Samenvattingen voor ICT recht en intellectueel eigendomsrecht: van tentamen doen tot studie en stage in het buitenland

 

van vaardigheden verbeteren, vacatures verkennen tot vertrekken naar het buitenland

van slim studeren tot samenvattingen stampen

ICT recht en intellectueel eigendomsrecht

Samenvattingen, studeren, studiehulp, stages en ervaring opdoen in het buitenland

Wat is intellectueel eigendomsrecht?

Wat is intellectueel eigendomsrecht?

Wat is intellectueel eigendomsrecht?

  • Het intellectueel eigendomsrecht wordt ook wel privaatrechtelijke mededingingsrecht genoemd. 
  • Dit recht beschermt (commerciële) creativiteit. Het zorgt ervoor dat de innoverende ondernemer de beloning van zijn creativiteit kan opstrijken en kan optreden tegen een derde die munt probeert te slaan uit zijn innovativiteit.

Welke deelgebieden kent het intellectueel eigendomsrecht?

Het intellectueel eigendomsrecht kent negen deelgebieden:

  • Het octrooirecht
  • Het modellenrecht
  • Het auteursrecht
  • Het merkenrecht
  • Het handelsnaamrecht
  • Het kwekersrecht
  • Het topografierecht
  • Het naburig recht

Bronnen en meer lezen

Hoe zit het ict-recht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?

Hoe zit het ict-recht in elkaar, en wat zijn de deelgebieden?

Wat is informaticarecht en rechtsinformatie bij recht en ICT?

  • Het informaticarecht betreft het vakgebied dat zich bezighoudt met de bestudering van juridische vragen die samenhangen met de toepassing van ICT.
  • De rechtsinformatica betreft het vakgebied dat zich bezighoudt met het inzetten van ICT ter ondersteuning en uitvoering van juridische werkzaamheden.
  • Gezamenlijk vormen zij het Recht & ICT

Wat zijn de belangrijkste rechtsvragen bij ICT recht?

  • Het toenemende gebruik van ICT in de rechtspraktijk roept een aantal rechtsvragen op die deel uitmaken van het informaticarecht. De drie belangrijke rechtsvragen rond de introductie en het gebruik van ICT in de rechtspraktijk, waarmee juristen die daarbij betrokken zijn te maken krijgen zijn als volgt:
    • Het spanningsveld tussen openbaarheid en privacy van gegevens;
    • De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het toepassen van kennis m.b.v. ICT;
    • De intellectuele eigendom van gegevens en kennis in ICT.

Hoe zit het met de bevoegdheid van nationale rechters?

  • Welk land bevoegd is te vervolgen wanneer iemand een wet overtreed is in het internetrecht vaak complex. Zo kan iemand een ander beledigen op een Duitse internetsite waarvan de servers in Amerika staan. De persoon die beledigt kan van Braziliaanse afkomst zijn terwijl hij een Spanjaard beledigt. Wie mag dan vervolgen op grond van smaad - Duitsland, Amerika Brazilië of Spanje?
  • En als een Frans bedrijf giftige stoffen loost in een Nederlandse rivier, waardoor Belgisch vee komt te overlijden, waar kan de Belg dan het Franse bedrijf voor de rechter slepen?
  • Dit kan zowel in Frankrijk als in België. De Belgische rechter mag alleen maar oordelen over de schade geleden door de Belgen. De Franse rechter mag oordelen over alle geleden schade, dus bijvoorbeeld ook schade geleden in Nederland. Dit komt voort uit HvJ EG 7 maart 1995, zaak C-68/93, NJ 1996, 269.
  • Dit toepassen op het internet is door de aard van internet erg moeilijk. Vroeger werd nog aangenomen dat wanneer een site te raadplegen was vanuit Nederland, de Nederlandse rechter altijd bevoegd was. Tegenwoordig kijkt men naar de omstandigheden van het geval en de totaalindruk die deze maken. Een site die gericht is op Nederlanders door bijvoorbeeld een Nederlandstalige versie, Nederlandstalige reclame, etc. valt al vrij snel onder Nederlands recht. Het enkele feit dat het mogelijk is om vanuit Nederland te bestellen is niet voldoende.

Hoe dient het gemeenschapsrecht te worden uitgelegd?

Het gemeenschapsrecht wordt in eerste instantie op nationaal niveau door nationale rechters toegepast, maar het laatste woord over de uitleg en de toepassing van het EG-recht is aan het Europese Hof van Justitie. De uniformiteit van het gemeenschapsrecht zou in gedrang kunnen komen als het alleen aan nationale rechters zou zijn om zich daarover uit te laten.

Hoe wordt derdenbescherming geregeld bij webwinkels?

  • Bij de koop in een webwinkel is het bedrijfsmatige karakter van de handel eenvoudig vast te stellen, doordat een onderneming ingeschreven dient te worden in het handelsregister op grond van art. 3:15d lid 3 BW. De ondernemer dient het KvK-nummer vervolgens op de website te vermelden. De eis betreffende continuïteit betreft de vraag of de verkoper geregeld handelt in zaken van hetzelfde of een vergelijkbaar type. Bij webshops is dit vrij makkelijk, doordat de aanbieding vaak niet wordt verwijderd na het sluiten van de koopovereenkomst. Bij verkoop via advertentiesites moet worden gekeken of de verkoper soortgelijke zaken via andere advertenties te koop aanbiedt.

Hoe is de regelgeving omtrent automatisch contracteren?

  • Hoe kan er met behulp van geautomatiseerde systemen de benodigde rechtshandelingen verricht worden om een overeenkomst tot stand te brengen. Is de persoon gebonden aan een door hem gedane verklaring, in het geval dat de verklaring niet overeenstemt met zijn wil? Van belang zijn:
  • a. De wilstheorie. Deze theorie legt de nadruk op de wil van de verklarende persoon en gaat er vanuit dat er geen overeenkomst tot stand komt als de verklaring afwijkt van de wil.
  • b. De vertrouwenstheorie. Deze theorie legt de nadruk op het feit dat de interne wil niet kenbaar is en dat de wederpartij op de verklaring mag vertrouwen indien de verklaring dit vertrouwen heeft gewekt.
  • c. De dubbele grondslag. Voor deze theorie heeft de wetgever in ons huidige BW gekozen en is terug te vinden in artt. 3:33 en 3:35 BW. Primair is de verklaarde wil de grondslag, maar indien de wil afwijkt van de verklaring is het bij de wederpartij gerechtvaardigde vertrouwen de grondslag voor de rechtshandeling.

Wat is de regelgeving omtrent elektronisch contracteren?

  • De artikelen in het Nederlands Burgerlijk wetboek die betrekking hebben op elektronische overeenkomsten zijn veelal gebaseerd op de Richtlijn elektronische handel en de Richtlijn koop op afstand (is vervangen door de Consumentenrichtlijn per uiterlijk 13-12-’13).
  • Aangezien de Richtlijn inzake elektronische handel niet bepaalt wanneer een overeenkomst tot stand komt, moet dit worden beoordeeld aan de hand van het nationale recht van de lidstaten.

Wat zijn de sancties op schending van informatieplichten uit de Richtlijn consumentenrechten?

  • De informatieplichten waaraan een webwinkel moet voldoen zijn terug te vinden in de Richtlijn Consumentenrechten. Een koppeling tussen een schending van informatieplicht en het herroepingsrecht ontbreekt in de Richtlijn, waardoor een schending niet hoeft te leiden tot een verlenging van de herroepingstermijn.
  • De herroepingstermijn is verlengd naar 12 maanden als sanctie op het niet verschaffen van informatie over het herroepingsrecht. Daarnaast is de consument bij het niet verstrekken van informatie over het herroepingsrecht niet aansprakelijk voor waardevermindering van de goederen. In art. 6 lid 6 van de Richtlijn is te vinden dat indien de handelaar informatie over eventuele extra lasten en andere kosten niet heeft verstrekt, de consument deze kosten niet zal hoeven te dragen.
  • In de wetgevingsprocedure ter implementatie van de Richtlijn in Nederland oppert de wetgever 4 mogelijkheden uit het Nederlandse privaatrecht waarlangs de consument sanctionerend kan optreden tegen het schenden van informatieplichten.

Wanneer zijn dienstverleners als bedoeld in de Dienstenrichtlijn vrijgesteld van de strenge informatieplicht en kunnen ze volstaan met het mededelen van een webadres?

  • Het Burgerlijk Wetboek kent twee regelingen met betrekkingen tot de terhandstelling van elektronische algemene voorwaarden: Art. 6:234 lid2 en 3 BW en art. 6:230c onder 3 BW. Dienstverleners als bedoeld in de Dienstenrichtlijn zijn vrijgesteld van de strenge informatieplicht ex art. 6:234 BW en kunnen op grond van art. 6:230c BW volstaan met het mededelen van een webadres.

Wat houdt het herroepingsrecht bij overeenkomst op afstand in, na de wijziging van juni 2014?

  • Het nieuwe herroepingsrecht door de Implementatiewet richtlijn consumentenrechten van juni 2014 is opgegaan in Afdeling 6.5.2A BW.
  • Op grond van art. 6:230o BW heeft de consument 14 kalenderdagen om de op afstand gesloten overeenkomst zonder een opgave van reden te ontbinden. Indien geen informatie is verstrekt over de bedenktijd van art. 6:230m onder h BW, dan wordt de bedenktijd met ten hoogste 12 maanden lopen. Wordt de informatie alsnog verstrekt binnen die 12 maanden, dan gaat op dat moment de 14-dagentermijn lopen.

In hoeverre is de elektronische vorm van een rechtshandeling aanvaardbaar in het geval de schriftelijke vorm is voorgeschreven?

  • Voor een groot aantal overeenkomsten waarvoor de schriftelijke vorm is voorgeschreven, is inmiddels ook de elektronische vorm toegelaten. Voor vele andere rechtshandelingen is het echter nog steeds onduidelijk of zij in elektronische vorm mogen worden verricht. Het probleem hiervan ligt bij de wetgever die te terughoudend is om op grote schaal de elektronische vorm van rechtshandelingen dezelfde status geven als de schriftelijke vorm.

Hoe hanteerbaar is het kooprecht voor digitale inhoud in het Gemeenschappelijk Europees Kooprecht (GEKL/CESL)?

  • Het Gemeenschappelijk Europees Kooprecht (CESL) is een voorstel betreffende een optioneel instrument dat veel ruimte biedt voor de toepasselijkheid van het kooprecht in situaties betreffende digitale inhoud. In art. 2 sub j CESL is de definitie van digitale inhoud te vinden:
  • ‘Gegevens die, al dan niet volgens de specificaties van de koper, in digitale vorm geproduceerd en geleverd kunnen worden, inclusief video, audio, afbeeldingen of schriftelijke digitale inhoud, digitale spellen, software en digitale inhoud waarmee bestaande hardware of software kan worden gepersonaliseerd.’
  • Hoe zit het in het geval dat de eindgebruiker de digitale inhoud niet als bestand ontvangt, maar allen toegang krijgt tot het informatieproduct? Denk bijvoorbeeld aan Spotify of ‘Software as a service’.
  • Loos pleit voor een brede toepassing van het CESL, maar maakt een uitzondering voor overeenkomsten waarbij men eenmalig via streaming toegang krijgt tot een informatieproduct. Rinzema pleit ervoor om voor elk denkbare licentieverschaffing voor software het kooprecht toe te passen.
  • De centrale vraag betreft de vraag in hoeverre het begrip ‘digitale inhoud’ hanteerbaar is om contracten met betrekking tot dit object tot koop te kunnen kwalificeren.

Digitale inhoud verkopen onder nationale of Europese wetgeving?

  • Art. 2 onderdeel j ontwerp-Verordening: Digitale inhoud betreft gegevens die, al dan niet volgens de specificaties van de verkoper, in digitale vorm geproduceerd en geleverd worden, inclusief video, audio, afbeeldingen of schriftelijke digitale inhoud, digitale spellen, software en digitale inhoud waarmee bestaande hardware of software kan worden gepersonaliseerd, maar met uitzondering van financiële diensten, juridisch of financieel advies dat verstrekt wordt in elektronische vorm, elektronische diensten betreffende de gezondheidszorg, elektronische communicatiediensten en elektronische netwerken en bijbehorende faciliteiten en diensten, gokken, en het creëren van nieuwe digitale inhoud door consumenten of andere interacties met de creaties van andere gebruikers.
  • In amendement 59 stelt het Europees Parlement de volgende verduidelijking voor: Het kan worden geleverd via downloading, streaming, op een duurzame drager of door enig ander middel. Digitale inhoud kan worden verstrekt tegen betaling van een prijs in geld of anderszins tegen betaling. Ook wordt gesteld dat de ‘definition of digital content should be extended to include free-of-charge digital content’. Dit wordt beargumenteerd met het feit dat de levering van gratis digitale inhoud ook gewoon een business model betreft waarbij consumenten met hun persoonlijke gegevens betalen in plaats van geld. Ook vertegenwoordigen virtuele betaalmiddelen in zichzelf al een geldelijke waarde.
  • Art. 5 onderdeel b ontwerp-Verordening betreft nog een beperking op het toepassingsbereik van het GEKR: De digitale inhoud dient door de gebruiker te kunnen worden opgeslagen, verwerkt en hergebruikt. Ook dient alleen hij er toegang tot te kunnen hebben. O.a. streaming valt hiermee buiten het toepassingsbereik van het GEKR.
  • Voor zover digitale inhoud in the cloud van een derde wordt afgeleverd, zal de levering van de digitale inhoud wel, maar de opslag daarvan niet binnen het toepassingsgebied van het GEKR vallen, omdat zuivere opslagdiensten geen koopachtige relatie betreffen.

Hoe is het doorverkopen van gedownloade software geregeld (na het arrest Usedsoft/Oracle)?

Het arrest Usedsoft/Oracle is belangrijk inzake de draagwijdte van de communautaire uitputting van het distributierecht inzake software. Het principe is terug te vinden in art. 4 Softwarerichtlijn 1991 en art. 12b Auteurswet en bepaalt dat de eerste verkoop van een kopie van een programma leidt tot verval van het recht om controle uit te oefenen op de distributie van die kopie, met uitzondering van het recht om controle uit te oefenen op het verder verhuren van het programma of een kopie daarvan.

Welke mogelijkheden er zijn om de softwaredistributie hanteerbaar te krijgen?

  • Software levert als juridisch verschijnsel bijzonder veel interessante civielrechtelijke vragen op. De vraag die centraal staat betreft de vraag welke mogelijkheden er zijn om de softwaredistributie hanteerbaar te krijgen.
  • Om een exemplaar van auteursrechtelijk beschermd werk te (doen) verspreiden in het verkeer zijn minimaal drie partijen nodig: De producent, de reseller en de gebruiker.
  • Bij software blijft de auteur veel duidelijker dan bij boeken bij de gebruiker van de software betrokken, door de licentierelatie. De Europese Softwarerichtlijn is geïmplementeerd in art. 45h e.v. Aw. Op grond van art. 45j e.v. Aw heeft de gebruiker enige minimumrechten die een voortdurend gebruik voor het beoogde doel van de software moet garanderen. De auteur mag de minimumrechten, die van dwingend recht zijn, niet wegcontracteren. Wel mag hij nadere gebruiksvoorwaarden opleggen, die bijvoorbeeld betrekking kunnen hebben op het aantal personen of computers waarmee de software gebruikt mag worden. Bij de verkoop van een kopie van de software wordt op grond van art. 45j Aw de benodigde gebruikslicentie impliciet verleend.
  • Bij een shrink-wraplicentie wordt het softwarepakket aangeleverd in een krimpfolieverpakking. Door het openen van deze verpakking stemt men in met de algemene voorwaarden die in deze verpakking aanwezig zijn.
  • Bij een click-wraplicentie gaat de gebruiker akkoord met de algemene voorwaarden voorafgaand aan de installatie, door een vakje aan te vinken waarmee men verklaard de voorwaarden te hebben gelezen en er mee akkoord te gaan.
  • Er is in de literatuur een discussie ontstaan rondom de vraag waarop de verkrijger de licenties onder ogen moet krijgen om te kunnen gelden, gezien de vermogensrechtelijke regels van de totstandkoming van de overeenkomst.

Bronnen en meer lezen?

ICT Recht en kennismanagement: uitgelichte boeksamenvattingen

ICT Recht en kennismanagement: uitgelichte boeksamenvattingen

Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen

Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen

Samenvattingen en studiehulp bij Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen

  • Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houdt IT in? - Chapter 4
  • Wat is de typologie benadering? - Chapter 12
  • Wat zijn de processen binnen handelsondernemingen? - Chapter 13
  • Wat voor productieorganisaties bestaan er? - Chapter 14
  • Wat voor onderscheid kan gemaakt worden tussen goederenstromingen? - Chapter 15
  • Hoe zien de investerings- en verkoopproces bij verschillende organisaties er uit? - Chapter 16
  • Wat stellen dienstverlenende organisaties ter beschikking? - Chapter 17
  • Wat zijn non-profit organisaties? - chapter 18

Naar de samenvatting

Meer lezen

Boekhouding en Accountancy als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als manager en organisatie-adviseur

 

Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems van Romney & Steinbart

Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems van Romney & Steinbart

Samenvatting en studiehulp bij Accounting Information Systems van Romney & Steinbart

Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems van Romney & Steinbart is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houden Accounting Information Systems in? - Chapter 1
  • Hoe kunnen transacties binnen een organisatie worden georganiseerd? - Chapter 2
  • Hoe kan data in systemen worden opgeslagen? - Chapter 3
  • Wat is fraude en hoe kan het voorkomen worden? - Chapter 5
  • Hoe kunnen informatie systemen worden gecontroleerd? - Chapter 7
  • Hoe kan de veiligheid van informatie in de systemen gewaarborgd blijven? - Chapter 8
  • Hoe kan de bedrijfsgeheimhouding en de privacy worden gewaarborgd? - Chapter 9
  • Hoe kan de integriteit gewaarborgd blijven? - Chapter 10
  • Hoe kan er controle plaatsvinden op Informatie Systemen op computers? - Chapter 11
  • Wat is de omzet-cyclus? - Chapter 12
  • Hoe ziet de uitgave-cyclus er uit? - Chapter 13
  • Hoe ziet een productie-cyclus er uit? - Chapter 14
  • Hoe ziet de payroll-cyclus er uit? - Chapter 15
  • Hoe ziet het grootboek en rapporteringsproces er uit? - Chapter 16

Naar de samenvatting

Samenvattingen en studiehulp gebruiken: Boeksamenvatting bij Accounting Information Systems van Romney & Steinbart

Meer lezen

Boekhouding en Accountancy als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen Beleidsmedewerker & Bestuurassistent

Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

  • Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is het handelsnaamrecht? - Chapter 1
  • Wat is het merkenrecht? - Chapter 2
  • Wat is het modellenrecht? - Chapter 3
  • Wat is het auteursrecht? - Chapter 4
  • Wat is het octrooirecht? - Chapter 5
  • Wat zijn de aanverwante beschermingsvormen van IE-rechten? - Chapter 6

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen als advocaat of jurist

 

Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

Samenvattingen en studiehulp bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

  • Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is het recht in de digitale wereld? - Chapter 1
  • Hoe wordt er omgegaan met privacyrechten in de digitale wereld? - Chapter 2
  • Wat is de E-overheid? - Chapter 3
  • Wat houdt het telecommunicatierecht in? - Chapter 4
  • Wat is de regelgeving omtrent intellectuele eigendom? - Chapter 5
  • Wat is er geregeld omtrent IT-contracten? - Chapter 6
  • Wat houdt E-Commerce in? - Chapter 7
  • Hoe geschiedt contracteren binnen de E-Commerce? - Chapter 8
  • Wat zijn de wettelijke regelingen omtrent computercriminaliteit? - Chapter 9

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen als advocaat of jurist

 

Boeksamenvatting bij IT voor juristen van De Vey Mestdagh

Boeksamenvatting bij IT voor juristen van De Vey Mestdagh

Samenvattingen en studiehulp bij IT voor juristen van De Vey Mestdagh

  • Boeksamenvatting bij IT voor juristen van De Vey Mestdagh is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houdt IT-recht in? - Chapter 1
  • Hoe wordt de digitale informatie verwerkt door juristen? - Chapter 2
  • Hoe geschiedt de juridische informatievoorziening? - Chapter 3
  • Hoe wordt er gewerkt met informatiesystemen in de rechtspraktijk? - Chapter 4
  • Wat houdt kennismanagement in? - Chapter 5
  • Wat zijn kennissystemen en hoe helpen deze juristen bij de verwerking van informatie? - Chapter 6
  • Hoe wordt er gewerkt met kennissystemen in de rechtspraktijk? - Chapter 7
  • Wat is de invloed van het internet op de juridische dienstverlening? - Chapter 8
  • Welke andere aspecten brengt het gebruik van IT mee waar juristen rekening mee moeten houden? - Chapter 9

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering

 

Boeksamenvatting bij Management Science Modeling van Winston & Albright

Boeksamenvatting bij Management Science Modeling van Winston & Albright

Samenvattingen en studiehulp bij Management Science Modeling van Winston & Albright

  • Boeksamenvatting bij Management Science Modeling van Winston & Albright is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • 1. Introductie modelleren
  • 2. Introductie werkbladmodelleren
  • 3. Regressie- en voorspellingsmodellen
  • 4. Introductie optimalisatie modellering
  • 5. Lineaire programmeringsmodellen
  • 6. Netwerkmodellen
  • 7. Optimalisatiemodellen met integer variabelen
  • 8. Non-lineaire optimalisatiemodellen

Naar de samenvatting

Meer lezen

Management & Leiderschap als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als manager en organisatie-adviseur

 

Boeksamenvatting bij Operations and Supply Chain Management: The Core van Jacobs & Chase

Boeksamenvatting bij Operations and Supply Chain Management: The Core van Jacobs & Chase

Samenvattingen en studiehulp bij Operations and Supply Chain Management: The Core van Jacobs & Chase

  • Boeksamenvatting bij Operations and Supply Chain Management: The Core van Jacobs & Chase is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat houdt operations and supply chain management in? - Chapter 1
  • Wanneer is een bedrijfsstrategie duurzaam? - Chapter 2
  • Hoe voorspel je de vraag? - Chapter 3
  • Hoe bepaal je de benodigde capaciteit? - Chapter 4
  • Hoe zien projecten eruit? - Chapter 5
  • Hoe ontwerp je een productieproces? - Chapter 6
  • Hoe ziet een dienst proces eruit? - Chapter 7
  • Wat verstaan we onder plannen omtrent verkoop en uitvoering? - Chapter 8
  • Hoe plan je materiële vereisten? - Chapter 9
  • Wat is kwaliteitsmanagement en Six Sigma? - Chapter 10
  • Hoe ziet voorraad management eruit? - Chapter 11
  • Wat verstaan we onder lean binnen supply chains? - Chapter 12
  • Waarom besteden bedrijven processen uit? - Chapter 13
  • Wat verstaan we onder locatie, logistiek en distributie? - Chapter 14

Naar de samenvatting

Table of contents English summary

  • What do Operations and Supply Chain Management mean? - Chapter 1
  • When is a business strategy sustainable? - Chapter 2
  • How do you predict the demand? - Chapter 3
  • How do you determine the required capacity? - Chapter 4
  • What do projects look like? - Chapter 5
  • How do you design a production process? - Chapter 6
  • What does a service process look like? - Chapter 7
  • What do we mean by sales and execution plans? - Chapter 8
  • How do you plan material requirements? - Chapter 9
  • What is quality management and Six Sigma? - Chapter 10
  • What does stock management look like? - Chapter 11
  • What does "lean" mean in supply chain management? - Chapter 12
  • Why do companies outsource processes? - Chapter 13
  • What do we mean by location, logistics, and distribution? - Chapter 14

To the English summary

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen als manager of adviseur

Boeksamenvatting bij Strategic management of information systems van Pearlson & Saunders

Boeksamenvatting bij Strategic management of information systems van Pearlson & Saunders

Samenvattingen en studiehulp bij Strategic Management of Information Systems van Pearlson & Saunders

  • Boeksamenvatting bij Strategic management of information systems van Pearlson & Saunders is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat zijn informatiesystemen en welke rol spelen ze binnen de strategie van een organisatie? - Chapter 1
  • Het strategisch gebruik van informatiemiddelen in de wereldeconomie - Chapter 2
  • Organisatiestrategie - Chapter 3
  • Globale samenwerkingen - Chapter 4
  • Het creëren en veranderen van bedrijfsprocessen - Chapter 5
  • De strategie van het informatiesysteem: infrastructuur en architectuur - Chapter 6
  • Het terugverdienen van investeringen in informatiesystemen - Chapter 7
  • Het bestuur van informatiesystemen - Chapter 8
  • Het managen van projecten - Chapter 10
  • Het managen van kennis - Chapter 11
  • Ethische overwegingen rond het gebruik van informatie - Chapter 12

Naar de samenvatting

Meer lezen

Bedrijfseconomie en Economische wetenschappen als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen Manager & Organisatie-adviseu

Intellectueel eigendomsrecht: uitgelichte boeksamenvattingen

Intellectueel eigendomsrecht: uitgelichte boeksamenvattingen

Boeksamenvatting bij Bescherming van de intellectuele eigendom van Geerts

Boeksamenvatting bij Bescherming van de intellectuele eigendom van Geerts

Samenvattingen en studiehulp bij Bescherming van de intellectuele eigendom van Geerts

  • Boeksamenvatting bij Bescherming van de intellectuele eigendom van Geerts is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is intellectueel eigendomsrecht en in welke onderdelen valt het uiteen? - Chapter 1
  • Welke internationale aspecten kent het intellectueel eigendomsrecht? - Chapter 2
  • Wat houdt het octrooirecht in? - Chapter 3
  • Wat houdt het auteursrecht in? - Chapter 4
  • Wat is de regelgeving omtrent merken? - Chapter 5
  • Wat is de regelgeving omtrent handelsnamen? - Chapter 6
  • Wat houdt het kwekersrecht in? - Chapter 7
  • Wat is de regelgeving omtrent het tekeningen- en modellenrecht? - Chapter 8
  • Wat houdt het chipsrecht in? - Chapter 9
  • Wat houden naburige rechten in? - Chapter 10
  • Wat houdt het recht van databanken in? - Chapter 11

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering

 

Boeksamenvatting bij Hoofdzaken Intellectuele Eigendom van Kooij

Boeksamenvatting bij Hoofdzaken Intellectuele Eigendom van Kooij

Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdzaken Intellectuele Eigendom van Kooij

  • Boeksamenvatting bij Hoofdzaken Intellectuele Eigendom van Kooij is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Inleiding - Chapter 1
  • Octrooirecht - Chapter 2
  • Modellenrecht - Chapter 3
  • Auteursrecht - Chapter 4
  • Merkenrecht - Chapter 5
  • Handelsnaamrecht - Chapter 6
  • Ongeoorloofde mededinging - Chapter 7

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen de advocatuur of juridische advisering

 

Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

Samenvattingen en studiehulp bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser

  • Boeksamenvatting bij Hoofdstukken intellectuele eigendom van Visser is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is het handelsnaamrecht? - Chapter 1
  • Wat is het merkenrecht? - Chapter 2
  • Wat is het modellenrecht? - Chapter 3
  • Wat is het auteursrecht? - Chapter 4
  • Wat is het octrooirecht? - Chapter 5
  • Wat zijn de aanverwante beschermingsvormen van IE-rechten? - Chapter 6

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen als advocaat of jurist

 

Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

Samenvattingen en studiehulp bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh

  • Boeksamenvatting bij Inleiding IT-recht van De Vey Mestdagh is gedeeld op JoHo WorldSupporter

Inhoudsopgave

  • Wat is het recht in de digitale wereld? - Chapter 1
  • Hoe wordt er omgegaan met privacyrechten in de digitale wereld? - Chapter 2
  • Wat is de E-overheid? - Chapter 3
  • Wat houdt het telecommunicatierecht in? - Chapter 4
  • Wat is de regelgeving omtrent intellectuele eigendom? - Chapter 5
  • Wat is er geregeld omtrent IT-contracten? - Chapter 6
  • Wat houdt E-Commerce in? - Chapter 7
  • Hoe geschiedt contracteren binnen de E-Commerce? - Chapter 8
  • Wat zijn de wettelijke regelingen omtrent computercriminaliteit? - Chapter 9

Naar de samenvatting

Meer lezen

ICT recht en intellectueel eigendom als studie en kennisgebied

Werken en jezelf ontwikkelen binnen als advocaat of jurist

 

ICT & Techniek: begrippen en definities

ICT & Techniek: begrippen en definities

Wat is informatie, IT en ICT?

Wat is informatie, IT en ICT?

Wat is informatie?

Informatie wordt gedefinieerd als alle verwerkte data die bijdraagt aan het begrijpen van de werkelijkheid waar communicatie het proces is van het zenden en ontvangen van data of informatie.

Wat is IT en ICT?

Informatie en communicatie technologie (IT) is alle elektronische media die gebruikt wordt om data te verzamelen, op te slaan en om te verwerken. Daarnaast wordt informatie geproduceerd om de communicatie aan te moedigen en mogelijk te maken. IT is een integraal deel van het tijdelijk managen van organisaties. Basis kennis van de IT is belangrijk voor managers vanwege verschillende redenen:

  • Managers gebruiken de IT en zenden en ontvangen informatie.

  • Beslissingen en evaluaties maken op basis van informatie en communicatie.

  • IT kan de organisatie veranderen.

  • Het management is verantwoordelijk voor de interne controle die beïnvloed wordt door IT ontwikkelingen.

Bron en meer lezen:

Wat is een informatiesysteem en hoe wordt dat opgebouwd?

Wat is een informatiesysteem en hoe wordt dat opgebouwd?

Wat is een informatie systeem?

Een systeem is een georganiseerde manier van acties ondernemen om bepaalde doelen te bereiken. Informatie systemen zijn de meest openlijke uitingen van IT.

Het hart van een informatiesysteem is de computer en bestaat uit de volgende vijf componenten:

  1. Input devies

  2. Opslag devies

  3. Verwerkingsdevies

  4. Output devies

  5. Communicatie devies

Wat is het input devies in een informatiesysteem?

Een geautomatiseerde input verhoogt de snelheid van de verwerking van data. Gegevens kunnen online of per batch worden ingevoerd. Voor beide methodes geldt dat gegevens eerst bewaard kunnen worden op papier voordat ze in de computer worden gezet. Om de snelheid te verhogen kan data het best online ingevoerd worden in plaats van per batch. Alle deviezen hebben hetzelfde doel: de input data gebruiksvriendelijker maken met behulp van technologische oplossingen. Een alternatieve oplossing is gebruik maken van source documenten, bijvoorbeeld het turnaround document. Dit document wordt geproduceerd door het informatiesysteem van de organisatie dat een bepaalde transactie wil doen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een geautomatiseerd input devies, wordt gerefereerd naar een source data automation. Een voorbeeld hiervan is een machine die turnaround documenten kan lezen.

Wat is het opslag devies in een informatiesysteem?

Er bestaan twee soorten opslag deviezen: primair of secundair geheugen. Het primaire geheugen wordt gebruikt voor het intern opslaan en het ophalen van gegevens en programma-instructies. Het kan zijn dat dit alleen te lezen is (read only memory (ROM)). Het gaat niet verloren, ook al verliest de computer stroom. Voor een tijdelijk geheugen wordt het random access memory (RAM) gebruikt: de inhoud gaat verloren zodra er geen stroom meer is. Het secundaire geheugen wordt gebruikt voor het permanent of semi permanent opslaan van data en programma instructies op een extern devies (hard disks, floppy, CD of DVD). Er moet een systeem gebouwd worden om gegevens op te kunnen slaan. De file organisation biedt duidelijkheid op welke manier de data opgeslagen moet worden. Een file (bestand) bestaat uit gegevens (records) over een bepaalde entiteit. Een record is een verzameling van gegevenswaardes die specifieke eigenschappen van een entiteit bevatten.

Een masterfile bevat gegevens die niet frequent veranderen. De masterfile wordt alleen geupdatet wanneer de artikelbeschrijving, de locatie in het warenhuis of de prijs verandert. De masterfile wordt ook veranderd wanneer de verkoop of aankoop transactie file aangeeft dat voorraaditems verzonden of ontvangen zijn.

Wat is het output devies in een informatiesysteem?

De output van een informatiesysteem kan dienen als input van een ander informatiesysteem. Net als input deviezen kunnen output deviezen op papier of elektronisch beschikbaar zijn. De belangrijkste output devies is een printer. Elektronische output kan gepresenteerd worden op een computerscherm of op een video projector.

Wat is het communicatie devies in een informatiesysteem?

Communicatie deviezen worden in ieder deel van een informatiesysteem gebruikt. Er bestaat communicatie tussen het input devies en de buitenwereld, zoals informatiesystemen binnen en buiten de organisatie. Elektronische communicatie gaat vaak via een netwerk. Er bestaan verschillende soorten netwerken, zoals het local area network (LAN), het wide area network (WAN) en het value-added network (VAN). LAN is een netwerk dat zich beperkt tot een bepaald geografisch gebied. WAN is een netwerk dat zich niet beperkt tot een bepaald geografisch gebied. WAN wordt gebruikt wanneer een organisatie meer dan één kantoor, meerdere branches of meerdere productiefaciliteiten heeft. LAN maakt gebruik van ‘company-owned equipment’ om het netwerk te laten opereren. WAN maakt gebruikt van gehuurde, lange afstand data-communicatiekanalen zoals het internet.

Vanwege de toenemende snelheid van computers en communicatielijnen, is een nieuwe vorm van een dienstverlenende onderneming in opkomst: de application service provider (ASP). Een ASP is een bedrijf dat websites heeft met software die gebruikt kan worden vanaf een locatie op afstand en niet eerst gedownload hoeft te worden om gebruikt te kunnen worden.

Bron en meer lezen:

Wat zijn de meestvoorkomende informatiedreigingingen en -beveiligingen?

Wat zijn de meestvoorkomende informatiedreigingingen en -beveiligingen?

Wat zijn de bedrijgingen van informatie?

Tegenwoordig speelt IT een belangrijke rol in de organisatie. Er bestaan vier categorieën van bedreigingen van informatie beveiliging:

  • Vertrouwelijkheid. Alleen de geautoriseerde persoon heeft toegang tot specifieke informatiedelen.

  • Integriteit. Dit wordt vaak samengenomen met betrouwbaarheid. Integriteit wordt gebruikt om specifiek te refereren naar informatie in geautomatiseerde systemen. Informatie is betrouwbaar wanneer het echt, accuraat en compleet is. Integriteit is dat elektronisch gecommuniceerde informatie echt, accuraat en compleet is.

  • Beschikbaarheid. Informatie moet op de juiste tijd en de juiste plaats beschikbaar zijn voor de beoogde gebruiker.

  • Echtheid. Het bericht is werkelijk van de zender en de ontvanger.

Wat zijn veelgebruikte methodes voor informatiebeveiliging?

  • Encryptie: de transformatie van informatie door een specifiek algoritme in een format dat niet begrijpelijk is voor iemand die het ontvangt en het algoritme niet weet om het terug te transformeren in de originele vorm. Er bestaan verschillende manieren voor encryptie.

  • Event logging: een log file wordt bijgehouden om kritieke beveiligingsincidenten in op te nemen.

  • Access control: deze controlemaatregel wordt ingevoerd om makkelijke toegang tot het systeem te voorkomen.

  • Routeing control: een bericht kan getransporteerd worden over een route die de zender en de ontvanger prefereren. Internetverkeer kan bijvoorbeeld niet op deze manier gecontroleerd worden. Additionele routeing controle maatregelen moeten genomen worden om berichten te volgen over onveilige en overvolle routes.

  • Physical security: verbod op toegang tot hardware, data en programma’s voor niet geautoriseerde personen door fysieke maatregelen.

  • Fallback systems: data-processinghot sites en data-processing cold sites. Deze sites kunnen gebruik maken als het primaire systeem uitvalt.

  • Data recovery: data die ten onrechte vernietigd of gewijzigd is, wordt hersteld.

  • Datum en tijd stamps: door een datum en tijd te plakken op een bericht, krijgt de ontvanger een mate van zekerheid dat het bericht niet vertraagd is.

  • Bevestigingen: door gebruik te maken van een bevestiging, krijgt de zender een mate van zekerheid dat de beoogde gebruiker het bericht heeft ontvangen.

  • Prioriteit en preemption: niet belangrijke berichten verwijderen.

  • Authenticatie: een gebruiker verzekert in de communicatie dat hij/zij de juiste persoon is.

  • Digitale handtekening: deze kan vergeleken worden met een werkelijke handtekening.

  • Bericht authenticatie codes (MAC): dit is een extra data-element dat toegevoegd is aan een bericht om te kijken of een bericht goed getransporteerd is.

Wat zijn de meest gebruikte ethische codes op informatiebeveiliging?

Deze codes zijn bedoeld om de ontwikkeling van een systeem van algemeen geaccepteerde praktijken te kunnen laten omgaan met informatiebeveiligingskwesties vanuit een organisatorisch en technisch oogpunt. Deze codes dienen als management standaarden die abstracte termen concreet maken. Termen als betrouwbaarheid, vertrouwelijk, integriteit, beschikbaarheid en authenticatie worden duidelijk gemaakt aan consumenten en zakelijke partners om meer vertrouwen te wekken in elektronische communicatie.

Bron en meer lezen:

Wat zijn de meestgebruikte fases in information system development?

Wat zijn de meestgebruikte fases in information system development?

Wat zijn de meestgebruikte fases in information system development?

Het ontwikkelen van een informatiesysteem gebeurt stapsgewijs: the systems development life cycle (SDLC). Deze benadering is strikt lineair. Dit houdt in dat een aantal fasen in een voorgeschreven volgorde doorlopen moeten worden. Teruggaan naar de vorige fase is echter mogelijk. De fases kunnen per SDLC verschillen, maar in de meeste gevallen bestaat de management cycle met veel aandacht voor de planningsfase. Er bestaan een aantal redenen voor het volgen van een stapsgewijze procedure:

  • Het leidt tot een systematische ontwikkeling van de applicatie.

  • Het zorgt voor verschillende meetpunten die het meten van de projectvoortgang mogelijk maken.

  • Het faciliteert communicatie tussen IT experts en gebruikers.

  • Het leidt tot een controle op de opname van alle hardware, data en software vereisten.

  • Het kan leiden tot efficiëntie verbeteringen.

Prototyping is een benadering voor systeemontwikkeling dat een versimpeld werkmodel ontwikkeld van een informatiesysteem of binnen een deel van het informatiesysteem gebruikerstesting mogelijk maakt. Dit is voornamelijk nuttig wanneer het moeilijk is om een bruikbare set van eisen te identificeren.

Bron en meer lezen:

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina

JoHo.org: selectie bij het thema ICT recht en intellectueel eigendomsrecht

 

Uitgelichte samenvattingen en studiehulp op JoHo WorldSupporter

samenvattingen voor ICT recht en intellectueel eigendomsrecht op JoHo WorldSupporter
Samenvatting bij Bescherming van de intellectuele eigendom van Geerts - 12e druk - Summary of study book
Wat is intellectueel eigendomsrecht en in welke onderdelen valt het uiteen? - Chapter 1 1. Wat is...
Samenvatting bij IT voor juristen - De Vey Mestdagh - 1e druk - Summary of study book
Wat houdt IT-recht in? - Chapter 1 1.1 Inleiding Tussen Recht en IT bestaat op twee manieren een...
Samenvatting bij Inleiding IT-recht - de Vey Mestdagh - 1e druk - Summary of study book
Wat is het recht in de digitale wereld? - Chapter 1 In de steeds meer geglobaliseerde wereld zijn we enorm...
Samenvatting van Hoofdstukken Intellectuele Eigendom - Summary of study book
Hoofdstuk 1 Handelsnaamrecht   1.1 Inleiding Een achternaam zelf kan geen vermogensrecht zijn....
Hoofdstukken Intellectuele Eigendom - Visser - BulletPoints - Summary of study book
Wat is het handelsnaamrecht? Ch.1 Een achternaam is op zichzelf geen vermogensrecht. Maar door deze als...
BulletPointsamenvattingen per hoofdstuk bij de 2e druk van Hoofdstukken Intellectuele eigendom van Visser - Chapter - Summary of study book
Wat is het handelsnaamrecht? - BulletPoints 1 Het handelsnaamrecht is vastgelegd in de Handelsnaamwet. Dit...
Aantekeningen, artikelen, tips en studiehulp voor ICT recht en intellectueel eigendomsrecht
What is IT law? - Study definition
IT law, also known as technology law or cyberlaw, is a field of study focusing on the legal issues surrounding...
What is intellectual property? - Study definition
Intellectual property (IP) is a field of study that focuses on the legal rights associated with creations of the mind....
Article summary with Only sluts love sexting: youth, sexual norms and non-consensual sharing of digital sexual images by Naezer & Van Oosterhout - 2021 - Summary of scientific article
What is sexting? Sexting refers to making and sending sexually explicit messages, especially images, via...
Het doorverkopen van gedownloade software en communautaire uitputting - artikel - Summary of scientific article
Het doorverkopen van gedownloade software en communautaire uitputting (Klapper II blz. 233-246)  ...
Studiegidsen en assortimentwijzers op JoHo WorldSupporter
Summaries: home page for law and administration - Study guide for summaries
Summaries for law and administration What is this page about? Content: information and assortment pointers for...
WorldSupporter.org: samenvattingen en studiehulp

Wegwijzer


Samenvattingen en studiehulp voor: ICT recht en intellectueel eigendomsrecht

Studie in het buitenland op het gebied van: ICT recht en intellectueel eigendomsrecht

Competenties en vaardigheden op het gebied van: ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

Organisaties en werkgevers op het gebied van: ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

Stages op het gebied van ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

Vrijwilligerswerk op het gebied van ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

Werken op het gebied van ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

JoHo Worldsupporter doelstellingen gerelateerd aan ICT recht en intellectueel eigendomsrecht?

  • Zie de doelstellingen van JoHo WorldSupporter voor: het versterken van begrip voor andere culturen en personen, het stimuleren van tolerantie in de wereld om je heen, het wereldwijd delen van kennis en knowhow, en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling in binnen- en buitenland
Samenvattingen en studiehulp: per studie en vakgebied
Opleidingen en studierichtingen: startpagina's
Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden opdoen in binnen- en buitenland

Academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Analytisch denken, hypothese opstellen en uitvoeren van de wetenschappelijke methode Vragen en antwoorden over analyse, onderzoek en waarheid Samenvattingen en studiehulp voor analyse, onderzoek en statistiek In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in de...... lees verder op de pagina
Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde en organisatie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfskunde, business en organisatie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: Bedrijfskunde, business en marketing studeren Wat betekent bedrijfseconomie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp...... lees verder op de pagina
Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing studeren en stage in het buitenland

Communicatie en marketing in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is communicatie binnen een organisatie? Wat is het vakgebied communicatie? Wat is marketing? Studiehulp en samenvattingen Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor communicatie en communicatiewetenschappen? Waar vind je amenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde en marketingopleidingen? Wat zijn de betrokken studierichtingen en thema's binnen...... lees verder op de pagina
Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Economie en bedrijfseconomie studeren en stage in het buitenland

Bedrijfseconomie en economische wetenschappen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat betekent bedrijfseconomie? Wat betekent economie? Wat is international business? Wat is bedrijfskunde en organisatiewetenschap? Wat is het verschil tussen accountancy en boekhouden? Wat is marketing? Wat is micro- en macro-economie, internationale economie. fiscale economie en econometrie Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bedrijfskunde...... lees verder op de pagina
Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Psychologie en menselijk gedrag studeren en stage in het buitenland

Gedrag, mens en psychologie in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a Wat is psychologie en wat is de wetenschap van de psychologie? Wat zijn mens- en gedragswetenschappen als psychologie en antropologie? Wat is antropologie, culturele antropologie en volkenkunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor psychologie Samenvattingen en studiehulp voor antropogie Studierichtingen en kennisthema's: o.a...... lees verder op de pagina
Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde en gezondheidszorg studeren en stage in het buitenland

Geneeskunde, gezondheid en zorg in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat is ziekte, wat is gezondheid en wat is gezondheidszorg? Wat is geneeskunde studeren? Hoe zitten de deelgebieden in elkaar: allergie, chirurgie, dermatologie, farmacologie, fysiotherapie, gynaecologie, keel- neus- en oorheelkunde, kindergeneeskunde, neurologie, oncologie, preventieve zorg, psychiatrie, sociale geneeskunde en verpleegkunde? Studiehulp en samenvattingen Welke...... lees verder op de pagina
ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

ICT, logistiek en techniek studeren en stagelopen in het buitenland

Bouw, ict, logistiek en techniek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a ICT en techniek: begrippen en definities ICT en ICT-recht studeren: vragen en antwoorden Samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek ICT, milieu en techniek studeren: vakken en studiegebieden: Bouw - Chemie - ICT - Logistiek, Technische wetenschappen - Transport - Vervoer...... lees verder op de pagina
Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen studeren en stage in het buitenland

Internationale organisaties en internationale betrekkingen in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a Wat is een internationale organisatie? Wat is politiek en internationale politiek? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke landen en met...... lees verder op de pagina
Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek en politicologie studeren en stage in het buitenland

Politiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud Wat is democratie? Wat is politiek en internationale politiek? Hoe ziet de politiek er in Nederland normaal gesproken uit? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor politicologie, internationale studies en internationale betrekkingen? Wat zijn de uitgelichte boek- en chaptersamenvattingen voor mensenrechten en rechten van de mens? In welke...... lees verder op de pagina
Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur studeren en stage in het buitenland

Maatschappij en cultuur in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Geschiedenis - Maatschappelijke dienstverlening - Muziek - Kunst - Sociologie - Spiritualiteit Inhoud o.a. Wat is antropologie of culturele antropologie en volkenkunde? Wat is filosofie? Wat is sociologie en wat zijn sociale wetenschappen? Wat leer en bestudeer je bij algemene sociale wetenschappen (ASW)? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen...... lees verder op de pagina
Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Natuur en milieu studeren en stage in het buitenland

Duurzaamheid, natuur en milieu in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud: o.a. Wat betekent natuur en duurzaamheid? Wat betekent milieukunde? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor natuur en milieu Studierichtingen en kennisthema's: agrarische studies, biologie, diermanagement , milieukunde, milieubescherming, tropische landbouwm bosbouw Competenties en vaardigheden Onderzoekvaardigheden: van analyseren tot communiceren en van betrokken tot omgevingsbewust...... lees verder op de pagina
Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs en pedagogiek studeren en stage in het buitenland

Onderwijs, opvoeding en pedagogiek in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Algemene Pedagogiek - Gezinspedagogiek - Jeugdzorg - Klinische pedagogiek Onderwijskunde - Ontwikkeling Orthopedagogiek PABO - Pedagogische Wetenschappen Inhoud: o.a. Wat betekent pedagogiek? Wat betekent onderwijskunde? Samenvattingen en studiehulp Samenvattingen en studiehulp voor onderwijs en onderwijskunde Samenvattingen en studiehulp voor pedagogiek en pedagogische opleidingen Studierichtingen en kennisthema's:...... lees verder op de pagina
Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht en bestuur studeren en stage in het buitenland

Recht, bestuur en juridische zaken in binnen- en buitenland: van studie, stage tot onderzoek doen Inhoud o.a.: Wat is recht, wat zijn normen, wat zijn waarde, wat zijn de belangrijkste juridische definities en omschrijvingen? Wat is rechten studeren of een juridische opleiding volgen: waarom, waar en wat daarna? Wat is bestuurskunde studeren? Studiehulp en samenvattingen Samenvattingen en studiehulp voor bestuurskunde...... lees verder op de pagina
Sport & Toerisme: opleiding tot studeren in het buitenland
Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Wetenschap en onderzoek doen in het buitenland

Onderzoek doen en wetenschap bedrijven in binnen- en buitenland: van studie, stage tot promotie Analyse - Logica - Methoden - Statistiek - Wetenschapstudie - Wetenschapsfilosofie Inhoud: o.a Wat is analyseren Wat is wetenschap Wat is statistiek, en wat zijn methoden? Wat is onderzoek doen, en wat is onderzoeken? Waar vind je samenvattingen en studiehulp voor milieu, onderzoek, statistiek en techniek...... lees verder op de pagina
Studiekeuze maken en master kiezen

Studiekeuze maken en master kiezen

Studie, master of cursus zoeken en kiezen voor je opleiding en toekomst Van motivatie, plezier, specialisatie, talent en toekomstperspectief naar zingeving of zelfinzicht Inhoud : o.a Wat is talent en wat zijn talenten? Wat zijn de stappen die je kan nemen als je een studie, een master, een cursus of een opleiding wil kiezen? Welke studies kan je doen: Wat...... lees verder op de pagina
Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Opleidingen en studierichtingen kiezen in binnen- en buitenland

Studeren en kennis opdoen voor opleiding, ontplooiing of werkzaamheden Inhoud o.a. Communicatie & Marketing: o.a. cross culturele communicatie, media, social media en vormgeving Gezondheid & Zorg: o.a. geneeskunde, fysiotherapie en verpleegkunde Maatschappij & Cultuur: o.a sociale dienstverlenig, kunst, sociologie en interdisciplinaire studies Mens & Gedrag: o.a. antropologie, psychologie en gedragstudies Natuur & Milieu: o.a. agrarische studies, biologie en milieuwetenschappen Onderwijs...... lees verder op de pagina

    Wat speelt er nog meer als je naar het het buitenland gaat in het kader van ICT recht en intellectueel eigendomsrecht

    Betaald werk, vrijwilligerswerk en stages in het buitenland per werkveld en vakgebied

    JoHo: paginawijzer
    • Deze pagina is automatisch gegenereerd rond het onderwerp van de titel
    • Gebruik het menu voor reguliere navigatie
    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken