Samenvattingen voor staatsrecht: van tentamen doen tot studie en stage in het buitenland

 

van vaardigheden verbeteren, vacatures verkennen tot vertrekken naar het buitenland

van slim studeren tot samenvattingen stampen

Indeling

staatsrecht       

staatsrecht: relaties, samenvattingen en stages via JoHo WorldSupporter.org        

staatsrecht: relaties via JoHo.org        

Wegwijzer bij studeren en tentamens      

Leren, studeren en stage in het buitenland        

staatsrecht

Wat is staatsrecht, en waarom is er staatsrecht?

Wat is staatsrecht, en waarom is er staatsrecht?

Wat is staatsrecht?

  • Het staatsrecht betreft de regelgeving omtrent de staat als organisatorisch verband. Het heeft betrekking op de organen van de staat, op de instelling ervan, hun bevoegdheden, hun verhouding tot elkaar en die tot de burgers.
  • Vragen die centraal staan zijn de volgende: wat is een staat eigenlijk? Hoe is de Nederlandse staat ingericht en hoe worden de basale rechten van burgers beschermd? Waar halen overheidsinstanties het recht of de bevoegdheid vandaan om beslissingen te nemen waar wij als burgers aan gebonden zijn? En binnen welke grenzen moeten ze daarbij blijven?

Waarom is staatsrecht relevant?

  • We krijgen allemaal te maken met de beslissingen van de overheid en het is dan ook voor iedereen relevant te zien waar de grenzen van deze beslissingen liggen en hoe deze overheidsbeslissingen kunnen worden beinvloed.
  • Voor juristen of criminologen is het niet alleen relevant maar zelfs noodzakelijk om iets te weten over de (beperkte) bevoegdheden van de overheid. Bij overheidsoptreden zullen de jurist en criminoloog zich namelijk altijd af moeten vragen of de staat wel bevoegd is te handelen en at de juridische grenzen zijn van getroffen maatregelen.

Verder lezen

 

Hoe zit het staatsrecht en bestuursrecht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?

Hoe zit het staatsrecht en bestuursrecht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?


Wat is een staat?

  • De staat is een organisatie die met voorrang boven andere organisaties effectief gezag uitoefent over een gemeenschap van mensen op een bepaald grondgebied. De gemeenschap heeft een gemeenschappelijke cultuur en is een rechtsgemeenschap. Haar grondwaarden zijn neergelegd in door dwang te handhaven leefregels.
  • Het kunnen toepassen van dwang is kenmerkend voor een staat. Zonder dwanghandhaving van zijn rechtsorde kan een staat niet bestaan. Geweld door particulieren zal de staat slechts bij hoge uitzondering toestaan. Noodweer is zo een uitzondering. Er zijn echter ook regels die niet door dwang gehandhaafd kunnen worden, met name staatsrechtelijke regels voor de allerhoogste staatsorganen.
  • Binnen een staat zijn een of meer organen bevoegd tot het uitoefenen van dwang, die organen zijn met gezag bekleed. Het hangt af van de wijze waarop de staatsgemeenschap is georganiseerd of dit gezag berust bij één persoon of bij bepaalde groepen. De regels die betrekking hebben op de organisatie van deze gezagsorganen en de grenzen van hun gezag vormen het staatsrecht. Het staatsrecht is van staat tot staat verschillend en is een product van een historisch proces en dus van de ontwikkeling van een bepaalde cultuur.

Wat zijn de bronnen van het staatsrecht?

  • Staatsrecht vindt op verschillende plekken haar bron
  1. De Grondwet
  2. Gewoonterechtelijke regels
  3. Geschreven regelingen in de vorm van wetten of algemeen maatregelen van bestuur
  4. Internationaal recht
  • Deze bronnen moeten ieder afzonderlijk worden beschouwd. De interpretatie vindt niet plaats door een onafhankelijke rechter, maar door de betrokken instellingen zelf.

Wat is het onderscheid tussen staats- en bestuursrecht?

  • Er is geen scherp onderscheid tussen het staats- en bestuursrecht. Het verschil tussen het staatsrecht en het bestuursrecht is niet van groot belang. Slechts op grond van historie en gewoonte worden sommige terreinen tot het staatsrecht gerekend en andere tot het bestuursrecht.
  • Het staats- en bestuursrecht is onderdeel van het publiekrecht (dus de relatie tussen de burger en de overheid).
  • Staatsrecht en bestuursrecht zijn niet hetzelfde, het staatsrecht houdt zich vooral bezig met het Statuut van het Koninkrijk, de Grondwet en organieke wetten (wetten die betrekking hebben op de organen en de organisatie van de Staat en zijn onderdelen), decentralisatie, grondrechten, politieke rechten (dus regering-ambten-ministers etc.).
  • Het bestuursrecht daarentegen betreft de rechtsbescherming van de burger indien deze een procedure begint tegen de overheid, de normen voor bestuur en technische wetgeving en uitvoering.

Wat is de territoriale en personele werking van het staatsrecht

  • De staat wordt territoriaal bepaald door zijn grenzen waarbinnen het gezag uitoefent, ten opzichte van alle menselijk handelen dat aan dat gezag onderhevig is. Wat buiten het gebied van de staat gebeurt valt niet onder de werking van het nationale recht maar wanneer inwoners buiten het grondgebied verblijven blijft er wel een band bestaan tussen de staat en die inwoners. De staat is vrij om op zijn grondgebied te bepalen welke organen bevoegdheden hebben en hoever die strekken: de staat heeft: ‘Kompetenz-Kompetenz’.
  • Deze vrijheid wordt erkend door andere staten. Volkenrechtelijk gezien betekent deze vrijheid soevereiniteit.
  • Daarnaast is er vaak een psychologische band tussen de staat en de bewoners van dat grondgebied. Het gaat hierbij om de volksgemeenschap die meestal is ontstaan door een gemeenschappelijk verleden. De staat is dan ook de juridische uitdrukkingsvorm van een gegroeide gemeenschap.

Was is het legaliteitsbeginsel

  • Het legaliteitsbeginsel behelst de vraag welke instantie een bepaalde bevoegdheid heeft of kan hebben, wat die bevoegdheid inhoudt en hoe die bevoegdheid verkregen is of kan worden. Naast dit positieve aspect heeft het legaliteitsbeginsel ook een negatief aspect. Dit negatieve aspect houdt in dat overheidsbevoegdheden binnen de grenzen van het (hoger) recht uitgeoefend moeten worden.
  • Er moeten dus vier vragen worden onderscheiden:
  1. Welke overheidsinstanties zijn bevoegd (wie?)
  2. Welke bevoegdheden hebben ze (wat?)
  3. Op welke wijze hebben ze hun bevoegdheden verkregen (hoe?)
  4. Binnen welke grenzen dienen deze bevoegdheden gehanteerd te worden (tot hoever?)

Hoe zijn de machten verdeeld?

  • Het invoeren van het legaliteitsbeginsel betekent:
  1. De macht van de Koning om algemene maatregelen van bestuur vast te stellen wordt teruggedrongen.
  2. De wetgevende macht behelst het maken van wetten en regelgeving waar de burgers aan gebonden zijn.
  3. De uitvoerende macht / het bestuur is belast met de toepassing van deze regelgeving.
  4. De rechterlijke macht is belast met conflictbeslechting en strafoplegging.
  • Montesquieu’s model van machtenscheiding is in Nederland niet helemaal doorgevoerd. De wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende taak zijn namelijk niet strikt gescheiden. De wetgevende taak wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door de regering én door de regering en Staten-Generaal tezamen. De regering heeft naast een wetgevende taak ook een uitvoerende taak.
  • De hedendaagse betekenis van machtsverdeling is dan ook een andere dan die Montesquieu in gedachte had. Machtsverdeling houdt in dat de verschillende organen onderling samenwerken, maar ook deels zelfstandig taken uitvoeren. Ze controleren elkaar en zijn afhankelijk van elkaar. Dit systeem heet ‘het systeem van checks and balances’.

Wat zijn grondrechten

  • Grondrechten behoren typisch bij een rechtsstaat. Reeds vanaf de middeleeuwen treffen we documenten aan waarin waarborgen zijn vastgelegd tegen willekeurig overheidsoptreden, zoals de Magna Carta uit 1215. De Magna Carta bood grondbezitters een waarborg tegen misbruik van het koninklijk gezag. Het ging hierbij echter om bescherming van privileges die dus niet algemeen geldend waren.
  • Grondrechten zijn historisch te verklaren als reactie op willekeurig of onderdrukkend overheidsoptreden. Grondrechten zijn te onderscheiden in klassieke en sociale grondrechten.
  • Overheidsoptreden dat ingrijpt in het leven of eigendom van burgers dient specifiek en gemotiveerd te zijn en tot formele wetgeving herleidbaar te zijn. De machtiging tot zodanig overheidsoptreden dient specifiek te zijn: een bepááld overheidsoptreden wordt toegestaan. De burger kan daarentegen ongemotiveerd op elke gewenste wijze gebruik maken van zijn vrijheid, voor zover niet de overheid bevoegd is op zijn vrijheid te beperken.
  • De machtsverdeling legt de grens tussen de overheidsbevoegdheden vast. De grondrechten leggen de grens tussen de overheid en de burger vast. Grondrechten zijn dus van betekenis voor de rechtsstaat in twee opzichten:
    • Grondrechten werpen een dam op tegen willekeurig en repressief overheidsoptreden; en
    • Grondrechten brengen door contrastwerking het beperkte karakter van overheidsbevoegdheden in beeld.
  • Grondrechten worden gezien als een beveiliging tegen ontsporingen, zij geven de grenzen aan. Grondrechten staan in de Grondwet, zijn positief recht en kunnen dus gewijzigd worden (er is geen juridisch sluitende beveiliging). Toch hoeven we niet bang te zijn dat de Grondrechten geschrapt zullen worden. Dit zou indruisen tegen onze rechtsovertuiging en de rechtsstaat aantasten. Tevens zijn de grondrechten in mensenrechtenverdragen vastgelegd. Dit geeft ze een extra waarborg om te blijven bestaan, want opzeggen van verdragen is meestal niet mogelijk.

Wat is de regering?

  • Volgens art. 42 van de Grondwet wordt de regering gevormd door de Koning en de ministers en is dit dus een samengesteld orgaan, waarin Koning en ministers samenwerken en gezamenlijk optreden. Overigens hoeven niet bij ieder optreden van de regering alle ministers mee te werken.

Wat is de staten-generaal?

  • Het Nederlandse parlement bestaat uit twee kamers die samen de Staten-Generaal vormen.
  • De Tweede Kamer wordt rechtstreeks gekozen, de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de provinciale staten.
  • De Eerste Kamer heeft niet het karakter van een vertegenwoordiging van de provinciale opvattingen, omdat de zetelverdeling in deze kamer geheel plaats vindt volgens een stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging. Hier zijn dus de landelijke politieke verhoudingen en niet de provinciale verhoudingen bepalend voor de samenstelling ervan.
  • Beide kamers zijn in zekere zin gelijkwaardig omdat de toestemming van beide nodig is voor de aanvaarding van een wetsvoorstel. Ze zijn echter niet volledig gelijkwaardig omdat de Tweede Kamer het recht van initiatief en amendement heeft en de Eerste Kamer niet.

Wat is de Raad van State?

  • De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en daarnaast ook rechterlijk college in geschillen van bestuur. Zijn positie is in de Grondwet verankerd.
  • Art. 74 van de Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de raad en dat de vermoedelijke opvolger van de Koning, na het bereiken van de achttienjarige leeftijd, van rechtswege zitting heeft. Overige meerderjarige leden van het koninklijk huis kan bij of krachtens de wet zitting in de Raad worden verleend. Overigens is het voorzitterschap van de Koning formeel en verschijnt hij alleen bij plechtige gelegenheden in de vergadering van de raad.
  • De werkelijke leiding van de Raad van State berust bij de vicepresident. De leden van de raad, maximaal 10 leden, worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. De rechtspositie van de leden van de raad wordt bij wet geregeld. De Raad van State kent twee afdelingen: Afdeling advisering en Afdeling bestuursrechtspraak. De leden kunnen in beide zitting hebben. Het voorzitterschap van de Koning is formeel: de werkelijke leiding van het omvangrijke werk van de Raad van State berust bij de vicepresident.

Wat is de Algemene Rekenkamer ?

  • De Algemene Rekenkamer (art 76 Gw) behoort samen met de Raad van State tot de Hoge Colleges van Staat. Terwijl de Raad van State een college is dat de regering adviseert en rechtspreekt, is de Algemene Rekenkamer een orgaan dat financiële controle uitoefent, meer ten dienste van het parlement dan van de regering.
  • In art. 77 van de grondwet is vastgelegd dat de leden bij koninklijk besluit worden benoemd uit een voordracht van drie personen die door de Tweede Kamer wordt opgemaakt. De leden worden voor het leven benoemd en hun rechtspositie wordt bij wet geregeld. Het aantal leden in gewone dienst is drie waarnaast nog maximaal drie leden in buitengewone dienst benoemd kunnen worden. Dit zijn een paar van de waarborgen voor de onafhankelijkheid van de leden.

Wat is de Nationale Ombudsman?

  • De Wet Nationale ombudsman van 4 februari 1981 biedt bescherming tegen onbehoorlijk optreden van bestuursorganen, waarbij geen schending van geschreven of ongeschreven rechtsregels in het geding is. In het verlengde van deze wet is door de Tweede Kamer een Nationale ombudsman benoemd. De Nationale Ombudsman onderzoekt klachten over de wijze waarop een bestuursorgaan zich tegenover een natuurlijk- of rechtspersoon heeft gedragen.

Wat zijn de Colleges van Advies?

  • De Raad van State is niet de enige adviseur van de regering. Adviescolleges worden ingesteld wanneer de regering advies wil over deelonderwerpen van het regeringsbeleid waaromtrent deze colleges bijzonder deskundig zijn of waarvan zij de maatschappelijke betekenis door hun ervaring goed kunnen overzien.

Wat is het parlement, en wat is de rol van de ministers en de Koning?

  • Uit art. 42 van de Grondwet blijkt dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. Hoewel Koning en ministers goed moeten samenwerken is er geen verantwoordingsplicht van de ministers aan de Koning. Wel is in de Grondwet opgenomen dat bepaalde staatsrechtelijke rechtshandelingen alleen kunnen worden uitgevoerd door de Koning en één of meer ministers en/of staatssecretarissen.
  • Wat betreft koninklijke besluiten moet de Koning zijn handtekening plaatsen onder het door de minister geformuleerde voorstel waarna de minister zijn handtekening zet. Wanneer de Koning dit zou weigeren komt er geen besluit tot stand. Over de manier waarop in dat geval het conflict uit de wereld geholpen worden, is weinig bekend, hierover komt niets naar buiten.
  • De Koning heeft volgens Bagehots ‘the right to be consulted, the right to encourage, the right to warn’. Dit kan inhouden dat hij op de ministers een grote invloed uitoefent. In welke mate dit zal gebeuren hangt af van de persoon van de Koning maar niet van het ambt.
  • Wanneer de ministers het over een belangrijk onderwerp niet met de Koning eens zijn en aan hun standpunt blijven vasthouden en zich daarbij gesteund weten door een Kamermeerderheid, zal de Koning uiteindelijk moeten toegeven.

Wat is de provincie, de gemeente en het waterschap?

  • Provincies zijn regionale rechtsgemeenschappen die slechts bevoegdheden hebben voor zover de centrale overheid die niet aan zich heeft getrokken. Onze Grondwet gaat ervan uit dat de provincies bestaan. Art. 123 zegt dat provincies en gemeenten bij de wet kunnen worden opgeheven dat op dezelfde manier nieuwe provincies en gemeenten kunnen worden ingesteld. Het tweede lid maakt grenswijzigingen van provincies en gemeenten bij of krachtens de wet in principe mogelijk.
  • De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders én de burgemeester maken deel uit van het bestuur van de gemeente. De gemeenteraad wordt rechtstreeks door de inwoners gekozen en telt, naar gelang het aantal inwoners van de gemeente, negen tot vijfenveertig leden. De raad vergadert onder voorzitterschap van de burgemeester die aan de beraadslagingen deel kan nemen maar geen stemrecht heeft. De bevoegdheden van de raad en overige organen zijn op dezelfde wijze geregeld als die van het provinciale bestel.
  • Daarnaast kunnen de raad, het college van B&W en de burgemeester gezamenlijk één of meer deelgemeenten (bestaande uit een deelraad en een dagelijks bestuur) instellen die een aantal belangen van deze deelgemeente gaan behartigen.
  • Verder worden aan de deelraden de bevoegdheid tot het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften t.a.v. de deelgemeenten geheel of gedeeltelijk gedelegeerd. Evenals dat bij de provincie het geval is gaat de dualisering van bevoegdheden ook bij de gemeente gepaard met een uitbreiding van de controlerende en financiële bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Waterschappen hebben publiekrechtelijke bevoegdheden van bestuur en wetgeving. Er is dus decentralisatie, maar naar twee criteria: naar het territoir enerzijds, naar een beperkte functie op dit terrein anderzijds. In 1992 is de Waterschapswet in werking getreden en in art. 1 van deze wet worden de waterschappen omschreven als openbare lichamen welke de waterstaatkundige verzorging van een bepaald gebied ten doel hebben.
  • De waterschappen hebben de volgende taken:
    • de zorg voor hetzij de waterkering hetzij de waterhuishouding hetzij beide,
    • de zorg voor een of meer andere waterstaatsaangelegenheden.

Wat is de structuur van het Koninkrijk der Nederlanden?

  • Het Koninkrijk der Nederlanden omvat sinds 10 oktober 2010 vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Tot Nederland behoren naast het gebied in Europa ook de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hiervoor kende Nederland ook koloniën. Indonesië is na de Tweede Wereld gescheiden met Nederland. De afwikkeling met Suriname en de Nederlandse Antillen is meer geleidelijk gegaan. In het laatste geval is het zelfs nog niet voltooid.

Wat is de invloed van de Europese Unie?

  • De integratie binnen de Raad van Europa en de Europese Unie zijn ook van groot belang voor ons land. Nationale wetgeving, bestuur en rechtspraak worden ingrijpend beïnvloed door het Europese recht. De Raad van Europa doet zijn invloed gelden op het terrein van de grondrechten, en de Europese Unie voornamelijk op een tal andere terreinen. De territoriale werking van de diverse verdragen, waarop de Europese Unie is gebaseerd, is beperkt tot Nederland.

Bronnen en verder lezen

Bestuursrecht en staatsrecht bestuderen: vragen en antwoorden

Bestuursrecht en staatsrecht bestuderen: vragen en antwoorden

Wat is bestuursrecht?

Wat is bestuursrecht?

Wat is bestuursrecht?

  • Bestuursrecht kan kort en bondig omschreven worden als “recht voor, van en tegen het overheidsbestuur.” Het bestuursrecht behandelt wetten, regels, normen en instrumenten van de overheid op verschillende beleidsterreinen - hetgeen rechten en plichten met zich mee brengt voor burgers, private organisaties en overheid.
  • Centraal staan dan ook vragen als: hoe komen bestuursorganen aan de bevoegdheid om besluiten te nemen die burgers binden zonder dat de burger daar toestemming voor heeft gegeven? Wat kunnen burgers doen wanneer zij het niet eens zijn met dit soort eenzijdige besluiten? Kan iedere burger tegen dit soort besluiten ingaan of is de toegang tot de rechter beperkt?

Waarom is bestuursrecht relevant?

  • Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat met het bestuursrecht te maken. Zo worden bouwvergunningen aangevraagd, of worden burgers gestraft omdat ze te hard hebben gereden. Ook worden vergunningen om evenementen te organiseren, uitkeringen of subsidies aangevraagd.
  • Vrijwel ieder bedrijf heeft wel één of meer vergunningen nodig van de overheid of kan om overheidssubsidies vragen.
  • Rechters moeten de regels toepassen in de geschillen die aan hen worden voorgelegd en juristen en beleidsmedewerkers bij de overheid zijn dagelijks bezig met het op- en bijstellen van die regels.

Verder lezen

Wat is bestuurskunde?

Wat is bestuurskunde?

  • Een bestuurskundige kent het openbaar bestuur, haar aard en haar werking.
  • Een van de vaardigheden van een bestuurskundige is haar vermogen om verbanden te leggen tussen de verschillende manieren waarop bestuursverschijnselen kunnen worden begrepen. Hierbij wordt gekeken naar politicologische, sociologische, economische en juridische inzichten.
  • Doordat het openbaar bestuur zeer complex en gefragmenteerd is, is er behoefte aan een kennisintegrerende bestuurkunde.
Wat is staatsrecht, en waarom is er staatsrecht?

Wat is staatsrecht, en waarom is er staatsrecht?

Wat is staatsrecht?

  • Het staatsrecht betreft de regelgeving omtrent de staat als organisatorisch verband. Het heeft betrekking op de organen van de staat, op de instelling ervan, hun bevoegdheden, hun verhouding tot elkaar en die tot de burgers.
  • Vragen die centraal staan zijn de volgende: wat is een staat eigenlijk? Hoe is de Nederlandse staat ingericht en hoe worden de basale rechten van burgers beschermd? Waar halen overheidsinstanties het recht of de bevoegdheid vandaan om beslissingen te nemen waar wij als burgers aan gebonden zijn? En binnen welke grenzen moeten ze daarbij blijven?

Waarom is staatsrecht relevant?

  • We krijgen allemaal te maken met de beslissingen van de overheid en het is dan ook voor iedereen relevant te zien waar de grenzen van deze beslissingen liggen en hoe deze overheidsbeslissingen kunnen worden beinvloed.
  • Voor juristen of criminologen is het niet alleen relevant maar zelfs noodzakelijk om iets te weten over de (beperkte) bevoegdheden van de overheid. Bij overheidsoptreden zullen de jurist en criminoloog zich namelijk altijd af moeten vragen of de staat wel bevoegd is te handelen en at de juridische grenzen zijn van getroffen maatregelen.

Verder lezen

 

Bestuursrecht: de belangrijkste vragen en antwoorden

Bestuursrecht: de belangrijkste vragen en antwoorden

Wat regelt het bestuursrecht?

  • Het bestuursrecht behandelt wetten, regels normen en instrumenten van de overheid op verschillende beleidsterreinen. Dit geheel brengt rechten en plichten met zich mee voor burgers, private organisaties en overheid, dit heeft invloed op hun dagelijkse activiteiten. Het bevat zowel algemene regelgeving (de Awb), bijzondere regelgeving (bijvoorbeeld de Woningwet) als Europees recht.
  • De deelterreinen kunnen inhoudelijk sterk verschillen, maar op juridisch vlak hebben zij tenminste één kenmerk gemeen: het betreft altijd eenzijdige rechtshandelingen van de overheid, gericht op een rechtsgevolg voor de (aspirant-)burger die niet het recht heeft hiermee in te stemmen of dit af te wijzen.
  • Het bestuursrecht heeft 3 functies:
    • instrumentele functie: het bestuursrecht wordt gebruikt als middel om beleidsvoornemens uit te voeren.
    • waarborgfunctie: het bestuursrecht wordt gebruikt als middel om de rechten van de burger tegenover het bestuur veilig te stellen.
    • normerende functie: het bestuursrecht normeert het bestuursoptreden.
  • Een ander belangrijk onderscheid is die naar de zogenoemde bronnen van bestuursrecht. De belangrijkste ‘makers’, ‘vormers’, ‘scheppers’ van het bestuursrecht zijn:
    • wet- en regelgeving: de nationale formele en materiële wetgevers (respectievelijk regering & Staten Generaal en provincies & gemeenten), de ‘Europese’ wetgever: Europees Parlement, de Europese Commissie en de Ministerraden van de Europese Unie (veel wetgevende taken worden nog steeds gezamenlijk gevoerd door deze instituties)
    • jurisprudentie: dat wil zeggen de rechterlijke uitspraken, van zowel nationale bestuursrechters als rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).
    • annotatie: in juridische tijdschriften wordt recente jurisprudentie besproken door wetenschappers en praktijkjuristen. Zij brengen deze in verband met wetgeving en wetenschappelijke literatuur.
    • literatuur: bestuursrecht is een relatief jong rechtsgebied dat meer dan andere rechtsgebieden beïnvloed wordt door de in wetenschappelijke literatuur geconstateerde verbanden en ontwikkelingen.

 

Beslissing of besluit?

  • Een beslissing is een mondeling of schriftelijk openbaar gemaakte uitkomst van afwegingen door een bestuursorgaan.
  • Deze definitie staat niet uitdrukkelijk in de Awb, maar wordt als werkwoord gebruikt, waardoor de betekenis binnen de tekst is af te leiden. Zo wordt duidelijk dat met beslissing vaak de voorbereidende fase van een besluit wordt bedoeld (zie bijvoorbeeld art. 6:3 Awb). Mondelinge beslissingen vallen onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden binnen het bestuursrecht: zo mag een inspectieambtenaar onmiddellijk een eind maken aan gevaarlijke situaties, zonder dat eerst op schrift hoeven te stellen.
  • De vraag of een beslissing als een ‘besluit’ kan worden aangemerkt is van groot belang voor de toepassing van de Awb. De regels, normen en mogelijkheden tot rechtsbescherming van de Awb gelden namelijk in beginsel alleen voor besluiten. Besluiten hebben een publiekrechtelijk karakter: het zijn eenzijdige rechtshandelingen, dat wil zeggen: het bestuur staat iets toe of legt iets op aan de burger, wilsovereenstemming is niet nodig.
  • Definitie: onder een besluit wordt volgens art 1:3 lid 1 Awb verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan “inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling”. Vereisten zijn dus:
  1. schriftelijk: de beslissing moet wel schriftelijk zijn, anders kan zij niet aangemerkt worden als een besluit. Sinds kort wordt met ‘schriftelijk’ ook elektronisch vastgelegde beslissingen bedoeld.

  2. Afkomstig van bestuursorgaan;

  3. rechtshandeling: dat wil zeggen een handeling met beoogd rechtsgevolg. rechtshandelingen met onbedoeld rechtsgevolg (onrechtmatige daad) en feitelijke handelingen vallen hier in beginsel niet onder.

  4. Bevoegdheid van het orgaan volgt rechtstreeks uit een exclusief bestuursrechtelijk wettelijk voorschrift dan wel uit een beleidsregel van het orgaan of de publieke taak van het orgaan.

  • Gelijkstelling: zowel wetgever als rechter stellen sommige bestuurs-beslissingen gelijk met een besluit “het om strategische redenen als besluit behandelen, “strategisch besluitbegrip”), hoewel ze dat technisch gesproken niet zijn.

Wat zijn de formele normen voor een besluit?

  • Het besluitvormingsproces kent vijf standaard stappen. Deze stappen zijn onderhevig aan algemene regels die het nemen van besluiten door bestuurorganen inkaderen.
  • De vijf standaard stappen betreffen:
    • De voorbereiding van een besluit;
    • De besluitvorming;
    • De motivering van het besluit;
    • De materiële besluitvorming;
    • De kennisgeving van het besluit en de motivering.

Wat zijn de materiële normen voor besluitvorming?

  • Bij een belangenafweging wordt van het bestuursorgaan verwacht dat in soortgelijke gevallen een soortgelijk besluit wordt genomen. Het bestuursorgaan is gebonden aan verschillende normen, zoals het gelijkheidsbeginsel, het verbod van détournement de pouvoir en het specialiteitsbeginsel.

Hoe worden klachten door bestuur en ombudsman behandeld?

  • Klacht: “een ieder heeft het recht om over de wijze waarop een bestuursorgaan zich in een bepaalde gelegenheid jegens hem of een ander heeft gedragen, een klacht in te dienen bij dat bestuursorgaan”(art. 9:1 Awb).
  • Naast dit “interne klachtrecht” is ook extern klachtrecht mogelijk. Dit gebeurt bij een onafhankelijke instantie, de bekendste hiervan is de Nationale Ombudsman. Om daar echter een klacht in te dienen, moet eerst de interne klachtprocedure zijn doorlopen.
  • Het klachtrecht is een lichte vorm van rechtsbescherming. Het is geen échte vorm van rechtsbescherming, omdat het orgaan dat over de klacht buigt geen juridisch bindende beslissing kan nemen. Een klacht – overigens een begrip dat niet wordt gedefinieerd – betreft veelal de in de ogen van de burger onbehoorlijke behandeling door het bestuursorgaan of een vertegenwoordiger (ambtenaar) van dat orgaan (zie art. 9:2 Awb) op procedureel gebied. Het betreft niet zozeer de mogelijke onrechtmatigheid van een besluit zelf.

De bezwaarprocedure en administratief beroep

De bezwaarprocedure heeft meerdere functies:
  • zeeffunctie”: hij voorkomt dat zaken onnodig bij de rechter terecht komen;
  • rechtsbeschermingsfunctie” als zelfstandige, eenvoudige en goedkope mogelijkheid tot rechtsbescherming. Hierbij vindt een volle toetsing plaats: de besluitvorming kan worden overgedaan met inachtneming van de omstandigheden zoals die zijn op het moment van de beslissing op bezwaar (ex nunc);
  • verlenging van de bestuurlijke besluitvorming”: door deze verlenging wordt de rechtspositie van de burger tegenover het bestuur gewaarborgd;
  • dossierfunctie”: alle relevante stukken voor besluitvorming door de eventueel er later alsnog bijgehaalde administratieve rechter worden in de bezwaarfase verzameld;
  • signaleringsfunctie”: door deze procedure komen de gebreken in de bestuurlijke organisatie aan het licht, zodat ze gecorrigeerd kunnen worden.
Hoofdregel: bezwaar is altijd mogelijk. Op dit beginsel zijn echter uitzonderingen (7:1.1 Awb). Bezwaar is niet mogelijk als:
  • het in een ander (bijvoorbeeld toezicht-)kader al een keer is heroverwogen;
  • de burger bij de voorbereiding ervan al een inspraakmogelijkheid gehad heeft in het kader van een uniforme openbare voorbereidingsprocedure;
  • het bezwaar te trage besluitvorming betreft: dit zou een extra vertraging op gaan leveren! In zo’n geval is de bestuurlijke dwangsomregeling passender;
  • rechtstreeks beroep op de administratieve rechter door een bijzondere wet mogelijk is gemaakt.

Wat is de procedure bij een beroepschrift?

  • Een beroep beingt bij de indiening: het beroep bij de rechter begint met de indiening van een beroepschrift (elektronisch of op papier) bij de griffie (het secretariaat) van het bevoegde gerecht. Deze instantie controleert onder meer de tijdigheid van het beroep en beoordeelt op hoofdlijnen de ontvankelijkheid van het beroep en de bevoegdheid van de betreffende rechter. Problemen met betrekking tot bevoegdheid worden vaak opgelost door de stukken door te zenden naar de bevoegde instantie (doorzendplicht) of door toepassing van de vereenvoudigde behandeling (zie verderop).
  • De indieningstermijn van zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit (artt. 6:5, 6:8, 6:9 Awb), wordt zeker in de beroepsfase zéér strikt door de rechter toegepast. Er zijn zaken bekend waarbij de rechter niet een beroepschrift in behandeling heeft genomen omdat deze slechts één minuut te laat per hand, post of elektronisch verkeer (e-mail, fax) is ontvangen. In hoger beroep heeft de ABRvS deze op het eerste gezicht hardvochtige en onredelijke beslissingen van de bestuursrechter bevestigd. De reden daarachter lijkt te zijn dat als men zich flexibel opstelt en procedurele uitzonderingen toelaat, op een gegeven moment het hek van de dam raakt omdat andere appellanten dezelfde uitzonderingen gaan opeisen

Wat voor nadeelcompensatie kan er zijn bij een rechtmatige overheidsdaad?

  • Door handelingen van een bestuursorgaan kan er voor een individuele burger aanzienlijke schade ontstaan, ook al zijn de handelingen van het bestuur noodzakelijk met het oog op het algemeen belang. Er kunnen nu eenmaal zwaarwegende algemene belangen zijn die niet kunnen wijken voor een relatief ondergeschikt belang van een individuele burger.
  • In een dergelijk geval kan er dan wel voor het bestuursorgaan een plicht ontstaan tot vergoeding van de schade die bij de individuele burger is ontstaan (nadeelcompensatie), ook al heeft het bestuursorgaan rechtmatig gehandeld. Bij nadeelcompensatie kan er dus voor door een burger aanspraak worden gemaakt op vergoeding van schade die door een bestuursorgaan is veroorzaakt.
  • Tegenwoordig wordt nadeelcompensatie gezien als een volwaardige vorm van schadevergoeding, waarbij alle schade wordt vergoed waarop men recht heeft. Ook bij nadeelcompensatie hoeft niet alle geleden schade voor vergoeding in aanmerking te komen. Het nadeelcompensatiebesluit is een besluit dat een bestuursorgaan kan nemen op grondslag van de bevoegdheid om nadeelcompensatie toe te kennen. Het nadeelcompensatiebesluit wordt ook wel aangeduid als (buitenwettelijk) zuiver schadebesluit of zelfstandig schadebesluit. Een onzuiver schadebesluit wordt in de literatuur ook wel aangeduid als onzelfstandig schadebesluit.

Wanneer is er recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige overheidsdaad?

  • Op grond van art. 6:162 BW kan een ieder aansprakelijk gehouden worden voor schade die toerekenbaar is veroorzaakt. Deze hoofdregel geldt in beginsel ook voor bestuursorganen. De schade die wordt veroorzaakt door een toerekenbare onrechtmatige overheidsdaad, moet worden vergoed door de overheid.
  • Er zijn zeven eisen waaraan steeds moet zijn voldaan alvorens een vordering tegen de overheid kan slagen:
1. Onrechtmatigheid;
2. Toerekenbaarheid;
3. Relativiteit;
4. Causaliteit;
5. Schade;
6. Eigen schuld en de schadebeperkingsplicht, en
7. Verjaring.
  • Wanneer aan alle zeven eisen voldaan is, kan de gedupeerde komen tot een vordering van schadevergoeding

Welke bestraffende bestuurlijke sancties zijn er?

  • Als bestraffende bestuurlijke sancties zijn daar herstelsancties en bestraffende sancties. Herstelsancties zien er op om een overtreding terug te draaien en weer tot een legale situatie te komen. Een bestraffende sanctie ziet daar helemaal niet op, maar ziet er op om de overtreder te bestraffen en leed toe te brengen.
  • Onderliggende doelen zoals vergelding en preventie kunnen ook meetellen bij de bestraffende sanctie. De bekendste en meest belangrijke bestraffende sanctie is de bestuurlijke boete. Andere bestraffende sancties kunnen zijn het intrekken van een begunstigende beschikking, de intrekking van een financiële uitkering, ambtenarentucht en het openbaar maken van de handelingen van de overtreder. Dit zijn alleen bestraffende sancties als het doel is om leed toe te brengen aan de overtreder of dit uit de wet blijkt.
  • De regelingen voor de bestraffende sancties staan in afdeling 5.4 Awb waarvan het grootste deel in het beginsel voor bestuurlijke boetes geldt en niet voor andere sancties. Ook de algemene normen uit hoofdstuk 3 en titel 4.1. Awb zijn op bestraffende sancties van toepassing. De regelingen bieden vooral garanties en waarborgen over hoe met bestuurlijke boetes moet worden omgegaan en welke eisen er worden gesteld.
  • Bij het opleggen van bestuurlijke boetes gelden de volgende eisen voor bewijs:
    • De bewijslast van de overtreding rust op een bestuursorgaan.
    • Het bestuursorgaan dient het dragend bewijs van een overtreding bij de voltooiing van de bestuurlijke besluitvorming te leveren.
    • In geval van twijfel dient aan de betrokkene het voordeel van de twijfel te worden gegund. Deze eisen zijn strenger dan de eisen die aan het bewijs worden gesteld bij andere (niet bestraffende) besluiten van bestuursorganen.

Welke rechter is bevoegd?

  • In het eerste lid van art. 112 Gw is bepaald dat de taak van berechting van geschillen opgedragen is aan de rechterlijke macht. Maar op grond van het tweede lid kunnen in sommige gevallen ook andere gerechten, die niet tot de rechterlijke macht behoren, dit doen. Geschillen die niet uit een burgerlijke rechtsbetrekking zijn ontstaan, kunnen namelijk ook worden voorgelegd aan gerechten die niet tot de rechterlijke macht behoren. De rechterlijke macht is dus niet (altijd) de enige instantie die bevoegd is.
  • Op grond van art. 8:1 Awb worden bestuursrechtelijke geschillen in beginsel in eerste instantie door de rechtbank berecht. Op deze hoofdregel zijn wel uitzonderingen te maken. Op grond van art. 8:6 Awb kan er geen beroep worden ingesteld bij de rechtbank tegen een besluit waartegen beroep bij een andere administratieve rechter kan worden ingesteld. Deze kan tot de rechterlijke macht behoren, maar dit is geen vereiste; aldus blijkt uit de omschrijving van de administratieve rechter in art. 1:4 Awb. De rechterlijke macht kan optreden als administratieve rechter, omdat zij kan oordelen over bestuursrechtelijke geschillen: voor zover zij dat type geschillen berecht, is zij ook een administratieve rechter.
  • Doordat er talrijke instanties zijn die bevoegd zijn tot het berechten van bestuursrechtelijke geschillen, is er sprake van verschillende door de wetgever in het leven geroepen systemen van bestuursrechtspraak. Een systeem kan bestaan uit één of meerdere instanties. Ook kan er binnen een systeem zowel sprake zijn van concentratie (er is maar één gerecht waartoe je je kunt wenden) als spreiding (meerdere mogelijkheden).
  • Er spelen drie vragen een rol:
    • Welke van de verschillende systemen van bestuursrechtspraak is bevoegd om het beroep tegen een besluit te beoordelen? Deze vraag ziet op de algemene bevoegdheid van de bestuursrechter.
    • Welk gerecht (in een systeem dat dus meerdere instanties kent) dient te worden benaderd? Dit gaat over de absolute bevoegdheid van de bestuursrechter.
    • Bij welk gerecht in Nederland moet beroep worden ingesteld als er sprake is van spreiding? Deze vraag gaat over de relatieve bevoegdheid van de bestuursrechter.

Privaatrecht of Publiekrecht?

  • Tot het Windmill-arrest (1990) werd de tweewegenleer gehuldigd: de overheid was min of meer vrij om te kiezen of ze de privaat- of publiekrechtelijke weg wilde bewandelen om iets te bereiken. Nadelen voor de met de overheid contracterende burger was de ongelijkwaardige onderhandelingspositie, nadeel voor de andere burgers was het ondergraven van publiekrechtelijke waarborgen rond bijvoorbeeld inspraak en rechtsbescherming. In het Windmill-arrest werd deze leer bijgesteld: de Staat had – als eigenaar - lozingen van afvalstoffen in de Nieuwe Waterweg tegen een vergoeding toegestaan. Toen de Staat deze vergoeding omhoog wilde brengen, protesteerde haar wederpartij. Mocht de Staat contracteren over de Waterweg, en mocht de Staat deze tegenprestatie vragen? HR: in dit geval mocht het niet, want “gekozen dient te worden voor de publiekrechtelijke weg wanneer het gebruik van de privaatrechtelijke bevoegdheden de publiekrechtelijke regeling op onaanvaardbare wijze doorkruist.”
  • Maar wanneer kan het nog privaatrechtelijk, wanneer niet meer: wanneer is de doorkruising van een publiekrechtelijke regeling nou echt “onaanvaardbaar”?
  • Hiervoor zijn drie relevante criteria:
  1. inhoud en strekking publiekrechtelijke regeling;

  2. wijze waarop, mate waarin die regeling de belangen van burgers beschermt;

  3. kan de overheid via publiekrechtelijke weg min of meer hetzelfde bereiken?

  • Een half jaar na Windmill werd een tweede arrest (Kunst- en antiekstudio Lelystad (1991)) gewezen waardoor er een vierde criterium, bij het Windmill-rijtje kwam:
  1. de maatschappelijke gevolgen van de uitspraak die de doorkruising afkeurt.

Wat is het verband tussen Nederlands, Europees en Internationaal recht?

  • Vooral mensenrechtenverdragen en EU-recht beïnvloeden de Nederlandse bestuursrechtelijke wetgeving.
  • Europese wetgeving beïnvloedt op afstand de nationale bronnen van bestuursrecht, die van Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie. In Nederland moet de wetgever steeds vaker Europese regels overnemen en verwerken in nationale wetten, of deze mogen niet in strijd zijn met de eersten. In Nederland moet de nationale rechter, en dus ook de bestuursrechter, nationale wetgeving toetsen aan Europese wetgeving (maar niet aan de eigen Grondwet).
  • De beïnvloeding gaat ook de andere kant op: het Nederlandse rechtsstelsel maakt deel uit van de communautaire rechtsorde van de Europese Unie, en Europese wetgevers en rechters bestuderen, beoordelen en oordelen over onze wetgeving en jurisprudentie, wat weer hun wetgeving en jurisprudentie mede vorm geeft. Niettemin heeft het Europees recht een sterkere invloed heeft op de ontwikkeling van ons bestuursrecht dan andersom. Dit ‘eenrichtingsverkeer’ is ook nodig omdat het de bedoeling is dat regels van het EU-recht zoveel mogelijk gelijk worden toegepast in alle lidstaten, alleen al om de rechtsgelijkheid van de EU-inwoners te waarborgen.
  • Vaak moet Nederland zelfs Europese regels gewoon uitvoeren. Op vele beleidsterreinen, zoals marktwerking, mededinging, milieu en natuur, heeft de Nederlandse wetgever nauwelijks of geen bevoegdheid meer tot het zelfstandig maken van regels: die worden tegenwoordig allemaal in ‘Brussel’ gemaakt.
Hoe zit het staatsrecht en bestuursrecht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?

Hoe zit het staatsrecht en bestuursrecht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?


Wat is een staat?

  • De staat is een organisatie die met voorrang boven andere organisaties effectief gezag uitoefent over een gemeenschap van mensen op een bepaald grondgebied. De gemeenschap heeft een gemeenschappelijke cultuur en is een rechtsgemeenschap. Haar grondwaarden zijn neergelegd in door dwang te handhaven leefregels.
  • Het kunnen toepassen van dwang is kenmerkend voor een staat. Zonder dwanghandhaving van zijn rechtsorde kan een staat niet bestaan. Geweld door particulieren zal de staat slechts bij hoge uitzondering toestaan. Noodweer is zo een uitzondering. Er zijn echter ook regels die niet door dwang gehandhaafd kunnen worden, met name staatsrechtelijke regels voor de allerhoogste staatsorganen.
  • Binnen een staat zijn een of meer organen bevoegd tot het uitoefenen van dwang, die organen zijn met gezag bekleed. Het hangt af van de wijze waarop de staatsgemeenschap is georganiseerd of dit gezag berust bij één persoon of bij bepaalde groepen. De regels die betrekking hebben op de organisatie van deze gezagsorganen en de grenzen van hun gezag vormen het staatsrecht. Het staatsrecht is van staat tot staat verschillend en is een product van een historisch proces en dus van de ontwikkeling van een bepaalde cultuur.

Wat zijn de bronnen van het staatsrecht?

  • Staatsrecht vindt op verschillende plekken haar bron
  1. De Grondwet
  2. Gewoonterechtelijke regels
  3. Geschreven regelingen in de vorm van wetten of algemeen maatregelen van bestuur
  4. Internationaal recht
  • Deze bronnen moeten ieder afzonderlijk worden beschouwd. De interpretatie vindt niet plaats door een onafhankelijke rechter, maar door de betrokken instellingen zelf.

Wat is het onderscheid tussen staats- en bestuursrecht?

  • Er is geen scherp onderscheid tussen het staats- en bestuursrecht. Het verschil tussen het staatsrecht en het bestuursrecht is niet van groot belang. Slechts op grond van historie en gewoonte worden sommige terreinen tot het staatsrecht gerekend en andere tot het bestuursrecht.
  • Het staats- en bestuursrecht is onderdeel van het publiekrecht (dus de relatie tussen de burger en de overheid).
  • Staatsrecht en bestuursrecht zijn niet hetzelfde, het staatsrecht houdt zich vooral bezig met het Statuut van het Koninkrijk, de Grondwet en organieke wetten (wetten die betrekking hebben op de organen en de organisatie van de Staat en zijn onderdelen), decentralisatie, grondrechten, politieke rechten (dus regering-ambten-ministers etc.).
  • Het bestuursrecht daarentegen betreft de rechtsbescherming van de burger indien deze een procedure begint tegen de overheid, de normen voor bestuur en technische wetgeving en uitvoering.

Wat is de territoriale en personele werking van het staatsrecht

  • De staat wordt territoriaal bepaald door zijn grenzen waarbinnen het gezag uitoefent, ten opzichte van alle menselijk handelen dat aan dat gezag onderhevig is. Wat buiten het gebied van de staat gebeurt valt niet onder de werking van het nationale recht maar wanneer inwoners buiten het grondgebied verblijven blijft er wel een band bestaan tussen de staat en die inwoners. De staat is vrij om op zijn grondgebied te bepalen welke organen bevoegdheden hebben en hoever die strekken: de staat heeft: ‘Kompetenz-Kompetenz’.
  • Deze vrijheid wordt erkend door andere staten. Volkenrechtelijk gezien betekent deze vrijheid soevereiniteit.
  • Daarnaast is er vaak een psychologische band tussen de staat en de bewoners van dat grondgebied. Het gaat hierbij om de volksgemeenschap die meestal is ontstaan door een gemeenschappelijk verleden. De staat is dan ook de juridische uitdrukkingsvorm van een gegroeide gemeenschap.

Was is het legaliteitsbeginsel

  • Het legaliteitsbeginsel behelst de vraag welke instantie een bepaalde bevoegdheid heeft of kan hebben, wat die bevoegdheid inhoudt en hoe die bevoegdheid verkregen is of kan worden. Naast dit positieve aspect heeft het legaliteitsbeginsel ook een negatief aspect. Dit negatieve aspect houdt in dat overheidsbevoegdheden binnen de grenzen van het (hoger) recht uitgeoefend moeten worden.
  • Er moeten dus vier vragen worden onderscheiden:
  1. Welke overheidsinstanties zijn bevoegd (wie?)
  2. Welke bevoegdheden hebben ze (wat?)
  3. Op welke wijze hebben ze hun bevoegdheden verkregen (hoe?)
  4. Binnen welke grenzen dienen deze bevoegdheden gehanteerd te worden (tot hoever?)

Hoe zijn de machten verdeeld?

  • Het invoeren van het legaliteitsbeginsel betekent:
  1. De macht van de Koning om algemene maatregelen van bestuur vast te stellen wordt teruggedrongen.
  2. De wetgevende macht behelst het maken van wetten en regelgeving waar de burgers aan gebonden zijn.
  3. De uitvoerende macht / het bestuur is belast met de toepassing van deze regelgeving.
  4. De rechterlijke macht is belast met conflictbeslechting en strafoplegging.
  • Montesquieu’s model van machtenscheiding is in Nederland niet helemaal doorgevoerd. De wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende taak zijn namelijk niet strikt gescheiden. De wetgevende taak wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door de regering én door de regering en Staten-Generaal tezamen. De regering heeft naast een wetgevende taak ook een uitvoerende taak.
  • De hedendaagse betekenis van machtsverdeling is dan ook een andere dan die Montesquieu in gedachte had. Machtsverdeling houdt in dat de verschillende organen onderling samenwerken, maar ook deels zelfstandig taken uitvoeren. Ze controleren elkaar en zijn afhankelijk van elkaar. Dit systeem heet ‘het systeem van checks and balances’.

Wat zijn grondrechten

  • Grondrechten behoren typisch bij een rechtsstaat. Reeds vanaf de middeleeuwen treffen we documenten aan waarin waarborgen zijn vastgelegd tegen willekeurig overheidsoptreden, zoals de Magna Carta uit 1215. De Magna Carta bood grondbezitters een waarborg tegen misbruik van het koninklijk gezag. Het ging hierbij echter om bescherming van privileges die dus niet algemeen geldend waren.
  • Grondrechten zijn historisch te verklaren als reactie op willekeurig of onderdrukkend overheidsoptreden. Grondrechten zijn te onderscheiden in klassieke en sociale grondrechten.
  • Overheidsoptreden dat ingrijpt in het leven of eigendom van burgers dient specifiek en gemotiveerd te zijn en tot formele wetgeving herleidbaar te zijn. De machtiging tot zodanig overheidsoptreden dient specifiek te zijn: een bepááld overheidsoptreden wordt toegestaan. De burger kan daarentegen ongemotiveerd op elke gewenste wijze gebruik maken van zijn vrijheid, voor zover niet de overheid bevoegd is op zijn vrijheid te beperken.
  • De machtsverdeling legt de grens tussen de overheidsbevoegdheden vast. De grondrechten leggen de grens tussen de overheid en de burger vast. Grondrechten zijn dus van betekenis voor de rechtsstaat in twee opzichten:
    • Grondrechten werpen een dam op tegen willekeurig en repressief overheidsoptreden; en
    • Grondrechten brengen door contrastwerking het beperkte karakter van overheidsbevoegdheden in beeld.
  • Grondrechten worden gezien als een beveiliging tegen ontsporingen, zij geven de grenzen aan. Grondrechten staan in de Grondwet, zijn positief recht en kunnen dus gewijzigd worden (er is geen juridisch sluitende beveiliging). Toch hoeven we niet bang te zijn dat de Grondrechten geschrapt zullen worden. Dit zou indruisen tegen onze rechtsovertuiging en de rechtsstaat aantasten. Tevens zijn de grondrechten in mensenrechtenverdragen vastgelegd. Dit geeft ze een extra waarborg om te blijven bestaan, want opzeggen van verdragen is meestal niet mogelijk.

Wat is de regering?

  • Volgens art. 42 van de Grondwet wordt de regering gevormd door de Koning en de ministers en is dit dus een samengesteld orgaan, waarin Koning en ministers samenwerken en gezamenlijk optreden. Overigens hoeven niet bij ieder optreden van de regering alle ministers mee te werken.

Wat is de staten-generaal?

  • Het Nederlandse parlement bestaat uit twee kamers die samen de Staten-Generaal vormen.
  • De Tweede Kamer wordt rechtstreeks gekozen, de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de provinciale staten.
  • De Eerste Kamer heeft niet het karakter van een vertegenwoordiging van de provinciale opvattingen, omdat de zetelverdeling in deze kamer geheel plaats vindt volgens een stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging. Hier zijn dus de landelijke politieke verhoudingen en niet de provinciale verhoudingen bepalend voor de samenstelling ervan.
  • Beide kamers zijn in zekere zin gelijkwaardig omdat de toestemming van beide nodig is voor de aanvaarding van een wetsvoorstel. Ze zijn echter niet volledig gelijkwaardig omdat de Tweede Kamer het recht van initiatief en amendement heeft en de Eerste Kamer niet.

Wat is de Raad van State?

  • De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering en daarnaast ook rechterlijk college in geschillen van bestuur. Zijn positie is in de Grondwet verankerd.
  • Art. 74 van de Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de raad en dat de vermoedelijke opvolger van de Koning, na het bereiken van de achttienjarige leeftijd, van rechtswege zitting heeft. Overige meerderjarige leden van het koninklijk huis kan bij of krachtens de wet zitting in de Raad worden verleend. Overigens is het voorzitterschap van de Koning formeel en verschijnt hij alleen bij plechtige gelegenheden in de vergadering van de raad.
  • De werkelijke leiding van de Raad van State berust bij de vicepresident. De leden van de raad, maximaal 10 leden, worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. De rechtspositie van de leden van de raad wordt bij wet geregeld. De Raad van State kent twee afdelingen: Afdeling advisering en Afdeling bestuursrechtspraak. De leden kunnen in beide zitting hebben. Het voorzitterschap van de Koning is formeel: de werkelijke leiding van het omvangrijke werk van de Raad van State berust bij de vicepresident.

Wat is de Algemene Rekenkamer ?

  • De Algemene Rekenkamer (art 76 Gw) behoort samen met de Raad van State tot de Hoge Colleges van Staat. Terwijl de Raad van State een college is dat de regering adviseert en rechtspreekt, is de Algemene Rekenkamer een orgaan dat financiële controle uitoefent, meer ten dienste van het parlement dan van de regering.
  • In art. 77 van de grondwet is vastgelegd dat de leden bij koninklijk besluit worden benoemd uit een voordracht van drie personen die door de Tweede Kamer wordt opgemaakt. De leden worden voor het leven benoemd en hun rechtspositie wordt bij wet geregeld. Het aantal leden in gewone dienst is drie waarnaast nog maximaal drie leden in buitengewone dienst benoemd kunnen worden. Dit zijn een paar van de waarborgen voor de onafhankelijkheid van de leden.

Wat is de Nationale Ombudsman?

  • De Wet Nationale ombudsman van 4 februari 1981 biedt bescherming tegen onbehoorlijk optreden van bestuursorganen, waarbij geen schending van geschreven of ongeschreven rechtsregels in het geding is. In het verlengde van deze wet is door de Tweede Kamer een Nationale ombudsman benoemd. De Nationale Ombudsman onderzoekt klachten over de wijze waarop een bestuursorgaan zich tegenover een natuurlijk- of rechtspersoon heeft gedragen.

Wat zijn de Colleges van Advies?

  • De Raad van State is niet de enige adviseur van de regering. Adviescolleges worden ingesteld wanneer de regering advies wil over deelonderwerpen van het regeringsbeleid waaromtrent deze colleges bijzonder deskundig zijn of waarvan zij de maatschappelijke betekenis door hun ervaring goed kunnen overzien.

Wat is het parlement, en wat is de rol van de ministers en de Koning?

  • Uit art. 42 van de Grondwet blijkt dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. Hoewel Koning en ministers goed moeten samenwerken is er geen verantwoordingsplicht van de ministers aan de Koning. Wel is in de Grondwet opgenomen dat bepaalde staatsrechtelijke rechtshandelingen alleen kunnen worden uitgevoerd door de Koning en één of meer ministers en/of staatssecretarissen.
  • Wat betreft koninklijke besluiten moet de Koning zijn handtekening plaatsen onder het door de minister geformuleerde voorstel waarna de minister zijn handtekening zet. Wanneer de Koning dit zou weigeren komt er geen besluit tot stand. Over de manier waarop in dat geval het conflict uit de wereld geholpen worden, is weinig bekend, hierover komt niets naar buiten.
  • De Koning heeft volgens Bagehots ‘the right to be consulted, the right to encourage, the right to warn’. Dit kan inhouden dat hij op de ministers een grote invloed uitoefent. In welke mate dit zal gebeuren hangt af van de persoon van de Koning maar niet van het ambt.
  • Wanneer de ministers het over een belangrijk onderwerp niet met de Koning eens zijn en aan hun standpunt blijven vasthouden en zich daarbij gesteund weten door een Kamermeerderheid, zal de Koning uiteindelijk moeten toegeven.

Wat is de provincie, de gemeente en het waterschap?

  • Provincies zijn regionale rechtsgemeenschappen die slechts bevoegdheden hebben voor zover de centrale overheid die niet aan zich heeft getrokken. Onze Grondwet gaat ervan uit dat de provincies bestaan. Art. 123 zegt dat provincies en gemeenten bij de wet kunnen worden opgeheven dat op dezelfde manier nieuwe provincies en gemeenten kunnen worden ingesteld. Het tweede lid maakt grenswijzigingen van provincies en gemeenten bij of krachtens de wet in principe mogelijk.
  • De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders én de burgemeester maken deel uit van het bestuur van de gemeente. De gemeenteraad wordt rechtstreeks door de inwoners gekozen en telt, naar gelang het aantal inwoners van de gemeente, negen tot vijfenveertig leden. De raad vergadert onder voorzitterschap van de burgemeester die aan de beraadslagingen deel kan nemen maar geen stemrecht heeft. De bevoegdheden van de raad en overige organen zijn op dezelfde wijze geregeld als die van het provinciale bestel.
  • Daarnaast kunnen de raad, het college van B&W en de burgemeester gezamenlijk één of meer deelgemeenten (bestaande uit een deelraad en een dagelijks bestuur) instellen die een aantal belangen van deze deelgemeente gaan behartigen.
  • Verder worden aan de deelraden de bevoegdheid tot het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften t.a.v. de deelgemeenten geheel of gedeeltelijk gedelegeerd. Evenals dat bij de provincie het geval is gaat de dualisering van bevoegdheden ook bij de gemeente gepaard met een uitbreiding van de controlerende en financiële bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • Waterschappen hebben publiekrechtelijke bevoegdheden van bestuur en wetgeving. Er is dus decentralisatie, maar naar twee criteria: naar het territoir enerzijds, naar een beperkte functie op dit terrein anderzijds. In 1992 is de Waterschapswet in werking getreden en in art. 1 van deze wet worden de waterschappen omschreven als openbare lichamen welke de waterstaatkundige verzorging van een bepaald gebied ten doel hebben.
  • De waterschappen hebben de volgende taken:
    • de zorg voor hetzij de waterkering hetzij de waterhuishouding hetzij beide,
    • de zorg voor een of meer andere waterstaatsaangelegenheden.

Wat is de structuur van het Koninkrijk der Nederlanden?

  • Het Koninkrijk der Nederlanden omvat sinds 10 oktober 2010 vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Tot Nederland behoren naast het gebied in Europa ook de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hiervoor kende Nederland ook koloniën. Indonesië is na de Tweede Wereld gescheiden met Nederland. De afwikkeling met Suriname en de Nederlandse Antillen is meer geleidelijk gegaan. In het laatste geval is het zelfs nog niet voltooid.

Wat is de invloed van de Europese Unie?

  • De integratie binnen de Raad van Europa en de Europese Unie zijn ook van groot belang voor ons land. Nationale wetgeving, bestuur en rechtspraak worden ingrijpend beïnvloed door het Europese recht. De Raad van Europa doet zijn invloed gelden op het terrein van de grondrechten, en de Europese Unie voornamelijk op een tal andere terreinen. De territoriale werking van de diverse verdragen, waarop de Europese Unie is gebaseerd, is beperkt tot Nederland.

Bronnen en verder lezen

Staatsrecht: uitgelichte boeksamenvattingen

Staatsrecht: uitgelichte boeksamenvattingen

Samenvatting van Beginselen van de democratische rechtsstaat van Burkens ea.

Samenvatting van Beginselen van de democratische rechtsstaat van Burkens ea.

Samenvattingen en studiehulp bij Beginselen van de democratische rechtsstaat van Burkens ea.

  • Boeksamenvatting bij Beginselen van de democratische rechtsstaat van Burkens ea. is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Waar gaat het staats- en bestuursrecht over? - Chapter 1
  • Hoe heeft het staats- en bestuursrecht zich ontwikkeld? - Chapter 2
  • Wat is de rechtsstaat? - Chapter 3
  • Wat houdt het legaliteitsbeginsel in? - Chapter 4
  • Hoe moet de macht verdeeld worden? - Chapter 5
  • Wat houden de grondrechten in? - Chapter 6
  • Welke rol vervult de rechter? - Chapter 7
  • Wat zijn de eisen van de democratie? - Chapter 8
  • Hoe wordt het centraal gezag ingericht? - Chapter 9
  • Hoe is het centraal gezag in Nederland ingericht? - Chapter 10
  • Hoe functioneert het Nederlands stelsel? - Chapter 11
  • Hoe kunnen burgers deelnemen aan de besluitvorming? - Chapter 12
  • Wat is de functie van decentrale overheden? - Chapter 13
  • Wat is er geregeld op internationaal niveau? - Chapter 14

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Beginselen van het Nederlandse staatsrecht van Belinfante ea.

Samenvatting van Beginselen van het Nederlandse staatsrecht van Belinfante ea.

Samenvattingen en studiehulp bij Beginselen van het Nederlandse staatsrecht van Belinfante ea.

  • Boeksamenvatting bij Beginselen van het Nederlandse staatsrecht van Belinfante ea. is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is staatsrecht? - Chapter 1
  • Wat zijn de bronnen van het staatsrecht? - Chapter 2
  • Hoe werkt het staatsrecht? - Chapter 3
  • Hoe functioneert de Europese Unie? - Chapter 4
  • Waaruit bestaat de regering? - Chapter 5
  • Wat houdt de Staten-Generaal in? - Chapter 6
  • Welke adviesorganen zijn er en welke functies hebben zij? - Chapter 7
  • Hoe is de verhouding tussen het parlement, de ministers en de Koning? - Chapter 8
  • Hoe komt wetgeving tot stand? - Chapter 9
  • Hoe verloopt herziening van de Grondwet? - Chapter 10
  • Hoe is de bestuurlijke macht geregeld in Nederland? - Chapter 11
  • Hoe zijn de financiën, het buitenlands beleid en defensie geregeld? - Chapter 12
  • Hoe is de rechtspraak georganiseerd? - Chapter 13
  • Wat zijn de grondrechten? - Chapter 14
  • Hoe is het beginsel van decentralisatie vormgegeven? - Chapter 15
  • Hoe zijn de provincies, gemeenten en waterschappen geregeld? - Chapter 16
  • Wat is de structuur van het Koninkrijk? - Chapter 17

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Comparative Law van Siems

Samenvatting van Comparative Law van Siems

Samenvattingen en studiehulp bij Comparative Law van Siems

  • Boeksamenvatting bij Comparative Law van Siems is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Why is there a need to compare laws? - Chapter 1
  • Which method should be used for comparing laws? - Chapter 2
  • How to classify all the legal systems in the world? - Chapter 3
  • How to map the legal systems of the world? - Chapter 4
  • What is postmodern comparative law? - Chapter 5
  • Which socio-legal approaches are there to compare laws? - Chapter 6
  • What is the numerical comparative law? - Chapter 7
  • What are legal transplants? - Chapter 8
  • What is the role of state borders in the comparative law? - Chapter 9
  • What role does comparative law play in development? - Chapter 10
  • How does 'implicity' deals with the comparison of laws? - Chapter 11
  • Which conclusions can be made about comparative law? - Chapter 12

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Constitutioneel Recht van Kortmann

Samenvatting van Constitutioneel Recht van Kortmann

Samenvattingen en studiehulp bij Constitutioneel Recht van Kortmann

  • Boeksamenvatting bij Constitutioneel Recht van Kortmann is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Keuzewijzer voor samenvattingen van Constitutioneel Recht - Kortmann - 7e herziene druk
  • Wat is het staatsrecht? - Chapter 1
  • Wat is de rol van de staat in het volkenrecht? - Chapter 2
  • Hoe is de geschiedenis tot aan het Koninkrijk verlopen? - Chapter 3
  • Welke functies vervult het staatsrecht? - Chapter 4
  • Wat betekent soevereiniteit voor een staat? - Chapter 5
  • Wat houdt decentralisatie in? - Chapter 6
  • Wat zijn de grenzen van het staatsrecht? - Chapter 7
  • Wat is het staatsrecht precies? Deel II - Chapter 1
  • Hoe worden ambten en bevoegdheden in het centrale overheidsverband ingevuld? Deel II - Chapter 2
  • Hoe wordt de regulerende functie van het staatsrecht ingevuld? Deel II - Chapter 3
  • Hoe verloopt decentralisatie? Deel II - Chapter 4

Naar de samenvatting

Meer lezen

Staatsrecht & Bestuurskunde als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als Beleidsmedewerker & Bestuurskundige

Samenvatting van De Strijd om de Democratie: Essays over Democratische Zelfverdediging van Ellian e.a.

Samenvatting van De Strijd om de Democratie: Essays over Democratische Zelfverdediging van Ellian e.a.

Samenvattingen en studiehulp bij De Strijd om de Democratie: Essays over Democratische Zelfverdediging van Ellian e.a.

  • Boeksamenvatting bij De Strijd om de Democratie: Essays over Democratische Zelfverdediging van Ellian e.a. is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is democratische zelfverdediging? - Chapter 0
  • Wat is de verhouding tussen weerbare democratie en 'democratie als zelfcorrectie'? (B. Rijpkema) - Chapter 1
  • Hoe kan het concept van de weerbare democratie theoretisch gerechtvaardigd worden? (G. Molier) - Chapter 2
  • Wat heeft Claude Lefort te zeggen over de kracht en de zwaktes van de democratie? (B. Verheijen) - Chapter 3
  • Hoe kan de democratie daadwerkelijk beschermd worden? (P. van Schie) - Chapter 4
  • Wat zijn de problemen met de militante democratie? (J.Doomen) - Chapter 5
  • Wat vormt de daadwerkelijke basis van een weerbare democratie? (A. Ellian) - Chapter 6
  • Waarom moet de EU maatregelen nemen om de democratie te beschermen? (L.F.M Besselink) - Chapter 7
  • Kan Europa gezien worden als de beschermer van de democratische rechtsstaat? (R. Lawson) - Chapter 8
  • Hoe verhouden totalitarisme, islamisme en het EVRM zich tot elkaar? (D. Suurland) - Chapter 9
  • Hoe verhouden salafisme en de democratie zich tot elkaar? (D. Verhofstadt) - Chapter 10
  • Wat is een weerbare en een meebuigende democratie? (P. Cliteur) - Chapter 11

Naar de samenvatting

Meer lezen

Staatsrecht & Bestuurskunde als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als Beleidsmedewerker & Bestuurskundige

Samenvatting van Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards

Samenvatting van Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards

Samenvattingen en studiehulp bij Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards

  • Boeksamenvatting bij Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Hoe waarborgen we dat iedereen gelijk wordt behandeld? - Chapter 1
  • Hoe waarborgen we het kies- en petitierecht op Europees niveau? – Chapter 2
  • Mag je alles geloven en dit vervolgens uitdragen? - Chapter 3
  • Mag je altijd je mening uiten? - Chapter 4
  • Mag iedereen zich verenigen en mag er betoogd worden? - Chapter 5
  • Heeft iedereen recht op een persoonlijke levenssfeer (privéleven) en hoe ziet deze eruit? - Chapter 6
  • Hoe moeten we omgaan met persoonsgegevens? - Chapter 7
  • Hoe waarborgen we het recht op familie- en gezinsleven en het recht om te huwen? - Chapter 8
  • Heeft iedereen altijd het recht op vrijheid? - Chapter 9
  • Hoe zorgen we voor toegang tot de rechter en een eerlijk proces? - Chapter 10
  • Heeft iedereen het recht om te leven en houdt dat een verbod op de doodstraf in? - Chapter 11
  • Hoe zorgen we dat de menselijke integriteit beschermd wordt? - Chapter 12
  • Op welke manier gaan we slavernij en dwangarbeid tegen? - Chapter 13
  • Is het recht op eigendom een grondrecht? - Chapter 14
  • Hoe zorgen we ervoor dat iedereen onderwijs kan volgen? - Chapter 15
  • Wat houdt het recht op bewegingsvrijheid in? - Chapter 16
  • Mag er altijd gestaakt worden? - Chapter 17
  • Op welke manier wordt het recht op bijstand en sociale zekerheid gewaarborgd? - Chapter 18
  • Hoe is het recht op gezondheid gewaarborgd? - Chapter 19
  • Hoe wordt het milieu beschermd? - Chapter 20
  • Welke rechten hebben kwetsbare personen en groepen? - Chapter 21

Naar de samenvatting

Samenvatting en studiehulp gebruiken: Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards

Meer lezen

Recht & Bestuur als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen de advocatuur of als jurist

Samenvatting van Handboek van het Nederlandse Staatsrecht van Van der Pot

Samenvatting van Handboek van het Nederlandse Staatsrecht van Van der Pot

Samenvattingen en studiehulp bij Handboek van het Nederlandse Staatsrecht van Van der Pot

  • Boeksamenvatting bij Handboek van het Nederlandse Staatsrecht van Van der Pot is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Waar vindt de staatsleer haar oorsprong? - Chapter 1
  • Wat is het verschil tussen een onafhankelijke en soevereine staat? - Chapter 2
  • Wat is het verband tussen soevereiniteit en vrijheid? - Chapter 3
  • Welke invloed hebben de samenleving en Staat op elkaar? - Chapter 4
  • Wat is er bijzonder aan de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland? - Chapter 5
  • Wat is er opvallend aan de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika? - Chapter 6
  • Hoe verliep de staatsrechtelijke geschiedenis van de Republiek Frankrijk? - Chapter 7
  • Wat valt er op aan de geschiedenis van Bondsrepubliek Duitsland? - Chapter 8
  • Hoe werd de Nederlandse staat gevormd? - Chapter 9
  • Hoe werd de eenheidsstaat gevestigd? - Chapter 10
  • Hoe is de parlementaire democratie ontstaan? - Chapter 11
  • Welke algemene staatsbegrippen zijn van belang? - Chapter 12
  • Wat is er belangrijk bij constitutie en grondrechten? - Chapter 13
  • Hoe zijn grondrechten opgebouwd? - Chapter 14
  • Welke algemene kennis over grondrechten is van belang? - Chapter 15
  • Wat is het verband tussen grondrechten en gelijkheid? - Chapter 16
  • Wat wordt verstaan onder vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering en betoging? - Chapter 17
  • Wat is vrijheid van belijdenis? - Chapter 18
  • Wat is het verband tussen grondrechten en persoonlijke vrijheden? - Chapter 19
  • Hoe worden vermogensrechten beschermt? - Chapter 20
  • Wat wordt verstaan onder sociale grondrechten? - Chapter 21
  • Wat is het verband tussen grondrechten en onderwijsvrijheid? - Chapter 22
  • Hoe interacteren regering en koning met elkaar? - Chapter 23
  • Hoe interacteren regering en ministers met elkaar? - Chapter 24
  • Welke rol neemt De Staten-Generaal in? - Chapter 25
  • Welke andere raden, kamers en colleges zijn belangrijk? - Chapter 26
  • Hoe is het recht georganiseerd? - Chapter 27
  • Welke brug is er tussen een staatsorgaan en het publiek? - Chapter 28
  • Wat is het verband tussen organen en functies? - Chapter 29
  • Hoe ziet een wetgevende functie er over het algemeen uit? - Chapter 30
  • Wat is er van belang bij buitenlandse betrekkingen? - Chapter 31
  • Wat is de plaats van Nederland in de EU? - Chapter 32
  • Wat is het belang van veiligheidsbestuur in de Grondwet? - Chapter 33
  • Hoe wordt het bestuur gecontroleerd? - Chapter 34
  • Hoe worden de financiën van de Staat geregeld? - Chapter 35
  • Wat wordt verstaan onder het begrip rechtspraak? - Chapter 36
  • Hoe verloopt de decentralisatie van wetgevende en uitvoerende macht? - Chapter 37
  • Wat is de rol van provincies? - Chapter 38
  • Wat is de rol van gemeenten? - Chapter 39
  • Wat is de rol van de waterschappen? - Chapter 40
  • Welke lichamen met verordende bevoegdheid zijn er? - Chapter 41
  • Hoe is Het Koninkrijk der Nederlanden opgebouwd? - Chapter 42
  • Hoe verloopt de samenwerking en het staatsrecht van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten? - Chapter 43

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Het verhaal van de grondwet: Zoeken naar wij van Voermans

Samenvatting van Het verhaal van de grondwet: Zoeken naar wij van Voermans

Samenvattingen en studiehulp bij Het verhaal van de grondwet: Zoeken naar wij van Voermans

  • Boeksamenvatting bij Het verhaal van de grondwet: Zoeken naar wij van Voermans is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Is er een eeuw van de grondwet? - Chapter 1
  • Waar komt de grondwet vandaan? - Chapter 2
  • Wat is de bron van de grondwetten? - Chapter 3
  • Wie zijn de voorlopers van de grondwetten? - Chapter 4
  • Wat zijn de antieke constituties? - Chapter 5
  • Waar liggen de Romeinse wortels van de Romeinse rechtsorde? - Chapter 6
  • Wat zijn de constituties van de Middeleeuwen? - Chapter 7
  • Wat zijn de vroegmoderne constituties? - Chapter 8
  • Wat was de eerste generatie van de monarchale constituties? - Chapter 9
  • Wat was de tweede generatie van de revolutionaire constituties? - Chapter 10
  • Wat was de derde generatie van de restauratieve constituties? - Chapter 11
  • Wat was de vierde generatie van de liberale constituties? - Chapter 12
  • Wat was de vijfde generatie van de imperiale constituties? - Chapter 13
  • Wat was de zesde generatie van de Leviathan-constitutie? - Chapter 14
  • Wat was de zevende generatie van de bevrijdingsconstitutie? - Chapter 15
  • Wat was de achtste generatie van de liberaal-democratische constitutie? - Chapter 16
  • Wat vertelt de geschiedenis? - Chapter 17
  • Wat is een grondwet of een constitutie? - Chapter 18
  • Wat is het constitutionele verwantschap? - Chapter 19
  • Wat doet een grondwet? - Chapter 20
  • Wat is de juridische betekenis van grondwetten? - Chapter 21
  • Wat zijn de economische aspecten van een grondwet? - Chapter 22
  • Wat zijn de politieke aspecten van een grondwet? - Chapter 23
  • Welke emoties veroorzaakt de grondwet? - Chapter 24
  • Wat is de wortel van de boom van kennis? - Chapter 25
  • Is de grondwet een legitimiteitsvehikel? - Chapter 26
  • Wat is het verhaal van de grondwet? - Chapter 27
  • Wat is de constitutionele beleving? - Chapter 28
  • Wat is internalisering? - Chapter 29
  • Waarom zijn er zoveel grondwetten? - Chapter 30

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea.

Samenvatting van Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea.

Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea.

  • Boeksamenvatting bij Hoofdstukken grondrechten van Nieuwenhuis ea. is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat zijn klassieke en sociale grondrechten? - Chapter 1
  • Hoe zijn grondrechten ontstaan en hoe hebben ze zich in het verleden ontwikkeld? - Chapter 2
  • Hoe hebben grondrechten invloed op verschillende individuen? - Chapter 3
  • Hoe worden grondrechten beschermd? - Chapter 4
  • Wat is de reikwijdte van grondrechten en welke verschillende interpretaties zijn er? - Chapter 5
  • Welke beperkingen kennen grondrechten? - Chapter 6
  • Welke positieve verplichtingen kennen grondrechten? - Chapter 7
  • Wat zijn de horizontale werkingen van grondrechten? - Chapter 8
  • Kunnen grondrechten ook botsen? - Chapter 9
  • Welke interactie bestaat er tussen de verschillende rechtsordes? - Chapter 10
  • Wat is de rol van rechters en wetgevers met betrekking tot grondrechten? Chapter 11

Naar de samenvatting

Meer lezen

Strafrecht als studie en kennisgebied

Werken en ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Samenvatting van Inleiding in het Nederlandse recht van Verheugt

Samenvatting van Inleiding in het Nederlandse recht van Verheugt

Samenvattingen en studiehulp bij Inleiding in het Nederlandse recht van Verheugt

  • Boeksamenvatting bij Inleiding in het Nederlandse recht van Verheugt is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houdt het Nederlandse recht in het kort in? - Chapter 1
  • Wat is de Trias Politica en hoe is deze gedachte terug te vinden in Nederland? - Chapter 2
  • Hoe ziet de wetgeving in Nederland eruit? - Chapter 3
  • Hoe werkt de rechtspraak? - Chapter 4
  • Hoe werkt het bestuursrecht in Nederland? - Chapter 5
  • Hoe werkt het burgerlijk recht? - Chapter 6
  • Welke rechten kunnen rusten op goederen? - Chapter 7
  • Hoe komen overeenkomsten tot stand? - Chapter 8
  • Wat zijn verbintenissen uit de wet? - Chapter 9
  • Hoe werkt het burgerlijk procesrecht? - Chapter 10
  • Wat houdt ondernemingsrecht in? - Chapter 11
  • Wat houdt het arbeidsrecht in? - Chapter 12
  • Hoe werkt het strafrecht? - Chapter 13
  • Hoe werkt het strafprocesrecht? - Chapter 14
  • Wat is de rol van het internationaal en Europees recht? - Chapter 15
  • Bulletsamenvattingen per hoofdstuk bij de 20e druk van Inleiding in het Nederlandse recht van Verheugt - Chapter

Naar de samenvatting

Meer lezen

Recht en bestuur als studie en kennisgebied Samenvattingen en studiehulp gebruiken:

Werken en jezelf ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering in binnen- en buitenland

Staatsrecht en bestuurskunde studeren en stage in het buitenland

Staatsrecht en bestuurskunde studeren en stage in het buitenland

Staatsrecht en bestuurskunde in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Administratief beroep - Bestuursrecht - Grondwet - Mensenrecht - Raad van State - Toetsing Inhoud: o.a Wat is staatstrecht? Wat is bestuurskunde? Wat is het onderscheid tussen staats- en bestuursrecht? Was is het legaliteitsbeginsel? Wat zijn grondrechten? Wat is de regering, de Staten-generaal of de Raad van...... lees verder op de pagina

 

 

 

Uitgelicht op JoHo WorldSupporter.org:

Samenvattingen van studieboeken, studie-aantekeningen, studietips , oude tentamens en begrippenlijsten tot stages in het buitenland voor staatsrecht
Samenvattingen voor staatsrecht op JoHo WorldSupporter
Samenvatting bij Constitutioneel Recht van Kortmann - 7e herziene druk - Summary of study book
Wat is het staatsrecht? - Chapter 1 Het staatsrecht is al het recht dat regelt hoe een staat in elkaar zit...
Samenvatting bij Beginselen van de democratische rechtsstaat - Burkens et al. - 8e druk - Summary of study book
Waar gaat het staats- en bestuursrecht over? - Chapter 1 Welke terreinen beslaat het staats- en...
Samenvatting bij Handboek van het Nederlandse Staatsrecht - Van der Pot - 16e druk - Summary of study book
Waar vindt de staatsleer haar oorsprong? - Chapter 1 Wat wordt verstaan onder staat en staatsleer?...
Samenvatting hoofdstuk 1 'Beginselen van het Nederlandse staatsrecht' Belinfante e.a. (19e druk) - Summary of study book chapter
De volledige samenvatting van dit boek is te vinden via de volgende link: Joho.org/nl/samenvattingen Samenvatting...
Samenvatting bij de 19e druk van Beginselen van het Nederlandse staatsrecht van Belinfante et al. - Summary of study book
Wat is staatsrecht? - Chapter 1 Wat verstaan we onder het begrip 'staat'? De staat is een organisatie...
Samenvatting bij de 2e druk van Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie van Gerards et al. - Summary of study book
Hoe waarborgen we dat iedereen gelijk wordt behandeld? - Chapter 1 Wat is de betekenis van het recht op...
Samenvatting van Het staatsrecht van de landen van de Europese Unie - Prakke & Kortmann - Summary of study book
Samenvatting van Het staatsrecht van de landen van de Europese Unie - Prakke & Kortmann - 8e druk Wat...
Samenvatting van Staatsrecht - Heringa - Summary of study book
Samenvatting van Staatsrecht - Heringa e.a. - 12e druk Wat is de opzet van het boek 'Staatsrecht'? -...
Samenvatting van Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie - Gerards - Summary of study book
Samenvatting per hoofdstuk van Grondrechten: De nationale, Europese en internationale dimensie - Gerards et al. - 1e...
Samenvatting van Het verhaal van de grondwet: Zoeken naar wij van Voermans - 1e druk - Summary of study book
Is er een eeuw van de grondwet? - Chapter 1 In de achttiende eeuw ontstond de eerste grondwet ter wereld...
Oefenvragen, tests en oude tentamens met antwoorden voor staatsrecht op JoHo WorldSupporter
TentamenTests van Constitutioneel Recht - Kortmann - 7e herziene druk - Study test and exam questions
Voorbeeld tentamenvragen bij Constitutioneel Recht - Kortmann Hoe is de geschiedenis tot aan het Koninkrijk...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2015 (1) - Study test and exam questions
Vragen Casus: De Zilveren Vos De stichting De Zilveren Vos verzorgt wekelijks bingo-avonden voor...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2015 (2) - Study test and exam questions
Vragen Casus: De onfortuinlijke supermarkthouder Jan de Vries krijgt op een dag het idee om een...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2014 - Study test and exam questions
Vragen Casus ‘Knal en sier’ De vuurwerkdiscussie in ons land laait ieder jaar weer op. Illegaal...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2011 (1) - Study test and exam questions
Vragen Vraag 1A Sommige wetenschappers hebben Koning Willem I omschreven als een absoluut vorst. Benoem...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2011 (2) - Study test and exam questions
Vragen Casus ‘Ongelukken’ In de gemeente Aalsmeer gebeuren in de binnenstad regelmatig ongelukken...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2011 (3) - Study test and exam questions
Vragen Casus ‘dubbele nationaliteit’ Mevrouw Groen is lid van de Tweede Kamer voor de partij ‘Hop...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2010 (1) - Study test and exam questions
Vragen Vraag 1 Hieronder vindt u een passage uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. ‘We...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2010 (2) - Study test and exam questions
Vragen Casus Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 2008–2009 31 467 Wijziging van de...
Constitutioneel Recht - B1 - Recht - UvA - Oefententamen 2009 (1) - Study test and exam questions
Vragen Casus Terrorismebestrijding Eerste Kamer der Staten-Generaal 30 566 Regels inzake het...
Aantekeningen, artikelen, tips en studiehulp voor staatsrecht
Samenvattingen: de beste jurisprudentie en arresten voor staatsrecht en constitutioneel recht samengevat - Summary of jurisprudence
Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat...
Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest - Summary of jurisprudence
Casus Italië heeft in 1962 de particuliere ondernemingen die elektriciteit produceren en distribueren bij wet...
SenterNovem - Arrest - Summary of jurisprudence
SenterNovem, ABRVS 12-06-2006, nr. 63.   Onderwerp Mandaat bevoegdheid te beslissen op bezwaarschrift....
ABRvS 12 juli 2006, Senter/Novem - Arrest - Summary of jurisprudence
ABRvS 12 juli 2006, Senter/Novem Feiten Op 12 september 2003 hadden het college van Burgemeester en wethouders...
Rookverbod kleine cafés - Arrest - Summary of jurisprudence
 Rookverbod kleine cafés (HR 10-10-2014, NJ 2015/12) Casus De Staat heeft in juli 2008 in het 'Besluit...
Spoorwegstaking - Arrest - Summary of jurisprudence
Spoorwegstaking (HR 30-05-1986, NJ 1986, 688) Casus In deze casus gaat het om spoorwegstakingen die door de...
What is law? - Study definition
Law, as a field of study, delves into the systems of rules and principles that govern human conduct within a society....
What is administration? - Study definition
Administration, as a field of study, focuses on the principles, practices, and skills needed to effectively manage and...
What is constitutional law? - Study definition
Constitutional law delves into the fundamental principles that define a government's structure, powers, and...
What is state law? - Study definition
State law is a broad category encompassing the laws specific to each individual state within a federal system (like the...
Studiegidsen en assortimentwijzers op JoHo WorldSupporter
Samenvattingen: startpagina voor recht en bestuur - Study guide for summaries
Samenvattingen en studiehulp voor recht en bestuur Waar gaat de pagina over? Inhoud: informatie en...
Samenvattingen: startpagina voor bestuursrecht en staatsrecht - Study guide for summaries
Samenvattingen en studiehulp voor bestuursrecht en staatsrecht Waar gaat de pagina over? Inhoud: informatie en...
Summaries: home page for law and administration - Study guide for summaries
Summaries for law and administration What is this page about? Content: information and assortment pointers for...
Samenvattingen: startpagina's per studiegebied van recht en bestuur - Study guide for summaries
Samenvattingen en studiehulp per studiegebied voor recht en bestuur Waar gaat de pagina over? Inhoud: informatie...
Samenvattingen: de beste wetenschappelijke artikelen voor staatsrecht en constitutioneel recht samengevat - Study guide for summaries
Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste wetenschappelijke artikelen samengevat Samenvattingen en studiehulp...
Samenvattingen: de beste studieboeken voor staatsrecht en constitutioneel recht samengevat - Study guide for summaries
Samenvattingen en studiehulp bij Staatsrecht en constitutioneel recht Inhoudsopgave Nederlands: Samenvatting...
Samenvattingen: startpagina voor staatsrecht en bestuursrecht - Study guide for summaries
Samenvattingen en studiehulp voor staatsrecht en bestuursrecht Waar gaat de pagina over? Inhoud: informatie en...

Betrokken termen en onderwerpen
Coördinerende termen en onderwerpen

Wegwijzer


Samenvattingen en studiehulp voor: staatsrecht

Studie in het buitenland op het gebied van: staatsrecht

Competenties en vaardigheden op het gebied van: staatsrecht?

Organisaties en werkgevers op het gebied van: staatsrecht?

Stages op het gebied van staatsrecht?

Vrijwilligerswerk op het gebied van staatsrecht?

Werken op het gebied van staatsrecht?

JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan staatsrecht?

  • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied
Opleidingen en studierichtingen: startpagina's
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Analytisch denken, hypothese opstellen en uitvoeren van de wetenschappelijke methode Vragen en antwoorden over analyse, onderzoek en waarheid Samenvattingen en studiehulp voor analyse, onderzoek en statistiek In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de...... lees verder op de pagina
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde, business en organisatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: Bedrijfskunde, business en marketing studeren Wat betekent bedrijfseconomie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp...... lees verder op de pagina
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is communicatie binnen een organisatie? Wat is het vakgebied communicatie? Wat is marketing? Studiehulp en samenvattingen Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen? Waar vind je amenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen? Wat zijn de betrokken studierichtingen en thema's binnen...... lees verder op de pagina
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfseconomie en economische wetenschappen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat betekent bedrijfseconomie? Wat betekent economie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde...... lees verder op de pagina
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Gedrag, mens en psychologie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is psychologie en wat is de wetenschap van de psychologie? Wat zijn mens- en gedragswetenschappen als psychologie en antropologie? Wat is antropologie, culturele antropologie en volkenkunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor psychologie Samenvattingen en studiehulp voor antropogie Studierichtingen en kennisthema's: o.a...... lees verder op de pagina
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde, gezondheid en zorg in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is ziekte, wat is gezondheid en wat is gezondheidszorg? Wat is geneeskunde studeren? Hoe zitten de deelgebieden in elkaar: allergie, chirurgie, dermatologie, farmacologie, fysiotherapie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, kindergeneeskunde, neurologie, oncologie, preventieve zorg, psychiatrie, sociale geneeskunde en verpleegkunde? Studiehulp en samenvattingen Welke...... lees verder op de pagina
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a Wat is een internationale organisatie? Wat is politiek en internationale politiek? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke landen en met...... lees verder op de pagina
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat is democratie? Wat is politiek en internationale politiek? Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke...... lees verder op de pagina
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Geschiedenis - Maatschappelijke dienstverlening - Muziek - Kunst - Sociologie - Spiritualiteit Inhoud o.a. Wat is antropologie of culturele antropologie en volkenkunde? Wat is filosofie? Wat is sociologie en wat zijn sociale wetenschappen? Wat leer en bestudeer je bij algemene sociale wetenschappen (ASW)? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen...... lees verder op de pagina
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Duurzaamheid, natuur en milieu in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat betekent natuur en duurzaamheid? Wat betekent milieukunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor natuur en milieu Studierichtingen en kennisthema's: agrarische studies, biologie, diermanagement , milieukunde, milieubescherming, tropische landbouwm bosbouw Competenties en vaardigheden Onderzoekvaardigheden: van analyseren tot communiceren en van betrokken tot omgevingsbewust...... lees verder op de pagina
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs, opvoeding en pedagogiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Algemene Pedagogiek - Gezinspedagogiek - Jeugdzorg - Klinische pedagogiek Onderwijskunde - Ontwikkeling Orthopedagogiek PABO - Pedagogische Wetenschappen Inhoud: o.a. Wat betekent pedagogiek? Wat betekent onderwijskunde? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen en studiehulp voor onderwijs en onderwijskunde Samenvattingen en studiehulp voor pedagogiek en pedagogische opleidingen Studierichtingen en kennisthema's:...... lees verder op de pagina
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht, bestuur en juridische zaken in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a.: Wat is recht, wat zijn normen, wat zijn waarde, wat zijn de belangrijkste juridische definities en omschrijvingen? Wat is rechten studeren of een juridische opleiding volgen: waarom, waar en wat daarna? Wat is bestuurskunde studeren? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bestuurskunde...... lees verder op de pagina
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Onderzoek doen en wetenschap bedrijven in binnen- en buitenland: van studie, stage tot promotie Analyse - Logica - Methoden - Statistiek - Wetenschapstudie - Wetenschapsfilosofie Inhoud: o.a Wat is analyseren Wat is wetenschap Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek...... lees verder op de pagina
Studiekeuze maken en master kiezen

Studiekeuze maken en master kiezen

Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Studeren en kennis opdoen voor opleiding, ontplooiing of werkzaamheden Inhoud o.a. Communicatie & Marketing: o.a. cross culturele communicatie, media, social media en vormgeving Gezondheid & Zorg: o.a. geneeskunde, fysiotherapie en verpleegkunde Maatschappij & Cultuur: o.a sociale dienstverlenig, kunst, sociologie en interdisciplinaire studies Mens & Gedrag: o.a. antropologie, psychologie en gedragstudies Natuur & Milieu: o.a. agrarische studies, biologie en milieuwetenschappen Onderwijs...... lees verder op de pagina

    Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van staatsrecht

    Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

    JoHo: paginawijzer
    • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel
    • Gebruik het menu voor reguliere navigatie
    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken