Stabiliteit versus stress: begrippen, definities en inzichten
Wat is stabiliteit en wat betekent je mentaal stabiel en in balans voelen?
Wat is stabiliteit en is je mentaal stabiel en in balans voelen?
- Stabiliteit staat voor een zeker stevigheid en in balans zijn.
- Als mens kun je een gevoel van stabiliteit herkennen wanneer er een ingrijpende gebeurtenis is, maar je merkt dat je daar goed mee om kunt gaan.
- Stabiliteit gaat over een diepgeworteld vertrouwen in jezelf en het leven. Dat je alle stormen die het leven je soms geeft, aan kan. Je boot stevig genoeg is.
“Do not be afraid to face your difficulty. Turn toward it. Lean into the wind. Hold your ground.”
Jack Kornfield,
Wat is positiviteit en optimisme?
Wat is optimisme en optimistisch zijn?
- Optimisme is een levenshouding die uitgaat van het positieve. Als mens hebben we de unieke vaardigheid om abstract te denken, en daarmee bijvoorbeeld ook allerlei situaties in de toekomst te visualiseren.
- Er is echter wel een neiging om in coaching en psychologische hulpverlening met name te werken aan het verkennen van alle beperkende gedachten (cognitieve therapie) of aan het oprakelen van (jeugd)trauma’s (psychotherapie).
Wat positiviteit en positief denken
- Bij positief denken gaat men er vanuit dat je de balans tussen positiviteit en negativiteit kan verschuiven door gewoon meer aandacht te geven aan positieve gedachten en activiteiten. Je kunt je gedachten zien als een emmer met knikkers: als je er zelf steeds meer positieve knikkers bij gooit, verschuift vanzelf de totaalsom naar het positieve.
- Er wordt momenteel in de westerse psychologie uitgegaan van het concept van een basaal geluksniveau dat bij iedereen net wat anders is ingesteld (deels ook genetisch bepaald), waardoor de ene persoon een positievere basispositie heeft dan een ander. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om jezelf te oefenen in een meer positieve blik op het leven.
Wat is negativiteit en wat is pessimisme?
Wat is pessimisme?
- Pessimisme is een houding waarbij de meest slechte uitkomst verwacht wordt.
- Mensen met een pessimistische houding hebben de neiging om skeptisch te zijn en plannen de grond in te boren.
- Waar een ander (of zij zelf) een nieuw plan of idee heeft, worden overal beren op de weg gezien.
- Pessimistische mensen zullen dan ook niet snel in actie komen en ook het enthousiasme bij anderen de kop in drukken.Wat is negatief zijn
Wat is een negatieve houding en wat zijn negatieve gevoelens en houdingen?
- Een negatieve houding wil zeggen een een negatieve kijk op verschillende aspecten van je activititeiten, baan of organisatie. Je kan je ondergewaardeerd voelen of last hebben van gebrek aan controle .
- Negatieve gevoelens zijn stemmingen en emoties als humeurig zijn, angstig zijn, zich zorgen maken, boosheid, bitter of vijandig zijn.
Wat is een negatief zijn?
- negatief zijn is een negatieve en pessimistisch houding aannemen
Wat is het negativiteitseffect?
- Als mensen hebben we (evolutionair) meer last van negatieve zaken, ook wel de negativity bias genoemd.
- Dit houdt in dat de impact van een negatieve gebeurtenis op onze psychologische staat groter is dan een positieve gebeurtenis.
Wat is emotie?
Wat is emotie?
- Emoties zijn gevoelstoestanden die een patroon bevatten van cognitieve, fysiologische en gedragsmatige reacties op gebeurtenissen.
- Emoties zijn hersenfuncties met als doel de belangrijke informatie te detecteren en het lichaam klaar maken om hierop te reageren met de hoogste kans tot overleven
Alle emotionele toestanden hebben vier algemene eigenschappen:
- Emoties worden uitgelokt door externe of interne stimuli.
- Emotionele reacties komen voort uit evaluaties van deze stimuli, waardoor de situatie betekenis en belang krijgt.
- Onze lichamen reageren fysiologisch op onze evaluaties. We kunnen fysiek opgewonden raken wanneer we angst, blijdschap of woede voelen. Of we ervaren een verminderde opwinding, zoals bij tevredenheid of depressie.
- Emoties bevatten gedragsneigingen. Soms zijn dit expressieve gedragingen, zoals lachen bij blijdschap, of huilen. Soms zijn dit instrumentele gedragingen, manieren om iets te doen aan de stimulus die de emotie veroorzaakte, zoals studeren voor een beangstigend tentamen of terugvechten uit zelfverdediging.
Elk van deze vier elementen kunnen snel veranderen tijdens een emotionele periode. Emotie is dus een dynamisch, doorgaand proces.
Hoe kan je emoties onderscheiden?
Hoe kan je emoties indelen?
- Emoties kunnen ingedeeld worden op basis van valentie (positief of negatief), toenadering (extraversie of introversie) of intensiteit (hoog of laag).
- Een veelgebruikt onderscheid is het verschil tussen de primaire en de secundaire emoties.
- De zes primaire emoties zijn blijdschap, angst, verdriet, walging, verbazing en boosheid. Alle basale emoties worden universeel herkend in de gezichtsuitdrukkingen.
- De secundaire emoties (ook wel ‘sociale’ of ‘morele’ emoties genoemd) reguleren in algemene zin het gedrag om sociale uitsluiting te voorkomen en aanpassing aan de groep te faciliteren. Voorbeelden zijn schaamte, afkeuring, jaloezie, altruïsme, inlevingsvermogen en apathie. Er kunnen meer dan 300 secundaire emoties worden onderscheiden.
Hoe kan je primaire emoties onderscheiden?
Bij de primaire emoties zijn aanverwante emoties te ontwaren, zoals:
- Blijdschap: gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast.
- Angst: rusteloos, fobisch, paniekerig, schrik, zenuwachtig, ongerust, bezorgd, nerveus, zorgen makend, wantrouwend, hysterisch.
- Verdriet: zwaarmoedig, zelfmedelijden, bedroefd, wanhopig, eenzaam, depressief, rouwend, smart, zwaarmoedigheid, melancholisch, ongelukkig, ellendig, weemoedig, vernederd.
- Walging: minachtend, aversie, weerzin, ontzet.
- Verbazing: gechoqueerd, verbijsterd, verwonderd, overrompeld, ontsteld, verrast.
- Boosheid: verbolgen, ergernis, verbitterd, wrok, geïrriteerd, vijandig, furieus, verontwaardigd, bitterheid, agitatie, woede.
Meer lezen en meer info:
Wat is scepsis, en wat betekent sceptisch zijn?
Wat is scepsis?
- Scepsis is twijfel. Twijfel aan de waarheid, aan wat iemand zegt en in fundamentelere zin aan een goed proces.
- De aanwezigheid van scepsis herken je wanneer jezelf of een ander een hoop 'beren op de weg' ziet.
Wat is sceptisch zijn?
- Sceptisch zijn wil zeggen dat je niet vertrouwt op een goede afloop. In die zin is het gerelateerd aan pessimisme.
- Het heeft een mate van terughoudendheid in zich. Het heeft als gevolg dat je geen actie wilt ondernemen en geen risico wilt lopen.
“Men are never convinced of your reasons, of your sincerity, of the seriousness of your sufferings, except by your death. So long as you are alive, your case is doubtful; you have a right only to their skepticism.” - Albert Camus
Wat is schrikken?
Wat is schrikken, en schrik hebben?
- Schrikken is het ervaren van plotselinge angst.
- Het lichaam reageert voordat je uberhaupt een gedachte hebt.
Wat is geschrokken zijn, en schrik ervaren?
- Schrik is een hele fysieke reactie. Er wordt adrenaline aangemaakt, waardoor je lichaam als het ware in de mogelijkheid wordt gesteld om te vechten of vluchten. Je zal wellicht ook merken dat je ademhaling en hartslag omhoog gaan.
- Een schrikreactie is evolutionair gezien heel handig. Er zijn mensen waarbij het lichaam nog altijd een schrikreactie toont als er op de televisie een slang langs komt.
- Ook helpt deze automatische, fysieke reactie als er opeens een auto om de hoek komt zetten of als je een wild zwijn tegen komt tijdens je boswandeling.
Wat is stress?
Wat is stress en gestresst zijn?
- Stress is het ervaren van mogelijkheden (iets dat de potentie heeft nuttig te zijn voor een persoon) of bedreigingen (iets dat de potentie heeft de persoon te beschadigen) die belangrijk zijn voor een persoon. Stress ontstaat wanneer de persoon voelt dat hij niet effectief om kan gaan met de mogelijkheden of bedreigingen. Stress heeft dus drie aspecten: mogelijkheden/bedreigingen, belangrijkheid en onzekerheid. Stress gaat over de perceptie van deze drie aspecten.
- Stress is iets heel persoonlijks. Individuele verschillen als persoonlijkheid, talenten en percepties, spelen een grote rol in het vaststellen van de manier waarop mensen reageren op stress, in hoeverre ze stress ervaren en hoe ze denken over mogelijke bronnen van stress binnen een sociale context. Persoonlijkheidstrekken die erg vatbaar zijn voor stress zijn: neuroticisme, introvert zijn, lage eigenwaarde en mensen die niet open staan voor nieuwe ervaringen, daarnaast ook mensen met een type A persoonlijkheid. Daarnaast kunnen capaciteiten een stressfactor zijn. Mensen hebben dan stress omdat ze denken dat ze bepaalde dingen niet kunnen. Een gebrek aan ervaring kan ook een rol spelen bij stress.
- Omdat mensen verschillend reageren op stress zijn ook de gevolgen van stress voor iedereen verschillend. Stress kan lichamelijke consequenties, psychische consequenties en consequenties voor het gedrag hebben.
Wat is stress bij acute fysieke crisissituaties?
- Dieren ervaren stress bij acute fysieke crisissituaties. Een voorbeeld hiervan is een zebra die wordt opgejaagd door een tijger. De zebra zal het plotseling op een rennen moeten zetten, om zichzelf in veiligheid te brengen voor de tijger. De zebra kan zelfs al verwond zijn door de tijger en alsnog uit alle macht proberen te vluchten. Er wordt dan fysiek ineens heel veel geëist van de zebra. Het lichaam blijkt echter prima in staat te zijn om met dit soort stress om te gaan.
Wat is chronische fysieke stress?
- Mensen ervaren vaak chronische fysieke stress. Wanneer de gewassen van een boer bijvoorbeeld door beesten zijn opgegeten, zal hij gedurende een lange periode zijn eten ergens anders moeten halen. Hij zal dan bijvoorbeeld iedere keer veel verder moeten lopen om aan wat eten te komen. Doordat hij iedere keer, gedurende een lange tijd meer inspanning moet leveren voor zijn eten, staat hij onder chronisch fysieke stress.
Wat is psychische en sociale stress?
- Deze vorm van stress is kenmerkend voor mensen en bestaat eigenlijk alleen in het hoofd.
- Mensen kunnen heftige emoties ervaren die het resultaat zijn van enkel de gedachten. De lichamen kunnen dezelfde reacties geven op psychische en sociale stress als op fysieke stress.
- Het lichaam kan zich heel goed aanpassen om te kunnen omgaan met acute stress die een korte tijd aanhoudt.
- Dit is echter anders wanneer de stress chronisch lijkt te zijn en het stresssysteem vaak en lang wordt geactiveerd. Het lichaam is hier niet op ingesteld, want de fysiologische verdedigingsmechanismen zijn oorspronkelijk bedoeld om het lichaam in staat te stellen snel en efficiënt te reageren op een plotselinge bedreiging. Gedurende een zekere tijd zal het lichaam weerstand bieden aan de psychologische stress, maar daarna volgt onvermijdelijk uitputting. Hierdoor kunnen er stressgerelateerde ziekten ontstaan.
Wat is stressbestendigheid in relatie met werk of activititeiten?
- Je bent stressbestendig wanneer je effectief blijft presteren onder werkdruk, tijdsdruk, bij tegenslag, tegenspel, teleurstelling en/of kritiek.
- Je laat je niet van je stuk brengen.
Wat zijn gerelateerde competenties van stressbestendigheid?
- Presteren onder tijdsdruk.
- Goed bestand zijn tegen spanningen.
- Om kunnen gaan met paniek.
- Voorkomen van negatieve houding.
Wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?
Wat houdt instabiliteit in en wat wil zeggen dat je uit balans bent?
- Instabiliteit is er als de balans zoek is.
- Je zou kunnen zeggen dat bij onevenwichtigheid er sprake is van extremen, maar dat het fundament nog wel stevig is.
- Bij instabiliteit is het fundament er niet meer. Het is alsof je een huis bent dat gebouwd is op veengrond. Je wiebelt aan alle kanten en er is geen stevigheid te vinden onder je voeten.
- De omgeving waarin je je bevindt kan bijdragen aan een gevoel van instabiliteit. Hoewel mensen die in een instabiele, onrustige, onveilige omgeving opgroeien, vaak een goed ontwikkelde stabiliteit hebben gevonden in zichzelf, zijn er natuurlijk ook situaties waarin de context waarin je leeft zo veel onrust geeft, dat het moeilijk is om stabiliteit te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin vluchtelingen verkeren, in de onzekerheid van waar ze volgende maand wonen, op een andere plek in Nederland, moet men weer terug naar het land van herkomst, hoe lang gaat het wachten en deze onzekerheid duren?
- Een ander aspect is de interne, mentale stabiliteit. Hierop zijn het met name onze gedachten die een instabiele situatie kunnen creeren. Beperkende overtuigingen, een negatief zelfbeeld (en bijbehorende zelfkritiek), onzekerheid, soms weer gemaskeerd met een laagje zelfverzekerdheid, kunnen een instabiel geheel vormen.
Wat is een burn-out?
Wat is een burn-out?
- Een burn-out is psychische, emotionele, of lichamelijke vorm van uitputting.
- Het burn-outsyndroom is een speciale consequentie van stress die ontstaat als een iemand dag in dag voor een langere periode stress ervaart door werk, studie of andere spanning veroorzakende situaties.
- Vaak is dit een combinatie, en is de ene situatie weer het gevolg van de ander.
Wat zijn negatieve gevoelens?
- Negatieve gevoelens, stemmingen en emoties: voorbeelden hiervan zijn humeurig zijn, angstig zijn, zich zorgen maken, boosheid, bitter of vijandig zijn.
Wat is een negatieve houding?
- Voorbeelden hiervan zijn: een negatieve kijk op verschillende aspecten van je baan en organisatie, je ondergewaardeerd voelen of een gebrek aan controle ervaren.
Wat is een bore-out en wat kan je er aan doen?
Wat is een bore-out?
Een bore-out is een fenomeen waarbij iemand ziek wordt van verveling op het werk. In tegenstelling tot een burn-out, die ontstaat door overbelasting, ontstaat een bore-out juist door onderbelasting. Je werk is te makkelijk, te saai of je hebt simpelweg te weinig te doen. Dit kan leiden tot stress, demotivatie, een gevoel van zinloosheid en zelfs tot lichamelijke klachten.
Wat zijn de oorzaken van een bore-out?
- Te weinig uitdaging: Je werk biedt onvoldoende intellectuele prikkels.
- Te weinig verantwoordelijkheid: Je krijgt te weinig kansen om je talenten in te zetten.
- Gebrek aan autonomie: Je hebt weinig invloed op je eigen werk.
- Onvoldoende waardering: Je voelt je niet gewaardeerd voor je werk.
Hoe ga je met een bore-out om?
- Voer proactieve gesprekken:
- Met je leidinggevende: Bespreek je gevoelens van verveling openlijk en vraag om meer uitdagende taken of verantwoordelijkheden.
- Met collega's: Zoek naar mogelijkheden om samen nieuwe projecten op te starten of bestaande processen te verbeteren.
- Met een mentor: Een ervaren collega of kennis kan je begeleiden en inspireren.
- Verdiep je persoonlijke ontwikkeling:
- Cursussen en workshops: Volg trainingen om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis te vergroten.
- Hobby's en vrijwilligerswerk: Richt je op hobby's en vrijwilligerswerk om je creativiteit te stimuleren en nieuwe energie op te doen.
- Mentale training: Beoefen mindfulness of andere technieken om stress te verminderen en je focus te verbeteren.
- Ga op reis: Nieuwe omgevingen en culturen kunnen je inspireren.
- Start met job crafting:
- Eigen initiatief: Probeer zelf je werk leuker te maken door taken te herverdelen of nieuwe elementen toe te voegen.
- Samenwerken: Werk samen met collega's om nieuwe projecten op te zetten.
- Plan je carrière:
- Alternatieven onderzoeken: Overweeg andere functies binnen je organisatie of zoek naar nieuwe uitdagingen buiten je huidige werkgever.
- Zelfstandig ondernemen: Als je ondernemend bent, kun je overwegen om een eigen bedrijf te starten.
- Zorg voor jezelf
- Beweeg voldoende: Lichaamsbeweging vermindert stress en verhoogt je energielevel.
- Eet gezond: Gezonde voeding zorgt voor een fit lichaam en een scherpe geest.
- Slaap voldoende: Voldoende slaap is essentieel voor een goede concentratie en productiviteit.
- Ontspan: Neem regelmatig tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld door te mediteren of een boek te lezen.
Wanneer hulp zoeken bij een bore-out?
Als je het gevoel hebt dat je niet meer alleen uit de put komt, kan je altijd professionele hulp zoeken. Een coach of psycholoog kan je helpen om je situatie te analyseren en nieuwe perspectieven te ontwikkelen.
Wat is paniek, en in paniek raken?
Wat is in paniek zijn?
- In paniek zijn is de situatie waarin een extreme angst zich geheel van je overneemt. Het lichaam reageert daar ook sterk op, waardoor het moeilijk is jezelf rustig te krijgen. Je lijf heeft het als het ware over genomen van je verstand.
- Wanneer er een stressvolle situatie voordoet dan gaat het lichaam energie gebruiken, en heb je een snellere ademhaling en hartslag.
- Door die inspanning neemt vaak ook de angst toe, wat kan leiden tot hyperventilatie.
- De combinatie van de stressfactor met de fysieke gevolgen van deze stress, kunnen resulteren in een situatie die beschreven kan worden als paniek.
Wat betekent het gevoel van verloren voelen, en wat is jezelf kwijt zijn?
Wat wil het zeggen als je je verloren voelt?
- Er zijn situaties wanneer je het gevoel kan hebben jezelf te verliezen of jezelf kwijt te zijn geraakt.
- Dit gevoel kan een signaal zijn dat je het zicht op je (levens)pad kwijt bent.
- Alsof je wakker wordt in je leven en je jezelf afvraagt 'Hoe ben ik hier terecht gekomen?'.
- Een gevoel van verloren zijn, gaat vaak over het niet herkennen van de richting waarop je wandelt.
- Het kan daarin wel heel helpend zijn om te kijken naar wat er wel is. Welke keuzes hebben je gebracht waar je nu bent? Wat heb je geleerd? Wat heb je bereikt? Wat heb je ontdekt? Waar ben je dankbaar voor?
“A good traveler has no fixed plans and is not intent on arriving.”
Lao Tzu
Wat is wanhoop en wanhopig zijn?
Wat betekent wanhoop?
- Wanhoop is een sterk overheersende emotie die je voelt wanneer je het idee hebt niets meer te kunnen doen aan een moeilijke situatie.
Wat is wanhopig zijn?
- Wanneer je een gevoel van wanhopig zijn ervaart dan zit daar een idee van uitzichtloosheid onder.
- Het kan heel overweldigend zijn wanneer jezelf of iemand in je omgeving deze emotie ervaart.
- Wanhoop legt als het ware een dikke deken over iedere oplossing of nieuwe weg uit de situatie
Hoe controleer je jouw emotie?
Hoe controleer, reguleer of vertrouw je jouw emotie?
- Emotie regulatie is een vaardigheid die aan te leren is. Mensen functioneren beter als zij deze vaardigheid beter beheersen.
- Volgens James Gross kunnen we op vijf manieren onze emoties reguleren:
- Selectie van situaties door het ondernemen van actie om de emotionele ervaring te vermijden of juist op te zoeken.
- Modificatie van situaties door te proberen de situatie waarin we terechtkomen te veranderen, bijvoorbeeld met probleemgerichte coping, pogingen om controle te hebben over situaties, het zoeken van sociale steun of het verlaten van de situatie
- Het verleggen van de aandacht focus naar een op andere wijze emotioneel beladen aspect van de situatie. In plaats van focus op de boor van de tandarts verleg je bijvoorbeeld je aandacht naar het plafond dat je ziet
- Herwaarderen van de situatie door de betekenis van en je eigen gedachten over een situatie te veranderen. In plaats van een pijnlijke gebeurtenis als een fout bestempelen herwaardeer je het bijvoorbeeld als een leermoment voor persoonlijke ontwikkeling. Of in plaats van je sterke emotie te zien als iets negatiefs dat je tegenhoudt, herwaardeer je het als iets positiefs dat je jouw pad wijst. Mensen die herwaarderen zijn psychisch, sociaal en fysiek vaak gezonder.
- Onderdrukken van emoties door ze niet te tonen, of proberen niet te voelen. Onderdrukking is vaak een slechte strategie omdat het vaak negatieve (sociale) bijeffecten heeft. Het doorleven en tonen van emoties is natuurlijker dan ze te onderdrukken.
Meer lezen en meer info:
Wat is stressbestendig zijn, rustig blijven en kunnen relativeren, als competentie?
Wat is het nivo waarop je stressbestendig kunt zijn?
De mate waarin je de competentie 'stressbestendig zijn' kan beheersen, is oplopend:
- Onder druk rustig blijven
- Prioriteiten kunnen stellen en kunnen relativeren
- Stressfactoren herkennen en daar goed mee omgaan
Wat is rustig blijven onder druk en je eigen werk gecontroleerd afhandelen
- Je reageert rustig en vriendelijk in chaotische en onverwachte situaties.
- Je houdt jezelf onder controle in situaties waarbij emoties een grote rol spelen
- Je blijft onder (tijds)druk effectief en geconcentreerd werken.
- Je behoudt bij confrontaties een correcte en tactvolle houding.
Wat is prioriteiten stellen en relativeren waar dat nodig is?
- Je gaat constructief om met kritiek van anderen en blijft bereid zijn/haar eigen aanpak te toetsen.
- Je brengt bij (tijds)druk prioriteiten aan en blijft doeltreffend en tactisch handelen.
- Je presteert langdurig goed onder tijdsdruk, tegenslag en bij complicaties.
Wat is het herkennen van stressfactoren herkennen, en er goed op reageren en mee omgaan
- Je herkent factoren die stress met zich mee brengen en je maakt deze bespreekbaar door het proces met anderen te analyseren.
- Je plant en structureert voor jezelf en voor anderen op een dusdanige manier dat stress wordt voorkomen.
- Je blijft ondanks de druk optimistisch en positief in gecompliceerde situaties en bent hierdoor een voorbeeld voor anderen.