Samenvattingen voor Verpleegkunde en zorgopleidingen: van tentamen doen tot studie en stage in het buitenland

 

van vaardigheden verbeteren, vacatures verkennen tot vertrekken naar het buitenland

van slim studeren tot samenvattingen stampen

Samenvattingen, aantekeningen, oude tentamens en begrippenlijsten voor: Verpleegkunde en zorgopleidingen

 

Verpleegkunde en zorgopleidingen: selecties

Verpleegkunde en zorgopleidingen: relaties

Wegwijzer bij studeren en tentamens voor Verpleegkunde en zorgopleidingen

Leren, studeren en stage in het buitenland voor Verpleegkunde en zorgopleidingen

Verpleegkunde en zorgopleidingen

Samenvattingen, studeren, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland

Wat zijn je werkzaamheden als verpleegkundige?

Wat zijn je werkzaamheden als verpleegkundige?

 

  • Je voert als verpleegkundige werkzaamheden uit, zoals persoonlijke zorg, wondverzorging en het geven van medicijnen en injecties.
  • Als verpleegkundige bied je vaak uiteenlopende verpleegkundige zorg aan patiënten.
  • Verpleegtechnische handelingen zijn bijvoorbeeld het inbrengen van een infuus, een stoma, katheter of een (maag) sonde.
  • Je observeert de patiënten op de afdeling en trekt op tijd aan de bel bij een collega of een arts in het geval van verslechtering van de situatie van de patiënt.
  • Afhankelijk van het specialisme komen er nog specifiek verpleegkundige handelingen bij, bijvoorbeeld het prikken van een bloedgas op de Intensive Care of de Spoedeisende hulp.
  • Verder maak je de ruimtes en apparatuur klaar voor patiënten en doe je administratieve werkzaamheden.
  • Zowel de artsen als verpleegkundigen besteden veel tijd aan het documenteren van de medische gegevens van de patiënt (de actuele status, veranderingen in het behandelplan waaronder medicatie).
  • Naast deze werkzaamheden begeleid je ook patiënten, belangrijk is dat je ze helpt in hoe ze moeten omgaan met een situatie, bijvoorbeeld een ziekte. Als verpleegkundige geef je instructies en advies aan de patiënt en ben je op de afdeling het eerste aanspreekpunt voor de familie. De gesprekken met de familie worden meestal door de behandeld arts gevoerd.

 

Medische vaardigheden: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Medische vaardigheden: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen

Wat is er nodig voor een goed gesprek tussen arts en patiënt?

Wat is er nodig voor een goed gesprek tussen arts en patiënt?

Patiënten verwachten veel van hun arts. Ze willen een vaardige arts met actuele kennis, maar ook een aardige arts die kan luisteren en met hen begaan is. Ze willen een open relatie met hun arts, zodat zij goed geïnformeerd worden en betrokken worden bij besluiten over hun genezing.

De relatie tussen arts en patiënt is van grote betekenis voor de manier waarop beide gesprekspartners met elkaar communiceren en de manier waarop de besluitvorming in het consult tot stand komt. Iedere arts gaat op zijn eigen manier met patiënten om en geeft daarmee de arts-patiënt relatie vorm. De manier waarop de relatie vormgegeven wordt, hangt van verschillende factoren af, zoals onder andere: het specialisme van de arts, de situatie/klinische setting, de klacht, kenmerken van de persoon, rolopvatting van de arts en de rol die de patiënt aanneemt.

De arts patiënt relatie wordt makkelijk als vanzelfsprekend beschouwd. Vaak wordt men zich pas bewust van de relatie als er wrijving ontstaat tussen arts en patiënt. De arts-patiënt relatie is geen ‘gewone’ relatie: arts en patiënt zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Door het verschil in afhankelijkheid, kundigheid en verantwoordelijkheid is de arts degene die de regie heeft over het gespreksverloop. Het is essentieel voor de samenwerking dat de arts op een professionele manier met deze ‘ongelijkwaardigheid’ omgaat.

Samenwerken kan alleen als er sprake is van een goede werkrelatie. Vertrouwen is daarin een essentiële factor. Het grootste deel van de patiënten antwoordde op de vraag: “wat is het belangrijkste in het contact met de huisarts?” de betrouwbaarheid en de dokter kunnen zien als vertrouwenspersoon. Een luisterend oor, belangstelling en medeleven was ook belangrijk volgens dit onderzoek. Vertrouwen van de patiënt voor de arts is ook belangrijk. Artsen ergeren zich aan patiënten die hen wantrouwen en niet eerlijk zijn. Gebrek aan vertrouwen in de arts wordt geassocieerd met ‘defensieve geneeskunde’. Dat houdt in dat artsen doorverwijzen zonder dat er een medische reden voor is, uit angst dat de arts-patiënt relatie geschaad wordt.

Respect wordt wel de basis van het arts-patiënt contact genoemd en de belangrijkste voorwaarde voor effectieve medische communicatie. Respect blijkt uit aandacht voor de patiënt als individu. Als de patiënt zich gerespecteerd en geaccepteerd voelt, zal hij eerder zijn ideeën, verwachtingen, angsten en zorgen aan de arts kenbaar maken, waardoor een betere diagnostiek mogelijk is. Acceptatie betekent niet dat je het gedrag van de patiënt goedkeurt. Het is zeer goed mogelijk begrip te tonen én je eigen kijk op de situatie uit te spreken.

“Echt-zijn” betekent jezelf zijn. Wanneer je echt bent, kom je authentiek en natuurlijk over. Met openheid in het arts-patiënt contact wordt bepaald: het tonen van jezelf in een professionele rol. Openheid ontstaat door eerlijk te zijn tegenover jezelf en de patiënt, voor zover relevant en mogelijk.

Empathie is je kunnen verplaatsen in de belevingswereld van de patiënt. Niet alleen het verhelderen van de ervaringen van de patiënt, maar ook de terugkoppeling en het tonen van empathie is belangrijk. Empathie kan non-verbaal, door houding of stem, of verbaal, door bijvoorbeeld een terugkoppeling of samenvatting. Het is belangrijk dat je je als arts bewust bent van je gevoelens en gedachten in bepaalde situaties. Waar liggen je valkuilen hoe handel je als je in een lastige situatie komt?

In de praktijk is het zo dat er variatie mogelijk is in de manier waarop artsen en patiënten samenwerken. Afhankelijk van de klacht, de situatie en de wensen en verwachtingen van zowel de arts als de patiënt. Er zijn een aantal modellen die hierbij van toepassing zijn.

  • Het paternalistisch model: de inbreng van de arts is maximaal en de participatie van de patiënt in het keuzeproces minimaal. Het model gaat er vanuit dat de arts weet wat het beste is voor zijn patiënt. Dit komt bijvoorbeeld voor in een spoedsituatie waar direct handelen noodzakelijk is, de patiënt aangeeft niet wil participeren in het besluitvormingsproces of als de arts vermoedt dat de patiënt de informatie echt niet aankan door bijvoorbeeld extreme angst of depressie (therapeutische exceptie).

  • Het overleg model: er is sprake van een interactief proces, waarin arts en patiënt een gelijk aandeel hebben in het gesprek. Er is sprake van gezamenlijke participatie en gedeelde verantwoordelijkheid. Dit model is goed toe te passen bij situaties waarin keuzes gemaakt moeten worden bijvoorbeeld ten aanzien van leefstijlverandering, kwaliteit van leven, korte of lange herstelperioden etc.

  • Het informatieve model: wordt ook wel het consument model genoemd, gaat er vanuit dat de patiënt een duidelijke hulpvraag of duidelijk omlijnde informatie behoefte heeft. De patiënt mist slechts medische kennis. De arts verschaft de informatie die de patiënt nodig heeft. Dit model is gebaseerd op het uitgangspunt van de autonome patiënt; dit impliceert onafhankelijk denken en beslissen. Dit model is alleen geschikt als de patiënt een goed zelfbewustzijn heeft ten aanzien van eigen problematiek. Te denken valt aan patiënten met chronische aandoeningen, bijvoorbeeld astma of eczeem.

Verschillen in voorkeur voor een bepaalde werkwijze met een van deze modellen kunnen zich voordoen op basis van persoonlijke of culturele verschillen. De relatie en verantwoordelijkheden van de arts en de patiënt moeten in een gesprek bij voorkeur expliciet gedefinieerd worden, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.

Hoe kan je omgaan met emoties in het arts-patiënt contact?

Hoe kan je omgaan met emoties in het arts-patiënt contact?

Het hebben of krijgen van een ziekte heeft vaak grote emotionele impact op de patiënt. Denk aan onzekerheid, het moeten omgaan met pijn of het moeten leven met strikte leefregels. Tijdens de anamnese kunnen emoties leiden tot terughoudendheid of juist tot overdrijven van de symptomen. Emoties zijn moeilijk, maken je kwetsbaar en zijn onvoorspelbaar, waardoor reageren lastig is. Het is belangrijk te leren hoe je als arts met emoties van de patiënt en van jezelf om moet gaan, omdat het in de weg kan staan voor een goed verlopend gesprek of behandeling. Zo kun je als arts steun bieden aan patiënten die een verwerkingsproces doormaken.

Emoties zeggen ons dat een bepaalde gebeurtenis of situatie belangrijk voor ons is. Ze hebben een signaalfunctie: er is iets aan de hand. Emoties maken ons alert en gereed voor actie. Die actie helpt ons iets te doen aan de situatie en geeft ons de mogelijkheid ons aan te passen. Apathie tijdens een depressie zorgt voor vermijding van de confrontatie op dat moment: dit noemen we de adaptieve functie van emoties. Emoties hebben ook een communicatieve functie: via emotionele uitingen doen we een beroep op een ander om rekening te houden met onze behoeften. Emoties hebben invloed op cognitieve functies als aandacht en informatieverwerking. Emoties spelen ook een rol bij het nemen van beslissingen en ze sturen de manier waarop iemand op een bepaalde situatie reageert.

Uit onderzoek blijkt dat er een aantal universele emoties zijn, namelijk: vreugde, verdriet, woede, angst, verbazing en afschuw. De gezichtsuitdrukkingen die bij deze emoties horen, zijn overal ter wereld bekend. Emoties vertonen een sterke variatie in intensiteit: er zijn subtiele, matige en heftige emoties. Een voorbeeld hiervan is: afkeer, walging, haat. Voor een arts is het van belang om inzicht te hebben in de variatie in intensiteit van emoties.

Er worden meerdere componenten onderscheiden in een emotionele reactie:

  1. Fysiologisch: emoties gaan gepaard met allerlei lichamelijke processen, die soms aan iemand af te lezen zijn, bijvoorbeeld spierspanning, ademhalingsfrequentie, hartslag, bloeddruk etc.

  2. Cognitief: gedachten die mensen kunnen hebben als reactie op hun gevoelens (zorgen maken, theorieën, beoordeling van situaties). Spelen een rol bij de snelle en onbewuste beoordeling van de situatie.

  3. Gedragscomponent: de actie waar de emotie ons toe aanzet, hoe mensen zich gaan gedragen in reactie op een emotie. Bij sterk negatieve emoties ontstaat de ‘fight-or-flight’ reactie. Gelaatsuitdrukkingen kunnen heel subtiel emoties laten zien

  4. Emotionele expressie: het verbale en non-verbale gedrag dat een emotionele staat weergeeft.

  5. Subjectieve beleving: de persoonlijke ervaring, het bewust voelen van de emotie.

Emoties ontstaan wanneer het belang van het individu in het geding komen. De beoordeling van de situatie leidt tot een emotie. Mensen beoordelen de situatie vanuit hun eigen referentiekader, waardoor er bij verschillende mensen verschillende emoties ontstaan in dezelfde situatie. Soms ontstaan er ook meerdere emoties bij één situatie, waardoor verwarring kan ontstaan. De emotionele beoordeling van een situatie stuurt ons gedrag. Dit gedrag is meestal niet bewust, waardoor het soms als onredelijk wordt gezien. Ons denken, voelen, doen en onze lichamelijke reacties hangen in hoge mate samen en grijpen op elkaar in.

Mensen ervaren emoties niet alleen verschillend, maar gaan hier ook verschillend mee om. Het omgaan met emoties en stressvolle situaties heet coping. Er zijn twee basale reacties in het omgaan met emoties: (her)beleven en beheersen, en twee manieren waarop mensen hun emotionele reacties laten blijken: emotionele expressie naar binnen of naar buiten.

Hieronder staat een schematisch overzicht van de verschillende combinaties die kunnen optreden met de bovenstaande gegevens:

  • (Her)beleven + naar buiten gericht: emotionele uitingen (huilen, schreeuwen)
  • (Her)beleven + naar binnen gericht: stil verwerken (inkrimpen, zwijgen)
  • Beheersen + naar buiten gericht: aandacht richten op andere zaken
  • Beheersen + naar binnen gericht: verdringen van gevoelens (apathie, depressie).

Mensen reageren verschillend op emoties, maar het verwerken gaat op dezelfde manier. Er moet aandacht geschonken worden aan de emoties, zodat ze minder worden na verloop van tijd. Door het uiten van emoties wordt de situatie herbeleefd en verliezen de emoties hun kracht Het is belangrijk dat bij een succesvolle verwerking naast het (her)beleven van de emoties ook beheersing plaatsvindt. Door heftige emoties kan controleverlies gevoeld worden. Voor een succesvolle verwerking moet de emotie dan ook herbeleefd en vervolgens beheerst worden, om emotioneel weer op orde te komen.

Kort na een schokkende ervaring zijn de afwisselingen in emoties vaak heftig, maar in de loop van de tijd wordt dit steeds gelijkmatiger. Als emoties de overhand hebben, gedraagt de patiënt zich soms onredelijk en onvoorspelbaar. Wanneer de emoties te veel beheerst worden, stagneert het verwerkingsproces, waardoor de emoties een destructieve invloed krijgen op de patiënt.

Als de patiënt de emoties niet aan kan, gaan ze deze ontkennen of vermijden. Dit is een gezond beschermingsmechanisme dat aangeeft dat de patiënt de emoties niet aan kan en moet gerespecteerd worden, maar als het te lang duurt zal je als arts moeten proberen dit op te lossen. Ook komt het voor dat patiënten terugvallen in oude gedragspatronen, waardoor hun gedrag star overkomt en soms helemaal niet passend in de situaties. Dit wordt ook wel regressie genoemd. Als een patiënt sterke emoties heeft, kun je het beste een gevoelsreflectie doen. Als de patiënt rustig en rationeel is, kun je informatie geven.

De prestatie-emotie curve kan worden gebruikt om lastige emotionele processen uit te leggen. De prestatie-emotie curve is een bergparabool met emotionele spanning van laag naar hoog op de x-as en prestatieniveau van laag naar hoog op de y-as. Prestatie in de prestatie-emotie curve staat voor het vermogen. Prestatie staat voor het cognitieve verwerkingsvermogen: het vermogen om ergens aandacht aan te besteden. Bij toenemende emotionele spanning, gaat de prestatie omhoog. Veel mensen hebben een bepaalde mate van spanning nodig om zich te kunnen concentreren. Het proces bereikt de optimale verhouding in het midden van de curve: men is betrokken en alert, maar ook zich inspannend om tot een oplossing te komen. Bij teveel emotionele spanning gaat de prestatie omlaag. Denk bijvoorbeeld aan faalangst.

Over emoties praten gaat niet ten koste van de aandacht voor het medische probleem, omdat het van belang is om de patiënt goede medische hulp te bieden. De effectiviteit van een consult wordt ernstig geschaad als emoties niet worden onderkend.

Aandacht voor emoties is van belang:

  • Het signaleren van emoties is belangrijk vanuit diagnostisch oogpunt: emoties hebben invloed op het ontstaan van klachten en ziekten, mensen met emotionele problemen zijn meer vatbaar voor ziekten. (Stress heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem)

  • Het bespreken van emoties is van belang voor het verhelderen van de hulpvraag: door emoties te bespreken krijg je een betere kijk op de wensen en verwachtingen van de patiënt.

  • Emoties hebben invloed op het uitvoeren van een behandeling: gevoelens bepalen vaak gedrag en emoties zijn ook belangrijk bij het omgaan met een ziekte, negatieve gevoelens kunnen het aanvaarden van ziekte en behandeling bemoeilijken.

  • Aandacht voor emoties is onderdeel van de hulpverlening: door aandacht te geven aan emoties kan adequaat steun geboden worden bij verwerking. Het vertrouwen van de patiënt in de arts zal groter worden en de samenwerking zal verbeteren.

  • Emoties kunnen de aandacht van de patiënt belemmeren en dus ook de functionele voortgang van het gesprek: de verborgen emoties doen het gesprek moeizaam lopen en zetten de samenwerking onder druk dit kan leiden tot irritatie bij de arts. Als er aandacht aan de emoties wordt besteed, zullen deze negatieve effecten verdwijnen.

Emoties kunnen informatie kleuren. Ze werken als selectie- en interpretatie mechanismen bij het ontvangen van een boodschap. De meeste mensen zijn zich niet continu bewust van hun eigen emoties. Negatieve emotionele reacties komen vaak voor in gesprek met een patiënt. Ze zijn zowel begrijpelijk als normaal. Wanneer je emoties probeert weg te drukken, kan de intensiteit juist groter worden. Emoties kunnen (soms onbewust) een grote invloed hebben op ons gedrag.

Voor het hanteren van je eigen emoties is het vooral belangrijk je bewust te zijn van je eigen emoties en ze niet te onderdrukken. Ontkennen, bagatelliseren of veroordelen van je eigen emoties is niet functioneel.

Redenen van inadequaat reageren op emoties: de arts mist de signalen (arts en patiënt hebben verschillende perspectieven, voor de arts: a matter of logic, voor de patiënt: a matter of alarm), emoties zijn verborgen voor de arts, maar soms ook voor de patiënt zelf. Het kan ook zijn dat de arts er vanuit gaat dat hij de emoties alleen maar erger maakt als hij erover begint. De arts kan ook bang zijn dat hij of zij de emoties moet ‘oplossen’. Artsen kunnen van zichzelf emoties als hinderlijk ervaren, of kan zowel de arts of patiënt last hebben van een taboesfeer waarin emoties en vooral het uiten van emoties zich bevinden. Het kan ook nog zijn dat de arts bang is om zelf emotioneel te worden en daardoor zijn taak niet meer goed te kunnen volbrengen.

Metacommunicatie

Metacommunicatie is een gesprek over een gesprek. Hierbij komen onduidelijkheden en misverstanden tijdig boven water. Het is vooral belangrijk om toe te passen wanneer de wederzijdse verwachtingen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Wanneer deze onenigheid belangrijk genoeg is, kan de gespreksleider het gesprek onderbreken en kan deze evalueren hoe het gesprek tot nu toe verloopt. Metacommunicatie kan gecombineerd worden met andere gespreksvaardigheden zoals agenderen en hardop denken.

Welke communicatievaardigheden zijn belangrijk in de medische sector?

Welke communicatievaardigheden zijn belangrijk in de medische sector?

Goede communicatie tussen arts en patiënt is de basis van een goede behandeling. Vaak behandelen artsen patiënten niet op de gewenste manier en meestal zitten de problemen op het gebied van communicatie. Een arts moet soms genezen, vaak verlichten en altijd steun bieden. Dat laatste gaat vooral via communicatie: een patiënt wil gehoord en begrepen worden. Het opbouwen van een goede arts-patiënt relatie is moeilijk, maar essentieel. Om een goede band op te bouwen is het van belang om warm en sympathiek te zijn. Als je als arts jezelf voorstelt en zelf verzekerd overkomt, maar toch goed naar de patiënt luistert en laat blijken dat je hem begrijpt, voelt de patiënt zich veel prettiger.

Het belang van goede communicatie

Een goede relatie tussen arts en patiënt heeft meerdere voordelen:

Het levert een betere diagnose op. Patiënten durven meer te vertellen zodat alle relevante informatie sneller naar bogen komt. Zeker bij geestelijke problemen is het erg belangrijk dat de patiënt zich genoeg op zijn gemak voelt om alles eerlijk te zeggen. Goede communicatie heeft de volgende voordelen:

  • De arts herkent sneller of er echt iets met de patiënt is
  • Patiënten hebben meer vertrouwen in de behandeling
  • De therapietrouw van de patiënten is groter

De patiënt kan zelf fysiek beter worden van een goede arts-patiënt relatie. Vaak helpt het namelijk al heel erg als een patiënt zijn problemen bij iemand kwijt kan. Klachten van patiënten gaan vaak over de communicatie: de arts luistert niet goed, geeft geen heldere informatie of heeft geen respect voor de patiënt.

Het aanleren van communicatietechnieken

Naast het aanleren van kennis en vaardigheden is het belangrijk dat de opleiding tot arts ook gericht is op de houding. Een van de manieren om dit aan te leren is door goede voorbeelden te geven. Maar ook formele training is nodig. Bij artsen die in hun studententijd al moeite hadden met communiceren met de patiënt, is gebleken dat ook tijdens hun werk ze niet alle nodige informatie van de patiënt kregen, niet de goede vragen stelden, niet goed signalen konden oppikken en geen actieve houding hadden tijdens het gesprek. Het geven en ontvangen van feedback is een goede manier om studenten en artsen bewust te maken van de houding. Feedback zorgt ervoor dat de arts meer empathie toont, zelfverzekerder is en meer open vragen stelt.
Het belangrijkste bij het aanleren van communicatievaardigheden is beseffen dat je al kunt communiceren. Het is niet iets waar je pas op je opleiding mee begint. Je kunt jezelf wel trainen door veel te oefenen met medestudenten en acteurs/patiëntensimulaties. Zo kunnen ook de moeilijke situaties, zoals een slechte diagnose of een taboe, worden geoefend zonder dat een patiënt eronder lijdt als het misgaat.

Vaak denken studenten dat communiceren ze goed af gaat. Wees daar voorzichtig mee, de meest zelfverzekerde studenten krijgen vaak erg veel last met communiceren tijdens hun werk.

Medisch-wetenschappelijk onderzoek: welke onderzoeksfasen zijn er te onderscheiden?

Medisch-wetenschappelijk onderzoek: welke onderzoeksfasen zijn er te onderscheiden?


Medisch onderzoek gaat vaak over het bestuderen en kwantificeren van (patho)fysiologische of (patho)biologische relaties bij proefpersonen. Dit kan zowel op een experimentele als een observationele wijze worden uitgevoerd.

De basisstructuur van medisch-wetenschappelijk onderzoek is gelijk. Het bestaat uit de volgende stappen:

  1. Beschrijven motief

  2. Relevante literatuur bestuderen

  3. Definitieve vraagstelling formuleren

  4. Passende onderzoeksvorm selecteren

  5. Globale onderzoeksontwerp beschrijven

  6. Onderzoeksvariabelen definiëren

  7. Operationalisering

  8. Draaiboek schrijven

  9. Dataverzameling

  10. Data-analyse

  11. Interpretatie resultaten

  12. Rapportage en publicatie

Motief beschrijven

Een onderzoek moet een motief hebben om een bepaald onderzoek uit te voeren. Er zijn veel verschillende soorten motieven om onderzoek te doen, bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, voorgaande onderzoeksbevindingen (vervolgonderzoek) of een klinisch of maatschappelijk probleem.

Een onderzoek kan verschillende vormen van relevantie hebben: wetenschappelijke relevantie, maatschappelijke/klinische relevantie en praktische relevantie. Van wetenschappelijke relevantie is sprake als er bijvoorbeeld al een onderzoek gedaan is naar een bepaald onderwerp en er vervolgonderzoek nodig is. Van maatschappelijke/klinische relevantie is sprake wanneer er een klinisch/maatschappelijk probleem is waar onderzoek naar gedaan kan worden om een oplossing te vinden. Praktische relevantie heeft een onderzoek als het onderzoek leidt tot oplossingen voor praktische problemen.

Het is belangrijk om te bedenken wie er belang bij heeft dat de vraagstelling wordt beantwoord. Deze partijen worden stakeholders (belanghebbenden) genoemd. Er bestaan verschillende categorieën: patiënten, artsen/andere professionals, overheidsinstanties, bedrijven die producten verkopen voor de medische markt, verzekeraars en onderzoekers zelf.

Onderzoeksgelden (subsidies) bepalen voor een belangrijk deel welke onderzoeken wel en welke niet uitgevoerd gaan worden. Deze subsidiegevers bepalen daardoor voor een groot deel naar welke vraagstukken onderzoek gedaan wordt. Om achter een relevant vraagstuk te komen, dienen onderzoekers te praten met stakeholders omdat zij te maken hebben met het probleem. Door goed het vraagstuk in beeld te brengen, zal er een beter antwoord op de vraagstelling uit het onderzoek komen omdat de onderzoeker juiste keuzes kan maken tijdens onderzoek waardoor het werkelijke vraagstuk onderzocht wordt. Als de onderzoeker helemaal op de hoogte is van de motieven en belangen kan het onderzoeksprobleem beschreven worden: de voorlopige vraagstelling.

Relevante literatuur bestuderen

Dit is nodig om erachter te komen welke informatie al beschikbaar is over een bepaald probleem. Door het bestuderen van oriënterende literatuur (overzichtsartikelen, inleidende boeken en gesprekken met experts) kan het doen van onnodig onderzoek en het maken van onnodige fouten worden voorkomen. Door het doen van literatuuronderzoek kan de daarvoor gemaakte voorlopige vraagstelling bijgesteld worden. Er vindt trechtering van de vraagstelling plaats, waardoor de vraagstelling steeds meer wordt ingeperkt.

Na het bestuderen van oriënterende literatuur kan worden overgegaan op het bestuderen van literatuur die antwoord geeft op specifieke vragen. Het is belangrijk om tijdens het bestuderen van literatuur een kritische instelling te hebben.

Het is belangrijk een literatuuroverzicht te maken. Door dit te doen verbetert het inzicht in de wijze waarop het onderzoek uitgevoerd moet gaan worden. Uit dit literatuuronderzoek volgt de definitieve vraagstelling.

Definitieve vraagstelling formuleren

Dit is de vraag waar het onderzoek antwoord op moet gaan geven. Deze moet eenduidig te interpreteren zijn. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de PICO-methode. Dit staat voor: patiënt, intervention, comparison en outcome. Al deze zaken moeten in de definitieve vraagstelling worden opgenomen.

De vraagstelling moet onderzoekbaar zijn. Ook moet uit de vraagstelling blijken naar welke informatie de onderzoeker op zoek is. Dit zijn de criteria voor een wetenschappelijk vraagstelling: onderzoekbaar, volledig, eenduidig, enkelvoudig, relevant, eenvoudig en correct geformuleerd.

Inventariserend/beschrijvend/explorerend onderzoek wordt gedaan om meer inzicht te krijgen in een bepaalde natuurlijk situatie of natuurlijke ontwikkeling. Bij toetsend onderzoek wordt een bepaald effect of een bepaalde samenhang getoetst. Uit de definitieve vraagstelling moet duidelijk zijn wat bij wie, waar en wanneer wordt onderzocht.

Onderzoeksvorm selecteren

Meestal is er niet veel keuze in welke onderzoeksvorm bij de vraagstelling past. Echter, soms zijn er wel meerdere opties en moet de onderzoeker bepalen welke vorm het meest geschikt is.

Onderzoeksontwerp beschrijven

In deze fase wordt in grove lijnen opgeschreven hoe het onderzoek zal gaan verlopen. Een beschrijving van het onderzoeksontwerp bevat de volgende zaken: onderzoekspopulatie, plaats en tijd van het onderzoek, aard van de metingen en de wijze waarop de gegevens verzameld en geanalyseerd gaan worden.

Onderzoeksvariabelen definiëren

Er zijn verschillende categorieën variabelen:

  • Afhankelijke variabelen: dit zijn meestal de ziekte- of gezondheidsvariabelen. Deze variabele is het resultaat van een of meer andere factoren.

  • Onafhankelijke variabelen (ook wel determinant): deze variabele moet bijdragen aan de verandering van de afhankelijke variabelen. Dit zijn de vermoede oorzaken in de causale relatie tussen de variabelen. Deze variabelen hebben dus effect op de afhankelijke variabele.

  • Verstorende variabelen (ook wel confounders): dit zijn onafhankelijke variabelen die geassocieerd zijn met de determinant. Hierin is de onderzoeker niet geïnteresseerd, maar ze dienen toch betrokken te worden bij het onderzoek om het zuivere effect van de determinant op de afhankelijke variabele te bepalen.

  • Effect modificerende variabelen: deze modificeren de sterkte van het effect van de determinant op de afhankelijke variabele. De sterkte van het effect is anders voor verschillende waarden van de effect modificerende variabelen (het effect van zout op bloeddruk is bijvoorbeeld sterker bij mannen dan bij vrouwen).

  • Achtergrondvariabelen: deze beschrijven de onderzoekspopulatie (mensen, dieren, weefsels).

  • Intermediaire variabelen: deze maken deel uit van de causale relatie tussen determinant en afhankelijke variabele.

Wanneer de relevantie variabelen uitgekozen zijn, is het belangrijk om deze nauwkeurig theoretisch te definiëren.

Operationaliseren

Nu worden de variabelen die betrokken zijn bij het onderzoek meetbaar gemaakt. Er moet ook een geschikt meetinstrument gekozen worden om de meetbare variabele daadwerkelijk te kunnen meten. Er moeten criteria opgesteld worden waaraan de variabelen moeten voldoen.

Bij deze fase is het belangrijk de validiteit van het meetinstrument en daarmee het onderzoek te bewaken. Dit betekent dat er op gelet moet worden of er nog wel gemeten wordt wat men beoogt te meten. Ook moet de reproduceerbaarheid van de meting goed zijn. Dit houdt in dat bij het herhalen van dezelfde meting het meetinstrument dezelfde waarde aangeeft.

Draaiboek schrijven

In deze fase wordt het onderzoeksprotocol geschreven. Hierin staat in detail wat er stap voor stap gedaan gaat worden in het onderzoek. De volgende punten moeten in ieder geval aan de orde komen: motief, vraagstelling, samenvatting van de onderzochte literatuur, globale onderzoeksontwerp, variabelen, meetmethoden, onderzoekspopulatie (ook de grootte), onderzoeksorganisatie (ook het tijdschema), kosten, registratie, beveiliging van gegevens, analyseschema en rapportage.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de doelpopulatie (de groep mensen waarover je uiteindelijk een uitspraak wilt kunnen doen) en de onderzoekspopulatie (waaruit de steekproef getrokken is) en de steekproef.

Er zijn verscheidene methoden om een steekproef te trekken: aselect en systematisch. Bij aselecte steekproeven hebben alle personen uit de onderzoekspopulatie een even grote kans om in de steekproef terecht te komen. Een systematische steekproef hebben de personen uit de onderzoekspopulatie ongelijke kansen om in de steekproef terecht te komen. Dit kan soms het geval zijn bij proefdieronderzoek waarbij een aantal gefokte dieren aangeleverd worden. Meestal geeft dit geen problemen omdat de groepen dieren zeer homogeen zijn. In het protocol moet duidelijk beschreven staan wat de precieze onderzoekspopulatie is en hoe de steekproef getrokken is.

De minimaal benodigde grootte van de steekproef kan middels statistische tests geschat worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de nauwkeurigheid waarmee de onderzoeker het vraagstuk wil beantwoorden. Bij het bepalen van de grootte van de steekproef wordt ook rekening gehouden met de verwachtte uitval en non-respons. Bij onderzoek met enquêtes is er vaak veel non-respons (40%). Hierbij moet je dan nagaan of de non-responders systematisch verschillen van de responders.

Ook is de logistiek een belangrijk onderdeel wat in het onderzoeksprotocol beschreven moet worden. Er moet een tijdschema gemaakt worden waar met veel factoren rekening gehouden moet worden (o.a. vakantiedagen, tijd nodig voor vooronderzoek, etc.).

Wanneer het onderzoek gefinancierd wordt door een subsidiegever is het ook belangrijk om een kostenplaatje in het onderzoeksprotocol te verwerken. Er zijn veel kostenbronnen bij het doen van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het grootste deel gaat naar de onderzoekers en ondersteunend personeel. Echter, ook moeten eventuele proefdieren, medicatie, reiskosten, huisvestingkosten, etc. betaald worden.

Het is belangrijk om op een efficiënte manier data te registreren. Elke handeling moet vastgelegd worden. Ook zijn het vertrouwelijke gegevens waar soms mee gewerkt wordt. Er moet dus aandacht besteed worden aan de beveiliging hiervan. Ook moet in deze fase alvast nagedacht worden over de rapportage en publicatie. Wie publiceert mee en in welke volgorde. Dit voorkomen onenigheid achteraf.

Dataverzameling

Eerst moet alles gereed gemaakt worden om de daadwerkelijke data te kunnen verzamelen. Denk hierbij aan het trekken van de steekproef, het bestellen van medicatie, het protocol aan de medisch-ethische commissie voorleggen, etc. Nu kan de echte dataverzameling beginnen. Dit zou foutloos moeten kunnen verlopen omdat het onderzoek eigenlijk op papier al is uitgevoerd bij het maken van het onderzoeksprotocol. Echter, vaak ontstaan er onverwachte situaties. Tijdens deze fase dient nauwkeurig een logboek bijgehouden te worden.

Data-analyse

Het is onmogelijk om alle data die verzameld is te analyseren. Deze moet daarom eerst worden omgezet tot handzame parameters.

Interpretatie van de resultaten

In deze fase moet de onderzoeker goed onderbouwen hoe hij/zij gekomen is tot zijn/haar interpretatie van bepaalde resultaten. In deze fase wordt eigenlijk antwoord gegeven op de vraagstelling. Hier dient ook de generaliseerbaarheid en de bijdrage die het onderzoek heeft geleverd beschreven te worden.

Rapportage en publicatie

De resultaten moeten gerapporteerd worden zodat belangstellenden er kennis van kunnen nemen en er een kritisch oordeel over kunnen vormen. Een geschikte manier om dit te bewerkstelligen is een wetenschappelijk tijdschrift, maar ook een boek, proefschrift of een congresbijdrage kan dit bewerkstelligen. Er wordt vaak al begonnen met schrijven van het artikel voordat de data geanalyseerd wordt.

Samenvatting bij NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap

Samenvatting bij NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap

Samenvattingen en studiehulp bij NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap

  • Samenvatting bij NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn gedeeld op JoHo WorldSupporter.
  • Een overzicht van alle NHG-Standaarden voor de huisarts. Deze richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen.

Inhoudsopgave

  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Algemeen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Bloed
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Spijsverteringsorganen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Ogen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Oren
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Hart-vaatstelsel
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Bewegingsapparaat
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Zenuwstelsel
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Psychische problemen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Luchtwegen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Huid en subcutis
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Endocriene klieren, voeding, metabolisme
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Urinewegen
  • NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Zwangerschap, anticonceptie, geslachtsorganen

Naar de samenvatting

Meer lezen

Medische vaardigheid & Verpleging als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts en zorgverlener

Medische vaardigheden en verpleegkunde studeren en stagelopen in het buitenland

Medische vaardigheden en verpleegkunde studeren en stagelopen in het buitenland

Medische vaardigheden en verpleegkunde in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat zijn je werkzaamheden als verpleegkundige? Wat zijn je werkzaamheden als zorgverlener? Wat zijn je werkzaamheden als co-assistent of stagiaire geneeskunde? Wat zijn je werkzaamheden als arts? In welke landen en met welke werkzaamheden kan je in het buitenland via JoHo werken, stagelopen of...... lees verder op de pagina
Algemene geneeskunde: de beste leerboeken samengevat - Bundel

Algemene geneeskunde: de beste leerboeken samengevat - Bundel

Boeksamenvatting bij Diagnostiek van Alledaagse Klachten van De Jongh

Boeksamenvatting bij Diagnostiek van Alledaagse Klachten van De Jongh

Samenvattingen en studiehulp bij Diagnostiek van Alledaagse Klachten van De Jongh

  • Boeksamenvatting bij Diagnostiek van Alledaagse Klachten van De Jongh is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Duizeligheid - BulletPoints - Chapter 1
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Gewichtstoename - BulletPoints - Chapter 2
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Gewichtsverlies - BulletPoints - Chapter 3
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Kinderen & koorts - BulletPoints - Chapter 4
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Volwassenen & koorts - BulletPoints - Chapter 5
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Vergrote lymfeklieren - BulletPoints - Chapter 6
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Moeheid - BulletPoints - Chapter 7
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Wegraking - BulletPoints - Chapter 8
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Hoofdpijn - BulletPoints - Chapter 9
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Slecht horen - BulletPoints - Chapter 10
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Keelpijn - BulletPoints - Chapter 11
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Mondklachten - BulletPoints - Chapter 12
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Nekpijn - BulletPoints - Chapter 13
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Neusverstopping - BulletPoints - Chapter 14
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Rood oog - BulletPoints - Chapter 15
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Ooglidklachten - BulletPoints - Chapter 16
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Jeuk en/of afscheiding van het oor - BulletPoints - Chapter 17
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Oorpijn - BulletPoints - Chapter 18
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Oorsuizen - BulletPoints - Chapter 19
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Stemklachten - BulletPoints - Chapter 20
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Acute visusdaling - BulletPoints - Chapter 21
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Geleidelijke visusdaling - BulletPoints - Chapter 22
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Hartkloppingen - BulletPoints - Chapter 23
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Hoesten - BulletPoints - Chapter 24
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Knobbel in de borst - BulletPoints - Chapter 25
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Kortademigheid - BulletPoints - Chapter 26
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pijn op de borst - BulletPoints - Chapter 27
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Oligomenorroe en amenorroe - BulletPoints - Chapter 28
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Klachten van de anus - BulletPoints - Chapter 29
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Niet-acute bovenbuikklachten - BulletPoints - Chapter 30
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Acute buikpijn - BulletPoints - Chapter 31
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Chronische buikpijn - BulletPoints - Chapter 32
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Diarree - BulletPoints - Chapter 33
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Dyspareunie - BulletPoints - Chapter 34
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Erectiele disfunctie - BulletPoints - Chapter 35
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Moeilijke mictie (LUTS) - BulletPoints - Chapter 36
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pijnlijke mictie - BulletPoints - Chapter 37
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Misselijkheid, braken - BulletPoints - Chapter 38
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Constipatie - BulletPoints - Chapter 39
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Rectaal bloedverlies - BulletPoints - Chapter 40
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Incontinentie voor urine - BulletPoints - Chapter 41
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Abnormaal vaginaal bloedverlies - BulletPoints - Chapter 42
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Vaginaklachten - BulletPoints - Chapter 43
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Verzakkingsgevoel/prolaps - BulletPoints - Chapter 44
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Elleboogklachten - BulletPoints - Chapter 45
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Enkelklachten - BulletPoints - Chapter 46
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Gewrichtklachten - BulletPoints - Chapter 47
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pols- en handklachten - BulletPoints - Chapter 48
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Knieklachten - BulletPoints - Chapter 49
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Oedeem van de voeten - BulletPoints - Chapter 50
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pijnlijk been - BulletPoints - Chapter 51
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Lage rugpijn - BulletPoints - Chapter 52
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Schouderklachten - BulletPoints - Chapter 53
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Ulcus aan de voet en het onderbeen - BulletPoints - Chapter 54
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Voetklachten - BulletPoints - Chapter 55
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Eczeem - BulletPoints - Chapter 56
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Roodheid van de huid - BulletPoints - Chapter 57
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pruritus (jeuk) - BulletPoints - Chapter 58
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Huidzwelling (lokaal) - BulletPoints - Chapter 59
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Pustels - BulletPoints - Chapter 60
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Angst - BulletPoints - Chapter 61
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Slaapklachten - BulletPoints - Chapter 62
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Stemmingsstoornissen - BulletPoints - Chapter 63
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Vergeetachtigheid - BulletPoints - Chapter 64
  • Alledaagse klachten diagnosticeren - Verwardheid - BulletPoints - Chapter 65

Naar de samenvatting

Meer lezen

Alledaagse medische klachten & Preventieve zorg als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts of zorgverlener

Boeksamenvatting bij Elements of Medical Genetics van Turnpenny

Boeksamenvatting bij Elements of Medical Genetics van Turnpenny

Samenvattingen en studiehulp bij Elements of Medical Genetics van Turnpenny

  • %node:title is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is de geschiedenis en impact van genetica betreffende geneeskunde? - Chapter 1
  • Wat is de cellulaire en moleculaire basis van overerving? - Chapter 2
  • Wat is de functie van cellsplitsing en chromosomen? - Chapter 3
  • Hoe verloopt de genetische ontwikkeling van een prenataal kind? - Chapter 6
  • Wat zijn patronen van overerving? - Chapter 7
  • Hoe bereken je de genfrequenties binnen populatiegenetica? - Chapter 8
  • Wat ligt ten grondslag aan polygenische en multifactoriële overerving? - Chapter 9
  • Wat zijn de genetische aspecten van kanker? - Chapter 14
  • Wat zijn congenitale afwijkingen en soorten syndromen? - Chapter 16
  • Wat ligt ten grondslag aan genetische counseling? - Chapter 17
  • Wat zijn mogelijke chromosoomafwijkingen & -ziekten? - Chapter 18
  • Wat zijn mogelijke afwijkingen van één gen? - Chapter 19
  • Hoe werkt genetische screening? - Chapter 20
  • Wat houden prenataal onderzoek en reproductieve genetica in? - Chapter 21
  • Wat is het doel van risicoberekening bij overerving? - Chapter 22
  • Hoe werkt de behandeling van genetische ziekten? - Chapter 23

Naar de samenvatting

Meer lezen

Gezondheid & Zorg als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als Arts & Zorgverlener

Boeksamenvatting bij Geneeskunde: de theorie achter de praktijk van Hijdra e.a.

Boeksamenvatting bij Geneeskunde: de theorie achter de praktijk van Hijdra e.a.

Samenvattingen en studiehulp bij Geneeskunde: de theorie achter de praktijk van Hijdra e.a.

  • Boeksamenvatting bij Geneeskunde: de theorie achter de praktijk van Hijdra e.a. is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • 18e eeuw, de mechanisering van het lichaam - Chapter 5
  • 20e eeuw, klinisch onderzoek - Chapter 7
  • Lichaam of geest? - Chapter 8
  • Oorzaken en redenen van bepaald menselijk gedrag - Chapter 11

Naar de samenvatting

Meer lezen

Alledaagse medische klachten en Preventieve zorg als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts of zorgverlener

Boeksamenvatting bij Gray’s Anatomy for students van Drake

Boeksamenvatting bij Gray’s Anatomy for students van Drake

Samenvattingen en studiehulp bij Gray’s Anatomy for students van Drake

Boeksamenvatting bij Gray’s Anatomy for students van Drake is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Leeswijzer bij Gray’s Anatomy for students van Drake (0)
  • Hoe ziet de anatomie van het lichaam eruit? - Chapter 1
  • Hoe ziet de anatomie van de borstkast eruit? - Chapter 3
  • Hoe ziet de anatomie van de buik eruit? - Chapter 4
  • Hoe zien de anatomie van de nieren, ureters, bijnieren en hun bloedvaten eruit? - Chapter 5
  • Hoe ziet de anatomie van de onderste extremiteiten eruit? - Chapter 6
  • Hoe ziet de anatomie van de bovenste extremiteiten eruit? - Chapter 7
  • Hoe ziet de anatomie van het hoofd en de nek eruit? - Chapter 8

Naar de samenvatting

Meer lezen

Medische vaardigheid en Verpleging als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts en verpleegkundige

Boeksamenvatting bij Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer

Boeksamenvatting bij Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer

Samenvattingen en studiehulp bij Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer

Boeksamenvatting bij Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Processen in de geneeskunde - Wat te doen naar aanleiding van een klacht? - Chapter 1
  • Processen in de geneeskunde - Hoe is het probleem af te leiden van de klacht? - Chapter 2
  • Processen in de geneeskunde - Hoe is de differentiële diagnose af te leiden van het probleem? - Chapter 3
  • Processen in de geneeskunde - Hoe is de diagnose af te leiden van de differentiële diagnose? - Chapter 4
  • Processen in de geneeskunde - Wat is de nut en functie van diagnostische instrumenten? - Chapter 5
  • Processen in de geneeskunde - Wat is een diagnose? - Chapter 6
  • Processen in de geneeskunde - Hoe is een behandeling af te leiden van een diagnose? - Chapter 7
  • Processen in de geneeskunde - Hoe is een behandeling optimaal te begeleiden? - Chapter 8
  • Processen in de geneeskunde - Welke preventieve maatregelen zijn te nemen in het ziekteproces? - Chapter 9
  • Processen in de geneeskunde - Wat is het nut van samenwerken en verwijzen? - Chapter 10
  • Processen in de geneeskunde - Wat is het nut van verslaglegging en registratie? - Chapter 11
  • Processen in de geneeskunde - Hoe om te gaan met medische fouten? - Chapter 12
  • Processen in de geneeskunde - Wat te doen bij patiënten met multimorbiditeit en polyfarmacie? - Chapter 13

Naar de samenvatting

Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer

Meer lezen

Medische vaardigheid en Verpleging als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts en verpleegkundige

Boeksamenvatting bij Psychology for Medicine van Ayers

Boeksamenvatting bij Psychology for Medicine van Ayers

Samenvattingen en studiehulp bij Psychology for Medicine van Ayers

Boeksamenvatting bij Psychology for Medicine van Ayers is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Leeswijzer bij Psychology for medicine van Ayers - Chapter 0
  • Hoe valt psychologie toe te passen in de geneeskunde? - Chapter 1
  • Wat is het effect van motivatie en emotie op gezondheid? - Chapter 2
  • Wat is het effect van stress op gezondheid? - Chapter 3
  • Hoe vallen symptomen van ziekte te interpreteren? Chapter 4
  • Wat is het verband tussen gezondheid en gedrag? - Chapter 5
  • Wat zijn psychologische interventies bij chronische ziekte en hoe om te gaan met dood? - Chapter 6
  • Wat is het verband tussen geneeskunde en sociale psychologie? - Chapter 9
  • Wat is de rol van leren, perceptie en geheugen in de arts-patient interactie? - Chapter 10
  • Hoe verloopt een klinisch vraaggesprek? - Chapter 18
  • Waarom psychologische interventies en psychotherapy? - Chapter 19

Naar de samenvatting

Meer lezen

Medische vaardigheid en Verpleging als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts en verpleegkundige

Boeksamenvatting bij Volksgezondheid en Gezondheidszorg van Mackenbach & Stronks

Boeksamenvatting bij Volksgezondheid en Gezondheidszorg van Mackenbach & Stronks

Samenvattingen en studiehulp bij Volksgezondheid en Gezondheidszorg van Mackenbach & Stronks

  • De boeksamenvatting bij Volksgezondheid en Gezondheidszorg van Mackenbach & Stronks is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Leeswijzer bij Volksgezondheid en gezondheidszorg van Mackenbach
  • Gezondheid van het volk: Wat houdt gezondheid in volgens Mackenbach? - Chapter 1
  • Gezondheid van het volk: Hoe staat het met de gezondheid en ziekte wereldwijd? - Chapter 2
  • Gezondheid van het volk: Hoe staat het met de gezondheid van de Nederlandse populatie? - Chapter 3
  • Gezondheid van het volk: thematisering & doelgroepen - Thema's A, B, C
  • Preventie: Wat valt onder primaire voorzorg? - Chapter 4
  • Preventie: Wat valt onder secundaire voorzorg? - Chapter 5
  • Preventie: Hoe staat het met de gezondheidszorg rondom de bevolking? - Chapter 6
  • Preventie: Hoe staat het met de gezondheidszorg rondom de jeugd? - Chapter 7
  • Preventie: Hoe staat het met de gezondheidszorg rondom het bedrijf? - Chapter 8
  • Preventie: thematisering en doelgroepen - Thema's D, E
  • Gezondheidszorg: Hoe staat het met de indeling en financiering van het zorgstelsel? - Chapter 9
  • Gezondheidszorg: Hoe staat het met de werking van het Nederlandse zorgstelsel? - Chapter 10
  • Gezondheidszorg: thematisering & doelgroepen - Thema's F, G

Naar de samenvatting

Meer lezen

Gezondheid en zorg als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen als arts of zorgverlener

Samenvattingen bij de Interuniversitaire Voortgangstoets - Geneeskunde

Samenvattingen bij de Interuniversitaire Voortgangstoets - Geneeskunde

Tentamenvragen & Oefententamens Interuniversitaire Voortgangstoets Geneeskunde

Online: Tentamenvragen in chapters

 

Oefententamens: Tentamens online

  • De oefententamens op WorldSupporter.org zijn als volgt opgedeeld:
    • iVTG - Deel: Algemeen
    • iVTG - Deel: Chirurgie
    • iVTG - Deel: Dermatologie
    • iVTG - Deel: Genetica
    • iVTG - Deel: Gynaecologie en obstetrie
    • iVTG - Deel: Huisartsgeneeskunde
    • iVTG - Deel: Interne Geneeskunde
    • iVTG - Deel: Neurologie
    • iVTG - Deel: Oogheelkunde
    • iVTG - Deel: Psychiatrie

Meer lezen

Alledaagse medische klachten en Preventieve zorg als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als arts of zorgverlener

Gezondheid en zorg: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen per vakgebied

Gezondheid en zorg: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen per vakgebied

Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

Studie en kennis: uitgelichte chapter- en boeksamenvattingen - bundels

 

Uitgelichte samenvattingen en studiehulp op JoHo WorldSupporter

samenvattingen voor Verpleegkunde en zorgopleidingen op JoHo WorldSupporter
Samenvatting bij Communication skills for medicine - Lloyd & Bor - 3e druk - Summary of study book
Communicatieskills - Welke communicatievaardigheden zijn belangrijk in de medische sector? - Chapter 1...
Samenvatting bij Psychology for medicine - Ayers & de Visser - 1e druk - Summary of study book
Leeswijzer bij Psychology for medicine van Ayers Over het boek Opbouw van het boek Dit boek geeft een...
Samenvatting bij Survival Psychology - Leach - 1e druk - Summary of study book
Hoe zijn rampen opgebouwd vanuit een psychologisch behandelingsperspectief? - Chapter 1 Er onderscheid...
NRR-standaarden: Geneeskundige standaarden en richtlijnen bij reanimatie - Summary of study book
De Nederlandse Reanimatie Raad heeft diverse richtlijnen en notities opgesteld over reanimatie verwante onderwerpen....
Samenvatting van artikelen over Spoedeisende Zorg in de Geneeskunde - Summary of study book
Samenvattingen over het thema Spoedeisende Zorg. De set met artikel samenvattingen is gebaseerd op de voorgeschreven...
Aantekeningen, artikelen, tips en studiehulp voor Verpleegkunde en zorgopleidingen
Essentie van anatomie: Basisbegrippen en definities - Study terms and glossary
Basisbegrippen en definities voor kennis over anatomie Begrippen & Terminologie Regionale anatomie...
What is medical skills? - Study definition
Medical Skills is a specialized field of study within healthcare professions. It focuses on the development,...
What is nursing? - Study definition
Nursing is a broad academic field dedicated to preparing individuals to provide patient care. It combines scientific...
Motivational interviewing within the different stages of change van Noordman et. al. (2013) - Article - Summary of scientific article
Summary on the article: Motivational interviewing within the different stages of change van Noordman et. al. (2013). An...
Studiegidsen en assortimentwijzers op JoHo WorldSupporter
Summaries: home page for medicine and healthcare - Study guide for summaries
Notes, summaries, study assistance and exams for medicine and health care What is this page about? Contents:...
Samenvattingen: startpagina voor geneeskunde en gezondheidszorg - Study guide for summaries
Aantekeningen, samenvattingen en tentamentests voor geneeskunde en gezondheidszorg Waar gaat de pagina over?...
Organisaties voor op JoHo WorldSupporter
Floating Doctors
Floating Doctors strives to provide medical care in the developing world and to improve health care delivery in Panama....
WorldSupporter.org: samenvattingen en studiehulp

Wegwijzer


Samenvattingen en studiehulp voor: Verpleegkunde en zorgopleidingen

Studie in het buitenland op het gebied van: Verpleegkunde en zorgopleidingen

Competenties en vaardigheden op het gebied van: Verpleegkunde en zorgopleidingen?

Organisaties en werkgevers op het gebied van: Verpleegkunde en zorgopleidingen?

Stages op het gebied van Verpleegkunde en zorgopleidingen?

Vrijwilligerswerk op het gebied van Verpleegkunde en zorgopleidingen?

Werken op het gebied van Verpleegkunde en zorgopleidingen?

JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan Verpleegkunde en zorgopleidingen?

  • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied
Opleidingen en studierichtingen: startpagina's
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Analytisch denken, hypothese opstellen en uitvoeren van de wetenschappelijke methode Vragen en antwoorden over analyse, onderzoek en waarheid Samenvattingen en studiehulp voor analyse, onderzoek en statistiek In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de...... lees verder op de pagina
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde, business en organisatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: Bedrijfskunde, business en marketing studeren Wat betekent bedrijfseconomie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp...... lees verder op de pagina
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is communicatie binnen een organisatie? Wat is het vakgebied communicatie? Wat is marketing? Studiehulp en samenvattingen Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen? Waar vind je amenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen? Wat zijn de betrokken studierichtingen en thema's binnen...... lees verder op de pagina
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfseconomie en economische wetenschappen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat betekent bedrijfseconomie? Wat betekent economie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde...... lees verder op de pagina
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Gedrag, mens en psychologie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is psychologie en wat is de wetenschap van de psychologie? Wat zijn mens- en gedragswetenschappen als psychologie en antropologie? Wat is antropologie, culturele antropologie en volkenkunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor psychologie Samenvattingen en studiehulp voor antropogie Studierichtingen en kennisthema's: o.a...... lees verder op de pagina
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde, gezondheid en zorg in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is ziekte, wat is gezondheid en wat is gezondheidszorg? Wat is geneeskunde studeren? Hoe zitten de deelgebieden in elkaar: allergie, chirurgie, dermatologie, farmacologie, fysiotherapie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, kindergeneeskunde, neurologie, oncologie, preventieve zorg, psychiatrie, sociale geneeskunde en verpleegkunde? Studiehulp en samenvattingen Welke...... lees verder op de pagina
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a Wat is een internationale organisatie? Wat is politiek en internationale politiek? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke landen en met...... lees verder op de pagina
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat is democratie? Wat is politiek en internationale politiek? Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke...... lees verder op de pagina
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Geschiedenis - Maatschappelijke dienstverlening - Muziek - Kunst - Sociologie - Spiritualiteit Inhoud o.a. Wat is antropologie of culturele antropologie en volkenkunde? Wat is filosofie? Wat is sociologie en wat zijn sociale wetenschappen? Wat leer en bestudeer je bij algemene sociale wetenschappen (ASW)? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen...... lees verder op de pagina
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Duurzaamheid, natuur en milieu in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat betekent natuur en duurzaamheid? Wat betekent milieukunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor natuur en milieu Studierichtingen en kennisthema's: agrarische studies, biologie, diermanagement , milieukunde, milieubescherming, tropische landbouwm bosbouw Competenties en vaardigheden Onderzoekvaardigheden: van analyseren tot communiceren en van betrokken tot omgevingsbewust...... lees verder op de pagina
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs, opvoeding en pedagogiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Algemene Pedagogiek - Gezinspedagogiek - Jeugdzorg - Klinische pedagogiek Onderwijskunde - Ontwikkeling Orthopedagogiek PABO - Pedagogische Wetenschappen Inhoud: o.a. Wat betekent pedagogiek? Wat betekent onderwijskunde? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen en studiehulp voor onderwijs en onderwijskunde Samenvattingen en studiehulp voor pedagogiek en pedagogische opleidingen Studierichtingen en kennisthema's:...... lees verder op de pagina
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht, bestuur en juridische zaken in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a.: Wat is recht, wat zijn normen, wat zijn waarde, wat zijn de belangrijkste juridische definities en omschrijvingen? Wat is rechten studeren of een juridische opleiding volgen: waarom, waar en wat daarna? Wat is bestuurskunde studeren? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bestuurskunde...... lees verder op de pagina
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Onderzoek doen en wetenschap bedrijven in binnen- en buitenland: van studie, stage tot promotie Analyse - Logica - Methoden - Statistiek - Wetenschapstudie - Wetenschapsfilosofie Inhoud: o.a Wat is analyseren Wat is wetenschap Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek...... lees verder op de pagina
Studiekeuze maken en master kiezen

Studiekeuze maken en master kiezen

Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Studeren en kennis opdoen voor opleiding, ontplooiing of werkzaamheden Inhoud o.a. Communicatie & Marketing: o.a. cross culturele communicatie, media, social media en vormgeving Gezondheid & Zorg: o.a. geneeskunde, fysiotherapie en verpleegkunde Maatschappij & Cultuur: o.a sociale dienstverlenig, kunst, sociologie en interdisciplinaire studies Mens & Gedrag: o.a. antropologie, psychologie en gedragstudies Natuur & Milieu: o.a. agrarische studies, biologie en milieuwetenschappen Onderwijs...... lees verder op de pagina

    Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van Verpleegkunde en zorgopleidingen

    Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

    JoHo: paginawijzer
    • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel
    • Gebruik het menu voor reguliere navigatie
    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken