Inhoud
Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland:
Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland: Relaties en vacatures
Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland: Verzekeringswijzer
Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland: Wegwijzer
Veilig blijven op reis en problemen in het buitenland voorkomen
Problemen voorkomen: vragen en antwoorden over diefstal tot veiligheid in het buitenland
Wat moet je niet doen bij de douane, of een grensovergang, als je gaat reizen of backpacken?
Hoe kom je veilig een grens over als je gaat reizen of backpacken?
- Let op bij grensovergangen: je zal bijna nergens problemen hebben. Maar als je problemen krijgt, is dit wel een erg vervelende plek.Sommige douanemedewerkers (ook hier zitten machtswellustelingen en mensen tussen met grote ego's tussen) halen het bloed onder je nagels vandaan.
- Provoceer niet en laat je niet provoceren.
- Laat je ook niet overdonderen: check of je je stempel(s) wel krijgt
- Zorg dat je al over een geldig visum beschikt of informeer van tevoren over de mogelijkheden om dit ter plaatse te regelen.
- Het is ook handig om altijd een paar extra pasfoto's mee op reis te nemen.
- Pas ook op met het meenemen van voedsel of natuurlijke producten: een aantal landen heeft strenge boetes staan op het invoeren of meenemen daarvan. Voor algemene in- en uitvoertips over wat je wel en niet mee terug mag nemen van een land kan je informatie vinden op de website van de douane.
- Check voordat je je bagage zelf door de douane draagt of er niets in is gestopt op een moment dat je er geen oog op had (en gebruik daarom dus ook slotjes).
Hoe kom je snel door de douane op een vliegveld of bij een grensovergang?
- Probeer er redelijk uit te zien, dat voorkomt dat je er wordt uitgepikt om eens even lekker door de mangel te worden gehaald.
- Bij het passeren van de douane kan je vriendelijkste blik en een reeds geopende pagina in paspoort voor meer vaart zorgen.
- Zorg dat je bagage er weer redelijk netjes en compleet uitziet. Zowel voordat je de grens over gaat, als nadat de douanevingers erdoorheen zijn gegaan.
- Tip: Als je bovenin je rugtas vuile was hebt zitten is de gemiddelde douanemedewerker minder geneigd om daar eens lekker met de handen in te graaien, en mag je soms sneller door. Stop je dure dingen sowieso onderop.
Hoe vul je een douane inreisformulier in, en wat doe je met het kaartje dat in je paspoort wordt gestopt?
- In sommige landen moet je bij binnenkomst aangeven hoeveel cash en geldmiddelen je bij je hebt. Zorg dat je vantevoren alle gegevens bij de hand hebt, of de daarvoor bedoelde douanekaarten (kleine formuliertjes) al hebt ingevuld voordat je in de rij gaat staan. Vaak krijg je al in het vliegtuig de douanekaarten uitgedeeld, waar je dan de gegevens moet invullen over je geld, baan, apparaten of verblijfplaats
- Zorg dat je van te voren al hebt nagedacht over wat je gaat invullen op de douanekaarten: heb je nog geen hotel of hostel, zoek dan de naam en lokatie van een potentieel hotel op (je hoeft nog niet geboekt te hebben), denk na over het beroep dat je wil invullen. Sommige beroepen kan je beter niet invullen (journalist, ontwikkelingswerker, e.d.) en geen beroep is al helemaal niet handig (student is dan beter).
- Tip: bewaar het deel van de douanekaarten dat je zelf meekrijgt heel goed, wanneer je het land weer uit gaat kan het soms erg belangrijk zijn! Het deel wordt door de douanebeambte vaak in je paspoort gestopt.
Wat kun je doen om diefstal te voorkomen, en veilig te blijven op reis en in het buitenland?
Wat kun je doen om in het buitenland diefstal te voorkomen en veilig te blijven op reis en bij het backpacken
Hoe kan je je voorbereiden om veilig te blijven?
- Tenzij je afreist naar extreme gebieden is reizen niet gevaarlijk! Maar sommige bestemmingen zijn wel gevaarlijker dan andere. De hoofdstad van Venezuela, Caracas is bijvoorbeeld gevaarlijker dan Vientiane, de hoofdstad van Laos. Bereid je voor en wees je bewust van de eventuele gevaren op je reisbestemming.
- Onderstaande reistips zijn niet bedoeld om je bang te maken: thuis kan je hetzelfde gebeuren als op reis. Een goed besef van de risico's zorgt echter voor een goede voorbereiding en in de meeste gevallen een onbezorgde(re) reis!
- Bijna wekelijks worden we geconfronteerd met onervaren (of soms juist te ervaren en weer onvoorzichtig geworden) reizigers en vrijwilligers die, tegen alle waarschuwingen in, het grootste deel van hun geld of hun papieren in hun dagrugzak of handtas bewaren (zoals ze dat thuis ook doen). Vervolgens wordt de tas in een onoplettend moment toch leeggehaald of helemaal gestolen en zit men soms echt in grote problemen. Als je ergens in the middle of nowhere van al je geld en papieren wordt beroofd, willen zelfs de meest doorgewinterde reizigers niet in je schoenen staan! Dus ook daar waar het veilig lijkt, pas toch op en neem geen onnodige risico's!
Praktisch
- Schaf een heuptas/moneybelt aan, neem er dan één die je onder je kleding (broek of rok) kan dragen!! Liefst niet op je buik, want dan is het te zichtbaar. Gebruikelijk is ook de extra binnenzak en nieuw is een vakje in je schoenen.
- Schoudermoneybelts en beenholsters zijn een mogelijkheid, maar heeft niet de voorkeur.
- Het hangslot/combinatieslot: neem ook altijd een slot mee, soms een hangslot, soms een "lichtgewicht draadslot/ketting". In veel landen is het op slot doen van de hotelkamer met de hotelsleutel niet voldoende, er zitten dan beugels aan de buitenkant waaraan je je eigen slot kan bevestigen. Ook kan je je bagage vastklikken aan bagagedragers in treinen of bussen. Sommige trajecten staan er namelijk bekend om dat je bagage tijdens het slapen door het raam naar buiten verdwijnt.
- Ook handig om mee te nemen is een afsluitbaar tasje met gelamineerd staaldraad (de reiskluis is een hele goede) waar je je moneybelts/paspoorten en andere belangrijke zaken in kunt doen. Je kunt deze veilig afgeven aan de balie van je hostel om in de kluis te stoppen zonder dat ze er zelf bij kunnen.
Hoe blijf je veilig tijdens je reis?
- Zorg dat van buiten niet te zien is waar je je geld en je papieren bewaart, dus van die opvallende heuptassen alleen dragen in gebieden waar de kans op overval nihil is.
- Check de actuele veiligheidssituatie van het land, de stad of de omgeving bij je medereizigers, bij de locals en op reizigersfora. Vraag na welke buurt je moet mijden, welke stukken je beter met een taxi kunt doen, of het trein- of busstation wel veilig is, etc.
- Een late aankomst op een onguur en donker busstation aan de rand van de stad is geen aanrader, hou waar mogelijk rekening met vertrek- en aankomsttijden, maar soms ontkom je er gewoonweg niet aan.
- Laat je taxideur openstaan totdat je bagage uit de kofferbak is. Zet je bagage overigens het liefst vanaf het begin al op de achterbank, is toch wat safer, mits je bagage niet te smerig is.
Hoe blijf je veilig tijdens je verblijf?
- Verdiep je in de lokale cultuur en ben je bewust van de lokale gebruiken. Zo is het niet in elk land normaal om alcohol of softdrugs in het openbaar te nuttigen. Ook wordt teveel bloot (blote armen, benen) niet in alle landen op prijs gesteld.
- Zorg dat van buiten niet te zien is waar je je geld en je papieren bewaart.
- Pas op bij pinautomaten (pin het liefst niet alleen, niet 's avonds), het is een bekende plek voor overvallen dus gebruik pinautomaten op zo veilig mogelijke plekken en let op bij het naar buiten stappen, zorg dat je geld is opgeborgen en laat zien dat je alert bent.
- Pas soms op voor medereizigers en ‘vrienden’, uiteraard hoef je niet te spastisch te doen over toenadering zoekende reizigers want het ontmoeten van andere reizigers is tenslotte één van de leukste dingen van het reizen, maar er zijn ook ‘verkeerde’ exemplaren. Een echte handleiding ‘wie kan ik vertrouwen’ bestaat uiteraard niet, maar wees je wel bewust van het feit dat het voorkomt dat reizigers elkaar bestelen, drogeren en belazeren. Dus geef nooit iemand je pincode, hou je geld op een goede plaats en pas op voor "de stickies", drankjes en snoepjes die je worden aangeboden. Let op als er iemand bij je aan tafel komt zitten om mee te eten (doet alsof hij een vriend van je is tegen het personeel en verdwijnt voor het afrekenen). Common sense is eigenlijk het enige dat in dit soort gevallen werkt (heeft iemand voldoende geld bij zich, reist iemand planmatig, is er een "thuis", etc). Je komt zeker figuren tegen die geen cent op zak hebben, al maanden of jaren op reis zijn en nog niet van plan zijn om naar huis te gaan, rara hoe doen ze dat?
Hoe problemen na schade aan een auto of motor in het buitenland te voorkomen?
Schade veroorzaakt aan derden (bijvoorbeeld andere auto, persoon, object)?
- Deze schade kan alleen met een (meestal verplichte) aansprakelijkheidsverzekering, die je in het land zelf moet afsluiten, worden gedekt.
- Een normale particuliere aansprakelijkheidsverzekering (ook degene die in het pakket van de reisverzekering zit) dekt NOOIT een dergelijke schade.
Schade veroorzaakt aan de auto of motor zelf?
- Deze schade kan ook alleen worden verzekerd door de verzekering die bij het motorrijtuig hoort. En het valt dus niet onder een particuliere aansprakelijkheid verzekering of reisverzekering.
- Extra aandachtspuntje als je een motorrijtuig huurt of leent: vraag altijd heel goed na wat het eigen risico is voor schade die je veroorzaakt. Soms denk je goedkoop een auto te huren, maar dan kan het zijn dat je de eerste 1.000 of 2.000 euro aan schade zelf moet betalen...
Medische schade aan jezelf na een ongeval?
- Zelf ben je voor medische kosten meestal verzekerd op je reis- en/of ziektekostenverzekering.
- Dit geldt voor 'normaal' auto rijden, niet voor bijv. Wedstrijden racen, zie de voorwaarden van je verzekering.
Een auto lenen?
- Ook als je een auto leent, vraag dan na in hoeverre de auto verzekerd is voor schade veroorzaakt aan derden, EN voor schade aan de auto zelf.
- Maak vooraf afspraken over de financiële afhandeling bij schade aan de auto zelf.
- Soms is er wel een verzekering voor, maar blijkt dat na schade de premie fors stijgt.
- Hierover kan ook ongewenste onenigheid ontstaan. Lenen (niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland) brengt dus vaak risico’s met zich mee.
Kan je dit verzekeren?
- De motorrijtuigen kunnen in het algemeen alleen in het land zelf worden verzekerd, door de eigenaar/huurder.
- Is schade aan een motorrijtuig niet gedekt, of met een heel hoog eigen risico, leen of huur het motorrijtuig dan bij voorkeur NIET.
Lees meer
- Reizen per motor, auto of camper in het buitenland verzekeren
- Autohuur, camperhuur en motorhuur in het buitenland verzekeren
Hoe problemen op te lossen op reis en in het buitenland
Lees meer
Hoe kan je veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken?
Veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken
- Hoe kan je op reis veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard?
- Hoe kan je op reis veilig omgaan met pinnen?
- Hoe kan je op reis veilig omgaan met je cash geld?
- Welke betaalmiddelen en hoeveel geld kan je het beste meenemen op reis?
- Waar laat je je geld als het een keer wat meer is?
- Geld op reis mee langs de douane?
- Geld op reis verzekeren?
- Verder reizen over geld?
Hoe kan je op reis veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard?
- Zorg dat je creditcards aanvraagt zolang je nog een baan hebt: het loonstrookje tonen is vaak verplicht bij de aanvraag.
- Controleer ook de geldigheidsdatum van je kaarten.
- Controleer of je bankpassen waarmee je geld wil opnemen ook de juiste logo's hebben!
- Zorg ervoor dat je in Nederland je creditcard al activeert. Deze activeer je online via de bank en voor de periode dat je weg bent.
- Zorg dat de limiet op je creditcard niet te hoog is (i.v.m. verlies, fraude of diefstal), maar wel hoog genoeg om bijvoorbeeld een auto te huren of om een nieuw vliegticket naar huis te betalen.
- Probeer zoveel mogelijk alle activiteiten die je met een pinautomaat (ATM's) onderneemt bij te houden en op te schrijven. Bewaar je afschriften. Het komt voor dat ze niet altijd correct werken.
- Tel altijd het geld na dat je bij een lokale bank aan de balie wisselt/ophaalt.
- In veel landen en op veel lokaties kan je met je creditcard ook cashwithdrawal doen ofwel geld opnemen met creditcard. Soms een uitkomst!
- Laat ook je bankpas en creditcard eventueel registreren bij een bewaarservice: je bank of verzekeraar, zodat deze door middel van één telefoontje zijn te blokkeren.
Hoe kan je op reis veilig omgaan met pinnen?
- Probeer zoveel mogelijk alle activiteiten die met een pinautomaat (ATM’s) onderneemt bij te houden en op te schrijven. Bewaar je afschriften. Het komt voor dat ze niet altijd correct werken.
- Er wordt in sommige landen gerommeld met pinautomaten (Zuid-Afrika, Rusland zie aldaar). Hou daarom je hand ervoor bij het intoetsen van je code en hou indien mogelijk je bankafschriften ook in het buitenland bij.
- Banken kunnen ook zelf je pas blokkeren als je ergens hebt gepind waar later fraude wordt ontdekt, ook hierdoor kan je dus soms je pas niet meer gebruiken. Ga dus nooit met één pinpas of enkel pinpassen op stap.
- Ook voor je pinpas moet je ervoor zorgen dat je in Nederland je pas al activeert voor gebruik in het buitenland. Deze activeer je online via de bank en voor de periode dat je weg bent.
- Zorg dat je als je buiten Europa reist de werelddekking van je pas aanzet, deze staat tegenwoordig standaard uit bij de meeste banken.
Hoe kan je op reis veilig omgaan met je cash geld?
- Tel altijd het geld na dat je bij een lokale bank aan de balie wisselt/ophaalt en verspreid je cash. Over je partner, money belt en dagportemonnee, liefst direct en een beetje uit het zicht.
- Ga je wisselen via de straathandelaren of achteraf in wisselkantoortjes, neem dan liefst een reisgenoot mee, tel mee en tel na!
- Zorg dat je een dagportemonnee hebt, waarin niet teveel geld zit, maar genoeg voor de komende dag(en).
- Wat moet je doen als je creditcards, bankpassen, money cards worden gestolen, kwijt raken of onbruikbaar worden:
- Zie verder bij: problemen in het buitenland oplossen en voorkomen
Welke betaalmiddelen en hoeveel geld kan je het beste meenemen op reis?
- Wie op safe wil spelen kan er het beste voor zorgen een zo breed mogelijk scala aan betaalmogelijkheden tot zijn beschikking te hebben. Verder hangt het uiteraard erg van je bestemming en je reiswijze af in hoeverre je alle risico’s wilt of moet vermijden.
- Zie verder bij: geld en kosten tijdens het reizen en backpacken
Waar laat je je geld als het een keer wat meer is?
- In het buitenland neem je vaak per keer grotere hoeveelheden cash geld op in verband met transactie- of verwerkingskosten.
- Bewaar je geld liever niet op één plaats. Stop een beetje 'daggeld' in een kleine portemonnee en de rest in een draagsysteem onder je kleren of in een reiskluis. Voor extra zekerheid kun je wat 'back-up' geld (bijvoorbeeld dollars of euro's) op weer een andere plek verstoppen.
Geld op reis mee langs de douane?
- In sommige landen moet je bij binnenkomst aangeven hoeveel cash en geldmiddelen je bij je hebt, of moet je een minimum hoeveelheid geld wisselen.
- Soms mag je de lokale munteenheid niet uitvoeren, of moet je bijhouden waar en hoeveel je steeds hebt gewisseld.
Geld op reis verzekeren?
- Geld is vaak niet meeverzekerd bij een reisverzekering.
- Vaak zijn de verzekeringen die cash geld dekken, dusdanig duurder dan het niet opweegt tegen het risico van bestolen worden. Als je tenminste bestolen wordt op een wijze die later ook de verzekeringsmaatschappij wordt aanvaard als vallende onder de dekking.
Verder reizen over geld?
Wat moet je doen om niet bestolen of belazerd te worden tijdens het backpacken of een lange reis?
Veilig en verantwoord reizen tijdens een backpackreis, wereldreis of lange reis
Hoe van je veilig backpacken en reizen met openbaar vervoer?
- Pas te allen tijde op je bagage bij de grote luchthavens, trein- en busstations.
- Ga 's nachts niet alleen met een taxi of tuk-tuk mee als het niet echt nodig is of je vrij zeker weet dat het wel goed zit.
- Een late aankomst op een onguur en donker busstation aan de rand van de stad is niet aan te raden. Hou waar mogelijk rekening met vertrek- en aankomsttijden, maar soms ontkom je er gewoonweg niet aan.
- Laat je taxideur openstaan totdat je bagage uit de kofferbak is (zet je bagage overigens het liefst op de achterbank, is toch wat safer).
- Maak het liefst gebruik van officiële taxi's: bij de andere taxi's loop je meer risico op overvallen, soms zelfs met geweld.
- Ook in het openbaar vervoer moet je op je spullen passen: je rugzak afsluiten met een slotje is oké, maar je kunt hem ook met een kabelslot vastleggen.
- Reis liever met eersteklas bussen en doe ook dit als het kan alleen overdag.
- Het is raadzaam om 's nachts de ramen en deuren van je hotelkamer te sluiten met je eigen sloten, soms wordt er door de medewerkers van hotels ook gestolen (dus sluit in ieder geval ook hetgeen dat je afgeeft aan de balie van je hotel af met een slotje of laat ervoor tekenen).
Wie kan je op reis en tijdens het backpacken wel en niet vertrouwen?
- Het spreekt voor zich dat je je niet moet inlaten met drugsmokkel of pakketten moet meenemen voor derden: de maximumstraf is in sommige landen de doodstraf, terwijl je sowieso vaak van twintig jaar cel verzekerd bent. Kijk voordat je een grens over gaat goed je bagage door (als die niet was afgesloten) of er niet door anderen iets is ingestopt op een moment dat je je bagage even niet in het zicht hebt gehad.
- Pas soms op voor medereizigers en "vrienden", uiteraard hoef je niet te spastisch te doen over toenadering zoekende reizigers want het ontmoeten van andere reizigers is tenslotte één van de leukste dingen van het reizen, maar er zijn ook ‘verkeerde’ exemplaren. Een echte handleiding ‘wie kan ik vertrouwen’ bestaat uiteraard niet, maar wees je wel bewust van het feit dat het voorkomt dat reizigers elkaar bestelen, drogeren en belazeren. Dus geef nooit iemand je pincode en pas op voor "de stickies", drankjes en snoepjes die je worden aangeboden. Let op als er iemand bij je aan tafel komt zitten om mee te eten (hij doet alsof ie een vriend is tegen het personeel en verdwijnt voor het afrekenen). Common sense is eigenlijk het enige wat in dit soort gevallen werkt (heeft iemand voldoende geld, reist iemand planmatig, is er een "thuis"). Je komt zeker figuren tegen die geen cent op zak hebben, al maanden of jaren op reis zijn en nog niet van plan zijn om naar huis te gaan, rara hoe doen ze dat!
Hoe ga je om met geld en veilig pinnen in het buitenland?
- Er wordt in steeds meer landen gerommeld met pinautomaten dus wees bedacht op zogenaamd mislukte transacties, verdachte figuren in de buurt van de pinplek. Hou je hand voor het intoetsen van je code en kijk over je schouder.
- Veel overvallers wachten totdat je gepind hebt en slaan dan toe, dus ga niet alleen pinnen op (openbare) plekken waarvan je niet zeker bent dat je veilig bent.
- Let op als je bij een ATM hebt gepind, en er aan het einde van de transactie wel het geld, maar niet je pasje uit de geldautomaat komt. Als je daarna de bank inloopt om het bankpersoneel om hulp te vragen, wordt ondertussen je rekening geplunderd: je bankpasje is blijven steken omdat het is blijven hangen in de kauwgom die er door dieven in is gestopt. Aangezien de transactie nog niet is afgerond, is je pincode nog steeds in werking en kunnen ze, terwijl jij binnen staat, je rekening plunderen. Je kunt twee dingen doen om dat te voorkomen: als je je pasje in de automaat steekt, druk je voordat je je pincode hebt ingetoetst op afbreken. Je merkt dan vanzelf of je pasje eruit komt of niet. De tweede methode is om met twee mensen te pinnen: dit is sowieso veiliger.
- Check dus als je op reis bent (indien mogelijk) ook zo snel mogelijk je bankafschriften (bijvoorbeeld via internetbankieren of je mobiele telefoon) zodat je bij fraude snel aan de bel kunt gaan trekken en de mogelijk schade kan beperken.
- Pas dus ook op met te grote sommen geld op je rekening te laten zetten, verspreid het over meerdere rekeningen, laat iemand anders bijstorten of laat periodiek van je andere rekening overboeken.
- Banken kunnen ook zelf je pas blokkeren als je ergens hebt gepind waar later fraude wordt ontdekt, ook hierdoor kan je dus soms je pas niet meer gebruiken, ga dus nooit met één pinpas of met enkel pinpassen op stap.
- Tel het liefst het geld nadat je bij een lokale bank aan de balie wisselt/ophaalt en verspreid je cash (over je partner, money belt en portemonnee, liefst direct en een beetje uit het zicht).
- Zorg dat je een portemonnee hebt waarin niet teveel geld zit, maar genoeg voor de komende dag(en), zodat je niet meteen bij elke uitgave naar je moneybelt hoeft te grijpen (die laat je liever niet zien aan anderen). Deze portemonnee kan je gewoon in je broekzak of dagrugzak doen en kan bij betalingen zonder gêne en risico (van teveel flappen) tevoorschijn worden gehaald. Ook bij een overval kan deze portemonnee snel worden afgegeven. Los geld in je broekzak doen, is ook iets dat door veel reizigers wordt gedaan.
Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken: wat zijn de bekende trucs?
- Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken?
- WAT ZIJN DE MEEST BEKENDE TRUCS VAN OPLICHTERS EN DIEVEN IN HET BUITENLAND
- Zakkenrollen in het buitenland: botsing met voetganger
- Zakkenrollen in het buitenland: afleiden (met bijvoorbeeld een baby)
- Oplichting in het buitenland: juwelen of geld deal
- Oplichting in het buitenland: via je credit card
- Afpersing in het buitenland: door nepagenten
- Afpersing in het buitenland: via softdrugs
- Beroving en aanrading in buitenland: aanbieden van drank, snoep of joints
- Misbruik van hulp verlenen in buitenland: pakje over de grens
- Misbruik van hulp aanbieden in buitenland: wijzen op lekke band
- Diefstal in buitenland: wegrijdende taxi
- Oplichting in het buitenland: neporganisaties
- Afpersing in het buitenland: meer vragende taxichauffeur of gids
- Oplichting in het buiten: geldwisselaars truc
- Oplichting in het buitenland: opdringerige verkopers
Wat moet je doen om niet opgelicht te worden tijdens het reizen en backpacken?
- een gezonde dosis wantrouwen meenemen tijdens het reizen, maar pas tevoorschijn halen als situaties daarom vragen, zoals:
- bij contact met onbekenden
- bij gebruik van gidsen en chauffeurs waarvan je niet weet hoe betrouwbaar ze zijn
- op drukke locaties in de stad op in openbaar vervoer
- bij 'reisvrienden' die al lang op pad zijn zonder veel geld
- op kwetsbare momenten zoals in een donkere straat of op lege stations
- als uitgangspunt nemen dat 'to good to be true' ook vaak zo is
- zorgen dat je nooit teveel geld of waardevolle zaken bij je hebt tijdens het stappen of op momenten dat dat niet nodig is. Berg het wel op in kluisjes en nooit zomaar los in je koffer of backpack.
- zo min mogelijk je je (echte) persoonlijke gegevens delen met anderen
- meer lezen bij reisgenoten en reisgezelschap kiezen: hoe ga je om met nieuwe 'vrienden' op reis
WAT ZIJN DE MEEST BEKENDE TRUCS VAN OPLICHTERS EN DIEVEN IN HET BUITENLAND
Zakkenrollen in het buitenland: botsing met voetganger
- Tegen je aan lopen en al dan niet drank, etenswaren, inkt e.d. over je heen gooien, het er vanaf helpen vegen, terwijl een tweede persoon je ondertussen rolt of er met je tas vandoor gaat. Extreem voorbeeld hiervan is het jeukpoeder wat in Noord-India wel eens wordt gebruikt waardoor je je rugzak echt van je af gooit om hem vervolgens kwijt te zijn als je van de jeuk een rondje draait. Een andere variant van deze tactiek is het klemzetten van iemand: je loopt in een drukke omgeving en je wordt opeens vanaf links en rechts klemgezet, zodat je niet weg kan en je ook je armen niet kunt bewegen. Als je je even later weer kunt bewegen zijn je zakken gerold.
Zakkenrollen in het buitenland: afleiden (met bijvoorbeeld een baby)
- In verschillende steden onder anderen in Rome, proberen (vooral) vrouwen je af te leiden met hun (nep) baby. Deze wordt voor je voeten gegooid of in je handen geduwd waardoor je afgeleid raakt. Een goede afleidingstactiek waardoor je niet merkt dat je gerold wordt. Dit kan natuurlijk ook met andere voorwerpen.
Oplichting in het buitenland: juwelen of geld deal
- Goed georganiseerde bendes proberen (in Zuid-Oost Azië gaat het om diamanten of juwelen, in Afrika vaak om financiële deals) je zo gek te krijgen mee te doen met een "niet te missen kans" of een vriendendienst waar je er zelf ook financieel beter van lijkt te worden. Pas echt goed op want ze zijn zo geraffineerd dat ze ervoor kunnen zorgen dat je "zeker" weet dat het wel goed zit, bevestiging komt van betrouwbaar uitziende bronnen of personen en hoe je het ook bekijkt de zaak lijkt soms van alle kanten zo solide als maar zijn kan. De meest ervaren handelaren zijn er te grazen genomen.
Oplichting in het buitenland: via je credit card
- Even de credit card mee naar achteren nemen en daar twee keer door de machine halen, jij tekent voor de normale rekening en later vervalst men jouw handtekening voor de tweede rekening (laat ze dus voor je ogen je card door de machine halen). Ook komt het in Amerika tegenwoordig steeds vaker voor dat iemand zich aan de telefoon voordoet (vaak midden in de nacht) als de receptionist die je opnieuw om je credit card nummer vraagt omdat er wat mis gegaan is. Nooit doorgeven aan de telefoon. Vraag het even na bij de receptie.
Afpersing in het buitenland: door nepagenten
- Men laat even snel een badge zien en claimt dat je net vals geld hebt aangenomen of iets dergelijks en dat je mee moet naar het bureau. Even later komt er dan een collega die je vertelt dat je "het kan afkopen". Wat te doen? Vertel dat je meegaat en dat je de boel graag op het politiebureau afhandelt, zoals je dat in je eigen land ook zou doen. Stap niet in auto's, tenzij het duidelijk officiële politie auto's zijn, aangezien je misschien te maken hebt met nepagenten.
Afpersing in het buitenland: via softdrugs
- Je koopt ergens een beperkte hoeveelheid softdrugs en niet veel later staat er een (corrupte) politie-agent voor je deur die getipt is door zijn vriendje de verkoper, de agent maakt duidelijk dat als je hem niet betaalt er een leuke gevangenisstraf wacht (of erger). Dit zijn situaties waar je niet in wilt komen te zitten.
Beroving en aanrading in buitenland: aanbieden van drank, snoep of joints
- Het lijkt zo vriendelijk, maar als je een dag later beroofd, of erger, aangerand, wakker wordt, dan blijk je slachtoffer van een nog steeds wereldwijd toegepaste truc. Door een bedwelmend middel in je drank of eten te stoppen waarvan je even totaal van de wereld raakt, krijgt men alle tijd om met je te doen wat ze willen. Let op, dit kan ook door medereizigers gebeuren.
Misbruik van hulp verlenen in buitenland: pakje over de grens
- Door even een pakje mee de grens over te nemen voor een lief of aardig uitziend persoon zijn in de hele wereld in vele landen onschuldige (en naïeve) reizigers in de gevangenis terecht gekomen. Lastiger wordt het wanneer het pakje ongezien in je bagage is gestopt (check en controleer dus altijd je bagage en hou een slag om de arm als de douane vraagt of je je bagage altijd in het vizier hebt gehad).
Misbruik van hulp aanbieden in buitenland: wijzen op lekke band
- Je rijdt op de snelweg of staat voor een stoplicht. Er komt een wagen of brommer naast je rijden en men wijst op je achterband omdat die zogenaamd lek zou zijn (pas op, soms steekt men hem echt lek!) en dat je moet stoppen. Men biedt aan te helpen, maar met geen andere reden dan je te overvallen of tijdens het band wisselen ongemerkt je spullen uit de auto mee te graaien.
Diefstal in buitenland: wegrijdende taxi
- Na betaling gaat de taxi er vandoor met je bagage. Dus eerst je bagage eruit, dan jij en dan betalen. Let ook als de bagage wel uit de taxi gehaald wordt, dat je alle bagage hebt en er niets iets achterblijft in de kofferbak.
Oplichting in het buitenland: neporganisaties
- Je zit in een hotel en er worden formulieren onder je deur door geschoven of ze worden je door iemand aangeboden. Je kunt via dit formulier een pizza (of iets dergelijks) bestellen door je gegevens in te vullen en het formulier ergens af te geven. Achteraf blijkt het een vervalst formulier en betaal je geld zonder daadwerkelijk een pizza te krijgen. Let goed op dat telefoonnummers en namen kloppen of vraag in je hotel om een betrouwbaar adres om te bestellen.
- Een andere vorm van deze scam komt voor in Vietnam waar het moeilijke is om de echte en de neppe Sinh Tourist line van elkaar te onderscheiden. Als je de verkeerde treft betaal je veel te veel voor hotels en de reis. Boek alleen via de officiële website.
Afpersing in het buitenland: meer vragende taxichauffeur of gids
- Spreek altijd van te voren een prijs af, ook als ze zeggen dat het niet nodig is. Overal ter wereld (zonder werkende meters e.d.) vraagt men vaak meer dan in eerste instantie is afgesproken of normaal is. Tenzij er een goede reden is (je zoekt samen een hotel, de files zijn extreem of het is gewoon een hele aardige kerel) hou je je gewoon aan de afgesproken prijs. Zorg dat je het geld al gepast in je broekzak hebt zitten. Een taxichauffeur met het juiste wisselgeld is echt een uitzondering en zou je juist meer moeten geven. Kom je in de problemen, noteer dan het kenteken van de taxi, ID nummer e.d.
Oplichting in het buiten: geldwisselaars truc
- Pas goed op met geldwisselaars, het zijn soms net goochelaars, onder je ogen verdwijnt er geld zonder dat je het door hebt. Hoe langzamer ze tellen en je laten zien dat het klopt, hoe argwanender je moet zijn en het rustig moet natellen.
Oplichting in het buitenland: opdringerige verkopers
- Straatverkopers willen je van alles verkopen en gaan hier soms heel ver in. Zo drukken ze je hun spullen in de handen zonder erbij te zeggen dat je moet betalen. Neem niks aan, heb je dit wel gedaan maar wil je het product absoluut niet kopen leg het dan voor de voeten van de verkoper op de grond en loop weg. Voorbeeld: Een muzikant in New York die je een cd wil verkopen en vraagt of je hem even vasthoudt zodat hij hem kan signeren, waarna jij moet betalen. Dit kan overigens ook gebeuren met een massage. Er wordt gezegd dat de massage gratis is en even later moet je toch betalen.
Waar vind je tips en trucs per land of continent over veilig blijven tijdens het reizen?
Ga naar de regio’s om veiligheidstips per continent te bekijken:
Gevaar in het buitenland en noodgevallen reis: startpagina's
Alarmnummer, alarmcentrale en noodnummers bellen bij een probleem in het buitenland of tijdens het reizen
Gevaar online en persoonlijke gegevens beschermen in het buitenland en op reis
Gevaarlijke gebieden op reis en evacueren uit het buitenland
Gevaarlijke situaties in het buitenland en rampen op reis: wat moet je doen?
Gevaarlijke dieren in het buitenland tegenkomen en van je af houden
Gevaarlijke ziektes herkennen op reis en zorg in het buitenland regelen
Reisveiligheid en diefstal voorkomen bij reizen en backpacken
Reisverzekeringen vergelijken, kiezen en afsluiten voor korte trip, lange reis of vertrek naar buitenland
Veilig blijven en problemen oplossen in het buitenland bij emigratie en lang verblijf: vragen en antwoorden
Wat moet je doen bij een aardbeving, en hoe gevaarlijk is een aardschok in het buitenland?
Hoe kan je je voorbereiden op een mogelijke aardbeving?
- Controleer vooraf of je woonland of verblijfplaats een officiële website heeft met betrouwbare informatie over natuurrampen.
- Ken de aardbevingsgevaren in het gebied
- Wees je bewust van de structurele integriteit van het huis
- Plaats meubels en apparaten zo dat ze niet omvallen als de grond krachtig trilt
- Maak een noodtas/kit klaar voor elk lid van het gezin
- Neem deel aan aardbevingsoefeningen van je werkgever, onderwijsinstelling of lokale overheid
Wat moet je doen tijdens een aardbeving?
- Blijf kalm, raak niet in paniek
- Blijf binnen als je al in een structureel gezond gebouw of huis bent
- Open indien mogelijk snel een deur om naar buiten te gaan
- Duik onder een stevig bureau of tafel en houd je eraan vast, of bescherm je hoofd met je armen
- Blijf uit de buurt van ramen, planken, kasten en andere zware voorwerpen
- Pas op voor vallende voorwerpen. Wees alert en houd je ogen open
- Wanneer je buiten bent, ga dan naar een open ruimte
- Blijf uit de buurt van bomen, elektriciteitskabels, palen en betonconstructies
- Ga weg van steile hellingen die kunnen worden beïnvloed door aardverschuivingen
- Als je dichtbij de kust bent en een aardbeving voelt, vooral een sterke, ga dan snel naar hoger gelegen gebieden in afwachting van mogelijke tsunami's
- Als je in een rijdend voertuig zit: stop en stap uit. Probeer niet over bruggen, viaducten en viaducten heen te gaan die mogelijk beschadigd zijn, vermijdt tunnels
Wat moet je doen na de aardbeving
- Na de aardbeving: neem de snelste en veiligste uitweg uit het gebouw
- Vlak na een aardbeving is er een grote kans op naschokken
- Geen liften gebruiken, beschadigde gebouwen betreden of telefoneren tenzij dit noodzakelijk is
Wat moet je doen bij een orkaan, tyfoon of tornado, en hoe gevaarlijk is een zware storm?
- Wat moet je doen om te voorkomen dat je in cycloon, orkaan, tornado, tropische storm of tyfoon terecht komt?
- Hoe kan je je voorbereiden op een orkaan of tyfoon?
- Wat moet je doen tijdens een orkaan of tyfoon?
- Wat moet je doen na een orkaan of tyfoon?
- Wat zijn cyclonen, orkanen, tornado's, tropische stormen en tyfoons, en wat is het verschil?
Wat moet je doen om te voorkomen dat je in cycloon, orkaan, tornado, tropische storm of tyfoon terecht komt?
- Controleer vooraf je bestemming een officiële website heeft met betrouwbare informatie over natuurrampen als cyclonen en orkanen
- Controleer de volgende vragen
- Komen cyclonen, orkanen, tornado's, tropische stormen of tyfoons veel voor in het land of de regio?
- In welke maanden is de hoogste activiteit van de tyfonen, orkanen en tornado's?
- Wat zijn de gebieden die het vaakst en meest getroffen worden?
Hoe kan je je voorbereiden op een orkaan of tyfoon?
- Inspecteer je huis of verblijfplaats op mogelijk zwakke punten (in het bijzonder het dak).
- Maak de afvoer schoon om verstopping te voorkomen.
- Winkelbenodigdheden; voedsel, water, zaklamp, batterijen en medische benodigdheden. Ingeblikte goederen zijn ideaal voor voedsel.
- Wanneer je in een risico- of risicogebied woont, moet je zo snel mogelijk kunnen evacueren.
- Blijf op de hoogte van de weersvoorspelling (radio/tv/internet).
- Als je in een overstromingsgevoelig gebied woont, verplaats dan elektrische apparaten naar veilige, hooggelegen gebieden.
Wat moet je doen tijdens een orkaan of tyfoon?
- Blijf binnen, blijf kalm
- Blijf op de hoogte van de weersvoorspelling (radio/TV/internet).
- Sluit de ramen
- Gebruik geen elektrische apparaten tijdens overstromingen.
- Schakel de hoofdschakelaar uit.
- Vermijd het waden door overstroomde gebieden om door water overgedragen ziekten te voorkomen en voorkom verwondingen door verborgen obstakels.
- Vermijd reizen en met name de weg die naar of langs de rivier of de zee leidt.
Wat moet je doen na een orkaan of tyfoon?
- Blijf op de hoogte van de weersvoorspelling (radio/tv/internet).
- Als je huis beschadigd is, zorg er dan voor dat het al veilig en stabiel staat als je weer naar binnen komt.
- Pas op voor spanningvoerende draden of stopcontacten die in water zijn ondergedompeld.
- Kook water voordat je het drinkt om ziekten te voorkomen.
- Zorg ervoor dat er zich geen water ophoopt in banden, blikjes of potten om te voorkomen dat er gunstige omstandigheden ontstaan voor de muggenkweek die dengue, malaria of gele koorts kan veroorzaken.
Wat zijn cyclonen, orkanen, tornado's, tropische stormen en tyfoons, en wat is het verschil?
- Orkanen, tropische stormen en tyfoons zijn vormen van een tropische cycloon. Het zijn extreme stormen die boven zee ontstaan in tropische gebieden, en gekenmerkt worden door zeldzaam harde wind, zeer harde regen en soms erg veel schade. Ze duren vaak meerdere dagen tot soms een of twee weken. Een tropische cyclonen kan wel 1000 km breed zijn, en verplaatst afhankelijk van lokale weersituatie
- Een tropische storm is de zwakste vorm van een cycloon.
- De woorden orkaan, cycloon en tyfoon betekenen meteorologisch hetzelfde, maar worden gebruikt afhankelijk van de plek waar de storm ontstaat. Boven de Atlantische Oceaan en het oostelijk deel van de Grote Oceaan op het noordelijk halfrond spreken we van orkanen. Boven de westelijke helft van de Grote Oceaan op het noordelijk halfrond spreken we van een tyfoon. Boven de Indische Oceaan en in de golf van Bengalen spreken we van een Cycloon.
- Een tornado is een snel ronddraaiende kolom van lucht aan de onderkant van een onweerswolk. Een tornado wordt niet breder dan 3 km en duurt minder lang dan een cycloon. Deze kolom lucht is vaak zichtbaar als slurf doordat waterdamp condenseert tot bewolking. Ook wordt een tornado vaak zichtbaar doordat hij schade veroorzaakt en je dus voorwerpen, zoals zand, bladeren en takken, door de lucht ziet vliegen.
Wat moet je doen bij een bosbrand, en hoe gevaarlijk zijn natuurbranden in het buitenland?
Waar en wanneer komen bosbranden en natuurbranden in het buitenland voor?
- Natuurbranden en bosbranden vind je eigenlijk bijna overal en in elk landschapstype. Van Afrikaanse savannes, aziatische steppen, Zuid-Amerikaanse chaco tot Sybirische rietlanden.
- De grootste kans op natuurbranden is uiteraard in het droge seizoen. Zo'n droge periode hooeft niet altijd de meest warme periode te zijn en kan in bepaalde natuurtypen redelijk onverwacht ontstaan.
- Wegens het veranderende klimaat kunnen 'bosbrand seizoenen' per jaar sterk verschillen in timing en hevigheid.
Hoe kan je helpen voorkomen dat een natuur- of bosbrand start?
- In gebieden met een verhoogd risico op natuurbranden is het belangrijk dat je jezelf goed laat informeren en dat je de belangrijkste uitvalsroutes kent.
- Gebruik geen vuur in een droog landschap als dit niet noodzakelijk is voor je overleven. Respecteer lokale richtlijnen over bijvoorbeeld het maken van een kampvuur of een verbod op het gebruik van een barbecue.
- Wanneer je toch een vuur hebt gemaakt, zorg met water en zand/grond dat het vuur helemaal uit is voor je verder gaat
- Maak sigaretten heel zorgvuldig uit
- Wanneer je glas ziet liggen in de natuur, neem het mee tot een volgende weggooi mogelijkheid, omdat zonlicht op zwerfglas brand kan veroorzaken
Wat kan je doen als je in een natuur- of bosbrand terecht komt?
- Hou de windrichting en windkracht in de gaten, bij ongunstige wind kan een brand zich sneller verplaatsen dan je kunt rennen.
- Probeer indien mogelijk te vluchten haaks op de wind, dan kom je het snelst uit de brandgevaarlijke zone en heb je minder last van de rook en hitte die met de wind mee worden geblazen.
- Probeer zo min mogelijk rook binnen te krijgen, door bij bijvoorbeeld een mondmasker of sjaal voor je mond en neus te binden
Ben je verzekerd voor de gevolgen van een natuur- of bosbrand?
- Reisverzekeringen geven in het algemeen geen dekking indien er een negatief reisadvies van kracht is. Alleen gespecialiseerde reisverzekeringen voor lang of bijzonder verblijf in het buitenland kunnen hier uitkomst bieden.
- Bij onvoorziene natuur- of bosbranden ben je in het algemeen wel verzekerd
- Reizen in een gebied met een negatief reisadvies verzekeren
- Special ISIS Verzekering: Reisproblemen oplossen
Wat moet je doen in een onveilig of onrustig gebied in het buitenland als je daar reist, leeft of woont?
- check je verzekeringspolissen en/of leg contact met je verzekeraar welke voorwaarden worden gehanteerd rondom wonen, leven, werken en reizen in gebieden die als minder veilig of onveilig bekend staan; bv. regio's waar regelmatig terroristische dreiging is, aanslagen worden gepleegd of gebieden in oorlog
- veel expats en emigranten geven aan dat 'veiligheid' een relatief begrip is, dat het, uitzonderingen daargelaten, vaak gaat om (verkeerde) timing op de (verkeerde) plek. Er kan je immers overal ter wereld iets overkomen als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent.
- (centraal, bv. via een blog) communiceren met het thuisfront is belangrijk zeker als er dreiging is; vaak realiseert men in het thuisland niet hoe groot regio's of steden zijn, en worden berichten door media gekleurd
- 'do as the locals do' gaat hier uiteraard op: laat je goed informeren door lokale bronnen, blijf altijd alert
- enkele praktische tips van emigranten:
- zorg dat je altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebt
- draag een notitie bij je met je naam, verblijfsadres en telefoonnummer van een contactpersoon
- laat iets als een rugzak zoveel mogelijk achter in je appartement als je een stadsdeel ingaat waar veel wordt gecontroleerd; je zult er anders eerder worden uitgepikt
- gedraag je normaal bij controles en doe bijvoorbeeld je jas vooraf al los; meestal kun je dan direct doorlopen
- pas altijd je kleding aan aan de normen van het land
- zorg ervoor dat je je hebt geregistreerd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken; dat scheelt veel onduidelijkheid mocht er wat aan de hand zijn
- natuurgeweld: verdiep je in de voorzorgsmaatregelen die in het land worden toegepast; check of er oefeningen worden gehouden ter voorbereiding op bijvoorbeeld een tyfoon, tsunami, bosbrand of aardbeving
- maak je desondanks een onveilige situatie mee, let dan goed op signalen van posttraumatische stress (continue herbeleving, slaapstoornis, spanningen, prikkelbaarheid) en laat je tijdig behandelen als je symptomen herkent die langer dan een maand aanhouden
Je gevoel van veiligheid hangt ook heel erg veel van je eigen relativeringsvermogen af. Zolang ik nog geen bommen over hoor vliegen, voel ik mezelf nog steeds veilig in een van de relatief rustigste landen van het Midden Oosten. (Midden-Oosten emigrant)
Aanslagen in Parijs, geheel onverwacht. In het 'vrije westerse Europa'! Daaruit blijkt eigenlijk alleen maar dat je nergens ter wereld echt veilig bent. Er zijn natuurlijk plekken waar je meer kans hebt te leven in onveiligheid, bijvoorbeeld in oorlogsgebied. Of dat je als westerling een minder fijne tijd ergens hebt. Er zijn ook veel plekken die op zich veilig zijn, maar waar je wel altijd (extra) op je hoede moet zijn. (Frankrijk emigrant)
Een aantal dagen na de aardbeving ben ik naar het gebied van het epicentrum getrokken om hulpgoederen te brengen. Ik sprak veel met inwoners die last leken te hebben van angstklachten. Terug op mijn eigen woonlocatie bleef ook ik last houden van angstklachten: ik sliep slecht, ik droomde over de aardbeving en betrapte mezelf op een enkele flashback. Toen de wasmachine aanging en de grond lichtelijk begon te trillen dacht ik dat het een aardbeving was en verstijfde ik. (Nepal expat)
Wat moet je doen om je voor te bereiden op een eventuele noodsituatie als je voor langere tijd in het buitenland leeft?
Hoe bereid je je voor op een eventuele noodsituatie als je voor langere tijd in het buitenland leeft?
- Zoek de landelijke en eventuele lokale noodnummers van o.a. politie, brandweer, alarmcentrale ziektekostenverzekeraar, huisarts, dichtsbijzijnde ziekenhuis of kliniek waar een contract mee is gesloten door je verzekeraar. Bewaar deze in je telefoon (en die van je gezinsleden), bij de voordeur, bij de centrale telefoon, etc. Maak jezelf, partner en kinderen hiermee vertrouwd
- Maak onderling afspraken hoe te handelen in het geval van een noodsituatie
- Check noodnummers regelmatig op updates en werk ze bij in je eigen administratie (en die van je gezinsleden)
- Check de locatie van goede ziekenhuizen, artsen, dierenartsen, tandartsen in jouw leefomgeving en zorg dat je de route naar deze locaties kent. Zet ze tevens als favoriet in je navigatiesyteem en/of smartphone navigatie app. Afhankelijk van je taalkennis: check ook of er internationale of Engels sprekende artsen zijn.
- Maak waar mogelijk vooraf kennis, zodat je in alle rust je medische gegevens (en die van je gezinsleden) kunt delen en doornemen.
- Leer relevante woorden rondom noodgevallen uit je hoofd; woorden waarmee je hulp kunt inschakelen
- Wees op de hoogte van de regels van jouw internationale ziektekosten verzekeringsmaatschappij: met welke ziekenhuizen en klinieken wordt wel, en met welke niet, samengewerkt (lees: dekking geboden voor ziektekosten)
- In geval van nood: informeer - indien mogelijk - jouw verzekeringsmaatschappij, vóórdat je naar het ziekenhuis gaat. Doe je dit niet, dan riskeer je dat je een deel of het geheel van de ziektekosten zelf moet betalen.
- Bouw, net als je in Nederland gewend was, aan een sociaal netwerk in je directe omgeving en onderhoud dat netwerk. Denk aan enkele mensen die je in een "nood"geval altijd kunt bellen. Lees ook de keuzehulp omtrent Opbouw en onderhoud van relaties bij lang verblijf in het buitenland.
- Zoek uit waarvoor je wel en niet terecht kunt bij een consulaat en/of ambassade en noteer de gegevens van de dichtsbijzijnde post. Laat je registreren bij de Nederlandse ambassade en/of het consulaat als je langer in een land verblijft; check de informatie daaromtrent van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Au pair worden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij events en in de entertainment in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de Fysiotherapie en revalidatie zorg in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Jurist en juridische werkzaamheden in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Lesgeven in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Maatschappelijk dienstverlener en sociaal werk in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Online werken vanuit het buitenland als digital nomad of working nomad
Werken in de outdoor en sportmanagement in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Personeelsmedewerker en arbeidsbemiddeling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Psycholoog en coach in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Reisleider en reizen begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het toerisme en de reissector in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken als onderzoeker en in de wetenschap in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken bij een internationale organisatie of non-profit instelling in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in een duurzame lodge, ecohotel of safaricamp via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in een hotel of hostel in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de marketing en communicatie in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de bouw, ict, techniek en transport in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in de wintersport via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij een helpdesk of call center via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland als duikinstructeur of divemaster via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland bij een skischool als skileraar of snowboardinstructeur via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland met kinderen en jongeren via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland op het gebied van management en organisatie via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland op het gebied van beleid en bestuur via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een camping, glamping, kampeerboerderij of resort in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een boerderij in het buitenland en fruit plukken via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken op een cruiseschip of zeiljacht in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op een zomerkamp en activiteiten begeleiden in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken op het gebied van milieu en duurzaamheid in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk
Werken met een working holiday visum en werkvakanties in het buitenland
Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk
Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
TEFL cursus volgen en Engelse les geven in het buitenland
Werken in zorg en medische werk in het buitenland via betaald werk, stage en vrijwilligerswerk
Werken in het buitenland
Relaties van het thema: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland
Titel | ||
---|---|---|
Bagage in het buitenland verzekeren | ||
Problemen oplossen in het buitenland bij nood, rampen en ongelukken op reis |
How dangerous is Spain for your safety, health and insurances? - Country Supporter How to stay safe and out of trouble in Spain? Spain is in general a safe country for travelers and... |
|
Travel Accessories That Will Save You from Hustle - DanielClark While traveling, one should always be prepared to deal with different kinds of situations. You can only be prepared if... |
|
How dangerous is Belize for your safety, health and insurances? - Country Supporter How to stay safe and out of trouble in Belize? There is a lot of crime in Belize, both day and night. Armed... |
|
How dangerous is Panama for your safety, health and insurances? - Country Supporter How to stay safe and out of trouble in Panama? Panama is a reasonably safe country, if you watch out for... |
|
How dangerous is El Salvador for your safety, health and insurances? - Country Supporter How to stay safe and out of trouble in El Salvador? El Salvador is not exactly a safe country. The... |
|
What should you do in a hurricane, typhoon or cyclone, and how dangerous are strong winds? - Travel Supporter What are the travel... |
|
What should you do during an earthquake, in which countries do they occur, and how dangerous are earthquakes - Travel Supporter In which countries do earthquakes occur frequently? An earthquake cannot be predicted (well), but in... |
|
what should you do during a volcano eruption, and how dangerous is climbing an active volcano? - Travel Supporter In which countries do volcanic eruptions occur? Most volcanoes lie on fault lines where tectonic plates... |
Hoe vind je een goede en dekkende verzekering die past bij je activiteiten in het buitenland
JoHo adviseert iedereen die naar het buitenland vertrekt om te zorgen dat:
- ze een verzekering nemen die voor de passende periode en vóór vertrek is afgesloten.
- ze een verzekering nemen die geldig is voor de leeftijd, de nationaliteit en de woonplaats van de verzekerde.
- ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen of wonen.
- ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
- ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
- ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
- ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
- ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
- ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
- ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.
- ze zich voor arbeidsongeschiktheid verzekeren als ze voor langere tijd gaan werken
Wat kan je verzekeren als tijdelijk naar het buitenland gaat?
- Voor een backpackverzekering: check backpacken verzekeren
- Voor een digital nomadverzekering: check nomads en ondernemers verzekeren
- Voor een reisverzekering: check je reis en rondreis verzekeren
- Voor een sportverzekering: check sport en avontuur verzekeren
- Voor een studieverzekering: check studeren in het buitenland verzekeren
- Voor een stageverzekering: check stage in het buitenland verzekeren
- Voor een werkverzekering: check betaald werk in het buitenland verzekeren
- Voor een vrijwilligersverzekering: check vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren
- Voor een vakantieverzekering: check je vakantie en verre reizen verzekeren
- Voo een ziektekostenverzekering: check ziektekosten in het buitenland verzekeren
Wat kan je verzekeren als je voor langere tijd naar het buitenland gaat?
- Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering: check arbeidsongeschiktheid verzekeren
- Voor een emigratieverzekering: check wonen in het buitenland verzekeren
- Voor een huis en inboedelverzekering: check huis en inboedel verzekeren
- Voor een overbruggingsverzekering: check overbrugging bij emigratie verzekeren
- Voor een tussentijdse huis en inboedelverzekering in Nederland: check huis in Nederland verzekeren
Vertrekken naar het buitenland
- Bestemming kiezen: zie reis of vakantiebestemming kiezen
- Reis voorbereiden: reizen maken en backpacken in het buitenland
- Spullen inpakken of handig meenemen bij reizen en backpacken
- Lang verblijf voorbereiden: voorbereiden op wonen en lang verblijf in buitenland
Probleemloos wonen of tijdelijk verblijven in het buitenland?
- Gevaar vermijden: check gevaarlijke situaties in het buitenland en noodgevallen op reis voorkomen
- Diefstal voorkomen: check: veilig blijven bij reizen en backpacken?
- Problemen oplossen: check problemen oplossen in het buitenland met bagage, documenten of transport of met mens, natuur en organisaties
- Dieren vermijden: check gevaarlijke dieren en beestjes op reis en in het buitenland
- Ziekte voorkomen: check ziektes op reis voorkomen of je in een ziekenhuis laten behandelen
Meer over competenties en vaardigheden rond het thema Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- voor competenties en vaardigheden verbeteren zie: je kwaliteiten verbeteren en versterken in binnen- en buitenland
- voor competenties en vaardigheden per studiegebied of werkveld zie: competenties en vaardigheden om te leren, te werken en te leven
Meer over organisaties en vacatures voor: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- voor werken in het buitenland: zie werken in het buitenland en vacatures in het buitenland
- voor functies, rollen en werkzaamheden zie: functies en werkzaamheden tijdens je baan, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland
Meer over stages en vacatures voor: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- zie voor stagelopen in nederland: praktijkstage en afstudeerstage in Nederland
- Zie voor stagelopen in het buitenland: stagelopen in het buitenland en werkervaring opdoen op reis
- Zie voor stages en werkervaringsplaatsen op JoHo WorldSupporter: Internships and work experience
Meer over vrijwilligerswerk en vacatures voor: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- Zie voor vrijwilligerswerk in het buitenland: vrijwilligerswerk in het buitenland doen en projecten steunen
- Zie voor vrijwilligerswerk en projectondersteuning op JoHo WorldSupporter: Volunteering and projects abroad
Meer over werken rond het thema: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- Voor carrière plannen en je loopbaan kiezen zie: carrièreplanning
- Voor plezier en tevredenheid met je werk zie: werkplezier en energie uit werk
- Voor het buitenland zie: werken in het buitenland en vacatures in het buitenland en werkvakantie en working Holidays
- Voor banen in het buitenland, werken en reizen en zomerbanen op JoHo WorldSupporter zie: jobs, travel and work abroad
- Voor betrokken werkvelden en onderliggende vakgebieden zie elders op deze pagina
Meer over samenvattingen en studiehulp voor: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland
- Samenvattingen voor Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland: check je studie, vak of boek op JoHo WorldSupporter
- Summaries and study notes voor Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland: check de de engelstalige samenvattingen en studiehulp op JoHo WordSupporter
- Voor een overzicht van de uitgelichte samenvattingen zie samenvattingen en studiehulp: per studie, vak en vakgebied
Meer over studie in het buitenland rond het thema: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland
- van college volgen, minor halen, master doen, PHD, promotie tot voorbereiding en vertrek: zie studeren in het buitenland en onderzoek doen in het buitenland
- voor taalcursussen zie taalcursus in het buitenland of taalreizen van Chinees tot Spaans leren
- Zie ook: studie in het buitenland verzekeren om te zorgen dat er in het buitenland niets mis gaat en dat je visum kan worden aangevraagd
JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan: Veilig blijven op reis en diefstal voorkomen in het buitenland?
- Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland