in en plaatsen een datumsticker in jouw ticket. Dit is ook een relatief eenvoudige manier van wijzigen van je ticket.
  • Let op: ga je met je studenten- of jongerenticket rechtstreeks naar de airline, dan loop je het risico dat de airline je (veel) meer wijzigingskosten berekent.
Wat als je geen gebruik maakt van je terugvlucht?

Wat als je geen gebruik maakt van je terugvlucht?

Wat als je geen gebruik maakt van je terugvlucht van je vliegticket

  • Als je je ticket laat verlopen, zorg er dan voor dat je dit tijdig (meestal uiterlijk 5 werkdagen voor de vlucht) laat weten aan de vliegtuigmaatschappij of het desbetreffende kantoor waar je geboekt hebt. Op deze manier is er nog voldoende tijd om je vlucht(en) te cancellen. Doe je dit niet, dan beschouwt de vliegtuigmaatschappij je als 'no-show' en kun je geen gebruik maken van de refund. 
  • Je kan dan zelf ter plaatse, als je nieuwe reisplannen bekend zijn, een enkele reis voor de terugvlucht regelen. Houd er wel rekening mee dat enkele reizen vaak relatief veel duurder zijn dan retour vluchten, al valt dit bij de speciale studenten- en jongerentarieven vaak mee.
  • Als je eenmaal terug bent in Nederland vraag dan zo snel mogelijk, check de voorwaarden bij de desbetreffende maatschappij of boekingskantoor, een zogenaamde refund aan. Op basis van het tarief dat gold toen je boekte krijg je dan, na beoordeling en goedkeuring, het geld van de niet-gebruikte vluchten retour, vaak minus administratiekosten.

Wat als je de plaats van je terugvlucht of route wilt veranderen?

  • Je kunt er veelal ook voor kiezen om een zogenaamde credit value aan te vragen, dit geldt met name als je je route wilt aanpassen (terug vanaf een andere plaats) waardoor je huidige ticket niet meer geldig is. De waarde van je retourvlucht wordt beoordeeld op dat moment en geeft je op basis daarvan een 'tegoedbon', waarmee je een nieuwe vlucht kunt boeken. Vaak dien je een kopie van je ticket aan te leveren.
  • In de regel krijg je bij deze optie iets minder geld retour dan bij de refund-optie, maar aan de andere kant heb je het voordeel om het direct ter plaatse te regelen en het geld c.q. een tegoedbon te ontvangen en hoef je dus niet op een refund te wachten tot bij thuiskomst.
Wat moet je doen als je een vliegticket wil annuleren en je geld terugkrijgen?

Wat moet je doen als je een vliegticket wil annuleren en je geld terugkrijgen?

  • Ben je nog niet vertrokken, dan kun je soms tegen relatief beperkte kosten je ticket weer annuleren. Dit geldt met name voor de iets duurdere tickets en rond-de-wereldtickets, bij de echte low-budget tickets (de laagste prijscategorieën) wordt soms tot 100% annuleringskosten berekend.
  • Wil je eenmaal onderweg geen gebruik meer maken van het resterende gedeelte van je lijndienstticket, dan is dit vaak een kostbare zaak; de meeste airlines hanteren het 'geen restitutie na vertrek' principe. Check bij de airline maatschappij waarmee je vliegt wat de annuleringsvoorwaarden van jouw ticket zijn. Soms gaat een airline flexibeler om met de officiële regels (bijvoorbeeld als jouw oorspronkelijke vlucht al vol zit en er mensen op de wachtlijst staan) al komt dit steeds minder vaak voor (en verkopen ze jouw stoel gewoon nóg een keer).
  • Een annuleringsverzekering geldt niet alleen voor vertrek maar ook onderweg; als je annuleert om een reden binnen de polisvoorwaarden dan kun je eventueel een gedeelte van je oorspronkelijke ticketprijs via je verzekering terug vragen (er wordt dan afhankelijk van de gekozen optie een verrekening gemaakt op basis van niet-genoten-vakantiedagen of je krijgt zelfs het gehele bedrag retour). Het betreft hier dan wel het afbreken van je reis om een reden binnen de polisvoorwaarden.
  • Soms hoor je verhalen dat backpackers onderweg hun ticket 'doorverkopen' aan andere backpackers (uiteraard tegen een lagere prijs). Trap hier niet in, een vliegtuigmaatschappij zal hiertoe vrijwel nooit toestemming geven, het ticket staat op andermans naam, dus jij kunt hier helemaal niet op reizen. Wil je er toch gebruik van maken, check dan vooraf in ieder geval met betreffende vliegtuigmaatschappij dat zij, bij wijze van een of andere uitzondering, dit toestaan voordat je voor het ticket betaalt. In het uitzonderlijke geval dat men dit toch toestaat, zul je vast en zeker naamswijzigingskosten moeten betalen.
Hoe zit het met je documenten als je gaat vliegen?

Hoe zit het met je documenten als je gaat vliegen?

  • Een paspoort is verplicht bij vluchten buiten de Europese Unie (EU), maar ook daarbinnen kan er naar je identiteit gevraagd worden. Neem dus altijd je paspoort mee. Check de geldigheid, voor de meeste landen dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na verlaten van het land.
  • Zorg dat je naam op je ticket gelijk is aan de naam op je paspoort. We kennen meerdere voorbeelden van met name pas getrouwde mensen die hierdoor niet verder kwamen dan Schiphol.
  • In een groeiend aantal gevallen (met name bij Amerikaanse airlines) moet je volledige voornaam, zoals in je paspoort, op het ticket worden vermeld.
  • Pas op bij enkele reizen: heb je geen doorreisticket, dan kom je in een aantal landen niet verder dan de douanebalie bij aankomst. Of word je op Schiphol al met een enkele reis terug naar huis "gestuurd".
  • Als je een land verlaat en je hebt een visum gekregen met een bepaalde geldigheidsduur, hou dan rekening met vertragingen. Om zeker te weten dat je binnen de geldigheidsduur van het visum het land verlaat, vertrek voor de zekerheid een dagje eerder dan aangegeven op het visum.
  • Vliegtuigmaatschappijen besparen zichzelf kosten, en jouw kans op verlies, door niet meer met papieren tickets maar met zogenaamde e-tickets te werken. Het is even wennen met alleen een reserveringsnummer, een scancode en/of een eigen computerprintje. Het lijkt toch efficiënt te werken.
Hoe zit het met geld als je gaat vliegen?

Hoe zit het met geld als je gaat vliegen?

  • Neem altijd cash dollars mee in verschillende coupures, om op (weg naar) buitenlandse luchthavens te kunnen betalen.
  • In geval van nood heb je opties om met dollars af te rekenen.
  • Houd rekening met onverwachte lokale vertrekbelastingen, vaak te betalen in lokale valuta en/of cash dollars.
  • Er kan onverwachts toch een toeslag gerekend worden voor je bagage.
  • Soms heb je cash geld nodig om iets te kunnen afrekenen in een horeca gelegenheid.
  • Als er lokaal storingen zijn van pinautomaten, heb je een extra mogelijkheid om terug te vallen op je contanten.
Hoe verblijf je in en om het vliegveld?

Hoe verblijf je in en om het vliegveld?

  • Je kunt in de meeste plaatsen een pickup van het vliegveld regelen, via je accommodatie daar. Voorkom dat je midden in de nacht erachter komt dat alle hotels al gesloten zijn.
  • Stoelen reserveren bij boeking van een ticket kan je helpen aan een goede plaats. Check de seatmap, het geeft je nergens recht op; zorg dus alsnog dat je op tijd op het vliegveld bent als een goede plek belangrijk voor je is.
  • Heb je je reservering laten vastleggen, dan kun je online inchecken en je eigen stoelplek al bepalen.
Wat moet je meenemen in het vliegtuig?
Handbagage regels: wat is verboden in je handbagage, en wat mag je meenemen in het bagageruim van een vliegtuig?

Handbagage regels: wat is verboden in je handbagage, en wat mag je meenemen in het bagageruim van een vliegtuig?


Wat mag je niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?

  • In principe mogen voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden niet mee in de handbagage van een vliegtuig. Dat wil zeggen dat er beperkingen zijn voor vloeistoffen, gels, scherpe voorwerpen en echt gevaarlijke spullen als wapens
  • De keuzes die worden gemaakt bij wat je wel en niet mee mag nemen zijn nogal willekeurig, en met name gericht op het idee van een veilig gevoel.
  • De meeste van de voorwerpen die niet in je handbagage mogen, kunnen wel mee in de ruimbagage, met uitzondering van spullen die als echt 'gevaarlijk' worden gezien.
  • De spullen die in beslag worden genomen bij de douane ben je in het algemeen gewoon kwijt. Dus het is een goed idee om toch aandacht te besteden aan wat je wel en niet in je handbagage stopt, wat je in je ruimbagage doet, en wat je toch maar niet meeneemt.

Mag je zakmes of scheermes mee in de handbagage van het vliegtuig?

  • De regels rondom het meenemen van messen in vliegtuigen lijken heel duidelijk. Messen met een lemmet langer dan 6 cm zijn verboden, en daaruit kan je opmaken dat kortere messen (kleine zakmesjes met een lemmet kleiner van 6 centimeter) wel toegestaan zijn.
  • Losse scheermesjes of scheerbladen zijn niet toegestaan maar wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad kunnen weer wel.
  • Het douanepersoneel behoudt zich altijd het recht voor om alsnog “om veiligheidsredenen” artikelen te kunnen weigeren.
  • Het komt geregeld voor dat messen en scharen met een korter blad worden ingenomen, dus neem voor de zekerheid je zakmes of schaartje niet mee in je handbagage.

Mag je een nagelvijl, schaar of scherp voorwerp meenemen in je handbagage?

  • Scherpe voorwerpen die als wapen kunnen dienen, mag je ook niet meenemen in je handbagage. Dit kunnen ook huis-tuin-en-keuken voorwerpen zijn!
  • Dit is een beetje een idiote regel. Je mag zelf geen mes meenemen het vliegtuig in, maar vervolgens krijg je van het cabinepersoneel bij de maaltijd vaak wel gewoon een een mes en een vork . Bij sommige vliegmaatschappijen zelfs prima scherpe messen waar je je 'chicken or fish' goed mee kan snijden.. of  andere dingen mee kan doen..
  • Desalniettemin wordt er bij douane van alles uit je handbagage gehaald zoals:
    • nagelvijltjes en scheermesjes
    • creditcardmessen, cuttermessen, ijspriemen
    • scharen met bladen langer dan 6 cm gemeten vanaf het scharnierpunt (en soms kleinere schaartjes)
    • vechtsportmateriaal met een scherpe punt of rand, zwaarden en sabels e.d., breekijzers, boren en boorkoppen, gereedschap met een blad of schacht van meer dan 6 cm, zagen, soldeerlampen, penschietpistolen e.d.
  • De een wat logischer dan de ander, maar met name bij schaartjes e.d  goed opletten
  • Parapluus vormen vaak ook een bron van wisselend beleid. De ene keer kan die gewoon mee, en andere keer beland die in bak voor in beslag genomen artikelen. Hoe scherper je paraplu des te sneller verdwijnt die in de bak.

Mag je water, drank, tandpasta of vloeistof meenemen in de handbagage als je gaat vliegen?

  • Vloeistoffen, spuitbussen, gels, lotions, mengsels van vaste stoffen en vloeistoffen, tandpasta, haargel, dranken, smeerpasta's, soepen, siropen, parfum, scheerschuim, e.d. zijn alleen toegestaan in aparte verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
  • 100 milliliter kan je vergelijken met een klein flesje zo groot als tussen je duim en je middelvinger. De meeste reisflesjes met verzorgingsmiddelen en zelfvulbare reisflesjes en potjes en vallen binnen deze maten.
  • Samen moeten ze in theorie in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximaal 1 liter, waarbij de inhoud gemakkelijk in de plastic zak past en de zak volledig gesloten is. Dit lijkt in de praktijk wel mee te vallen. Al kan je wel beter binnen het maximum van die ene liter blijven.
  • De vloeistoffen (alcoholische drank) die je in de winkels op de luchthaven koopt, worden verpakt in een speciale, verzegelde zak, die u pas mag openen op de plaats van bestemming.
  • Babyvoeding (zowel melk als potjesvoeding) is toegestaan in de handbagage. De hoeveelheid is afhankelijk van wat men nodig heeft tijdens de vlucht. Bij de beveiligingscontrole kan men vragen de voeding te proeven om aan te tonen dat het om babyvoeding gaat.

Mag je een flesje water dat je in de winkel op de luchthaven hebt gekocht opdrinken in het vliegtuig?

  • Het is in het algemeen toegestaan om water mee te nemen in het vliegtuig, als je het hebt gekocht nadat je de douane bent gepasseerd en het flesje dicht in je handbagage het vliegtuig mee in neemt. Ook je eigen waterfles kan je vaak achter de douane vullen in de toiletten of  bij de waterpunten.
  • De regel dat dit kan wordt echter niet overal zo toegepast of toegestaan. Dus om nou lurkend aan je waterfles langs de check-in het vliegtuig in te lopen, is meestal geen goed idee. De regels worden ook nogal eens aangepast aan het politieke klimaat. In het algemeen geldt dat als er ergens in de wereld een terrorist een wind laat, dat dan de regels strenger worden.
  • De (alcoholische) drank die wordt verpakt in een speciale, verzegelde zak, die mag je pas openen op de plaats van bestemming.

Mag je eten en voedsel meenemen het vliegtuig in?

  • Sommige vliegmaatschapijen doen er nogal commercieel over, en proberen te vermijden dat mensen eigen voedsel meenemen het vliegtuig in.
  • Aangezien je soms uren moet wachten voordat je de kans krijgt om wat eten te krijgen of te kopen, bijvoorbeeld door turbulentie in het vliegtuig, kan je beter zelf in ieder geval wat snacks bij je te hebben. Zeker als je bijvoorbeeld diabetis hebt, of gewoon snel trek.
  • Smmige belegsoorten of smeersels vallen onder de vloeistoffen regels, dus kan je dan niet in een potje of tube meenemen (wel op een voorgesmeerd broodje).
  • Babyvoeding die je nodig hebt een baby bij je hebt mag altijd mee.

Mag je vloeibare medicijnen of pillen als paracetemol meenemen in je handbagage van het vliegtuig?

  • Medicijnen die je tijdens een vlucht nodig hebt, mag je gewoon mee aan boord nemen.
  • Je hebt officieel wel een bewijs nodig van je arts waarop staat dat het middel noodzakelijk is, al hangt het een beetje van het middel af of dat ook echt nodig is.
  • Voedingssupplementen voor tijdens de vlucht zijn ook toegestaan.
  • Voor niet-vloeibare geneesmiddelen gelden er in principe geen beperkingen , dus je doosje paracetemol is geen probleem.
  • Maak je daarom gebruik van zelfbalancerende apparaten, vraag dan voor vóór vertrek toestemming aan je luchtvaartmaatschappij.

Mag je batterijen of apparaten op lithiumbatterijen meenemen in je handbagage of in het bagageruim?

  • Een luchtvaartmaatschappij kan aanvullende regels stellen aan wat je wel of niet mee mag nemen het vliegtuig in. Dit geldt met name voor zaken als
    • Lithiumbatterijen en powerbanks met een lithium accu
    • Apparaten die werken op lithiumbatterijen, zoals Hoverboards, Airboards, Oxboards, E-skate- of E-Waveboards, en Batterij aangedreven koffers
    • Beschadigde, defecte of uit de handel genomen draagbare elektronische apparaten
    • Elektronische sigaretten – vaak alleen in handbagage
  • De limieten voor deze producten worden vaak gegeven in de waarde Wh (Watt uur)
  • Check hier dus de lijst van je eigen vliegmaatschappij.

Wat mag niet in de handbagage, maar wel in de ruimbagage?

  • De al eerder genoemde vloeistoffen en gels zoals dranken, parfums, crèmes, lotions, tandpasta, siroop, mascara, lippenstift, deo, etc , de hoeveelheid overschrijden die toegestaan is in de handbagage
  • Imitaties van vuurwapens, speelgoedgeweren, alle apparaten die projectielen kunnen afvuren zoals nietjes.
  • Puntige of scherpe voorwerpen zoals scharen, skistokken, puntige wandelstokken, dartspijltjes.
  • Stompe voorwerpen (golfstokken, baseballbats, hockeysticks, biljartkeus, knuppels, zware gereedschappen, vechtsportmateriaal).
  • Handboeien, boemerang, zweep, hengel, max. 5 aanstekers of lucifersdoosjes, ijsschaatsen, schokdemper, gereedschap (breekijzers, zagen, boren, beitels).

Hoe kan je een harpoen, pistool of pepper spray meenemen in een vliegtuig?

  • Wat mag er allemaal niet mee in je handbage?
    • Alle types vuurwapens, zoals pistolen, revolvers, geweren, jachtgeweren, uchtdruk- en CO2-geweren, hagelgeweren en onderdelen van vuurwapens, met uitzondering van telescopische kijkers
    • Alarmpistolen en startpistolen, ogen, kruisbogen en pijlen, harpoengeweren en speergeweren, katapulten etc.
    • Speelgoedgeweren, replica- en imitatiegeweren die erg lijken op echte wapens
  • Wil je een vuurwapen of munitie meenemen, dan moet je deze laten inchecken in je ruimbagage. Normaal gesproken moet je hier dan ook een vergunning voor laten zien.

Wat mag je echt niet meenemen in een vliegtuig en als je gaat vliegen?

  • Verboden wapens
  • Explosieve- en brandgevaarlijke stoffen zoals slaghoedjes, springstoffen, terpentijn, verfverdunner
  • Gevaarlijke producten, oxidatiemiddelen en/of organische peroxiden (bleekmiddel)
  • Toxische en besmettelijke stoffen
  • Radioactief of corrosief materiaal, gassen (inclusief CO²-patronen voor o.a. het oppompen van fietsbanden)
  • Grote hoeveelheden spuitbussen
  • Grote hoeveelheden aanstekers
  • Deze lijst is niet uitputtend, het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra regels heeft. Wil je iets zeker weten check dan ook altijd de lijst met voorwerpen die niet mee het vliegtuig in mogen van je eigen vliegmaatschappij
  • Overigens kan de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren
  • Apparaten die specifiek ontworpen zijn om te verdoven of te immobiliseren, mogen niet mee aan boord:
    • aanstunguns, laserwapens en stroomstokkenpparaten om dieren te verdoven en te doden
    • chemische stoffen, gassen en sprays, zoals mace, pepperspray, traangas, zuurspray en sprays om dieren te verjagen, waarmee personen kunnen worden uitgeschakeld of onschadelijk gemaakt e.d.

Welke producten vallen onder de douaneregels en mag je ook niet meenemen?

  • Drugs en verdovende middelen, ook geen softdrugs!
  • Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
  • Beschermde dier- en plantsoorten
  • Producten gemaakt  van beschermde dier- en plantsoorten (bijv krokodillenleer of ivoren sieraden)

Wat mag buiten Europa niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?

  • Bovenstaande regels zijn voornanelijk gebaseerd op de Europese vliegregels, daarbuiten kunnen andere regels van toepassing zijn.
  • De meeste regels zijn wel wereldwijd toepasbaa , of op elkaar lijkend maar overal kam je verrassingen tegenkomen'
  • In Azie mag je geen Doerian vrucht mee mag nemen in het vliegtuig vanwege de stankoverlast en is vaak de selfiestick is verboden. Dat laatste is dan wel weer fijn gezien de mate van gebruik in sommige Aziatische landen.
  • In verschillende landen gelden verschillende regels voor het meenemen van vis, vlees en zuivel, fruit of noten. Check de lokale regels voordat je gaat vliegen of accepteer dat ze geweigerd worden. Bij te grote hoeveelhedem loop je ook boeterisico's.
  • Afhankelijk van het land van je bestemmingen en vertrekpunt kunnen ook de regels omtrent foto's en teksten waarbij mensenrechten worden geschonden, of waarbij (te) expliciete beelden worden getoond, voor problemen zorgen.

 

 

 

Hoe vlieg je gezond en prettig?

Hoe vlieg je gezond en prettig?

  • Neem wat te drinken mee in het vliegtuig, als je moet wachten op het reguliere rondje ben je soms al uitgedroogd. Turbulentie kan ook zorgen voor vertraging van het rondbrengen van maaltijden door het cabinepersoneel. Let op wat je drinkt. Alcohol werkt in de lucht veel sterker en koolzuurhoudende dranken geven sneller maagklachten.
  • Heb je dieetwensen? Geef dit dan vooraf door aan je vliegtuigmaatschappij, dit moet vaak al een paar dagen voor je vlucht.
  • Denk eraan dat het in het vliegtuig zowel erg koud als warm kan zijn. Wees daar met je kledingkeuze op voorbereid. 
  • Als je je Teva's en sokken aandoet in het vliegtuig is het erg aangenaam; als je aankomt doe je je sokken uit en ben je klaar om de hitte in te gaan.
  • Ook de afritsbroek is erg praktisch. Je gaat in je korte broek een warm vliegtuig in waar de airconditioning pas aangaat als je echt vertrekt en wat soms uren kan duren, en je ritst de pijpen eraan als het koud wordt.
  • Neem, vooral bij lange vluchten, wat entertainment mee zoals een boek of reisdagboek. Het kan ook handig zijn om vooraf een film of muziek te downloaden op je telefoon. Soms werkt het aanwezige stoelscherm of de wifi aan boord toch niet helemaal zoals beloofd.
Hoe kom je uitgerust aan na een lange vlucht?

Hoe kom je uitgerust aan na een lange vlucht?

Als je moeite hebt met slapen in het vliegtuig zijn er een aantal manieren om dit te verbeteren

  • Kies een plekje bij het raam om niet gestoord te worden door je verplaatsende buurman. Een plek uitzoeken in het vliegtuig, kan je vaak al vanuit huis regelen.
  • Zorg dat je voor de vlucht goed eet en geef aan het personeel aan dat je niet gestoord wilt worden voor drankjes of eten.
  • Doe voor het slapen oordoppen in om geluid te dempen, ook muziekoordopjes kunnen helpen als je goede slaapmuziek bij je hebt.
  • Een eigen (nek)kussentje is vaak wat comfortabeler dan het exemplaar van de vliegmaatschappij.
  • Neem geen cafeïne houdende dranken.
Wat moet je niet doen bij de security check op een vliegveld, de bodyscan, de röntgenmachine en bij de douane poortjes?

Wat moet je niet doen bij de security check op een vliegveld, de bodyscan, de röntgenmachine en bij de douane poortjes?


Wat zijn de algemene regels voor een snelle en veilige security check bij de douane?

  • Lees goed de regels die per land en security kunnen verschillen, zowel op het vliegveld als online zijn deze vaak goed te vinden
  • Hou rekening met de verwachte rijen en wachttijden. Veel druktes zijn te voorspellen
  • Hou rekening met de afstanden die nog tussen de security check en de gate (waar je het vliegtuig in gaat) kunnen liggen. Soms is het maar een minuut lopen, maar vaak veel langer!
  • Zorg dat je ruim op tijd bent om eventuele vertragingen en plotselinge lange rijen op te vangen.

Hoe kom je veilig langs de security poortjes op een vliegveld?

  • Zoals bij veel officiele instanties het geval is kan je met een vriendelijk gezicht en een glimlach vaak verder komen dan met een geïrriteerde blik. Iedereen heeft haast en alle douanemedewerkers moeten nu eenmaal iedereen controleren
  • Laat je telefoon en camera's zoveel mogelijk met rust. Een selfie met een security medewerker is alleen een goed idee als je vliegtuig al extreme vertraging heeft.
  • Word je uitgepikt voor een extra controle blijf dan rustig, steeksproefsgewijs worden er nu eenmaal mensen extra gecontroleerd, er is lang net altijd een aanleiding

Hoe kom je sneller langs de douane en security poortjes op een vliegveld?

  • Zorg dat je handbagage met inpakzakken en tasjes is gevuld zodat alles er snel en makkelijk in en uit gaat
  • Zorg dat je paspoort in een makkelijk bereikbaar vakje van je handbagage zit
  • Zorg dat je boarding pass (instapkaart) makkelijk bereikbaar is, bijvoorbeeld in je paspoort, of snel bereikbaar op je telefoon als je een online boarding pass hebt
  • Zorg dat je telefoon goed opgeladen is, en je telefoon bereik heeft als je zaken online bewaart en niet direct op je telefoon hebt gezet
  • Check of je in de rij staat die voor jou bedoeld is, als er meerdere rijen zijn voor specifieke groepen.... al kan het soms beter zijn om per ongeluk in de veel kortere verkeerde rij te staan (en je ook nog goed verhaal hebt, zoals een vliegtuig dat al bijna vertrekt)
  • Maak gebruik van de mogelijkheden die sommige luchthavens en vliegmaatschappijen bieden om met voorrang door de douane te komen.

Welke kleren kan je het beste aantrekken als je sneller langs de douane en security wil?

  • Draag makkelijke broeken waar geen riem voor nodig is, of waar je je riem makkelijk en op tijd al kan afdoen en in je handbagage mee kan nemen
  • Draag geen schoenen met ringen, metalen of metaalachtige versiering e.d, ook hoge schoenen (hoger dan je enkel) moet je soms uitdoen
  • Draag schoenen waar je makkelijk in en uit kan (ook handig voor in het vliegtuig) en waar je wel een redelijk stuk op kan lopen tot aan de gates
  • Probeer sieraden die je niet makkelijk af kan doen, vooraf in je handbagage te doen, en niet om te houden
  • In veel landen is een enigszins verzorgd uiterlijk bij de douane niet onverstandig. De kans dat je er wordt uitgepikt en je spullen ondersteboven worden gehaald kan aanzienlijk worden verkleind. Dus ook als je een overstap hebt, en 12 uur in een vliegtuig hebt gezeten, toch even opfrissen voordat je weer in de rij gaat staan.

Wat kan je doen om handig in te pakken, en wat mag wel en niet mee in je handbagage?

  • Zorg dat je alles zo makkelijk mogelijk in en uit je handbagage kan halen
  • Houd je elektronica en vloeistoffen makkelijk pakbaar
  • Doe de vloeistoffen in hoeveelheden van max 300/400 gram doen (deze regel duurt mogelijk niet lang meer) . Stop alle vloeistoffen bij elkaar, liefst in plastic, of duurzaam doorzichtige en waterdichte, zak
  • Maak je drinkfles leeg voordat je door de security controle gaat
  • Check ook de lokale voorschriften. In het ene land mag je met geurende etenswaren het vliegtuig niet in, in het andere land staat nog net niet een lijfstraf op een stukje vers fruit of veel lokale valuta.
  • Check goed de lijst van wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage

Wat kan je al doen in de wachtrij?

  • je jas uittrekken en in je tas doen of over je arm houden
  • je broekzakken leeg maken
  • je eventuele riem in je handbagage doen (dus bij voorkeur geen afzakbroeken aan doen)
  • je paspoort en instapkaart in een bereikbaar vakje van je handbagage doen

Hoe stop je spullen in de bagagebakken voor de röntgenmachine bij de security check?

  • In de eerste bak doe je je jas, dan legje je handbagage erop. Of als dat niet gaat doe je je handbagage in een tweede bak
  • Je laptop, tablet en andere elektronica hoef je vaak niet meer uit je handbagage te halen. Dit is echter niet in alle landen het geval
  • Alles wat in je broekzakken moet er uit (van los geld tot je zakdoek). Een apart tasje of plastic zak is dan vaak wel wat handiger en veiliger dan alles los in die bak sodemieteren
  • Als je bak de lopende band op gaat en in beweging komt ga je zelf door de security poortjes. Vaak krijg je een signaal van de medewerkers of je er doorheen mag, of er is een groen en rood licht
  • Eenmaal door de security poortjes kan het zijn dat je zelf nog een keer extra gefouilleerd wordt of dat er in je bagage iets is ontdekt op de scanner dat ze nog even willen bekijken. Niks aan de hand gewoon over je heen laten komen, en voordat je het weet kan je weer verder

Wat kan je doen als je en lichamelijke of andere beperking hebt voor de security checks?

  • Mocht je gefouilleerd worden geef het dan aan bij de medewerkers als er sprake is van bijvoorbeeld een prothese, een stoma of van gevoelige plekken.
  • Heb je om een andere reden wat meer tijd nodig om door door de securitycontrole te gaan dan kan je dat vaak vantevoren aangeven en zijn er speciale regelen. Check de regels van het vliegveld waar je gaat vliegen
Wat moet je niet doen bij de douane, of een grensovergang, als je gaat reizen of backpacken?

Wat moet je niet doen bij de douane, of een grensovergang, als je gaat reizen of backpacken?


Hoe kom je veilig een grens over als je gaat reizen of backpacken?

  • Let op bij grensovergangen: je zal bijna nergens problemen hebben. Maar als je problemen krijgt, is dit wel een erg vervelende plek.Sommige douanemedewerkers (ook hier zitten machtswellustelingen en mensen tussen met grote ego's tussen) halen het bloed onder je nagels vandaan.
  • Provoceer niet en laat je niet provoceren.
  • Laat je ook niet overdonderen: check of je je stempel(s) wel krijgt
  • Zorg dat je al over een geldig visum beschikt of informeer van tevoren over de mogelijkheden om dit ter plaatse te regelen.
  • Het is ook handig om altijd een paar extra pasfoto's mee op reis te nemen.
  • Pas ook op met het meenemen van voedsel of natuurlijke producten: een aantal landen heeft strenge boetes staan op het invoeren of meenemen daarvan. Voor algemene in- en uitvoertips over wat je wel en niet mee terug mag nemen van een land kan je informatie vinden op de website van de douane.
  • Check voordat je je bagage zelf door de douane draagt of er niets in is gestopt op een moment dat je er geen oog op had (en gebruik daarom dus ook slotjes).

Hoe kom je snel door de douane op een vliegveld of bij een grensovergang?

  • Probeer er redelijk uit te zien, dat voorkomt dat je er wordt uitgepikt om eens even lekker door de mangel te worden gehaald.
  • Bij het passeren van de douane kan je vriendelijkste blik en een reeds geopende pagina in paspoort voor meer vaart zorgen.
  • Zorg dat je bagage er weer redelijk netjes en compleet uitziet. Zowel voordat je de grens over gaat, als nadat de douanevingers erdoorheen zijn gegaan.
  • Tip: Als je bovenin je rugtas vuile was hebt zitten is de gemiddelde douanemedewerker minder geneigd om daar eens lekker met de handen in te graaien, en mag je soms sneller door. Stop je dure dingen sowieso onderop.

Hoe vul je een douane inreisformulier in, en wat doe je met het kaartje dat in je paspoort wordt gestopt?

  • In sommige landen moet je bij binnenkomst aangeven hoeveel cash en geldmiddelen je bij je hebt. Zorg dat je vantevoren alle gegevens bij de hand hebt, of de daarvoor bedoelde douanekaarten (kleine formuliertjes) al hebt ingevuld voordat je in de rij gaat staan. Vaak krijg je al in het vliegtuig de douanekaarten uitgedeeld,  waar je dan de gegevens moet invullen over je geld, baan, apparaten of verblijfplaats
  • Zorg dat je van te voren al hebt nagedacht over wat je gaat invullen op de douanekaarten: heb je nog geen hotel of hostel, zoek dan de naam en lokatie van een potentieel hotel op (je hoeft nog niet geboekt te hebben), denk na over het beroep dat je wil invullen. Sommige beroepen kan je beter niet invullen (journalist, ontwikkelingswerker, e.d.) en geen beroep is al helemaal niet handig (student is dan beter).
  •  
  • Tip: bewaar het deel van de douanekaarten dat je zelf meekrijgt heel goed, wanneer je het land weer uit gaat kan het soms erg belangrijk zijn! Het deel wordt door de douanebeambte vaak in je paspoort gestopt.

 

Vliegen en reizen per vliegtuig in het buitenland

Vliegen en reizen per vliegtuig in het buitenland

Vliegen en vliegtickets op reis en in het buitenland Bagageband - Boarding Pass - Checklist - Vliegreis boeken - Voucher - Vliegveld - Vluchttips Inhoud o.a. Wat is de beste tijd om te vliegen en een vlucht te boeken? Is een goedkoop ticket boeken wel handig? Vliegen met een enkeltje, mag dat altijd? Wanneer is een bewijs van doorreis (onward...... lees verder op de pagina
Problemen oplossen: vragen en antwoorden over bagage tot vliegtickets in het buitenland

Problemen oplossen: vragen en antwoorden over bagage tot vliegtickets in het buitenland

Wat te doen als je bagage wordt gestolen tijdens je reis?


Wat te doen als je bagage wordt gestolen tijdens je reis?


  • Wanneer je bent bestolen dan moet je een politierapport op laten opmaken bij de lokale politie. Dit politierapport heb je nodig voor je verzekeringsmaatschappij.
  • Let wel goed op, want niet overal is het even aantrekkelijk om bij de lokale politie langs te gaan. Je loopt het risico om naast je gestolen goederen ook nog eens een hoop geld kwijt te raken aan corrupte medewerkers, die soms de meest fantastische afpersingspraktijken hebben bedacht.
  • Ook kan het zijn dat je in een ambtelijke molen terecht komt die je minstens een hele vakantiedag kost en ook dat moet het je waard zijn.

Tips

  • Ga liever in een grotere stad naar de politie dan in een klein dorpje, waar een of andere lokale sheriff zich alles kan permitteren zonder dat iemand deze persoon controleert.
  • Zorg dat je desnoods zelf een verklaring opstelt die ondertekend kan worden door de lokale politie. Probeer altijd met een ondertekende verklaring het politiebureau te verlaten.
  • Neem veel geduld mee, want soms moet alles in viervoud worden uitgetikt, moet er een vertaler uit zijn middagslaap worden gehaald of zijn er eindeloze rijen bestolen toeristen die je voor zijn.
  • Probeer nooit je paspoort af te geven. Dit is soms best lastig, want je wil de lokale autoriteiten ook weer niet tegen je in het harnas jagen. Gebruik bijvoorbeeld de kopieën van je paspoort en geef die af.
  • Neem een bevriende local mee die de taal en de lokale gebruiken kent. Zorg er uiteraard wel voor dat je deze persoon echt kan vertrouwen.
Hoe regel je kwijtgeraakte of gestolen bagage met de verzekering?

Hoe regel je kwijtgeraakte of gestolen bagage met de verzekering?

  • Wanneer je bagage bent verloren op een wijze die gedekt is door je verzekering dan kun je later een vergoeding krijgen. In je polisvoorwaarden kun je in het algemeen lezen hoe dat in zijn werk gaat. Aangezien je meestal niet zeker weet of er vergoed zal worden of hoe hoog de vergoeding zal zijn, moet je even oppassen bij het aanschaffen van vervangende artikelen. Het is aan te raden alleen de spullen te kopen die je echt nodig hebt.
  • Let wel: contact opnemen met je verzekeraar tijdens de reis heeft weinig zin, omdat ze een claim pas kunnen en willen behandelen als alles op schrift en ondertekend binnen is gekomen, inclusief alle bewijzen, aangifte, nota's, omschrijvingen en andere benodigdheden. Dit kan dus na je reis geregeld worden.
Wat te doen als je bagage niet met het vliegtuig is meegekomen of te laat arriveert?

Wat te doen als je bagage niet met het vliegtuig is meegekomen of te laat arriveert?

  • Op vrijwel elke luchthaven is er een aparte balie, meestal voordat je door de douane gaat, waar je de procedure voor de kwijtgeraakte bagage kan afhandelen. Het hangt van je voorkeur af of je vervangende artikelen gaat aanschaffen of dat je blijft wachten of je bagage niet alsnog zal arriveren. 
  • In principe is je luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk en zal die ook voor vergoeding van artikelen opdraaien.
  • In tweede instantie kun je aankloppen bij je reisverzekering als je bagage verzekerd is. Zorg er wel voor dat je kunt aantonen met de luchtvaartmaatschappij gesproken te hebben.
Wat te doen als je tickets kwijtraken of onbruikbaar worden? 


Wat te doen als je tickets kwijtraken of onbruikbaar worden? 


Sinds 2008 zijn vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen al afgestapt van het papieren ticket. Omdat alle reisgegevens elektronisch worden opgeslagen in het reserveringssysteem zijn veel problemen die te maken hebben met verlies of diefstal op dit vlak opgelost.

  • Op vertoon van je paspoort kan je reservering altijd worden opgeroepen, ook zonder de papieren uitdraai van je e-ticket.
  • Bij verlies van bus- of treintickets zal het afhangen van hoe modern het boekingssysteem van de betreffende busmaatschappij is, of ze je vervoersbewijs kunnen vervangen of dat er niks anders op zit dan een nieuwe te kopen.
  • Mocht je ticket toch gestolen zijn, dan kan je aangifte doen bij de plaatselijke politie. Er wordt dan voor een bepaald bedrag een nieuw ticket uitgeschreven. Dit bedrag kan je vaak weer declareren bij je reisverzekering.

Tips

  • Scan je papieren documenten in en bewaar ze op een veilige plek(ken). In een van de vele online reiskluis tools, maar ook in je eigen online cloud opslagmogelijkheden, kan je kopieën van je documenten digitaal bewaren.
  • Laat bij vrienden/familie kopieën achter die je in geval van nood bij ze kunt opvragen via e-mail.
Handbagage regels: wat is verboden in je handbagage, en wat mag je meenemen in het bagageruim van een vliegtuig?

Handbagage regels: wat is verboden in je handbagage, en wat mag je meenemen in het bagageruim van een vliegtuig?


Wat mag je niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?

  • In principe mogen voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden niet mee in de handbagage van een vliegtuig. Dat wil zeggen dat er beperkingen zijn voor vloeistoffen, gels, scherpe voorwerpen en echt gevaarlijke spullen als wapens
  • De keuzes die worden gemaakt bij wat je wel en niet mee mag nemen zijn nogal willekeurig, en met name gericht op het idee van een veilig gevoel.
  • De meeste van de voorwerpen die niet in je handbagage mogen, kunnen wel mee in de ruimbagage, met uitzondering van spullen die als echt 'gevaarlijk' worden gezien.
  • De spullen die in beslag worden genomen bij de douane ben je in het algemeen gewoon kwijt. Dus het is een goed idee om toch aandacht te besteden aan wat je wel en niet in je handbagage stopt, wat je in je ruimbagage doet, en wat je toch maar niet meeneemt.

Mag je zakmes of scheermes mee in de handbagage van het vliegtuig?

  • De regels rondom het meenemen van messen in vliegtuigen lijken heel duidelijk. Messen met een lemmet langer dan 6 cm zijn verboden, en daaruit kan je opmaken dat kortere messen (kleine zakmesjes met een lemmet kleiner van 6 centimeter) wel toegestaan zijn.
  • Losse scheermesjes of scheerbladen zijn niet toegestaan maar wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad kunnen weer wel.
  • Het douanepersoneel behoudt zich altijd het recht voor om alsnog “om veiligheidsredenen” artikelen te kunnen weigeren.
  • Het komt geregeld voor dat messen en scharen met een korter blad worden ingenomen, dus neem voor de zekerheid je zakmes of schaartje niet mee in je handbagage.

Mag je een nagelvijl, schaar of scherp voorwerp meenemen in je handbagage?

  • Scherpe voorwerpen die als wapen kunnen dienen, mag je ook niet meenemen in je handbagage. Dit kunnen ook huis-tuin-en-keuken voorwerpen zijn!
  • Dit is een beetje een idiote regel. Je mag zelf geen mes meenemen het vliegtuig in, maar vervolgens krijg je van het cabinepersoneel bij de maaltijd vaak wel gewoon een een mes en een vork . Bij sommige vliegmaatschappijen zelfs prima scherpe messen waar je je 'chicken or fish' goed mee kan snijden.. of  andere dingen mee kan doen..
  • Desalniettemin wordt er bij douane van alles uit je handbagage gehaald zoals:
    • nagelvijltjes en scheermesjes
    • creditcardmessen, cuttermessen, ijspriemen
    • scharen met bladen langer dan 6 cm gemeten vanaf het scharnierpunt (en soms kleinere schaartjes)
    • vechtsportmateriaal met een scherpe punt of rand, zwaarden en sabels e.d., breekijzers, boren en boorkoppen, gereedschap met een blad of schacht van meer dan 6 cm, zagen, soldeerlampen, penschietpistolen e.d.
  • De een wat logischer dan de ander, maar met name bij schaartjes e.d  goed opletten
  • Parapluus vormen vaak ook een bron van wisselend beleid. De ene keer kan die gewoon mee, en andere keer beland die in bak voor in beslag genomen artikelen. Hoe scherper je paraplu des te sneller verdwijnt die in de bak.

Mag je water, drank, tandpasta of vloeistof meenemen in de handbagage als je gaat vliegen?

  • Vloeistoffen, spuitbussen, gels, lotions, mengsels van vaste stoffen en vloeistoffen, tandpasta, haargel, dranken, smeerpasta's, soepen, siropen, parfum, scheerschuim, e.d. zijn alleen toegestaan in aparte verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
  • 100 milliliter kan je vergelijken met een klein flesje zo groot als tussen je duim en je middelvinger. De meeste reisflesjes met verzorgingsmiddelen en zelfvulbare reisflesjes en potjes en vallen binnen deze maten.
  • Samen moeten ze in theorie in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een capaciteit van maximaal 1 liter, waarbij de inhoud gemakkelijk in de plastic zak past en de zak volledig gesloten is. Dit lijkt in de praktijk wel mee te vallen. Al kan je wel beter binnen het maximum van die ene liter blijven.
  • De vloeistoffen (alcoholische drank) die je in de winkels op de luchthaven koopt, worden verpakt in een speciale, verzegelde zak, die u pas mag openen op de plaats van bestemming.
  • Babyvoeding (zowel melk als potjesvoeding) is toegestaan in de handbagage. De hoeveelheid is afhankelijk van wat men nodig heeft tijdens de vlucht. Bij de beveiligingscontrole kan men vragen de voeding te proeven om aan te tonen dat het om babyvoeding gaat.

Mag je een flesje water dat je in de winkel op de luchthaven hebt gekocht opdrinken in het vliegtuig?

  • Het is in het algemeen toegestaan om water mee te nemen in het vliegtuig, als je het hebt gekocht nadat je de douane bent gepasseerd en het flesje dicht in je handbagage het vliegtuig mee in neemt. Ook je eigen waterfles kan je vaak achter de douane vullen in de toiletten of  bij de waterpunten.
  • De regel dat dit kan wordt echter niet overal zo toegepast of toegestaan. Dus om nou lurkend aan je waterfles langs de check-in het vliegtuig in te lopen, is meestal geen goed idee. De regels worden ook nogal eens aangepast aan het politieke klimaat. In het algemeen geldt dat als er ergens in de wereld een terrorist een wind laat, dat dan de regels strenger worden.
  • De (alcoholische) drank die wordt verpakt in een speciale, verzegelde zak, die mag je pas openen op de plaats van bestemming.

Mag je eten en voedsel meenemen het vliegtuig in?

  • Sommige vliegmaatschapijen doen er nogal commercieel over, en proberen te vermijden dat mensen eigen voedsel meenemen het vliegtuig in.
  • Aangezien je soms uren moet wachten voordat je de kans krijgt om wat eten te krijgen of te kopen, bijvoorbeeld door turbulentie in het vliegtuig, kan je beter zelf in ieder geval wat snacks bij je te hebben. Zeker als je bijvoorbeeld diabetis hebt, of gewoon snel trek.
  • Smmige belegsoorten of smeersels vallen onder de vloeistoffen regels, dus kan je dan niet in een potje of tube meenemen (wel op een voorgesmeerd broodje).
  • Babyvoeding die je nodig hebt een baby bij je hebt mag altijd mee.

Mag je vloeibare medicijnen of pillen als paracetemol meenemen in je handbagage van het vliegtuig?

  • Medicijnen die je tijdens een vlucht nodig hebt, mag je gewoon mee aan boord nemen.
  • Je hebt officieel wel een bewijs nodig van je arts waarop staat dat het middel noodzakelijk is, al hangt het een beetje van het middel af of dat ook echt nodig is.
  • Voedingssupplementen voor tijdens de vlucht zijn ook toegestaan.
  • Voor niet-vloeibare geneesmiddelen gelden er in principe geen beperkingen , dus je doosje paracetemol is geen probleem.
  • Maak je daarom gebruik van zelfbalancerende apparaten, vraag dan voor vóór vertrek toestemming aan je luchtvaartmaatschappij.

Mag je batterijen of apparaten op lithiumbatterijen meenemen in je handbagage of in het bagageruim?

  • Een luchtvaartmaatschappij kan aanvullende regels stellen aan wat je wel of niet mee mag nemen het vliegtuig in. Dit geldt met name voor zaken als
    • Lithiumbatterijen en powerbanks met een lithium accu
    • Apparaten die werken op lithiumbatterijen, zoals Hoverboards, Airboards, Oxboards, E-skate- of E-Waveboards, en Batterij aangedreven koffers
    • Beschadigde, defecte of uit de handel genomen draagbare elektronische apparaten
    • Elektronische sigaretten – vaak alleen in handbagage
  • De limieten voor deze producten worden vaak gegeven in de waarde Wh (Watt uur)
  • Check hier dus de lijst van je eigen vliegmaatschappij.

Wat mag niet in de handbagage, maar wel in de ruimbagage?

  • De al eerder genoemde vloeistoffen en gels zoals dranken, parfums, crèmes, lotions, tandpasta, siroop, mascara, lippenstift, deo, etc , de hoeveelheid overschrijden die toegestaan is in de handbagage
  • Imitaties van vuurwapens, speelgoedgeweren, alle apparaten die projectielen kunnen afvuren zoals nietjes.
  • Puntige of scherpe voorwerpen zoals scharen, skistokken, puntige wandelstokken, dartspijltjes.
  • Stompe voorwerpen (golfstokken, baseballbats, hockeysticks, biljartkeus, knuppels, zware gereedschappen, vechtsportmateriaal).
  • Handboeien, boemerang, zweep, hengel, max. 5 aanstekers of lucifersdoosjes, ijsschaatsen, schokdemper, gereedschap (breekijzers, zagen, boren, beitels).

Hoe kan je een harpoen, pistool of pepper spray meenemen in een vliegtuig?

  • Wat mag er allemaal niet mee in je handbage?
    • Alle types vuurwapens, zoals pistolen, revolvers, geweren, jachtgeweren, uchtdruk- en CO2-geweren, hagelgeweren en onderdelen van vuurwapens, met uitzondering van telescopische kijkers
    • Alarmpistolen en startpistolen, ogen, kruisbogen en pijlen, harpoengeweren en speergeweren, katapulten etc.
    • Speelgoedgeweren, replica- en imitatiegeweren die erg lijken op echte wapens
  • Wil je een vuurwapen of munitie meenemen, dan moet je deze laten inchecken in je ruimbagage. Normaal gesproken moet je hier dan ook een vergunning voor laten zien.

Wat mag je echt niet meenemen in een vliegtuig en als je gaat vliegen?

  • Verboden wapens
  • Explosieve- en brandgevaarlijke stoffen zoals slaghoedjes, springstoffen, terpentijn, verfverdunner
  • Gevaarlijke producten, oxidatiemiddelen en/of organische peroxiden (bleekmiddel)
  • Toxische en besmettelijke stoffen
  • Radioactief of corrosief materiaal, gassen (inclusief CO²-patronen voor o.a. het oppompen van fietsbanden)
  • Grote hoeveelheden spuitbussen
  • Grote hoeveelheden aanstekers
  • Deze lijst is niet uitputtend, het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra regels heeft. Wil je iets zeker weten check dan ook altijd de lijst met voorwerpen die niet mee het vliegtuig in mogen van je eigen vliegmaatschappij
  • Overigens kan de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren
  • Apparaten die specifiek ontworpen zijn om te verdoven of te immobiliseren, mogen niet mee aan boord:
    • aanstunguns, laserwapens en stroomstokkenpparaten om dieren te verdoven en te doden
    • chemische stoffen, gassen en sprays, zoals mace, pepperspray, traangas, zuurspray en sprays om dieren te verjagen, waarmee personen kunnen worden uitgeschakeld of onschadelijk gemaakt e.d.

Welke producten vallen onder de douaneregels en mag je ook niet meenemen?

  • Drugs en verdovende middelen, ook geen softdrugs!
  • Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven
  • Beschermde dier- en plantsoorten
  • Producten gemaakt  van beschermde dier- en plantsoorten (bijv krokodillenleer of ivoren sieraden)

Wat mag buiten Europa niet meenemen in het vliegtuig of je handbagage?

  • Bovenstaande regels zijn voornanelijk gebaseerd op de Europese vliegregels, daarbuiten kunnen andere regels van toepassing zijn.
  • De meeste regels zijn wel wereldwijd toepasbaa , of op elkaar lijkend maar overal kam je verrassingen tegenkomen'
  • In Azie mag je geen Doerian vrucht mee mag nemen in het vliegtuig vanwege de stankoverlast en is vaak de selfiestick is verboden. Dat laatste is dan wel weer fijn gezien de mate van gebruik in sommige Aziatische landen.
  • In verschillende landen gelden verschillende regels voor het meenemen van vis, vlees en zuivel, fruit of noten. Check de lokale regels voordat je gaat vliegen of accepteer dat ze geweigerd worden. Bij te grote hoeveelhedem loop je ook boeterisico's.
  • Afhankelijk van het land van je bestemmingen en vertrekpunt kunnen ook de regels omtrent foto's en teksten waarbij mensenrechten worden geschonden, of waarbij (te) expliciete beelden worden getoond, voor problemen zorgen.

 

 

 

Wat kun je doen bij faillissement van de vliegtuigmaatschappij waar je je ticket hebt geboekt?

Wat kun je doen bij faillissement van de vliegtuigmaatschappij waar je je ticket hebt geboekt?

  • Er zijn verschillende scenario's mogelijk wanneer een vliegtuigmaatschappij failliet gaat. In sommige gevallen wordt de vliegtuigmaatschappij overgenomen door een andere maatschappij en gaat je vlucht alsnog door. Ook kan het zijn dat de betreffende maatschappij zelf een compensatie biedt.
  • Als er sprake is van faillissement en de maatschappij biedt zelf geen compensatie zijn er een aantal gevallen waarin je alsnog geld kunt terugkrijgen. Als je een vliegticketgarantie hebt afgesloten bij het boeken van de ticket kun je contact opnemen met de aanbieder van het ticket en vervolgens een claim indienen.
  • Als je je ticket met een creditcard betaalt hebt biedt de creditcardmaatschappij soms uitkomst.
  • Als je ticket onderdeel is van een pakketreis zal de touroperator een alternatief moeten regelen.

Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

Au pair worden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij de dierenopvang, wildlife centers of natuurorganisaties Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als o.a: animal Rescue medewerker, coördinator, dierenarts, dierenverzorger, onderzoeker, wildlife vrijwilliger of wildlife ranger Inhoud o.a Hoe kan je jezelf bescherming tegen gevaarlijke dieren in het buitenland? Hoe regel je werk of een baan op een biologische of duurzame boerderij? Wat betekent duurzaamheid...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland bij events en in de entertainment in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij events en in de entertainment in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in de entertainment-, animatie- en eventsector Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als animatiemedewerker, entertainer, eventmedewerker of eventorganisator Inhoud: o.a. Wat zijn de taken en werkzaamheden van animatie- en entertainmentmedewerkers in het buitenland? Welk opleidingsniveau heb je nodig en wat zijn de functie-eisen voor animatie- en entertainmentmedewerkers in het buitenland? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden en salarisindicaties...... lees verder op de pagina
Werken in de Fysiotherapie en revalidatie zorg in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in de Fysiotherapie en revalidatie zorg in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in de fysiotherapie en revalidatiesector Revalidatie centra - Paramedische sector - Ergotherapie Inhoud: o.a Hoe ziet je dag eruit in de fysiotherapie en zorg? Wat zijn je werkzaamheden? In welke landen en met welke werkzaamheden kan je in het buitenland via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in in de fysiotherapie en revalidatiesector Hoe werkt het...... lees verder op de pagina
Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Lesgeven in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Lesgeven in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in het onderwijs en bij trainingsinstituten Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als coach, leraar, lerares, leerkracht, onderwijshulp, onderwijzer, onderwijzeres, skileraar, trainer of 'english teacher' Inhoud: o.a. Wat zijn praktische tips bij het lesgeven in het buitenland? Wat zijn voorbeelden van lessen en spelletjes die je kunt gebruiken bij het lesgeven in het buitenland of in...... lees verder op de pagina
Maatschappelijk dienstverlener en sociaal werk in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Maatschappelijk dienstverlener en sociaal werk in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van sociaal en maatschappelijk werk Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als cultureel medewerker, maatschappelijk dienstverlener of sociaal werker Inhoud: o.a Maatschappelijk en sociaal werk in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen, en waar kan je het beste heen? Wat kan je doen om je inlevingsvermogen, empathie en tact...... lees verder op de pagina
Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad

Remote en online werken vanuit het buitenland als digital of working nomad Administratieve en fiscale zaken regelen Beste plekken uitzoeken - Gemotiveerd blijven Remote werkzaamheden zoeken - Werk uitvoeren Verzekeringen kiezen - Uitschrijven bij gemeente of niet - Zzp'er in buitenland Inhoud: werken als digital of working nomad Wat zijn global nomads en digital nomads die werken vanuit het buitenland?...... lees verder op de pagina
Werken in de outdoor en sportmanagement in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in de outdoor en sportmanagement in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van sport, outdoor en beweging Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als o.a. activiteitenbegeleider, outdoormedewerker, sportinstructeur of sportleraar Inhoud: Outdoor- en sportinstructeur in het buitenland: wat is het, waarom doen en waar kan je het beste heen? In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen...... lees verder op de pagina
Personeelsmedewerker en arbeidsbemiddeling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Psycholoog en coach in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Psycholoog en coach in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken als psycholoog, in de geestelijke gezondheidszorg of in de coachingsector in binnen- en buitenland Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als gedragswetenschapper, personal coach, mental coach of psychologisch hulpverlener Inhoud: o.a. Wat is de psychologische sector, waar kan je werken in de geestelijke gezondheidszorg en wat ga je doen? Wat zijn je werkzaamheden, taken en competenties als psychologische hulp...... lees verder op de pagina
Reisleider en reizen begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Reisleider en reizen begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in de reissector of als reisleider Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen als groepsleider, host, reisbegeleider, reismedewerker of reisorganisator Inhoud: o.a. Wat betekent werken voor een reisorganisatie of touroperator in het buitenland? In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo in het buitenland werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen als reisleider of gids Reisleider &...... lees verder op de pagina
Werken in het toerisme en de reissector in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het toerisme en de reissector in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in het toerisme, de reissector en de vrijetijdssector Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij: Campings - Cruiseschepen - Duikscholen - Ecolodges - Guesthouses - Events Horeca - Hotels - Reisorganisaties - Safarikampen - Sportorganisaties - Zomerkampen Inhoud: o.a. Wat is werken bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland? Wat is werken op een...... lees verder op de pagina
Werken als onderzoeker en in de wetenschap in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken als onderzoeker en in de wetenschap in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij een onderzoeksorganisatie of wetenschappelijke instelling Betaald werk, stage en vrijwilligerswerk als analist, aio, onderzoeksmedewerker, promovendus of wetenschapsassistent Inhoud: o.a. Wat is kennis, en wat betekent waarheid? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is analyseren? Wat is analytisch zijn, de kern van een probleem zien en...... lees verder op de pagina
Werken bij een internationale organisatie of non-profit instelling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken bij een internationale organisatie of non-profit instelling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken en ontwikkelen bij non-profit organisaties, sociale ondernemingen en internationale organisaties Werken als beleidsmedewerker, duurzaamheidscoördinator, fondsenwerver, milieumedewerker, natuurbeschermer of bijvoorbeeld projectmedewerker: naar het buitenland als stagiair, vrijwilliger of betaalde kracht Inhoud: o.a o Wat is een non-gouvernementele organisatie (NGO) en een gouvernementele organisatie? Wat zijn de taken en arbeidsvoorwaarden binnen fondsenwerving en acquisitie in de non-profit sector? Wat zijn de...... lees verder op de pagina
Werken in een duurzame lodge, ecohotel of safaricamp via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in een duurzame lodge, ecohotel of safaricamp via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op een safari kamp, duurzame lodge of eco hotel in Afrika, Azië, Latijns-Amerika of Australië Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als o.a: assistent manager - barpersoneel - host - kampmanager - kok - lodgemanager - receptiemedewerker - technische hulp Inhoud: o.a Wat is werken in het buitenland in de huishouding van een B&B, guesthouse, hostel...... lees verder op de pagina
Werken in een hotel of hostel in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in een hotel of hostel in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in een hotel, hostel, guesthouse, bed en breakfast of andere accommodatie Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als o.a: assistent manager, host, barpersoneel , entertainer, kok, manager, reeptiemedewerker of technisch medewerker Inhoud: o.a. Wat is werken in het buitenland in de huishouding van een B&B, guesthouse, hostel of hotel? Wat zijn je taken als als balie-...... lees verder op de pagina
Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van communicatie, marketing en voorlichting Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als marketeer, marketing medewerker, pr medewerker, public affairs officer, productmanager of voorlichter Inhoud o.a. Wat is communicatie binnen een organisatie, en wat is het vakgebied communicatie? Wat is communiceren en wat is marketing? Wat zijn de meest voorkomende functies en rollen in...... lees verder op de pagina
Werken in de bouw, ict, techniek en transport in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in de bouw, ict, techniek en transport in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in de bouw-, ict-, techniek- of transportsector Werk, stage of vrijwilligerswerk als bouwvakker, bouwmedewerker, chauffeur, chemicus, ICT'er, technicus, technisch medewerker of vervoersmedewerker Inhoud: o.a. Wat is ICT? Wat is milieu en duurzaamheid in het buitenland? Waar moet je aan denken als je gaat werken in het buitenland? Techniek & Vacatures In welke landen en met welke...... lees verder op de pagina
Werken in de wintersport via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in de wintersport via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in de wintersport als gastheer, gastvrouw, host, kok of skichaletmedewerker Inhoud o.a. Wat zijn je taken als chalet medewerker? Welke competenties heb je nodig in de wintersport als chaletmedewerker? Welk persoonstype heb je nodig voor werk als chalet medewerker Welk opleidingsniveau heb je nodig voor werk als chalet medewerker en wat zijn je functie-eisen? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden en...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland bij een helpdesk of call center via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij een helpdesk of call center via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken en jezelf ontwikkelen bij helpdesks, service centers en callcenters in het buitenland Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als alarmcentrale invalkracht, inbound servicemedewerker, outbound servicemedewerker, teamleider call center of teamleider helpdesk Inhoud o.a Wat zijn je werkzaamheden en taken als je gaat werken bij een alarmcentrale, helpdesk of callcenter in het buitenland? Heb je een opleiding nodig, en wat...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland als duikinstructeur of divemaster via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland als duikinstructeur of divemaster via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij een duikschool of duikcentrum Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen als dive master, duiker, duikinstructeur of duikschoolmedewerker Inhoud: o.a. Wat komt er kijken bij werken bij een duikschool of duikcentrum in het buitenland? Wat komt er bij kijken als divemaster of duikinstructeur wilt worden Wat zijn je verdiensten en voordelen bij werken voor een duikschool in...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland bij een skischool als skileraar of snowboardinstructeur via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland bij een skischool als skileraar of snowboardinstructeur via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Betaald werk, stage of vrijwilligerswerk als skileraar, snowboardinstructeur, skischoolmedewerker of wintersport all-rounder Inhoud : o.a. Wat zijn je werkzaamheden en taken als ski- of snowboardleraar in het buitenland? Heb je een opleiding nodig voor het werken als ski- en snowboardleraar in het buitenland, en wat zijn de eisen aan de functie? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden en salarisindicaties voor ski- en...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als assistent bedrijfsleider, barpersoneel, bezorger, host, horecamanager, kok of ober Inhoud: o.a. Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland? Werken in de horeca of entertainment in het buitenland: wat is het, waarom zou je...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland met kinderen en jongeren via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland met kinderen en jongeren via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in de pedagogische sector, jeugdzorg of kinderverzorging in binnen- en buitenland Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als au pair, jeugdwerker, kinderverzorger, orthopedagoog, pedagoog, pedagogisch hulpverlener of pedagogisch medewerker Inhoud: o.a. Wat is de pedagogische sector, waar kan je werken en wat ga je doen? Werken met kinderen in het buitenland: wat is het, waarom zou je het doen...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland op het gebied van management en organisatie via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van management en organisatie via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van bedrijfsorganisatie, management en advies Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als bedrijfskundige, bedrijfsmanager, consultant, coordinator, groepsleider, manager of organisatie-adviseur Inhoud: o.a. Wat is leidinggeven en waar gaat het om? Wat is professionaliteit en professioneel handelen,en deskundig zijn en vakmanschap tonen? Wat is leidinggeven, coördineren, motiveren en besluitvaardigheid, als competentie? Wat zijn aandachtspunten...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland op het gebied van beleid en bestuur via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van beleid en bestuur via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland binnen het bestuur, de overheid en de regelgeving Betaald werk, stage of vrijwilligerswerk als ambtenaar, bestuurskundige, bestuursmedewerker, gemeentemedewerker, juridisch medewerker of politiek assistent Inhoud o.a: Wat is bestuursrecht? Wat is bestuurskunde? Hoe zit het staatsrecht en bestuursrecht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden? Bestuur en beleid & Vacatures In welke landen en met welk werk...... lees verder op de pagina
Werken op een camping, glamping, kampeerboerderij of resort in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken op een camping, glamping, kampeerboerderij of resort in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op campings, kampeerboerderijen en resorts Betaald werk, stage of vrijwilligerswerk als barmedewerker, entertainer, receptiemedewerker, technisch medewerker of tentopzetter Inhoud: o.a. Wat is werken op een camping in het buitenland? Welke werkzaamheden voer je uit tijdens je werk voor een camping in het buitenland? Wat zijn de arbeidsvoorwaarden bij werken op een camping in het buitenland? Wat...... lees verder op de pagina
Werken op een boerderij in het buitenland en fruit plukken via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken op een boerderij in het buitenland en fruit plukken via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken op een boerderij in het buitenland of in de agrarische sector? Betaald werk, stage en vrijwilligerswerk als agrarisch medewerker, druivenplukker, fruitplukker of organisch boerderijmedewerker Inhoud: o.a. Werken op een boerderij in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen, en ben je verzekerd? Welke soort werk en welke seizoensbanen zijn er op een boerderij en in...... lees verder op de pagina
Werken op een cruiseschip of zeiljacht in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken op een cruiseschip of zeiljacht in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken op cruiseschip of zeiljacht in het buitenland Arts - Bemanning - Crew - Entertainer Horecamedewerker - Officier - Stewards - Verpleging - Winkelmedewerker Taken, salarissen en achtergronden? Wat zijn je taken als medewerker in de bediening op een cruiseschip? Wat zijn de taken, salarissen en achtergronden van een stewardess of steward op zeiljacht? Wat zijn de taken, salarissen en...... lees verder op de pagina
Werken op een zomerkamp en activiteiten begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken op een zomerkamp en activiteiten begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op een vakantiekamp, summer camp of zomerkamp Werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen als activiteitenbegeleider, stafmedewerker, summercampmedewerker of leiding van een vakantiekamp Inhoud: o.a. Wat zijn je werkzaamheden en taken tijdens het werk op een zomerkamp of vakantiekamp in het buitenland? Wat is het verwachte opleidingsniveau, en wat zijn de eisen aan bij werk op een zomerkamp...... lees verder op de pagina
Werken op het gebied van milieu en duurzaamheid in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken op het gebied van milieu en duurzaamheid in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland op het gebied van duurzaamheid en milieubeheer Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als: duurzaamheidsmedewerker, milieumedewerker, milieucoördinator, natuurbeheerder, waste manager Inhoud: o.a. Wat betekent duurzaamheid en waar gaat duurzaamheid over? Wat is natuur, en wat betekent 'de natuur'? Wat is het milieu en wat is milieubescherming? Wat zijn de beste tips om duurzaam en milieuvriendelijk te...... lees verder op de pagina
Werken met een working holiday visum en werkvakanties in het buitenland

Werken met een working holiday visum en werkvakanties in het buitenland

Werken, reizen en backpacken in Amerika, Australië, Canada, Europa, Nieuw-Zeeland of ander land Inhoud Wat is een werkvakantie, Working Holiday in het buitenland Wat is een Working Holiday visum, wat is een Australisch Working Holiday visum? Hoelang duurt een werkvakantie, Hoe regel je een werkvakantie, Hoe kan je een werkvakantie vullen? Hoe kan je je oriënteren en voorbereiden op werken...... lees verder op de pagina
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het buitenland doen, projecten in het buitenland steunen en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland zoeken Inhoud: o.a Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen? Waarom vrijwilligerswerk doen in het buitenland en waarom een ander helpen? Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te...... lees verder op de pagina
Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
TEFL cursus volgen en Engelse les geven in het buitenland

TEFL cursus volgen en Engelse les geven in het buitenland

TEFL cursus volgen en Engelse les geven in het buitenland TEFL Training - TESOL cursus - CELTA Certicaat - TESL Diploma Vacatures betaald werk - Vacatures vrijwilligerswerk Inhoud: o.a Wat is een TEFL cursus? Wat is het verschil tussen TEFL, TESOL, CELTA en TESL? Engelse les geven & Vacatures Hoe vind je betaald werk als leraar of docent Engels in...... lees verder op de pagina
Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk

Werken in het buitenland in de gezondheidszorg bij ziekenhuizen en zorginstellingen Werk, stage of vrijwilligerswerk als arts, co-assistent, chirurg, fysiotherapeut, huisarts, kinderarts, neuroloog, psychiater, stagiair, tropenarts , verpleegkundige of zorgverlener Inhoud: o.a Hoe ziet je dag eruit in de gezondheidszorg en zorg? Wat zijn je werkzaamheden van co-schappen tot arts in het kort? Wat zijn je werkzaamheden als arts, chirurg,...... lees verder op de pagina
Werken in het buitenland

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland en jezelf ontwikkelen in een internationale omgeving Vragen en antwoorden over advies, betaald werken in het buitenland, coaching, keuzehulp en inspiratie rond banen, bemiddelende organisaties, bestemmingen, branches, competenties, functies, sectoren, vacatures, verzekeringen en werkgevers Werken in het buitenland verkennen: Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland?...... lees verder op de pagina

Relaties van het thema: Reizen met het vliegtuig in het buitenland
  • Zie hieronder selecties uit de mogelijkheden, vacatures, activiteiten en reisverzekeringen rond het thema: Reizen met het vliegtuig in het buitenland.
  • Mocht je niet zijn ingelogd maak dan gebruik van overige content

Verzekeringswijzer bij: Reizen met het vliegtuig in het buitenland

Hoe vind je een goede en dekkende verzekering die past bij je activiteiten in het buitenland

JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om te zorgen dat:
  • ze een verzekering nemen die voor de passende periode en vóór vertrek is afgesloten.
  • ze een verzekering nemen die geldig is voor de leeftijd, de nationaliteit en de woonplaats van de verzekerde.
  • ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen of wonen.
  • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
  • ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
  • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
  • ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
  • ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
  • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
  • ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.
  • ze zich voor arbeidsongeschiktheid verzekeren als ze voor langere tijd gaan werken

Wat kan je verzekeren als tijdelijk naar het buitenland gaat?

Wat kan je verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?

 

Wegwijzer bij: Reizen met het vliegtuig in het buitenland

    Meer over competenties en vaardigheden rond het thema Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    Meer over organisaties en vacatures voor: Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    Meer over stages en vacatures voor: Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    Meer over vrijwilligerswerk en vacatures voor: Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    Meer over werken rond het thema: Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    Meer over samenvattingen en studiehulp voor: Reizen met het vliegtuig in het buitenland

    Meer over studie in het buitenland rond het thema: Reizen met het vliegtuig in het buitenland

    JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan: Reizen met het vliegtuig in het buitenland?

    • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
    Wegwijzer bij vertrek naar het buitenland

      Vertrekken naar het buitenland

      Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?

      JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken