Uitzending als expat in het buitenland: vragen en antwoorden
Op welke manier kan een bedrijf je ondersteunen als je wordt uitgezonden naar het buitenland?
Realiseer je dat bedrijven die werknemers uitzenden naar het buitenland in allerlei soorten en maten bestaan, van klein en beginnend tot zeer groot en ervaren. De ondersteuning die wordt geboden varieert dan ook enorm:
- (taal- en cultuur)training voor vertrek
- hulp bij (administratieve) regelzaken voor vertrek; sociale voorzieningen, verzekeringen, visa, vergunningen
- ontvangst en wegwijs maken in de eerste periode na aankomst
- introductie meeting(s) met collega's
- hulp bij administratieve regelzaken, arbeidscontracten, vergunningen, openen van een bankrekening
- medische ondersteuning en begeleiding
- hulp bij het vinden van passende huisvesting
- activiteiten(programma) voor snelle sociale integratie
- hulp voor de partner die meekomt; van werkvergunning tot ondersteuning bij activiteiten, vrijwilligerswerk, studie, cursus etc.
- hulp bij het vinden van passend onderwijs voor de kinderen, of bij het regelen van kinderopvang of oppas
- ondersteuning bij het vinden van sociale activiteiten: sportclub, vereniging etc.
Op welke manier wordt een goed expatbeleid ingericht door een bedrijf dat werknemers uitzendt naar het buitenland?
- neem het huidige expatbeleid onder de loep. Hoe zijn de expatgewoonten geworden tot wat ze nu zijn? Zijn er gewoonten die bij uitzondering werden toegestaan nu regel geworden?
- introduceer verschillende beloningspakketten.Veel organisaties behandelen expats als een homogene groep en maken daardoor structureel teveel kosten. Door onderscheidt te maken in de beloningspakketten naar type uitzending of type expatriate, is het mogelijk om kosten te besparen
- overweeg ‘lokaal plus’- pakketten. Werkgevers moeten kritisch kijken naar de redenen waarom ze werknemers in het buitenland plaatsen. Gaat het om tijdelijke internationale detacheringen met de bedoeling om ze te repatriëren nadat de opdracht is afgelopen? Of zijn het plaatselijk gerecruiteerde werknemers of expats die voor onbepaalde tijd in het buitenland werken?
- vergelijk. Vergelijk het expatbeleid om ervoor te zorgen dat je niet over- of ondercompenseert. Arbeidsvoorwaarden voor expats zijn aan verandering onderhevig.
- zorg voor het gezin van de expat. Ongelukkige partners of kinderen hebben een sterke negatieve invloed op het welzijn van de expatriate. De kans op vroegtijdige beëindiging danwel ‘uitzitten’ van de uitzending wordt groter.
- zorg voor een evacuatieplan voor expats. Wacht niet af tot er een ramp gebeurt maar zorg voor een noodplan waardoor je snel kunt evacueren.
- overweeg ook lokaal personeel. Afhankelijk van het land, de aard van het project en de beschikbaarheid van geschikte eigen kandidaten, is het soms zinvol om lokaal personeel in te huren in plaats van een expat te sturen.
- kijk naar hoe de vergoeding om koopkracht te behouden, is toegepast. De hoogte van de ‘cost of living’-vergoeding is afhankelijk van aannames over hoe bekend expats zijn met hun stad en welke kosten reeds vergoed worden op een andere manier.
- bescherm tegen hogere belastingtarieven, maar overdrijf niet. Om de financiële impact van buitenlandse belastingen op de expat te minimaliseren, hanteren de meeste organisaties een ‘no gain no loss’ beleid.
- zorg voor een realistisch woonbeleid. Huisvesting is een van de duurste onderdelen van elke uitzending. Neem daarom voldoende tijd om passende en redelijke richtlijnen op te stellen voor het huren van een woning.
- houd de wisselkoersschommelingen en inflatie in de gaten. De wereldwijde economische crisis en de aanhoudende inflatie in sommige landen resulteert in veranderde wisselkoersen en koopkrachtniveau tussen thuis- en gastlanden.
- verwelkom terugkerende expatriates. Zelfs grote ondernemingen hebben moeite om terugkerende expatriates een goede plek te bieden. Terugkomen in het thuisland kan even stressvol zijn als beginnen aan een buitenlandse uitzending.
Wat zijn aandachtspunten om een goede start te maken in je werkomgeving bij lang verblijf in het buitenland?
- verdiep je zo snel mogelijk in de lokale (zaken)cultuur: wat is de stijl van werken, hoe werken besluitvormingsprocessen, welke fasen in onderhandelingen zijn er en hoe worden relaties opgebouwd.
- in veel werkculturen buiten Nederland is men niet gewend aan het forceren van beslissingen, de "zo gaan we het doen en niet anders" cultuur. Beslissingen worden in overleg genomen, rekening houdend met uiteenlopende meningen. Is een beslissing eenmaal volgens dat proces genomen, dan kan je (meer dan in Nederland) rekenen op loyaliteit.
- passend c.q. netjes gekleed gaan, ongeacht de temperatuur buiten, is altijd verstandig.
- zakendoen is altijd, maar zeker in het buitenland, people business: relatie, relatie en relatie.
- visitekaartjes zijn onmisbaar bij zakelijke contacten; hou rekening met de gangbare afmetingen van kaartjes op je bestemming als je wilt dat jouw kaartje wordt bewaard.
- de vaak 'easy going' manier van met elkaar omgaan betekent niet dat afspraken vervolgens niet gedetailleerd in contracten en formele afspraken worden vastgelegd en nageleefd.
- wees voorzichtig met informele omgangsvormen met collega's; de losse amicale Nederlandse manier wordt in het buitenland lang niet altijd begrepen of zelfs volledig verkeerd geïnterpreteerd. In Nederland al gevoelige zaken als pesten op het werk of intimidatie liggen buiten Nederland vaak nog vele malen gevoeliger.
- in veel landen los je eventuele problemen met collega's niet op door er zelf op af te stappen, maar benader je juist je leidinggevende die bepaalt in welke mate er corrigerend moet worden opgetreden.
- de scheiding die we in Nederland vaak kennen tussen 'werk' en 'privé' is in landen buiten Nederland vaak niet zo strict. Hoe je met collega's omgaat in je vrije tijd kan sneller gevolgen hebben voor arbeidsverhoudingen. Gedragsregels zijn meestal veel explicieter vastgelegd, hetgeen door veel werknemers eerder als "helder" dan als "betuttelend" wordt beschouwd.
Directe humor, ironie en sarcasme wordt in Duitsland vaak niet begrepen. Het is het buurland van Nederland, totaal anders. Een grap tijdens een vergadering komt vaak helemaal niet aan; ze staren je aan en hebben geen idee wat je bedoelt, denken dat je ze in de maling neemt. Ik heb een hekel aan mensen die zeggen dat Duitsers geen humor hebben want dat is absoluut niet zo, maar er zijn wel degelijk verschillen in type humor, ze zijn minder cynisch dan wij.
Duitsland emigrant
Formele uitingen geven aan welke plaats iemand in de samenleving inneemt, en of je een hogere of lagere plaats inneemt dan de ander. Daarvoor zijn visitekaartjes ook een must: aan de functie die daar op staat kan je afleiden hoe je hem of haar moet benaderen. Wie er dieper buigt, of hoe je elkaar moet aanspreken.
Emigrant Japan
Toen mijn eerste arbeidscontract in Nieuw-Zeeland onverwacht niet werd verlengd door de economische crisis, ontstond er bij ons allebei paniek. Wat nu? Om toch maar weer zo snel mogelijk inkomen te hebben, heb ik een baan aangenomen die niet bij me paste. Ik had het al snel niet goed naar zijn zin in die nieuwe baan. Ik sprak er niet echt over met mijn vrouw, was bang dat het voor ons allebei te moeilijk zou worden. Vooraf hadden we het ons nog zó voorgenomen: goed blijven praten als er moeilijke momenten zouden komen. Maar als je in zo’n situatie komt, is dat toch lastig.
Nieuw-Zeeland emigrant
Op mijn werk merk ik dat mensen in de VS anders met hiërarchie omgaan dan in Nederland. Als de hoofdonderzoeker de kamer binnen komt lopen, staan meerdere mensen direct op om hun stoel aan te bieden. Er heerst veel meer hiërarchie op de werkvloer. Ik leerde er mee omgaan door eerst af te wachten en de kat uit de boom te kijken. Op die manier kreeg ik inzicht in de situatie en weet ik inmiddels wanneer ik me wel en niet hoef aan te passen.
USA emigrant
Wat kan je bij je werkgever inventariseren als je kans maakt om uitgezonden te worden naar het buitenland?
- gingen (ex)collega's je voor, is er interne bedrijfsinformatie beschikbaar (bijvoorbeeld over lokale werkcultuur, huisvesting, contracten)
- is het mogelijk om (met of zonder partner) een verkenningsreis te maken?
- is er een minimum en maximum termijn opgenomen in je contract? Wat gebeurt er als je eerder dan het minimum weg wilt, of na het maximum wilt blijven?
- kan er een terugkeer garantie in je contract worden opgenomen (bv. minimaal zelfde positie als waarin je bent uitgezonden)
- is je werkvergunning ook van toepassing bij het ter plaatse wijzigen van werkgever
- kan je werkgever meehelpen om niet te geïsoleerd van het Nederlandse bedrijf te raken, teveel ontwikkelingen te missen, het contact met leidinggevenden te verliezen, of helpen om intern in Nederland te laten zien wat je in/vanuit het buitenland aan waarde toevoegt
- kan je je vrijwillig laten verzekeren voor AOW?
- betaalt de werkgever de AOW premie door voor de duur van de uitzending?
Wat kan JoHo voor je betekenen:
- doe de oefening Hoe bereid je gesprekken voor als je kans maakt om uitgezonden te worden?
- gebruik de cv-index Organisaties bij lang verblijf in het buitenland en emigratie om te achterhalen welke organisaties je kunnen ondersteunen rondom Uitzendingen door je werkgever
Wat kun je als partner van een expat of digital nomad ondernemen als je in het buitenland woont?
Wil je als (expat) partner iets ondernemen als je in het buitenland woont?
- eerdere statistieken gaven aan dat
- ruim 50% van de vrouwelijke partners van expats en ruim 90% van de mannelijke partners van expats graag zou willen werken.
- desondanks zo'n 65% van de partners in het buitenland niet werkt.
- realiseer je dat deze periode, naast alle opstart drukte, ook een unieke kans geeft om iets te gaan doen dat je altijd al wilde doen. En dat kan ook iets anders zijn dan een betaalde baan: een nieuwe studie, eigen bedrijf, vrijwilligerswerk, even niets doen of fulltime moeder of vader zijn: allerlei kansen om je leven te verrijken.
- neem tijd om voor jezelf te inventariseren wat je zou willen doen. Kom je uit op (betaald) werken, vraag je dan eerst af wat je motivatie is voordat je in de al dan niet aanwezige vacatures duikt: onafhankelijkheid, status, kennisdeling, je eigen talent ontwikkelen, extra geld, zinvol bezig zijn, etc.
- hou wel rekening met het feit dat, vaak anders dan in Nederland, parttime banen minder vaak voorkomen, dat je als partner van lang niet altijd (betaald) mag werken, dat de verhouding salaris versus aantal werkuren volledig anders is of dat er gewoon geen goed matchende banen te vinden zijn in de regio waar je bent komen te wonen.
- ook kan je dagpatroon (en resterend aantal uren voor wat voor dagbesteding dan ook) er sowieso anders uit zien, wanneer je bijvoorbeeld veel meer uur kwijt bent aan praktische zaken als het halen & brengen van je kinderen, aan boodschappen doen, maar ook aan het besteden van tijd aan zakenrelaties van je werkende partner of aan het zelf ontdekken van je nieuwe woonomgeving (reizen, excursies).
- Veel partners van in het buitenland werkende expats vinden het belangrijk om, na een periode van gewenning, de regie in eigen handen te nemen. Oók om te voorkomen dat ze in 'het beruchte zwarte gat' vallen en geïrriteerd raken over een gebrek aan daginvulling.
Wat kan je aan denken als je als partner wil ondernemen, of je wilt inzetten in het buitenland?
- vrijwilligerswerk doen bij een ngo, bij de lokale school, in het verenigingsleven, voor expat communities.
- zelf een (kleinschalig) ontwikkelingsproject starten.
- vacature inventarisatiewerk: het inventariseren en gestructureerd beschikbaar maken van werk- en vrijwilligerswerk behoeftes, zodat grotere aantallen locals en internationals kunnen bijdragen. Lees ter inspiratie meer over de ontwikkeling van een Nederlands initiatief op de Filippijnen
- starten van een webshop, bijvoorbeeld gericht op kleinschalig en duurzaam geproduceerde lokale artikelen (fairtrade).
- adviseren van toekomstige expats en emigranten, vrijwillig of bijvoorbeeld via het opstarten van een adviesbureau of middels (betaalde) coaching services.
- emigratieblog bijhouden: Jouw woon- & leefervaringen, je culturele verwonderingen, maar ook je ervaring met praktische regelzaken rondom het emigreren, verhuizen of leven in het buitenland is nuttig voor anderen. Informatie hieromtrent is versnipperd, dus kies zoveel mogelijk voor bijdragen aan structurele platforms.
- activiteiten als reisbegeleiding voor kleine of grotere touroperators die graag werken met Nederlands (Duits/Frans/Engels) sprekenden.
- ondersteunen van Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in jouw woonland (denk aan uitzoeken van regelgeving, ondersteuning bij beursbezoek, leggen van eerste handelscontacten).
- actief worden voor Nederlandse overheids-servicekantoren; bijvoorbeeld "Education" of "Business" offices van Nederland in het buitenland.
- freelance (uitzoek)werk voor Nederlandse opdrachtgevers.
Tips:
- zorg ervoor dat je, na eerste enthousiaste contacten, activiteiten concreter maakt en afbakent: hoe concreter hoe groter de kans op starten c.q. slagen.
- sta open voor activiteiten die je niet of minder gewend bent, denk out-of-the-box; dat geeft uitdaging en vaak ook voldoening.
- onderhoud je netwerk; wanneer je relatie met mensen goed is, gunnen ze je vaak dat leuke baantje of bellen ze jou als eerste als er iets georganiseerd moet worden.
Quotes en soundbites
"Het leven hier bevalt me erg goed. Ik geef onze zoon in de middag Nederlandse les. En ben actief als vrijwilliger op zijn school, bij een voedselbank in het dorp en bij het Rode Kruis. Tijd voor een baan heb ik niet, maar in ons geval is dat ook niet noodzakelijk."
Duitsland emigrant
"In Nederland was ik hoofd activiteitenbegeleider in een verpleeg- en verzorgingstehuis. Mijn man kreeg de kans om de China-vestiging van het consultancy bedrijf waar hij werkt te gaan leiden; ik ging mee. Ik heb net mijn eerste jaar als kleuterjuf op een internationale school afgerond. Qua niveau is het werk niet te vergelijken, maar het is leuk werk, ik heb veel vrijheid. En de banen liggen nou eenmaal niet voor het oprapen als je geen Chinees spreekt. Mijn man werkt zich in zijn carrière in een rechte lijn naar boven, ik klim langzaam op en zak steeds weer naar beneden. Maar dat wist ik van tevoren en dat is deze buitenlandervaring me ook wel waard."
China expat partner
"Ik verzorg als striptekenaar strips voor Nederlandse kranten. De grappen gaan vrijwel altijd over actuele Nederlandse thema's. Geen enkele lezer heeft ooit gemerkt dat ik als maker al ruim tien jaar op Vancouver Island woon. Ik krijg nu misschien wel meer mee van het nieuws dan toen ik nog in Nederland woonde."
Emigrant Canada
"Mijn partner is voor werk uitgezonden naar Parijs en ik ben meegegaan. Ik stelde mezelf de vraag: wat ga ik doen? Het was een logische stap mijn eigen ervaringen als expat te combineren met mijn deskundigheid als psycholoog."
Frankrijk emigrant
"Ik werkte in Nederland al lang en naar tevredenheid in het onderwijs. Plots kreeg mijn vrouw de kans om voor enkele jaren uitgezonden te worden; een kans die we met ons gezin niet wilden laten lopen. Ik zie wel wat ik straks ga doen in het buitenland; eerst moeten we als gezin wegwijs raken en heb ik uiteraard de directe zorg voor onze kinderen van nu drie en vijf."
Suriname expat partner
Wat zijn aandachtspunten als je werkt of leiding geeft in internationaal teamverband?
Steeds vaker ontstaan global teams, waarin collega's vanuit verschillende tijdszones en met verschillende culturen veelal online samenwerken. Deze manier van samenwerking vergt een andere manier van onderlinge communicatie en een andere leiderschapsstijl.
Waarom eigenlijk internationaal samenwerken in multiculturele teams?
- het kan zeer efficiënt zijn: door te werken vanuit verschillende tijdzones kan er veel meer tijd, tot wel 24 uur per dag, worden besteed aan bijvoorbeeld gedeelde projecten of gezamenlijke klantenservice
- werken vanuit verschillende culturen met verschillende werkmethodes en nieuwe inzichten kan bijdragen aan een bredere visie binnen de organisatie
- een organisatie kan er kosten mee besparen, denk aan reis- en verblijfskosten
Wat zijn elementen die bijdragen aan succesvol virtueel samenwerken binnen een internationaal team?
- voldoende aandacht geven aan onderlinge communicatie: controle binnen een team kan lastiger zijn en misverstanden ontstaan sneller door het ontbreken van (fysiek) persoonlijk contact
- helder maken van het gemeenschappelijke doel waar aan wordt gewerkt; bouwen aan teamspirit zonder dat medewerkers elkaar face2face zien; verdelen en inzichtelijk maken van taken en verantwoordelijkheden met heldere communicatie
- een goede mix vinden in toegepaste leiderschapsstijlen (waarvan de acceptatie wereldwijd varieert): balans tussen enerzijds controle houden en aantoonbaar leiding geven en anderzijds medewerkers faciliteren en vertrouwen geven
- respect houden voor onderlinge culturele verschillen; denk bv. aan anders omgaan met deadlines, de manier waarop besluiten worden genomen, met het geven van feedback, met het oplossen van conflicten; idealiter werkt met vanuit een gezamenlijke, gedeelde, nieuwe (werk)cultuur
- regelmatig houden van online overleg, die bijdragen aan goede onderlinge communicatie, een positief teamgevoel en aan helder houden van afspraken en doelen
Welke verschillende contractvormen zijn er als je wordt uitgezonden naar het buitenland?
Expats, en afspraken plus contracten rondom expats, zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Simpel gesteld zijn er twee hoofdgroepen te onderscheiden:
1- expats met een volledig “full service” pakket
- vragen en antwoorden omtrent financiën zijn dan vaak in Nederland te vinden: alles betreffende inkomen wordt geregeld vanuit het hoofdkantoor van de uitzendende organisatie.
- de meeste Nederlandse expats met een volledig pakket hebben een accountmanager of private banker bij hun Nederlandse bank.
- het merendeel van het salaris wordt uitbetaald in euro’s en slechts een beperkt deel in de lokale valuta; veel lokale valuta heb je ook niet nodig want “ veel” of “alles”, van huisvesting tot huishoudhulp, chauffeur, reiskosten etc. wordt betaald door het bedrijf.
2- lokale expats
- lokale expats moeten veel meer financiële zaken zelf regelen, waar ook veel meer lokale aspecten meespelen.
- lokale expats staan veelal niet meer ingeschreven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) in Nederland.
- de AOW opbouw pauzeert
- een lokale expat doet niet meer mee in het sociale zekerheidsstelsel in Nederland
- het salaris wordt veelal volledig uitbetaald in lokale valuta
- veel verzekeringen die in Nederland vanzelfsprekend waren, zijn niet meer passend of dekkend en sommige verzekeringen kunnen überhaupt niet meer afgenomen worden
- er wordt geen pensioen opgebouwd in Nederland.
- soms (als je een officiële werkvergunning en visum hebt) ben je verplicht mee te doen aan het lokale zekerheidsstelsel, soms krijg je de optie vrijwillig mee te doen of regel je je sociale zekerheid en verzekeringen particulier
- doe je (al dan niet verplicht) mee in lokale stelsels, dan zijn uitkeringen of vergoedingen logischerwijs ook naar de standaarden van dat lokale stelsel
Welke aandachtspunten zijn er rondom salaris en vergoeding als je wordt uitgezonden naar het buitenland?
(hou wel rekening met de schaal van het bedrijf waardoor je wordt uitgezonden als je zaken als salaris en ondersteunend pakket gaat bespreken)
- wat word je lokale salaris (aangepast aan woon- en werksituatie ter plaatse)
- is er ook een zgn. schaduwinkomen: inkomen dat je werkgever in Nederland bijhoudt, bv. in het kader van pensioenbijdragen en blijven registreren van je carrière (ontwikkeling)
- is er een salariscomponent voor het (soms zwaardere) leven in het buitenland?
- is er een salariscomponent voor het (soms duurdere) levensonderhoud?
- is er, indien van toepassing, een compensatie voor duurdere huisvesting, huishoudelijk personeel e.d.?
- is er een bonusregeling?
- is er een tegemoetkoming voor kosten tijdens de “opstart” fase (extra kosten die je maakt omdat je ter plaatse nog niet goed bekend bent, tijdelijk in duurdere huisvesting zit, extra aanschaf van artikelen of kosten maakt voor regelwerk van benodigde documenten): bv. halve of hele maand salaris
- is er een budget om je accommodatie in te richten: bv. een of twee maanden salaris
- betaalt je werkgever de verhuiskosten bij (eventueel vroegtijdige) terugkeer
- kan de werkgever ook helpen bij het regelen van een partner werkvergunning, of wordt een (financiële) bijdrage geboden bij vrijwilligerswerk, studie, cursus of andere activiteit van de partner?
- biedt de werkgever financiële bijdragen voor de school-/studiekosten van meereizende kinderen, of van andere activiteiten?
- biedt de werkgever financiële bijdragen voor al dan niet regelmatige reiskosten (van jezelf, partner en/of kinderen) tussen bestemming en Nederland, tijdens vakantie/verlof (naar Nederland of elders), of bij calamiteiten aan het thuisfront?
- biedt de werkgever financiële bijdragen voor lokale lidmaatschappen (zakelijke netwerken, sportclub, social club)
Au pair worden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij events en in de entertainment in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de Fysiotherapie en revalidatie zorg in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Lesgeven in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Maatschappelijk dienstverlener en sociaal werk in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad
Werken in de outdoor en sportmanagement in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Personeelsmedewerker en arbeidsbemiddeling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Psycholoog en coach in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Reisleider en reizen begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het toerisme en de reissector in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken als onderzoeker en in de wetenschap in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken bij een internationale organisatie of non-profit instelling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in een duurzame lodge, ecohotel of safaricamp via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in een hotel of hostel in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de bouw, ict, techniek en transport in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de wintersport via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij een helpdesk of call center via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland als duikinstructeur of divemaster via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij een skischool als skileraar of snowboardinstructeur via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland met kinderen en jongeren via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland op het gebied van management en organisatie via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland op het gebied van beleid en bestuur via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een camping, glamping, kampeerboerderij of resort in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een boerderij in het buitenland en fruit plukken via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken op een cruiseschip of zeiljacht in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een zomerkamp en activiteiten begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op het gebied van milieu en duurzaamheid in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken met een working holiday visum en werkvakanties in het buitenland
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk
Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
TEFL cursus volgen en Engelse les geven in het buitenland
Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland
- Zie hieronder selecties uit de mogelijkheden, vacatures, activiteiten en reisverzekeringen rond het thema: Werken als expat in het buitenland.
- Mocht je niet zijn ingelogd maak dan gebruik van overige content
Titel | ||
---|---|---|
Sector: organisaties voor betaald werk in het buitenland en internationaal recruitment |
Titel | ||
---|---|---|
Tijdelijk werken bij JoHo: als administratief medewerker internationale zaken (de bijbaan die makkelijk combineert met je studie) |
Werken bij JoHo: Adviseur Expatservices & Internationale verzekeringen - JoHo Foundation Je bent als eerste aanspreekpunt verantwoordelijk voor de persoonlijke voorlichting en advisering aan mensen die voor... |
|
Werken bij JoHo: International Activities & Insurances - JoHo Foundation Je bent als eerste aanspreekpunt verantwoordelijk voor de persoonlijke voorlichting en advisering aan mensen op het... |
|
Jobs abroad: what to do, why to do it, and where are the best places to go? - Activities Abroad Supporter Paid vacancies, internships and volunteer work with organizations and institutions in work fields such as consulting,... |
|
Paid work abroad: what is it, why should you do it and where is the best place to go? - Activities Abroad Supporter What is paid work abroad? Paid work abroad means that you have a temporary or permanent job with a foreign... |
|
Doe ervaring op als programmeur en ontwikkel websites en apps - Activities Abroad Supporter je werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van websites en appsje verbetert je kennis en... |
|
Internationaal fiscaal advies inwinnen bij vertrek naar buitenland - Activities Abroad Supporter Belastingadvies en Internationaal fiscaal advies inwinnen bij vertrek naar buitenland... |
|
Teach English to kids or adults in Spain - Activities Abroad Supporter You teach at an English language school.You develop the Enlish skills of your students.You teach to students of all... |
|
Geef Engelse les aan kinderen van expats en lokale kinderen op deze internationale school in de hoofdstad. Op de website zijn regelmatig vacatures te vinden - Activities Abroad Supporter Geef Engelse les aan kinderen van expats en lokale kinderen op deze internationale school in de hoofdstad. Op de... |
|
Ga aan de slag als au pair in de VS, UK of Duitsland en ondersteun een gezin in de opvoeding - Activities Abroad Supporter Ga aan de slag als au pair in de VS, UK of Duitsland en ondersteun een gezin in de opvoeding. Je gaat bij een gezin in... |
|
Word mensenrechtenwaarnemer in Mexico - Activities Abroad Supporter Word mensenrechtenwaarnemer in... |
Expat and emigration interviews: the story of Jan who worked for Foreign Affairs and reopened a consulate in Brazil - juliettekwee ... |
|
In what ways does your own personality influence (the success of) your long stay abroad? - Nomad and Live Abroad Supporter What you don't always realize as an expat or emigrant in-high-pressure-pre-departure-times is that, in addition to all... |
|
Why live in Australia, why emigrate to Australia or stay for a long time? - Nomad and Live Abroad Supporter Why should you live in Australia as an expat, emigrant or working nomad? Because it is a beautiful country where you... |
|
Hoe check je bij reisverzekeringen en expatverzekeringen de reviews, ervaringen en betrouwbaarheid van de verzekeraar? - JoHo Foundation Er bestaan grote verschillen tussen de vele... |
|
Hoe maak je vrienden als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen of werken? - koert hommel Bron: Backpackgek.nl, Claudia en Freek vestigden zich in Noorwegen na diverse (lange) reizen Toen we besloten hadden... |
|
5 tips om je hoofd cool te houden bij emigreren - Nomad and Live Abroad Supporter Als je gaat verhuizen naar het buitenland dan komt er een hoop op je af. Er moet van alles geregeld worden en je krijgt... |
|
Waarom vertrekken mensen voor langere tijd uit Nederland? - Motieven - koert hommel Lang niet iedereen die moeite heeft met het feit dat Nederland te volgebouwd raakt, of dat de maatschappij zo sterk is... |
|
Wonen en werken in het buitenland? Hoe zorg je voor een goede emigratieverzekering? - niels Wonen en werken in het buitenland? Hoe zorg je voor een goede emigratieverzekering? Staat je op het punt om te... |
|
Checklist for when you're moving abroad - Nomad and Live Abroad Supporter What to check regarding your property/residence in your home country? Sell, sublet, lend or leave your property... |
|
Tips for settling in after moving to a new country - Nomad and Live Abroad Supporter There are many reasons to move to another country. Maybe you moved abroad for work, study or family, or you want to... |
- Accommodatie regelen in het buitenland
- Alles voorbereiden voor een goede reis en een succesvol verblijf in het buitenland
- Avontuurlijke en sportieve activiteiten in het buitenland doen
- Bestemming zoeken en land kiezen
- Coaching en persoonlijk advies vragen
- Contact onderhouden in het buitenland
- Duurzaam reizen en anderen respecteren in het buitenland
- Goede doelen steunen en projecten opzetten in het buitenland
- Koken van internationale recepten en lokale gerechten
- Mensenrechten beschermen en verdedigen
- Natuur en milieu beschermen
- Onderzoek doen en promoveren in het buitenland
- Ontdekken en ontmoeten in het buitenland
- Reizen maken in het buitenland
- Stagelopen, traineeship doen en werkervaring opdoen
- Studeren in het buitenland
- Taal leren en taalcursus volgen in het buitenland
- TEFL cursus volgen en engelse les geven in het buitenland
- Tussenjaar in het buitenland
- Vaardigheden trainen
- Verzekering afsluiten bij vertrek naar het buitenland
- Vrijwilligerswerk in het buitenland doen
- Wereldreis maken
- Werken in buitenland
- Wonen in het buitenland
- Zingeving zoeken en werkplezier vinden
Hoe vind je een goede en dekkende verzekering die past bij je activiteiten in het buitenland
JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om te zorgen dat:
- ze een verzekering nemen die voor de passende periode en vóór vertrek is afgesloten.
- ze een verzekering nemen die geldig is voor de leeftijd, de nationaliteit en de woonplaats van de verzekerde.
- ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen of wonen.
- ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
- ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
- ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
- ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
- ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
- ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
- ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.
- ze zich voor arbeidsongeschiktheid verzekeren als ze voor langere tijd gaan werken
Wat kan je verzekeren als tijdelijk naar het buitenland gaat?
- Voor een backpackverzekering: check backpacken verzekeren
- Voor een digital nomadverzekering: check nomads en ondernemers verzekeren
- Voor een reisverzekering: check je reis en rondreis verzekeren
- Voor een sportverzekering: check sport en avontuur verzekeren
- Voor een studieverzekering: check studeren in het buitenland verzekeren
- Voor een stageverzekering: check stage in het buitenland verzekeren
- Voor een werkverzekering: check betaald werk in het buitenland verzekeren
- Voor een vrijwilligersverzekering: check vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren
- Voor een vakantieverzekering: check je vakantie en verre reizen verzekeren
- Voo een ziektekostenverzekering: check ziektekosten in het buitenland verzekeren
Wat kan je verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?
- Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering: check arbeidsongeschiktheid verzekeren
- Voor een emigratieverzekering: check wonen in het buitenland verzekeren
- Voor een huis en inboedelverzekering: check huis en inboedel verzekeren
- Voor een overbruggingsverzekering: check overbrugging bij emigratie verzekeren
- Voor een tussentijdse huis en inboedelverzekering in Nederland: check huis in Nederland verzekeren
Meer over competenties en vaardigheden rond het thema Werken als expat in het buitenland?
- voor competenties en vaardigheden verbeteren zie: je kwaliteiten verbeteren en versterken in binnen- en buitenland
- voor competenties en vaardigheden per studiegebied of werkveld zie: competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven
Meer over organisaties en vacatures voor: Werken als expat in het buitenland?
- voor werken in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland
- voor functies, rollen en werkzaamheden zie: functies en werkzaamheden tijdens je baan, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland
Meer over stages en vacatures voor: Werken als expat in het buitenland?
- zie voor stagelopen in nederland: praktijkstage en afstudeerstage in Nederland
- Zie voor stagelopen in het buitenland: stagelopen in het buitenland en werkervaring opdoen op reis
- Zie voor stages en werkervaringsplaatsen op JoHo WorldSupporter: Internships and work experience
Meer over vrijwilligerswerk en vacatures voor: Werken als expat in het buitenland?
- Zie voor vrijwilligerswerk in het buitenland: vrijwilligerswerk in het buitenland doen en projecten steunen
- Zie voor vrijwilligerswerk en projectondersteuning op JoHo WorldSupporter: Volunteering and projects abroad
Meer over werken rond het thema: Werken als expat in het buitenland?
- Voor carrière plannen en je loopbaan kiezen zie: carrièreplanning
- Voor plezier en tevredenheid met je werk zie: werkplezier en energie uit werk
- Voor het buitenland zie: werken in het buitenland en vacatures in het buitenland en werkvakantie en working Holidays
- Voor banen in het buitenland, werken en reizen en zomerbanen op JoHo WorldSupporter zie: jobs, travel and work abroad
- Voor betrokken werkvelden en onderliggende vakgebieden zie elders op deze pagina
Meer over samenvattingen en studiehulp voor: Werken als expat in het buitenland
- Samenvattingen voor Werken als expat in het buitenland: check je studie, vak of boek op JoHo WorldSupporter
- Summaries and study notes voor Werken als expat in het buitenland: check de de engelstalige samenvattingen en studiehulp op JoHo WordSupporter
- Voor een overzicht van de uitgelichte samenvattingen zie samenvattingen en studiehulp: per studie, vak en vakgebied
Meer over studie in het buitenland rond het thema: Werken als expat in het buitenland
- van college volgen, minor halen, master doen, PHD, promotie tot voorbereiding en vertrek: zie studeren in het buitenland en onderzoek doen in het buitenland
- voor taalcursussen zie taalcursus in het buitenland of taalreizen van Chinees tot Spaans leren
- Zie ook: studie in het buitenland verzekeren om te zorgen dat er in het buitenland niets mis gaat en dat je visum kan worden aangevraagd
JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan: Werken als expat in het buitenland?
- Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Vertrekken naar het buitenland
- Bestemming kiezen: zie reis of vakantiebestemming kiezen
- Reis voorbereiden: reizen maken en backpacken in het buitenland
- Spullen inpakken of handig meenemen bij reizen en backpacken
- Lang verblijf voorbereiden: voorbereiden op wonen en lang verblijf in buitenland
Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?
- Gevaar vermijden: check gevaarlijke situaties in het buitenland en noodgevallen op reis voorkomen
- Diefstal voorkomen: check: veilig blijven bij reizen en backpacken?
- Problemen oplossen: check problemen oplossen in het buitenland met bagage, documenten of transport of met mens, natuur en organisaties
- Dieren vermijden: check gevaarlijke dieren en beestjes op reis en in het buitenland
- Ziekte voorkomen: check ziektes op reis voorkomen of je in een ziekenhuis laten behandelen